Zarobki w partnerstwie a podział kosztów - Strona 9 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Intymnie

Notka

Intymnie Forum intymnie, to wyjątkowe miejsce, w którym podzielisz się emocjami, uczuciami, związkami oraz uzyskasz wsparcie i porady społeczności.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2015-10-30, 13:26   #241
asvr
Zadomowienie

Dot.: Zarobki w partnerstwie a podział kosztów

Cytat:
Napisane przez lwia paszcza Pokaż wiadomość
Jasne nie miałabyś poczucia, że skoro ciebie na coś nie stać, a ktoś ci kupuje jakąś bardzo drogą rzecz, to tym samym kupuje również ciebie? Ja bym chyba się tak poczuła, to niefajne uczucie. Mam kasę, to mam ciebie, Kukiz kiedyś śpiewał dokładnie o tym samym
Rodzice mnie nauczyli samodzielności i potrzeby bycia niezależnym i tego, że pieniądze się zarabia a nie dostaje i ja bym sie mega dziwnie czuła gdybym dostała taki drogi prezent (musiałby mnie na pewno jakoś przekonać do niego). Ale raczej nie szłabym tak daleko ze ktoś kupuje drogą rzecz to kupuje daną osobę.

"Tak więc trwają wiara, nadzieja, miłość - te trzy:
z nich zaś największa jest miłość."

asvr jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-10-30, 13:26   #242
elvegirl
po drugiej stronie szafy

Cytat:
Napisane przez asvr Pokaż wiadomość
Jakoś dziwnie mi oczekiwać, żeby mi kupił samochód z wyższej półki skoro samej mnie nie stać na taki. I w sumie nawet nie wiem jak to umotywować, że brzydko na podjeździe stoi tani i drogi samochód? Lepiej by wyglądały dwa drogie
Kwestia podejścia, nie wytłumaczę Ci, skoro już na starcie się różnimy
U nas to wygląda tak, że czasem się zdarza sytuacja, kiedy jeździmy oboje jednym, czasem on bierze mój, czasem ja jego, czyli de facto samochody są wspólnego użytku. Nie rozumiem dlaczego mamy mieć jeden wypasiony i jeden bez podstawowych dla nas udogodnień, skoro stać NAS na dwa fajne Ale właśnie, kasa jest NASZA, a nie moja-jego. Dlatego MY kupujemy samochód, mimo że formalnie każde ma swój.
Stary 2015-10-30, 13:32   #243
asvr
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez elvegirl Pokaż wiadomość
Kwestia podejścia, nie wytłumaczę Ci, skoro już na starcie się różnimy
U nas to wygląda tak, że czasem się zdarza sytuacja, kiedy jeździmy oboje jednym, czasem on bierze mój, czasem ja jego, czyli de facto samochody są wspólnego użytku. Nie rozumiem dlaczego mamy mieć jeden wypasiony i jeden bez podstawowych dla nas udogodnień, skoro stać NAS na dwa fajne Ale właśnie, kasa jest NASZA, a nie moja-jego. Dlatego MY kupujemy samochód, mimo że formalnie każde ma swój.
Jasne rozumiem
To tez nie bedzie tak ze moj bedzie jakis wrak, po prostu za 20k taki miejski (teoretycznie lepszy mi nie potrzebny - ale gdybym miala wiecej kasy to chciałabym po prostu miec taki idealny )

Stary 2015-10-30, 13:43   #244
Luba
Zakorzenienie

Cytat:
Rodzice mnie nauczyli samodzielności i potrzeby bycia niezależnym i tego, że pieniądze się zarabia a nie dostaje i ja bym sie mega dziwnie czuła gdybym dostała taki drogi prezent (musiałby mnie na pewno jakoś przekonać do niego). Ale raczej nie szłabym tak daleko ze ktoś kupuje drogą rzecz to kupuje daną osobę.

Wiesz, mnie rodzice tego wszystkiego tez nauczyli, ale nauczyli mnie tez tego, ze w zwiazku wszytsko jest nasze a nie moje/twoje. Wszystko, szczescia i nieszczescia sa wspolne i teoria o "dostawaniu" czegokolwiek, czy "kupowaniu kogos" czy "szanowaniu bo sie dorzuca/zarabia", ma sie nijak do naszego pojmowania slowa "zwiazek".

Afazja, darmowa strona z cwiczeniami!

Edytowane przez Luba
Czas edycji: 2015-10-30 o 13:48
Luba jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-10-30, 13:47   #245
Kolor Bzu
Zakorzenienie

Cytat:
Jakoś dziwnie mi oczekiwać, żeby mi kupił samochód z wyższej półki skoro samej mnie nie stać na taki. I w sumie nawet nie wiem jak to umotywować, że brzydko na podjeździe stoi tani i drogi samochód? Lepiej by wyglądały dwa drogie
Nie chodzi o to, że ładnie/brzydko wygląda. Tylko jeśli wspólny budżet pozwala na kupno dwóch dobrych samochodów, to nie wiem po co jedna osoba ma jeździć takim o mniejszym standardzie i z mniejszą ilością udogodnień.
No i jak z korzystaniem jeśli chodzi o wspólne wyjazdy? Każdy swoim? Oboje tym o mniejszym standardzie (tylko po co skoro jest bardziej komfortowy model do dyspozycji)? Czy oboje lepszym, a druga osoba dokłada za eksploatacja ponadstandardowych rzeczy?

---------- Dopisano o 14:47 ---------- Poprzedni post napisano o 14:45 ----------

Cytat:
Napisane przez lwia paszcza Pokaż wiadomość
Jasne nie miałabyś poczucia, że skoro ciebie na coś nie stać, a ktoś ci kupuje jakąś bardzo drogą rzecz, to tym samym kupuje również ciebie? Ja bym chyba się tak poczuła, to niefajne uczucie. Mam kasę, to mam ciebie, Kukiz kiedyś śpiewał dokładnie o tym samym
Nie wydaje mi się, żeby ktoś z kim prowadzę wspólny budżet domowy mnie kupował, bo więcej zarabia. Tak samo jak mi by w życiu nie przyszło do głowy, że łożąc więcej na wspólne utrzymanie kogoś kupuję.
Związek to dla mnie jedność, w której nie ma miejsca na ja, ty, moje, twoje, bo jesteśmy my i nasze. Są wspólne plany, wspólny budżet, wspólne wydatki. Czy moja matka pomagając babci ja kupuje? Czy jak ja byłam dzieckiem i rodzice mnie utrzymywali to mnie kupowali?
Stary 2015-10-30, 14:06   #246
asvr
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Luba Pokaż wiadomość
Wiesz, mnie rodzice tego wszystkiego tez nauczyli, ale nauczyli mnie tez tego, ze w zwiazku wszytsko jest nasze a nie moje/twoje. Wszystko, szczescia i nieszczescia sa wspolne i teoria o "dostawaniu" czegokolwiek, czy "kupowaniu kogos" czy "szanowaniu bo sie dorzuca/zarabia", ma sie nijak do naszego pojmowania slowa "zwiazek".
rozumiem w pełni ja tez nie rozumiem teorii o kupowaniu kogoś itp. Po prostu jakoś ani ja ani mój chłopak nie mamy potrzeby by druga strona decydowala o nie swoich pieniązkach. Może w innym związku byloby inaczej...

---------- Dopisano o 15:06 ---------- Poprzedni post napisano o 15:01 ----------

Cytat:
Napisane przez Kolor Bzu Pokaż wiadomość
Nie chodzi o to, że ładnie/brzydko wygląda. Tylko jeśli wspólny budżet pozwala na kupno dwóch dobrych samochodów, to nie wiem po co jedna osoba ma jeździć takim o mniejszym standardzie i z mniejszą ilością udogodnień.
No i jak z korzystaniem jeśli chodzi o wspólne wyjazdy? Każdy swoim? Oboje tym o mniejszym standardzie (tylko po co skoro jest bardziej komfortowy model do dyspozycji)? Czy oboje lepszym, a druga osoba dokłada za eksploatacja ponadstandardowych rzeczy?
Gdy jedziemy gdzieś we dwójkę to jedziemy zawsze lepszym samochodem (chyba, że ja mam kierować to wolę swój - jest krótszy wiec dla mnie łatwiej manewrować) jakoś tak naturalnie to wyszło. Tak samo mieszkamy teraz w lepszym/wiekszym/ladniejszym mieszkaniu (moim, chlopak ma swoje). Jeśli kiedyś kupimy wspólne to złożymy się po połowie zapewne.
Ja się w niczym nie dokładam do utrzymania samochodu chłopaka a on w niczym nie dokłada się do mojego.

Stary 2015-10-30, 14:13   #247
lwia paszcza
Zakorzenienie

Cytat:

---------- Dopisano o 14:47 ---------- Poprzedni post napisano o 14:45 ----------

Nie wydaje mi się, żeby ktoś z kim prowadzę wspólny budżet domowy mnie kupował, bo więcej zarabia. Tak samo jak mi by w życiu nie przyszło do głowy, że łożąc więcej na wspólne utrzymanie kogoś kupuję.
Związek to dla mnie jedność, w której nie ma miejsca na ja, ty, moje, twoje, bo jesteśmy my i nasze. Są wspólne plany, wspólny budżet, wspólne wydatki. Czy moja matka pomagając babci ja kupuje? Czy jak ja byłam dzieckiem i rodzice mnie utrzymywali to mnie kupowali?

Wiesz, ja to rozumiem trochę także, że czasami ktoś zastępuje prezentami, nie normalnymi rzeczami, ważniejsze sprawy. Często tak robią matki, które zaniedbują dzieci. Jasne, że trzeba je wychować, i na to poświęcić pieniądze, ale nie można ich używać jako środka zastępczego
lwia paszcza jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-10-30, 14:19   #248
elvegirl
po drugiej stronie szafy

Cytat:
Tak samo mieszkamy teraz w lepszym/wiekszym/ladniejszym mieszkaniu (moim, chlopak ma swoje). Jeśli kiedyś kupimy wspólne to złożymy się po połowie zapewne.
I kupicie mniejsze/w gorszej lokalizacji jeśli nie będzie Cię stać na zapłacenie połowy mieszkania w wyższym standardzie, na który by było jego stać?
Stary 2015-10-30, 14:22   #249
asvr
Zadomowienie

Cytat:
I kupicie mniejsze/w gorszej lokalizacji jeśli nie będzie Cię stać na zapłacenie połowy mieszkania w wyższym standardzie, na który by było jego stać?
Powiedzmy kupimy dom 140 m zamiast 300m. ( w sensie na kredyt, bo nikt(chyba) z nas nie ma na połowe domu odłożonych pieniazków).
Raczej to tak będzie wyglądać jeśli się w ogóle zdecydujemy.
On tez jest osobą bardzo oszczędną więc pewnie nie kupiłby tych 300m bo by stwierdził że mu nie potrzeba mimo, że go stać.

Stary 2015-10-30, 14:27   #250
elvegirl
po drugiej stronie szafy

I weźmiecie dwa kredyty, czy jeden i będziecie go spłacać po połowie?
Stary 2015-10-30, 14:29   #251
cholernarejestracja
Copyraptor

Trochę mnie bawią te wszystkie deklaracje kobiece "ja, gdybym miała 10x więcej niż mój partner, to bym mu wszystko kupowała i za wszystko płaciła!". Bo łatwo się mówi, jak się wie, że taka sytuacja na 95% nigdy nie nastąpi Też bym oddała TŻtowi połowę wygranej z szóstki w totka!
cholernarejestracja jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2015-10-30, 14:43   #252
Luba
Zakorzenienie

Cytat:
rozumiem w pełni ja tez nie rozumiem teorii o kupowaniu kogoś itp. Po prostu jakoś ani ja ani mój chłopak nie mamy potrzeby by druga strona decydowala o nie swoich pieniązkach. Może w innym związku byloby inaczej...
Najwazniesze, ze Wy jestescie z tej sytuacji zadowoleni i szczesliwi razem.

Cytat:
Napisane przez cholernarejestracja Pokaż wiadomość
Trochę mnie bawią te wszystkie deklaracje kobiece "ja, gdybym miała 10x więcej niż mój partner, to bym mu wszystko kupowała i za wszystko płaciła!". Bo łatwo się mówi, jak się wie, że taka sytuacja na 95% nigdy nie nastąpi Też bym oddała TŻtowi połowę wygranej z szóstki w totka!
U nas jak mowilam byly rozne sytuacje, byly tez takie, ze moj maz nie pracowal wcale a ja nie dosc, ze pracowalam, to bylam w ciazy. No i jakos przezylismy bez strat , wszystko kupowalam, za wszystko placilam a jak wtedy trafilismy 4 w lotto to kupilismy wielki proszek do prania

Stary 2015-10-30, 14:54   #253
zdradzo
Raczkowanie

Cytat:
Albo jak będą dzieci, okaże się, że zabrakło pieluch, a wtedy z wyrzutem spojrzysz na niego i powiesz" teraz była twoja kolej na zakupy"

Dziwię się, jak dwoje dorosłych ludzi, którzy (zakładam) zamierzają spędzić ze sobą resztę życia może żyć w myśl powiedzenia "kochajmy się jak bracia, liczmy się jak Żydzi". Dla mnie to nie do pomyślenia, naprawdę. Albo, że wybieracie tańsze wakacje, bo Ciebie nie stać. Elve zadała dobre pytanie.
W głowie mi się nie mieści, że dwoje poważnie traktujących się ludzi, dzielących strawę i łoże, może się tak rozliczać. W związku wszystko jest wg mnie wspólne: szczęścia, nieszczęścia, decyzje, plany, seks, a w końcu finanse.
W sumie jak tak myślę, to skoro w tej sferze żyjecie osobno, to czemu w innych też nie mogłoby tak być? Skoro każdy sobie rzepkę skrobie, to chyba nie trzeba konsultować decyzji, a o planach można tylko informować.

Nie chodzi mi już o wspólny wór, bo konta mogą być oddzielne, ale takie kurczowe trzymanie się, że MUSI być 50/50 dla mnie jest niezdrowe i nie prowadzi do niczego dobrego.

Dla mnie związek to MY, a to co do niego wnosimy jest NASZE. Bez podziałów moje-twoje.

Edytowane przez zdradzo
Czas edycji: 2015-10-30 o 14:59
zdradzo jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-10-30, 14:56   #254
asvr
Zadomowienie

Cytat:
I weźmiecie dwa kredyty, czy jeden i będziecie go spłacać po połowie?
Weźmiemy jeden i będziemy spłacać po połowie. tak myśle.

Stary 2015-10-30, 15:01   #255
ellen72
Raczkowanie

Cytat:
Czemu? Malo to na wizazu historii gdzie dziewczyna kupuje i stawia (a przy okazji jezdzi do niego i sama planuje) wiecej? Nawet jak ma 10 razy mniej niz on, a czasem nawet jak on ma ja gdzies.
ellen72 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2015-10-30, 15:01   #256
Kolor Bzu
Zakorzenienie

Cytat:
Z eksem miałam taka sytuację, że przez jakiś czas to ja miałam sporo więcej pieniędzy. Nie miałam problemu by mu odpalić wtedy kilka stówek na buty zimowe, czy zapłacić za jakieś wyjście.
Stary 2015-10-30, 15:01   #257
asvr
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez zdradzo Pokaż wiadomość
Albo jak będą dzieci, okaże się, że zabrakło pieluch, a wtedy z wyrzutem spojrzysz na niego i powiesz" teraz była twoja kolej na zakupy"

Dziwię się, jak dwoje dorosłych ludzi, którzy (zakładam) zamierzają spędzić ze sobą resztę życia może żyć w myśl powiedzenia "kochajmy się jak bracia, liczmy się jak Żydzi". Dla mnie to nie do pomyślenia, naprawdę. Albo, że wybieracie tańsze wakacje, bo Ciebie nie stać. Elve zadała dobre pytanie.
W głowie mi się nie mieści, że dwoje poważnie traktujących się ludzi, dzielących strawę i łoże, może się tak rozliczać. W związku wszystko jest wg mnie wspólne: szczęścia, nieszczęścia, decyzje, plany, seks, a w końcu finanse.
W sumie jak tak myślę, to skoro w tej sferze żyjecie osobno, to czemu w innych też nie mogłoby tak być? Skoro każdy sobie rzepkę skrobie, to chyba nie trzeba konsultować decyzji, a o planach można tylko informować.

Nie chodzi mi już o wspólny wór, bo konta mogą być oddzielne, ale takie kurczowe trzymanie się, że MUSI być 50/50 dla mnie jest niezdrowe i nie prowadzi do niczego dobrego.
W innych nie chcemy by tak było. Po prostu on woli równać poziom do mnie bo jest oszczędną osobą. Może byłby problem gdyby nie był i np. chciał mieć wakacje po 30 tysięcy dwa razy w roku to nie wiem jakby wtedy było bo ja nie mam tyle pieniędzy ale ciężko gdybać jakby było póki co on sam nie lubi wydawać na swoje zachcianki również. Nasze tansze wakacje to czesto marzenie życia dla innych bo tak jak mówię i tak każdy z nas sporo zarabia.
My po prostu kupujemy na zmianę jedzenie jakoś nie wydawało mi się to dziwne :P Czy to oznacza liczenie się jak żydzi? a ciuchy i swoje sprawy każdy sam kupuje nie interesują mnie jego ubrania ani ile na nie wydaje.

Edytowane przez asvr
Czas edycji: 2015-10-30 o 15:04
Stary 2015-10-30, 15:02   #258
Kolor Bzu
Zakorzenienie

Cytat:
Powiedzmy kupimy dom 140 m zamiast 300m. ( w sensie na kredyt, bo nikt(chyba) z nas nie ma na połowe domu odłożonych pieniazków).
Raczej to tak będzie wyglądać jeśli się w ogóle zdecydujemy.
On tez jest osobą bardzo oszczędną więc pewnie nie kupiłby tych 300m bo by stwierdził że mu nie potrzeba mimo, że go stać.
Dla mnie to strasznie dziwne podejście- mieć gorszy standard byle było po równo.
Stary 2015-10-30, 15:07   #259
zdradzo
Raczkowanie

Zakupy na zmianę ok, ale jakbyś któreś z Was zrobiło dwa razy pod rząd, to co? Chodzi mi o to, że łatwo takim sztywnym podziałem dojść do absurdu.

On jest oszczędny, ok. Tak się dzielicie i skoro Wam to pasuje, to też ok. Pytanie tylko, czy on zaoszczędzone pieniądze jest skłonny przeznaczyć na WAS, czy to jest jego kasa, może ją nawet wyrzucić do kosza, jeśli mu się tak zachce, a Ty masz się odpie*przyć, bo jeśli tak, to naprawdę słabo.

I tak jak użytkowniczka wyżej, tego samego nie pojmuję.

W ogóle jak będąc w związku (poważnym) można powiedzieć(albo pomyśleć) "ciebie nie stać". Mi osobiście nie przyszłoby to do głowy.

Edytowane przez zdradzo
Czas edycji: 2015-10-30 o 15:10
zdradzo jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-10-30, 15:11   #260
asvr
Zadomowienie

Cytat:
Dla mnie to strasznie dziwne podejście- mieć gorszy standard byle było po równo.
Pamiętaj, że to oszczędny człowiek

Stary 2015-10-30, 15:13   #261
ellen72
Raczkowanie

Cytat:
I zawsze tak zupelnie naturalnie wychodzi, ze jego oszczednosc sprowadza sie do wydania akurat tylu pieniedzy, na ile stac Ciebie?
Stary 2015-10-30, 15:15   #262
Kolor Bzu
Zakorzenienie

Cytat:
Oszczędność to jedno a ułatwianie sobie życia to drugie.
CO innego np zrezygnować z czegoś co niepotrzebne by mieć więcej pieniędzy w razie potrzeby, a co innego np. kupować mniej bezpieczny samochód, bo tak taniej.

Tak samo zastanawia mnie kwestia tego na co Twój oszczędny TŻ pieniądze przeznaczy? Bo fajnie jest zbierać i oszczędzać ale z jakimś celem.
Będzie miał z tego emeryturę by i wtedy mieć wyższy standard życia? Da dzieciom (bo przecież nie Tobie).
A jak np. Ty będziesz niezdolna do pracy to będzie was utrzymywał, czy łaskawie udzieli pożyczki?
Stary 2015-10-30, 15:15   #263
asvr
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez zdradzo Pokaż wiadomość
Zakupy na zmianę ok, ale jakbyś któreś z Was zrobiło dwa razy pod rząd, to co? Chodzi mi o to, że łatwo takim sztywnym podziałem dojść do absurdu.

On jest oszczędny, ok. Tak się dzielicie i skoro Wam to pasuje, to też ok. Pytanie tylko, czy on zaoszczędzone pieniądze jest skłonny przeznaczyć na WAS, czy to jest jego kasa, może ją nawet wyrzucić do kosza, jeśli mu się tak zachce, a Ty masz się odpie*przyć, bo jeśli tak, to naprawdę słabo.

I tak jak użytkowniczka wyżej, tego samego nie pojmuję.

W ogóle jak będąc w związku (poważnym) można powiedzieć(albo pomyśleć) "ciebie nie stać". Mi osobiście nie przyszłoby to do głowy.
Mówiłam mniej więcej po połowie. Nikt nie liczy tak po prostu wychodzi. Nic się nie stanie jak ktoś kilka razy pod rząd kupi, później pewnie druga osoba tak zrobi. Nie wiem co zrobi ze swoimi oszczędnościami tak samo on nie wie co ja zrobię ze swoimi. Nie wyobrazam sobie zeby mógł on zarządzać moimi - będę chciała to oddam rodzicom i nie wyobrazam sobie by ktoś mógł mi tego zabronić.
Mi tak nigdy nikt nie powiedział, ze mnie nie stać.

Stary 2015-10-30, 15:18   #264
elvegirl
po drugiej stronie szafy

Cytat:
Ja się z takim podejściem spotykam pierwszy raz, ale w sumie jeśli obojgu pasuje "równanie w dół", to czemu nie? To dość oczywiste, że osoba oszczędna, woląca żyć "biedniej", a mieć więcej kasy w portfelu, nie zwiąże się z kimś, przy kim by ta kasa się rozchodziła na wygody

Edytowane przez elvegirl
Czas edycji: 2015-10-30 o 15:19
elvegirl jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-10-30, 15:22   #265
asvr
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez ellen72 Pokaż wiadomość
I zawsze tak zupelnie naturalnie wychodzi, ze jego oszczednosc sprowadza sie do wydania akurat tylu pieniedzy, na ile stac Ciebie?
Tzn ja nie wiem ile on wydaje na co. Nie śledzę tego w żaden sposób. Na wyjazdy jezdzimy takie jakie ja wybiore a wybieram takie by było mnie stać.
On wcześniej oszczędzał więcej ale mu tłumaczyłam ze jesteśmy młodzi, że kiedy jak nie teraz podróże i dlatego zmienił troche nastawienie, ale nadal jest bardzo oszczędny.

---------- Dopisano o 16:22 ---------- Poprzedni post napisano o 16:19 ----------

Cytat:
Oszczędność to jedno a ułatwianie sobie życia to drugie.
CO innego np zrezygnować z czegoś co niepotrzebne by mieć więcej pieniędzy w razie potrzeby, a co innego np. kupować mniej bezpieczny samochód, bo tak taniej.

Tak samo zastanawia mnie kwestia tego na co Twój oszczędny TŻ pieniądze przeznaczy? Bo fajnie jest zbierać i oszczędzać ale z jakimś celem.
Będzie miał z tego emeryturę by i wtedy mieć wyższy standard życia? Da dzieciom (bo przecież nie Tobie).
A jak np. Ty będziesz niezdolna do pracy to będzie was utrzymywał, czy łaskawie udzieli pożyczki?
Mój samochód będzie bezpieczny - mówię szrota nie kupię.
A na co przeznaczy pieniązki nie wiem.
Tak samo nie wiem co on zrobi jak ja będe niezdolna do pracy - na taką sytuację się ubezpieczam, odkładam i inwestuję. Chciałabym sobie wtedy poradzić niezależnie czy z kimś będę czy nie.

Stary 2015-10-30, 15:22   #266
Luba
Zakorzenienie

Cytat:
W innych nie chcemy by tak było. Po prostu on woli równać poziom do mnie bo jest oszczędną osobą. Może byłby problem gdyby nie był i np. chciał mieć wakacje po 30 tysięcy dwa razy w roku to nie wiem jakby wtedy było bo ja nie mam tyle pieniędzy ale ciężko gdybać jakby było póki co on sam nie lubi wydawać na swoje zachcianki również. Nasze tansze wakacje to czesto marzenie życia dla innych bo tak jak mówię i tak każdy z nas sporo zarabia.
My po prostu kupujemy na zmianę jedzenie jakoś nie wydawało mi się to dziwne :P Czy to oznacza liczenie się jak żydzi? a ciuchy i swoje sprawy każdy sam kupuje nie interesują mnie jego ubrania ani ile na nie wydaje.
Ja nie chce meiszac, serio, po prostu takie pytanie mi sie nasuwa.
Jestes pewna, ze on bylyby tak sao oszczedny przy innej dziewczynie?
Po prostu taka oszczednosc (moze blednie) kojarzy mi sie z sytuacja, kiedy ktos nie chce angazowac ani sie do konca, ani swoich uczuc ani finansow, bo nie jest pewny, czy to jest TA osoba z ktora chce spedzic zycie.
Bo jednak w takim zwiazku, kiedy myslimy, ze z taka osoba spedzimy zycie, jest jednak inaczej, tak mysle. Dajemy wszystko co mamy, zyjemy razem i chcemy uchylic nieba komus i sobie tez, czemu nie. Jeszcze raz zaznaczam, ze moze blednie sadze, moze on faktycznie oszczedny i nadmiar gotowki oszczedza dla Was na gorsze czasy.

Stary 2015-10-30, 15:22   #267
ellen72
Raczkowanie

Cytat:
Tzn ja nie wiem ile on wydaje na co. Nie śledzę tego w żaden sposób. Na wyjazdy jezdzimy takie jakie ja wybiore a wybieram takie by było mnie stać.
On wcześniej oszczędzał więcej ale mu tłumaczyłam ze jesteśmy młodzi, że kiedy jak nie teraz podróże i dlatego zmienił troche nastawienie, ale nadal jest bardzo oszczędny.
Moze macie oboje na tyle duzo pieniedzy, ze cala roznica sprowadza sie do "ja oszczedzam tyle, a on tyle".

On wydawal mniej na zycie, ale wyjazdy wybieralby drozsze gdybys Ty takie tez chciala?
Stary 2015-10-30, 15:23   #268
asvr
Zadomowienie

Cytat:
Ja się z takim podejściem spotykam pierwszy raz, ale w sumie jeśli obojgu pasuje "równanie w dół", to czemu nie? To dość oczywiste, że osoba oszczędna, woląca żyć "biedniej", a mieć więcej kasy w portfelu, nie zwiąże się z kimś, przy kim by ta kasa się rozchodziła na wygody
Wiecie co nie myślałam ze jestem takim wyjątkiem

Stary 2015-10-30, 15:26   #269
Kolor Bzu
Zakorzenienie

Cytat:
Mój samochód będzie bezpieczny - mówię szrota nie kupię.
A na co przeznaczy pieniązki nie wiem.
Tak samo nie wiem co on zrobi jak ja będe niezdolna do pracy - na taką sytuację się ubezpieczam, odkładam i inwestuję. Chciałabym sobie wtedy poradzić niezależnie czy z kimś będę czy nie.
Oczywście, że najlepiej jest sobie poradzić tak czy siak. Tylko jednak od tego jest się w związku by było lżej. Nie potrafiłabym być z kimś, na kogo nie mogłabym liczyć gdyby podwinęła mi się noga. Tak samo jak nie mogłabym być z kimś, kto odkłada pieniądze, a ja nawet nie wiem na co ma je zmaiar przeznaczyć.
Nie chodzi o kontrolę, ani zabranianie ale o rozsądne gospodarowanie.

Nie mam nic do Waszych ustaleń. Po prostu strasznie mnie one dziwią.
Stary 2015-10-30, 15:27   #270
Luba
Zakorzenienie

Cytat:
Wiecie co nie myślałam ze jestem takim wyjątkiem
No jestes
Dla mnie pod tym wzgledem jestecie wyjatkowi, ze nie znam drugiej takiej pary, ktora wlasnie az tak ma osobna kase.
My z mezem tez jestesmy bardzo oszczedni, moj maz w pewnym momencie zaczal zarabiac tyle, ze ja nigdy bym go nie dogonila, chociaz na poczatku to ja zarabialam lub zarabialam wiecej, potem na rowni zararbialismy. W pewnym momencie on wystrzelil w kosmos z mojego punktu widzenia. I oszczedzalismy, ale to byly wspolne oszczednosci.

Edytowane przez Luba
Czas edycji: 2015-10-30 o 15:29
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Intymnie

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości