Wegetarianki/wegetarianie - Strona 9 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe > Wizażowe Społeczności

Notka

Wizażowe Społeczności Wizażowe społeczności to forum, na którym poznasz osoby w swoim wieku, spod tego samego znaku zodiaku, szkoły. Dołącz do nas i daj się poznać.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2008-04-23, 14:39   #241
Croaker
BAN stały

Dot.: Wegetarianki/wegetarianie

[QUOTE=nietoperek22;733026 8]
Cytat:
Napisane przez Croaker Pokaż wiadomość
A jak soczewki kontaktowe mają być testowane na zwierzętach ?

Np. firma Johnson & Johnson produkująca soczewki testuje swoje produkty na zwierzętach, nie soczewki ale inne produkty, szukamy soczewek z p[rzyjanej dla zwierząt firmy. Poza tym nie wiadomo czy tworzywa wchodzące w skład soczewki nie są testowane na zwierzętach dlatego pytam czy znacie firmy które na pewno z takich nie korzystają.
Aha, to juz rozumiem. Nie sadze zeby jakakolwiek firma testowala produkty na zwierzetach z sadyzmu, tylko zeby ostateczny klient nie dostal np. jakiejs masakrycznej wysypki po kremie do rak, po prostu jak zobaczylem tekst powyzej, to sobie wyobrazilem biale laboratoryjne myszy smigajace w malych soczewkach. Bezsensowne, czyz nie? Dalej nir rozumiem, jak tworzywa moglyby byc testowane na zwierzetach? Jesli chodzi o testowanie innych produktow tych firm to inna sprawa, w takim kontekscie mozna to rozumiec.
Croaker jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-04-23, 16:49   #242
788bb1639a979260fb005346e9120b060466cef5
Konto usunięte

nie wiem czy są takie firmy w Polsce...

chcę tylko uświadomić, że testowanie na zwierzętach nie jest konieczne (!) tak jak myśli chyba niestety większość Polaków. Są też inne sprawdzone metody laboratoryjne, często dające dużo dokładniejsze wyniki i przede wszystkim: niekrzywdzące i niezabijające niczemu nie winnych zwierząt!
Niestety, wielu firmom po prostu nie chce się zbyt dużo nakładać finansowo. I to jest powód, przez który mało firm testuje produkty nie na zwierzętach. realia są okrutne - życie zwierzęcia jest dużo tańsze od wyników testów
788bb1639a979260fb005346e9120b060466cef5 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-04-27, 20:46   #243
Mysia_Pysia
Zadomowienie

Wyślij wiadomość przez ICQ do Mysia_Pysia GG do Mysia_Pysia Send a message via Skype™ to Mysia_Pysia

Mam 16 lat. Kocham zwierzęta, w przyszłości chcę być weterynarzem. Chcę być też wegetarianką. Nie wyobrażam sobie z jednej strony ratować zwierzęta, z drugiej je zjadać.
Ale z racji wieku nie dużo mam do powiedzenia. Bede jadla mieso tylko z koniecznosci, najmniej jak sie da. Kiedy wyjdę na swoje i nie bede musiala az tak liczyc sie ze zdaniem rodzicow, napewno zrezygnuje calkowicie z jedzenia zwierząt.

Mysia_Pysia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-04-28, 06:17   #244
nietoperek22
Rozeznanie

Chyba nie ma czegoś takieo jak konieczność jedznia mięsa, może uda się jakoś wytłumaczyć rodzicom. Pozdr
nietoperek22 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-04-28, 08:22   #245
Aralka
Zakorzenienie

GG do Aralka Send a message via Skype™ to Aralka

Ja jestem pół wegetarianką, bo semiwegetarianką. Jem tylko ryby i drób =)
Stary 2008-04-28, 08:22   #246
Mysia_Pysia
Zadomowienie

Wyślij wiadomość przez ICQ do Mysia_Pysia GG do Mysia_Pysia Send a message via Skype™ to Mysia_Pysia

No ale co mam zrobić. Mam codziennie gotować sobie oddzielny obiad? Bo zupę moja mama też na mięsie gotuje. Po pierwsze nie umiem gotować. Po drugie nie mam czasu. Po trzecie i tak mi mama nie pozwoliłaby na coś takiego. Uważa, że jak jestem taka chuda to schudne jeszcze bardziej i się rozchoruję jak nie będę jadła mięsa. Nie wszystko jest takie proste na jakie wygląda. Ale za 3 lata wyprowadzam się i wtedy już będę mogła sama o sobie decydować w pełni.

Stary 2008-04-28, 08:30   #247
Aralka
Zakorzenienie

Mam podobny problem Mysia_Pysia.
Mama wkurza się, że nie jem wieprzowiny i wołowiny. Zazwyczaj jednak się dostosowuje i razem ze mną je jakieś ryby, warzywa itp.
Ale czasem zrobi spaghetti, to ja wtedy nie jem i mam taki sobie obiad, bo jem sam makaron z jakimś sosem pomidorowym ze słoika...Albo kiedyś zjadłam poprostu bułkę z rybą...

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2008-04-28, 08:49   #248
Beacia87
Zadomowienie

GG do Beacia87

Cytat:
Napisane przez Mysia_Pysia Pokaż wiadomość
No ale co mam zrobić. Mam codziennie gotować sobie oddzielny obiad? Bo zupę moja mama też na mięsie gotuje.
Moja mama też gotowała na mięsie. Ale już nie gotuje, bo powiedziałam, że zwłok jeść nie będę. W sumie moja zupa, to gotowane warzywa zalane wodą i doprawione. Ale nawet smaczne.

Przeciwko jedzeniu mięsa czerwonego zbuntowałam się jak miałam 10 lat. I co mieli zrobić moi rodzice? Byłam za duża żeby mnie karmić na siłę. Nie mieli wyjścia. Dostosowali się.

Ostatnio powiedziałam, że nie będę jadła też zup robionych na kurczaku. (Swoją drogą niedobrze mi się robi jak widzę pływającą skórę, czy co to jest, w talerzu. Odechciewa mi się jeść.) Też się dostosowali, bo przecież coś jeść muszę. Także zawsze jest jakieś wyjście.

Póki co jem jeszcze ryby (raz na ruski rok, ale jednak). W przyszłości pewnie też zrezygnuję.

Cytat:
Napisane przez nietoperek22 Pokaż wiadomość
Mam pytanie czy wiecie może jakie fimy produkujące soczewki kontaktowe nie testują na zwierzętach i nie używają do produkcji składników testowanych. Moja koleżanka jest weganką i chce zacząć nosić soczewki zamiast okularów ale nie wiemy czy jest jakaś firma której szkła mogą nosić weganie.
http://www.wegetarianie.pl/modules.p...ge=4&orderdate=

Tu jest temat o soczewkach i płynach, które nie są testowane na zwierzętach. Z tego co tam wyczytałam niejaka firma Sauflon nie testuje swojego płynu. Spojrzałam na Allegro - bardzo tanie są płyny tej firmy...

Jednakże ja mam wątpliwości czy jest możliwe, aby produkt medyczny jakim są soczewki nie był testowany na zwierzętach. Jak ktoś ma jakieś informacje na ten temat, to prosiłabym o ich rozwianie.

Edytowane przez Beacia87
Czas edycji: 2008-04-28 o 09:26
Beacia87 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-04-28, 09:57   #249
nietoperek22
Rozeznanie

dziękuję ślicznie
Stary 2008-04-28, 10:14   #250
kennedy
Zakorzenienie

1 aralka nie ma czegos takiego jak polwegetarianizm
to jak pol muzulmanin pol student

2 beacia
troche cie nie rozumiem
jak chcesz byc wege to powinnas poczytac cos doweidziec sie a nie oznajmic rodzic ze ty scierwa nie jesz i mama ma ci gotowac no prosze:/
Kiedy kobiety kogoś poznają to myślą, że to fajny facet. Jest już wstępnie zaakceptowany jako partner, a później może to tylko zepsuć lub nie. Kiedy mężczyźni kogoś poznają to myślą: „Ma niezłe nogi”.
kennedy jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-04-28, 10:17   #251
Beacia87
Zadomowienie

GG do Beacia87

kennedy -jak inaczej się nie da, to każdy sposób jest dobry. Uważam, że uświadomiłam się w tym względzie całkiem dobrze, ale logiczne argumenty nie koniecznie muszą do rodziców przemawiać.

Poza tym, nie powiedziałam, że mama ma mi gotować. Mogłabym to robic równie dobrze sama.

Cytat:
Napisane przez kennedy Pokaż wiadomość
aralka nie ma czegos takiego jak polwegetarianizm
Z punktu widzenia dietetyki, a nie filozofii wegetariańskiej jest.

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2008-04-28, 10:23   #252
kennedy
Zakorzenienie

nie zgadzam sie ze kazdy sposob jest dobry
chcesz zeby cie traktowano powaznie to musisz byc powazna
wiem ze nie napisalasale spojrz
^ęsie. Ale już nie gotuje, bo powiedziałam, że zwłok jeść nie będę^
^ Odechciewa mi się jeść.) Też się dostosowali, bo przecież coś jeść muszę. Także zawsze jest jakieś wyjście.^
zadanie dostosowania od doroslych ludzi ?
nie uwazasz ze sama powinnas o to zadbac?
Kiedy kobiety kogoś poznają to myślą, że to fajny facet. Jest już wstępnie zaakceptowany jako partner, a później może to tylko zepsuć lub nie. Kiedy mężczyźni kogoś poznają to myślą: „Ma niezłe nogi”.
Stary 2008-04-28, 10:25   #253
Beacia87
Zadomowienie

GG do Beacia87

Gdyby każdy argumenty logiczne przyjmował, to świat byłby piękny, ale nie zawsze się tak da. Czasem trzeba po prostu uprzeć się i postawić na swoim.

Może źle się wyraźiłam. Dostosowanie się w tym wypadku oznaczało zaakceptowanie i przestanie robienia mi wyrzutów.

Odnośnie mojej powagi i poważnego mnie traktowania - to już jest moja sprawa czy chcę być poważnie traktowana czy nie. I nie to jest przedmiotem dyskusji w tym wątku.
Stary 2008-04-28, 10:39   #254
kennedy
Zakorzenienie

dobrze koniec bo juz sie offtop robi
Stary 2008-04-28, 11:17   #255
miss venflon
Zakorzenienie

Cytat:
No ale co mam zrobić. Mam codziennie gotować sobie oddzielny obiad? Bo zupę moja mama też na mięsie gotuje. Po pierwsze nie umiem gotować. Po drugie nie mam czasu. Po trzecie i tak mi mama nie pozwoliłaby na coś takiego. Uważa, że jak jestem taka chuda to schudne jeszcze bardziej i się rozchoruję jak nie będę jadła mięsa. Nie wszystko jest takie proste na jakie wygląda. Ale za 3 lata wyprowadzam się i wtedy już będę mogła sama o sobie decydować w pełni.

włąśnie-naucz się gotować i już
to nie filozofia
kanapka z ogórkiem to nie danie wegetariańskie-a tym bardziej żądna alternatywa dla rodzinnego-mięsnego obiadu

myślisz,że za te trzy lata będziesz miała więcej czasu? wątpię
a przynajmniej będziesz miała umiejętności komponowania i gotowania pełnowartościowych posiłków wegetariańskich

wiecie czemu wegetarianizm budzi czasem taka niechęć-bo nie jest świadomy-bo ludzie nie potrafia zbilansować diety-odżywiają sie zbyt ubogo i monotonnie co skutkuje np.awitaminozą, utratą wagi-wegetarianizm nie polega tylko na odłożeniu szyneczki z kanapki na bok tudzież rezygnacjize schabowego-trzeba jeszcze wiedzieć czym i jak te produkty zastąpić

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2008-04-28, 11:34   #256
Konto usunięte

Cytat:
Mam 16 lat. Kocham zwierzęta, w przyszłości chcę być weterynarzem. Chcę być też wegetarianką. Nie wyobrażam sobie z jednej strony ratować zwierzęta, z drugiej je zjadać.
Ale z racji wieku nie dużo mam do powiedzenia. Bede jadla mieso tylko z koniecznosci, najmniej jak sie da. Kiedy wyjdę na swoje i nie bede musiala az tak liczyc sie ze zdaniem rodzicow, napewno zrezygnuje calkowicie z jedzenia zwierząt.
znalazłam wreszcie moją rówieśniczkę
muszę ci powiedzieć, że nie ma jakiegoś wieku, od którego można zostać wegetarianinem. kiedy tylko do mnie dotarło, co człowiek jest w stanie robić zwierzętom, natychmiast zostałam wegetarianką. i oprócz tego okropnego zapalenia płuc, które przyczepiło się do mnie przed egzaminem czuję się dobrze w porównaniu do tego, ile chorowałam przed zmianą diety, to niebo a ziemia
znam też wegetarian "od kołyski". i naprawdę nic im nie jest. nie ma jakiegoś progu wiekowego, do którego trzeba się stosować
Cytat:
schudniesz na pewno nie ja wręcz przytyłam po zmianie diety, ostatnio kumpela z klasy też przeszła na wegetarianizm i w ostatnich miesiącach trochę przytyła. więc uważać na łakomstwo
powinnaś się zastanowić, co jest dla ciebie ważniejsze - los zwierząt czy może twoje niewielkie zdolności kulinarne? bo z twoich postów myślę, że jednak los zwierząt (przynajmniej mam taką nadzieję). będąc wegetarianką będziesz mogła prowadzić zdrowszy tryb życia, a i przy okazji poduczysz się gotowania. w końcu 16 lat, to wiek, w którym powinno się umieć robić małe co nie co. jak pisałaś, niedługo (2 lata) chcesz wypłynąć samotnie z domu, więc musisz się trochę w sprawach kulinarnych podszkolić.

ale ja do niczego nie przymuszam - zastanów się tylko, co jest dla ciebie ważniejsze
788bb1639a979260fb005346e9120b060466cef5 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-04-28, 12:50   #257
Croaker
BAN stały

Cytat:

2 beacia
troche cie nie rozumiem
jak chcesz byc wege to powinnas poczytac cos doweidziec sie a nie oznajmic rodzic ze ty scierwa nie jesz i mama ma ci gotowac no prosze:/
ad 1. Oczywiście że jest, od groma jest wersji odżywiania się bez takich czy innych produktów, np. http://en.wikipedia.org/wiki/Pescetarianism

ad 2.
"ścierwa" - Czasem zastanawiam skąd niektórzy ludzie mają takie a nie inne podejście do niektórych rzeczy.

Cytat:
No jeśli byś chciała być wege, to tak, musiałabyś sobie codziennie gotować oddzielne posiłki. W ogóle, to przed zmianą diety skonsultuj się z lekarzem i jeśli masz możliwość dietetykiem; poczytaj też w miarę możliwości we własnym zakresie na temat diety i to nie tylko rzeczy pisane przez popierających wegetarianizm, ale (wręcz przede wszystkim) traktujące o problemach jakie mogą wyniknąć z tej diety. Każdy organizm reaguje na inaczej i jeśli nie będziesz uważać i wiedzieć co robisz, to możesz sobie zrobić krzywdę na całe życie.
Stary 2008-04-28, 13:10   #258
Mysia_Pysia
Zadomowienie

Ja bym naprawdę mogła sama gotować. To nie tak, że idę na łatwiznę. Ale mojej mamy się nie da przekonać. Już nie raz rozmawiałam z nią o wegetarianizmie. Ona twierdzi, że zwierzęta są po to by je jeść, że bez mięsa człowiek się rozchoruje itp. Nawet nie wiecie jak mama na mnie krzyczała. Ciężko zmienic poglądy dorosłego człowieka.

Stary 2008-04-28, 13:16   #259
Aralka
Zakorzenienie

Cytat:
No tak, no to jestem poprostu semiwegetarianką. Zrezygnowałam zupełnie z wieprzowiny, wołowiny, cielęciny itp.

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2008-04-28, 15:02   #260
nietoperek22
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez Aralka Pokaż wiadomość
No tak, no to jestem poprostu semiwegetarianką. Zrezygnowałam zupełnie z wieprzowiny, wołowiny, cielęciny itp.

czym się kierowałaś rezygnując akurat z tego, jakie są pobudki które kierowały tobą
Stary 2008-04-28, 15:13   #261
Nija_
Zakorzenienie

[1=788bb1639a979260fb00534 6e9120b060466cef5;7378181] w porównaniu do tego, ile chorowałam przed zmianą diety, to niebo a ziemia

schudniesz na pewno nie ja wręcz przytyłam po zmianie diety, ostatnio kumpela z klasy też przeszła na wegetarianizm i w ostatnich miesiącach trochę przytyła. więc uważać na łakomstwo[/quote]

Też zauważyłam, że odkąd jestem wege, mniej choruję
Tzn. rzadziej jestem przeziębiona, prawie w ogóle, ale za to mam problemy z kącikami ust, pewnie czegoś mi brakuje w diecie, bo mimo, że biorę witaminę B2 - ciągle robią mi się zajady...

Ja też przytyłam po zostaniu wege
A niby jem wszystko oprócz mięsa tak samo, tzn. jeśli kiedyś na obiad było mięso, to teraz jest zastępowane soją.
Stary 2008-04-28, 16:15   #262
Aralka
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez nietoperek22 Pokaż wiadomość
czym się kierowałaś rezygnując akurat z tego, jakie są pobudki które kierowały tobą
Hmm...wiesz co generalnie, są to powody zdrowotne, wieprzowina wcale nie jest taka zdrowa, no i w sumie trochę emocjonalne. Szkoda mi tych zwierzątek.
Chciałabym zrezygnować całkowicie z mięsa, ale niestety jestem uczulona na białko mleka i mąke pszenną, więc nic bym praktycznie nie mogła jeść, wyglądałoby to wtedy tak, jakbym była weganką, a weganką nie chcę być.
Mam nadzieję, że kiedyś mi odejdzie alergia na mleko, a wtedy zrezygnuję też z drobiu.
Przy rybach pozostanę.
Stary 2008-04-28, 17:54   #263
Konto usunięte

Cytat:
Ja bym naprawdę mogła sama gotować. To nie tak, że idę na łatwiznę. Ale mojej mamy się nie da przekonać. Już nie raz rozmawiałam z nią o wegetarianizmie. Ona twierdzi, że zwierzęta są po to by je jeść, że bez mięsa człowiek się rozchoruje itp. Nawet nie wiecie jak mama na mnie krzyczała. Ciężko zmienic poglądy dorosłego człowieka.
słuchaj, niektórych rzeczy się po prostu nie da wynegocjować. ja sama z własnej woli, wbrew woli rodzicom przeszłam na wegetarianizm tuż przed poważną operacją, gdy miałam 14 lat. i oni mieli tu mało co do gadania. bo ważniejszy był dla mnie los zwierząt, niż zgadzanie się z poglądami rodziców.

Edit:
nawet nie wiesz, co to u mnie się w domu działo mieszkam w bloku, a jak się zaczęły kłótnie to sąsiedzi się schodzili i policję nawet chcieli wzywać raz
na szczęście już się z tym oswoili, że jestem wegetarianką. nadal czasem burczą coś pod nosem na ten temat, no cóż, charakteru człowieka i jego przekonań chyba nie da się zmienić
Cytat:
Napisane przez Croaker Pokaż wiadomość
ad 1. Oczywiście że jest, od groma jest wersji odżywiania się bez takich czy innych produktów, np. http://en.wikipedia.org/wiki/Pescetarianism
nie ma żadnych "półwegetarianizmów". albo coś jest wegetariańskie, albo nie jest wcale. o tych odmianach jak ichti-, semi- czy pesco- wegetarianizm pisałam wcześniej i na podstawie wikipedii udowadniałam, że nie są to odmiany, rodzaje i inne takie od wegetarianizmu (z wegetarianizmu mają tylko człon nazwy)
Stary 2008-04-28, 18:23   #264
Croaker
BAN stały

[1=788bb1639a979260fb00534 6e9120b060466cef5;7382236]
nie ma żadnych "półwegetarianizmów". albo coś jest wegetariańskie, albo nie jest wcale. o tych odmianach jak ichti-, semi- czy pesco- wegetarianizm pisałam wcześniej i na podstawie wikipedii udowadniałam, że nie są to odmiany, rodzaje i inne takie od wegetarianizmu (z wegetarianizmu mają tylko człon nazwy)[/QUOTE]

Wegetarianizm nie jest czyms scentralizowanym, ani w sensie filozoficznym (przy czym IMHO jak dotad to raczej dorabianie filozofii niz jakis powazny nurt) ani w sensie dietetyki; ergo mozna sie spierac co jest wegetarianizmem, a co nie; Ja osobiscie nie mam na to zdania, ale rozumiem dlaczego ktos moze miec zdanie inne od Ciebie.

Stwierdzenia typu "albo albo i juz" nie maja znamion powaznej arguementacji; wybacz, ale udowadnianie czegokolwiek na podstawie wikipedii nie ma racji bytu, bo to nie jest zbyt pewne zrodlo i tyle.
Stary 2008-04-28, 18:37   #265
nietoperek22
Rozeznanie

Wegetarianizm jako rodzaj diety to całkiem co innego od wegetarianizmu jako sposobu na życie, ideologii to zależy którym się ktoś kieruje, co wybiera.
Stary 2008-04-28, 20:02   #266
Konto usunięte

tyle co wy tu piszecie, to ja rozumiem.

ale wegetarianizm jako dieta jest to wykluczenie jedzenia mięsa (produktów pochodzących z zabitych zwierząt, więc ryby też). a jak rodzaj diety wykluczającej jedzenie mięsa może dopuszczać jedzenie np. kurczaka?
mówić o sobie, że jest się wegetarianinem będąc np. semiwegetarianinem, to wg mnie tak, jakby chwalić się, że jest się doktorem nie mając doktoratu.
Stary 2008-04-28, 20:20   #267
ahinsa
Zakorzenienie

[1=788bb1639a979260fb00534 6e9120b060466cef5;7383977] jakby chwalić się, że jest się doktorem nie mając doktoratu.[/QUOTE]

O ile dieta jest powodem do chwalenia się
Stary 2008-04-28, 20:33   #268
Paulinka_S
S. Sssss. SSSSS.

[1=788bb1639a979260fb00534 6e9120b060466cef5;7382236]

nie ma żadnych "półwegetarianizmów". albo coś jest wegetariańskie, albo nie jest wcale. o tych odmianach jak ichti-, semi- czy pesco- wegetarianizm pisałam wcześniej i na podstawie wikipedii udowadniałam, że nie są to odmiany, rodzaje i inne takie od wegetarianizmu (z wegetarianizmu mają tylko człon nazwy)[/quote]

alez oczywiscie, ze jest cos takiego jak semiwegetarianizm
Paulinka_S jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-04-28, 20:50   #269
titina
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Paulinka_S Pokaż wiadomość
alez oczywiscie, ze jest cos takiego jak semiwegetarianizm

A mnie wkurza nazywanie jakiś dziwacznych diet wegetarianizmem przez co ostatnio w restauracji zaserwowali mi śledzia bo przecież wegetariański.
Niedługo będą proponowali kurczaka...

Jeżeli ktoś je ryby to jest jaroszem a nie wegetarianinem.

I spent my whole childhood wishing I was older. Now I'm older, it sucks.

titina jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-04-28, 20:52   #270
Paulinka_S
S. Sssss. SSSSS.

Cytat:
Napisane przez titina Pokaż wiadomość

Jeżeli ktoś je ryby to jest jaroszem a nie wegetarianinem.
a przepraszam na jakiej podtsawie wyciagasz takie wnioski? ze wg ciebie ktos kto je ryby nie jest wegetarianinem to nie znaczy, ze tak właśnie jest...
Paulinka_S jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Wizażowe Społeczności

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości