![]() |
#241 | |
BAN stały
|
Dot.: pierwszy rok małżeństwa w pigułce, jestem w rozsypce
Wcale się nie dziwię, że nie chce truć siostry, czy rodziny, jakby moja siostra bez przerwy śląpała mi rękaw jak gówniane ma małżeństwo ale mimo deklaracji mojego wsparcia nic nie robiła z tym, by się z tego uwolnić, to też bym ukróciła ten konfesjonał.
Sorry, ile można znosić jakąś jęczybułę. Cytat:
Idź koniecznie na terapię, bo zmarnowanie sobie życia to masz jeszcze spokojnie przed sobą a dzielnie się wysilasz, aby je sobie spieprzyć koncertowo. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#242 |
Konto usunięte
|
Ty autorko zadbaj przede wszystkim o porzadna antykoncepcje. Sobie juz nie pomożesz bo nawet ci się nie chce, ale chociaż oszczędź niewinnym dzieciom tego gowna, w ktorym na własne życzenie sie taplasz.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#243 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#244 |
Konto usunięte
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#245 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#246 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#247 |
Raczkowanie
|
Ciąża mu nie grozi. Nie ma pomiędzy nami takiej formy bliskości juz dość dawno.
---------- Dopisano o 19:44 ---------- Poprzedni post napisano o 19:44 ---------- Mi* ![]()
![]() |
![]() |
#248 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#249 |
Zakorzenienie
|
przecież ona nie istnieje jako osoba, jednostka.
Jęczy tutaj i z lubością wczytuje się w wasze rady, wyobrażając sobie, że zerwie z facetem, będzie silną babką. Ale jest tylko cieniem, więc skończy się na czytaniu i marzeniach.
https://wizaz.pl/forum/showthread.ph...story by Elfir *** Kiedy stwórca składał ten świat, miał mnóstwo znakomitych pomysłów, jednak uczynienie go zrozumiałym jakoś nie przyszło mu do głowy. T.Pratchett |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#250 |
Rozeznanie
|
Racja, gadanie nie pomoże. Dziewczyna jest za bardzo już zniszczona psychicznie. Jak zacznie pracować z dobrym psychologiem, to sobie w końcu poradzi.
![]() |
#251 |
plum plum
|
nawet praca z dobrym psychologiem wymaga chęci od pacjenta. Ja tu tego nie widzę.
![]() |
![]() |
#252 |
Rozeznanie
|
A kiedy miała być ta wizyta Autorki? Poczekamy, zobaczymy.
![]() |
#253 |
Konto usunięte
|
Pewnie nawet na nią nie pójdzie. Poza tym ona tak się lubuje w tym swoim męczeństwie że nigdy tego nie zamieni na nic innego. Masochizm pełną parą.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#254 |
Raczkowanie
|
Mąż traktuje cię bardzo źle. może to jego oczernianie przed rodziną to zemsta za twoje wcześniejsze zachowanie i powiedzenie swoim rodzicom o waszych problemach. on zachowuje się bardzo niedojrzale. Pomyśl dobrze nad rozwodem
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#255 |
plum plum
|
koniec lipca...
tylko, że pierwsza wizyta to wiele nie da, najpierw będzie wywiad, nawet przez 2-3 spotkania, bez chęci zmiany to ja to czarno widzę. To w sobie trzeba mieć motywację. Autorka olewa konstruktywne posty, wynajduje tylko problemy.
![]() |
![]() |
#256 |
wańka wstańka
|
Praca z osobami w takich relacjach często przypomina waleniem głową w ścianę.
Bywa, że nigdy nie dojdzie do zmiany, a jak dojdzie to niekoniecznie do stałej. Ja odeszlam, ale byłam w sytuacji, gdy innego wyjścia nie miałam. Nigdy nie wróciłam i nigdy nie wrócę. Ale... Okazało się, że w rzeczywistości osób wspierających chore związki jest więcej nuż się wydaje. Gdyby wsparcie bylo silne jak w tym wątku, wszystko byłoby łatwiejsze. A tak w realu nie raz człowiek słyszy obelgi i jest atakowany, co przy jednoczesnym przymilaniu psychofaga może człowieka złamać. Nie zmienia to faktu, że to wybór kobiet, które marnują swoje życie i czasami życie dzieci.
![]() |
#257 |
Raczkowanie
|
Niektóre z Was mnie bardzo krytycznie oceniają. Nie wiem na jakiej podstawie stwierdzacie, ze nie chce isc na terapie, ze ona mi nic nie przyniesie, albo ze w ogóle sie nie wybieram. To, ze nie pisze tutaj non stop nie oznacza, ze lubuje sie w swoim męczeństwie, jestem masochistka itp. Jest mi ciężko sie z tego wyrwać, a kto nie byl w takiej relacji moze nie do końca to rozumiec. Wiem, ze dla osób z boku rozwiązanie jest proste, wystawić faceta za drzwi i układać życie na nowo. Słyszę dużo takich rad nie tylko od Was. Dla mnie jednak to nie jest takie proste i nazywajcie sobie to jak chcecie, ale nie sadze żeby większość z Was wiedziała co sie we mnie dzieje i co czuje. Konstruktywne uwagi zawsze rozważam, czytam blogi które mi podrzucacie i nie tylko. Czekam na rozpoczęcie terapii, bo musze sobie zbudować wewnętrzną sile, żeby wziac " to na klatę" w obecnej chwili jestem " rozsypana"
Byc moze jest tak jak pisze mama001, bo mąż ma do mnie zal o to, ze powiedzialam wszystko rodzicom i twierdzi ze ten zal i złość ho caly czas blokują.
![]() |
![]() |
#258 | ||
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() Cytat:
|
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#259 | ||
plum plum
|
Cytat:
Ty pisałaś, że masz wsparcie w rodzinie, że wszyscy radzą Ci rozwód. Tu Ci każda powtarza, że żeby się pozbierać z tego stanu rozsypania, to najpierw trzeba usunąć przyczynę - czyli męża. Chcesz mieć szybsze efekty terapii? To go wyprowadź, pójdzie jak z bicza. Inaczej każdy powrót do domu po spotkaniu z psychologiem będzie niszczył, co zbudowałaś w czasie sesji. ---------- Dopisano o 13:52 ---------- Poprzedni post napisano o 13:48 ---------- Cytat:
![]() zgadzam się. Nie podjęłaś, poza umówieniem się na jedną wizytę, żadnego działania. Wątek został założony 25 czerwca - to jest 20 dni, w czasie których mogłaś podjąć małe kroczki, wyjechać do rodziców, odpocząć, zastanowić się poważnie nad rozwodem. Ale Ty tylko skomlesz. Pisałam Ci o psychiatrze, nawet nie odpowiedziałaś. Dostałaś maaaaaaaaaaasę różnych rad, od finansowych po życiowe.
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#260 |
Konto usunięte
|
A Ty serio nie umiesz mu opowiedzieć na te jego bzdurne zarzuty? Np. przypomnieć, że źle między Wami jest od dawna i to nie Twoi rodzice, ani nie Twoje szukanie wsparcia u innych (gdzie tego wsparcia nie miałaś u niego) spowodowało problemy, tylko jego zachowanie? Możesz zbić jego argumenty (o ile w ogóle jakieś ma) w 5 minut, ale Ty się wolisz zamartwiać, że on zły i Ci robi wyrzuty. To serio jest lubowanie się w byciu męczennicą.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#261 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Co Ty gadasz? Przecież on na Ciebie jedzie równo od początku i to go jakoś nie blokowało i nie blokuje. (Swoja drogą szkoda, że Ciebie to jakoś nie blokuje. :/) Bardzo dobrze ze powiedziałaś, przynajmniej nikt Ci potem nie powie że jak tak możesz, przecież tak dobrze było. Nie było i masz prawo omówić bliskim prawdę. On jest przemocowcem- dlatego Ci wypomina ze powiedziałaś że jest źle. Bo to pokazuje jego _prawdziwą_! twarz, i już nie może udawać idioty przed Twoimi bliskimi. To go boli, prawda o nim samym a co za tym idzie, mniejsza możliwość manipulacji Tobą i bliskimi Ci ludźmi. Tos obie uświadom, a jemu powiedz żeby nie pierdzielił farmazonów o blokowaniu.
![]() |
![]() |
#262 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 15:09 ---------- Poprzedni post napisano o 15:00 ---------- Kochana, pisałam do Ciebie na priv, napiszę i tutaj. Byłam w toksycznym związku przez różne, może mniej znaczące czynniki. Ale byłam. Miałam wsparcie rodziny i przyjaciół. I mimo wsparcia sama nic z tym nie robiłam, dopóki sama nie zadałam sobie pytania, co ZE MNĄ? Nie z nim, nie z mieszkaniem, nie z kilkuletnim związkiem. Odpowiedz sobie na pytanie, co z Tobą. Czego Ty chcesz. Po tym, co piszesz, wnioskuję, że jesteś naprawdę fajną i mądrą dziewczynę i aż żal mi tego, że się jeszcze wahasz. Mój prawie były mąż znalazł sobie 10lat młodszą koleżankę, uciekał od problemów a jak przyciskałam opowiadał, że marzy o tym, żeby nie żyć, bo go nie stać np na range rovera (serio..) A wracając do pytania - chcesz go, to z nim bądź. Ale musisz się liczyć z tym, że nie będziesz szczęśliwa. Nie chcesz, to utnij to zdecydowanie. Ja wiem, że człowiek cierpi, ma sentyment, jakieś uczucia... ale to prowadzi donikąd. Niektórzy mogą się zbierać latami, żeby się ogarnąć, tylko po co... Po co masz być bardziej zniszczona za kilka lat? Ja w momencie zawahania złożyłam pozew. Jak go złożyłam, wyszłam z sądu z głęboko uniesioną głową ![]() ![]() A jak podejmiesz jedną zdecydowaną decyzję, potem się dostosowujesz i idzie z górki. A z każdym dniem jest lepiej. I tak będzie u Ciebie, jestem o tym przekonana ---------- Dopisano o 15:12 ---------- Poprzedni post napisano o 15:09 ---------- A co do argumentu, że Ty niby pierwsza zaczęłaś się zwierzać rodzinie... co za bzdura. U mnie było tak samo i wielokrotnie to był argument, a tak naprawdę z faceta wychodzi tchórzostwo. Bo Tobą zawładnie doszczętnie, ale gdy reszta otoczenia to widzi, to marionetka nie będzie już tą marionetką. Kumasz? Ten argument niechże sobie wsadzi tam, gdzie mu słońce nie dochodzi. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#263 |
plum plum
|
Autorko, podejmujesz jakieś działania?
![]() |
![]() |
#264 |
Raczkowanie
|
Cała nadzieja w tym, że to mąż od niej odejdzie. Popłacze a potem ułoży sobie życie...
![]() |
#265 |
wańka wstańka
|
ten kolesi to raczej z tych, którego trzeba by za drzwi wystawić. Aktualnie to mu za dobrze, za wygodnie. Nigdzie nie wyjdzie.
![]() |
#266 |
Raczkowanie
|
Czekam na pierwsze spotkanie z psychologiem.
![]() |
![]() |
#267 |
Konto usunięte
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#268 |
Naczelna Nastolatka
|
Autorko, ja doskonale wiem, co czujesz, z własnego doświadczenia. I dziewczyny mają rację, lubujesz się w swoim męczeństwie i usilnie szukasz wymówek żeby nic nie robić. Wizyta psychologa to tylko kolejny pretekst.
A prawdą jest, że ta wizyta nic ci nie pomoże. Bo to nie jest spotkanie z wróżką, praca na terapii to wiele spotkań i pracy pacjenta. Dochodzenie do zmian małymi kroczkami, a Ty nie masz czasu na małe kroczki i czekanie. Ponadto, nie wiem czy zdajesz sobie sprawę z tego, ale dobry terapeuta nie powie ci co masz zrobić. Nie powie "rzuć męża". To twoje życie i twoje muszą być decyzje.
![]() |
#269 | |
plum plum
|
Cytat:
![]() polecam wpisać w google "toksyczny związek", "jak wyjść z toksycznego związku". Ja czytałam takie rzeczy godzinami. Do tego pisanie pamiętnika, wylewanie z siebie złości, żalu, możesz też pisać listy do męża (oczywiście mu ich nie dawać), gdzie szczerze opiszesz wszystko, co czujesz, jak Cię rani itp. To pozwoli spuścić trochę negatywnych uczuć. Do tego sport, zdrowe odżywianie, codziennie lista zadań z 3-5 pozycjami do zrobienia (nawet jeśli to ma być tak ambitne zadanie, jak umycie 2 słoików), rozmowy i spędzanie czasu z bliskimi i życzliwymi Ci osobami.
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#270 |
Konto usunięte
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 21:01.