antykoncepcja hormonalna-po jakim czasie bezpieczny seks? - zbiorczy - Strona 9 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Ginekologia

Notka

Ginekologia Miejsce, w którym rozmawiamy o ginekologii. Tutaj znajdziesz pytania i odpowiedzi związane ze zdrowiem intymnym kobiety. Rozmawiamy np. o antykoncepcji.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2009-02-25, 13:48   #241
LOLA7
Rozeznanie

Dot.: antykoncepcja hormonalna-po jakim czasie bezpieczny seks? - zbiorczy

Czytajcie ulotki tam jest wszystko napisane
LOLA7 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-03-01, 19:09   #242
martusiax
Rozeznanie

Dziewczyny mam pewien problem..Jak wiecie tabletki zaczęłam zażywać dopiero 2-go dnia okresu jednak zgodnie z zaleceniami na ulotce przez kolejny tydz zabezpieczałam się dodatkowo...
Niby pp. doktor powiedziała mi, że po pierwszym listku mogę nie dostać okresu i żebym go nie wywoływała.Fakt przy odstawieniu nie dostałam ale gdy zaczęłam drugi listek miałam plamienia. ale teraz minął już 4 dzień od zakończenia DRUGIEGO listka i nadal okresu ani śladu.......
martusiax jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-03-01, 21:05   #243
Marwari
Zakorzenienie

GG do Marwari

Cytat:
Napisane przez martusiax Pokaż wiadomość
Dziewczyny mam pewien problem..Jak wiecie tabletki zaczęłam zażywać dopiero 2-go dnia okresu jednak zgodnie z zaleceniami na ulotce przez kolejny tydz zabezpieczałam się dodatkowo...
Niby pp. doktor powiedziała mi, że po pierwszym listku mogę nie dostać okresu i żebym go nie wywoływała.Fakt przy odstawieniu nie dostałam ale gdy zaczęłam drugi listek miałam plamienia. ale teraz minął już 4 dzień od zakończenia DRUGIEGO listka i nadal okresu ani śladu.......
jezeli do konca przerwy sie nie pojawi to idz do gina.

[SIGPIC][/SIGPIC]
Marwari jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-03-13, 19:19   #244
bacdafucup
Przyczajenie

GG do bacdafucup Send a message via Skype™ to bacdafucup

A co jesli zaczyna sie brac jakis tydzien po okresie? Ile trzeba odczekac aby zaczely dzialac bez ryzyka?
bacdafucup jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-03-13, 23:01   #245
Marwari
Zakorzenienie

GG do Marwari

Cytat:
Napisane przez bacdafucup Pokaż wiadomość
A co jesli zaczyna sie brac jakis tydzien po okresie? Ile trzeba odczekac aby zaczely dzialac bez ryzyka?
Tak sie nie zaczyna brac
Bo to bez sensu, a zabezpieczenie jest od nastepnego opakowania.

[SIGPIC][/SIGPIC]
Stary 2009-03-14, 00:26   #246
bacdafucup
Przyczajenie

a jesli nie zrobilabym przerwy i zaczela zaraz po tym kolejne opakowanie to bylby to dobry pomysl ? troche mi to chodzi po glowie... a jutro jezeli uda mi sie ogarnac recepte to bede miala 6 dzien cyklu.. to tak troche o 1 dzien ponad przyjmowana norme..
Stary 2009-03-14, 10:14   #247
Marwari
Zakorzenienie

GG do Marwari

Cytat:
a jesli nie zrobilabym przerwy i zaczela zaraz po tym kolejne opakowanie to bylby to dobry pomysl ? troche mi to chodzi po glowie... a jutro jezeli uda mi sie ogarnac recepte to bede miala 6 dzien cyklu.. to tak troche o 1 dzien ponad przyjmowana norme..
ale po co tak kombinowac?
poczekaj do nastepnego okresu.

[SIGPIC][/SIGPIC]
Stary 2009-03-14, 10:25   #248
bacdafucup
Przyczajenie

a no wlasnie nie moge poczekac, bo wyjezdzam i nie chce miec podczas lotu, po ostatniej takiej podrozy mam dosc..
Stary 2009-03-14, 21:27   #249
martusiax
Rozeznanie

Ja zaczęłam brać w drugim dniu i dwa dni później mi się okres skończył bo tak tabletki na mnie zadziałały xP
Ale też nawet na ulotce z tego co czytałam można zaczynać max do 5-go dnia...
Stary 2009-03-14, 21:52   #250
bacdafucup
Przyczajenie

Ja dzis wlasnie wzielam, mam 5 albo 6 dzien cyklu, ale okres ciagle jest, dlatego mysle ze nie spoznilam sie w temacie. Planuje zrpbic 6-dniowa przerwe zamiast 7 dzieki czemu w dzien wylotu wezme juz 1sza z nowego opakowania, zabezpieczenie mysle bedzie.. juz od tej 1 tabsy z 2 opakowania na bank...
Stary 2009-03-15, 18:28   #251
Asiaczek1985
Raczkowanie

GG do Asiaczek1985

Proszę Was Wizażanki o pomoc w przeanalizowaniu mojej sytuacji. W dniu w którym powinnam zacząć 7-dniową przerwę musiałam zacząć brać antybiotyk więc nie zrobiłam przerwy tylko rozpoczęłam kolejne opakowanie Regulonu. Wiem że dodatkowe zabezpieczenie konieczne jest w trakcie przyjmowania antybiotyku i przez siedem kolejnych dni, a wg niektórych do końca opakowania. Dla własnego spokoju stosuję dodatkowe zabezpieczenie, jestem teraz przy 19 tabletce drugiego opakowania branego bez przerwy. Jeśli teraz planowo dokończę opakowanie i zrobię przerwę to w weekend będę miała okres, a właśnie na ten weekend mam zaplanowany romantyczny wyjazd z moim chłopakiem ;( wypowiedźcie się proszę w kwestii czy jeżeli rozpocznę trzecie opakowanie bez przerwy aby tym razem celowo przesunąć okres to tabletki mają już 100% skuteczności czy ich działanie może być jeszcze osłabione?
Asiaczek1985 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-03-16, 11:00   #252
LOLA7
Rozeznanie

Cytat:
Ja dzis wlasnie wzielam, mam 5 albo 6 dzien cyklu, ale okres ciagle jest, dlatego mysle ze nie spoznilam sie w temacie. Planuje zrpbic 6-dniowa przerwe zamiast 7 dzieki czemu w dzien wylotu wezme juz 1sza z nowego opakowania, zabezpieczenie mysle bedzie.. juz od tej 1 tabsy z 2 opakowania na bank...
Nie mozna skracać ani wydłużać przerwy!!!!!!!!!!!!!!!!!! 11

Cytat:
Napisane przez Asiaczek1985 Pokaż wiadomość
Proszę Was Wizażanki o pomoc w przeanalizowaniu mojej sytuacji. W dniu w którym powinnam zacząć 7-dniową przerwę musiałam zacząć brać antybiotyk więc nie zrobiłam przerwy tylko rozpoczęłam kolejne opakowanie Regulonu. Wiem że dodatkowe zabezpieczenie konieczne jest w trakcie przyjmowania antybiotyku i przez siedem kolejnych dni, a wg niektórych do końca opakowania. Dla własnego spokoju stosuję dodatkowe zabezpieczenie, jestem teraz przy 19 tabletce drugiego opakowania branego bez przerwy. Jeśli teraz planowo dokończę opakowanie i zrobię przerwę to w weekend będę miała okres, a właśnie na ten weekend mam zaplanowany romantyczny wyjazd z moim chłopakiem ;( wypowiedźcie się proszę w kwestii czy jeżeli rozpocznę trzecie opakowanie bez przerwy aby tym razem celowo przesunąć okres to tabletki mają już 100% skuteczności czy ich działanie może być jeszcze osłabione?
Jak zaczniesz brać bez przerwy 3 opakowanie to jesteś zabezpieczona , więc spokojnie
Stary 2009-03-16, 11:28   #253
bacdafucup
Przyczajenie

Wydluzac nie, ale skracac jak najbardziej. Gdzie takie cos wyczytalas?
Stary 2009-03-16, 19:58   #254
Mmedeah88
Wtajemniczenie

Z uniwersalnej ulotki:

Cytat:
Jeśli przyjmuje Pani tabletki zgodnie z zaleceniami, krwawienie występuje mniej więcej tego samego dnia co 4 tygodnie. Aby przesunąć termin wystąpienia krwawienia na inny dzień tygodnia, niż wynikający ze schematu przyjmowania preparatu, trzeba skrócić kolejną przerwę w przyjmowaniu tabletek o tyle dni, o ile zamierza Pani przesunąć termin wystąpienia krwawienia. Np. jeśli krwawienie zwykle rozpoczyna się w piątki, a ma rozpoczynać się we wtorki (3 dni wcześniej), powinna Pani rozpocząć nowe opakowanie 3 dni wcześniej niż zwykle.
Wniosek? Przerwę można skracać
Mmedeah88 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-03-16, 23:58   #255
masaba333
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Marwari Pokaż wiadomość
Tak sie nie zaczyna brac
Bo to bez sensu, a zabezpieczenie jest od nastepnego opakowania.

Zgadzam się!

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2009-03-17, 00:00   #256
Marwari
Zakorzenienie

GG do Marwari

Cytat:
Wydluzac nie, ale skracac jak najbardziej. Gdzie takie cos wyczytalas?
no właśnie?

[SIGPIC][/SIGPIC]
Stary 2009-03-17, 10:08   #257
LOLA7
Rozeznanie

hmm to przepraszam ale mi zawsze lekarka mówiła że jak chcem przesunąć okres to mogę brac więcej tabletek ale żebym z przerwa nic nie kombinowała
Stary 2009-03-17, 11:57   #258
masaba333
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez LOLA7 Pokaż wiadomość
hmm to przepraszam ale mi zawsze lekarka mówiła że jak chcem przesunąć okres to mogę brac więcej tabletek ale żebym z przerwa nic nie kombinowała
No dokładnie można skrócić branie albo wydłużyć ale przerwa musi być zawsze jak podana w leku, najczęściej 7 dni . Yaz 4 dni.
Ja będąc na Mercilonie kilka razy regulowalam sobie okres wlasnie skracajac (max. 5 dni przed koncem ) albo braniem dalszym tabletek. Ale nigdy nie kombinowalam z dlugoscia przerwy.
Stary 2009-03-17, 16:05   #259
kamila2006
Zakorzenienie

na ulotce yasminelli wyraznie jest napisane ze przerwe MOZNA skracac ale NIGDY wydluzac.

Biegam tydz: 2/10
Motywacja 100%

http://s7.suwaczek.com/200804173235.png

kamila2006 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-03-18, 00:49   #260
norolim
Raczkowanie

niby napisłam juz tego posta w temacie "czy moge być w ciazy" ale z tego watku dowiedzialam sie najwiecej wiec tu zarzuce swoje rozterki a wiec:
to przyszła i kolej na mnie może i panikuje ale wole wiedzieć....
zaczełam przyjmować tableti anty w połowie styczniu tego roku, na moje nieszczeście okres wypadał mi na dlugo oczekiwany urlop... przeczytawszy wizaz i watki zwiazane z przesuwaniem okresu nie zrobiłam planowanej 7 dniowej przerwy, przyjmowałam kolejne tabletki z nowego blistra (około 5) no ale okres sam postanowił "wyjść" wtedy wiec zrobilam 7-dniowa przerwe. i w normalnym cyklu zaczełam przyjmować tabletki. w drugim tygodniu brania, z moim TŻ kochaliśmy sie dwukrotnie poprzez stosunek przerywany, w ubiegła niedziele po 21 dniach brania tabletek ( czyli 2 miesiac przyjmowania) łyknełam ostatnia tabletke. Jest wtorek 17 marca okresu ani widu ani słychu... wiem że okres ma wystąpic w ciagu tej 7 dniowej przerwy i nie koniecznie od razu pierwszego dnia, wiem ze moze byc to dzien 3,4 jaki i 5. moze panikuje ale byl to moj pierwszy stosunek bez prezerwatywy i jednak siada ta sytuacja na psychike. no i najnormalniej w świecie potrzebuje trzeźwego osądu sytuacji
norolim jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-03-18, 08:57   #261
kamila2006
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez norolim Pokaż wiadomość
niby napisłam juz tego posta w temacie "czy moge być w ciazy" ale z tego watku dowiedzialam sie najwiecej wiec tu zarzuce swoje rozterki a wiec:
to przyszła i kolej na mnie może i panikuje ale wole wiedzieć....
zaczełam przyjmować tableti anty w połowie styczniu tego roku, na moje nieszczeście okres wypadał mi na dlugo oczekiwany urlop... przeczytawszy wizaz i watki zwiazane z przesuwaniem okresu nie zrobiłam planowanej 7 dniowej przerwy, przyjmowałam kolejne tabletki z nowego blistra (około 5) no ale okres sam postanowił "wyjść" wtedy wiec zrobilam 7-dniowa przerwe. i w normalnym cyklu zaczełam przyjmować tabletki. w drugim tygodniu brania, z moim TŻ kochaliśmy sie dwukrotnie poprzez stosunek przerywany, w ubiegła niedziele po 21 dniach brania tabletek ( czyli 2 miesiac przyjmowania) łyknełam ostatnia tabletke. Jest wtorek 17 marca okresu ani widu ani słychu... wiem że okres ma wystąpic w ciagu tej 7 dniowej przerwy i nie koniecznie od razu pierwszego dnia, wiem ze moze byc to dzien 3,4 jaki i 5. moze panikuje ale byl to moj pierwszy stosunek bez prezerwatywy i jednak siada ta sytuacja na psychike. no i najnormalniej w świecie potrzebuje trzeźwego osądu sytuacji

nie powielaj postow. odpowiedz masz w wątku "czy mogę być w ciązy" bo on jest właściwy co do twojego problemu.

Biegam tydz: 2/10
Motywacja 100%

http://s7.suwaczek.com/200804173235.png

kamila2006 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-03-19, 19:07   #262
martusiax
Rozeznanie

Dziewczyny kryzyyys! Według listka zapomniałam wziąć któregoś dnia tabletki...!!!!!!! Ja sobie nie przypominam ale wiecie...A dzisiaj się kochałam...bez zabezpieczenia. Wzięłam tabletkę ale czy antykoncepcja jest? domyślam się że nie wzięłam albo w poniedziałek albo we wtorek....
Na innym forum czytałam że jeżeli bez przerwy zacznę drugie opakowanie to będą działać normalnie...

Edytowane przez martusiax
Czas edycji: 2009-03-19 o 19:29
Stary 2009-03-19, 21:51   #263
magratka
Rozeznanie

Odpowiedzialam Ci w temacie o zapomnianych tabletkach. Nie umiem sobie wytlumaczyc w jaki sposob polaczenie dwoch opakowan mialoby wplywac na antykoncepcje w drugim tygodniu, takich cudow nie ma. Pamietaj, ze internet jest demokratyczny, ale tez pelno w nim smieciowych informacji.
magratka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-03-21, 08:28   #264
czaktor
Przyczajenie

Witam problem mam tego typu, ze ginekolog powiedzial mojej kobiecie podczas wizyty ze moze zaczac juz brac tabletki a bylo to 3 dni przed okresem, wziela 2 tabletki, a dzien przed okresem nie. w 1 dniu zaczela nowe opakowanie, wiem ze zawile to troche, ale chodzi mi o to czy trzeba czekac do konca tego opakowania zeby tabletki zaczely dzialac, tzn bezpieczny sex bez zabezpieczenia, czy jest juz zabezpieczona po 1 dniu okresu?

Gdzies czytalem ze jezeli wzielo sie tabletki przed okresem najlepiej je odlozyc i zaczac brac nowe opakonia podczas 1 dnia. Wiec juz sam w tym wszystkim sie pogubilem a ona tez

Edytowane przez czaktor
Czas edycji: 2009-03-21 o 08:30
czaktor jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-03-21, 16:25   #265
Marwari
Zakorzenienie

GG do Marwari

Cytat:
Napisane przez czaktor Pokaż wiadomość
Witam problem mam tego typu, ze ginekolog powiedzial mojej kobiecie podczas wizyty ze moze zaczac juz brac tabletki a bylo to 3 dni przed okresem, wziela 2 tabletki, a dzien przed okresem nie. w 1 dniu zaczela nowe opakowanie, wiem ze zawile to troche, ale chodzi mi o to czy trzeba czekac do konca tego opakowania zeby tabletki zaczely dzialac, tzn bezpieczny sex bez zabezpieczenia, czy jest juz zabezpieczona po 1 dniu okresu?

Gdzies czytalem ze jezeli wzielo sie tabletki przed okresem najlepiej je odlozyc i zaczac brac nowe opakonia podczas 1 dnia. Wiec juz sam w tym wszystkim sie pogubilem a ona tez
No to ładnie namieszaliście...
Już pomijam, ze skoro na samym poczatku zapomina o braniu to co bedzie dalej?
To nie są cukierki tylko hormony!
Niech bierze dalej i sie zabezpieczajcie do kolejnego opakowania.

[SIGPIC][/SIGPIC]
Stary 2009-03-25, 13:02   #266
martusiax
Rozeznanie

Dot.: antykoncepcja hormonalna-po jakim czasie bezpieczny seks?

Raczej działają od pierwszej.Po tyg to jeżeli nie weźmiesz w pierwszy dzień tylko podczas następnych;] Wiem bo ja tak miałam więc no panic
Stary 2009-07-20, 14:15   #267
buziol04
Raczkowanie

Witam mam 18 lat i bylam u ginekologa po tabletki antykoncepcyjne przepisal mi yasminelle(moje pierwsze tabletki) , wlasnie mi sie skoonczyly i musze znowu isc po recepte ale nie chce juz drugi raz tego przechodzic , lekarz zrobil ze mnie pierwsza lepsza , myslalam ze sie ze wstydu spale ... trzymal mnie w gabinecie kolo 45 min ( nie badajac mnie ) tragedia , juz myslalam ze mi tych tabletek nie przepisze ... czy kazdy lekarz tak robi?
buziol04 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-07-20, 14:23   #268
marika.n
Przyczajenie

Nie każdy lekarz tak robi. Idź do innego lekarza. Popytaj najlepiej wśród zaufanych osób, niech ktoś poleci Ci miłego, rzeczowego lekarza, który nie będzie moralizował tylko jasno tłumaczył w przyjemnej, niestresującej atmosferze. powodzenia
marika.n jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-07-20, 16:11   #269
anusia2511
Raczkowanie

No więc ja mam takie pytanie, brałam tabletki yaz jednak w samolocie zaginęła moja torba z nimi i w weekend nie mogłam ach wziazc. Dzisiaj wróciłam do polski i o to pytanei, co ja mam teraz zrobic? (( pojawiło mi sie krawawienie związane z odstawieniem

anusia2511 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-07-21, 13:55   #270
buziol04
Raczkowanie

no wlansie ja mam pyatanie czy jesli po raz pierwszy zazaylam tabletke w drugim dniu miesiaczkii to jestem zabezpieczona czy nie ? i od kiedy zacznie ona dzialac?:confus ed:
buziol04 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Ginekologia

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości