Zmiana tabletek - zbiorczy! - Strona 9 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Ginekologia

Notka

Ginekologia Miejsce, w którym rozmawiamy o ginekologii. Tutaj znajdziesz pytania i odpowiedzi związane ze zdrowiem intymnym kobiety. Rozmawiamy np. o antykoncepcji.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2008-02-28, 21:18   #241
ukrycior
Zakorzenienie

Dot.: Zmiana tabletek - zbiorczy!

Cytat:
Napisane przez anusiaa89 Pokaż wiadomość
dziewczyny ponawiam pytanie:
co mam zrobic jesli przechodze z diane34 na harmonet: ginekolog powiedziala ze mam wziasc pierwsza pigulke harmonetu w pierwszyn dniu krwawienia z odstawienia. w ulotce harmonetu pisze cos takiego:
Zmiana z innego doustnego preparatu antykoncepcyjnego
Pierwszą tabletkę leku Harmonet® należy przyjąć w pierwszym dniu po zakończeniu przyjmowania innych tabletek zawierających substancje czynne ( w przypadku przejścia z tabletek zawierających wyższe dawki estrogenów) W przypadku przejścia z tabletek zawierających równoważne dawki estrogenów należy przyjąć pierwszą tabletkę preparatu Harmonet po zwykłej siedmiodniowej przerwie w przyjmowaniu tabletek.

i co ja mam teraz zrobic? bo sie potraciłam, prosze o pomoc
Są dwie szkoły na ten temat. Pierwsza - tak jak na ulotce. Druga - niezależnie czy dawka jest mniejsza, większa, najlepiej zrobić przerwę i już. Ja się zastosowałam do tej drugiej i zyję. Ale teorii, żeby brać w pierwszym dniu krwawienia z odstawienia nie słyszałam do tej pory i raczej sugerowałabym zrobić tak, jak piszą na ulotce, czyli w Twoim przypadku najprawdopodobniej bez robienia przerwy.
ukrycior jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-02-28, 21:29   #242
anusiaa89
Zadomowienie

ginka powiedziala ze jesli wezme pierwszego dnia krawienia to wtedy skutecznosc anty. zostanie zachowana. Czyli lepiej nie robic przerwy wogole? po skonczeniu Diany wziasc nastepnego dnia Harmonet?
czy zrobic ta przerwe? powiem szczerze zebardziej by mi bylo na reke robic przerwe
w sumie okres dostane okolo 5-6 dnia przerwy..

wlasciwie to nie wiem jak sie ma diane35 (z tymi estrogenami) do harmonetu..

anusiaa89 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-02-28, 21:41   #243
ukrycior
Zakorzenienie

Cytat:
ginka powiedziala ze jesli wezme pierwszego dnia krawienia to wtedy skutecznosc anty. zostanie zachowana. Czyli lepiej nie robic przerwy wogole? po skonczeniu Diany wziasc nastepnego dnia Harmonet?
czy zrobic ta przerwe? powiem szczerze zebardziej by mi bylo na reke robic przerwe
w sumie okres dostane okolo 5-6 dnia przerwy..

wlasciwie to nie wiem jak sie ma diane35 (z tymi estrogenami) do harmonetu..
A masz ulotki do obu? Tam bedzie skład w jednostkach, porównasz sobie. Ja bym nie robiła, albo zrobiła całą przerwę. Ten pomysł ginki jest średni mówiąc szczerze. Mocno może zaszaleć organizm, jak ta przerwa będzie taka dziwna. Jak weźmiesz bez przerwy spokojnie zachowasz skuteczność. A jakbyś wzieła z 7-dniową przerwą to nic by się nie stało, wiem z doświadczenia, bo zmieniałam z dość przestarzałych Microgynon na Yasmin, a potem spowrotem. I tak mi poradzil endo krynolog, a jako, ze on od hormonów, to mu uwierzyłam i słusznie.
Stary 2008-02-28, 22:30   #244
anusiaa89
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez ukrycior Pokaż wiadomość
A masz ulotki do obu? Tam bedzie skład w jednostkach, porównasz sobie. Ja bym nie robiła, albo zrobiła całą przerwę. Ten pomysł ginki jest średni mówiąc szczerze. Mocno może zaszaleć organizm, jak ta przerwa będzie taka dziwna. Jak weźmiesz bez przerwy spokojnie zachowasz skuteczność. A jakbyś wzieła z 7-dniową przerwą to nic by się nie stało, wiem z doświadczenia, bo zmieniałam z dość przestarzałych Microgynon na Yasmin, a potem spowrotem. I tak mi poradzil endo krynolog, a jako, ze on od hormonów, to mu uwierzyłam i słusznie.

tak, mam ulotke:
Diane35
estrogen 0,035mg + octan cyproteronu 2mg

Harmonet
estrogen 0,020mg + gestoden 0,075mg

czyli wychodzi na to że diane byly talbetkami o wiekszej zawartosci estrogenow niz harmonet i mam nie robic przerwy:
fragment ulotki:
"Pierwszą tabletkę leku Harmonet należy przyjąć w pierwszym dniu po zakończeniu przyjmowania innych tabletek zawierających substancje czynne ( w przypadku przejścia z tabletek zawierających wyższe dawki estrogenów) W przypadku przejścia z tabletek zawierających równoważne dawki estrogenów należy przyjąć pierwszą tabletkę preparatu Harmonet po zwykłej siedmiodniowej przerwie w przyjmowaniu tabletek.

czyli dobrze rozumiem? nie robic przerwy i wszystko bedzie ok, bede zabezpieczona?

Stary 2008-02-28, 22:32   #245
ukrycior
Zakorzenienie

Cytat:
tak, mam ulotke:
Diane35
estrogen 0,035mg + octan cyproteronu 2mg

Harmonet
estrogen 0,020mg + gestoden 0,075mg

czyli wychodzi na to że diane byly talbetkami o wiekszej zawartosci estrogenow niz harmonet i mam nie robic przerwy:
fragment ulotki:
"Pierwszą tabletkę leku Harmonet należy przyjąć w pierwszym dniu po zakończeniu przyjmowania innych tabletek zawierających substancje czynne ( w przypadku przejścia z tabletek zawierających wyższe dawki estrogenów) W przypadku przejścia z tabletek zawierających równoważne dawki estrogenów należy przyjąć pierwszą tabletkę preparatu Harmonet po zwykłej siedmiodniowej przerwie w przyjmowaniu tabletek.

czyli dobrze rozumiem? nie robic przerwy i wszystko bedzie ok, bede zabezpieczona?
Dokłądnie tak. Tak wlaśnie sądziłam, bo Diana jest pigułą z jedną z największych dawek hormonów na rynku. Czyli najbezpieczniej i namądrzej bez przerwy.
Stary 2008-02-29, 14:08   #246
anusiaa89
Zadomowienie

dziekuje bardzo

Stary 2008-03-01, 16:23   #247
ojejka89
Zadomowienie

to jak to wkoncu jest z ta zmiana tabletek...? jak sie zmienia na mocniejsze to mozna zrobic 7dniowa przerwe? pytam bo zmieniam z novynette (0,02 mg etynyloestradiolu, 0,15 mg dezogestrelu) na regulon ( 0,03 mg etynyloestradiolu, 0,15 mg dezogestrelu). prosze o odpowiedz ))
ojejka89 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-03-01, 16:30   #248
anusiaa89
Zadomowienie

ojejka89 juz wiem jak to jest z tymi tabletkami, doczytalam, podzwonilam

jesli zmieniasz ze slabszych na mocniejsze to mozesz:
-zrobic 7dniową przerwe
-wziasc bez przerwy
-lub wziasc w pierwszym dniu krwawienia z odstawienia

ukrycior jednak mozna brac w pierwszyn dniu krawienia jesli zmienia sie z mocniejszych na slabsze, to bezpieczne

Stary 2008-03-01, 16:45   #249
ukrycior
Zakorzenienie

Cytat:
ojejka89 juz wiem jak to jest z tymi tabletkami, doczytalam, podzwonilam

jesli zmieniasz ze slabszych na mocniejsze to mozesz:
-zrobic 7dniową przerwe
-wziasc bez przerwy
-lub wziasc w pierwszym dniu krwawienia z odstawienia

ukrycior jednak mozna brac w pierwszyn dniu krawienia jesli zmienia sie z mocniejszych na slabsze, to bezpieczne
Pewnie tak, choć nigdy o tym nie słyszałam.
Stary 2008-03-01, 17:18   #250
anusiaa89
Zadomowienie

no ja tez wlasnie nie slyszlalam o tym wczesniej, ale to ponoc tak bezpieczne jakbym zaczynala brac tabletki od pierwszego dnia cyklu, poplatane takie ale ponoc tak tez mozna, ginka jednak mnie nie wprowadzila w bład

Stary 2008-03-22, 22:07   #251
och
Rozeznanie

Hej dziewczyny! Ja również zamierzam zmienić tabletki. Dwa lata już biorę Cilest, a ostatnio uslyszalam od jednej połoznej, że są to niedobre tabletki, po pierwsze już dość stare i zawierają dużą dawkę hormonów co jest szkodliwe dla organizmu i mozna potem mieć problem z zajściem w ciąże, po drugie mogą powstawać jakieś guzy w piersi...Troche sie tym wystraszyłam i postanowiłam zmienić na Yasminelle i teraz zastanawiam się czy po pierwsze tabletki z mniejszą ilością hormonów mogą być mniej skuteczne, po drugie czy przed zmianą trzeba zrobic jakąs przerwę np. tą miesięczną i czy po takiej zmianie tabletek może byc większe prawdopodobieństwo zajścia w ciążę?;-/ byłabym wdzięczna za odpowiedzi, jeżeli się powtórzyłam bo było to wcześniej to przepraszam
och jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2008-04-08, 17:22   #252
gosia1207
Rozeznanie

Przez 5 miesięcy brałam Harmonet, ale ostatnio odchudzałam się i miałam w trakcie opakowania krwawienie, i dziś lekarka przepisałam mi Marvelon, w jednej aptece powiedziali że został wycofany, a w drugiej dostałam, ale jeden listek ze zbiorczego i nie mam ulotki lekarka powiedziała że mam wziąć po 7 dniowej przerwie, ale ja w ostatnim tygodniu zapomniałam jednej tabletki i zamiast wieczorem rano wziełam, kurcze całe 4 opakowania brałam, a w piątym w ostatnim tygodniu zapomniałam, alarm w kom mi sie nie włączył. Na ulotce od Harmonetu pisze że jak zapomniałam w ostatnim tygodniu tabletki, to mam nie robić przerwy, więc teraz jak mam inne tabletki to robić tą przerwe czy nie? Wyleciało mi z głowy to że raz zapomniałam jak byłam u lekarza

EDIT:
Na stronie producenta w ulotce czytam że jak biorę jakieś tabletki, to te mam przyjąć w dniu jak pojawi sie miesiączka...
Chyba najlepiej będzie jak wezme bez przerwy te tabletki...
gosia1207 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-04-14, 09:13   #253
architekt80
Zakorzenienie

Mam do Was pytanie :za tydzień zmeniam tabletki z Harmonetu na OrthoM (to japoński preparat)które zawierają więcej estrogenu niż Harmonet. Lekarz powiedział mi że mam zacząć nowe opakowanie po 7 dniowej przerwie i że mogą by różne efekty niepożądane ponieważ ten preparat OrthoM zawiera więcej hormonów. Niestety nie wyjaśnił mi o co chodzi (bariera językowa). Jak myślicie czego się spodziewać po tych tabletkach?

OtrhoM 0,035mg estradiolu i 1,0mg gestodenu
Harmonet 0,02 etynyloestradiolu i 0,075 gestodenu
architekt80 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-04-16, 18:22   #254
gosia1207
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez architekt80 Pokaż wiadomość
Mam do Was pytanie :za tydzień zmeniam tabletki z Harmonetu na OrthoM (to japoński preparat)które zawierają więcej estrogenu niż Harmonet. Lekarz powiedział mi że mam zacząć nowe opakowanie po 7 dniowej przerwie i że mogą by różne efekty niepożądane ponieważ ten preparat OrthoM zawiera więcej hormonów. Niestety nie wyjaśnił mi o co chodzi (bariera językowa). Jak myślicie czego się spodziewać po tych tabletkach?

OtrhoM 0,035mg estradiolu i 1,0mg gestodenu
Harmonet 0,02 etynyloestradiolu i 0,075 gestodenu
Jakieś dziwne te tabletki, chyba będziesz musiała pójść do apteki i będą Ci musieli sprowadzić, tutaj jest wykaz tabletek dostępnych w Polsce: http://forum.antykoncepcja.pl/viewto...er=asc&start=0
zobacz że tabletki które mają ten drugi składnik gestoden - jest on w ilości 0,0... a w Twoich 1, różnica kolosalna, chyba że to jakaś pomyłka, albo ja sie nie znam...
Stary 2008-04-16, 18:43   #255
ukrycior
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez gosia1207 Pokaż wiadomość
Jakieś dziwne te tabletki, chyba będziesz musiała pójść do apteki i będą Ci musieli sprowadzić, tutaj jest wykaz tabletek dostępnych w Polsce: http://forum.antykoncepcja.pl/viewto...er=asc&start=0
zobacz że tabletki które mają ten drugi składnik gestoden - jest on w ilości 0,0... a w Twoich 1, różnica kolosalna, chyba że to jakaś pomyłka, albo ja sie nie znam...
Archtekt nie mieszka w PL, stąd nie znajdziesz na polskiej liście tych egzotycznych pigułek.
Stary 2008-04-18, 06:45   #256
gosia1207
Rozeznanie

Czy dla organizmu najlepsze są tabletki , które gdy się zażywa nie widzi się żadnych zmian, może lekko zmniejszony apetyt, czy raczej te po których rośnie libido, i czuć że jakoś ingerują? Bo zmieniałam tabletki z Harmonetu na Marvelon, te działania za dużej różnicy nie robią, ale chce dla mojego organizmu jak najlepiej a lekarka się mnie pewnie spyta poprostu czy chce te poprzednie czy te co teraz biore. i nasuwa mi się pytanie: czy jeśli się bierze tabletki źle dobrane, za mało albo za dużo hormonów, to oprócz skutków odczuwanych przez osobę, jak np bóle głowy, wzrost wagi, ma to jakieś szkodliwe działanie na organizm?
Stary 2008-04-18, 06:57   #257
architekt80
Zakorzenienie

Dziewczyny!!!niestety te tabletki które dostałam mają najniższą ilość hormonów jaka jest dostępna w Japoniiniżej tu nie ma. W Polsce będe dopiero za pół roku.Prosze napiszcie czego mogę się spodziewać. Jak myślicie?Trochę się boje
Stary 2008-04-18, 07:16   #258
gosia1207
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez architekt80 Pokaż wiadomość
Dziewczyny!!!niestety te tabletki które dostałam mają najniższą ilość hormonów jaka jest dostępna w Japoniiniżej tu nie ma. W Polsce będe dopiero za pół roku.Prosze napiszcie czego mogę się spodziewać. Jak myślicie?Trochę się boje
jejku, najniższa ilość, a u nas wszystkie mają kolosalnie mniej
myślę, że reakcja zależy od organizmu, jeden nie zareaguje wcale, a innemu zaszkodzi, nie chcę cie straszyć, ale na mój rozum, jeśli one mają tyle hormonów, to możesz się spodziewać tego co kobiety które brały 30 lat temu tabletki z dużą zawartoscią hormonów - owłosienie, przytycie. Ale z drugiej strony jeśli kobiety w Japonii biorą te tabletki, i te są z najniższą dawką... sama nie wiem
Stary 2008-04-18, 07:18   #259
architekt80
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez gosia1207 Pokaż wiadomość
jejku, najniższa ilość, a u nas wszystkie mają kolosalnie mniej
myślę, że reakcja zależy od organizmu, jeden nie zareaguje wcale, a innemu zaszkodzi, nie chcę cie straszyć, ale na mój rozum, jeśli one mają tyle hormonów, to możesz się spodziewać tego co kobiety które brały 30 lat temu tabletki z dużą zawartoscią hormonów - owłosienie, przytycie. Ale z drugiej strony jeśli kobiety w Japonii biorą te tabletki, i te są z najniższą dawką... sama nie wiem
No to wtedy je odstawie , z drugiej strony Japonki są chude . Sama nie wiem. A takich "skutków ubocznych"to jak szybko mogę się spodziewać?Odrazu?

Poszukałam troche i chyba nie ma tragedii Cilest ma tyle samo . Przepraszam za panike.

Edytowane przez architekt80
Czas edycji: 2008-04-18 o 07:42

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2008-04-18, 16:36   #260
little.b.blue
Zakorzenienie

wróciłam właśnie od ginekologa. zmieniła mi yasminelle na novynette. spytałam jej, czy mogę brać novynette od razu, bez przerwy po yasminelle, to powiedziała, ze to niewskazane, bo novynette mają inny składnik i że jeśli się łączy opakowania, to lepiej te same.

teraz już jestem zdezorientowana. to w końcu co mam robić? i od kiedy będę w pełni zabezpieczona? zależy mi, żeby nie mieć w przyszłym tygodniu krwawienia a ta babka całkiem zbiła mnie z tropu :|

Invisalign od 20/03/2016
little.b.blue jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-04-18, 16:49   #261
Marwari
Zakorzenienie

GG do Marwari

Cytat:
Napisane przez little.b.blue Pokaż wiadomość
wróciłam właśnie od ginekologa. zmieniła mi yasminelle na novynette. spytałam jej, czy mogę brać novynette od razu, bez przerwy po yasminelle, to powiedziała, ze to niewskazane, bo novynette mają inny składnik i że jeśli się łączy opakowania, to lepiej te same.

teraz już jestem zdezorientowana. to w końcu co mam robić? i od kiedy będę w pełni zabezpieczona? zależy mi, żeby nie mieć w przyszłym tygodniu krwawienia a ta babka całkiem zbiła mnie z tropu :|
ja też zmieniam niedługo z yasminelle na Novynette i mi ginekolog powiedziała, że to nowy lek i w muszę wziąć w pierwszy dzień krwawienia z odstawienia.

[SIGPIC][/SIGPIC]
Marwari jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-04-18, 17:05   #262
little.b.blue
Zakorzenienie

no ale już teraz nie wiem, czy jeśli skończę yasminelle np w poniedziałek, to czy mogę we wtorek wziąć od razu novynette i będę w pełni zabezpieczona?

Invisalign od 20/03/2016
little.b.blue jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-04-18, 17:21   #263
karol_a
Przyczajenie

Czy zdarzyło się komuś zmieniać tabletki w trakcie opakowania? Czy to coś zmienia w ich skuteczności? Trochę się niepokoję,bo oczywiście zapomniałam zapytać ginekologa i współżyłam na początku po zmianie.
karol_a jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-04-18, 17:25   #264
ukrycior
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez karol_a Pokaż wiadomość
Czy zdarzyło się komuś zmieniać tabletki w trakcie opakowania? Czy to coś zmienia w ich skuteczności? Trochę się niepokoję,bo oczywiście zapomniałam zapytać ginekologa i współżyłam na początku po zmianie.
Wybacz, ale to już jest moim zdaniem nieodpowiedzialne. Pigułki to nie cukierki, ze jak masz ochotę na żółtą landrynę to bierzesz żółtą, a jak na czekoladę z orzechami to Michałka. Dziewczyno, abstrahując od zabezpieczenia - nakręcisz sobie w hormonach.
Stary 2008-04-18, 22:04   #265
Marwari
Zakorzenienie

GG do Marwari

Cytat:
Napisane przez little.b.blue Pokaż wiadomość
no ale już teraz nie wiem, czy jeśli skończę yasminelle np w poniedziałek, to czy mogę we wtorek wziąć od razu novynette i będę w pełni zabezpieczona?
ja juz nie wiem... wyciagnelam ulotke z Novynette i tam jest napisane, ze przy zmianie pigulek należy kolejną wziąć bez robinia przerwy i zabezpieczenie jest zachowane... to czemu gin mi kazala w pierwszy dzien krwawienia wziac?

[SIGPIC][/SIGPIC]
Stary 2008-04-18, 22:41   #266
ukrycior
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Marwari Pokaż wiadomość
ja juz nie wiem... wyciagnelam ulotke z Novynette i tam jest napisane, ze przy zmianie pigulek należy kolejną wziąć bez robinia przerwy i zabezpieczenie jest zachowane... to czemu gin mi kazala w pierwszy dzien krwawienia wziac?
Z doświadczenia wiem Marwarki (zmieniałam kilkukrotnie piguły), ze lekarze kazali robić mi normalną przerwę. Czy zmieniałam z mniej hormonalnych na więcej, czy odwrotnie. I jest ok. Ale wiem, że wiele dziewczyn zmieniając robią tak, jak wyczytałaś u siebie - bez przerwy, wydaje mi się, że to jest bardzo pewnie. Zaczynanie od pierwszego dnia sztucznego krwawienia wydaje mi się najbardziej dziwne. No bo naturalnych cykli nie masz, wiec organizm może to po prostu potraktować jak skrócenie przerwy... dobrze myślę?
Stary 2008-04-18, 22:50   #267
Marwari
Zakorzenienie

GG do Marwari

Cytat:
Z doświadczenia wiem Marwarki (zmieniałam kilkukrotnie piguły), ze lekarze kazali robić mi normalną przerwę. Czy zmieniałam z mniej hormonalnych na więcej, czy odwrotnie. I jest ok. Ale wiem, że wiele dziewczyn zmieniając robią tak, jak wyczytałaś u siebie - bez przerwy, wydaje mi się, że to jest bardzo pewnie. Zaczynanie od pierwszego dnia sztucznego krwawienia wydaje mi się najbardziej dziwne. No bo naturalnych cykli nie masz, wiec organizm może to po prostu potraktować jak skrócenie przerwy... dobrze myślę?
no ja już też pare razy zmieniałam, by było i Diane35, regulon, diane35, cilest, teraz yasminelle i z tego co pamietam to robilam normalne przerwy... ale chyba najlogiczniej wziac zgodnie z ulotka czyli od razu?

[SIGPIC][/SIGPIC]
Stary 2008-04-18, 22:50   #268
ukrycior
Zakorzenienie

Cytat:
no ja już też pare razy zmieniałam, by było i Diane35, regulon, diane35, cilest, teraz yasminelle i z tego co pamietam to robilam normalne przerwy... ale chyba najlogiczniej wziac zgodnie z ulotka czyli od razu?
Tak, myślę, ze to jest sensowne.
Stary 2008-04-18, 23:07   #269
Marwari
Zakorzenienie

GG do Marwari

Cytat:
Tak, myślę, ze to jest sensowne.
dzięki za pomoc

[SIGPIC][/SIGPIC]
Stary 2008-04-18, 23:21   #270
ukrycior
Zakorzenienie

Cytat:
dzięki za pomoc
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Ginekologia

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości