|
Notka |
|
Wizażowe Społeczności Wizażowe społeczności to forum, na którym poznasz osoby w swoim wieku, spod tego samego znaku zodiaku, szkoły. Dołącz do nas i daj się poznać. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#241 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Oszczędzanie niejedno imię ma - i nie będąc żyłą z klasą żyć się da! cz II
Ja w sumie korzystam z Getin i nigdy nie miałam z nimi żadnego problemu. Ale to jest jak ze wszystkim, jedni chwalą inni przestrzegają.
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#242 |
now or never
|
Dot.: Oszczędzanie niejedno imię ma - i nie będąc żyłą z klasą żyć się da! cz II
beatiska jaki to bank ?
#243 |
Zakorzenienie
|
Dzisiaj podziękowałam Bogu za to, że zdecydowałam się jednak na obiad poślubny a nie na wesele, na wątku dotyczącym ślubów wyczytałam, że ludzie nawet 6000 zł za samą orkiestrę dają. Tak sobie wykalkulowałam, że chyba takie wesellicho w całości to kilkadziesiąt tysięcy chyba będzie kosztowało
![]() Oczywiście nikogo za to nie neguje, patrze tylko ze swojej własnej perspektywy. |
![]() ![]() |
![]() |
#244 |
Pani Pech
|
Ja bym chciała polecieć na ślub na weekand na jakieś hawaje
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#245 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#246 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#247 |
Zakorzenienie
|
Pochwal się co ustaliłaś bo i mnie to może czekać
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#248 |
Konto usunięte
|
nasze dotychczasowe ustalenia to:
- ślub cywilny, bez wielkiego wesela - robimy małe przyjęcie na max. 50 osób mniej więcej do 23 - 24 - w tym tygodniu podpisujemy umowę z restauracją, akurat za talerzyk mamy drogo jak na takie przyjęcie, bo 160zł/os a i tak nie ma w tym wszystkiego, ale ja chcę albo tą konkretną restaurację albo żadną więc przeżyję cenę - foto wychodzi jakoś 2500, rezygnujemy z video i tych wszystkich ksiąg ze zdjęciem. w sumie pewnie z sesji poślubnej też zrezygnujemy, bo nie chcę takich pozowanych fotek - nie chcę typowo ślubnej drogiej sukni więc na tym zaoszczędzę, bo kupię jakąś w sklepie sieciowym - kupiłam już buty na wyprzedaży za 69zł ![]() - teraz są mega przeceny w Vistuli więc myślę, że tż niebawem zakupi nowy garnitur - obrączki od lokalnego jubilera pewnie, więc też taniej niż w aparcie nic więcej mi póki co nie przychodzi do głowy ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#249 |
Zakorzenienie
|
Od stycznia ruszam z tworzeniem budżetu domowego. Oszczędzam regularnie od roku, ale teraz chcę świadomiej zarządzać kasą. Mam nadzieję, że starczy mi motywacji.
Ja brałam ślub rok temu, wesele było małe na ok. 50 osób, ale cały koszt był bardzo wysoki mimo, że staraliśmy się wybierać tańsze opcje. ![]()
#250 | |
Wredny kotecek
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#251 |
Konto usunięte
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#252 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#253 |
Zakorzenienie
|
loloo no naprawdę ceny to jest jakaś masakra.
My mamy taki obiad poślubny w dość eleganckiej restauracji i płacimy za osobę 175 zł przy czym w skład tej ceny wchodzi: 4 daniowy obiad, zimna płyta, bufet owocowo - słodki, napoje ciepłe i zime bezalkoholowe no limit. Dodtakowo musimy sobie tylko kupić sami lub u nich tort i płacimy za alkohol za każdą otworzoną butelke potem na koniec w rozliczeniu. Alkoholu nie możemy mieć własnego tylko od nich. Będzie to trwało do 5 godzin maksymalnie, choć myślę, że krócej. A liczba osób to 20-25. Obraczki też chcemy kupić u normalnego jubilera, nie w jakiś ekskluzywnych ![]() ![]() A bo ja wiem ![]() Ja się tym nie interesowałam, bo i tak założyliśmy, że nie robimy normalnego weselicha. Ale ta cena mnie wryła ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#254 |
Zakorzenienie
|
I tak pewnie żadna z nas nie oszczędziła ekstremalnie na ślubie
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#255 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#256 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ale myślę, że w Polsce się też przesadza tylko w tą drugą stronę. Nie mam nic do wesel, ale jak po prostu niektórzy walną impreze gdzie wszystko jest z najwyższej półki na dwa dni i ... biorą na to kredyt! Liczą jeszcze, że się z koper wróci, ale przy takich kosztach to się nawet pewnie 1/5 nie wróci no to aż się śmiać z tego chce ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#257 |
Konto usunięte
|
I ona, a ile płacicie za ich alkohol? my możemy albo od nich i wtedy np. 0,5l wódki kosztuje 40zł albo swój i wtedy korkowe 10zł za butelkę.
![]() my potrzebujemy np. dużo wina, a tam zaproponowali 'wino czerwone delikatnie wytrawne' za 36zł butelka. a mi to delikatnie wytrawne nic nie mówi, bo ani to szczep, ani region ani nic ![]() no ale ten alkohol to jedyny minus, reszta jest cudna więc się zdecydowaliśmy. |
![]() ![]() |
![]() |
#258 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Tyle, że nam aż tak na tym nie zależy, bo praktycznie połowa gości jest niepijąca, a reszta to też nie są osoby które piją ile widzą i tez nie są za bardzo wybredni ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#259 |
only smart shopping
|
Byłam kilka lat temu w Niemczech na weselu i pozostaję pod wrażeniem skromności i rozsądku młodych. Mimo, że oboje dobrze zarabiają (on Niemiec, ona Polka) do ślubu jechali własnym autem, impreza była w lokalnej remizie, sami dekorowali salę. Posiłki były w formie bufetu i w ilości adekwatnej do liczby gości - zostało trochę resztek.
Bez zadęcia i "zastaw się, a postaw się" też można się świetnie bawić. |
![]() ![]() |
![]() |
#260 |
Konto usunięte
|
u mnie raczej dużo wódki nie pójdzie, ale wino jest dla mnie ważne, bo bym chciała żeby było inne do obiadu np. mięsa, a inne potem do serów itp. mam na liście kilku smakoszy, którzy na pewno to docenią
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#261 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#262 |
Rozeznanie
|
My planujemy na 2016 r. Chcemy zrobić imprezę do rana, ale tak do 35 gości. Salę być moze uda nam się załatwic nieco taniej po znajomości (w sumie w takiej opcji mamy aż dwa lokale), najpewniej weźmiemy tylko cywilny, chłop garnitur kupował w tamtym roku i ubrał raz więc nie będzie kupował nowego, ja kupię jakaś sukienkę pewnie w sieciówce. Obrączki przyszły maż wymarzył sobie tytanowe, bo mu się strasznie podobają (i mimochodem są tańsze niż złoto), a mi w sumie bez różnicy z czego będą.
Samochód do ślubu od znajomej, kamerzysty nie chcemy, profesjonalnego fotografa też nie będzie, tort planuję napewniej zrobić sama (często robię na różne imprezy rodzinne i wszyscy zawsze wychwalają i znika w kilka chwil, a ozdobienie masą cukrową to też nie takie trudne zadanie, a cuda wychodzą ![]() ![]() Nawet kwiaty mam obmyślone - w sobotę rano wyślę kogoś do kwiaciarni po "mały, ładny bukiecik na stół" - takie skromne mi się podobają, a jak w kwiaciarni słyszą "ślub" to cena automatycznie wzrasta o kilkadziesiąt, czy nawet 100 zł ![]() Po cichu liczę, że zmieścimy się w 6 tys ze wszystkim. Tym bardziej, ze chcemy za wszystko zapłacić sami - rodzice chcieliby się dołożyć, ale wtedy będą pewnie też chcieli decydować -my płacimy, my mówimy co i jak. |
![]() ![]() |
![]() |
#263 |
Wredny kotecek
|
Co do ślubu na bogato...
![]() Wesele w teatrze narodowym... nawet nie chcę myśleć ile kosztowało wynajęcie ![]() ![]() ![]() Zaczyna się od 1:00 w filmiku. |
![]() ![]() |
![]() |
#264 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
#265 |
Konto usunięte
|
A mi sie w ogole nie podobaja takie amatorskie foty, teraz mam taniego foto i jestem zachwycona efektem zdjęć, ale jak jeszcze planowaliśmy ślub na 2016, to byl fejm bo mialam miec tego samego fotografa, ktory byl na ślubie Oli Kwasniewskiej i Kuby Badacha. opowiadalam o tym mamie jak potłuczona
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#266 |
Zakorzenienie
|
Trudno jest mówić o oszczędzaniu podczas organizacji wesela
![]() My od początku za priorytet postawiliśmy sobie dobrą zabawę (naszą i gości) i nie zamienilibyśmy tego na nic innego. I mamy również piękną pamiątkę w postaci filmu i zdjęć, które pewnie wg wielu osób były zbyt drogie, ale tak naprawdę każdy sobie ustala na co go stać... i nikomu oceniać czy dla danej osoby te 6tys (wymienione w wątku za zespół) to za dużo czy też nie ![]()
#267 | |
Wredny kotecek
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#268 |
Konto usunięte
|
Ja miałam ślub w 2007 roku robiony po taniości, bo w ogóle nie miałam na niego ochoty
![]() Ja najchętniej zatrzymałabym się na przyjęciu po ślubie ale u mnie w rodzinie byłaby to hańba ![]() Wesele było 2- dniowe na sali w strażnicy. Sala ładna i duża, dekoracje robiliśmy sami, bukiety na stoły także. W kuchni gotowała kucharka i pomagały jej koleżanki mojej mamy, którym ona także kiedyś pomagała. Przeforsowałam to, że nie będzie orkiestry tylko dj. Nie mieliśmy kasy na porządną dużą orkiestrę z żywymi instrumentami, więc zdecydowaliśmy, że od byle jakich grajków lepsza będzie odtwarzana muzyka. Ostatecznie było całkiem fajnie, wszyscy poza mną się świetnie bawili. |
![]() ![]() |
![]() |
#269 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
#270 |
Raczkowanie
|
Haha no to ja totalny ewenement - kiedy brałam ślub, całkiem niedawno zresztą, zdecydowaliśmy ze nie robimy żadnego wesela. Rodzice i tesciowie zaczęli tak lamentowac, że stwierdziłam ze jeśli chcą, ok mogą robić wesele, ale żebym ja nie musiała palcem kiwnac bo nienawidzę całej organizacji tego wszystkiego i wizerunek typowej, oszalalej od przygotowań panny młodej mnie przeraża. Dlatego tez miałam imprezę z orkiestra w hotelu na 100 osób. I nie żałuję, bo rodzice zachwyceni i rodzina także, a my nie mieliśmy nic przeciwko - w końcu nie nasza kasa na to poszła.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 15:09.