|
|
#241 | |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Koszty jedzenia dla 2 osób
Cytat:
|
|
|
#242 |
|
Zakorzenienie
|
Nie skojarzę niestety gdzie to było. Nie fiszkuję takich informacji. Pamiętam tylko ze przeprowadzili je Czesi i było to całkiem niedawno, chyba nawet jeszcze w tym roku, góra w tamtym. Ale na SDF widziałam dzienniki osób ćwiczących na IF i sporo o IF informacji z zalinkowanymi źródłami. Może tam by były linki do badań tego typu.
|
|
#243 | |
|
Pani Mizantrop
|
Cytat:
Ale to jest oszczędność na jedzeniu, jeść jeden posiłek dziennie Ja akurat odkąd pamiętam zawsze miałam tak, że z rana MUSZĘ zjeść śniadanie, bo po prostu budzę się bardzo głodna.
|
|
|
#244 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
#245 |
|
Naczelna Nastolatka
|
Nie będę mówić dorosłej osobie ze ma jeść warzywa bo są zdrowe, każdy odpowiada za siebie w tym wieku. I jeszcze kwestia porcji, 300 gram to dużo, fakt. Ale nie popadajmy w skrajność, 100 gram dla dużego faceta, który ma pracę fizyczną to mało jest.
Generalnie chyba nie zejde poniżej tych 900 zł miesiecznie
|
|
#246 | |
|
Kobieta z klasą
|
Cytat:
Duże zakupy za 200zł? Owszem na śniadania i kolacje, a obiady? 3 osobowa rodzina, na tydzień mam przeznaczone 400- 450zł. I wcale nie jest to dużo. Nie przeżylibyśmy miesiąca za 600zł, nawet bez dziecka. Zakupy robimy przeważnie duże, raz w tygodniu ok 350zł,a reszta na bieżąco. Autorka dopiero zaczyna uczyć się prowadzić dom, więc na początku wyda przynajmniej dwa razy tyle co później, gdy nauczy się gospodarności.
Miłość to gra we dwoje, w której oboje muszą wygrywać. Edytowane przez Karena 73 Czas edycji: 2014-09-18 o 13:48 |
|
|
|
|
|
#247 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() No tak, jak nie odczuwasz potem głodu to rozumiem, ja mam inaczej, więc nie dałabym rady. Na siłę nie masz co zmieniać. Mi się kiedyś zdarzyło z jeden dzień nie mieć apetytu wcale, ale generalnie rzadko ![]() Edit: Doczytałam o co Ci chodzi. Ok. No racja, są ludzie, którzy po 15 czy 16 już nie mają ochoty jeść. Ok. Ja tylko pisałam, że ja bym tak nie mogła, zbyt głodna bym nie miała, ale skoro Ty masz inaczej, to ok, nic na siłę. Tylko wydaje mi się jednak, że nawet mając niedoczynność tarczycy skoro masz, to jakbyś jadła po 16 to nie wyglądałabyś jak ludzik Michelina. Po prostu nie czujesz potrzeby i tyle, ok Ja właśnie 3 posiłki muszę mieć, największe duże porządne to śniadanie, tzn nie zawsze duże, ale staram się, by było i daje mi to sporo energii wtedy na ten ranek itp, potem obiad też duży, nie jakiś ogromny, ale duży, nie jakiś malutki potem np przekąska owoce, kolacja jakieś kanapki dwie - może to niezdrowo, bo węglowodany, ale tak lubię, z ciemnego chleba, więc nie tak źle ![]() To są dla mnie wtedy posiłki ale owszem jeden mały bo przekąska np owoce, jogurt czy to i to, coś w tym stylu. Z tym, że czasem te trzy główne jem, przekąski nie, ale tak 3 dla mnie zwykle posiłki jak pisałam muszą być Czasem wyjdzie 5, bo czasem kanapka np na 2 śniadanie, ale to nie zawsze,czasem, bo nie zawsze mam potrzebę. No to tak najczęściej 3 lub 4, jak 4 to np te owoce czy coś. Napisałam wcześniej owoc, ale to jednak częściej owoce np winogrona, maliny czy cokolwiek innego. No chyba, że pomarańcz, to wtedy zwykle jeden taki duży najlepiej
Edytowane przez Candy_lips Czas edycji: 2014-09-19 o 08:29 |
|
|
|
|
|
#248 |
|
Rozeznanie
|
My na jedzenie i chemię przeznaczamy ok.1200 zł i naprawdę ciężko nam zejść poniżej tej kwoty. Przyznam jednak szczerze, że nie śledzimy bieżących promocji i kupujemy raczej to na co mamy akurat ochotę. W tej kwocie mieszczą się też fundusze używkowe
, takie jak alkohol (papierosy TŻa już nie). Oczywiście nie mówię tu o jakichś większych zapasach gdy idziemy na zorganizowną imprezę, a raczej o zdarzającym się ok.2 razy w miesiącu winie (20-30zł za butelkę więc jak na nasze niezbyt wykwintne kubeczki smakowe całkiem dobre, ale wiadomo że nie jakaś wysoka półka ). Myślę, że całą tę kwotę podbija nam fakt, że mój facet za kanapkami nie przepada ), czasem to co zostanie z obiadu. Dodam też, że czasem podrzucą nam coś rodzice np. wiejskie jajka, zaprawy takie jak ogórki czy dżemy, swojską szynkę więc tutaj akurat koszty odchodzą. Bez kitu jestem chyba beznadziejną gospodynią skoro kasa tak nam ucieka. Ale jeszcze 4 lata temu kiedy byłam na 1szym roku studiów miałam dla siebie przeznaczone 100zł tygodniowo i jeszcze potrafiłam z tego zaoszczędzić.
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Intymnie
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 15:29.

Duże zakupy za 200zł? Owszem na śniadania i kolacje, a obiady? 

, takie jak alkohol (papierosy TŻa już nie). Oczywiście nie mówię tu o jakichś większych zapasach gdy idziemy na zorganizowną imprezę, a raczej o zdarzającym się ok.2 razy w miesiącu winie (20-30zł za butelkę więc jak na nasze niezbyt wykwintne kubeczki smakowe całkiem dobre, ale wiadomo że nie jakaś wysoka półka