Pedagogika - studentki, studia - WĄTEK ZBIORCZY - Strona 9 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Szkoła i edukacja > Studia

Notka

Studia Miejsce dla osób, które są zainteresowane studiami. Chcesz dowiedzieć się jak wygląda życie studenckie? Dołącz do nas, podziel się doświadczeniem.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2008-10-06, 09:18   #241
Apiska
Zakorzenienie

Dot.: Pedagogika-prosze o opinię!

Dołączam, 3 rok ped, praca socjalna Legnica
Ślub
: 28.09.2013r

41/40
Apiska jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-10-10, 14:07   #242
Thinner is the winner
Raczkowanie

witamy witamy

You don`t know how lovely you are...
Thinner is the winner jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-10-28, 17:14   #243
miriam110
Przyczajenie

cześć dziewczyny!!
Ja w tym roku obroniłam licencjat z pedagogiki specjalność społeczna. Studia bardzo ciekawe i wiadomości zdobyte bardzo przydatne są w życiu osobistym. Ale w życiu już nie jest tak kolorowo. Mieszkam w małym miasteczku i prace znaleść po tym kierunku to jest nie lada wyzwanie ( jeszcze nie sprostałam jemu). Podczas studiów przedstawiano nam szeroki wachlaż miejsc w których będzie można pracować, niestety to tylko wizja "szklanych domów". Aby pracować w gopsach, albo MOPS-ach (miejski ośrodek pomocy społecznej) trzeba mieć specjalność pracownik socjalny, na świetlicach trzeba mieć przynajmniej kurs opiekuńczo- wychowawczy, aby pracować w izbie dziecka trzeba przejść testy psychologiczne które niestety nie są łatwe!!

No ale może wy będziecie mieć szczęście do pracy po ukończeniu studiów!!
POWODZENIA!!!!!!!

Edytowane przez miriam110
Czas edycji: 2008-10-28 o 17:16 Powód: korekta
miriam110 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-01-23, 23:47   #244
Katya
Raczkowanie

Czesc! Czy wie ktoras z Was czy planuja otworzyc na UŁ studia stacjonarne uzupelniajace? Sa tylko zaoczne! Jak dla mnie to paranoja.
Bralam pod uwage APS, ale tam, zdaje sie, dzienne sa na uzupelniajacych tylko kierunki ogolne :\ - ped ogolna, ped specjalna.. Jestem po ped reso i niepotrzebne mi powtroki z histroii wychowania itp ^^
A moze dziewczyny z innych miast, wiecie cos na temat dziennych, uzupelniajacych na waszych uczelniach?
Poza tym, wiem, ze moge wybrac inny kierunek st. uzupelniajacych. Pytanie tylko jakie to moga byc kierunki :\ wiem ze w lodzi jest administracja dla studentow z licencjatem po studiach nieprawniczych, ale zaoczna. Czy wiecie jakie jeszcze sa mozliwosci?
Katya jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-04-22, 14:56   #245
Justinka_
Rozeznanie

..

Edytowane przez Justinka_
Czas edycji: 2009-08-30 o 08:31 Powód: blad
Justinka_ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-04-23, 11:18   #246
0096a1e2f6245c4e98bc18de9b0ed84c369ef137_632f8bf2adc0b
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez Katya Pokaż wiadomość
Czesc! Czy wie ktoras z Was czy planuja otworzyc na UŁ studia stacjonarne uzupelniajace? Sa tylko zaoczne! Jak dla mnie to paranoja.
Bralam pod uwage APS, ale tam, zdaje sie, dzienne sa na uzupelniajacych tylko kierunki ogolne :\ - ped ogolna, ped specjalna.. Jestem po ped reso i niepotrzebne mi powtroki z histroii wychowania itp ^^
A moze dziewczyny z innych miast, wiecie cos na temat dziennych, uzupelniajacych na waszych uczelniach?
Poza tym, wiem, ze moge wybrac inny kierunek st. uzupelniajacych. Pytanie tylko jakie to moga byc kierunki :\ wiem ze w lodzi jest administracja dla studentow z licencjatem po studiach nieprawniczych, ale zaoczna. Czy wiecie jakie jeszcze sa mozliwosci?
Łudzisz się, że na mgr uzupełniających będziesz miała same nowe rzeczy? Ja bym wybrała tę specjalną - coraz wiecej dzieciaków jest poważnie zaburzonych. No, ale to trzeba być maniakiem, a nie pedagogiem z przypadku - to nie uwaga do Ciebie, tylko taka ogólna.
0096a1e2f6245c4e98bc18de9b0ed84c369ef137_632f8bf2adc0b jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-06-12, 11:49   #247
doda1982
Raczkowanie

Witam!! mam pytanko jestem po pedagogice opiekunczo wych i pracy socjalnej czy moze po tym kierunko pracowac w przedszkolu bo skladajac cv do jednego z przedszkola pani dyrektor powiedziala mi ze bym musiala zrobic podyplomowke na przedszkolna;/ ale mam znajome co pracuje po tej specjalnosic w przedszkolach. wiec jak to jest??
doda1982 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-06-12, 14:20   #248
et-ka
Zakorzenienie

GG do et-ka

trzeba miec edukacje początkowa, wychowanie przedszkole..nie słyszałam, by ktos po opeikunczo wychowawczej pracowal normalnie w przedszkolu. u mnie przynajmniej,
w prywatnych pewnie mozna pracować po jakiejkolwiek pedagogice

Dyskretnej troski trzeba mi..
et-ka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-08-18, 17:04   #249
Ewka:D:D
Rozeznanie

a powiedzcie gdzie mialyscie praktyki, bo ja wlasnie jestem na etapie poszukiwania jakis praktyk a za bardzo nie wiem gdzie ruszyc bo przedszkola i szkoly odpadaja poniewaz od pon do pt do 15 siedze w pracy....

Ewka:D:D jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-08-18, 18:13   #250
Vivelith
Zadomowienie

Przepraszam, jeśli było takie pytanie,
ale szczerze - nie chce mi się szukac, bo wątek kilka stron ma

Dziewczyny, tegoroczne maturzystki :
interesuje mnie egzamin wstępny na pedagogikę wczesnoszkolną i nauczanie początkowe. (najlepiej UR )
Czy zasady egzaminu się zmieniły czy nadal tak samo ?
Mogłybyście podzielic się swoimi przeżyciami ? ;>
Stary 2009-08-18, 18:29   #251
justi699
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Ewka:D:D Pokaż wiadomość
a powiedzcie gdzie mialyscie praktyki, bo ja wlasnie jestem na etapie poszukiwania jakis praktyk a za bardzo nie wiem gdzie ruszyc bo przedszkola i szkoly odpadaja poniewaz od pon do pt do 15 siedze w pracy....
może spróbuj w świetlicach socjoterapeutycznych, terapeutycznych? ja miałam praktyki w takiej świetlicy i na prawde dużo się tam nauczyłam, o życiu przede wszystkim a może dom dziecka, pogotowie opiekuńcze?

a tak poza tym to wita studentka 3 roku pedagogiki opiekuńczo- wychowawczej

dziewczyny nie straszcie tą logiką bo ja mam ją mieć właśnie na 3 roku :/ i już się boje, a ten przedmiot jest na zaliczenie (tylko ćwicz) czy jest z tego egzamin? Jak to wygląda? i co to w ogóle jest ta logika?

Nasz Ślub

Jesteś z nami
11.05.2015, godz. 13.30
justi699 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2009-08-19, 11:15   #252
Apiska
Zakorzenienie

Dołączam, DSW Wrocław, pedagogika specjalnośc poradnicteo psychologiczno-pedagogiczne.
Ślub
: 28.09.2013r

41/40
Apiska jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-08-21, 15:24   #253
squirrelqa
Zakorzenienie

Hej
Zastanawiam się nad tym kierunkiem.
Tylko że mi się zdaję, że to kierunek związany tylko z wychowywaniem dzieci w ośrodkach, przedszkolach, domach dziecka itp.
Więc jakie to ma powiązanie z kulturą?
Gdyż w Lublinie jest kierunek
PEDAGOGIKA O SPECJALNOŚCI: ANIMATOR I MENEDŻER KULTUR.

I jeszcze dodatkowo można wybrać jeszcze jakieś rozszerzenie czy coś takiego spośród: fotografii (to mnie ciągnie tutaj xD), teatru i tańca (chyba chodzi tu o możliwość prowadzenia takich zajęć).

Czy ktoś może studiuje ten kierunek lub wie o co w nim chodzi?
Byłabym bardzo wdzięczna.
Tutaj jest jeszcze strona o tym kierunku: http://www.umcs.lublin.pl/articles.php?aid=2625

Pozdrawiam
squirrelqa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-08-21, 17:42   #254
Konto usunięte

To dziwny twór, nie mający wiele wspólnego z pracą pedagoga. Po tym trafisz do domu kultury. Absolutnie nie do domu dziecka, przedszkola czy szkoły
0096a1e2f6245c4e98bc18de9b0ed84c369ef137_632f8bf2adc0b jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-08-24, 13:04   #255
pxv
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez squirrelqa Pokaż wiadomość

Hej
Zastanawiam się nad tym kierunkiem.
Tylko że mi się zdaję, że to kierunek związany tylko z wychowywaniem dzieci w ośrodkach, przedszkolach, domach dziecka itp.
Więc jakie to ma powiązanie z kulturą?
Gdyż w Lublinie jest kierunek
PEDAGOGIKA O SPECJALNOŚCI: ANIMATOR I MENEDŻER KULTUR.

I jeszcze dodatkowo można wybrać jeszcze jakieś rozszerzenie czy coś takiego spośród: fotografii (to mnie ciągnie tutaj xD), teatru i tańca (chyba chodzi tu o możliwość prowadzenia takich zajęć).

Czy ktoś może studiuje ten kierunek lub wie o co w nim chodzi?
Ja po tym jestem. Wogóle nie wiąże się to z "wychowywaniem dzieci w ośrodkach, przedszkolach, domach dziecka itp." Już prędzej można się zgodzić z tym że "trafisz do domu kultury" chociaż u nas prowadzący ciągle mówili o tym, żę teraz to się pracuje na konkretnych projektach a nie w instytucjach i żebyśmy się na to nastawiali. O tym jakie to ma powiązanie z kulturą napisane jest w tym linku, który wkleiłaś.
Ogólnie to jest tak, że na pierwszym semestrze są takie ogólnopedagogiczne zajęcia. Po pierwszym semestrze wybiera się specjalizację i AiMK jest jedną z nich, wtedy jest więcej zajęć dotyczących kultury jak np. pedagogika kultury, historia kultury, zarządzanie w kulturze, marketing w kulturze itp. Po pierwszym roku wybierasz jedną ze specjalizacji i masz do wyboru teatr, taniec bądź fotografię. Z wybranej specjalizacji są zajęcia typu (na przykładzie tańca napiszę bo na tym byłam): warsztaty taneczne, choreografia, metodyka prowadzenia zajęć tanecznych.
pxv jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-08-25, 00:41   #256
wsiowy_gupek
Zakorzenienie

GG do wsiowy_gupek

Mam pytanie, jeśli studiuje resocjalizacje, teraz zaczynam 2 rok, a w przyszłości chciałabym uczyć w klasach od 1-3 to wystarczy po licencjacie res. zrobić magistra wczesnoszkolnej? Czy powinnam mieć zarówno licencjat jak i magistra wczesnoszkolnej?
Wiem, że pensje małe bla bla bla, ale uważam że spełniłabym się jako nauczycielka maluchów

Jeszcze jedno...
U mnie w mieście są 2 szkoły specjalne. Gdybym chciała tam uczyć to musze mieć magistra wczesnoszkolnej plus mgr specjalnej? A może mgr specjalnej plus biologia/historia itp

Zapuszczam:
włosy, paznokcie i biust.

Po prostu od urodzenia jestem chora na lenia
Wszystko co robię - robię tak od niechcenia...

Bo wolny czas to jest coś co lubie,
tych co pracują i się uczą nie rozumiem!
wsiowy_gupek jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-08-25, 06:14   #257
Konto usunięte

Spokojnie możesz mgr zrobić, ale musisz dobrze poszukać - na wczesnoszkolnej są głównie metodyczne zajęcia i psychologiczno-rozwojowe, i mało uczelni chce przyjmować na zmianę kierunku - jest mnóstwo różnic programowych. Wiem, że UŚ przyjmuje, ale za każdą różnicę płacisz 90zł.

Do szkoły specjalnej musisz mieć nie specjalną ogólną, tylko OLIGOFRENOPEDAGOGIKĘ, którą możesz robić podyplomowo już po licencjacie. Ale zastanów się dobrze, czy podołasz takiemu nauczaniu - to jest diametralnie różne od uczenia maluchów w masowej szkole
Stary 2009-08-25, 07:37   #258
squirrelqa
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez pxv Pokaż wiadomość
Ja po tym jestem. Wogóle nie wiąże się to z "wychowywaniem dzieci w ośrodkach, przedszkolach, domach dziecka itp." Już prędzej można się zgodzić z tym że "trafisz do domu kultury" chociaż u nas prowadzący ciągle mówili o tym, żę teraz to się pracuje na konkretnych projektach a nie w instytucjach i żebyśmy się na to nastawiali. O tym jakie to ma powiązanie z kulturą napisane jest w tym linku, który wkleiłaś.
Ogólnie to jest tak, że na pierwszym semestrze są takie ogólnopedagogiczne zajęcia. Po pierwszym semestrze wybiera się specjalizację i AiMK jest jedną z nich, wtedy jest więcej zajęć dotyczących kultury jak np. pedagogika kultury, historia kultury, zarządzanie w kulturze, marketing w kulturze itp. Po pierwszym roku wybierasz jedną ze specjalizacji i masz do wyboru teatr, taniec bądź fotografię. Z wybranej specjalizacji są zajęcia typu (na przykładzie tańca napiszę bo na tym byłam): warsztaty taneczne, choreografia, metodyka prowadzenia zajęć tanecznych.
Bardzo dziękuję za odpowiedź
Właśnie nie bardzo mnie ciągnie do wychowywania dzieci czy czegoś z tym związanego dlatego obawiałam się trochę co to w ogóle za kierunek jest. Czyli można określić, że to bardziej podchodzi pod takie kulturoznawstwo, tak?

I jeszcze jedno-miałaś warsztaty taneczne czyli praktykę (jak mniemam)-jak dużo jest takich praktycznych ćwiczeń na tych studiach? Są tylko przez semestr, cały rok czy do samego końca?
Gdybyś jeszcze miała jakieś informacje odnośnie fotografii na tym kierunku (może od znajomych czy zasłyszane gdzieś), to z chęcią bym poczytała .

Pozdrawiam
Stary 2009-08-25, 11:03   #259
Martita 88
Zakorzenienie

hej dziewczynki
mamkolezankę straszą ode mnie o rok ona też studiowała historię i potem jak ją skończyła złożyła papiery na pedagogikę, kiedy jej przyjaciele i rodzina o tym usłyszeli, odradzali jej,ale ona miała to gdzieś. Ja też się zastanaiwam nad wzięciem pedagogiki z tym że waham się nad 2 sepcjalnościami: edukacja wczesnoszkolna i przedszkolna, czy pedagogika opiekuńcza. Którą radzicie brać?
Let it stay here
2.07.2013- prawo jazdy w kieszeni
Martita 88 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2009-08-25, 11:13   #260
wsiowy_gupek
Zakorzenienie

GG do wsiowy_gupek

[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;13890917]Spokojnie możesz mgr zrobić, ale musisz dobrze poszukać - na wczesnoszkolnej są głównie metodyczne zajęcia i psychologiczno-rozwojowe, i mało uczelni chce przyjmować na zmianę kierunku - jest mnóstwo różnic programowych. Wiem, że UŚ przyjmuje, ale za każdą różnicę płacisz 90zł.

Do szkoły specjalnej musisz mieć nie specjalną ogólną, tylko OLIGOFRENOPEDAGOGIKĘ, którą możesz robić podyplomowo już po licencjacie. Ale zastanów się dobrze, czy podołasz takiemu nauczaniu - to jest diametralnie różne od uczenia maluchów w masowej szkole [/QUOTE]
A ja byłam przekonana że tzreba mieć specjalną...
Mój TZ pracuje za osobami upośledzonymi, chorymi psychicznie i mniej więcej mam pojęcie jak to wygląda...
Czy podołam? Myśle, że tak. Wiem, że ciężko jest pracować z takimi osobami, ale myśle, że dałabym radę. Zresztą mam jeszcze troszke czasu na podjęcie decyzji.

A jak to jest z tymi podyplomowymi oligofrenopedagogika? To robi się po magistrze czy już po licencjacie? I moge to zrobić niezaleznie czy skoncze wczesnoszkolną, specjalną czy resocjalizacje?

Dziękuje za Twoją odpowiedź

Zapuszczam:
włosy, paznokcie i biust.

Po prostu od urodzenia jestem chora na lenia
Wszystko co robię - robię tak od niechcenia...

Bo wolny czas to jest coś co lubie,
tych co pracują i się uczą nie rozumiem!
wsiowy_gupek jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-08-25, 11:46   #261
pxv
Raczkowanie

A proszę bardzo w razie innych pytań jeszcze, pisz.

Można tak powiedzieć, że pod kulturoznawstwo. Nawet od tego roku magisterkę po tym można na kulturoznawstwie robić. Ja przez te 3 lata (na licencjacie byłam a teraz mgr. robię też tam) nie miałam żadnych zajęć z dziećmi. Praktyki po każdym roku się robi w instytucjach kultury.

Te zajęcia praktyczne z wybranych specjalizacji są do 5 semestru bo po 5 semestrze jest egzamin na którym ludzie z teatru wystawiali spektakle, z tańca etiudy taneczne a z fotografii robili wystawę. Wszystko było w Chatce Żaka i wstęp był wolny dla każdego, więc możesz iść w przyszłym roku pooglądać co czekałoby Cię gdybyś się zdecydowała Z takich praktycznych rzeczy to jeszcze jest taki przedmiot: metodyka działalności kulturalnej, w ramach której trzeba zorganizować dwie imprezy kulturalne - pierwszą w cztery osoby a drugą w dwie.

Co do fotografii to oni mieli zajęcia takie: teoria fotografii, pracownia fotograficzna, warsztaty fotograficzne, etodyka prowadzenia zajęć fotograficznych, estetyka fotografii i na plener gdzieś jechali też. W każdym z trzech semestrów było ok. 100 godzin takich zajęć. Wychodziło więc mniej więcej 6 godzin tygodniowo.

Tak ogólnie animacja jest uznawana za najbardziej rozluźniony kierunek na wydziale
Stary 2009-08-25, 18:32   #262
squirrelqa
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez pxv Pokaż wiadomość
A proszę bardzo w razie innych pytań jeszcze, pisz.

Można tak powiedzieć, że pod kulturoznawstwo. Nawet od tego roku magisterkę po tym można na kulturoznawstwie robić. Ja przez te 3 lata (na licencjacie byłam a teraz mgr. robię też tam) nie miałam żadnych zajęć z dziećmi. Praktyki po każdym roku się robi w instytucjach kultury.

Te zajęcia praktyczne z wybranych specjalizacji są do 5 semestru bo po 5 semestrze jest egzamin na którym ludzie z teatru wystawiali spektakle, z tańca etiudy taneczne a z fotografii robili wystawę. Wszystko było w Chatce Żaka i wstęp był wolny dla każdego, więc możesz iść w przyszłym roku pooglądać co czekałoby Cię gdybyś się zdecydowała Z takich praktycznych rzeczy to jeszcze jest taki przedmiot: metodyka działalności kulturalnej, w ramach której trzeba zorganizować dwie imprezy kulturalne - pierwszą w cztery osoby a drugą w dwie.

Co do fotografii to oni mieli zajęcia takie: teoria fotografii, pracownia fotograficzna, warsztaty fotograficzne, etodyka prowadzenia zajęć fotograficznych, estetyka fotografii i na plener gdzieś jechali też. W każdym z trzech semestrów było ok. 100 godzin takich zajęć. Wychodziło więc mniej więcej 6 godzin tygodniowo.

Tak ogólnie animacja jest uznawana za najbardziej rozluźniony kierunek na wydziale
Jeszcze raz bardzo dziękuję za odpowiedź
No to narobiłaś mi teraz smaka na ten kierunek, nie powiem. Wydaje mi się, że można w sporej ilości miejsc pracować po tym kierunku, jednak trochę się boję, że taka specjalizacja zamknie mi drogę w stronę innych rzeczy, które też bym chciała robić w przyszłości-jak na przykład praca dziennikarki. Jednak sporo Wizażanek pisało, że lepiej mieć specjalność w innej dziedzinie, dziennikarzem można być bez tych studiów...
No i mętlik w głowie

Jeszcze to przez ten rok przemyślę a może od przyszłego roku będę studiować pedagogikę, kto wie

Pozdrawiam
Stary 2009-08-25, 18:41   #263
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez wsiowy_gupek Pokaż wiadomość
A ja byłam przekonana że tzreba mieć specjalną...
Mój TZ pracuje za osobami upośledzonymi, chorymi psychicznie i mniej więcej mam pojęcie jak to wygląda...
Czy podołam? Myśle, że tak. Wiem, że ciężko jest pracować z takimi osobami, ale myśle, że dałabym radę. Zresztą mam jeszcze troszke czasu na podjęcie decyzji.

A jak to jest z tymi podyplomowymi oligofrenopedagogika? To robi się po magistrze czy już po licencjacie? I moge to zrobić niezaleznie czy skoncze wczesnoszkolną, specjalną czy resocjalizacje?

Dziękuje za Twoją odpowiedź

Oligofrenopedagogika to dział ped. specjalnej, zajmujący się osobami upośledzonymi umysłowo - czyli do szkoły specjalnej

Napisałam, że możesz po lic. robić podyplomówkę - i tak, obojętnie, po jakiej pedagogice, nie ma znaczenia Z tym, że mając np samą oligo + jakąś pedagogikę nieprzedmiotową (resocjalizację, opiekuńczą, pracy itd.) możesz pracować wyłącznie w klasach edukacyjno - terapeutycznych (a więc upośledzenia umiarkowane, znaczne, głębokie), oraz w warsztatach terapii zajęciowej, natomiast do upośledzenia lekkiego, czyli tam, gdzie są przedmioty zwykłe - musisz mieć jakiś przedmiot. Nie możesz na samej oligo bazować.
Stary 2009-08-26, 13:56   #264
pxv
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez squirrelqa Pokaż wiadomość
Jeszcze raz bardzo dziękuję za odpowiedź
No to narobiłaś mi teraz smaka na ten kierunek, nie powiem. Wydaje mi się, że można w sporej ilości miejsc pracować po tym kierunku, jednak trochę się boję, że taka specjalizacja zamknie mi drogę w stronę innych rzeczy, które też bym chciała robić w przyszłości-jak na przykład praca dziennikarki. Jednak sporo Wizażanek pisało, że lepiej mieć specjalność w innej dziedzinie, dziennikarzem można być bez tych studiów...
No i mętlik w głowie

Jeszcze to przez ten rok przemyślę a może od przyszłego roku będę studiować pedagogikę, kto wie

Pozdrawiam
Z powodzeniem możesz robić drugi kierunek, szczególnie po pierwszym roku. Zajęć nie jest jakoś dużo a i specjalnie trudne nie są. U nas większość ludzi spokojnie godziła ten kierunek z innym bądź z pracą.
Stary 2009-08-26, 15:27   #265
Vivelith
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Vivelith Pokaż wiadomość
Przepraszam, jeśli było takie pytanie,
ale szczerze - nie chce mi się szukac, bo wątek kilka stron ma

Dziewczyny, tegoroczne maturzystki :
interesuje mnie egzamin wstępny na pedagogikę wczesnoszkolną i nauczanie początkowe. (najlepiej UR )
Czy zasady egzaminu się zmieniły czy nadal tak samo ?
Mogłybyście podzielic się swoimi przeżyciami ? ;>
to ja się przypomnę
może ktoś jednak wie ? ;>
Stary 2009-10-21, 18:28   #266
_MarlenA_
Rozeznanie

Witam.
Mamy prośbę do ludzi studiujących pedagogikę specjalną z dr.Emilem Szewczykiem…Czy nie zrobiłby ktoś 2 zadań z socjometrii?? (Oczywiście nie za darmo) Niestety nie mamy pojęcia jak zrobić a potrzebujemy na niedziele na zaliczenie. Pomóżcie. Marli i Tusia
_MarlenA_ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-10-23, 10:55   #267
party_girl7
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez justi699 Pokaż wiadomość
a tak poza tym to wita studentka 3 roku pedagogiki opiekuńczo- wychowawczej

dziewczyny nie straszcie tą logiką bo ja mam ją mieć właśnie na 3 roku :/ i już się boje, a ten przedmiot jest na zaliczenie (tylko ćwicz) czy jest z tego egzamin? Jak to wygląda? i co to w ogóle jest ta logika?
jestem studentką na III sem na pedagogice co do specjalizacji to nie wiem jeszcze tak do końca ale najbardziej podchodzi mi pedagogika socjalna z poradnictwem zawodowym, może jakieś opinie absolwentów lub studentów??

co do logiki to miałam na pierwszym roku i powiem szczerze: na poczatku czarna magia ale dorwałam fajną książkę Wieczorka "logika dla opornych" i po tej lekturze juz wszystko było jasne, przeczytałam 3 razy ale z zaliczenia dostałam 5 jako jedna z nielicznych polecam.
Stary 2009-10-23, 15:47   #268
panna kinia
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez party_girl7 Pokaż wiadomość
co do logiki to miałam na pierwszym roku i powiem szczerze: na poczatku czarna magia ale dorwałam fajną książkę Wieczorka "logika dla opornych" i po tej lekturze juz wszystko było jasne, przeczytałam 3 razy ale z zaliczenia dostałam 5 jako jedna z nielicznych polecam.
Ooo dobrze wiedzieć, bo ja właśnie zaczełam logikę (II rok) i mam wrażenie, że kobita w innym języku wykłada, dlatego potrzebna mi będzie jakaś lektura. Tym bardziej, że słyszałam jak niewielu farciarzy zalicza ten przedmiot. Dziękuję bardzo
Stary 2009-12-10, 20:18   #269
zabciajs
Zakorzenienie

Witajcie!
Nie wiem gdzie mam zamieścić moje pytanie. Może będziecie coś wiedziały i mi pomożecie. Cały dzień szukam informacji, ale są tak zamotane że cięzko mi znaleź coś konkretnego.

Chodzi o to jak to jest z tą pedagogiką i uczeniem w szkole?
Jak zostać nauczycielem?

Interesuje mnie nauczanie wczesnoszkolne. Studiuje teraz całkiem coś innego BHP,ale po licencjacie mam zamiar podjąć się jakiś kroków które zaprowadzą mnie do pracy z dziećmi. Czy po pedagogice moge zacząć uczyć? Musze zrobić mgr a później iść na jakieś podyplomowe nadające kwalifikacje do nauczania, czy już je będe posiadać??? Wiem,że ludzie studiują np historie i później robią sobie podypomowe nadające takie własnie kwalifikacje. Czy trzeba studiować jakiś konkretny przedmiot żeby uczyć w klasach 1-3?
Kurcze zagubiona jestem.

Albo czy odrazu moge po tym moim bhp iść na podyplomową pedagogike i to wystarczy?
Stary 2009-12-12, 17:19   #270
panna kinia
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez zabciajs Pokaż wiadomość
Chodzi o to jak to jest z tą pedagogiką i uczeniem w szkole?
Jak zostać nauczycielem?
Z tego co się orientuje to, aby pracować z w szkole trzeba mieć tytuł magistra. Natomiast do pracy w przedszkolu wystarcza licencjat, a w niektórych placówkach "tylko" dyplom.

Edytowane przez panna kinia
Czas edycji: 2009-12-12 o 17:20 Powód: literówka
panna kinia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Studia

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości