![]() |
#241 | |
Zakorzenienie
|
Dot.: Zmiana tabletek - zbiorczy!
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#242 |
Zadomowienie
|
ginka powiedziala ze jesli wezme pierwszego dnia krawienia to wtedy skutecznosc anty. zostanie zachowana. Czyli lepiej nie robic przerwy wogole? po skonczeniu Diany wziasc nastepnego dnia Harmonet?
czy zrobic ta przerwe? powiem szczerze zebardziej by mi bylo na reke robic przerwe ![]() w sumie okres dostane okolo 5-6 dnia przerwy.. wlasciwie to nie wiem jak sie ma diane35 (z tymi estrogenami) do harmonetu..
![]() |
#243 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#244 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
tak, mam ulotke: Diane35 estrogen 0,035mg + octan cyproteronu 2mg Harmonet estrogen 0,020mg + gestoden 0,075mg czyli wychodzi na to że diane byly talbetkami o wiekszej zawartosci estrogenow niz harmonet i mam nie robic przerwy: fragment ulotki: "Pierwszą tabletkę leku Harmonet należy przyjąć w pierwszym dniu po zakończeniu przyjmowania innych tabletek zawierających substancje czynne ( w przypadku przejścia z tabletek zawierających wyższe dawki estrogenów) W przypadku przejścia z tabletek zawierających równoważne dawki estrogenów należy przyjąć pierwszą tabletkę preparatu Harmonet po zwykłej siedmiodniowej przerwie w przyjmowaniu tabletek. czyli dobrze rozumiem? ![]()
![]() |
![]() |
#245 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#246 |
Zadomowienie
|
dziekuje bardzo
![]()
![]() |
#247 |
Zadomowienie
|
to jak to wkoncu jest z ta zmiana tabletek...? jak sie zmienia na mocniejsze to mozna zrobic 7dniowa przerwe? pytam bo zmieniam z novynette (0,02 mg etynyloestradiolu, 0,15 mg dezogestrelu) na regulon ( 0,03 mg etynyloestradiolu, 0,15 mg dezogestrelu). prosze o odpowiedz
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#248 |
Zadomowienie
|
ojejka89 juz wiem jak to jest z tymi tabletkami, doczytalam, podzwonilam
![]() jesli zmieniasz ze slabszych na mocniejsze to mozesz: -zrobic 7dniową przerwe -wziasc bez przerwy -lub wziasc w pierwszym dniu krwawienia z odstawienia ukrycior jednak mozna brac w pierwszyn dniu krawienia jesli zmienia sie z mocniejszych na slabsze, to bezpieczne ![]()
![]() |
#249 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#250 |
Zadomowienie
|
no ja tez wlasnie nie slyszlalam o tym wczesniej, ale to ponoc tak bezpieczne jakbym zaczynala brac tabletki od pierwszego dnia cyklu, poplatane takie ale ponoc tak tez mozna, ginka jednak mnie nie wprowadzila w bład
![]() |
#251 |
Rozeznanie
|
Hej dziewczyny! Ja również zamierzam zmienić tabletki. Dwa lata już biorę Cilest, a ostatnio uslyszalam od jednej połoznej, że są to niedobre tabletki, po pierwsze już dość stare i zawierają dużą dawkę hormonów co jest szkodliwe dla organizmu i mozna potem mieć problem z zajściem w ciąże, po drugie mogą powstawać jakieś guzy w piersi...Troche sie tym wystraszyłam i postanowiłam zmienić na Yasminelle i teraz zastanawiam się czy po pierwsze tabletki z mniejszą ilością hormonów mogą być mniej skuteczne, po drugie czy przed zmianą trzeba zrobic jakąs przerwę np. tą miesięczną i czy po takiej zmianie tabletek może byc większe prawdopodobieństwo zajścia w ciążę?;-/ byłabym wdzięczna za odpowiedzi, jeżeli się powtórzyłam bo było to wcześniej to przepraszam
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#252 |
Rozeznanie
|
Przez 5 miesięcy brałam Harmonet, ale ostatnio odchudzałam się i miałam w trakcie opakowania krwawienie, i dziś lekarka przepisałam mi Marvelon, w jednej aptece powiedziali że został wycofany, a w drugiej dostałam, ale jeden listek ze zbiorczego i nie mam ulotki
![]() ![]() EDIT: Na stronie producenta w ulotce czytam że jak biorę jakieś tabletki, to te mam przyjąć w dniu jak pojawi sie miesiączka... Chyba najlepiej będzie jak wezme bez przerwy te tabletki... |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#253 |
Zakorzenienie
|
Mam do Was pytanie :za tydzień zmeniam tabletki z Harmonetu na OrthoM (to japoński preparat)które zawierają więcej estrogenu niż Harmonet. Lekarz powiedział mi że mam zacząć nowe opakowanie po 7 dniowej przerwie i że mogą by różne efekty niepożądane
![]() ![]() OtrhoM 0,035mg estradiolu i 1,0mg gestodenu Harmonet 0,02 etynyloestradiolu i 0,075 gestodenu |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#254 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
zobacz że tabletki które mają ten drugi składnik gestoden - jest on w ilości 0,0... a w Twoich 1, różnica kolosalna, chyba że to jakaś pomyłka, albo ja sie nie znam... |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#255 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#256 |
Rozeznanie
|
Czy dla organizmu najlepsze są tabletki , które gdy się zażywa nie widzi się żadnych zmian, może lekko zmniejszony apetyt, czy raczej te po których rośnie libido, i czuć że jakoś ingerują? Bo zmieniałam tabletki z Harmonetu na Marvelon, te działania za dużej różnicy nie robią, ale chce dla mojego organizmu jak najlepiej
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#257 |
Zakorzenienie
|
Dziewczyny!!!niestety te tabletki które dostałam mają najniższą ilość hormonów jaka jest dostępna w Japonii
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#258 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() myślę, że reakcja zależy od organizmu, jeden nie zareaguje wcale, a innemu zaszkodzi, nie chcę cie straszyć, ale na mój rozum, jeśli one mają tyle hormonów, to możesz się spodziewać tego co kobiety które brały 30 lat temu tabletki z dużą zawartoscią hormonów - owłosienie, przytycie. Ale z drugiej strony jeśli kobiety w Japonii biorą te tabletki, i te są z najniższą dawką... sama nie wiem |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#259 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Poszukałam troche i chyba nie ma tragedii Cilest ma tyle samo . Przepraszam za panike. Edytowane przez architekt80 Czas edycji: 2008-04-18 o 07:42 |
|
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#260 |
Zakorzenienie
|
wróciłam właśnie od ginekologa. zmieniła mi yasminelle na novynette. spytałam jej, czy mogę brać novynette od razu, bez przerwy po yasminelle, to powiedziała, ze to niewskazane, bo novynette mają inny składnik i że jeśli się łączy opakowania, to lepiej te same.
teraz już jestem zdezorientowana. to w końcu co mam robić? i od kiedy będę w pełni zabezpieczona? zależy mi, żeby nie mieć w przyszłym tygodniu krwawienia a ta babka całkiem zbiła mnie z tropu :|
![]() |
#261 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
![]() |
#262 |
Zakorzenienie
|
no ale już teraz nie wiem, czy jeśli skończę yasminelle np w poniedziałek, to czy mogę we wtorek wziąć od razu novynette i będę w pełni zabezpieczona?
![]()
![]() |
#263 |
Przyczajenie
|
Czy zdarzyło się komuś zmieniać tabletki w trakcie opakowania? Czy to coś zmienia w ich skuteczności? Trochę się niepokoję,bo oczywiście zapomniałam zapytać ginekologa i współżyłam na początku po zmianie.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#264 |
Zakorzenienie
|
Wybacz, ale to już jest moim zdaniem nieodpowiedzialne. Pigułki to nie cukierki, ze jak masz ochotę na żółtą landrynę to bierzesz żółtą, a jak na czekoladę z orzechami to Michałka. Dziewczyno, abstrahując od zabezpieczenia - nakręcisz sobie w hormonach.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#265 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#266 |
Zakorzenienie
|
Z doświadczenia wiem Marwarki (zmieniałam kilkukrotnie piguły), ze lekarze kazali robić mi normalną przerwę. Czy zmieniałam z mniej hormonalnych na więcej, czy odwrotnie. I jest ok. Ale wiem, że wiele dziewczyn zmieniając robią tak, jak wyczytałaś u siebie - bez przerwy, wydaje mi się, że to jest bardzo pewnie. Zaczynanie od pierwszego dnia sztucznego krwawienia wydaje mi się najbardziej dziwne. No bo naturalnych cykli nie masz, wiec organizm może to po prostu potraktować jak skrócenie przerwy... dobrze myślę?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#267 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
![]() |
#268 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#269 |
Zakorzenienie
|
![]() |
#270 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 22:25.