|
|
#241 | |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Niemcy V
Cytat:
|
|
|
#242 |
|
Zakorzenienie
|
Jak się powie, że się doniesie meldunek to czasem zatrudnia. Chyba z tym mniejszy problem niż z mieszkaniem bez umowy o pracę
|
|
|
|
|
#243 |
|
Zakorzenienie
|
Eh. Okazało się, że mieszkanie chętnie nam wynajmą, ale... potrzebna jest umowa o pracę.
TŻ ją ma (ważna do grudnia) w pracy w Kolonii, a aby przenieść się w okolice Mannheimu musi się zwolnić i pewnie by rozwiązał umowę wraz z końcem sierpnia. We wrześniu bierzemy ślub, więc żaden pracodawca mu nie da umowy, żeby dać mu 1,5-2 tygodnie urlopu... My mamy pieniądze na 3 czynsze + kaucję + spokojnie się za resztę utrzymamy.... ale ważna jest umowa ![]() I nie wiem, czy nie chcą wynająć wiedząc że TŻ pracuje w Kolonii czy co... |
|
|
|
|
#244 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#245 |
|
Zakorzenienie
|
Są też umowy o podwojnym dyplomowaniu. Czyli jedne studia a dyplom polskiej i niemieckiej uczelni. Któraś dziewczyna tutaj to robiła. Zależy od uczelni i kierunku studiów;, czy mają umowę i de. Czasem można część studiów zrobić wtedy w de. Jak nie to erasmus.
|
|
|
|
|
#246 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#247 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Poszukam ![]() Sprawdziłam hotel pracowniczy w Mannheim i cena, no taka sobie. 7,50/dziennie za wieloosobowy pokój, 12,50/dziennie za jednoosobowy. To przy dwóch osobach wychodzi 450 lub 750... A napisane jest dodatkowo: ab 1 Woche: 10,00 / 15,00. Myślałam, że będzie taniej ![]() Ale jeśli niczego nie uda się załatwić, to będziemy się wszystkiego chwytać. Edytowane przez seductivee Czas edycji: 2015-07-12 o 13:49 |
|
|
|
|
|
#248 |
|
Zakorzenienie
|
Szukajcie prywatnie tego mieszkania ..
|
|
|
|
|
#249 |
|
Zakorzenienie
|
Ale wszystkie ogłoszenia są agencyjne
Nie wiem nawet gdzie tego szukać... |
|
|
|
|
#250 |
|
Zakorzenienie
|
Cześć dziewczyny
można się dołączyć? Mam 21 lat, do tej pory mieszkałam w okolicach Wieliczki a równy tydzień temu przeprowadziłam się do Niemiec. Wcześniej przyjechał tu mąż, znalazł pracę i mnie ściągnął. Mieszkanie (jak się uda - kwestia zgody spółdzielni) przejmujemy od jego mamy, która przenosi się do domu swojego partnera wraz z siostrą męża. Tak więc my już sobie tu mieszkamy i załatwiamy formalności. Mieszkamy jakieś 40km od Dortmundu. Aktualnie jestem w 28tc i widzę, że są tu dziewczyny które niedawno urodziły dobrze się składa, bo mam parę pytań.-jak tu jest z porodem, czy można wybrać czy chce się rodzić przez cc czy naturalnie? -czy żeby dostać niemiecki akt urodzenia dziecka potrzebne są tłumaczenia naszych aktów urodzenia? - i taka mała prośba - ponieważ nie umiem dobrze niemieckiego (a w zasadzie to dopiero zaczynam przygodę z językiem) - byłabym wdzięczna za podrzucenie słówek, które mogą mi się przydać będąc w szpitalu i przy porodzie z góry dziękuję a no i ginekologa będę mieć polskiego, jutro mamy zadzwonić umówić termin. |
|
|
|
|
#251 |
|
Zakorzenienie
|
Witaj, trochę mam tutaj jest
))Można wybrać rodzaj porodu, ale polecam rozmowę z lekarzem, poza tym odwiedziny na kilku porodówkach by wybrać odpowiednią dla ciebie, no i szkołę rodzenia, za którą płaci kasa chorych. Aaaa i wybierz już sobie położną! Czym prędzej. No i tutaj możesz w każdej chwili rodząc naturalnie poprosić o znieczulenie zewnatrz oponowe (PDA) i poród naturalny nie będzie taki straszny. Przydatny link https://www.google.de/url?sa=t&sourc...viUepCXOnJIYqA Co do aktów nie wiem, ale zawsze moze ktoś z polski przysłać europejski akt urodzenia, kosztuje chyba 20zl i tutaj go też uznają. Artykuł ze słówkami http://www.babycenter.de/i/experten/...h/keywords.pdf Edytowane przez Marei Czas edycji: 2015-07-12 o 19:25 |
|
|
|
|
#252 |
|
Wtajemniczenie
|
My nasze Akty mielismy przetlumaczone...
...wyslane i nieskontrolowane...
|
|
#253 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
do SR chyba nie pójdę, bo obawiam się że niewiele bym z tego zrozumiała.. mam namiary na położną polskojęzyczną ale najpierw chcę się udać do lekarza
|
|
|
|
|
|
#254 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Umów się na Termin u położnej już teraz, nie wiem jak u was, ale u nas ciężko o terminy i położną. |
|
|
|
|
|
#255 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
|
|
#256 |
|
Zakorzenienie
|
A składajcie podania o mieszkanie z aktualną umową jego o pracę. Jak będą pytać to mówcie że firma się tam przenosi i tyle i tak nie sprawdzą. albo się uda albo nie.
|
|
#257 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Na początku podobało mi się, to że odpisuje, chce szczegółów, ale teraz już tak nie bardzo. Napisałam, że TŻ ma umowę o pracę w Kolonii. Ruszyły pytania, że musi mieć umowę z firmą na miejscu, jeśli jej teraz nie ma to niech załatwi, bo mieszkania tak nie wynajmie, żeby dać namiary firmy, żeby dać jego namiary dla firmy, w której będzie prawdopodobnie pracował od października, a co ja robię itd. ![]() I nie pomogło tłumaczenie, że umowa jest, ale pracy na miejscu jeszcze TŻ mieć nie może, bo ma tam pracę, bierzemy ślub we wrześniu i pracę z tego względu może rozpocząć od października. Nie pomogło też tłumaczenie, że pieniądze na to mamy... ![]() Po to teraz szukamy (na 3 miesiące przed faktyczną przeprowadzką), aby TŻ miał ważną umowę, ale nie wiedziałam, że ta umowa koniecznie musi być zawarta w mieście, w której jest mieszkanie
|
|
|
|
|
|
#258 |
|
Та еще штучка ^^
|
Cześć dziewczyny, melduje się tu u was.
![]() Od 2 tygodni mieszkam z mężem w miasteczku pod Hamburgiem. Problem z wynajęciem mieszkania znam tez długo szukaliśmy ( nie bardzo chcą tu wynajmować polakom, jeden nawet wprost to powiedział), mimo ze moje kochanie ma tu stałą pracę.......
|
|
#259 |
|
Zadomowienie
|
My też się teraz zmagamy z poszukiwaniem mieszkania...
Szukaliśmy przes GSG (spółdzielnia mieszkaniowa, tam nie potrzebują umowy o pracę), ale proponują nam non stop same rudery.. 3 pokoje za ok 700€.. jak na nasze małe miasteczko to w tej cenie chcielibyśmy jednak coś więcej niż cztery zagrzybiałe ściany.. Teraz szukamy prywatnie.. akurat obydwoje mamy umowy o pracę i nieźle zarabiamy, ale naszym problemem jest rosnący brzuszek.. niektorzy mówią wprost, że to dlatego nas odrzucają, inni po prostu odmawiają i tyle.. Nasze teraźniejsze mieszkanie mamy już wymowione i w październiku wprowadzają się nowi lokatorzy. Wrzesień spędzamy w Polsce, więc na dobrą sprawę zostało nam1,5 m-ca na znalezienie czegoś... No nie jest łatwo.. |
|
|
|
|
#260 | |
|
Та еще штучка ^^
|
Cytat:
|
|
|
#261 |
|
Zadomowienie
|
Nie, nie muszę być, ale nie chcę ukrywać, że jestem w ciąży... w każdym kwestionariuszu jaki wypełniamy musimy napisać czy mamy zwierzaka i czy ktoś poza naszą dwójką będzie tam też mieszkał..
Bariery językowej nie mamy, ale chcielibyśmy wszystko po ludzku załatwić.. najwyraźniej się nie da.. ---------- Dopisano o 16:02 ---------- Poprzedni post napisano o 16:00 ---------- A chodzimy oglądać mieszkanie zawsze razem, bo też bym chciała je zobaczyć zanim zdecydujemy się na wynajem
|
|
|
|
|
#262 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Edytowane przez amber2046 Czas edycji: 2015-07-14 o 13:56 |
||
|
|
|
|
#263 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Te odpowiedzi agencji powoli stawały się natarczywe... Tak jakbym podpisując umowę o najem musiała przedstawić agentowi plan na najbliższe 5 lat i go jeszcze udokumentować
|
|
|
|
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
|
|
#264 |
|
Zadomowienie
|
A my chcemy kupic dom, i szukamy juz ponad pol roku. W Kiel sa same rudery, nierementowane od lat 70-tych a ceny jak za nowke. Masakra ...
|
|
|
|
|
#265 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Ile to ludzi mieszka w jednej miejscowosci, a do pracy jezdzi do innej? |
|
|
|
|
|
#266 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#267 | |
|
Та еще штучка ^^
|
Cytat:
Mieszkamy od Hamburga jakieś 70 km, im mniejsze miasto tym większe uprzedzenia
|
|
|
#268 |
|
BAN stały
|
Mozna dolaczyc? Ja tu od 2 lat z mezem. Urodzilam dwoje dzieci tutaj.
---------- Dopisano o 14:25 ---------- Poprzedni post napisano o 14:24 ---------- Na razie nie pracuje |
|
|
|
|
#269 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Witaj niunka2015.
Edytowane przez amber2046 Czas edycji: 2015-07-14 o 17:08 |
|
|
|
|
|
#270 |
|
Та еще штучка ^^
|
Fajnego masz bloga, od wczoraj jestem stałą Twoja czytelniczką.
![]() W końcu pogoda sie chyba ustabilizowała. Będę mogła wyjść dziś na dłuugi spacer.
Не строю в душе из себя недотрогу и честно добавлю, характер-не мед. Вчера черный кот уступил мне дорогу и сплюнув три раза поперся в обход! Edytowane przez Trzepotka Czas edycji: 2015-10-21 o 19:17 |
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Emigrantki
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 10:34.

Ile to ludzi mieszka w jednej miejscowosci, a do pracy jezdzi do innej?