Wybieramy projekt domu - oceny, opinie, porady - Strona 9 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Hobby > Dom, mieszkanie, nieruchomości

Notka

Dom, mieszkanie, nieruchomości Szukasz domu, mieszkania lub nieruchomości? Masz już upatrzone lokum i czeka cię remont? Dobrze trafiłeś - tutaj wymieniamy się wiedzą i doświadczeniem.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2008-04-10, 13:52   #241
mania8582
Przyczajenie

Dot.: Wybieramy projekt domu - oceny, opinie, porady

Cytat:
Napisane przez szugarbejb Pokaż wiadomość

Dziwny dach, brak pomieszczeń gospodarczych, z kuchni na taras masz do przejścia z garami ponad 10m ! Okna z pokoi wychodzą wprost na taras i grilla - będziesz gotować obiad a Twoje dzieci się poduszą, bo ni będą mogły okna otworzyć.

Są lepsze rozwiązania.
Z tym przejściem na taras to akurat nam nie przeszkadza. 10 m to nie jest dużo.

Tylko z jednego pokoju okno będzie wychodziło na taras, także myślę że nikt się nie podusi Zresztą w ciągu całego roku raptem kilka razy zapali się tego grilla

Dzięki za opinię

Cytat:
Napisane przez KarmazynowyKamyk Pokaż wiadomość
...
Fajnie, że się podoba

Wyjście na taras będzie tylko z salonu, w tych dwóch pokojach będą okna. To wycięcie jest chyba dlatego żeby więcej światła dochodziło do pokoju. Też nam się to średnio podoba no ale jak zrobimy zadaszenie to będzie ciemno w pokoju.

Wiesz nie wiem nawet ile metrów można uzyskać poddasze nie będzie u nas wykorzystane, bo nie ma takiej potrzeby

Z jednej łazienki rezygnujemy, powiększymy drugą a z reszty będzie garderoba.

Wiatrołap rzeczywiście mały ale w sumie jest po to żeby przejść do domu, także myślę że jest ok

Z dachem nie chcemy już kombinować bo z takimi poprawkami to projekt będzie na październik, a my chcemy na wakacjach zacząć

Dzięki

mania8582 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-04-10, 14:00   #242
szugarbejb
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez mania8582 Pokaż wiadomość

Z tym przejściem na taras to akurat nam nie przeszkadza. 10 m to nie jest dużo.
No nie wiem. Jak niesiesz kilka zestawów talerzy, potem kilka ciężkich garnków, w te i w drugą chodzisz po sól, cukier, widelec, łyżkę, picie ... I tak latasz, żeby tylko obiad na tarasie zjeść.
Cytat:
Tylko z jednego pokoju okno będzie wychodziło na taras, także myślę że nikt się nie podusi Zresztą w ciągu całego roku raptem kilka razy zapali się tego grilla
W domu mojego TŻ zapala się go w każdy weekend, od maja skończywszy na wrześniu, bo jest ciepło. I wtedy osoba, która ma okna od tarasu nie będzie mogła go otworzyć.
Przychodzą do Ciebie znajomi, robisz przyjęcie na tarasie do późna - ktoś w tym pokoju nie może spać.

Bardzo niefunkcjonalne rozwiązania.

Cytat:
Napisane przez Hultaj Pokaż wiadomość
(...)
i oczywiście ma mieć ładnego penisa, jasnego i zadbanego a nie jakieś ogóra nabrzmiałego w fuj kolorach.
szugarbejb jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-04-10, 14:50   #243
KarmazynowyKamyk
Zakorzenienie

GG do KarmazynowyKamyk

Cytat:
...
Mam nadzieję, że jakoś pomogłam

Cytat:
No nie wiem. Jak niesiesz kilka zestawów talerzy, potem kilka ciężkich garnków, w te i w drugą chodzisz po sól, cukier, widelec, łyżkę, picie ... I tak latasz, żeby tylko obiad na tarasie zjeść.
To jest chyba indywidualna sprawa, mnie nigdy nie przeszkadzało latanie z garami do stołu na tarasie, a robiłam to przez pięć lat w domu rodziców, a teraz jak zacznie się sezon to będę to robić nadal, tyle że w weekendy... Za to nie wyobrażam sobie, że z kuchni nie mam widoku na podjazd...

Cytat:
W domu mojego TŻ zapala się go w każdy weekend, od maja skończywszy na wrześniu, bo jest ciepło. I wtedy osoba, która ma okna od tarasu nie będzie mogła go otworzyć.
Przychodzą do Ciebie znajomi, robisz przyjęcie na tarasie do późna - ktoś w tym pokoju nie może spać.

Na ten temat się nie wypowiem, bo mamy tylko takiego dużego grilla na tarasie, ale wolnostojącego.

Edytowane przez szugarbejb
Czas edycji: 2008-04-10 o 15:21
KarmazynowyKamyk jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-04-10, 18:24   #244
aniago25
Zadomowienie

Hej, szukam domu parterowego, bez poddasza bo nie chce chodzić po schodach, mam dużą działke więc nie musze budować się w góre, mam dwa upatrzone projekty, chciałabym poznać waszą opinie, a może macie coś podobnego , bylabym wdzieczna za pomoc, dodaje linki do moich projektów http://www.archigraph.pl/projekt/gargano.html , oraz http://www.archigraph.pl/projekt/narni.html
aniago25 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-04-10, 18:46   #245
mania8582
Przyczajenie

Cytat:
Cytat:

No niby tak, ale wiesz jak ktoś mieszka w bloku a działkę ma za osiedlem to też się targa te wszystkie rzeczy, także ja jestem do tego przyzwyczajona. No mi jakoś specjalnie to nie przeszkadza, wiadomo każdemu pasuje co innego

KarmazynowyKamyk dzięki za pomoc, z tą spiżarką to rzeczywiście może być takie rozwiązanie. Ja cały czas myślałam o półkach na wprost, nawet do głowy mi nie przyszło żeby dać półki po bokach
mania8582 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-04-11, 10:28   #246
KarmazynowyKamyk
Zakorzenienie

GG do KarmazynowyKamyk

Cytat:
Napisane przez aniago25 Pokaż wiadomość
Hej, szukam domu parterowego, bez poddasza bo nie chce chodzić po schodach, mam dużą działke więc nie musze budować się w góre, mam dwa upatrzone projekty, chciałabym poznać waszą opinie, a może macie coś podobnego , bylabym wdzieczna za pomoc, dodaje linki do moich projektów http://www.archigraph.pl/projekt/gargano.html , oraz http://www.archigraph.pl/projekt/narni.html
Projekt Gargano jest strasznie klaustrofobiczny, 5 pokoi na 103 metrach to się nie może udać... Niby prawie wszystko jest, ale... przydał by się prysznic w WC, bo skoro potrzebujesz tyle pokoi, to domyślam się, że będziecie mieszkać w więcej niż 2 osoby... Przydałaby się choć maleńka spiżarka... Nie ma żadnej garderoby, a miejsca na szafy niewiele... Jedno pomieszczenie gospodarcze to trochę mało, chyba że planujecie garaż wolnostojący z takim pomieszczem... I na koniec korytarz, który będzie niestety wyglądał kiszkowato...

Projekt Narni jest wyjątkowo rozsądnie rozplanowany jak na taką ilość pomieszczeń i tak niewielki metraż... Dwie łazienki to plus... Pokoje są większe niż w poprzednim projekcie i dzięki temu zmieszczą się większe szafy... Jest spiżarka, kuchnia jest wprawdzie niewielka, ale to Ty sama musisz podjąć decyzję czy wystarczy Ci taka... Niby też jest długi korytarz ale nie taki kiszkowaty przez to, że na końcu się rozszerza... Tutaj też jest maleńkie pomieszczenie gospodarcze i nie ma garderoby... Jak już pisałam nie wiem ile osób ma tu mieszkać, ale pokoje 8 i 9 świetnie by sie nadawały dla dzieci, najmniejsza 10 na jakieś domowe biuro czy gościnną sypialnię, a 7 na sypialnię główną, w sam raz z dala od dzieci i blisko małej łazienki... Przydałoby się zadaszenie nad tarasem.

Podsumowując z Gargano niezależnie od sytuacji życiowej nie będziesz zadowolona, Narni o wiele lepszy, chociaż też nie idealny. Warto poszukać jeszcze czegoś, chociaż jak wiadomo czasem wszystko rozbija się o finanse...

Przede wszystkim szukaj projektu dla siebie i traktuj gotowce odrobinę elastycznie. Mam nadzieję, że jakoś pomogłam.

Cytat:

KarmazynowyKamyk dzięki za pomoc, z tą spiżarką to rzeczywiście może być takie rozwiązanie. Ja cały czas myślałam o półkach na wprost, nawet do głowy mi nie przyszło żeby dać półki po bokach
Miło mi, że pomogłam

Edytowane przez KarmazynowyKamyk
Czas edycji: 2008-04-11 o 10:33 Powód: Literówka
KarmazynowyKamyk jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-04-11, 12:18   #247
aniago25
Zadomowienie

Dziękuje ci bardzo za pomoc, chciałabym zapytać jeszcze o ten projekt bo wczoraj go znalazłam, http://pprojekt.pl/projekt437-zoska,opis.html ja planuje dom na rodzine z 2 dzieci, ale chciałabym jeszcze miec jeden pokoj dodatkowy dla gości.
Stary 2008-04-11, 14:28   #248
KarmazynowyKamyk
Zakorzenienie

GG do KarmazynowyKamyk

Cytat:
Napisane przez aniago25 Pokaż wiadomość
Dziękuje ci bardzo za pomoc, chciałabym zapytać jeszcze o ten projekt bo wczoraj go znalazłam, http://pprojekt.pl/projekt437-zoska,opis.html ja planuje dom na rodzine z 2 dzieci, ale chciałabym jeszcze miec jeden pokoj dodatkowy dla gości.
Chyba projekt Narni był lepszy. Tutaj wcale nie ma pomieszczenia gospodarczego, gdzie zrobicie kotłownie i wstawicie pralkę? Jakie ogrzewanie planujecie? Sypialnie średnio ustawne, za to część dzienna rozbudowana. Dla 4 osób lepiej mieć dwie łazienki. Jest garderoba i spiżarka - to na plus.
Stary 2008-04-11, 17:09   #249
aniago25
Zadomowienie

No faktcznie nie ma pomieszczenia na kotłownie, prawdopodobnie podłogowe, jest masa projektów ale ja chce dom funkcjionalny, a w większości coś jest brak,czyli ta Narnia jak na razie zostaje, może jeszcze coś znajde lepszego, dziekuje ci bardzo za pomoc przynajmniej teraz wiem na co patrzeć
Stary 2008-04-12, 09:08   #250
eszeweria
Raczkowanie

http://www.osadadomy.com.pl/juniperus/juniperus.html

moja propozycja dla Ciebie - tyle że z bala
eszeweria jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-04-12, 21:12   #251
aniago25
Zadomowienie

Domek super, ale nie o takim myslałam

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2008-05-05, 11:14   #252
liliputek
Raczkowanie

Witam serdecznie wszystkie Wizażanki.
Razem z moim Tż wybraliśmy sobie taki oto projekt
http://www.archon.pl/index.php?act=32&sid=m42e 0df531a640. Zmiany jakie planujemy wprowadzic to usytuowanie lazienki na dole w miejscu kotłowni a kotłowni w miejscu łazienki.
Jestem bardzo ciekawa wazsego zdania i sugestii dotyczacch mojego projektu. Z góry dziekuje.

Edytowane przez szugarbejb
Czas edycji: 2008-05-05 o 12:30
liliputek jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-05-05, 12:12   #253
Wildflower
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez liliputek Pokaż wiadomość
Witam serdecznie wszystkie Wizażanki.
Razem z moim Tż wybraliśmy sobie taki oto projekt
http://www.archon.pl/index.php?act=3...df531a640.Jako. Zmiany jakie planujemy wprowadzic to usytuowanie lazienki na dole w miejscu kotłowni a kotłowni w miejscu łazienki.
Jestem bardzo ciekawa wazsego zdania i sugestii dotyczacch mojego projektu. Z góry dziekuje.

Hej

Miałam problem z otwarciem linku - powiedz czy chodzi o ten projekt: http://www.archon.pl/index.php?act=3...m42e0df531a640

Pozdrawiam
Wildflower jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-05-05, 12:31   #254
szugarbejb
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Wildflower Pokaż wiadomość
Hej

Miałam problem z otwarciem linku - powiedz czy chodzi o ten projekt: http://www.archon.pl/index.php?act=3...m42e0df531a640

Pozdrawiam

Tak, o ten już poprawiłam link.

Nie zdecydowałabym się nigdy na taki dach, na piętrze nie macie prawie wcale ścian, tylko dach , w lecie udusicie się z gorąca, no i klaustrofobiczno - kurnikowa atmosfera. No i koszt ...

Dach straszny.

Cytat:
(...)
i oczywiście ma mieć ładnego penisa, jasnego i zadbanego a nie jakieś ogóra nabrzmiałego w fuj kolorach.
Stary 2008-05-05, 14:36   #255
liliputek
Raczkowanie

Tak też myślałam ze dach to jest w tym projekcie nieciekawy. Interesuja nas projekty domów z uzytkowym poddaszem, ale niestety w wiekszości projektów sa wlasnie takie tylko dachy. I nie wiem co teraz robic.
Stary 2008-05-05, 14:42   #256
Angi74
Wtajemniczenie

A co sądzicie o tym projekcie? Z wierzchu nieciekawy ale wewnątrz ma taki uklad jaki mnie interesuje.Oczywiście zrezygnowałabym z loggi -powiększając pokoje.

http://projekty.muratordom.pl/projek...x=34&y=11&nr=1

Musze przed wakacjami kupić jakiś projekt ..
Angi74 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-05-05, 14:56   #257
szugarbejb
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez liliputek Pokaż wiadomość
Tak też myślałam ze dach to jest w tym projekcie nieciekawy. Interesuja nas projekty domów z uzytkowym poddaszem, ale niestety w wiekszości projektów sa wlasnie takie tylko dachy. I nie wiem co teraz robic.
Zmienić projekt tak, żebyście mieli ściany, albo po prostu poszukać domu piętrowego, a nie z poddaszem użytkowym.

Cytat:
Napisane przez Angi74 Pokaż wiadomość
A co sądzicie o tym projekcie? Z wierzchu nieciekawy ale wewnątrz ma taki uklad jaki mnie interesuje.Oczywiście zrezygnowałabym z loggi -powiększając pokoje.
I przydałaby się druga - choćby malutka- łazienka na górze.

Cytat:
(...)
Stary 2008-05-05, 15:02   #258
Angi74
Wtajemniczenie

Cytat:
Zmienić projekt tak, żebyście mieli ściany, albo po prostu poszukać domu piętrowego, a nie z poddaszem użytkowym.

I przydałaby się druga - choćby malutka- łazienka na górze.
Jest druga duza łazienka na górze Z jednego pokoju będzie zrobiona garderoba
Stary 2008-05-05, 16:46   #259
szugarbejb
Zakorzenienie

Cytat:
Jest druga duza łazienka na górze Z jednego pokoju będzie zrobiona garderoba
Jest jedna łazienka na dole i jedna na górze, i przydałaby się jeszcze jedna mała na górze, tylko dla twojego użytku, taka prywatna przy sypialni

Cytat:
(...)

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2008-05-05, 17:12   #260
Angi74
Wtajemniczenie

Cytat:
Jest jedna łazienka na dole i jedna na górze, i przydałaby się jeszcze jedna mała na górze, tylko dla twojego użytku, taka prywatna przy sypialni
Acha,teraz rozmumiem. Niestety takiego projektu nie znalazłam...
Stary 2008-05-06, 08:05   #261
liliputek
Raczkowanie

Dziękuje serdecznie za wszelkie sugestie. Jesteście nieoceniona pomocą. Pozdrawiam
Stary 2008-05-09, 00:05   #262
tamaraone
Przyczajenie

Witam wszystkich,
Proszę o opinie i porady odnośnie dwóch projektów.
Pierwszy to Orion II - http://www.dobredomy.pl/?id_project=43&infopage=1
drugi to dom w tamaryszkach 4 z archonu - http://www.archon.pl/index.php?act=1...m465c04ae047c6
Nie ukrywam, że OrionII podoba mi się bardziej, ale dom w tamaryszkach ma chyba praktyczniejsze rozwiązania. Działka leży na stoku pd. - wjazd od strony pn.
Z niecierpliwością czekam na opinie.
tamaraone jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-05-09, 01:43   #263
asiuk
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez tamaraone Pokaż wiadomość
Witam wszystkich,
Proszę o opinie i porady odnośnie dwóch projektów.
Pierwszy to Orion II - http://www.dobredomy.pl/?id_project=43&infopage=1
drugi to dom w tamaryszkach 4 z archonu - http://www.archon.pl/index.php?act=1...m465c04ae047c6
Nie ukrywam, że OrionII podoba mi się bardziej, ale dom w tamaryszkach ma chyba praktyczniejsze rozwiązania. Działka leży na stoku pd. - wjazd od strony pn.
Z niecierpliwością czekam na opinie.

W pierwszym projekcie nie podoba mi się mała kuchnia i usytuowanie schodów względem niej. W takiej konfiguracji brakuje mi tutaj jakiegoś przesłonięcia dodatkowym blatem lub wyspą.
Na poddaszu nie rozumiem tego rozwiązania ze strychem, do którego wchodzi się przez łazienkę
I, oczywiście, z przekroju nie wynika, jak dokładnie wyglądają skosy w pomieszczeniach, bo po co
Dobre jest doświetlenie pomieszczeń z wejściem od północy.

W drugim projekcie zerknęłam najpierw na przekrój, bo wydaje mi się, że ścianka kolankowa jest dość niska, ale przekrój jest zrobiony nie w tą stronę, co trzeba, powinien być jeszcze jeden

Układ funkcjonalny jest poprawny, na parterze strasznie ciasny jest pokój nr 5.
Na poddaszu pokoje są zdecydowanie za mało doświetlone. Pokój nr 6, w Twoim przypadku, posiada dwa malutkie okna od strony północnej i zachodniej, czyli nie najlepiej, bo tylko od zachodu może być jakoś doświetlony. Z tego pokoju można sobie wyjść na balkon i podglądać kogoś w łazience Pokój nr 9, podobnie jak ten na dole, jest bardzo mały. Poza tym ewidentnie brakuje jeszcze jednej łazienki przy sypialni.

Ewunia

Staś

bloguję
asiuk jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-05-09, 09:39   #264
Angi74
Wtajemniczenie

Cytat:

http://projekty.muratordom.pl/projek...x=34&y=11&nr=1

Musze przed wakacjami kupić jakiś projekt ..
Asiuk,a czy moglabyś zerknąć na ten projekt?
Stary 2008-05-09, 11:10   #265
asiuk
Zakorzenienie

Cytat:
Asiuk,a czy moglabyś zerknąć na ten projekt?
Na parterze układ funkcjonalny jest całkiem sensowny, choć szkoda, że pomieszczenie gospodarcze dostępne jest tylko z garażu.

Na górze jest trochę gorzej. Nie podoba mi się pokój nr 19. Jest długi i mało ustawny, poza tym nie projektuje się w domach jednorodzinnych pokojów 2-osobowych z wyjątkiem sypialni małżeńskiej.
Sypialnia nr 16 z kolei jest zdecydowanie za mała. Warto szukać też projektów z odrębną łazienką przy sypialni.
Pokombinowałabym z tym pokojem nr 19, wyodębniłabym w nim garderobę i zrobiła właśnie tam sypialnię. Przy odrobinie wysiłku można by tam nawet zrobić małą łazienkę, dostępną tylko z sypialni. Trzeba by było jednak poszerzyć pokój kosztem loggii.

Ewunia

Staś

bloguję
Stary 2008-05-09, 11:25   #266
Angi74
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez asiuk Pokaż wiadomość
Na parterze układ funkcjonalny jest całkiem sensowny, choć szkoda, że pomieszczenie gospodarcze dostępne jest tylko z garażu.

Na górze jest trochę gorzej. Nie podoba mi się pokój nr 19. Jest długi i mało ustawny, poza tym nie projektuje się w domach jednorodzinnych pokojów 2-osobowych z wyjątkiem sypialni małżeńskiej.
Sypialnia nr 16 z kolei jest zdecydowanie za mała. Warto szukać też projektów z odrębną łazienką przy sypialni.
Pokombinowałabym z tym pokojem nr 19, wyodębniłabym w nim garderobę i zrobiła właśnie tam sypialnię. Przy odrobinie wysiłku można by tam nawet zrobić małą łazienkę, dostępną tylko z sypialni. Trzeba by było jednak poszerzyć pokój kosztem loggii.
Bardzo dziękuję za sugestie.Zapomniałam napisać,ze ten długi pokój na gorze będzie pracownią -i studiem.Z kolei jeden z pokoki mniejszych(gora) będzie przeznaczony w CAŁOSCI na garderobę,miejsce do prasowania .Z tej garderoby będzie zrobione przejscie do sypialni.

Co o tym sądzisz?
ps.Acha,wszystie loggie beda zlikwidowane z w sypialni bedzie maly balkonik.
Stary 2008-05-09, 14:22   #267
asiuk
Zakorzenienie

Cytat:
Bardzo dziękuję za sugestie.Zapomniałam napisać,ze ten długi pokój na gorze będzie pracownią -i studiem.Z kolei jeden z pokoki mniejszych(gora) będzie przeznaczony w CAŁOSCI na garderobę,miejsce do prasowania .Z tej garderoby będzie zrobione przejscie do sypialni.

Co o tym sądzisz?
ps.Acha,wszystie loggie beda zlikwidowane z w sypialni bedzie maly balkonik.
Jeśli chcesz likwidować jeden pokój i przeznaczyć go na garderobę, proponuję sypialnię zrobić w pokoju nr 17, a garderobę w pokoju nr 16.
Teraz zauważyłam mankament, nie podoba mi się wyjście z łazienki prosto na schody
Jeśli nr 19 będzie pracownią, to ok. Pamiętaj tylko, że zlikwidowanie loggii wpłynie znacząco na wygląd domu

Ewunia

Staś

bloguję

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2008-05-11, 23:32   #268
ollkaa
Rozeznanie

Na razie nie buduje własnego domu (dopiero za pare lat, o ile los da zdolnośc kredytowa )ale jestem ciekawa co powiecie o tym projekcie
http://www.projekty.ign.com.pl/index...07&opcja=rzuty

Bardzo ładnie dziekuje z góry
ollkaa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-05-11, 23:34   #269
tamaraone
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez asiuk Pokaż wiadomość
W pierwszym projekcie nie podoba mi się mała kuchnia i usytuowanie schodów względem niej. W takiej konfiguracji brakuje mi tutaj jakiegoś przesłonięcia dodatkowym blatem lub wyspą.
Na poddaszu nie rozumiem tego rozwiązania ze strychem, do którego wchodzi się przez łazienkę
I, oczywiście, z przekroju nie wynika, jak dokładnie wyglądają skosy w pomieszczeniach, bo po co
Dobre jest doświetlenie pomieszczeń z wejściem od północy.

W drugim projekcie zerknęłam najpierw na przekrój, bo wydaje mi się, że ścianka kolankowa jest dość niska, ale przekrój jest zrobiony nie w tą stronę, co trzeba, powinien być jeszcze jeden

Układ funkcjonalny jest poprawny, na parterze strasznie ciasny jest pokój nr 5.
Na poddaszu pokoje są zdecydowanie za mało doświetlone. Pokój nr 6, w Twoim przypadku, posiada dwa malutkie okna od strony północnej i zachodniej, czyli nie najlepiej, bo tylko od zachodu może być jakoś doświetlony. Z tego pokoju można sobie wyjść na balkon i podglądać kogoś w łazience Pokój nr 9, podobnie jak ten na dole, jest bardzo mały. Poza tym ewidentnie brakuje jeszcze jednej łazienki przy sypialni.
Dziękuję za ocenę projektów.
Po kilku przemyśleniach doszłam do wniosku, że Orion II (pierwszy o który pytałam) jest trochę za mało funkcjonalny, natomiast co do drugiego, tj. domu w tamaryszkach 4 http://www.archon.pl/index.php?act=3...m465c04ae047c6 po Twojej wypowiedzi nasunęły mi sie takie rozwiązania:
1. ponieważ moduł: spiżarnia (1,4m2)+ kuchnia (8,5m2)+pokój gościnny (25,3 m2) ma łączną pow. = 35,2 m2, co wg mnie jest trochę za mało, można byłoby ścianę zachodnią tj. z wykuszem przesunąć o ok. 1m w prawo, co spowoduje, że wspomniany moduł będzie miał pow. ok. 43-45 m2 - a to wydaje mi się odpowiednią powierzchnią.
2. pok. nr 5 ma faktycznie małą pow., ale tam planuję mały gabinet do pracy po pracy, a nie bardzo istnieje możliwość powiększenia, chyba że kosztem pom. nr 4
3. powiększenie garażu na dwa stanowiska spowoduje, że uzyskam większą kotłownię (piec na paliwa stałe) i większy pok. nr 4 na poddaszu z którego część można będzie przeznaczyć na pralnię
4. likwidacja pokoju nr 9 na poddaszu poprzez częściowe włączenie go do pok. nr 8 (sypialnia rodziców) a częściowo przeznaczenie na garderobę obsługującą pok nr 8
5. ewentualnie dodatkowe okno dachowe doświetlające pom. nr 6 na poddaszu.
Obawy:
-czy to co proponuję jest możliwe do zrealizowania,
- jak przesunięcie ściany o 1 metr w prawo oraz poszerzenie garażu o dodatkowe stanowisko (3m) wpłynie na wygląd budynku i czy zostaną zachowane właściwe proporcje. (Łączne poszerzenie budynku to jakieś 4 m na lini wch.-zach- zakładając że wjazd do garażu jest od str pn.)
Ścianka kolankowa = 92 cm, nachylenie dachu 42 st., pozostałe wym. link
Uprzejmie proszę o uwagi.
Pozdrawiam
tamaraone jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-05-21, 23:24   #270
Jeannie_jk
Rozeznanie

GG do Jeannie_jk
Dot.: Wizażanka buduje dom - krok po kroku

Ja również już mam swój wymarzony projekt, ale chciałabym waszej rady co jest w nim dobre a co złe...mam też pytanko, gdyż podoba mi się cały projekt ale czy dałoby się zrobić tak aby zmniejszyć nieco metraż???

http://www.dobredomy.pl/?id_project=25&infopage=1

Lepiej grzeszyć i żałować, niż żałować, że się nigdy nie grzeszyło

Wymianka
https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=731834
Jeannie_jk jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Dom, mieszkanie, nieruchomości

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości