AKWARIUM - część I - WĄTEK ZBIORCZY - Strona 9 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Hobby > Zwierzęta domowe - wiZOOż

Notka

Zwierzęta domowe - wiZOOż Forum dla miłośników zwierząt domowych. Szukasz porady w temacie psów, kotów, żółwi, chomików itp.? Forum wiZOOż to miejsce dla ciebie.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2005-12-06, 15:34   #241
ka_ma
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez anetkas

Ja mam TwO 8, TwW 3 a pH też mniej więcej 7,5.
A jak sprawdzić, czy jest dobrana parka?

taka wartosc TwW pozwala lekko skorygowac odczyn Ph np poprzez wlozenie jakiegos korzonka torfowego, albo torfu do filtra

jak poznac czy parka sie dobrala? mysle ze to bedzie widac na pierwszy rzut oka
najlepiej podpatrzyc ryby juz w sklepie bo czesto zdarza sie ze juz tam zaczynaja sie dobierac w pary i taka parke sobie kupic
moja parka sie dobrala ale zdarzaja sie rowniez ciche dni
czasami przez kilka dni samiec i samica zajmuja przeciwlegle katy akwarium zdarza sie ze sie i pokloca i wtedy lepiej jesli w akwarium jest duzo roslin lub kryjowek, pozwala to samicy troszke odetchnac
to bardzo charakterrrrrne ryby i maja duzo ciekawych zachowan a przy tym sa piekne

Cytat:
Napisane przez Ivon.a
I jeszcze, no i nie związane z tematem Szukałam jakichś śmiesznych zdjęć z rybami, coś na mikołajki, ale wychodzi na to że ryby nie są śmieszne Ate mi się spodobały hihi. Tylko nie krzyczcie, wiem że kot to nie ryba.

hihi swietne te fotki
mi udalo sie kiedys zrobic zdjecie jak otosek siedzi na glowie kiryskowi
musze poszukac to wkleje

mozet to tez nie ryba ale stworzonko akwaryjne usmialam sie niezle
fotka bodajze pochodzi z seriwsu malawi.pl
a nazwa pliku mowi sama za siebie hiih
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg Mechazaba%20kontratakuje.jpg (66,3 KB, 72 załadowań)

Edytowane przez Laura2112
Czas edycji: 2006-06-17 o 21:22 Powód: post pod postem
ka_ma jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2005-12-06, 16:10   #242
201704240951
Konto usunięte

Dot.: AKWARIUM - początki !!

Już jestem bo wczoraj nie umiałam się dostać na wizaż

Jutro wysyłam mojego brata po środki do akwa
Planuję zmienić na neonki ale jeszcze nie teraz i oczywiście trzeba przygotować je nie? NO.Mam trochę tutaj zaległości

Annfas moje akwarium też tak na początku wyglądało więc się nie przejmuj I też nie mam jeszcze tła

A ramirezki są trudne w chodowli chociaż ich nie miałam ale wiem coś o nich jak znajdę info o nich to wkleję
201704240951 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2005-12-06, 16:48   #243
Ivon.a
Wtajemniczenie

GG do Ivon.a
no to dzisjeszy dzień upłynął mi na nauce o parametrach wody.Ale chciałabym się od Was dowiedzieć jak obniżacie ph i Two. Wyczytałam wiele sposobów zwłaszcza obniżania ph, i wiele jest prostych. A jak obniżacie Two?

Cytat:
Napisane przez ka_ma
Haha ta żaba to jest dobra. Ona to mi raczej zombi przypomina, co idzie powoli z uniesionymi dłońmi przed sobą

Przeczytałam na stronie RPWiK że moja kranówka ma ph ok 7,1.
Sprawdziłam też wymagania roślin które mam zamiar hodować i wychodzi raczej na to że nie będę musiała nic specjalnie robić z wodą. Wszystkie mają wymagania na twardość miękka - twarda, a ph kwaśna- zasadowa. Jedynie oświetlenie jest u nich ważne.
Ale napiszcie proszę jak zmieniacie parametry wody, ph i twardość, bo chciałabym znać wasze sposoby.

Czas edycji: 2006-06-17 o 21:23 Powód: post pod postem
Ivon.a jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2005-12-06, 17:55   #244
ka_ma
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez nika135
A ramirezki są trudne w chodowli chociaż ich nie miałam ale wiem coś o nich jak znajdę info o nich to wkleję

na stronie http://www.apisto.pl mozna sie dowiedziec wszystkiego o pielegniczkach
Stary 2005-12-06, 18:18   #245
ka_ma
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Ivon.a
A jak obniżacie Two?

nalezy zbijac ja sztucznie czyli chemia - wymieniacze jonowe np:filtrax k zooleku, filtr Ro, mieszanie kranowki z woda destylowana slowem wyzsza szkola jazdy
Stary 2005-12-06, 18:58   #246
kasiulka
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez ka_ma

To jest karlik szponiasty, jeden z moich ukochanych akwariowych stworów . Sama mam taką, przedstawiam Wam fotki - jak sie wyleguje na lisciach. I jeszcze krewetke i 2 najlepsze kumple mułojady i całe towarzystwo przy obiedzie
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg opalanko.jpg (62,2 KB, 32 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg zaba.jpg (43,0 KB, 29 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg kreweta.jpg (44,3 KB, 36 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg noski.jpg (52,9 KB, 32 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg obiad.jpg (64,4 KB, 48 załadowań)

Oliwka
kasiulka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2005-12-06, 19:16   #247
kasiulka
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Ivon.a
Przeczytałam na stronie RPWiK że moja kranówka ma ph ok 7,1.
Sprawdziłam też wymagania roślin które mam zamiar hodować i wychodzi raczej na to że nie będę musiała nic specjalnie robić z wodą. Wszystkie mają wymagania na twardość miękka - twarda, a ph kwaśna- zasadowa. Jedynie oświetlenie jest u nich ważne.
Ale napiszcie proszę jak zmieniacie parametry wody, ph i twardość, bo chciałabym znać wasze sposoby.
Ja stosuje lignity, szyszki olchowe, wyciąg z kory dębu. Minusem jest to że te preparaty lekko barwią wodę na bursztynowo, ale prawie tego nie widac, zreszta ja mam Ameryke Poludniową (z małym wyjątkiem w postaci mułojadów) wiec moge miec trochę "czarne wody" . Można tez zastosowac filtracje przez torf lub dodac torf do podłoża, a z preparatów akwarystycznych np. Aquacid Tropicala.

Oliwka
Stary 2005-12-06, 21:12   #248
kasiulka
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez anetkas
A jakie są ramirezy? Trudne w hodowli? Mój mąż i córką strasznie chce je mieć . W dwóch książkach znalazlam skrajne info dot. wody dla ramirez. Mianowicie w jednej napisano, że twardość ma być do 10, a w drugiej <0,5. To przecież zasadnicza różnica.

ramirezki są rewelacyjne. To jedne z piekniejszych rybek, moim zdaniem. Co do wymagań to są dosc wrazliwe na złe parametry wody, lubią wodę miękką i dosc kwaśną, regularne podmiany, no i absolutnie nie można karmic paskudztwem typu rureczniki czy ochotka. Jeżeli spełnisz te warunki to będą czuly sie naprawdę dobrze. Najlepiej kupic parkę, idealnie gdy jest juz dobrana - te rybki czasem sa kaprysne i jak sie nie dobiorą to samiczka jest biedna. Ale jak sie juz dobiorą to jest na co popatrzec, u mnie się parę razy moje wycierały, piękne widowisko, potem na zmianę pilnują ikry, wachlując ją płetwami. Niestety nie udało mi sie doczekac młodych ramirezek, to już wyższa szkoła jazdy no i trzeba hodowac larwy solowca na pokarm.
Wklejam fotke mojego ramireza
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg ramirez_193.jpg (16,6 KB, 36 załadowań)

Oliwka
Stary 2005-12-06, 21:44   #249
anetkas
Raczkowanie

GG do anetkas

Cudne są Twoje stworki Kasiulka .
Bardzo mocno się zastanawiam nad ramirezkami, ale dochodzę do wniosku, że moje akwa jest jednak za male. 45 l i mieszka w nim już 12 neonek. Z podmianą wody nie byloby problemu (wiem, że to lubią), ale moja woda z kranu to porażka (ph 7,8, TwO 12, TwW 7), po dodaniu uzdatniacza lekko sie obniżają wskaźniki. Chociaż moglabym dodać torf. Bylam dzisiaj w zoologicznym i jak widzialam, jak one fajnie psocą.... .
A tak w ogóle z rybkami wszystko OK, Killer się nudzi, neonki szaleją (stadne są czasem, przeważnie plywają jak chcą) a otosek siedzi na szybie (muszę mu dokupic towarzysza).
anetkas jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2005-12-07, 00:29   #250
ka_ma
Zakorzenienie

mialam chwile czasu i przeczytalam caly watek od poczatku
Ivon.a - ja tez robie zakupy w sklepie akwarystycznym w auchan na zagorzu swiat jest maly
Stary 2005-12-07, 10:05   #251
Ivon.a
Wtajemniczenie

GG do Ivon.a
Dziękuję ślicznie za odpowiedzi A czy stosowałyście może wodę przegotowaną do obniżania Two? Wiem że to niszczy tylko tward. węgl. w wodzie.Jaki to ma sens?
Może ta woda destylowana byłaby dobra, ale jak siebie znam, to i tak bym jej regularnie nie kupowała. Najlepiej byłoby uzbierać na ten filtr RO. Ale to jak będzie potrzebne.
Wyczytałam że gałązki wierzby też obniżają ph, one chyba nie barwią wody? Bo jak tak to zaraz lecę nazbierać gałązek, jeśli jeszcze mój szalony sąsiad nie wyciął ostatniej wierzby.

Anetkas może kup Killerowi panią Killerową? Zaraz sobie znajdzie zajęcie i nie będzie się nudził
Ka ma no malutki ten świat, hihi, możliwe że się kiedyś tam spotkamy nieświadomie

Widzę że zlot akwarystek odbywa się przeważnie wieczorami hihi.
Dlaczego oni mi tej szafki nie przywożą już dwa tygodnie czekam i czekam...

Czas edycji: 2006-06-17 o 21:24 Powód: post pod postem
Ivon.a jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2005-12-07, 22:00   #252
anetkas
Raczkowanie

GG do anetkas

Cytat:
Napisane przez Ivon.a
Dziękuję ślicznie za odpowiedzi A czy stosowałyście może wodę przegotowaną do obniżania Two? Wiem że to niszczy tylko tward. węgl. w wodzie.Jaki to ma sens?
Może ta woda destylowana byłaby dobra, ale jak siebie znam, to i tak bym jej regularnie nie kupowała. Najlepiej byłoby uzbierać na ten filtr RO. Ale to jak będzie potrzebne.
Wyczytałam że gałązki wierzby też obniżają ph, one chyba nie barwią wody? Bo jak tak to zaraz lecę nazbierać gałązek, jeśli jeszcze mój szalony sąsiad nie wyciął ostatniej wierzby.
Czytalam gdzieś że nie powinno się gotowac wody bo to pozbawia wodę tlenu i rybki mogą się utopić.
Stary 2005-12-07, 22:03   #253
anetkas
Raczkowanie

GG do anetkas

Jeszcze Ci tej szafki nie przwieźli ?! Jak mogli !!

Z Killerową dla Killera to może być problem, bo raz już nie trafilam . Myślalam, że kupilam samiczkę a to byl mlody samiec i polegl.
Stary 2005-12-07, 22:54   #254
ka_ma
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez anetkas
Z Killerową dla Killera to może być problem, bo raz już nie trafilam . Myślalam, że kupilam samiczkę a to byl mlody samiec i polegl.

nierzadkie sa przypadki zameczenia samicy przez samca dlatego bojownika najlepiej hodowac z kilkoma samicami, wtedy jego agresja rozlozy sie
Stary 2005-12-07, 23:03   #255
Ivon.a
Wtajemniczenie

GG do Ivon.a

No tak,zadzwoniliśmy i szafka była.Ale inna niż zamawialiśmy. Ale wydaje mi się że ta jest ładniejsza.
Anetkas chodzi mi tylko o podmianę 10 % wody. To raczej nie powinno wpłynąć na tlen w akwarium. I tak jedynym rosądnym rozwiązaniem jest filtr RO.
Ale mam dzisiaj humorek Powinnam zmienić swój podpis, bo dziś nie pasuje.
Stary 2005-12-07, 23:11   #256
Ivon.a
Wtajemniczenie

GG do Ivon.a

Cytat:
Napisane przez anetkas
Jeszcze Ci tej szafki nie przwieźli ?! Jak mogli !!

Wiesz, bojowniki to urodzeni tatusiowie. Tak pracowicie budują gniazdo, a potem opiekują się ikrą. A jak mu jakieś jajeczka wyleciały z gniazda, to łapał je do pyszczka i spowrotem wkładał. Więc może spróbuj jeszcze raz. Killerek by się ucieszył.
Stary 2005-12-08, 17:10   #257
201704240951
Konto usunięte

A macie jakieś sposoby aby woda nie była mętna ????
Bo ja nawet po wymianie mam taką wodę i rady nie umiem se dać
Stary 2005-12-08, 17:31   #258
kasiulka
Zakorzenienie

ja miałam kiedys,w początkach mojej przygody z rybkami problemy z metną wodą - przyczyną była moja niewiedza - za duże i za częste podmiany wody, no i troche zbyt dobrze płukalam filtr, to tez moze byc powodem. No i oczywsicie woda powinna swoje odstać - ja nie wlewam do akwarium wody która nie byla odstana przynajmniej 1 dobe, żadnych uzdatniaczy nie używam. No i filtr tez ma znaczenie - na początku jechałam na Aquaelach , kiepskie były, odkąd mam Fluvale woda jest jak kryształ. A Ty Nika jakiego używasz?

Oliwka
Stary 2005-12-08, 17:46   #259
201704240951
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez kasiulka
ja miałam kiedys,w początkach mojej przygody z rybkami problemy z metną wodą - przyczyną była moja niewiedza - za duże i za częste podmiany wody, no i troche zbyt dobrze płukalam filtr, to tez moze byc powodem. No i oczywsicie woda powinna swoje odstać - ja nie wlewam do akwarium wody która nie byla odstana przynajmniej 1 dobe, żadnych uzdatniaczy nie używam. No i filtr tez ma znaczenie - na początku jechałam na Aquaelach , kiepskie były, odkąd mam Fluvale woda jest jak kryształ. A Ty Nika jakiego używasz?
no właśnie mam tego Aqua El
a co ile wodę zmieniasz?
Stary 2005-12-08, 17:51   #260
kasiulka
Zakorzenienie

srednio co 8-10 dni, podmieniam maximum 20 %.

Oliwka
Stary 2005-12-08, 17:54   #261
201704240951
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez kasiulka
srednio co 8-10 dni, podmieniam maximum 20 %.
Ja tak mniej więcej co 2 tygodnie
i też miej więcej 1/3 wody
Stary 2005-12-08, 18:02   #262
kasiulka
Zakorzenienie

no to może faktycznie ten filtr jest przyczyną. Ja mam z Aqua elem kiepskie doswiadczenia, znajomi akwarysci też, ale sa osoby ktore je chwalą. Czasem jest tak ze po prostu trafi się gorszy egzemplarz. Ja odkąd kupiłam Fluval widzę po prostu kolosalna różnicę w jakosci wody, nie mowiąc juz o wrażeniach akustycznych - moje aqua ele były okropnie głosne.
Możesz tez sprobowac podmieniac troche mniej, bo 1/3 to jest wg mnie dosc sporo., choc generalnie nie powinno miec az takiego wpływu na mętnosc wody.
A jaki masz litraż akwarium i jaką obsadę? Dużo masz rybek?

Oliwka
Stary 2005-12-08, 18:06   #263
201704240951
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez kasiulka
no to może faktycznie ten filtr jest przyczyną. Ja mam z Aqua elem kiepskie doswiadczenia, znajomi akwarysci też, ale sa osoby ktore je chwalą. Czasem jest tak ze po prostu trafi się gorszy egzemplarz. Ja odkąd kupiłam Fluval widzę po prostu kolosalna różnicę w jakosci wody, nie mowiąc juz o wrażeniach akustycznych - moje aqua ele były okropnie głosne.
Możesz tez sprobowac podmieniac troche mniej, bo 1/3 to jest wg mnie dosc sporo., choc generalnie nie powinno miec az takiego wpływu na mętnosc wody.
A jaki masz litraż akwarium i jaką obsadę? Dużo masz rybek?
mój litraż to 100l
a rybki to :
13 mieczyków( 10 za 2 tyg. juz ich nie bedzie)
4 glonojady + ich młode
3 molinezje
2 kiryski

dodam że planuję mnienić rybki na neonki więc tych mieczyków nie będzie a woda jest dzisiaj lepsza jesynie to tam jakieś male miniaturowe śmieci plywaja co filtr nie zbiera
Stary 2005-12-08, 18:15   #264
kasiulka
Zakorzenienie

qrcze to może mieczyki są przyczyną? Miałm kiedys i z tego co pamiętam one mają pierońską przemiane materii , moze filtr nie wyrabia? .
I chyba bym jednak robiła mniejsze te podmiany - ja mam 112 l, podmieniam średnio 2-3 butle 5-cio litrowe, wiec 15 litrów max. Czasem tylko trochę wiecej jak robię re-aranżacje akwarium. Woda jest naprawde kryształowa.

Oliwka
Stary 2005-12-08, 22:07   #265
ka_ma
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Ivon.a
Wiesz, bojowniki to urodzeni tatusiowie. Tak pracowicie budują gniazdo, a potem opiekują się ikrą. A jak mu jakieś jajeczka wyleciały z gniazda, to łapał je do pyszczka i spowrotem wkładał. .

udalo Ci sie cos odhodowac? u mnie swego czasu tata plywal razem z synem
Stary 2005-12-08, 22:45   #266
anetkas
Raczkowanie

GG do anetkas

Cytat:
Napisane przez Ivon.a
Wiesz, bojowniki to urodzeni tatusiowie. Tak pracowicie budują gniazdo, a potem opiekują się ikrą. A jak mu jakieś jajeczka wyleciały z gniazda, to łapał je do pyszczka i spowrotem wkładał. Więc może spróbuj jeszcze raz. Killerek by się ucieszył.
A rzeczywiście, Killer już nie raz budowal gniazdo .
Może faktycznie sprawię mu kobietkę . Tylko martwię się, bo ciasno zrobi się moim rybkom. A jak jeszcze lepiej by bylo kilka kobietek...., żeby mialy szanse z tym lobuzem .
Stary 2005-12-08, 22:49   #267
anetkas
Raczkowanie

GG do anetkas

Cytat:
Napisane przez kasiulka
Ja mam caly zestaw Aqualea, lącznie z filtrem (kaskadowym). Woda jest czyściutka a rybek plywa sporo.
Stary 2005-12-08, 23:03   #268
ka_ma
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez anetkas
Ja mam caly zestaw Aqualea, lącznie z filtrem (kaskadowym). Woda jest czyściutka a rybek plywa sporo.
z tego co wiem ten zestaw jest dosc atrakcyjny cenowo no i wygodny bo wszystko juz w nim jest lacznie chyba z grzalka ale pewna nie jestem, ma jednak kilka wad a najpowazniejsza to umiejscowienie filtra, ktore znacznie ogranicza dostep swiatla na tylna czesc akwarium

jesli Twoja przygoda z akwarystyka bedzie sie rozwijac to zobaczysz sama co stanie sie z tym zestawem
Stary 2005-12-08, 23:18   #269
anetkas
Raczkowanie

GG do anetkas

Cytat:
Napisane przez ka_ma
z tego co wiem ten zestaw jest dosc atrakcyjny cenowo no i wygodny bo wszystko juz w nim jest lacznie chyba z grzalka ale pewna nie jestem, ma jednak kilka wad a najpowazniejsza to umiejscowienie filtra, ktore znacznie ogranicza dostep swiatla na tylna czesc akwarium
jesli Twoja przygoda z akwarystyka bedzie sie rozwijac to zobaczysz sama co stanie sie z tym zestawem
Zestaw jest z grzalką a chodzilo mi o to, że filtr chyba calkiem nieźle czyści wodę. Jesli chodzi o calość, to już kilka postów wczesniej pisalam, że to zestaw do kitu (nie podawalam firmy). Ale to się okazalo jak już akwarium bylo w domu. Filtr jest w pokrywie, więc jak ją podnoszę, to podnosi się także rurka od filtra (i tam nie mogę nic sadzić), filtr muszę wylączać, rosliny przy tylnej szybie nie mają światala same wady. Teraz zrobilabym wszystko inaczej, ale cóż. Już i tak dużo pracy i kasy wlożylam w to akwarium - na razie nie będę zmieniać. I do tego jest takie male. Powinno być conajmniej dwa razy większe.
Aa, i grzalka też byla najpierw zamontowana w pokrywie (producent przewidzial miejsce specjalnie na grzalkę) no i przy podnoszeniu pokrywy z jednej strony do góry sza rurka od filtra z drugiej grzalka. . Koszmar.
Stary 2005-12-08, 23:33   #270
ka_ma
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez anetkas
Zestaw jest z grzalką a chodzilo mi o to, że filtr chyba calkiem nieźle czyści wodę. Jesli chodzi o calość, to już kilka postów wczesniej pisalam, że to zestaw do kitu (nie podawalam firmy). Ale to się okazalo jak już akwarium bylo w domu. Filtr jest w pokrywie, więc jak ją podnoszę, to podnosi się także rurka od filtra (i tam nie mogę nic sadzić), filtr muszę wylączać, rosliny przy tylnej szybie nie mają światala same wady. Teraz zrobilabym wszystko inaczej, ale cóż. Już i tak dużo pracy i kasy wlożylam w to akwarium - na razie nie będę zmieniać. I do tego jest takie male. Powinno być conajmniej dwa razy większe.
Aa, i grzalka też byla najpierw zamontowana w pokrywie (producent przewidzial miejsce specjalnie na grzalkę) no i przy podnoszeniu pokrywy z jednej strony do góry sza rurka od filtra z drugiej grzalka. . Koszmar.

wiem misiu sama popelnilam ten blad jakis czas temu
moje akwarium uleglo gruntownej przebudowie - wycielam filtr, zmienilam ta licha swietlowke na 2x15 W
akwarystyka to takie hobby w ktorym czlowiek sila rzeczy uczy sie na wlasnych bledach aczkolwiek nie nazywalabym tego tak mocno - bledem
poza tym akwarystyka to choroba postepujaca jak pewnie juz wiesz i ciagly glod wiedzy akwarystycznej
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Zwierzęta domowe - wiZOOż

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości