|
|
#241 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
taka wartosc TwW pozwala lekko skorygowac odczyn Ph np poprzez wlozenie jakiegos korzonka torfowego, albo torfu do filtra jak poznac czy parka sie dobrala? mysle ze to bedzie widac na pierwszy rzut oka ![]() najlepiej podpatrzyc ryby juz w sklepie bo czesto zdarza sie ze juz tam zaczynaja sie dobierac w pary i taka parke sobie kupic moja parka sie dobrala ale zdarzaja sie rowniez ciche dni czasami przez kilka dni samiec i samica zajmuja przeciwlegle katy akwarium zdarza sie ze sie i pokloca i wtedy lepiej jesli w akwarium jest duzo roslin lub kryjowek, pozwala to samicy troszke odetchnacto bardzo charakterrrrrne ryby i maja duzo ciekawych zachowan a przy tym sa piekne ![]() Cytat:
hihi swietne te fotki mi udalo sie kiedys zrobic zdjecie jak otosek siedzi na glowie kiryskowi musze poszukac to wkleje ![]() mozet to tez nie ryba ale stworzonko akwaryjne usmialam sie niezlefotka bodajze pochodzi z seriwsu malawi.pl a nazwa pliku mowi sama za siebie hiih
Edytowane przez Laura2112 Czas edycji: 2006-06-17 o 21:22 Powód: post pod postem |
||
|
|
|
#242 |
|
Konto usunięte
|
Dot.: AKWARIUM - początki !!
Już jestem
bo wczoraj nie umiałam się dostać na wizaż Jutro wysyłam mojego brata po środki do akwa ![]() Planuję zmienić na neonki ale jeszcze nie teraz i oczywiście trzeba przygotować je nie? NO.Mam trochę tutaj zaległości Annfas moje akwarium też tak na początku wyglądało więc się nie przejmuj A ramirezki są trudne w chodowli chociaż ich nie miałam ale wiem coś o nich jak znajdę info o nich to wkleję
|
|
|
|
#243 | |
|
Wtajemniczenie
|
no to dzisjeszy dzień upłynął mi na nauce o parametrach wody.Ale chciałabym się od Was dowiedzieć jak obniżacie ph i Two. Wyczytałam wiele sposobów zwłaszcza obniżania ph, i wiele jest prostych. A jak obniżacie Two?
Cytat:
Przeczytałam na stronie RPWiK że moja kranówka ma ph ok 7,1. Sprawdziłam też wymagania roślin które mam zamiar hodować i wychodzi raczej na to że nie będę musiała nic specjalnie robić z wodą. Wszystkie mają wymagania na twardość miękka - twarda, a ph kwaśna- zasadowa. Jedynie oświetlenie jest u nich ważne. Ale napiszcie proszę jak zmieniacie parametry wody, ph i twardość, bo chciałabym znać wasze sposoby.
Mój podwodny świat Edytowane przez Laura2112 Czas edycji: 2006-06-17 o 21:23 Powód: post pod postem |
|
|
|
|
#244 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
na stronie http://www.apisto.pl mozna sie dowiedziec wszystkiego o pielegniczkach
|
|
|
|
|
#245 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
nalezy zbijac ja sztucznie czyli chemia - wymieniacze jonowe np:filtrax k zooleku, filtr Ro, mieszanie kranowki z woda destylowana slowem wyzsza szkola jazdy
|
|
|
|
|
#246 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
To jest karlik szponiasty, jeden z moich ukochanych akwariowych stworów . Sama mam taką, przedstawiam Wam fotki - jak sie wyleguje na lisciach. I jeszcze krewetke i 2 najlepsze kumple mułojady i całe towarzystwo przy obiedzie
|
|
|
|
|
#247 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
. Można tez zastosowac filtracje przez torf lub dodac torf do podłoża, a z preparatów akwarystycznych np. Aquacid Tropicala.
|
|
|
|
|
#248 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
ramirezki są rewelacyjne. To jedne z piekniejszych rybek, moim zdaniem. Co do wymagań to są dosc wrazliwe na złe parametry wody, lubią wodę miękką i dosc kwaśną, regularne podmiany, no i absolutnie nie można karmic paskudztwem typu rureczniki czy ochotka. Jeżeli spełnisz te warunki to będą czuly sie naprawdę dobrze. Najlepiej kupic parkę, idealnie gdy jest juz dobrana - te rybki czasem sa kaprysne i jak sie nie dobiorą to samiczka jest biedna. Ale jak sie juz dobiorą to jest na co popatrzec, u mnie się parę razy moje wycierały, piękne widowisko, potem na zmianę pilnują ikry, wachlując ją płetwami. Niestety nie udało mi sie doczekac młodych ramirezek, to już wyższa szkoła jazdy no i trzeba hodowac larwy solowca na pokarm. ![]() Wklejam fotke mojego ramireza
|
|
|
|
|
#249 |
|
Raczkowanie
|
Cudne są Twoje stworki Kasiulka
.Bardzo mocno się zastanawiam nad ramirezkami, ale dochodzę do wniosku, że moje akwa jest jednak za male. 45 l i mieszka w nim już 12 neonek. Z podmianą wody nie byloby problemu (wiem, że to lubią), ale moja woda z kranu to porażka (ph 7,8, TwO 12, TwW 7), po dodaniu uzdatniacza lekko sie obniżają wskaźniki. Chociaż moglabym dodać torf. Bylam dzisiaj w zoologicznym i jak widzialam, jak one fajnie psocą.... .A tak w ogóle z rybkami wszystko OK, Killer się nudzi, neonki szaleją (stadne są czasem, przeważnie plywają jak chcą) a otosek siedzi na szybie (muszę mu dokupic towarzysza). |
|
|
|
#250 |
|
Zakorzenienie
|
mialam chwile czasu i przeczytalam caly watek od poczatku
![]() Ivon.a - ja tez robie zakupy w sklepie akwarystycznym w auchan na zagorzu swiat jest maly
|
|
|
|
#251 |
|
Wtajemniczenie
|
Dziękuję ślicznie za odpowiedzi
Może ta woda destylowana byłaby dobra, ale jak siebie znam, to i tak bym jej regularnie nie kupowała. Najlepiej byłoby uzbierać na ten filtr RO. Ale to jak będzie potrzebne. Wyczytałam że gałązki wierzby też obniżają ph, one chyba nie barwią wody? Bo jak tak to zaraz lecę nazbierać gałązek, jeśli jeszcze mój szalony sąsiad nie wyciął ostatniej wierzby. Anetkas może kup Killerowi panią Killerową? Zaraz sobie znajdzie zajęcie i nie będzie się nudził Ka ma no malutki ten świat, hihi, możliwe że się kiedyś tam spotkamy nieświadomie ![]() Widzę że zlot akwarystek odbywa się przeważnie wieczorami hihi. Dlaczego oni mi tej szafki nie przywożą
Mój podwodny świat Edytowane przez Laura2112 Czas edycji: 2006-06-17 o 21:24 Powód: post pod postem |
|
|
|
#252 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#253 |
|
Raczkowanie
|
Jeszcze Ci tej szafki nie przwieźli ?! Jak mogli !!
Z Killerową dla Killera to może być problem, bo raz już nie trafilam . Myślalam, że kupilam samiczkę a to byl mlody samiec i polegl.
|
|
|
|
#254 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
nierzadkie sa przypadki zameczenia samicy przez samca dlatego bojownika najlepiej hodowac z kilkoma samicami, wtedy jego agresja rozlozy sie |
|
|
|
|
#255 |
|
Wtajemniczenie
|
No tak,zadzwoniliśmy i szafka była.Ale inna niż zamawialiśmy. Ale wydaje mi się że ta jest ładniejsza.
Anetkas chodzi mi tylko o podmianę 10 % wody. To raczej nie powinno wpłynąć na tlen w akwarium. I tak jedynym rosądnym rozwiązaniem jest filtr RO. Ale mam dzisiaj humorek Powinnam zmienić swój podpis, bo dziś nie pasuje.
|
#256 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
#257 |
|
Konto usunięte
|
A macie jakieś sposoby aby woda nie była mętna ????
Bo ja nawet po wymianie mam taką wodę i rady nie umiem se dać
|
|
|
|
#258 |
|
Zakorzenienie
|
ja miałam kiedys,w początkach mojej przygody z rybkami problemy z metną wodą - przyczyną była moja niewiedza - za duże i za częste podmiany wody, no i troche zbyt dobrze płukalam filtr, to tez moze byc powodem. No i oczywsicie woda powinna swoje odstać - ja nie wlewam do akwarium wody która nie byla odstana przynajmniej 1 dobe, żadnych uzdatniaczy nie używam. No i filtr tez ma znaczenie - na początku jechałam na Aquaelach , kiepskie były, odkąd mam Fluvale woda jest jak kryształ. A Ty Nika jakiego używasz?
|
|
|
|
#259 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
a co ile wodę zmieniasz? |
|
|
Okazje i pomysły na prezent
|
|
#260 |
|
Zakorzenienie
|
srednio co 8-10 dni, podmieniam maximum 20 %.
|
|
|
|
#261 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
i też miej więcej 1/3 wody |
|
|
|
|
#262 |
|
Zakorzenienie
|
no to może faktycznie ten filtr jest przyczyną. Ja mam z Aqua elem kiepskie doswiadczenia, znajomi akwarysci też, ale sa osoby ktore je chwalą. Czasem jest tak ze po prostu trafi się gorszy egzemplarz. Ja odkąd kupiłam Fluval widzę po prostu kolosalna różnicę w jakosci wody, nie mowiąc juz o wrażeniach akustycznych
- moje aqua ele były okropnie głosne. Możesz tez sprobowac podmieniac troche mniej, bo 1/3 to jest wg mnie dosc sporo., choc generalnie nie powinno miec az takiego wpływu na mętnosc wody. A jaki masz litraż akwarium i jaką obsadę? Dużo masz rybek?
|
|
|
|
#263 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
a rybki to : 13 mieczyków( 10 za 2 tyg. juz ich nie bedzie) 4 glonojady + ich młode 3 molinezje 2 kiryski dodam że planuję mnienić rybki na neonki więc tych mieczyków nie będzie a woda jest dzisiaj lepsza jesynie to tam jakieś male miniaturowe śmieci plywaja co filtr nie zbiera |
|
|
|
|
#264 |
|
Zakorzenienie
|
qrcze to może mieczyki są przyczyną? Miałm kiedys i z tego co pamiętam one mają pierońską przemiane materii
, moze filtr nie wyrabia? .I chyba bym jednak robiła mniejsze te podmiany - ja mam 112 l, podmieniam średnio 2-3 butle 5-cio litrowe, wiec 15 litrów max. Czasem tylko trochę wiecej jak robię re-aranżacje akwarium. Woda jest naprawde kryształowa. |
|
|
|
#265 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
udalo Ci sie cos odhodowac? u mnie swego czasu tata plywal razem z synem
|
|
|
|
|
#266 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
.Może faktycznie sprawię mu kobietkę . Tylko martwię się, bo ciasno zrobi się moim rybkom. A jak jeszcze lepiej by bylo kilka kobietek...., żeby mialy szanse z tym lobuzem .
|
|
|
|
|
#267 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#268 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
jesli Twoja przygoda z akwarystyka bedzie sie rozwijac to zobaczysz sama co stanie sie z tym zestawem
|
|
|
|
|
#269 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
same wady. Teraz zrobilabym wszystko inaczej, ale cóż. Już i tak dużo pracy i kasy wlożylam w to akwarium - na razie nie będę zmieniać. I do tego jest takie male. Powinno być conajmniej dwa razy większe.Aa, i grzalka też byla najpierw zamontowana w pokrywie (producent przewidzial miejsce specjalnie na grzalkę) no i przy podnoszeniu pokrywy z jednej strony do góry sza rurka od filtra z drugiej grzalka. . Koszmar.
|
|
|
|
|
#270 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
wiem misiu ![]() moje akwarium uleglo gruntownej przebudowie - wycielam filtr, zmienilam ta licha swietlowke na 2x15 W akwarystyka to takie hobby w ktorym czlowiek sila rzeczy uczy sie na wlasnych bledach aczkolwiek nie nazywalabym tego tak mocno - bledem ![]() poza tym akwarystyka to choroba postepujaca jak pewnie juz wiesz i ciagly glod wiedzy akwarystycznej
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Zwierzęta domowe - wiZOOż
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 00:47.

i wtedy lepiej jesli w akwarium jest duzo roslin lub kryjowek, pozwala to samicy troszke odetchnac
Szukałam jakichś śmiesznych zdjęć z rybami, coś na mikołajki, ale wychodzi na to że ryby nie są śmieszne
Ate mi się spodobały hihi. Tylko nie krzyczcie, wiem że kot to nie ryba.
hiih

. Myślalam, że kupilam samiczkę a to byl mlody samiec i polegl.