Niemcy V - Strona 9 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe > Emigrantki

Notka

Emigrantki Emigrantki to forum dla "zagranicznych" Wizażanek. Wejdź, poznaj rodaczki, wymień się opiniami i swoim doświadczeniem.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2015-07-10, 11:42   #241
Dragusia88
Zakorzenienie

Dot.: Niemcy V

Cytat:
Napisane przez MonikaPogrzeba Pokaż wiadomość
ta, tylko ze nikt cie do pracy nie przyjmie jak nie bedziesz miala mieszkania, a dokladniej meldunku zamieszkania.
przyjmie przyjmie

Dragusia88 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-07-10, 16:14   #242
Marei
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Dragusia88 Pokaż wiadomość
przyjmie przyjmie
Jak się powie, że się doniesie meldunek to czasem zatrudnia. Chyba z tym mniejszy problem niż z mieszkaniem bez umowy o pracę
Stary 2015-07-10, 16:37   #243
seductivee
Zakorzenienie

Eh. Okazało się, że mieszkanie chętnie nam wynajmą, ale... potrzebna jest umowa o pracę.
TŻ ją ma (ważna do grudnia) w pracy w Kolonii, a aby przenieść się w okolice Mannheimu musi się zwolnić i pewnie by rozwiązał umowę wraz z końcem sierpnia. We wrześniu bierzemy ślub, więc żaden pracodawca mu nie da umowy, żeby dać mu 1,5-2 tygodnie urlopu...
My mamy pieniądze na 3 czynsze + kaucję + spokojnie się za resztę utrzymamy.... ale ważna jest umowa

I nie wiem, czy nie chcą wynająć wiedząc że TŻ pracuje w Kolonii czy co...

02.08.2008 - 12.11.2012 - 12.09.2015

seductivee jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-07-11, 13:57   #244
peearl
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez Viridian Pokaż wiadomość
Dyplom uznają. Ale mogą chcieć kopii w języku niemieckim.

To, czy opłaca się robić magisterkę zależy dużo od kierunku. Ogólnie jednak z tytułem magistra masz szanse na lepszą pensję (wyższe widełki płacowe) niz licencjata. A poza tym nic nie stoi na przeszkodzie, żeby robić magisterkę i uczyć się niemieckiego jednoczesnie. Możesz np. jako studentka pojechać do DE na Erasmusa.
Dziękuję za odpowiedź
peearl jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-07-11, 16:16   #245
Marei
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez peearl Pokaż wiadomość
Dziękuję za odpowiedź
Są też umowy o podwojnym dyplomowaniu. Czyli jedne studia a dyplom polskiej i niemieckiej uczelni. Któraś dziewczyna tutaj to robiła. Zależy od uczelni i kierunku studiów;, czy mają umowę i de. Czasem można część studiów zrobić wtedy w de. Jak nie to erasmus.
Stary 2015-07-12, 13:04   #246
Kendra66
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez seductivee Pokaż wiadomość
Eh. Okazało się, że mieszkanie chętnie nam wynajmą, ale... potrzebna jest umowa o pracę.
TŻ ją ma (ważna do grudnia) w pracy w Kolonii, a aby przenieść się w okolice Mannheimu musi się zwolnić i pewnie by rozwiązał umowę wraz z końcem sierpnia. We wrześniu bierzemy ślub, więc żaden pracodawca mu nie da umowy, żeby dać mu 1,5-2 tygodnie urlopu...
My mamy pieniądze na 3 czynsze + kaucję + spokojnie się za resztę utrzymamy.... ale ważna jest umowa

I nie wiem, czy nie chcą wynająć wiedząc że TŻ pracuje w Kolonii czy co...
poszukajcie sobie na poczatek arbeiterhotel w okolicy. my narazie mieszkamy w takim miejscu. co prawda warunki mnie tu do szału doprowadzają (wspolna lazienka i kuchnia na pare pokoi), ale i czynsz tez mniejszy. mi to na początek odpowiada, bo nie wiesz ile czasu minie zanim cie gdzies zatrudnia, a oszczednosci leca. i z tego co wiem, to nikogo raczej nie interesuje w takich miejscach czy pracujesz, byle kaucja bedzie (2 czy 3 czynsze).
Kendra66 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-07-12, 13:36   #247
seductivee
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Kendra66 Pokaż wiadomość
poszukajcie sobie na poczatek arbeiterhotel w okolicy. my narazie mieszkamy w takim miejscu. co prawda warunki mnie tu do szału doprowadzają (wspolna lazienka i kuchnia na pare pokoi), ale i czynsz tez mniejszy. mi to na początek odpowiada, bo nie wiesz ile czasu minie zanim cie gdzies zatrudnia, a oszczednosci leca. i z tego co wiem, to nikogo raczej nie interesuje w takich miejscach czy pracujesz, byle kaucja bedzie (2 czy 3 czynsze).
Dziękuję za radę
Poszukam

Sprawdziłam hotel pracowniczy w Mannheim i cena, no taka sobie. 7,50/dziennie za wieloosobowy pokój, 12,50/dziennie za jednoosobowy. To przy dwóch osobach wychodzi 450 lub 750...
A napisane jest dodatkowo: ab 1 Woche: 10,00 / 15,00.
Myślałam, że będzie taniej

Ale jeśli niczego nie uda się załatwić, to będziemy się wszystkiego chwytać.

Edytowane przez seductivee
Czas edycji: 2015-07-12 o 13:49

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2015-07-12, 14:02   #248
bejata440
Zakorzenienie

Szukajcie prywatnie tego mieszkania ..
Stary 2015-07-12, 17:51   #249
seductivee
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez bejata440 Pokaż wiadomość
Szukajcie prywatnie tego mieszkania ..
Ale wszystkie ogłoszenia są agencyjne
Nie wiem nawet gdzie tego szukać...

Stary 2015-07-12, 19:10   #250
malinowa4
Zakorzenienie

Cześć dziewczyny można się dołączyć? Mam 21 lat, do tej pory mieszkałam w okolicach Wieliczki a równy tydzień temu przeprowadziłam się do Niemiec. Wcześniej przyjechał tu mąż, znalazł pracę i mnie ściągnął. Mieszkanie (jak się uda - kwestia zgody spółdzielni) przejmujemy od jego mamy, która przenosi się do domu swojego partnera wraz z siostrą męża. Tak więc my już sobie tu mieszkamy i załatwiamy formalności. Mieszkamy jakieś 40km od Dortmundu.
Aktualnie jestem w 28tc i widzę, że są tu dziewczyny które niedawno urodziły dobrze się składa, bo mam parę pytań.

-jak tu jest z porodem, czy można wybrać czy chce się rodzić przez cc czy naturalnie?
-czy żeby dostać niemiecki akt urodzenia dziecka potrzebne są tłumaczenia naszych aktów urodzenia?
- i taka mała prośba - ponieważ nie umiem dobrze niemieckiego (a w zasadzie to dopiero zaczynam przygodę z językiem) - byłabym wdzięczna za podrzucenie słówek, które mogą mi się przydać będąc w szpitalu i przy porodzie z góry dziękuję

a no i ginekologa będę mieć polskiego, jutro mamy zadzwonić umówić termin.
malinowa4 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-07-12, 19:20   #251
Marei
Zakorzenienie

Witaj, trochę mam tutaj jest ))

Można wybrać rodzaj porodu, ale polecam rozmowę z lekarzem, poza tym odwiedziny na kilku porodówkach by wybrać odpowiednią dla ciebie, no i szkołę rodzenia, za którą płaci kasa chorych. Aaaa i wybierz już sobie położną! Czym prędzej.

No i tutaj możesz w każdej chwili rodząc naturalnie poprosić o znieczulenie zewnatrz oponowe (PDA) i poród naturalny nie będzie taki straszny.

Przydatny link
https://www.google.de/url?sa=t&sourc...viUepCXOnJIYqA

Co do aktów nie wiem, ale zawsze moze ktoś z polski przysłać europejski akt urodzenia, kosztuje chyba 20zl i tutaj go też uznają.

Artykuł ze słówkami
http://www.babycenter.de/i/experten/...h/keywords.pdf

Edytowane przez Marei
Czas edycji: 2015-07-12 o 19:25
Marei jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2015-07-12, 19:22   #252
ogorekpazurek
Wtajemniczenie

My nasze Akty mielismy przetlumaczone...

...wyslane i nieskontrolowane...
Stary 2015-07-12, 19:25   #253
malinowa4
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Marei Pokaż wiadomość
Można wybrać rodzaj porodu, ale polecam rozmowę z lekarzem, odwiedziny na kilku porodówkach by wybrać odpowiednią dla ciebie, no i szkołę rodzenia, za którą płaci kasa chorych. Aaaa i wybierz już sobie położną! Czym prędzej.

Przydatny link
https://www.google.de/url?sa=t&sourc...viUepCXOnJIYqA

Co do aktów nie wiem, ale zawsze moze ktoś z polski przysłać europejski akt urodzenia, kosztuje chyba 20zl i tutaj go też uznają.
dzięki wielkie tutaj jest jeden szpital z oddziałem położniczym ale podobno bardzo fajny i niedawno remontowany do SR chyba nie pójdę, bo obawiam się że niewiele bym z tego zrozumiała.. mam namiary na położną polskojęzyczną ale najpierw chcę się udać do lekarza
Stary 2015-07-12, 19:27   #254
Marei
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez malinowa4 Pokaż wiadomość
dzięki wielkie tutaj jest jeden szpital z oddziałem położniczym ale podobno bardzo fajny i niedawno remontowany do SR chyba nie pójdę, bo obawiam się że niewiele bym z tego zrozumiała.. mam namiary na położną polskojęzyczną ale najpierw chcę się udać do lekarza
Z edytowałam tamten post dodając drugi link.
Umów się na Termin u położnej już teraz, nie wiem jak u was, ale u nas ciężko o terminy i położną.
Stary 2015-07-12, 19:30   #255
malinowa4
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Marei Pokaż wiadomość
Z edytowałam tamten post dodając drugi link.
Umów się na Termin u położnej już teraz, nie wiem jak u was, ale u nas ciężko o terminy i położną.
wiem, widziałam no to może faktycznie jutro zadzwonię do niej.

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2015-07-12, 23:03   #256
Dragusia88
Zakorzenienie

A składajcie podania o mieszkanie z aktualną umową jego o pracę. Jak będą pytać to mówcie że firma się tam przenosi i tyle i tak nie sprawdzą. albo się uda albo nie.

Dragusia88 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-07-13, 09:39   #257
seductivee
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Dragusia88 Pokaż wiadomość
A składajcie podania o mieszkanie z aktualną umową jego o pracę. Jak będą pytać to mówcie że firma się tam przenosi i tyle i tak nie sprawdzą. albo się uda albo nie.
Od kilku dni prowadzę rozmowę przez maile z agentem, który ma mieszkanie do wynajęcia.
Na początku podobało mi się, to że odpisuje, chce szczegółów, ale teraz już tak nie bardzo.
Napisałam, że TŻ ma umowę o pracę w Kolonii. Ruszyły pytania, że musi mieć umowę z firmą na miejscu, jeśli jej teraz nie ma to niech załatwi, bo mieszkania tak nie wynajmie, żeby dać namiary firmy, żeby dać jego namiary dla firmy, w której będzie prawdopodobnie pracował od października, a co ja robię itd.
I nie pomogło tłumaczenie, że umowa jest, ale pracy na miejscu jeszcze TŻ mieć nie może, bo ma tam pracę, bierzemy ślub we wrześniu i pracę z tego względu może rozpocząć od października. Nie pomogło też tłumaczenie, że pieniądze na to mamy...

Po to teraz szukamy (na 3 miesiące przed faktyczną przeprowadzką), aby TŻ miał ważną umowę, ale nie wiedziałam, że ta umowa koniecznie musi być zawarta w mieście, w której jest mieszkanie

Stary 2015-07-13, 15:18   #258
awgusta
Та еще штучка ^^

Cześć dziewczyny, melduje się tu u was.
Od 2 tygodni mieszkam z mężem w miasteczku pod Hamburgiem.
Problem z wynajęciem mieszkania znam tez długo szukaliśmy ( nie bardzo chcą tu wynajmować polakom, jeden nawet wprost to powiedział), mimo ze moje kochanie ma tu stałą pracę.......
Stary 2015-07-13, 15:27   #259
dolinka881
Zadomowienie

My też się teraz zmagamy z poszukiwaniem mieszkania...
Szukaliśmy przes GSG (spółdzielnia mieszkaniowa, tam nie potrzebują umowy o pracę), ale proponują nam non stop same rudery.. 3 pokoje za ok 700€.. jak na nasze małe miasteczko to w tej cenie chcielibyśmy jednak coś więcej niż cztery zagrzybiałe ściany..
Teraz szukamy prywatnie.. akurat obydwoje mamy umowy o pracę i nieźle zarabiamy, ale naszym problemem jest rosnący brzuszek.. niektorzy mówią wprost, że to dlatego nas odrzucają, inni po prostu odmawiają i tyle..
Nasze teraźniejsze mieszkanie mamy już wymowione i w październiku wprowadzają się nowi lokatorzy. Wrzesień spędzamy w Polsce, więc na dobrą sprawę zostało nam1,5 m-ca na znalezienie czegoś...
No nie jest łatwo..
dolinka881 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2015-07-13, 15:52   #260
awgusta
Та еще штучка ^^

Cytat:
Napisane przez dolinka881 Pokaż wiadomość
My też się teraz zmagamy z poszukiwaniem mieszkania...
Szukaliśmy przes GSG (spółdzielnia mieszkaniowa, tam nie potrzebują umowy o pracę), ale proponują nam non stop same rudery.. 3 pokoje za ok 700€.. jak na nasze małe miasteczko to w tej cenie chcielibyśmy jednak coś więcej niż cztery zagrzybiałe ściany..
Teraz szukamy prywatnie.. akurat obydwoje mamy umowy o pracę i nieźle zarabiamy, ale naszym problemem jest rosnący brzuszek.. niektorzy mówią wprost, że to dlatego nas odrzucają, inni po prostu odmawiają i tyle..
Nasze teraźniejsze mieszkanie mamy już wymowione i w październiku wprowadzają się nowi lokatorzy. Wrzesień spędzamy w Polsce, więc na dobrą sprawę zostało nam1,5 m-ca na znalezienie czegoś...
No nie jest łatwo..
Mój maż wynajmował mieszkanie sam, rozumiem, ze u was jest bariera językowa i Ty musisz być na tej rozmowie z ewentualnym właścicielem mieszkania.
Stary 2015-07-13, 16:02   #261
dolinka881
Zadomowienie

Nie, nie muszę być, ale nie chcę ukrywać, że jestem w ciąży... w każdym kwestionariuszu jaki wypełniamy musimy napisać czy mamy zwierzaka i czy ktoś poza naszą dwójką będzie tam też mieszkał..
Bariery językowej nie mamy, ale chcielibyśmy wszystko po ludzku załatwić.. najwyraźniej się nie da..

---------- Dopisano o 16:02 ---------- Poprzedni post napisano o 16:00 ----------

A chodzimy oglądać mieszkanie zawsze razem, bo też bym chciała je zobaczyć zanim zdecydujemy się na wynajem
dolinka881 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-07-13, 19:43   #262
amber2046
Zakorzenienie

Cytat:
Ale wszystkie ogłoszenia są agencyjne
Nie wiem nawet gdzie tego szukać...
Daj własne ogłoszenie na ebay kleinanzeigen. Napiszcie tam o sobie, czego szukacie, gdzie, jaki macie budżet itd. to popularna strona warto spróbować.

Cytat:
Napisane przez awgusta Pokaż wiadomość
Cześć dziewczyny, melduje się tu u was.
Od 2 tygodni mieszkam z mężem w miasteczku pod Hamburgiem.
Problem z wynajęciem mieszkania znam tez długo szukaliśmy ( nie bardzo chcą tu wynajmować polakom, jeden nawet wprost to powiedział), mimo ze moje kochanie ma tu stałą pracę.......
Mieliście po prostu pecha. Wytypowaliśmy trzy mieszkania w Hamburgu do obejrzenia i w każdym dostaliśmy pozytywna odpowiedz. Dla nas kłopotliwe jest jeżdżenie (około 500 km), w ostatni piątek znowu musieliśmy tłuc się 7 godzin w aucie, żeby osobiście podpisać umowę. Nie rozumiem dlaczego nie chcieli jej przesłać poczta albo mailem, a my byśmy odesłali podpisana.

Crucify Your Mind

Edytowane przez amber2046
Czas edycji: 2015-07-14 o 13:56
amber2046 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-07-13, 19:47   #263
seductivee
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez amber2046 Pokaż wiadomość
Daj własne ogłoszenie na ebay kleinanzeigen. Napiszcie tam o sobie, czego szukacie, gdzie, jaki macie budżet itd. to popularna strona warto spróbować.

Mieliście po prostu pecha. My wytypowaliśmy trzy mieszkania w Hamburgu do obejrzenia i w każdym dostaliśmy pozytywna odpowiedz. Dla nas kłopotliwe jest jeżdżenie (około 500 km), w ostatni piątek znowu musieliśmy tłuc się 7 godzin w aucie, żeby osobiście podpisać umowę. Nie rozumiem dlaczego nie chcieli jej przesłać poczta albo mailem, a my byśmy odesłali podpisana.
Dzięki, spróbujemy

Te odpowiedzi agencji powoli stawały się natarczywe... Tak jakbym podpisując umowę o najem musiała przedstawić agentowi plan na najbliższe 5 lat i go jeszcze udokumentować

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2015-07-14, 07:30   #264
emenyx
Zadomowienie

A my chcemy kupic dom, i szukamy juz ponad pol roku. W Kiel sa same rudery, nierementowane od lat 70-tych a ceny jak za nowke. Masakra ...
emenyx jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-07-14, 12:30   #265
201608040942
Konto usunięte

Cytat:

Po to teraz szukamy (na 3 miesiące przed faktyczną przeprowadzką), aby TŻ miał ważną umowę, ale nie wiedziałam, że ta umowa koniecznie musi być zawarta w mieście, w której jest mieszkanie
cos tu smierdzi. Ile to ludzi mieszka w jednej miejscowosci, a do pracy jezdzi do innej?
201608040942 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-07-14, 13:05   #266
seductivee
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez MonikaPogrzeba Pokaż wiadomość
cos tu smierdzi. Ile to ludzi mieszka w jednej miejscowosci, a do pracy jezdzi do innej?
Właśnie też mi się to niezbyt podoba... Być może dlatego takie ładne umeblowane mieszkanie stoi niewynajęte

Stary 2015-07-14, 14:15   #267
awgusta
Та еще штучка ^^

Cytat:
Napisane przez amber2046 Pokaż wiadomość

Mieliście po prostu pecha. Wytypowaliśmy trzy mieszkania w Hamburgu do obejrzenia i w każdym dostaliśmy pozytywna odpowiedz. Dla nas kłopotliwe jest jeżdżenie (około 500 km), w ostatni piątek znowu musieliśmy tłuc się 7 godzin w aucie, żeby osobiście podpisać umowę. Nie rozumiem dlaczego nie chcieli jej przesłać poczta albo mailem, a my byśmy odesłali podpisana.
Bardzo możliwe. Najważniejsze, ze już mamy to mieszkanie Mieszkamy od Hamburga jakieś 70 km, im mniejsze miasto tym większe uprzedzenia
Stary 2015-07-14, 16:25   #268
niunka2015
BAN stały

Mozna dolaczyc? Ja tu od 2 lat z mezem. Urodzilam dwoje dzieci tutaj.

---------- Dopisano o 14:25 ---------- Poprzedni post napisano o 14:24 ----------

Na razie nie pracuje
niunka2015 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-07-14, 16:50   #269
amber2046
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez awgusta Pokaż wiadomość
Bardzo możliwe. Najważniejsze, ze już mamy to mieszkanie Mieszkamy od Hamburga jakieś 70 km, im mniejsze miasto tym większe uprzedzenia
Dwa lata temu przeprowadziliśmy się z 100 tys. miasta w Austrii (stolica regionu) do 40 tys. miasteczka w Niemczech. Ludzie są tu zdecydowanie bardziej otwarci i sympatyczniejsi. Mamy wielu znajomych, zawarliśmy kilka przyjaźni, co weekend jest jakiś nowy pomysł na wspólnie spędzenie czasu. Nawet w kraju podczas studenckich lat nie prowadziłam tak ożywionego życia towarzyskiego. Poza tym po raz pierwszy trafiliśmy na tak cichych, pomocnych i życzliwych sąsiadów. Powszechne jest wyświadczanie sobie wzajemnie rożnych przysług, odbieranie poczty, częstowanie jedzeniem. Mąż ma tu swój mały fanklub, którego członkiniami są samotne panie w wieku emerytalnym, bo chętnie pomaga im w drobnych domowych naprawach. Wiadomość o naszej przeprowadzce rozniosła się niedawno po bloku i już od kilku sąsiadów słyszałam jaka to wielka szkoda, ze się wyprowadzamy. Brzmi to jak słodka laurka, ale naprawdę nie miałam tu jeszcze żadnej nieprzyjemnej sytuacji powiązanej z pochodzeniem. Mam nadzieje, ze w Hamburgu będzie podobnie.

Witaj niunka2015.

Crucify Your Mind

Edytowane przez amber2046
Czas edycji: 2015-07-14 o 17:08
amber2046 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-07-15, 11:58   #270
awgusta
Та еще штучка ^^

Cytat:
Napisane przez emenyx Pokaż wiadomość
Reklama bloga
Fajnego masz bloga, od wczoraj jestem stałą Twoja czytelniczką.
W końcu pogoda sie chyba ustabilizowała. Będę mogła wyjść dziś na dłuugi spacer.

Edytowane przez Trzepotka
Czas edycji: 2015-10-21 o 19:17
awgusta jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Emigrantki

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości