Lutowo marcowe mamusie - zgłoście się! - Strona 9 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2006-01-16, 15:47   #241
Kaffulka
Raczkowanie

Dot.: Lutowo marcowe mamusie - zgłoście się!

Bóle nóg
Zdarza się, że w czasie ciąży nogi są opuchnięte w kostkach, obolałe. Unikaj dłuższego stania! Ulgę przyniesie ćwiczenie wykonywane stopami: wykonaj kilka okrążeń stopami, raz w jedną, raz w drugą stronę.
Na obolałe nogi pomoże również masaż stóp. Użyj do tego celu mieszanki: kilka kropel olejku miętowego i łyżeczka oliwy z oliwek. Poproś o pomoc męża, a relaks masz zapewniony.

Skurcze mięśni
Występujące w czasie ciąży zaburzenia krążenia oraz niedobór wapnia i magnezu, powodują często pojawiające się skurcze łydek.
Jeśli wystapi u ciebie skurcz, rozmasuj i rozciągaj bolące mięśnie łydki i stopy.
Poproś również swojego ginekologa aby przepisał Ci preparat zawierający magnez i wapń.
Ty dajesz mi nadzieję.
Że się może spotkamy,
I też porozmawiamy"

Kaffulka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2006-01-16, 16:29   #242
kasiulka
Zakorzenienie

Dziewczyny, własnie wróciłam z usg i jednak... potwierdziło sie i bedzie mała myszka... tj. dziewczynka . Na 100 % . Strasznie sie ciesze, bo tak chciałam, maz tez . Moja "malutka" nie jest juz taka mała - waży 1900 gram, ma długie i ponoc zgrabne nogi (tak pani doktor powiedziała ) i najważniejsze -ma juz włosy na głowie i to tyle ze widac było czuprynke na usg . Normalnie wymiekłam jak to zobaczyłam

Joaasiu co do sody to ja biore podobne ilosci (łyżeczka dziennie) , mysle ze tyle jest ok i na pewno nic sie nie stanie.
Co do laktaora to ja mam z Aventa, ale tylko dlatego ze mi znajoma młoda mamusia wypożyczyła swój. Tak to bym chyba nie kupiła, bo przecież nie wiadomo tak do konca czy bedzie potrzebny, moze sie okazac ze nie a wydatek jednak niemały. A kupic to zawsze można w każdej aptece, nawet na terenie szpitala - u nas w szpitalu można nawet wypożyczyc na porodówce bo maja Aventy. Sterylizatora i podgrzewacza nie kupuje bo to jest dla mnie niepotrzebny wydatek (nie mam az tyle kaski) - będę wyparzała wrzątkiem.
A pieluszki mam zamiar kupic z Pampersa, tez mi koleżanki mowiły ze są najlepsze, na drugim miescu ponoc Huggies, a z Happy to żadna nie byla zadowolona.

Płatku nad tą kurteczka to bym sie zastanawiała jednak - bo może byc tak ze dzidzius ja bedzie miał tylko raz na sobie. Ja mam co prawda mały spiworek, który tez nie wiem ile razy dzidzi założe, ale to jest ubranko z drugiej ręki, nówki to bym chyba nie kupowała bo taki strasznie maluch szybko wyrasta.

Oliwka
kasiulka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2006-01-16, 17:06   #243
ma-li-na
Zadomowienie

witajcie mamuski jak samopoczucie u mnie takie sobie troche mnie dzisiaj znoow bolał prawy bok ale nie mocno w dodatku cały czas jestem strasznie senna co do proszku i prania to zrobie to 2 tyg przed terminem proszkiem Lovella i wypłiukam kilka razy w wodzie bez płynu do płukania ktoory strasznie uczula .Dzidzie jak bede wychodzic ze szpitala ubiore w ciepły polarowy kombinezonik kurteczke z 5 10 15 ,2 czapeczki butki i owine kocem <w koncu do auta bedzie jakies 5m
rany zaczełam juz 35 tc coraz szybciej leci czas i coraz bardziej zdaje sobie sprawe jak mało mam czasu na przygotowania musze przygotowac pokoik do nadajscia mojego Tomcia <tak tak wybralismy imie całą rodziną usiedlismy i kazdy miał napisac 3 propozycje imion wszedzie pojawił sie tomcio i tak juz zostanie chyba>
jutro biore sie za pranie wykładziny w pokoiku dla Tomaszka ustawienie łoozeczka przewijaka wanienki ze statywem i oczywiscie najwygodnieszzym ustawieniem kosmetykoow <kupooje jutro>i rzeczy niezbednych jak pampersy itp jednak nie przykładam wagi do firmy bo dla mnie nie jest to istotne chyba wazniejsze jest ich czesta zmiana pozdrawiam was kochane i mocno całooje

walka o zdrowe wlosy

26 grudzien 2011 ostatnie farbowanie
13 luty 2012- rozwod z suszarka i prostownica!
ma-li-na jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2006-01-16, 17:24   #244
płatek1
Zakorzenienie

GG do płatek1

Gratuluje córuni Kasiulka , myślałaś już nad tym jak dasz małej na imie . Ja miałam mieć Julcie, ale będzie Mateusz, też się ciesze . Wiesz, że jesteś pierwszą osobą od której słysze, że na USG można zobaczyć na główce włoski! Musi mieć naprawde dobry sprzęt ta twoja pani doktor.
płatek1 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2006-01-16, 19:01   #245
kasiulka
Zakorzenienie

Płatku, to był faktycznie jakis super nowoczesny sprzet wylacznie do badan prenatalnych, ja tez nie słyszałam wczesniej ze moze byc widac włoski , byłam w lekkim szoku własciwie i az mi sie oczy spociły
A imie jeszcze nie przesądzone ale jest kilka typów - najbardziej prawdopodobne to Oliwia lub Hania, ja bym chciała Zuzie albo Melanię , ale maz niestety nie akceptuje . A najchetniej to bym wybrała imie Marta lub Magdalena - niestety te imiona są juz "zajęte" przez dzieciaki mojego brata.

Oliwka
Stary 2006-01-16, 19:22   #246
ma-li-na
Zadomowienie

oj kasiuko Olivka to przesliczne imie az mi sie zal zrobiło ze niestety nie moge juz dac wojej dzidzi tak na imie a przez tyle miesiecy moowiłam do swojego brzuszka olivciu i tak sie napaliłam ale trudno los chciał zeby Olivcia okazała sie Tomciem

walka o zdrowe wlosy

Stary 2006-01-16, 19:27   #247
kasiulka
Zakorzenienie

No mnie tez sie Oliwia podoba - imie jest greckiego pochodzenia a ja kocham Grecje , w dodatku uwielbiam oliwki, moj maz to wręcz straszliwy oliwkożerca i w dodatku ma oliwkowy kolor oczu (moze dzidzia po nim odziedziczy, hehe). Szkoda tylko ze drzewka oliwne w naszym klimacie nie rosną bo na bank by moj chłop posadził

Oliwka

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2006-01-16, 19:36   #248
ma-li-na
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez kasiulka
No mnie tez sie Oliwia podoba - imie jest greckiego pochodzenia a ja kocham Grecje , w dodatku uwielbiam oliwki, moj maz to wręcz straszliwy oliwkożerca i w dodatku ma oliwkowy kolor oczu (moze dzidzia po nim odziedziczy, hehe). Szkoda tylko ze drzewka oliwne w naszym klimacie nie rosną bo na bank by moj chłop posadził
hahha jednym słowiem Olivkowy maniak

walka o zdrowe wlosy

Stary 2006-01-16, 20:28   #249
Joasiaa
Wtajemniczenie

GG do Joasiaa

Ciekawe jak to będzie z ta płcią. Czy przy którejś z nas lekarz sie nie pomyslił. Ostatnio prześladują mnie sny że lekarz mówi do mnie "ma pani syna". Chyba zawału bym dostała. I przyznam się jak na początku ciąży robiąc zakupy starałam się kupować wszystko maksymalnie neutralne to później poszłam w różowo-kwiatkowe-cukierkowe ubranka. Najwyżej jakby co to Antos będzie "metroseksualny"
Joasiaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2006-01-16, 20:30   #250
Nicość
Raczkowanie

[QUOTE=kasiulka]Ja z kolei słyszałam (z kilku zródeł i to raczej z pierwszej reki - od koleżanek-mamusiek) ze miesnie pochwy tez juz nigdy nie dochodza do siebie, w sensie ze sie jednak naciągaja, robia sie na stałe "luzy" i seks po urodzeniu dziecka juz nigdy nie jest taki jak przed ciaza . Jedna znajoma to mi wrecz powiedziała - korzystaj poki mozesz, bo potem juz nie bedzie tak samo. No wiec wszystko ma swoje dobre i złe strony, akurat ta moja znajoma która przeszła cesarke bardzo sobie sam zabieg chwali, doszła do siebie szybciutko, powikłan nie ma, a blizne sama widziałam - jest tak niewielka ze spokojnie moze jeszcze wystąpic w bikini. Moze to zalezy od tego jak jest ta cesarka zrobiona, sama nie wiem.
Ja sie tez nastawiam na poród naturalny z zzo, ale jakby sie okazało ze cesarka jest konieczna to rozpaczac nie bede
QUOTE]

Chociaz Mamą raczej nigdy nie bedę,chcialabym sie wypowiedziec odnośnie blizn po cesarce,w ogole odnośnie blizn pooperacyjnych.Prawie wszystko zalezy od umiejetności lekarza,ktory bedzie szył.Nie mozna sie sugerować opiniami kolezanek,z ktorych to jedna ma blizne b.widoczna,a u innej wszystko przebiegalo bez powiklan i blizny prawie nie widac.Prawidlowo wykonanego szycia powiino byc z daleka w ogole nie widac (mozna chodzic w bikini).Z bliska blizna powinna wygladac jak cieniutki ,ledwie widoczny lańcuszek.Moja kolezanka przeszla w wieku 19 lat 2 operacje ginekologiczne.Po pierwszej zeszysto ja tak,ze bliznka wygladala okropnie,nawet po kilku miesiacach od operacji byl to szeroki,krwisty miesisty pas (nie wreczyla przed zabiegiem łapowki lekarzowi),w dodatku goilo sie to w tempie ślamazarnym,sprawialo jej duzo bólu.Po jakims czasie zrobiono jej kolejna operacje (tym razem rodzina wreczyla sowitą łapówę) i lekarz zszywajacy jeszcze sam od siebie poprawial szycie po przedniej operacji.I co-blizna jest prawie niewidoczna,a przy dokladnym przyjrzeniu sie z bliska wyglada b.sexyZE juz nie wspomne,ze kolezanka doszla do siebie po kolejnej operacji w nieporownywalnie szybkim tempie.To samo potwierdzaja inne moje znajome:trzeba odpowiednio wcześniej dać w łapę lekarzowi odpowiedzialnemu za szycie przy cesarce,wczesniej sobie to wszystko z nim ustalic,bo inaczej bedzie to dla was meczarnia i kalectwo dla niektorych do końca życia.Te,ktore mialy calośc operacji opłacona,twierdzą,ze nigdy nie zgodzilyby się rodzic naturalnie.Najlepiej oczywiscie nagrac wreczanie kasy na dyktafon,fakt,ze wiele sie tym nie wskora,ale w razie bledu lek.czy spapranej roboty napsuje sie darmozjadowi krwi
Nicość jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2006-01-16, 20:48   #251
ma-li-na
Zadomowienie

dla mnie to coi napisałas to kompletna bzdura ! nie zalezy to od łpoowy tylko o tym czy jest to operacja robiona plastycznie! moj brat miał wycinany wyrostek i kazał sobie ją zszyc plastycznie <dopłaca sie ok 100zł ale to nie zadna łapoowka!>
tak samo miał mooj ojciec miał chyba z 10 operacji i kazda kazał sobie zrobic plastycznie i nie ma zadnych widocznych blizn
i robilo tak wiele moich znajomych u ktoorych tez nie widac blizn w doozym stopniu
Przekonanie ze trzeba dac łapoowke i bedzie wszystko ok wmoowili se Polacy <oproocz mista łodz gdzie sama bym to zrobiła >na podtrzymaniu lezała ze mna dziewczyna ktoora dała lekarzowi w łape zeby sie nia zajmował "lepiej" i co zajmował sie nia tak samo jak mna te same badania te same jedzenie podobne uwagi itp Ludzie dajcie spokooj straciła 200zł z własnej głoopoty

walka o zdrowe wlosy

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2006-01-16, 21:26   #252
płatek1
Zakorzenienie

GG do płatek1

To wszystko wydaje mi się jakieś chore . Przecież płacimy podatki, dlaczego więc mamy dawać lekarzowi w łapę za to aby być lepiej traktowaną? Przecież to ich praca, odpowiedzialna jak każda inna i powinna być wykonywana nienagannie i sumiennie. Mam nadzieje, że nie będe nigdy zmuszona dać lekarzowi w łapę i sama osobiście nie znam takich ludzi. źle stało się że ktoś to zapoczątkował i teraz jest to rozpowszechnione:1wsciekl y .
Stary 2006-01-16, 21:30   #253
płatek1
Zakorzenienie

GG do płatek1

Kasiulko Oliwia to naprawde prześliczne imie, sama miałam wczesniej je na oku, ale moja koleżanka, która urodziła w zeszłym roku dała tak na imie swojej córci ; Zuzia też jest bardzo ładne .
Stary 2006-01-16, 21:35   #254
Nicość
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez ma-li-na
dla mnie to coi napisałas to kompletna bzdura ! nie zalezy to od łpoowy tylko o tym czy jest to operacja robiona plastycznie! moj brat miał wycinany wyrostek i kazał sobie ją zszyc plastycznie <dopłaca sie ok 100zł ale to nie zadna łapoowka!>
tak samo miał mooj ojciec miał chyba z 10 operacji i kazda kazał sobie zrobic plastycznie i nie ma zadnych widocznych blizn
i robilo tak wiele moich znajomych u ktoorych tez nie widac blizn w doozym stopniu
Przekonanie ze trzeba dac łapoowke i bedzie wszystko ok wmoowili se Polacy <oproocz mista łodz gdzie sama bym to zrobiła >na podtrzymaniu lezała ze mna dziewczyna ktoora dała lekarzowi w łape zeby sie nia zajmował "lepiej" i co zajmował sie nia tak samo jak mna te same badania te same jedzenie podobne uwagi itp Ludzie dajcie spokooj straciła 200zł z własnej głoopoty
Wiadomo,ze nie ma zadnej gwarancji,ze nawet i z łapowa wszystko przebiegnie prawidlowo,jednak na dobra wole dochtorów to nie ma co liczyc.Trzeba zaplacic,sama sie o tym przekonalam przy innej okazji.Albo nie chorowaćza darmo to mozna dostać w mordę jak mowi to brzydkie porzekadlo,a pobyt szpitalu czy jakiekolwiek korzystanie uslug medycznych w Polsce jest na to najlepszym dowodem.Oczywiscie zycze ci,zebys sie nie musiala przekonywac o niedociągnieciach polskiej medycyny,bo to chyba najgorsze doswiadczenie zyciowe dla czlowieka.Silna kobieta w b.dobrym stanie zdrowia i prawidlowej budowie anatomicznej przejdzie porod bezproblemowo,ale co z pozostalymi?jesli nie maja kasy musza ryzykowac podwojnie:zdrowiem i zyciem swoim i dziecka.To niestetyprawda,i nie można mowić,ze polska slużba zdrowia funkcjonuje jak "SZpital w Leśnej Gorze".Oczywiscie sa i dobrzy lekarze,na takich widocznie trafil troj brat i mial szczescie,ale to zaledwie garstka.Napisalam poprzedniego posta zupelnie bezstronnie i bez emocji w odniesieniu do cesarki,mam "rozeznanie" w tych przypadkach poprzez stycznosc w srodowsku lek. i sama tez wiele przeszlam,wiec nie sa to puste slowa.Ja w kazdym razie nigdy w życiu nie zdecydowalabym sie na jakiekolwiek leczenie bez dowodu wdzieczności (kontrolowanego).
Stary 2006-01-16, 21:43   #255
kostka.kr
Zadomowienie

GG do kostka.kr

Cześć mamuśki . Ja zaczynam właśnie 30 tc. Nie mam jeszcze nic dla bobasa, prócz wózka. Zakupiłam go, ponieważ była okazja (nie wierzę w zabobony). Wszelkie zakupy będę robić dopiero za jakieś 3-4 tygodnie. Mam nadzieję, że zdąrzę. Trzy, cztery dni na zakupy wystarczą, a później pranie i prasowanie. Dużo mi pomogłyście w wyborze ilości ciuszków, ich rodzaju, kosmetyków dla dzieciątka itd. Byłam całkiem zielona pod tym względem .

A propo, ostatnio tzn. od trzech dni czuję dziwne szczypanie (nieprzyjemne uczucie) na brzuchu z lewej strony, niepokoi mnie to, chyba będę musiała skonsultować to z lekarzem. Mam nadzieję, że nic się nie dzieje, że to tylko moje przewrażliwienie, oby!!!

kostka.kr jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2006-01-16, 21:46   #256
Joasiaa
Wtajemniczenie

GG do Joasiaa

Gdyby tak każdy ryzykował życiem rodząc dziecko i nie dając łapówki to dawno nasz gatunek byłby na wymarciu. Przecież lekarze to nie rzeźnicy! W każdym fachu znajdą się partacze nie można generalizować że jak nie dasz w łape to będziesz ponosić konsekwencje na własnym zdrowiu. Sadzisz że każda co idzie na porodówke i jest należycie traktowana płaci? To bardzo krzywdzące twierdzenie.
Stary 2006-01-16, 22:02   #257
kostka.kr
Zadomowienie

GG do kostka.kr

Cytat:
Napisane przez Joasiaa
Gdyby tak każdy ryzykował życiem rodząc dziecko i nie dając łapówki to dawno nasz gatunek byłby na wymarciu. Przecież lekarze to nie rzeźnicy! W każdym fachu znajdą się partacze nie można generalizować że jak nie dasz w łape to będziesz ponosić konsekwencje na własnym zdrowiu. Sadzisz że każda co idzie na porodówke i jest należycie traktowana płaci? To bardzo krzywdzące twierdzenie.
Zgadzam się z Joasią. To nieprawda, że każdy daje w łapę. Szpital w którym będę rodzić ma dobrą opinię i bardzo dobrze opiekują się mamuśkami i ich dziećmi bez łapówki. To zależy indywidualnie od każdej osoby, jej moralności. To co robi lekarz jest jego pracą i obowiązkiem jego jest jak najlepiej wykonywać to co robi. Ja nie wyobrażam sobie, żebym miała przyjmować jakąś kasę od kogoś tylko dlatego, że dobrze wykonałam swoje zadanie. Od tego dostaję miesięczne wynagrodzenie. Osoby, które okazują "KONTROLOWANĄ WDZIĘCZNOŚĆ" same nakręcają to całe koło korupcyjne. Podejrzewam, że gdyby ludzie nie zaczęli dawać, biorący nie przyzwyczailiby się do tego!!!

kostka.kr jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2006-01-16, 22:39   #258
Nicość
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez kostka.kr
Podejrzewam, że gdyby ludzie nie zaczęli dawać, biorący nie przyzwyczailiby się do tego!!!
Za poźno-już sie przyzwyczaili,i to dość dawno.Ja natopmiast koncze ze swej strony aktywność w tym watku,bo to nie jest odpowiednie miejsce na takie dyskusje i przekomarzanie się.Zycze wszystkim Mamom szęśliwych rozwiazan.Pozdrawiam.
Nicość
Stary 2006-01-17, 08:41   #259
kasiulka
Zakorzenienie

A ja po czesci zgodze sie z Nicoscią. Co prawda uwazam ze nie mozna generalizowac i na pewno nie jest tak ze jak nie dasz to cie lekarz na bank zle pozszywa i Ci sie blizna rozlezie, ale z całą pewnoscią są tacy lekarze o których pisze Nicosc. Akurat moja znajoma (ta zadowolona z cesarki) nikomu w łape nie dawała, bo prozaicznie - nie ma kasy, ale niestety jestem sklonna wierzyc ze sa tacy lekarze którzy na to czekaja i jednak bardziej sie przykladają jak dostaną dowod wdziecznosci. Sama przyznam sie ze dałam lekarzowi łapowke (niemałą) , nie dalej jak 10 miesiecy temu - akurat na szali bylo zycie jednej z najbliższych mi osób, a miejsc w szpitalu brak i szanse na szybką operacje bliskie zeru. Wierzcie mi dziewczyny ze w takich sytuacjach inaczej sie mysli, człowiek po prostu zrobi wszystko, a lekarze biora łatwo, chetnie i bez wiekszych oporów (znacznie wieksze opory i stres przezywałam ja). Oczywiscie znowu podkreslam ze nie generalizuje i pisze wyłacznie na podstawie wlasnych doswiadczen a nie o wszystkich lekarzach. Wiem ze to jest patologia, ze ludzie sami ich do tego przyzwyczaili tylko ze sa takie sytuacje w życiu ze to akurat przestaje sie liczyc.
Na szczescie poród (chyba) taka sytuacja nie jest i wydaje mi sie ze w przypadku cc te kontrolowane dowody wdziecznosci o których pisała Nicosc jednak nie są normą, choc zapewne sie zdarzają.
No cóż, ja teraz nie mam zamiaru płacic ani grosza, i tak juz czeka mnie oplata za zzo i jakas dopłata do porodu rodzinnego.

Ale z innej beczki - chciałabym jakos podziekowac mojej lekarce prowadzącej ciaże, bo jestem bardzo zadowolona z opieki. Jak myslicie - ładny bukiet byłby ok? Macie moze jakies pomysły?

Oliwka

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2006-01-17, 09:19   #260
Joasiaa
Wtajemniczenie

GG do Joasiaa

Kasiulka bukiet jak najbardziej. Ja mam gorzej bo mój gin to facet a też chciałabym mu jakoś podziękować. Alkohol to banał i moim zdaniem w tym wypadku troche w złym guście. Może też kwiaty?
Macie dziewczyny jakieś pomysły?
Stary 2006-01-17, 10:17   #261
ma-li-na
Zadomowienie

joasiu mooj ginekolog to tez facet i kupooje mu mimo wszystko dobrego Koniaka i bombonierke bo niewiem co mozna by innego kupic facetowi wiele moich znajomych kupowało alkohol wiec nie mam sie czego wstydzic

walka o zdrowe wlosy

Stary 2006-01-17, 10:38   #262
Meme
Zadomowienie

GG do Meme

Dzień dobry mamusiom! Widze, że nie marnujecie czasu i ostro sobie "dykutieren" (to z niem., którego nie znosze).
Co do kwiatków, to uważam, to za bardzo dobry pomysł. Sama nie raz widziałam siedząc w pczekalni u mojej ginki, jak przychodziła młoda mama na ściaganie szwów, razem z mężem i maleństwem i kwiatami. Wchodzili wszyscy w 3 do gabinetu, dziekowania, kwiaty itp., a potem tatuś z maleństwem upuszczał gabinet, a mamusia miała śicagane śzwy. Tak to u mnie wygląda i pewnie sama też tak zrobię, bo bardzo lubię moją lekarkę i uważam ją za fachowca.
Co do moich pytań odnosnie sterylizatora - odpuściłam sobie. Przeprowadziłam wczoraj dokladne oględziny tego co pojawiło sie na mojej liscie zakupów, razem z mamą i faktycznie to bez sensu. Wolę sobie za ta cenę kupić wiecej ciuszków albo inne fejne rzeczy dla maleństwa. Tak samo olewam podgrzewacz do pokarmu, przynajmniej na razie, jak sie okaze, że potrzebny, to sie kupi. Zresztą zamierzam karmić piersią. To samo z tmoforkiem na butelki. jeśli trzeba bedzie to kupię, ale na razie odpuszczam, za dużo kasy.
Co do ubranek, zastanawiałam sie nad kombinezonem,ale jego też skreśliłam z mojej listy. Bedę rodzić końcem lutego, zanim wyjdę na 1 spacer, pewnie juz bedzie ciepło(czytałam ze w okresie zimowym lekarze zalecają wychodzenie na 1 spacer po 4-6 tyg). Wole wtedy zalożyć małeumu na cebulke inne rzeczy, owinąć go we Wtulaczka (zarąbista rzecz!), potem w kocyk, a jak trzeba jeszcze bedzie to jeszcze w śpiworek i do gondoli do wózka.Myślę, że 3-4 naprwde grube warstwy wystarczą, nie ma co dziecka przegrzewać. Zresztą, ile razy bym uzyła tego kombinezonka? Gdybym rodziła w samyś środku zimy, pt, listopad, grudzień, to na pewno bym kupiła, ale teraz wydaje mi sie to zbędne. Przepraszam ,ze nie pamietam, ale to chyba ty Płatku też sie zastanawiałaś nad takim kombinzeonem. Jeśli masz termin na koniec marca, to po prostu wyrzocony pieniądz.
Jutro odbieram od mojej kuzynki przewijak i "tyrpadełko". Zapytam ją, co tak naprawde trzeba zabrać do szpitala na wyjscie dla maleństwa, bo ja to bymwzięła wszystko. Jak sie dowiem konkretów, to dam znać.
A tak poza tym, to wczorak staczałam boje z moją mamą a psropos uzywania pampersów. Jak jest postępową kobitą i prowadzi łasna firmę z ojcem, to w kwestii pieluch niestety nadal jest w 1981 roku, kiedy nie bylo nic poza tetrą. Tetra musi byc i tyle. A to, że kupe czasu sie traci, to tak musi być. Trzeba zmieniać, prac i zmieniać i znowu prać. I tak se kupię pampersy. A tak na poważnie, to szczerze wydaje mi się, że lecenie cały czas na pampersach, na pewno nie jest super zdrowe, ale raz tetra, raz pampers, chyba krzywdy dziecku nie zrobią. A jakie Wy macie w tej kwestii plany? Tetra all the time, or Pampers rule?

FILIPEK
http://tickers.baby-gaga.com/t/squsq...pek+ma+już.png

MADZIA
http://tickers.baby-gaga.com/t/bunbu...+Madzia+ma.png
Meme jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2006-01-17, 10:47   #263
Joasiaa
Wtajemniczenie

GG do Joasiaa

Matko Boska żadnej tetry!!!! To już bym chyba nic nie robiła tylko przewijała-prała-prasowała. Jak się pampersy często zmienia to napewno dziecku krzywdy nie zrobią. Mnie się to wydaje bardziej higieniczne niż babranie się z tym wszystkim. Wiadomo jak kiedyś nie było to trzeba było przeżyć i już. Po co utrudniać sobie życie?
Stary 2006-01-17, 11:05   #264
kasiulka
Zakorzenienie

hehe, moi rodzice to tez tradycjonalisci i wyznaja zasade tetra rulez . Ale ponieważ to nie Oni bedą przewijac malucha tylko ja wiec zadnej tetry nie bedzie.... prawde mowiac to słabi mnie sama mysl o przewijaniu (mam wyjątkowo wyostrzony organ powonienia i wąchanie kupek kilka razy dziennie jakos mnie niezbyt nastraja ), a co dopiero usuwac te niespodzianki z tetry (pewnie ręcami bo czym? ) , moczyc, prać, gotować, prasować - o nie, nie dziekuje bardzo

Oliwka
Stary 2006-01-17, 11:33   #265
ma-li-na
Zadomowienie

u mnie naszczescie o tetre nie musze sie martwic bo mooj ojcie kupił 10 szt ale z goory powiedział ze maja za zadanie byc sciereczką i podkładem na przewijak takze pampersy goorą

walka o zdrowe wlosy

Stary 2006-01-17, 11:46   #266
Joasiaa
Wtajemniczenie

GG do Joasiaa

A wyobrażacie sobie mieć np. bliźniaki i trzymać je w tetrze. To juz musi być koszmar.
Stary 2006-01-17, 12:16   #267
płatek1
Zakorzenienie

GG do płatek1

Cytat:
Napisane przez Joasiaa
Matko Boska żadnej tetry!!!! To już bym chyba nic nie robiła tylko przewijała-prała-prasowała. Jak się pampersy często zmienia to napewno dziecku krzywdy nie zrobią. Mnie się to wydaje bardziej higieniczne niż babranie się z tym wszystkim. Wiadomo jak kiedyś nie było to trzeba było przeżyć i już. Po co utrudniać sobie życie?
No właśnie "po co utrudniać sobie życie?", po to mamy pampersy żeby było one łatwiejsze, więc nic innego jak korzystać z tego że my mam doskonały dostęp do pampersów, a tetra to za dużo robty i nawet nie wiem czy bardziej się opłaca . Jestem zdecydowanie za pampersami .
Stary 2006-01-17, 12:32   #268
Kaffulka
Raczkowanie

Gratuluje córuni Kasiulka.
Jak się czują przyszłe mamuśki?
Pozdrawiam, Kaffulka ( Ania ).
Ty dajesz mi nadzieję.
Że się może spotkamy,
I też porozmawiamy"

Stary 2006-01-17, 12:50   #269
ma-li-na
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Kaffulka
Jak się czują przyszłe mamuśki?
Pozdrawiam, Kaffulka ( Ania ).
dziekuje ja sie czuje dzis wyjatkowo dobrze cały od rana mam sporo energi sprzątam pieke ciasteczka i robie teraz obiadek miałam isc na zakoopy ale poczekam na mojego TŻ jak wrooci z pracy bo nie bede tego dzwigac
pozdrawiam

walka o zdrowe wlosy

Stary 2006-01-17, 12:55   #270
Kaffulka
Raczkowanie

No i właściwie. Nie powinnaś się przemęczać, pamiętaj o tym.
Zresztą nie tylko ty. WSZYSTKIE MACIE O TYM PAMIĘTAĆ.
Ty dajesz mi nadzieję.
Że się może spotkamy,
I też porozmawiamy"

Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości