|
|||||||
| Notka |
|
| Dom, mieszkanie, nieruchomości Szukasz domu, mieszkania lub nieruchomości? Masz już upatrzone lokum i czeka cię remont? Dobrze trafiłeś - tutaj wymieniamy się wiedzą i doświadczeniem. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#241 | |
|
Przyczajenie
|
Dot.: Wybieramy projekt domu - oceny, opinie, porady
Cytat:
Tylko z jednego pokoju okno będzie wychodziło na taras, także myślę że nikt się nie podusi Zresztą w ciągu całego roku raptem kilka razy zapali się tego grilla Dzięki za opinię Fajnie, że się podoba Wyjście na taras będzie tylko z salonu, w tych dwóch pokojach będą okna. To wycięcie jest chyba dlatego żeby więcej światła dochodziło do pokoju. Też nam się to średnio podoba no ale jak zrobimy zadaszenie to będzie ciemno w pokoju. Wiesz nie wiem nawet ile metrów można uzyskać poddasze nie będzie u nas wykorzystane, bo nie ma takiej potrzeby ![]() Z jednej łazienki rezygnujemy, powiększymy drugą a z reszty będzie garderoba. Wiatrołap rzeczywiście mały ale w sumie jest po to żeby przejść do domu, także myślę że jest ok ![]() Z dachem nie chcemy już kombinować bo z takimi poprawkami to projekt będzie na październik, a my chcemy na wakacjach zacząć ![]() Dzięki |
|
|
|
|
|
#242 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Przychodzą do Ciebie znajomi, robisz przyjęcie na tarasie do późna - ktoś w tym pokoju nie może spać. Bardzo niefunkcjonalne rozwiązania. |
||
|
|
|
|
#243 | ||
|
Zakorzenienie
|
Mam nadzieję, że jakoś pomogłam
Cytat:
Cytat:
Edytowane przez szugarbejb Czas edycji: 2008-04-10 o 15:21 |
||
|
|
|
|
#244 |
|
Zadomowienie
|
Hej, szukam domu parterowego, bez poddasza bo nie chce chodzić po schodach, mam dużą działke więc nie musze budować się w góre, mam dwa upatrzone projekty, chciałabym poznać waszą opinie, a może macie coś podobnego , bylabym wdzieczna za pomoc, dodaje linki do moich projektów http://www.archigraph.pl/projekt/gargano.html , oraz http://www.archigraph.pl/projekt/narni.html
|
|
|
|
|
#245 | ||
|
Przyczajenie
|
Cytat:
Cytat:
No niby tak, ale wiesz jak ktoś mieszka w bloku a działkę ma za osiedlem to też się targa te wszystkie rzeczy, także ja jestem do tego przyzwyczajona. No mi jakoś specjalnie to nie przeszkadza, wiadomo każdemu pasuje co innego KarmazynowyKamyk dzięki za pomoc, z tą spiżarką to rzeczywiście może być takie rozwiązanie. Ja cały czas myślałam o półkach na wprost, nawet do głowy mi nie przyszło żeby dać półki po bokach
|
||
|
|
|
|
#246 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Projekt Narni jest wyjątkowo rozsądnie rozplanowany jak na taką ilość pomieszczeń i tak niewielki metraż... Dwie łazienki to plus... Pokoje są większe niż w poprzednim projekcie i dzięki temu zmieszczą się większe szafy... Jest spiżarka, kuchnia jest wprawdzie niewielka, ale to Ty sama musisz podjąć decyzję czy wystarczy Ci taka... Niby też jest długi korytarz ale nie taki kiszkowaty przez to, że na końcu się rozszerza... Tutaj też jest maleńkie pomieszczenie gospodarcze i nie ma garderoby... Jak już pisałam nie wiem ile osób ma tu mieszkać, ale pokoje 8 i 9 świetnie by sie nadawały dla dzieci, najmniejsza 10 na jakieś domowe biuro czy gościnną sypialnię, a 7 na sypialnię główną, w sam raz z dala od dzieci i blisko małej łazienki... Przydałoby się zadaszenie nad tarasem. Podsumowując z Gargano niezależnie od sytuacji życiowej nie będziesz zadowolona, Narni o wiele lepszy, chociaż też nie idealny. Warto poszukać jeszcze czegoś, chociaż jak wiadomo czasem wszystko rozbija się o finanse... Przede wszystkim szukaj projektu dla siebie i traktuj gotowce odrobinę elastycznie. Mam nadzieję, że jakoś pomogłam. Cytat:
Edytowane przez KarmazynowyKamyk Czas edycji: 2008-04-11 o 10:33 Powód: Literówka |
||
|
|
|
|
#247 |
|
Zadomowienie
|
Dziękuje ci bardzo za pomoc, chciałabym zapytać jeszcze o ten projekt bo wczoraj go znalazłam, http://pprojekt.pl/projekt437-zoska,opis.html ja planuje dom na rodzine z 2 dzieci, ale chciałabym jeszcze miec jeden pokoj dodatkowy dla gości.
|
|
|
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
|
|
#248 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
#249 |
|
Zadomowienie
|
No faktcznie nie ma pomieszczenia na kotłownie, prawdopodobnie podłogowe, jest masa projektów ale ja chce dom funkcjionalny, a w większości coś jest brak,czyli ta Narnia jak na razie zostaje, może jeszcze coś znajde lepszego, dziekuje ci bardzo za pomoc
przynajmniej teraz wiem na co patrzeć
|
|
|
|
|
#250 |
|
Raczkowanie
|
http://www.osadadomy.com.pl/juniperus/juniperus.html
moja propozycja dla Ciebie - tyle że z bala |
|
|
|
|
#251 |
|
Zadomowienie
|
Domek super, ale nie o takim myslałam
|
|
|
|
|
#252 |
|
Raczkowanie
|
Witam serdecznie wszystkie Wizażanki.
Razem z moim Tż wybraliśmy sobie taki oto projekt http://www.archon.pl/index.php?act=32&sid=m42e 0df531a640. Zmiany jakie planujemy wprowadzic to usytuowanie lazienki na dole w miejscu kotłowni a kotłowni w miejscu łazienki. Jestem bardzo ciekawa wazsego zdania i sugestii dotyczacch mojego projektu. Z góry dziekuje. Edytowane przez szugarbejb Czas edycji: 2008-05-05 o 12:30 |
|
|
|
|
#253 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Hej Miałam problem z otwarciem linku - powiedz czy chodzi o ten projekt: http://www.archon.pl/index.php?act=3...m42e0df531a640 Pozdrawiam |
|
|
|
|
|
#254 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Tak, o ten już poprawiłam link. Nie zdecydowałabym się nigdy na taki dach, na piętrze nie macie prawie wcale ścian, tylko dach , w lecie udusicie się z gorąca, no i klaustrofobiczno - kurnikowa atmosfera. No i koszt ... Dach straszny. |
|
|
|
|
|
#255 |
|
Raczkowanie
|
Tak też myślałam ze dach to jest w tym projekcie nieciekawy. Interesuja nas projekty domów z uzytkowym poddaszem, ale niestety w wiekszości projektów sa wlasnie takie tylko dachy. I nie wiem co teraz robic.
|
|
|
|
|
#256 |
|
Wtajemniczenie
|
A co sądzicie o tym projekcie? Z wierzchu nieciekawy ale wewnątrz ma taki uklad jaki mnie interesuje.Oczywiście zrezygnowałabym z loggi -powiększając pokoje.
http://projekty.muratordom.pl/projek...x=34&y=11&nr=1 Musze przed wakacjami kupić jakiś projekt .. |
|
|
|
|
#257 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
|
||
|
|
|
|
#258 |
|
Wtajemniczenie
|
|
|
|
|
|
#259 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#260 |
|
Wtajemniczenie
|
|
|
|
|
|
#261 |
|
Raczkowanie
|
Dziękuje serdecznie za wszelkie sugestie. Jesteście nieoceniona pomocą. Pozdrawiam
|
|
|
|
|
#262 |
|
Przyczajenie
|
Witam wszystkich,
Proszę o opinie i porady odnośnie dwóch projektów. Pierwszy to Orion II - http://www.dobredomy.pl/?id_project=43&infopage=1 drugi to dom w tamaryszkach 4 z archonu - http://www.archon.pl/index.php?act=1...m465c04ae047c6 Nie ukrywam, że OrionII podoba mi się bardziej, ale dom w tamaryszkach ma chyba praktyczniejsze rozwiązania. Działka leży na stoku pd. - wjazd od strony pn. Z niecierpliwością czekam na opinie. |
|
|
|
|
#263 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
W pierwszym projekcie nie podoba mi się mała kuchnia i usytuowanie schodów względem niej. W takiej konfiguracji brakuje mi tutaj jakiegoś przesłonięcia dodatkowym blatem lub wyspą. Na poddaszu nie rozumiem tego rozwiązania ze strychem, do którego wchodzi się przez łazienkę ![]() I, oczywiście, z przekroju nie wynika, jak dokładnie wyglądają skosy w pomieszczeniach, bo po co ![]() Dobre jest doświetlenie pomieszczeń z wejściem od północy. W drugim projekcie zerknęłam najpierw na przekrój, bo wydaje mi się, że ścianka kolankowa jest dość niska, ale przekrój jest zrobiony nie w tą stronę, co trzeba, powinien być jeszcze jeden Układ funkcjonalny jest poprawny, na parterze strasznie ciasny jest pokój nr 5. Na poddaszu pokoje są zdecydowanie za mało doświetlone. Pokój nr 6, w Twoim przypadku, posiada dwa malutkie okna od strony północnej i zachodniej, czyli nie najlepiej, bo tylko od zachodu może być jakoś doświetlony. Z tego pokoju można sobie wyjść na balkon i podglądać kogoś w łazience Pokój nr 9, podobnie jak ten na dole, jest bardzo mały. Poza tym ewidentnie brakuje jeszcze jednej łazienki przy sypialni.
|
|
|
|
|
|
#264 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#265 |
|
Zakorzenienie
|
Na parterze układ funkcjonalny jest całkiem sensowny, choć szkoda, że pomieszczenie gospodarcze dostępne jest tylko z garażu.
Na górze jest trochę gorzej. Nie podoba mi się pokój nr 19. Jest długi i mało ustawny, poza tym nie projektuje się w domach jednorodzinnych pokojów 2-osobowych z wyjątkiem sypialni małżeńskiej. Sypialnia nr 16 z kolei jest zdecydowanie za mała. Warto szukać też projektów z odrębną łazienką przy sypialni. Pokombinowałabym z tym pokojem nr 19, wyodębniłabym w nim garderobę i zrobiła właśnie tam sypialnię. Przy odrobinie wysiłku można by tam nawet zrobić małą łazienkę, dostępną tylko z sypialni. Trzeba by było jednak poszerzyć pokój kosztem loggii. |
|
|
|
|
#266 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Co o tym sądzisz? ps.Acha,wszystie loggie beda zlikwidowane z w sypialni bedzie maly balkonik. |
|
|
|
|
|
#267 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Teraz zauważyłam mankament, nie podoba mi się wyjście z łazienki prosto na schody Jeśli nr 19 będzie pracownią, to ok. Pamiętaj tylko, że zlikwidowanie loggii wpłynie znacząco na wygląd domu
|
|
|
|
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
|
|
#268 |
|
Rozeznanie
|
Na razie nie buduje własnego domu (dopiero za pare lat, o ile los da zdolnośc kredytowa
)ale jestem ciekawa co powiecie o tym projekcie http://www.projekty.ign.com.pl/index...07&opcja=rzuty Bardzo ładnie dziekuje z góry
|
|
|
|
|
#269 | |
|
Przyczajenie
|
Cytat:
![]() Po kilku przemyśleniach doszłam do wniosku, że Orion II (pierwszy o który pytałam) jest trochę za mało funkcjonalny, natomiast co do drugiego, tj. domu w tamaryszkach 4 http://www.archon.pl/index.php?act=3...m465c04ae047c6 po Twojej wypowiedzi nasunęły mi sie takie rozwiązania: 1. ponieważ moduł: spiżarnia (1,4m2)+ kuchnia (8,5m2)+pokój gościnny (25,3 m2) ma łączną pow. = 35,2 m2, co wg mnie jest trochę za mało, można byłoby ścianę zachodnią tj. z wykuszem przesunąć o ok. 1m w prawo, co spowoduje, że wspomniany moduł będzie miał pow. ok. 43-45 m2 - a to wydaje mi się odpowiednią powierzchnią. 2. pok. nr 5 ma faktycznie małą pow., ale tam planuję mały gabinet do pracy po pracy, a nie bardzo istnieje możliwość powiększenia, chyba że kosztem pom. nr 4 3. powiększenie garażu na dwa stanowiska spowoduje, że uzyskam większą kotłownię (piec na paliwa stałe) i większy pok. nr 4 na poddaszu z którego część można będzie przeznaczyć na pralnię 4. likwidacja pokoju nr 9 na poddaszu poprzez częściowe włączenie go do pok. nr 8 (sypialnia rodziców) a częściowo przeznaczenie na garderobę obsługującą pok nr 8 5. ewentualnie dodatkowe okno dachowe doświetlające pom. nr 6 na poddaszu. Obawy: -czy to co proponuję jest możliwe do zrealizowania, - jak przesunięcie ściany o 1 metr w prawo oraz poszerzenie garażu o dodatkowe stanowisko (3m) wpłynie na wygląd budynku i czy zostaną zachowane właściwe proporcje. (Łączne poszerzenie budynku to jakieś 4 m na lini wch.-zach- zakładając że wjazd do garażu jest od str pn.) Ścianka kolankowa = 92 cm, nachylenie dachu 42 st., pozostałe wym. link Uprzejmie proszę o uwagi. Pozdrawiam
|
|
|
|
|
|
#270 |
|
Rozeznanie
|
Dot.: Wizażanka buduje dom - krok po kroku
Ja również już mam swój wymarzony projekt, ale chciałabym waszej rady co jest w nim dobre a co złe...mam też pytanko, gdyż podoba mi się cały projekt ale czy dałoby się zrobić tak aby zmniejszyć nieco metraż???
http://www.dobredomy.pl/?id_project=25&infopage=1
![]() |
Nowe wątki na forum Dom, mieszkanie, nieruchomości
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 09:16.

Zresztą w ciągu całego roku raptem kilka razy zapali się tego grilla