Nasze Codzienne Jadłospisy - posty chorobowe [wątek zbiorczy], cz. III - Strona 9 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Dietetyka > W krzywym zwierciadle odchudzania

Notka

W krzywym zwierciadle odchudzania
Jest do jedyne forum, na którym zamieszczamy wszystkie diety, które promują odchudzanie poprzez drastyczne ograniczenie kaloryczności, tzw. "diety głodówkowe", które nie mają nic wspólnego ze zdrowym odżywianiem.
  • Jest to forum stworzone dla osób, które chcą zwalczać wszystkie choroby powiązane z zaburzeniem łaknienia (anoreksja, bulimia, kompulsywne objadanie się) oraz dla osób, które pragną takim osobom radzić, pomagać i wspierać.
  • Na tym forum nie można namawiać do drastycznych metod zrzucania wagi, lecz można pisać o terapii przy ED.
  • Jedynie na tym forum osoby z zaburzeniami łaknienia mogą tworzyć swoje grupy wsparcia.
  • Forum to nie zastępuje psychologa ani profesjonalnej terapii.
  • Redakcja nie bierze odpowiedzialności za udzielane tutaj porady, natomiast z pełną stanowczością będziemy tępić wszelkie wątki "pro-ana".
  • Na forum obowiązuje dodatek do regulaminu, zapoznaj się z nim zanim weźmiesz udział w dyskusji.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2014-10-05, 22:50   #241
dezett
Zadomowienie

Dot.: Nasze Codzienne Jadłospisy - posty chorobowe [wątek zbiorczy], cz. III

[QUOTE=Famijana;48405541]
Cytat:
Napisane przez dezett Pokaż wiadomość

Zdrofit
Jak dla mnie to Twoje jedzenie nie rozni sie od tego zanim zaczelas chodzic na silownie. Teraz musisz jesc wiecej weglowodanow i konkretnego bialka w kazdym posilku. Takze ten sok to mozna wypic po treningu od razu a oporcz tego zjesc mieso ziemniaczki i warzywka.

---------- Dopisano o 22:50 ---------- Poprzedni post napisano o 22:45 ----------

[QUOTE=dezett;48412512]
Cytat:
Napisane przez Famijana Pokaż wiadomość
Jak dla mnie to Twoje jedzenie nie rozni sie od tego zanim zaczelas chodzic na silownie. Teraz musisz jesc wiecej weglowodanow i konkretnego bialka w kazdym posilku. Takze ten sok to mozna wypic po treningu od razu a oporcz tego zjesc mieso ziemniaczki i warzywka.
U.
6.30. sn. grejfrut, owsianka (platki, jajko, bialko, orzechy wloskie)
10.30 po treningu. wolowina, ryz, pomidorki
13.30obiad. tuńczyk poledwica, batat, szpinak, feta, oliwa
16.30 podwieczorek. amarantus, bialko waniliowe, migdaly
19.30 kolacja. chleb zytni , awokado, indyk, mix salat, oliwa
23.00kolacja 2. twaróg półtlusty z cynamonem.
poza schemat.

Edytowane przez dezett
Czas edycji: 2014-10-05 o 22:52
dezett jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-10-06, 21:13   #242
Ginarella
Zadomowienie

Mój dzisiejszy jadłospis:

Pierwsze śniadanie (6:40) - płatki śniadaniowe + mleko + siemię lniane
Drugie śniadanie (10:30) - jogurt o smaku jabłka z cynamonem
Obiad (15:00) - zupa ogórkowa + trzy pierogi z kapustą
Kolacja (19:00) - dwie kanapki (chleb pełnoziarnisty) + plasterek szynki drobiowej + plasterek sera + dwa listki sałaty + plasterki rzodkiewki + plasterki ogórka

Instagram
Ginarella jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-10-08, 09:59   #243
zakonna
Naczelna Nastolatka

Mam do was pytanie. Niektórzy z was są bardzo mądrzy w kwestiach dietetycznych i dlatego pytam tutaj.
Dlaczego po obiedzie składającym się z: makaronu gryczanago okraszonego masłem, mięsa z indyka usmażyć ego bez panienki na patelni grillowa oraz pomidorów ze śmietaną; czułam się okropnie głodna i czułam fizycznie brak nasycenia. Porcja była normalna, były i wegle i białko i warzywa, a ja się czułam jakbym nic nie zjadła. Nie rozumiem tego zjawiska.
Stary 2014-10-08, 10:48   #244
201712111032
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez zakonna Pokaż wiadomość
Mam do was pytanie. Niektórzy z was są bardzo mądrzy w kwestiach dietetycznych i dlatego pytam tutaj.
Dlaczego po obiedzie składającym się z: makaronu gryczanago okraszonego masłem, mięsa z indyka usmażyć ego bez panienki na patelni grillowa oraz pomidorów ze śmietaną; czułam się okropnie głodna i czułam fizycznie brak nasycenia. Porcja była normalna, były i wegle i białko i warzywa, a ja się czułam jakbym nic nie zjadła. Nie rozumiem tego zjawiska.
Żaden ze mnie znawca ale pierwsze co mi przyszło do głowy do za mało tłuszczu, podobno tłuszcz syci najskuteczniej.
A może akurat miałaś jakiś słabszy dzień? Albo męczący i pomimo normalnej porcji dla organizmu było za mało?
201712111032 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-10-08, 11:01   #245
zakonna
Naczelna Nastolatka

Może i tłuszcze, chociaż makaron był z maselkiem 😆 bo ja lubię masło. Dzień jak codzień, porcja tez jak zwykle czyli nie żałuję sobie. Ale dzięki za sugestie o tłuszczach
Stary 2014-10-08, 11:56   #246
Ervisha
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez zakonna Pokaż wiadomość
Może i tłuszcze, chociaż makaron był z maselkiem 😆 bo ja lubię masło. Dzień jak codzień, porcja tez jak zwykle czyli nie żałuję sobie. Ale dzięki za sugestie o tłuszczach
Moze za mało tego masła dałaś ?

Książki potrzebują nowego domu

Ervisha jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-10-08, 14:21   #247
linecaro
Raczkowanie

Jak u mnie? Jest lepiej?

Śwsianka z 50 g płatków z ananasem, na mleku 2 % i wodzie (daję pół na pół)

II Ś w szkole: kanapka "składana" z wędliną z kurczaka (3 plastry) i twarożkiem + jakieś warzywa do tego

O: pół woreczka ryżu brązowego z kurczakiem w curry i brokułami

podwieczorek/kolacja: kilka ciastek maślanych, jakiś cukierek kokosowy

lub

Ś: jogurt naturalny 250 g z płatkami owsianymi, owocami (borówki i ananas), pestki dyni, pestki słonecznika, siemię lniane, otręby

II Ś w szkole: kanapka, tak jak we wcześniejszym jadłospisie

O: wątróbka z cebulką, kasza gryczana i surówka z pomidorów

P (jeśli nie czuję się "pełna" po obiedzi) : baton typu KitKat czy kawałek ciasta albo kawałek czekolady czy ciasteczka

K: twarożek + jakieś warzywka

Nie zawsze jem podwieczorek, rzadko go jem bo po prostu po obiedzie czuję się pełna i nie mam siły już więcej jeść, az do kolacji. Kolacje też jadam małe bo po prostu jestem nasycona, nie potrzebuję dużo jeść na noc. Zdecydwanie większy apetyt mam od rana do południa. Też tak macie?
linecaro jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-10-08, 14:34   #248
DudiBoy
Zakorzenienie

GG do DudiBoy

U mnie wczoraj też troszkę lepiej:
1. owsianka z jogurtem nat orzechami i granatem
2. kanapa z makrelą i pomidorem
3. filet z kurczaka, brokuł
4. 2 jajka na twardo, serek wiejski, pomidor, papryka, ogórek kiszony
5. pasek czekolady

Natomiast dziś znowu tragedia:
1. taka sama owsianka jak wczoraj
2. kromka ze smalcem i ogórkiem kiszonym

Edytowane przez DudiBoy
Czas edycji: 2014-10-08 o 18:44
DudiBoy jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-10-08, 15:45   #249
Ginarella
Zadomowienie

Wczorajszy jadłospis:
Pierwsze śniadanie (6:40) - Dwie kanapki z chleba pełnoziarnistego + biały serek Almette + dwa plasterki szynki drobiowej + plasterki ogórka
Drugie śniadanie (10:30) - Brzoskwinia
Obiad (15:00) - Zupa grzybowa + ciemny ryż z brokułem i mięsem
Kolacja (19:00) - Dwie kanapki z chleba pełnoziarnistego + pasztet pieczarkowy + trzy plasterki papryki marynowanej + trochę skrojonej w kostkę cebulki

Dzisiejszy jadłospis:
Pierwsze śniadanie (6:40) - Płatki śniadaniowe + mleko + siemię lniane
Drugie śniadanie (11:30) - Jogurt naturalny + banan
Obiad (15:00) - Kasza jęczmienna + sos + mięso + trzy plasterki papryki marynowanej
Kolacja (19:00) - Zapewne zjem kanapki z chleba pełnoziarnistego z czymś na co mnie najdzie ochota

Instagram
Stary 2014-10-08, 23:43   #250
catelyn95
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Ginarella Pokaż wiadomość
Wczorajszy jadłospis:
Pierwsze śniadanie (6:40) - Dwie kanapki z chleba pełnoziarnistego + biały serek Almette + dwa plasterki szynki drobiowej + plasterki ogórka
Drugie śniadanie (10:30) - Brzoskwinia
Obiad (15:00) - Zupa grzybowa + ciemny ryż z brokułem i mięsem
Kolacja (19:00) - Dwie kanapki z chleba pełnoziarnistego + pasztet pieczarkowy + trzy plasterki papryki marynowanej + trochę skrojonej w kostkę cebulki

Dzisiejszy jadłospis:
Pierwsze śniadanie (6:40) - Płatki śniadaniowe + mleko + siemię lniane
Drugie śniadanie (11:30) - Jogurt naturalny + banan
Obiad (15:00) - Kasza jęczmienna + sos + mięso + trzy plasterki papryki marynowanej
Kolacja (19:00) - Zapewne zjem kanapki z chleba pełnoziarnistego z czymś na co mnie najdzie ochota
Nie będę oceniała jadłospisu, bo po pierwsze nie znam się na tym, po drugie nie mam do tego prawa, bo jak pewnie już zdążyłaś się zorientować sama siedzę w tym bagnie i po trzecie są tutaj dziewczyny, które na pewno doradzą i co najważniejsze znają się na rzeczy.

Cóż.. To są Twoje początki, prawda? Wiem jak jest ciężko. Jak na razie jesz malutko z czego pewnie zdajesz sobie sprawę Zwiększaj powoli ilości, będzie dobrze. Walczmy razem
catelyn95 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-10-09, 07:35   #251
linecaro
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez catelyn95 Pokaż wiadomość
Nie będę oceniała jadłospisu, bo po pierwsze nie znam się na tym, po drugie nie mam do tego prawa, bo jak pewnie już zdążyłaś się zorientować sama siedzę w tym bagnie i po trzecie są tutaj dziewczyny, które na pewno doradzą i co najważniejsze znają się na rzeczy.

Cóż.. To są Twoje początki, prawda? Wiem jak jest ciężko. Jak na razie jesz malutko z czego pewnie zdajesz sobie sprawę Zwiększaj powoli ilości, będzie dobrze. Walczmy razem

A jak Tobie idzie? Nadal zwiekszasz kalorie czy tyjesz juz na tym co jadlas do tej pory? Ogolnie jak sie czujesz?
Stary 2014-10-09, 23:26   #252
catelyn95
Raczkowanie

Unhappy Dot.: Nasze Codzienne Jadłospisy - posty chorobowe [wątek zbiorczy], cz. III

Cytat:
Napisane przez linecaro Pokaż wiadomość
A jak Tobie idzie? Nadal zwiekszasz kalorie czy tyjesz juz na tym co jadlas do tej pory? Ogolnie jak sie czujesz?
Wiesz.. Staram się nadal, czuję się dziwnie.. Raz jest lepiej w głowie, raz gorzej. Na razie przytyłam 3kg i nie zwiększałam w ogóle, po prostu jadłam podobnie kalorycznie. Jeśli waga nie będzie rosła to będę musiała coś z tym zrobić, ale to dopiero w następnym tygodniu, bo wtedy będę się ważyć. Tak szczerze to nie chcę tego. Dobrze mi jest z tym jak jem teraz, a mało tego nie jest Boję się, że nie będzie już gdzie wcisnąć jedzenia. Przykładowo obiad jem o 15, czasem później nawet więc musiałam rozplanować wszystko tak, żeby zmieścić podwieczorek (łatwe to nie było). Dobrze, że chodzę spać późno, prawie zawsze po północy więc kolację też mogę spokojnie zjeść później.

W ogóle to mam fazę na gorzką czekoladę i wszelkiego rodzaju słodkie buły z serem, mama teraz częściej piecze takie drożdżówki. Chyba muszę ją poprosić o to znowu Nawet już nie kupuje mi czekolady mlecznej tylko zawsze gorzką.. Zauważyłam, że jem mniej słodyczy (mówię o ciastkach/batonach/cukierkach takich sklepowych) Zdecydowanie wolę drożdżówki/ciasta domowe/jogurty z owocami i bakaliami/czekoladę gorzką etc. Co do chleba to staram się jeść urozmaicone, żeby była jakaś różnorodność, czasem też trafi się jakaś pszenna bułka, albo biały chleb, ale tylko taki domowy. Rodzice mimo wszystko zaczęli kupować razowe i ciemne pieczywo z ziarnami czyli takie jakie lubię najbardziej. Chyba w końcu mnie zrozumieli.. Ostatnio jak zobaczyłam, że mama kupiła jogurt naturalny to się zdziwiłam strasznie, jeszcze niedawno mówiła, że to jest takie odchudzone i nie powinnam jeść, a teraz sama zaczęła kupować mi takie rzeczy. A bez masła to już nie potrafię zjeść kanapki

Mam już umówioną wizytę u ginekologa, bo okresu jak nie było tak nie ma nadal.
Stary 2014-10-10, 08:44   #253
linecaro
Raczkowanie

Cytat:
Wiesz.. Staram się nadal, czuję się dziwnie.. Raz jest lepiej w głowie, raz gorzej. Na razie przytyłam 3kg i nie zwiększałam w ogóle, po prostu jadłam podobnie kalorycznie. Jeśli waga nie będzie rosła to będę musiała coś z tym zrobić, ale to dopiero w następnym tygodniu, bo wtedy będę się ważyć. Tak szczerze to nie chcę tego. Dobrze mi jest z tym jak jem teraz, a mało tego nie jest Boję się, że nie będzie już gdzie wcisnąć jedzenia. Przykładowo obiad jem o 15, czasem później nawet więc musiałam rozplanować wszystko tak, żeby zmieścić podwieczorek (łatwe to nie było). Dobrze, że chodzę spać późno, prawie zawsze po północy więc kolację też mogę spokojnie zjeść później.

W ogóle to mam fazę na gorzką czekoladę i wszelkiego rodzaju słodkie buły z serem, mama teraz częściej piecze takie drożdżówki. Chyba muszę ją poprosić o to znowu Nawet już nie kupuje mi czekolady mlecznej tylko zawsze gorzką.. Zauważyłam, że jem mniej słodyczy (mówię o ciastkach/batonach/cukierkach takich sklepowych) Zdecydowanie wolę drożdżówki/ciasta domowe/jogurty z owocami i bakaliami/czekoladę gorzką etc. Co do chleba to staram się jeść urozmaicone, żeby była jakaś różnorodność, czasem też trafi się jakaś pszenna bułka, albo biały chleb, ale tylko taki domowy. Rodzice mimo wszystko zaczęli kupować razowe i ciemne pieczywo z ziarnami czyli takie jakie lubię najbardziej. Chyba w końcu mnie zrozumieli.. Ostatnio jak zobaczyłam, że mama kupiła jogurt naturalny to się zdziwiłam strasznie, jeszcze niedawno mówiła, że to jest takie odchudzone i nie powinnam jeść, a teraz sama zaczęła kupować mi takie rzeczy. A bez masła to już nie potrafię zjeść kanapki

Moze po prostu juz minal Ci ten 'szal' na slodkie, ja narazie jeszcze mam ogromna ochote na slodycze takie sklepowe, organizm chyba sie domaga po prostu a co ile sie wazysz? Wrzucaj swoje jadlospisy catelyn85, lubie je czytac sobie i miec do czegos oswolanie, a juz nie dodajesz od

---------- Dopisano o 08:44 ---------- Poprzedni post napisano o 08:42 ----------

duzszego czasu Swoja droga, Ty masz wizyte u ginekologa a ja z kolei zapisalam sie do dietetyka Moze mo pomoze jakas w pelni zbilansowana diete ustalic A bialego pieczywa nie jesz bo sie "boisz" czy naprawde nie lubisz?
Stary 2014-10-10, 09:04   #254
Ervisha
Zakorzenienie

Cytat:

Zrobiłaś ogromne postępy na prawde Jestem z Ciebie dumna Z tym słodkim to jest tak, że jak organizmowi brakuje mikroelementów, jest niedożywiony to właśnie domaga się słodkiego, cukru... jakby nie było są to węglowodany proste i najszybciej dostarczają energii, cukru by organizm mógł funkcjonować... Ty te mikroelementy już nieco uzupełniłaś I bardzo dobrze, że jesz urozmaicone pieczywo bo własnie tak powinno być Dieta nie może być monotonna...

Stary 2014-10-10, 22:14   #255
Ginarella
Zadomowienie

Cytat:

Tak, tak, to są moje początki i jest strasznie ciężko. Za 2 tygodnie mam swoją pierwszą wizytę u psychologa więc podjęłam walkę. Liczę, że z czasem będzie widać postępy i zacznę jeść więcej
Dziękuję za słowa otuchy i również życzę dużo wytrwałości

Instagram
Stary 2014-10-11, 23:35   #256
catelyn95
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez linecaro Pokaż wiadomość
Moze po prostu juz minal Ci ten 'szal' na slodkie, ja narazie jeszcze mam ogromna ochote na slodycze takie sklepowe, organizm chyba sie domaga po prostu a co ile sie wazysz? Wrzucaj swoje jadlospisy catelyn85, lubie je czytac sobie i miec do czegos oswolanie, a juz nie dodajesz od

---------- Dopisano o 08:44 ---------- Poprzedni post napisano o 08:42 ----------

duzszego czasu Swoja droga, Ty masz wizyte u ginekologa a ja z kolei zapisalam sie do dietetyka Moze mo pomoze jakas w pelni zbilansowana diete ustalic A bialego pieczywa nie jesz bo sie "boisz" czy naprawde nie lubisz?
Z tym ważeniem to różnie jest.. co pięć/sześć/siedem dni. Wiem, że z tymi pięcioma to przesada, ale jak na osobę, która ważyła się minimum dwa razy dziennie to nie jest tak źle, tak myślę. A jadłospisów nie wstawiam, ponieważ uważam, że nie ma się czym chwalić, po prostu nie są one wzorem do naśladowania. Jeśli uda mi się coś fajnego i smacznego skomponować to oczywiście napiszę tutaj Wciąż szukam pomysłów na różne potrawy, bo już niektóre mi się znudziły.. Chciałabym cały czas próbować czegoś nowego. Na obiady nie mam wpływu niestety, bo robi je mama.

Nie wiem czy to jest strach, poniekąd pewnie tak, ale jeśli nie ma takiego chleba jak lubię to jem zwykły.. innego wyjścia nie ma. Jeśli miałabym wybór to wiadomo co wybrałabym. I bardziej smakuje mi ciemne pieczywo, a już najbardziej takie z dużą ilością ziarenek robione na zakwasie, a gdyby było do tego domowe to już w ogóle.. niebo Cały czas mam wstręt do potraw typu fast-food, chipsów, popcornu, słodkich soków, cukru.. Wiem, że cukier jest prawie we wszystkim, ale sama np. nie posłodzę herbaty, nie posypię cukrem pierogów itd. Tego chyba się boję. Jak dawniej strasznie dużo piłam i to było wszystko oprócz wody.. Soki owocowe, napoje gazowane, cola, herbata obowiązkowo z cukrem.. wtedy kiedy miałam ochotę, w sumie cały czas coś piłam. A teraz tylko woda i herbata bez cukru, w weekend czasem robię sobie kawę, ale też bez cukru. Tak to wygląda.

Jeszcze nie jest u mnie jakoś super, bo cały czas się boję, pojawiają się gorsze chwile, ale walczę z tym cały czas, a rodzice widzą, że się staram, widzą też że wyglądam już lepiej (jak pisałam kiedyś, 3kg na plusie).

Edytuję, bo miałam wstawić jakiś swój jadłospis więc będzie z dzisiaj. Tak bardziej chyba utrzymanie mi wyszło.. Nie chce oceny, wstawiam na prośbę linecaro I w weekendy rzadko jem drugie śniadania ze względu na późne wstawanie i wczesny obiad.

Śniadanie:
owsianka (4 łyżki płatków, mały jogurt naturalny, jabłko, cynamon);
kromka chleba żytniego z domowymi powidłami śliwkowymi

Obiad:
rosół z makaronem;
dwie gałki ziemniaków (okraszone masłem); kawałki smażonej piersi z kurczaka; surówka z kapusty pekińskiej, marchewki, papryki, jabłka i majonezu
kawa; pięć kostek czekolady marcepanowej

Podwieczorek:
szklanka domowego koktajlu bananowo-jagodowo-kokosowo-cynamonowego
dwa kawałki domowego ciasta drożdżowego z serem i kruszonką

Kolacja:
dwa kawałki domowej pizzy (pieczarki, mięso z piersi kurczaka, cebula, ogórek kiszony, papryka, pomidor) + coś dołożę jeszcze czyli ketchup etc.
lub kanapki (chleb ciemny słonecznikowy, masło, szynka wieprzowa, jajko na twardo, papryka, pomidor, ogórek świeży i kiszony, cebula, ketchup); herbata bez cukru

Jestem przed kolacją i jeszcze nie wiem na co przyjdzie mi ochota.

Edytowane przez catelyn95
Czas edycji: 2014-10-12 o 19:12
Stary 2014-10-12, 19:38   #257
Ginarella
Zadomowienie

Dzisiejszy jadłospis
Śniadanie (10:00) - kanapki z chleba pełnoziarnistego z sałatą, serem żółtym, ogórkiem i pomidorem
Obiad (13:30) - ziemniaki + sałatka z marchewki, pora w sosem chrzanowym + udko z kurczaka
Podwieczorek (16:00) - gruszka
Kolacja (19:00) - kanapki z chleba pełnoziarnistego z pasztetem pieczarkowym oraz ogórkiem, pomidorem i papryką

Instagram
Stary 2014-10-12, 21:45   #258
linecaro
Raczkowanie

Cytat:
Z tym ważeniem to różnie jest.. co pięć/sześć/siedem dni. Wiem, że z tymi pięcioma to przesada, ale jak na osobę, która ważyła się minimum dwa razy dziennie to nie jest tak źle, tak myślę. A jadłospisów nie wstawiam, ponieważ uważam, że nie ma się czym chwalić, po prostu nie są one wzorem do naśladowania. Jeśli uda mi się coś fajnego i smacznego skomponować to oczywiście napiszę tutaj Wciąż szukam pomysłów na różne potrawy, bo już niektóre mi się znudziły.. Chciałabym cały czas próbować czegoś nowego. Na obiady nie mam wpływu niestety, bo robi je mama.

Nie wiem czy to jest strach, poniekąd pewnie tak, ale jeśli nie ma takiego chleba jak lubię to jem zwykły.. innego wyjścia nie ma. Jeśli miałabym wybór to wiadomo co wybrałabym. I bardziej smakuje mi ciemne pieczywo, a już najbardziej takie z dużą ilością ziarenek robione na zakwasie, a gdyby było do tego domowe to już w ogóle.. niebo Cały czas mam wstręt do potraw typu fast-food, chipsów, popcornu, słodkich soków, cukru.. Wiem, że cukier jest prawie we wszystkim, ale sama np. nie posłodzę herbaty, nie posypię cukrem pierogów itd. Tego chyba się boję. Jak dawniej strasznie dużo piłam i to było wszystko oprócz wody.. Soki owocowe, napoje gazowane, cola, herbata obowiązkowo z cukrem.. wtedy kiedy miałam ochotę, w sumie cały czas coś piłam. A teraz tylko woda i herbata bez cukru, w weekend czasem robię sobie kawę, ale też bez cukru. Tak to wygląda.

Jeszcze nie jest u mnie jakoś super, bo cały czas się boję, pojawiają się gorsze chwile, ale walczę z tym cały czas, a rodzice widzą, że się staram, widzą też że wyglądam już lepiej (jak pisałam kiedyś, 3kg na plusie).

Edytuję, bo miałam wstawić jakiś swój jadłospis więc będzie z dzisiaj. Tak bardziej chyba utrzymanie mi wyszło.. Nie chce oceny, wstawiam na prośbę linecaro I w weekendy rzadko jem drugie śniadania ze względu na późne wstawanie i wczesny obiad.

Śniadanie:
owsianka (4 łyżki płatków, mały jogurt naturalny, jabłko, cynamon);
kromka chleba żytniego z domowymi powidłami śliwkowymi

Obiad:
rosół z makaronem;
dwie gałki ziemniaków (okraszone masłem); kawałki smażonej piersi z kurczaka; surówka z kapusty pekińskiej, marchewki, papryki, jabłka i majonezu
kawa; pięć kostek czekolady marcepanowej

Podwieczorek:
szklanka domowego koktajlu bananowo-jagodowo-kokosowo-cynamonowego
dwa kawałki domowego ciasta drożdżowego z serem i kruszonką

Kolacja:
dwa kawałki domowej pizzy (pieczarki, mięso z piersi kurczaka, cebula, ogórek kiszony, papryka, pomidor) + coś dołożę jeszcze czyli ketchup etc.
lub kanapki (chleb ciemny słonecznikowy, masło, szynka wieprzowa, jajko na twardo, papryka, pomidor, ogórek świeży i kiszony, cebula, ketchup); herbata bez cukru

Jestem przed kolacją i jeszcze nie wiem na co przyjdzie mi ochota.

Dziękuję catelyn95 )) U Ciebie to tak wszystko na luzie wygląda, masz tak urozmaicony, mam nadzieję, że mi pomoże ta wizyta u dietetyka

Ja z ważeniem nie potrafię sobie poradzić niestety, nadal ważę się codziennie, mam nadzieję, że z czasem to minie

Mój jadłospis z dziś, proszę o ocenę:

Ś: duża kromka chleba żytniego, 3 parówki drobiowo - cielęce, ketchup, musztarda, warzywa (ogórek, pomidor, rzodkiewki w plasterkach) + kawa

II Ś: tak samo jak catelyn95 nie jadam w weekendy, bo obiad wypada bardzo wcześnie, a wstaję później niż zwykle, w tygodniu szkolnym

O: pierś z kurczaka w "papirusie" z ziołami prowansalskimi, sałatka z sałaty, pomidorów, papryki, ogórka z sosem vinegret, 2 kulki ziemniaków

P: jogurt naturalny z domową granolą, dorzuciłam śliwkę suszoną i jakąś kostkę gorzkiej czekolady

K: serek wiejski i inka z mlekiem + kawałeczek kurczasa z obiadu, dojadłam "resztki" :P
Stary 2014-10-13, 16:47   #259
DudiBoy
Zakorzenienie

GG do DudiBoy

Dzisiaj chyba trochę lepiej:

Ś. 2 połówki grahamki, jedna z łososiem, jajkiem, sosem tatarskim i ogórkiem, druga z żółtym serem i pomidorem;
połowa granata

2Ś. leczo z parówkami

O. pierogi ruskie okraszone smalcem z mięsem i cebulą;

P. banan

K. będzie sałatka jarzynowa z wiejską kiełbasą
Stary 2014-10-13, 19:14   #260
linecaro
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez DudiBoy Pokaż wiadomość
Dzisiaj chyba trochę lepiej:

Ś. 2 połówki grahamki, jedna z łososiem, jajkiem, sosem tatarskim i ogórkiem, druga z żółtym serem i pomidorem;
połowa granata

2Ś. leczo z parówkami

O. pierogi ruskie okraszone smalcem z mięsem i cebulą;

P. banan

K. będzie sałatka jarzynowa z wiejską kiełbasą

Ty Dudi na co "cierpisz", w sensie na jakie zaburzenia odżywiania jeśli można wiedzieć?
Stary 2014-10-13, 19:30   #261
Shariana
Rozeznanie

Cześć i czołem.
Dzisiaj naszła mnie refleksja, jak... jak fajnie jest żyć z samą sobą, kiedy nie ma się już tego Demona w głowie. Głowa jest lżejsza o minimum kilka ton.
Gdyby jeszcze tylko @ wrócił...

I musli orzechowe (lidlowskie, niezły skład) z otrębami pszennymi i małą gruszką na zsiadłym mleku z cynamonem, amarantusem, suszonymi śliwkami, żurawiną, morwą, morelami; herbata zielona liściasta z imbirem
wpadło ciastko z Milki, bo nauczycielka częstowała A potem zjadłam jabłko
II kawałek wytrawnego ciasta z oliwkami, słonecznikiem i suszonymi pomidorami produkcji własnej; mała zielona papryczka (kilkadziesiąt gram)
III ciecierzyca z migdałami i makaronem pełnoziarnistym; salaterka z sałatką łagodną ze słoika; na deser 1 Raffaello (miałam dodać sok pomidorowy, ale zwyczajnie nie zmieściłam, za to zachciało mi się słodkiego
IV budyń z białą czekoladą na mleku 2% bez cukru, zagęszczony żelatyną, do dekoracji - żelki z mniejszą zawartością cukru, migdały, rodzynki; mała gruszka
V twaróg (1/2 kostki) z chrzanem, cebulą i zieloną papryką; 2 kanapki z masłem, plasterkiem schabu pieczonego i pasztetu drobiowego, warzywa: pomidor, sałata, cukinia, ostra papryczka, oliwki, rzodkiewka ; i garnek melisy

Pozdrawiam.
Shariana jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-10-13, 19:35   #262
Ervisha
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Shariana Pokaż wiadomość
Cześć i czołem.
Dzisiaj naszła mnie refleksja, jak... jak fajnie jest żyć z samą sobą, kiedy nie ma się już tego Demona w głowie. Głowa jest lżejsza o minimum kilka ton.
Gdyby jeszcze tylko @ wrócił...

I musli orzechowe (lidlowskie, niezły skład) z otrębami pszennymi i małą gruszką na zsiadłym mleku z cynamonem, amarantusem, suszonymi śliwkami, żurawiną, morwą, morelami; herbata zielona liściasta z imbirem
wpadło ciastko z Milki, bo nauczycielka częstowała A potem zjadłam jabłko
II kawałek wytrawnego ciasta z oliwkami, słonecznikiem i suszonymi pomidorami produkcji własnej; mała zielona papryczka (kilkadziesiąt gram) Proszę o przepis
III ciecierzyca z migdałami i makaronem pełnoziarnistym; salaterka z sałatką łagodną ze słoika; na deser 1 Raffaello (miałam dodać sok pomidorowy, ale zwyczajnie nie zmieściłam, za to zachciało mi się słodkiego
IV budyń z białą czekoladą na mleku 2% bez cukru, zagęszczony żelatyną, do dekoracji - żelki z mniejszą zawartością cukru, migdały, rodzynki; mała gruszka
V twaróg (1/2 kostki) z chrzanem, cebulą i zieloną papryką; 2 kanapki z masłem, plasterkiem schabu pieczonego i pasztetu drobiowego, warzywa: pomidor, sałata, cukinia, ostra papryczka, oliwki, rzodkiewka ; i garnek melisy

Pozdrawiam.
Brawo Bardzo ładnie jesz - widać że na luzie, nie jest nic wyliczone.. I Bardzo ciesze się, że już nie masz tego "demona"

Stary 2014-10-13, 20:07   #263
Shariana
Rozeznanie

Jeśli chodzi o kalorie, to przyznaję - zdarza mi się, ale głównie po to, by upewnić się, że nie jest za mało. Wolę jednak polegać na zestawach - mniej więcej wiem, co z czym się łączy, żeby było okej. Jeśli wiem, że do jajecznicy jem kanapki z czymś tłustszym (ser, salami itepe) to bez znaczenia, czy ów dodatek ma kalorii 50 czy 55... Trzeba czasu, by to zrozumieć, oj tak.

Jeśli chodzi o przepis, to wykorzystałam to: http://www.z-pamietnika-dietetyka.pl...suszonymi.html
Z czego dodałam tylko jeden rodzaj mąki, zamiast szczypiorku dałam cebulę, posypałam otrębami, a całość wpakowałam do keksownicy. Radzę dodać o wiele więcej przypraw, niż w przepisie...
Shariana jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-10-13, 21:51   #264
Ervisha
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Shariana Pokaż wiadomość
Jeśli chodzi o kalorie, to przyznaję - zdarza mi się, ale głównie po to, by upewnić się, że nie jest za mało. Wolę jednak polegać na zestawach - mniej więcej wiem, co z czym się łączy, żeby było okej. Jeśli wiem, że do jajecznicy jem kanapki z czymś tłustszym (ser, salami itepe) to bez znaczenia, czy ów dodatek ma kalorii 50 czy 55... Trzeba czasu, by to zrozumieć, oj tak.

Jeśli chodzi o przepis, to wykorzystałam to: http://www.z-pamietnika-dietetyka.pl...suszonymi.html
Z czego dodałam tylko jeden rodzaj mąki, zamiast szczypiorku dałam cebulę, posypałam otrębami, a całość wpakowałam do keksownicy. Radzę dodać o wiele więcej przypraw, niż w przepisie...
Dasz radę całkowicie zapomnieć o kaloriach Potrzeba czasu

I dziekuje za przepis

Stary 2014-10-14, 15:35   #265
DudiBoy
Zakorzenienie

GG do DudiBoy

1. bułka z wędliną, żółtym serem i warzywami, kawa z mlekiem
2. bułka z gyrosem i warzywami, herbata
Stary 2014-10-14, 18:49   #266
Ervisha
Zakorzenienie

Cytat:
1. bułka z wędliną, żółtym serem i warzywami, kawa z mlekiem
2. bułka z gyrosem i warzywami, herbata
Dudi chyba wizaż Ci szkodzi Co się dzieje ?

Stary 2014-10-14, 20:25   #267
Bjouq
Raczkowanie

Moje dzisiejsze:
2 łyżki ryzu + pierś z kurczaka z sosem
2 kanapki z pastą z suszonych pomidorów
Stary 2014-10-14, 20:38   #268
DudiBoy
Zakorzenienie

GG do DudiBoy

Cytat:
Napisane przez Ervisha Pokaż wiadomość
Dudi chyba wizaż Ci szkodzi Co się dzieje ?
Nic. Jem tyle na ile mi pozwolą.
Stary 2014-10-14, 22:47   #269
SugarFreexD
Rozeznanie

Cytat:
Nic. Jem tyle na ile mi pozwolą.
Dudi, rozumiem, że masz ciężką sytuację w domu, czytałam posty o Twojej mamie, ale nie rozumiem po co wklejasz tu swoje jadłospisy z ostatnich dni? Jaki ma to cel? Nie uznaj mojej wypowiedzi za złośliwą, po prostu nie wiem w jakim kontekście ktoś miałby je oceniać, pod tytułem "zaburzenia odżywiania" czy "nie mam możliwości przygotowania konkretnych posiłków"? Mam wrażenie, że chcesz się wyżalić, ale może spróbuj na innym wątku? Oczywiście Cię nie wyganiam, bo to nie moja brocha, ale może gdzie indziej dostałbyś rady na ten konkretny temat.
SugarFreexD jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-10-15, 07:08   #270
akot80
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Bjouq Pokaż wiadomość
Moje dzisiejsze:
2 łyżki ryzu + pierś z kurczaka z sosem
2 kanapki z pastą z suszonych pomidorów
a gdzie reszta posiłków?

"Niech pożywienie będzie Twoim lekarstwem..."
akot80 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum W krzywym zwierciadle odchudzania

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości