![]() |
#241 | |||
Raczkowanie
|
Dot.: Małe szanse na ciążę mamy, ale się nie poddamy!
Cytat:
Jeśli chodzi o naprotechnologię, to za pierwszym razem jak Tż brał wszystkie leki jak trzeba to poszło dwa razy w górę - z 1,5 mln/ml zrobiło się 3,2 mln/ml. Ale potem nie mieliśmy jak jechać do lekarza z powodu sytuacji życiowych i spadło. W marcu zrobimy znowu badania - zobaczymy czy leki teraz pomogą. Jeśli chodzi o PCOS to to cholerstwo ma wiele do zaoferowania, bardzo wiele - i niczego dobrego :/ Cytat:
Sama wcześniej też prowadziłam obserwacje, ale to nie było to. Jeżeli chodzi o Tż - owszem ma suplementy, ale też trochę leków. Cytat:
![]() Jeżeli chodzi o termin @ to nie wiem - na razie nie zaobserwowałam owulacji, będzie śluz to dopiero będę wiedzieć. Na razie się nie zanosi niestety :/
![]() |
![]() |
#242 |
Kocia mama
|
emotikona no ale chyba zgodzisz się, że przy poważniejszych problemach naprotechnologia NIC nie pomoże. Bo co da obserwacja śluzu przy np niedrożnych jajowodach (które nie mogą zostac udrożnione laparoskopowo)? Albo przy wrogości śluzu/przeciwciałach przeciwplemnikowych? Nie wspomnę już nawet o tych, że para może chciałaby skorzystać z dawstwa bo np kogoś tż nie produkuje plemników. I co naprotechnologia na to? Ja rozumiem, że są ludzie którzy chcą z tego korzystać, niech korzystają, ale proszę, niech nie piszą, że to w poważnych problemach pomaga, że to ma formę leczenia, bo nie ma. To może wspomagać płodność, a nie leczyć, ba ja nawet myślę, że takie rozwiązanie jest dobre dla par, które nie mają problemów ale niewiele wiedzą o płodności.
Promowanie naprotechnologii jest wg mnie krzywdzące, bo mnóstwo par tylko straci na to czas i pieniądze, gdzie w tym cennym czasie- czasami rokującym, mogłaby skorzystać z porad kliniki, i jeśli by się dało to by im pomogli. To jest takie niepotrzebne zwodzenie. Obserwacje może prowadzić każdy, w domu. Co po tym, że trenerka zna kogoś śluz? Śluz to nie wszystko.
![]() |
#243 |
Raczkowanie
|
Pyati nie wiem skąd masz taki pogląd na naprotechnologię? Jeszcze w tym roku mój lekarz naprotechnolog obiecał mi laparoskopię. Przebadał mojego męża USG itd, żeby sprawdzić czy aby na pewno nie ma żylaków do usunięcia? Jest cały czas monitorowany pod względem nowotworu, bo wcześniej były podejrzenia, że to nowotwór. Zresztą dwóch lekarzy widziało guza. Potem guz lub coś co widzieli zniknęło i teraz nikt nie widzi, ale każdy ostrożnie podchodzi do tematu i Tż dostaje regulanie zlecenia na badania markerów. W tej metodzie normalnie stosowane są monitoringi, stymulacje cyklu itd. Naprotechnologia odrzuca tylko in vitro i inseminację. Z pozostałych narzędzi medycyny korzysta bardzo chętnie.
Co do śluzu: ostatnio jak byłam u trenerki powiedziała mi że mam stan zapalny szyjki macicy - patrzyła tylko na moją kartę obserwacji. Wyśmiałam ją w duchu, bo skąd ona to mogła wiedzieć? Zresztą ja nic tam nie czułam. Poszłam za kilka dni do lekarza, a on po USG do mnie z tekstem, że mam nadżerkę. Kopara mi opadła... Tak więc, taka głupia obserwacja śluzu.... a jednak?
![]() |
#244 |
Zakorzenienie
|
Małe szanse na ciążę mamy, ale się nie poddamy!
Ostatnio o napro zrobiło sie jakos głośniej wszędzie. Jak nie Kozuchwska, to planowana refundacja leczenia.
Chociaż w moim konkretnym przypadku napro nie ma raczej nic do zaoferowania, t nie skreslalabym jej jednoznacznie. Jednak w przeciwieństwie do in vitro jest to jakies leczenie. W wyniku in vitro mozna zostać mama, ale to nie sprawi w żaden sposób, ze problemy z niemożnością poczęcia naturalnego znikną. W moim osobistym przekonaniu, w przypadku niepłodności idiopatycznej niejednej parze może napro bardzo pomoc. Najgłupszym jednak pomysłem jest określania napro i in vitro ja dwóch rozwiązań zastępczych. Proponowanie komuś z niedrożnością jajowodów czy azoospermia naprotechnologii jest zwykłym naciąganiem. Troche podobnie, jak propozycja in vitro bez wysiłku na wgłębienie sie w problem. Ja z racji oczywistych za napro podziękuje. Jestem w stanie wyznaczyć ovu na podstawie testów, temperatury i śluzu. Może nie tak dokładnie, jak nauczylaby mnie trenerka za kilkaset złotych, ale i tak nie ma to dla mnie znaczenia, bo komórka jajowa bez udziału plemników sie sama nie zapłodni ![]()
You are so much stronger than you think Edytowane przez midusia86 Czas edycji: 2016-01-06 o 09:52 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#245 | |
Kocia mama
|
Cytat:
Refundacja naprotechnologii zamiast in vitro to jest dla mnie jakiś totalny absurd. Cofnięcie się w rozwoju. Niestety.
![]() |
![]() |
#246 |
Raczkowanie
|
Jeśli naprotechnolog nie może pomóc - mówi prawdę i odsyła do domu. Nas też to pewnie czeka niedługo.
Ja nikomu naprotechnologii nie wciskam, ani nikogo nie krytykuję za in vitro. Chciałam tylko znaleźć grupkę dziewczyn, z którymi mogłabym się wymienić doświadczeniami i poczuć, że nie jestem sama. A tym czasem przyszłam i muszę się bronić i tłumaczyć ![]() To ja podziękuję. Na szczęście jesteśmy z Tż na tyle silnymi osobami, że dajemy sobie doskonale radę. Życzę Wam wszystkim, żeby każda z Was została mamą - choćby nie wiem, jak małe szanse dawali lekarze. Powodzenia! ![]() ![]()
staramy się od 08'13; Antoś czy Anielka... "Pij ten kielich z Bożej woli, do ostatniej kropli sącz (..) trzeba cierpieć pić powoli, wypić aż do dna" Edytowane przez emotikona Czas edycji: 2016-01-06 o 10:17 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#247 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ale nie chcemy, żebyś sobie stad odchodziła!!!!! Ja mysle, ze czym więcej doświadczeń, tym lepiej. Udzielają sie tutaj osoby z rożnymi problemami. Dla jednych rozwiązaniem będzie naprotechnologii, dla drugich in vitro. Dla osób, które dopiero zaczynaja walkę o maleństwo każda uwaga i rada bedą cenne. I uważam, ze inni maja prawo poznać rożne możliwości i dostosować je do swojej indywidualnej sytuacji. Jakos tak sie cieżko zrobiło na sam początek, ale to i dlatego, ze tematyka gorąca. ---------- Dopisano o 11:25 ---------- Poprzedni post napisano o 11:20 ---------- Nam na przykład lekarze w chwili obecnej lekarze nie dają żadnych szans na naturalna ciaze. Wiem, ze najszybszym rozwiązaniem w naszej sytuacji byłoby in vitro, ale ani materialnie ani tym bardziej psychicznie nie jesteśmy na to gotowi. Nie chcemy dziecka za wszelka cenę, kosztem być może naszego związku i dalszych relacji. Na razie dzięki właśnie niejednemu forum wiemy, ze warto jeszcze zrobić kilka badań i spróbować wyeliminować jeszcze kilka powodów braku plemników. Chcemy sami dla dębie być pewni, ze spróbowaliśmy wszystkiego. A kiedyś niż będziemy gotowi i na in vitro, wiec wtedy może sie zdecydujemy.
![]() |
![]() |
#248 | |||||
Konto usunięte
|
Cytat:
Cytat:
Rozumie, inseminacja i u nas nie. Okropne ![]() Cytat:
![]() ![]() Wiem, niestety wiem ![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() Po prosty nie zrozumiałyśmy się wzajemnie i tyle. Jeśli Wam ma to pomóc to korzystajcie ![]() Dla nas to niestety raczej nie realne ![]() Hej ![]() Ale mam bolesne @. Cieknie ze mnie jak z kranu ![]() |
|||||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#249 |
Raczkowanie
|
Naprotechnologia jest dla nas tylko drogą, która za kilka lat da nam pewność, że zrobiliśmy wszystko i więcej się nie dało.
Ja nie wierzę w to, że kiedyś będę w ciąży. Naprotechnolog też nie daje ani wielkich szans, ani nadziei. Myślę, że niedługo powie, że już więcej nie może zrobić. Daję mu rok czasu. Bo jak mieć wiarę przy 1,2mln/ml, 4% prawidłowych, malej ruchliwosci? Powód: przepuklina w dziecinstwie. Czasu nie cofniemy. Próbować będziemy do końca. Trzymam za Was kciuki! Też się nie poddawajcie!
![]() |
#250 | |
Zakorzenienie
|
Mysza- tak izotec na trądzik....
Emotikona nie odchodz ![]() ![]() Moim zdaniem naprotechnologia pomaga tak jak suplementy, obserwacja cyklu, mierzenie temperatury. Jest to dobre! Krok do przodu ![]() Męska niepłodność bardzo trudno leczyć niestety... raczej rzadko się udaje. U kobiety mimo np pcos zawsze można dokładnie monitorować cykl, wstrzelic się, brać leki na owulke... u faceta nie można zrobić praktycznie nic. Takie sa niestety smutne fakty :-( ---------- Dopisano o 12:32 ---------- Poprzedni post napisano o 12:30 ---------- Cytat:
Smutno się zrobiło na wątku... jak patrzę na zdjęcia koleżanek na Facebooku które są w ciąży to nawet czasem płaczę :-(
![]() |
![]() |
#251 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ale co sie stało, ze przez przebyta kiedyś przepuklinę twój TZ ma takie słabe parametry? Wszędzie piszą, ze przebyta przepuklina nie na żadnego wpływu na płodność. 🙄
![]() |
![]() |
#252 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() ![]() A ile już czasu chodzicie do napro? ![]() Ja mam wiarę przy całkowitej ilości 149,5 mln, gdy tylko 1% jest prawidłowy i ruchliwość słabiutka. ![]() ---------- Dopisano o 13:47 ---------- Poprzedni post napisano o 13:46 ---------- Izotek mój Tż brał, zresztą jego brat też. ---------- Dopisano o 13:48 ---------- Poprzedni post napisano o 13:47 ---------- Tak czytam te badania: plemn o prawidłowej bud: 1% nieprawidłowe główki: 73% nieprawidłowe wstawki: 12% nieprawidłowe witki:1% itp itd Wszystko poniżej normy ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#253 |
Zakorzenienie
|
Małe szanse na ciążę mamy, ale się nie poddamy!
Mysza, a ile razy do tej pory robiliście badanie? Ostatnie jak dawno? Przy takiej ilości plemników to masz i tak dwa razy więcej prawidłowych w totalu niż ktoś, kto ma 4% prawidłowych przy 20mln i obydwa parametry w normie. Głowa do góry
![]()
You are so much stronger than you think Edytowane przez midusia86 Czas edycji: 2016-01-06 o 12:57 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#254 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Macie dużo większe szanse na ciążę niż my. No i młodsi jesteście, to też dużo daje. Mój tz ma w tym roku 30 lat.
![]() |
![]() |
#255 | ||
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() No właśnie lekarz mówił że dobrze że dużo ich jest. Ale tak nas wtedy poraziła ta liczba "1% prawidłowych" że masakra ![]() ---------- Dopisano o 14:02 ---------- Poprzedni post napisano o 13:59 ---------- Cytat:
![]() ![]() Ja w sumie najbardziej sie skupiłam, skupiliśmy się na tym 1% prawidłowych i tak się dołujemy non stop ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#256 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
![]() |
#257 |
Zakorzenienie
|
Jak juz sie dołujecie, ze u was tak złe, to ja sie "pochwale", ze przy naszych pojedynczych plemnikach w nasieniu takich parametrów w ogóle nie ma możliwości sprawdzić. Pomyślcie, ze u waszych TZ jest o xxxxxx% plemników dobrych, niż u nas wszystkich
![]()
![]() |
#258 |
Kocia mama
|
Mysza nie są takie złe te wyniki. Nadrabia ilością, ogarnij swoje owulki i będzie dobrze
![]() ![]() ![]()
![]() |
#260 | |||
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() ![]() Cytat:
![]() ![]() |
|||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#261 |
Rozeznanie
|
Wszystko jest możliwe. Pamiętajcie ze u mnie było 0%, uszkodzenia główki chyba 99% albo jakoś blisko...a ciąża była po nie całych 3 miesiącach.
Mysza ile razy twój M. robił badania? Tzn ile razy były odstępy 3miesięczne? Bo ja kiedyś oglądałam wykresy wynikow nasienia panów robiących badania bardzo czesto. Bardzo się zmieńiały w ciągu roku, raz lepiej raz gorzej. Wystarczy że przyplącze się jakieś choróbsko, leki, tryb życia nie najlepszy dla plemniczków prowadzi czy stres i spada. A potem się poprawia bardzo często. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#262 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Mi lekarz w klinice powiedział, że owszem, wyniki nasienia mogą się zmienić. Ale to będzie nieznaczne i nigdy z 99% uszkodzeń nie zrobi się 1% tylko. Może być lepiej ale cudów nie ma. Jeszcze zależy jaki parametr, ale uszkodzenia ciężko cofnąć.
![]() |
![]() |
#263 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() Raz miał ![]() Bo tak jak wtedy lekarz mówił - to mogłobyć chociażby do przegrzania, wtedy były takie upały, Tż codziennie samochodem do pracy po 1,5 h w jedną stronę. Potem żeby do kliniki dojechać też jechaliśmy najpierw pociągiem w upale 2h, potem autobusem kolejną godzinę. Także to mogło być nawet od ciepła ![]() Teraz powtórzymy to się okaże ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#265 |
Rozeznanie
|
Ja dziś poł dnia latałam po Medicoverach, w międzyczacie grzebalam w smietniku z makulaturą i innymi recyklingami bo byłam przekonana, że niechcący wyrzuciłam do śmieci kopertę z 1,5 tysiąca którą miałam przyszykowaną do wplacenia we wpłatomacie. Przetrzasnelam caly dom i jej nie było a leżała na szafce czekająca i gotowa. Wieczorem maz znalazł ją w 3 minuty w pudełku, w którym trzymam mapy turystyczne
![]() ![]() Co do uszkodzeń - nasienie najlepsze z najlepszych ma 70% uszkodzonych plemników a mało jaki facet takie ma. Przyjmuje się, że jak jest 96% uszkodzeń to jest jeszcze ok (wszystkich, nie tylko tej jednej wady). A poza tym trzeba pamietać czym są "uszkodzenia". To są odstępstwa od normy. Nie znaczy że nie mogą zapładniać. Nie jest nawet powiedziane, że na 100% każde takie odstępstwo przeszkadza w zapładnianiu czy dotarciu do komórki jakowej - często ale nie zawsze. Mysza ja tobie radzę zrobić następnym razem takie badanie poszerzone o dokładną morfologię. Są na nim opisane bardzo dokładnie plemniki brane pod uwage do testu, ile sztuk ocenoano, jakie były %poszczegolnych wad, % wad zbiorczych itd, różne zalezności między tymi wadami. I dokładnie np w wadach głowki opisane ile za malych głowek, ile za duzych ile w każdym z rodzajów nieprawidłowych kształtów. Z takiego wyniku androlog może się dowiedzieć CO siędzieje a nie tylko że się dzieje. Morfologii jest poświęcona osobna strona. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#266 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ja już w cuda przestałam wierzyć, nigdy nie będę w ciąży. Przed chwilą testowalam. Jaki wynik to wiadomo....
![]() |
![]() |
#267 |
Konto usunięte
|
Koniczynka chyba bym już ze strachu umierała
![]() Ja w sumie już też jakoś nie mam nadzieje na ciąże, przynajmniej w najbliższy czasie ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#268 | |
Konto usunięte
|
Hej
![]() ---------- Dopisano o 14:11 ---------- Poprzedni post napisano o 14:08 ---------- Cytat:
Pisałam do kliniki w której robiliśmy badanie Tż. Odpisali mi: "Witam , w badaniu nasienia na płodność oceniamy : koncentracje plemników, ich ruchliwość oraz budowę morfologiczna są to wszystkie parametry świadczące o płodności nasienia. Z nasienia można jeszcze wykonać: posiew nasienia (badanie bakteriologiczne), MAR test (przeciwciała przeciwplemnikowe), test fragmentacji DNA oraz test na żywotność." My robiliśmy to pierwsze, co podkreśliłam. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#269 |
Rozeznanie
|
Mysza odpiszę ciwieczorem dokładnie. Albo rano, bo prawdopodobnie wrocę do domu koło 23. Takie zwykłe badanie jest za mniej więcej 100 zł i też jest w nim morfologia ale na zasadzie ze podają % plemników o budowie nieprawidlowej i ile % ma wady glówki, akrosomu i wstawki z tego co pamietam. W rozszerzonym za 170zl morfologia zajmuje stronę, są jakies wykresiki, w wadach główki np jest wymienionych wiele rodzajów wad wielkości/ kształtu i ile sztuk z badanej próbki miało daną wadę, jaki na jaki% się to przeklada, adekwatnie w akrosomie i wstawce, ile plemnikow ma wady lączone np główka +witka, główka , wstawka' witka.itd. Przypuszczam że bada sie to się to dokladniej i w większym powiększeniu. I ja nie mówię o MSOME gdzie powiekszenie jest juz gigantyczne i widać wakuole i inne organella ani o badani chromatyny bo te też miałam robione (znaczy MÓJmial
![]() Powiem więcej, nasze pierwsze badanie takie najzwyklejsze w NOVUM na małym powiekszeniu dało morfologię 2% prawidłowych. Potem robiliśmy już zawsze takie rozszerzone w Invimedzie no i to MSOME na większych powiekszeniach i to od razu po wyniku tym że 2% ....no i na lepszym powiększeniu, dokladniejszym wyszło że nie ma 2 tylko 0%. Chodzi o tą dokładność wlasnie, jak sie patrzy w małym powiekszeniu to skala blędu jest znacznie wieksza. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#270 |
Konto usunięte
|
Dzięki za odpowiedź. My właśnie też to badanie robiliśmy w Novum.. A z tego maila co ona mi przysłała to i tak nie wiem które bym miała badanie zrobić (tzn Tż) żeby wiedzieć to co mówisz
![]() I w sumie zastanawiamy się z Tż czy to aby na pewno potrzebne.. chociaż jeśli mówisz że u Was była taka różnica no to może rzeczywiście lepiej zrobić to rozszerzone ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 14:43.