|
|
#241 |
|
Rozeznanie
|
Dot.: antykoncepcja hormonalna-po jakim czasie bezpieczny seks? - zbiorczy
Czytajcie ulotki tam jest wszystko napisane
|
|
|
|
|
#242 |
|
Rozeznanie
|
Dziewczyny mam pewien problem..Jak wiecie tabletki zaczęłam zażywać dopiero 2-go dnia okresu jednak zgodnie z zaleceniami na ulotce przez kolejny tydz zabezpieczałam się dodatkowo...
Niby pp. doktor powiedziała mi, że po pierwszym listku mogę nie dostać okresu i żebym go nie wywoływała.Fakt przy odstawieniu nie dostałam ale gdy zaczęłam drugi listek miałam plamienia. ale teraz minął już 4 dzień od zakończenia DRUGIEGO listka i nadal okresu ani śladu....... |
|
|
|
|
#243 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
#244 |
|
Przyczajenie
|
A co jesli zaczyna sie brac jakis tydzien po okresie? Ile trzeba odczekac aby zaczely dzialac bez ryzyka?
|
|
|
|
|
#245 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Bo to bez sensu, a zabezpieczenie jest od nastepnego opakowania.
|
|
|
#246 |
|
Przyczajenie
|
a jesli nie zrobilabym przerwy i zaczela zaraz po tym kolejne opakowanie to bylby to dobry pomysl ? troche mi to chodzi po glowie... a jutro jezeli uda mi sie ogarnac recepte to bede miala 6 dzien cyklu.. to tak troche o 1 dzien ponad przyjmowana norme..
|
|
|
|
|
#247 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() poczekaj do nastepnego okresu.
|
|
|
#248 |
|
Przyczajenie
|
a no wlasnie nie moge poczekac, bo wyjezdzam i nie chce miec podczas lotu, po ostatniej takiej podrozy mam dosc..
|
|
|
|
|
#249 |
|
Rozeznanie
|
Ja zaczęłam brać w drugim dniu i dwa dni później mi się okres skończył bo tak tabletki na mnie zadziałały xP
Ale też nawet na ulotce z tego co czytałam można zaczynać max do 5-go dnia... |
|
|
|
|
#250 |
|
Przyczajenie
|
Ja dzis wlasnie wzielam, mam 5 albo 6 dzien cyklu, ale okres ciagle jest, dlatego mysle ze nie spoznilam sie w temacie. Planuje zrpbic 6-dniowa przerwe zamiast 7 dzieki czemu w dzien wylotu wezme juz 1sza z nowego opakowania, zabezpieczenie mysle bedzie.. juz od tej 1 tabsy z 2 opakowania na bank...
|
|
|
|
|
#251 |
|
Raczkowanie
|
Proszę Was Wizażanki o pomoc w przeanalizowaniu mojej sytuacji. W dniu w którym powinnam zacząć 7-dniową przerwę musiałam zacząć brać antybiotyk więc nie zrobiłam przerwy tylko rozpoczęłam kolejne opakowanie Regulonu. Wiem że dodatkowe zabezpieczenie konieczne jest w trakcie przyjmowania antybiotyku i przez siedem kolejnych dni, a wg niektórych do końca opakowania. Dla własnego spokoju stosuję dodatkowe zabezpieczenie, jestem teraz przy 19 tabletce drugiego opakowania branego bez przerwy. Jeśli teraz planowo dokończę opakowanie i zrobię przerwę to w weekend będę miała okres, a właśnie na ten weekend mam zaplanowany romantyczny wyjazd z moim chłopakiem ;( wypowiedźcie się proszę w kwestii czy jeżeli rozpocznę trzecie opakowanie bez przerwy aby tym razem celowo przesunąć okres to tabletki mają już 100% skuteczności czy ich działanie może być jeszcze osłabione?
|
|
|
|
|
#252 | ||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Cytat:
|
||
|
|
|
|
#253 |
|
Przyczajenie
|
Wydluzac nie, ale skracac jak najbardziej. Gdzie takie cos wyczytalas?
|
|
|
|
|
#254 | |
|
Wtajemniczenie
|
Z uniwersalnej ulotki:
Cytat:
|
|
|
#255 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Zgadzam się
|
|
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
|
|
#256 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
#257 |
|
Rozeznanie
|
hmm to przepraszam ale mi zawsze lekarka mówiła że jak chcem przesunąć okres to mogę brac więcej tabletek ale żebym z przerwa nic nie kombinowała
|
|
|
|
|
#258 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Ja będąc na Mercilonie kilka razy regulowalam sobie okres wlasnie skracajac (max. 5 dni przed koncem ) albo braniem dalszym tabletek. Ale nigdy nie kombinowalam z dlugoscia przerwy.
|
|
|
|
#259 |
|
Zakorzenienie
|
na ulotce yasminelli wyraznie jest napisane ze przerwe MOZNA skracac ale NIGDY wydluzac.
|
|
#260 |
|
Raczkowanie
|
niby napisłam juz tego posta w temacie "czy moge być w ciazy" ale z tego watku dowiedzialam sie najwiecej wiec tu zarzuce swoje rozterki a wiec:
to przyszła i kolej na mnie może i panikuje ale wole wiedzieć.... zaczełam przyjmować tableti anty w połowie styczniu tego roku, na moje nieszczeście okres wypadał mi na dlugo oczekiwany urlop... przeczytawszy wizaz i watki zwiazane z przesuwaniem okresu nie zrobiłam planowanej 7 dniowej przerwy, przyjmowałam kolejne tabletki z nowego blistra (około 5) no ale okres sam postanowił "wyjść" wtedy wiec zrobilam 7-dniowa przerwe. i w normalnym cyklu zaczełam przyjmować tabletki. w drugim tygodniu brania, z moim TŻ kochaliśmy sie dwukrotnie poprzez stosunek przerywany, w ubiegła niedziele po 21 dniach brania tabletek ( czyli 2 miesiac przyjmowania) łyknełam ostatnia tabletke. Jest wtorek 17 marca okresu ani widu ani słychu... wiem że okres ma wystąpic w ciagu tej 7 dniowej przerwy i nie koniecznie od razu pierwszego dnia, wiem ze moze byc to dzien 3,4 jaki i 5. moze panikuje ale byl to moj pierwszy stosunek bez prezerwatywy i jednak siada ta sytuacja na psychike. no i najnormalniej w świecie potrzebuje trzeźwego osądu sytuacji |
|
|
|
|
#261 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
nie powielaj postow. odpowiedz masz w wątku "czy mogę być w ciązy" bo on jest właściwy co do twojego problemu.
|
|
|
#262 |
|
Rozeznanie
|
Dziewczyny kryzyyys! Według listka zapomniałam wziąć któregoś dnia tabletki...!!!!!!! Ja sobie nie przypominam ale wiecie...A dzisiaj się kochałam...bez zabezpieczenia. Wzięłam tabletkę ale czy antykoncepcja jest? domyślam się że nie wzięłam albo w poniedziałek albo we wtorek....
Na innym forum czytałam że jeżeli bez przerwy zacznę drugie opakowanie to będą działać normalnie... Edytowane przez martusiax Czas edycji: 2009-03-19 o 19:29 |
|
|
|
|
#263 |
|
Rozeznanie
|
Odpowiedzialam Ci w temacie o zapomnianych tabletkach. Nie umiem sobie wytlumaczyc w jaki sposob polaczenie dwoch opakowan mialoby wplywac na antykoncepcje w drugim tygodniu, takich cudow nie ma. Pamietaj, ze internet jest demokratyczny, ale tez pelno w nim smieciowych informacji.
|
|
|
|
|
#264 |
|
Przyczajenie
|
Witam problem mam tego typu, ze ginekolog powiedzial mojej kobiecie podczas wizyty ze moze zaczac juz brac tabletki a bylo to 3 dni przed okresem, wziela 2 tabletki, a dzien przed okresem nie. w 1 dniu zaczela nowe opakowanie, wiem ze zawile to troche, ale chodzi mi o to czy trzeba czekac do konca tego opakowania zeby tabletki zaczely dzialac, tzn bezpieczny sex bez zabezpieczenia, czy jest juz zabezpieczona po 1 dniu okresu?
Gdzies czytalem ze jezeli wzielo sie tabletki przed okresem najlepiej je odlozyc i zaczac brac nowe opakonia podczas 1 dnia. Wiec juz sam w tym wszystkim sie pogubilem a ona tez
Edytowane przez czaktor Czas edycji: 2009-03-21 o 08:30 |
|
|
|
|
#265 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Już pomijam, ze skoro na samym poczatku zapomina o braniu to co bedzie dalej? ![]() To nie są cukierki tylko hormony! Niech bierze dalej i sie zabezpieczajcie do kolejnego opakowania.
|
|
|
#266 |
|
Rozeznanie
|
Dot.: antykoncepcja hormonalna-po jakim czasie bezpieczny seks?
Raczej działają od pierwszej.Po tyg to jeżeli nie weźmiesz w pierwszy dzień tylko podczas następnych;] Wiem bo ja tak miałam więc no panic
|
|
|
|
|
#267 |
|
Raczkowanie
|
Witam mam 18 lat i bylam u ginekologa po tabletki antykoncepcyjne przepisal mi yasminelle(moje pierwsze tabletki) , wlasnie mi sie skoonczyly i musze znowu isc po recepte ale nie chce juz drugi raz tego przechodzic , lekarz zrobil ze mnie pierwsza lepsza , myslalam ze sie ze wstydu spale ... trzymal mnie w gabinecie kolo 45 min ( nie badajac mnie ) tragedia , juz myslalam ze mi tych tabletek nie przepisze ... czy kazdy lekarz tak robi?
|
|
|
|
|
#268 |
|
Przyczajenie
|
Nie każdy lekarz tak robi. Idź do innego lekarza. Popytaj najlepiej wśród zaufanych osób, niech ktoś poleci Ci miłego, rzeczowego lekarza, który nie będzie moralizował tylko jasno tłumaczył w przyjemnej, niestresującej atmosferze. powodzenia
|
|
|
|
|
#269 |
|
Raczkowanie
|
No więc ja mam takie pytanie, brałam tabletki yaz jednak w samolocie zaginęła moja torba z nimi i w weekend nie mogłam ach wziazc. Dzisiaj wróciłam do polski i o to pytanei, co ja mam teraz zrobic?
(( pojawiło mi sie krawawienie związane z odstawieniem
|
|
#270 |
|
Raczkowanie
|
no wlansie ja mam pyatanie czy jesli po raz pierwszy zazaylam tabletke w drugim dniu miesiaczkii to jestem zabezpieczona czy nie ? i od kiedy zacznie ona dzialac?
:confus ed:
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Ginekologia
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 17:25.