|
|||||||
| Notka |
|
| Wizażowe Społeczności Wizażowe społeczności to forum, na którym poznasz osoby w swoim wieku, spod tego samego znaku zodiaku, szkoły. Dołącz do nas i daj się poznać. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#241 | |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Oszczędzanie niejedno imię ma - i nie będąc żyłą z klasą żyć się da! cz III
Cytat:
To jet drewno? Raz ze mogą byc korniki a dwa ze pewnie syf pod tym jest
|
|
|
|
|
#242 | |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Oszczędzanie niejedno imię ma - i nie będąc żyłą z klasą żyć się da! cz III
Cytat:
, byłoby je widać i słychać i przerzuciłyby się na lepsze meble.Ocieplenie domu z zewnątrz i dachu dużo dało A z drugiej strony jest też pytanie czy warto inwestować, skoro wiemy że kiedyś to i tak zostanie sprzedane . Dylematy...
|
|
#243 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Dobrze, że masz własny dom i tym swoim parkiem maszynowym nie zagracasz parkingu na osiedlu.
|
|
#244 | |||
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Cpt.Cook dobrze napisała - tu po prostu jest inna skala problemów, w stylu jak odłożyć miesięcznie 100-200zł. Jesteś po prostu zbyt zamożna żeby wiele rzeczy o których tu się pisze zrozumieć i dlatego się oburzasz, tak mi się wydaje ![]() Przypominasz mi szefową mojego męża, która niestety jest straszliwym snobem Ale piszę to z sympatią, bo szczerze zazdroszczę takich problemów.Cytat:
wkleję wam jak TŻ wróci bo nie mogę linka znaleźć. Cytat:
http://www.miraclemethod.com/images/...mic-tile-1.jpg http://www.miraclemethod.com/images/...ile-floors.jpg |
|||
|
|
|
#245 |
|
Zakorzenienie
|
http://www.makehomeeasier.pl/inspira...ojej-lazienki/
Tu jest super metamorfoza z malowaniem płytek łazienkowych
|
#246 |
|
Zakorzenienie
|
Ja co prawda udzielam się z doskoku, czytam regularnie
ale po prostu muszę napisać, że pomysł z pomalowaniem płytek jest rewelacyjny! jakoś nigdy nie pomyślałam, że można po prostu je pomalować ciekawa jestem tylko jak z tym w praktyce ![]() Ja jestem na końcowym etapie kupowania mieszkania, więc temat remontu jest mi bliski
|
|
|
|
#247 | ||
|
Konto usunięte
|
Cytat:
wysłałam TŻ i stwierdził że nie ma co czekać, musimy się wziąc za malowanie Cytat:
|
||
|
|
|
#248 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Owszem kiedyś mieszkałam w bloku więc samochody czy motocykle stały na tak zwanym parkingu społecznym czyli zamykanym strzeżonym i nie było problemów można było podać ilość miejsc którą się chce jak miejsca były to się je dostawało i tyle (warunek meldunek stały w spółdzielni), opłata za ten parking była bardzo niska 30 zł miesiać od miejsca motocykle na 1 miejsce wchodzą 2. Samochód 1 stał na parkingu 2 na ogólne dostępnym. Nie wiem czy można być zbyt zamożnym. ---------- Dopisano o 13:19 ---------- Poprzedni post napisano o 13:15 ---------- Cytat:
|
||
|
|
|
#249 |
|
Zakorzenienie
|
Ja ostatnio byłam w takim pięknym mieszkaniu w starej praskiej kamienicy. Normalnie wprowadziłabym się tam od razu
. Na szczęście po lekturze '13 pięter' mój entuzjazm do kupowania mieszkania trochę opadł Nie wiem czy znacie tego bloga: http://gosiaoszczedza.blogspot.com/ Ktoś zwrócił uwagę autorce, że przy jej zarobkach rata kredytu jest bardzo duża. Przywołał zasadę "dochody podzielone przez dwa są większe bądź równe dwukrotności raty". Co o tym myślicie?
|
#250 | |
|
Kocia i psia mama :)
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#251 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Co to znaczy zbyt zamożnym? W psychologii pełno jest badań na temat, że pieniądze powyżej jakiegoś tam poziomu zaspokojenia potrzeb już poczucia szczęścia nie dają, więc czy celowe jest ich posiadanie wtedy? Im więcej masz i pieniędzy i dobytku, tym więcej czasu, energii, pieniędzy i fatygi musisz temu poświęcać - no ale o tym sporo w innym wątku ---------- Dopisano o 13:36 ---------- Poprzedni post napisano o 13:31 ---------- Cytat:
Oczywiście, że jest bardzo duża. Myślę, ze gdyby ludzie kierowali się takim podejściem, to nie byłoby teraz tak dużo udupionych frankowiczów.
|
|
#252 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#253 |
|
Kawaii strona mocy
|
Znowu? :-/
Dzisiaj w ramach oszczędności kupiłam 3 litry Perwollu, normalnie zaszalałam |
|
|
|
#254 |
|
Zakorzenienie
|
Pięknie wyglądają tak pomalowane kafle
Ja teraz mam właśnie zgniłozielone jak CptCook ![]() Ile to może kosztować dla niewielkiej łazienki ? Nie ma nawet 4m2, pomieszkamy tu jeszcze rok
|
|
|
|
#255 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Trochę ból, że jestem jedyną w rodzinie, której podoba się nowoczesny styl z minimalizmem i białymi wnętrzami ![]() Cytat:
---------- Dopisano o 13:44 ---------- Poprzedni post napisano o 13:42 ---------- Cytat:
u mnie w mieście jest przekonane, że to karaluchy w blokach za boazerią siedzą
|
|||
|
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
|
|
#256 |
|
Zakorzenienie
|
Nasza rata to odrobinę poniżej 20% wspólnych zarobków - będzie pole do nadpłacania ale też nieoczekiwanych zdarzeń losowych
|
|
|
|
#257 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Wywiad z autorem: http://wokolfaktu.pl/filip-springer-...-zyciu-wywiad/ Oczywiście każdy ma inne refleksje po tej książce w zależności od tego jaka jest jego historia "mieszkaniowa" ale i tak warto.
|
|
#258 |
|
Zakorzenienie
|
przeczytałam post na blogu wraz z komentarzami. Witki opadają, nie wpakowałabym się w taką sytuację, aczkolwiek czytałam tego bloga już wcześniej i wiem, że ta blogerka podjęła decyzję o kredycie po rozstaniu z partnerem.
Ale to i tak kosmos- stałe dochody to 2000 a raty kredytów 1300. A gdzie opłaty, jedzenie? teraz ma zlecenie dodatkowe, a jak mieć nie będzie? idealny sposób, żeby wpaść w spirale długów. |
|
|
|
#259 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#260 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
.Z jednej strony jej kibicuje, jest młoda, ma entuzjazm, pokazuje że można tanio żyć i chce sobie poukładać świat. Generalnie się z nią identyfikuję. Z drugiej strony wydaje mi się że mieszkanie kupila jako pocieszenie po rozstaniu i chęć 'posiadania czegoś na własnośc'??? Biorąc pod uwagę dochody, wysokość raty i zero kasy na zabezpieczenie w razie choroby (zakładam ze z utratą pracy sobie poradzi) to mnie to totalnie przeraża. No i niestety daje zly przykład mlodym ludziom. Właśnie w tych 13 piętrah jest m.in o tym że dalismy sobie wmowić ze mieszkanie na kredyt to jakaś oczywistość lub wręcz obowiązek. Kolejny level. I o tym że część deweloperów podniosła stawki za metr z okazji dofinansowania państwa (bo skoro dofinansowują do 6tys/metr to po co sprzedawać taniej?).
|
|
#261 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
no i miał poślizg w ratach. Chyba nie muszę wspominać o tym, jak ciężko było nam teraz uzyskać kredyt, mimo, że to było już dawno, dawno? *przez wepchnęli mam na myśli, że naciskali, żeby wyprowadził się z rodzinnego domu. Edytowane przez Luzia Czas edycji: 2015-11-06 o 14:18 |
||
|
|
|
#262 |
|
Zakorzenienie
|
I co? "wypchneli" i od razu kredyt? przeciez jest jeszze wynajem
|
#263 |
|
Zakorzenienie
|
może w dużych miastach wynajem jest popularny, ale u siebie ciągle słyszę, że po co się pchać w wynejem jak można za "swoje" płacić. Taki pęd za własnym m.
Namawiali, zachwalali, a że młody i głupi był to się podjarał mieszkaniem na swoim. Teraz z perspektywy czasu pewnie by inaczej myślał. |
|
|
|
#264 |
|
Zakorzenienie
|
W mniejszych też da się coś wynająć
. Masakra.
|
#265 |
|
Zakorzenienie
|
oczywiście, że da
![]() ale po prostu skręca mnie bo wiem jak ciężko teraz jest z uzyskaniem kredytu a tu słyszę od rodziny głosik jak to dobrze, że pomogliśmy mu się usamodzielnić. No super, świetna samodzielność. ![]() Dlatego ja mówie nie dla kredytów hipotecznych osobą, które biorą go w pojedynkę i zarabiają mniej niż 2tys. |
|
|
|
#266 |
|
Konto usunięte
|
Oszczędzanie niejedno imię ma - i nie będąc żyłą z klasą żyć się da! cz III
Widzę, ze rozgorzała dyskusja kredytowa. Jako kredytobiorca, który of grudnia jest bez pracy(2015 oczywiscie no i trzymajcie kciuki bo moze uda mi sie cos zacząć od grudnia max od stycznia), mogę sie wypowiedzieć.
Jak braliśmy kredyt to na ok 1/3 naszej zdolności właśnie z powodu takich sytuacji jak teraz. Mój TŻ pracuje i zarabia tak, ze spokojnie spłacimy ratę i przeżyjemy, chociaż wiadomo ze bez szaleństw i odkładania na oszczędności. Będzie to możliwe nawet po wzroście wiboru i przy założeniu ze TŻ będzie zarabiał tyle samo co teraz (trzymajcie kciuki, moze sie to zmienić na plus... 🏻 . Mamy średnie mieszkanie z rynku wtórnego na kredyt, jako JEDYNI z naszych znajomych. Wszyscy inni kupują mniejsze i dużo droższe mieszkania z pierwotnego, bo jak to tak. Przeraża mnie to. A kredyt wzięliśmy bo jeszcze bardziej przeraża mnie wizja wynajmu na starość... Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Edytowane przez 201608160903 Czas edycji: 2015-11-06 o 15:45 |
|
|
|
#267 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#268 |
|
Zakorzenienie
|
Ale rynek wtórny to nie tylko PRL
. Jeśli będziemy kupować coś kideyś to na bank wtórny, jak ktoś już pomieszka to różne rzeczy wychodza i widać realny koszt utrzymania.
|
#269 |
|
Zakorzenienie
|
Mnie tez przeraża wizja wynajmu na starość - no i chciałabym zostawić coś córce, zeby ona nie bujala sie z kredytem do emerytury. Czort wie jak to bedzie, póki co moja prognozowana emerytura przez ZUS nie wystarczyłaby nawet na czynsz i opłaty za nasze mieszkanie. Ciekawa jestem jakie bedą ceny za te 30 lat i ile realnie trzebaby odkładać, zeby nie zastanawiać się czy leki, czy jedzenie, o książce czy gazecie nie wspominając.
|
#270 |
|
Zakorzenienie
|
Pierwotny jest fajny o tyle, że można od początku zrobić wszystko po swojemu. No ale na to też trzeba mieć kasę... Jak już bym miała inwestować w coś na lata jak np. łazienka to chciałabym to zrobić naprawdę porządnie i tak jak mi się podoba. Jak kogoś stać to uważam mieszkania z rynki pierwotnego za fajną opcję. My nie mieliśmy kasy na zrobienie całego mieszkania od zera na tip top dlatego wzięliśmy z wtórnego i wszystko po kolei sobie będziemy robić.
Nowe wątki na forum Wizażowe Społeczności
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 20:58.

, byłoby je widać i słychać i przerzuciłyby się na lepsze meble.
Cpt.Cook dobrze napisała - tu po prostu jest inna skala problemów, w stylu jak odłożyć miesięcznie 100-200zł. Jesteś po prostu zbyt zamożna żeby wiele rzeczy o których tu się pisze zrozumieć i dlatego się oburzasz, tak mi się wydaje 
ale jaką farbą malować, żeby się ta farbą trzymała, orientujesz się? Pierwsze co mi przyszło do głowy spraye. Skoro nadają się na mury 

13.03.2008

🏻