|  2014-12-16, 13:13 | #241 | |
| BAN stały | 

Dot.: Czy dla Was zwierzeta to tez "tylko" zwierzeta ?

Cytat: 
 No i skoro człowiek jest w stanie zastąpić mięso innymi produktami to chyba każdy inny organizm też... Wysłane z mojego telefonu komórkowego <3 | |
|     |   | 
|  2014-12-16, 13:32 | #242 | 
| Raczkowanie Zarejestrowany: 2014-12 Lokalizacja: Trójmiasto 
				 | 

Żal, ale nie wyobrażam sobie życia bez mięsa. Nie mniej ważne jest aby zwierzęta były zabijane w humanitarny sposób. | 
|     |   | 
|  2014-12-16, 14:27 | #243 | 
| Zakorzenienie Zarejestrowany: 2013-02 
				 | 

Z ciekawości: która z obecnych na wątku wegetarianek/weganek jest za całkowitym wyzwoleniem zwierząt? Czy macie w domu psy/koty, które karmi się przecież pokarmem na bazie mięsa? Za ataki z góry podziękuję, bo kłócić mi się nie chce. Pytam, bo jestem ciekawa. | 
|     |   | 
|  2014-12-16, 16:36 | #244 | 
| BAN stały | 

| 
|     |   | 
|  2014-12-16, 17:23 | #245 | ||
| Zadomowienie Zarejestrowany: 2010-06 Lokalizacja: Habana 
				 | 

Cytat: 
 ---------- Dopisano o 17:23 ---------- Poprzedni post napisano o 17:14 ---------- Cytat: 
 Ja jestem weganką ze względów etycznych, szacunek do zwierząt to dla mnie najistotniejszy aspekt przyjętego przeze mnie stylu życia. Względy zdrowotne to kwestia dodatkowa. Mam kota. Karmię go mięsem. Układ pokarmowy kota jest krótki, nie pozwala na długotrwałe trawienie, konieczne w przypadku pokarmu roślinnego, dlatego kot MUSI jeść mięso. Człowiek udomowił kota, tak samo jak psa, ponadto mój kot to ocaleniec z gromady piwnicznych kociaków, które pojawiły się tam przez nieodpowiedzialność człowieka. My, ludzie, zaciągnęliśmy u zwierząt ogromny dług, którego nigdy, nawet gdybyśmy chcieli, nie będziemy w stanie spłacić. Dlatego mamy, jako gatunek, moralny obowiązek dbać o ich dobrobyt. Z mojego punktu widzenia, wyklucza to ich jedzenie, ale jednocześnie, zobowiązuje mnie to, by dbać o bezpieczeństwo tych, które pojawiły się na świecie z ludzkiej głupoty - jaką jest na przykład bezmyślne rozmnażanie kotów i psów. | ||
|     |   | 
|  2014-12-16, 17:44 | #246 | |
| Konto usunięte Zarejestrowany: 2014-02 
				 | 

Cytat: 
 Nie mam psa ani kota. Wege stajl! | |
|     |   | 
|  2014-12-16, 22:00 | #247 | |
| BAN stały | 

Cytat: 
 Wysłane z mojego telefonu komórkowego <3 ---------- Dopisano o 22:00 ---------- Poprzedni post napisano o 21:56 ---------- To co piszesz to lekki fanatyzm. Wysłane z mojego telefonu komórkowego <3 | |
|     |   | 
|  2014-12-17, 09:55 | #248 | |||
| Przyczajenie Zarejestrowany: 2014-09 
				 | 

Cytat: 
  Nie, weganie nie mają zamiaru zmieniać stylu żywienia lwów. One zyją dziko, jak ktoś napisał, są mięsożerne i są drapieżnikami. Kwestię białka i żelaza już ktoś widzę podjął, nie jest prawdą że białko zwierzęce jest najbezpieczniejsze a już napewno nie najlepszej jakości. Dlaczego? Bo zwierzę ma żelazo w swoich mięśniach, które jesz, dlatego że zjadło roślinkę bogatą w żelazo- to one są naturalnym źródłem żelaza i wszystkich witamin i składników mineralnych na świecie. Więc jesz ją przefiltrowaną przez czyjś organizm tak na dobrą sprawę, nie w tej naturalnej formie. A człowiek akurat ma przystosowany układ trawienny tak żeby powoli uwalniać i wchłaniać witaminy i minerały a nie szybko. Co do suplementów zgodzę się, też nie jest to absolutnie najlepszej jakości składnik odżywczy dlatego najlepiej jeść prosto z natury ale chyba nie miałaś na myśli diety wege , bo społeczeństwo generalnie cierpi na niedobory witamin i minerałów, mimo że wiemy w jakich ilościach sie tu (i nie tylko) mieso spożywa ( i nie, nie twierdzę że osoba na diecie wege takich niedoborów mieć nie może  ). Nieprawda, zarówno wśród osób jedzących mięso jak i wege znajdą się ludzie którzy narzucają swoje poglądy. Nie mów za wszystkich  I niech walczą, wszyscy powinniśmy o to dbać aczkolwiek ja uważam że to nawet bardziej osoby jedzące mięso powinni przekonywać koncerny do lepszych warunków dla zwierząt, bo to oni są ich klientami- płacę więc wymagam  A wege mięsa nie jedzą i są przeciwni zabijaniu zwierząt więc robią zgodnie ze swoimi przekonaniami a najlepiej można to zrobić właśnie nie tworząc na to rynku, nie kupując mięsa. Tj napisała Chatul. Zobacz ile jest wegetarian na świecie, jakieś pół miliarda albo więcej, jakby oni wszyscy jedli mięso to byłaby wielka różnica. Cytat: 
 Co ciekawe, właśnie w tym czasie Departament Zdrowia w Wielkiej Brytanii zalecił ludziom jedzenie mniejszej ilości czerwonego mięsa. Wystarczy spojrzeć jak wygląda piramida żywieniowa wg rządu amerykanskiego, Harvard nawet opublikował swoją piramidę żywieniowa jako że ta podana przez USDA zawiera braki, a rzad zaleca m.in. nabiał do każdego posiłku i nie wspomina nic o szkodliwości czerwonego miesa. Tutaj zrobili porównanie żeby wyjaśnić http://www.hsph.harvard.edu/nutritio...-usda-myplate/ Nie pisz więc, że coś zostało obalone, bo jest to po prostu kłamliwe stwierdzenie i może wprowadzić innych w błąd. Nauka to jest szerokie pojęcie, nie ma czegoś takiego że ktoś sobie od tak coś obali albo jednoznacznie uzna, że coś jest najprawdziwszą z prawdziwych tezą. Badania Campbella były obiektywne-napewno nie był wegetarianinem przynajmniej na początku, bo był mocno zaskoczony wynikami i przeczyło to jego poglądom, a nawet jeśli byłby to w takim razie idąc tym tropem każde badanie trzeba uznać za nieobiektywne bo jeśli robi naukowiec wege- jest nieobiektywny, naukowiec jedzący mięso- też nieobiektywny  Nigdzie nie pisałam że jego badania to świętość czy coś, od początku odnoszę się do tego że Ty je bezkrytycznie "obalasz" bez zapoznania się. Nauka rozwija się cały czas, być może za ileś lat dowiemy się czegoś zupełnie odwrotnego ale dzisiejszy stan nauki pozwala nam wyciągać takie a nie inne wnioski. Jesz mięso to jedz, nikt Ci tego nie zakaże ale na mnie naprawdę nie robią wrażenia to że jakiś anglista(z Twojego linka) się z badaniami nie zgadza( zresztą argumenty ściągniete ma z krytykującego wpisu co wcześniej podałaś i widzę ze Ty też je powielasz) bo to naprawdę nie jest nic wielkiego, zawsze się znajdą osoby które cos podważają a zwłaszcza jeśli chodzi o taki temat. Zadzwiające ( a może i nie) że to osoby które nawet się często nie zapoznały z czyms z obawy że zrujnuje to ich światopogląd zapewne, najwięcej krzyczą (nie piszę o Tobie tylko ogólnie) a osoby światłe wrecz przeciwnie. Dlatego na logikę biorąc dla mnie bardziej wiarygodne jeśli chodzi o tą książkę jest zdanie profesorów i lekarzy pracujących dla największych uniwersytetow czy instytucji, jak chociażby Amerykański Instytut Badań nad rakiem. Taka już ciekawostka, Bill Clinton parę lat temu przeszedł na dietę wegańską po swoich problemach z sercem, co zasugerował mu jego lekarz dając do przeczytania wlasnie The China Study oraz inne książki. Myślę, że były prezydent Stanów Zjednoczonych ma kompetentnego lekarza  Ale to tak na marginesie. Cytat: 
 http://www.hsph.harvard.edu/news/hsp...eat-stroke-hu/ http://www.hsph.harvard.edu/news/pre...pe-2-diabetes/ http://www.hsph.harvard.edu/news/pre...cer-mortality/ http://www.hsph.harvard.edu/news/fea...t-cancer-risk/ http://www.webmd.com/breast-cancer/n...study-suggests http://www.pcrm.org/health/cancer-re...nd-cancer-risk Ale poemat wyszedł:P | |||
|     |   | 
|  2014-12-17, 19:40 | #249 | |
| Konto usunięte Zarejestrowany: 2012-02 
				 | 

Cytat: 
   | |
|     |   | 
|  2014-12-18, 04:45 | #250 | |
| Konto usunięte Zarejestrowany: 2007-06 
				 | 

Cytat: 
 A leków sprzedaje się u nas najwięcej na nadciśnienie - które dotyka osoby w różnym wieku, różnej wagi i o różnej diecie (najgorsza jest sól ofc). ____ Ja osobiście jem mięso i nie zamierzam z niego rezygnować. Dobieram oczywiście odpowiednie proporcje białka zwierzęcego do warzyw  Skórę też noszę - według mnie skoro zwierze ginie, to wypadałoby wykorzystać wszystko co otrzymaliśmy - wyrzucanie byłoby głupotą i marnotrawstwem. Zastanawia mnie jedna rzecz - jak myślicie, co by się stało ze zwierzętami hodowlanymi, gdyby zabrakło "wszystkożerców"? Trzymalibyśmy kilka osobników w zoo, na pamiątkę, czy każdy otrzymałby jedną krówkę, bądź świnię? Hodowla zwierząt zaczęła się dawno temu i skrzyżowaliśmy takie odmiany, które nie potrafiłyby żyć w dziczy - stałyby się łatwym celem i zwyczajnie by wyginęły. Więc jak - lepiej jeść, czy lepiej dać wyginąć pewnym gatunkom? Mam nadzieję, że wojujące dziewczyny nie zażywają też żadnych okropnych leków testowanych na zwierzętach   | |
|     |   | 
|  2014-12-18, 09:02 | #251 | 
| Rozeznanie Zarejestrowany: 2014-11 
				 | 

suszonepomidory, wciąż widzę nie wiesz, czym jest badanie obserwacyjne. Campbell miał ukształtowane poglądy jeszcze przed China Study. Mówił o tym w wywiadach. ---------- Dopisano o 09:02 ---------- Poprzedni post napisano o 08:59 ---------- [1=8c9538aac29bb5fbc2d31b2 aac28a8f9b62d5c74_6584d26 7571b8;49386326]Na suplach w Polsce trzepie się miłą kaskę - nie trzeba góry papierów, nie trzeba trzymać się miliona przepisów jak w wypadku leków. Po prostu robisz tableteczki, dodajesz ładną nazwę, pudełko i czekasz na frajerów :P A leków sprzedaje się u nas najwięcej na nadciśnienie - które dotyka osoby w różnym wieku, różnej wagi i o różnej diecie (najgorsza jest sól ofc).[/QUOTE]  Dokładnie. Niestety gdyby wszyscy przeszli na weganizm, to branża farmaceutyczna dopiero dostałaby skrzydeł. Witamina B12, kreatyna, witamina D3, Karnozyna, można wszystko ładnie wciskać w reklamach i do tego ceny dowolnie wysokie. | 
|     |   | 
Okazje i pomysĹy na prezent
|  2014-12-18, 10:02 | #252 | ||
| BAN stały Zarejestrowany: 2009-10 Lokalizacja: Polska/Szwecja 
				 | 

Cytat: 
  ---------- Dopisano o 10:02 ---------- Poprzedni post napisano o 09:58 ---------- Cytat: 
 BTW, jak zwolennicy roślinożerności wytłumaczą, czemu tylu ludzi jest uczulonych na gluten?  i czemu tylu ludzi źle toleruje soję? czemu najczęściej uczulają orzechy, truskawki? i ogólnie rośliny? Edytowane przez rousse Czas edycji: 2014-12-18 o 10:04 | ||
|     |   | 
|  2014-12-18, 12:52 | #253 | |
				 | 

[1=8c9538aac29bb5fbc2d31b2  aac28a8f9b62d5c74_6584d26  7571b8;49386326] Mam nadzieję, że wojujące dziewczyny nie zażywają też żadnych okropnych leków testowanych na zwierzętach  [/QUOTE] testowanie lekow na zwierzetach ( a co dopiero kosmetykow) w wiekszosci mija sie z celem bo maja inne organizmy (np siersc a nie wlosy itp) Cytat: 
  a uczulenia nie wynikaja z wegetarianizmu tylko z ''postepu'' cywilizacyjnego, i wlasnie odchodzenia od naturalnej zywnosci na rzecz jakis syfow, mleczek w proszku dla dzieci,karmienia butelka a nie piersia(kiedy mozna), zbyt sterylnych warunkow itp | |
|     |   | 
|  2014-12-18, 13:11 | #254 | 
| Konto usunięte Zarejestrowany: 2007-06 
				 | 

Gdyby się mijało z celem, to nikt by nie wykonywał takich badań    | 
|     |   | 
|  2014-12-18, 14:22 | #255 | ||||
| ma zielone pojęcie Zarejestrowany: 2007-12 Lokalizacja: T'Kashi (Wolkan) 
				 | 

Cytat: 
 Cytat: 
  Ja widuję i tanie, i drogie produkty. Z tanich to głównie kotlety sojowe, np. Orico 600 gramów za 10 zł. To spokojnie porcja na kilka, jak nie kilkanaście obiadów. Cytat: 
 Cytat: 
 Na liście 14 najczęściej występujących alergenów (w UE) znajdują się między innymi: mleko krowie, jaja kurze, mięso – głównie wieprzowina i wołowina, ryby i mięczaki. Czy aby na pewno to rośliny uczulają najczęściej?  Na liście są też, oczywiście, soja, gluten, seler i orzechy   
				__________________ „Nowhere am I so desperately needed as among a shipload of illogical humans”. Spock („Star Trek”) | ||||
|     |   | 
|  2014-12-18, 16:16 | #256 | 
| Zakorzenienie Zarejestrowany: 2013-02 
				 | 

| 
|     |   | 
|  2014-12-18, 18:33 | #257 | |
				 | 

Cytat: 
    Ja też za zdrową zywność uważam coś innego niz pod tym hasłem znajduje się w sklepach, dlatego pisałam w cudzysłowie   To co napisałaś to też prawda, ale nadal to nie wyjaśnia, czemu antygenty pokarmowe to najczęściej rośliny... Edytowane przez rousse Czas edycji: 2014-12-18 o 18:37 | |
|     |   | 
|  2014-12-18, 18:53 | #258 | |
				 | 

Cytat: 
 Z Wikipedii (http://pl.wikipedia.org/wiki/Alergia_pokarmowa): „Rozwój choroby zależy zarówno od czynników dziedzicznych (atopia), usposabiających do ujawnienia się objawów, jak i od składników pożywienia – głównie białka”. Podawałam wcześniej link do listy najczęstszych alergenów w UE. Na liście były zarówno rośliny, jak i mięso i produkty pochodzenia zwierzęcego. Cechą wspólną tych wszystkich produktów jest spora zawartość białka. I dalej z Wikipedii (http://pl.wikipedia.org/wiki/Alergia_pokarmowa): „Najczęściej dochodzi do uczulenia na białka mleka krowiego: średnio u niemowląt od 1,8 do 7,5%, a u dzieci do 4 roku życia od 2,2 do 2,8%. Do częstych alergenów pokarmowych należą również jaja, mąka, ryby, orzechy i soja”. Więc chyba to nie rośliny najczęściej uczulają. 
				__________________ „Nowhere am I so desperately needed as among a shipload of illogical humans”. Spock („Star Trek”) | |
|     |   | 
|  2014-12-18, 19:00 | #259 | |
				 | 

Cytat: 
 Mleko krowie to inna historia, ono jest dla cielaka, nie dla człowieka, cielaka, który szybciej rośnie, ma inny organizm, innym metabolizm i inne potrzeby niż człowiek. Natura przewidziała jedzenie mięsa, ale nie przewidziała picia mleka innego gatunku   Edytowane przez rousse Czas edycji: 2014-12-18 o 19:03 | |
|     |   | 
|  2014-12-18, 19:06 | #260 | |
				 | 

Cytat: 
  Nie znalazłam nigdzie informacji o tym, jak dużą grupę osób dane produkty uczulają, jak masz taką, to podeślij  Ja znalazłam tylko listę 14 najczęściej spotykanych alergenów w UE. Na liście było mięso, a nie było truskawek. 
				__________________ „Nowhere am I so desperately needed as among a shipload of illogical humans”. Spock („Star Trek”) | |
|     |   | 
|  2014-12-18, 19:11 | #261 | |
				 | 

Cytat: 
  Mowa o alergenach pokarmowych i nie o lekach, barwnikach, konserwantach itp. Bo ja nie widziałam żadnej na której by było mięso, ani nikogo uczulonego na mięso nie znam. Bywa co najwyżej uczulenie na "owoce morza", bo w sumie logiczne, morze nie jest naturalnym środowiskiem człowieka. Osobiście znam wiele osób uczulonych na orzeszki, truskawki, pomidory, nikogo na kotleta... Edytowane przez rousse Czas edycji: 2014-12-18 o 19:13 | |
|     |   | 
|  2014-12-18, 19:12 | #262 | |
				 | 

Cytat: 

|     |   | 
|  2014-12-18, 19:16 | #263 | 
| Zakorzenienie Zarejestrowany: 2008-07 
				 | 

| 
|     |   | 
|  2014-12-18, 19:25 | #264 | |
				 | 

Cytat: 
  Większej bzdury niż tam piszą nie słyszałam. w ogóle to chyba jakas strona krzak  Ta pani pisze, że "makrofagi występują w mleku matki", ktoś w komentarzach ją poprawia nawet...  A zdanie "jak ktoś jest uczulony na sierść to na mięso też"   http://pl.wikipedia.org/wiki/Alergia wyszukiwanie słowa "mięso" : 0 found | |
|     |   | 
|  2014-12-18, 19:25 | #265 | 
| Rozeznanie Zarejestrowany: 2014-11 
				 | 

Ciekawe z tymi uczuleniami.  To jest tak zwana wielka ósemka - do niej się sprowadza 90 procent alergii pokarmowych:   | 
|     |   | 
|  2014-12-18, 19:42 | #266 | |
				 | 

Cytat: 
 Jeśli chodzi o alergeny pochodzenia roślinnego to mamy ich 8 – seler, zboża zawierające gluten, łubin, musztarda, orzechy ziemne, orzechy, ziarno sezamowe i soja. Z kolei alergeny pochodzenia zwierzęcego to: jaja, ryby, mleko, mięczaki i skorupiaki. Truskawek brak. 
|     |   | 
|  2014-12-18, 19:46 | #267 | 
				 | 

| 
|     |   | 
|  2014-12-18, 19:53 | #268 | 
				 | 

Nie mówię, że truskawki nie uczulają, tylko, że nie ma ich na podlinkowanej przeze mnie liście    
				__________________ „Nowhere am I so desperately needed as among a shipload of illogical humans”. Spock („Star Trek”) | 
|     |   | 
|  2014-12-18, 21:26 | #269 | 
				 | 

tzn nie jestem za tym,zeby do wszystkich produktow dodawac gluten,sol, konserwanty itp ale jesli chodzi o naturalnie wystepujacy w zbozach gluten to uwazam, ze nie ma co byc przewrazliwionym-naprawde ludzie jedli zboza i warzywa tysiace lat i raczej im to sluzylo  a jesli chodzi o alergie pokarmowe to jakos wydaje mi sie ,ze to wynik ostatnich lat-nie znam wsrod swoich ciotek/babc ludzi z alergia...za to wsrod swojego pokolenia troche by sie znalazlo- no i wartos ie zastanowic czemu, z niczego sie ta alergia nie wziela  btw przypomnial mi sie ciekawy program, ktory keidys ogladalam na jakims discovery czy cos-leczyli alergie u ludzi podajac im robaki  -tzn szklanke wody bo jajeczka byly niewidoczne, a to byly jakies robaki co sie nie mogly rozmnazac w organizmie czlowieka,za to uklad odpornosciowy mial prawdziwego wroga do walki i leczylo to wiekszosc alergii nawet jakis artykul znalazlam, jakby kogos ciekawilo : http://www.focus.pl/czlowiek/robaki-...-9471?strona=1 | 
|     |   | 
|  2014-12-19, 08:14 | #270 | |
| Przyczajenie Zarejestrowany: 2014-09 
				 | 

[/COLOR]A dziękuję   Cytat: 
 To forum nie jest od edukowania, jak ktoś będzie chciał się czegoś więcej dowiedzieć to znajdzie informacje bo to naprawde nie trudne, a jesli nie to będzie wyszukiwał coraz dalej idących i absurdalnych tez. Ja nie zamierzam dyskutować, bo jak ktoś wykazuje się ignoranckim podejściem do podstawowych kwestii to nie ma sensu . A mam wrażenie ze na tym wątku chodzi nie o fakty, a udowodnienie że to "ja mam rację . Zaraz wyjdzie, że sałata zabija. :P Edytowane przez suszonepomidory Czas edycji: 2014-12-19 o 08:18 | |
|     |   | 
|  | 
|  Nowe wątki na forum Forum plotkowe | 
|  | 

| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
| 
 | 
 | 
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 16:09.

Padłam normalnie.
Padłam normalnie.