![]() |
#241 |
Zadomowienie
|
Dot.: NIE chcę tej ciąży
Wiesz, bardziej mnie interesują relacje z praktycznego wykonywania tego prawa niż paragrafy. W praktyce natomiast jest to aborcja na życzenie bez żadnych problemów, podciąga się to zazwyczaj pod zagrożenie psychiczne dla matki.
#242 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
To nie jest wada jako taka, to jest zaburzenie rozwoju dziecka w łonie (mającą przyczynę lub nie). Dzieci z hipotrofią przeważnie rodzą się zdrowe, tylko mniejsze (z mniejszymi częściami ciała). Mój syn jest również hipotrofikiem, tyle, że on był cały mniejszy, wszystko z nim ok, po czasie oczywiście nadrobił. Hipotrofia w kontekście wątku nie ma znaczenia, bo oczywiście nie jest ona podstawą do terminacji. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#243 |
wańka wstańka
|
W praktyce - nie jest. A wierzyć możesz sobie w co chcesz.
#244 |
Zadomowienie
|
Ok, więc nie będę wierzyć koleżance, która mieszka w UK i miała ten zabieg oraz drugiej, która wyjechała tam w celu zrobienia go.
#245 |
Raczkowanie
|
[1=ecd9a68db8379fc22aec146 35aa2645aca7c721b_6070dc9 9c9f91;53952797]
To nie jest wada jako taka, to jest zaburzenie rozwoju dziecka w łonie (mającą przyczynę lub nie). Dzieci z hipotrofią przeważnie rodzą się zdrowe, tylko mniejsze (z mniejszymi częściami ciała). Mój syn jest również hipotrofikiem, tyle, że on był cały mniejszy, wszystko z nim ok, po czasie oczywiście nadrobił. Hipotrofia w kontekście wątku nie ma znaczenia, bo oczywiście nie jest ona podstawą do terminacji.[/QUOTE] No więc właśnie, dzięki za info. A o ile dobrze doczytałam, to autorka nic więcej, oprócz hipotrofii i niewykształconej nerki, nie pisała. Wysłane z tapatalk |
![]() ![]() |
![]() |
#246 | |
wańka wstańka
|
Cytat:
![]() ![]()
![]() |
#247 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Zresztą, decyzję już podjęła. To czy zrobi to legalnie w innym kraju czy nielegalnie (lub legalnie?) w Polsce nie ma aż takiego znaczenia.
Niemożliwe jest tylko to, co sami takim uczynimy... Edytowane przez Shar14 Czas edycji: 2015-12-30 o 20:30 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#248 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
90% dzieci hipotrofią do 2-4rż w pełni dogania Zdrowe dzieci. z tel. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#249 |
Zadomowienie
|
To powiedz mi może skąd tyle aborcji w UK? Czemu Polki tam jeżdżą w tym celu? Wszystkie płody były chore czy zagrażały życiu matki? Niemożliwe. Po prostu, jest to tam zabieg dostępny, ogólnodostępny. Jeśli matka źle psychicznie zniesie ciążę lub nie ma warunków to może ją usunąć, po rozmowie z psychologiem. Z mojej strony EOT, bo nie przekonamy się. Jedź, zapytaj to zobaczysz, że tam aborcja to żaden problem. Poza tym nie ma to znaczenia w dyskusji i robimy off top.
#250 |
Konto usunięte
|
Pierwsze z brzegu. Co to jest, jak nie ocena? M.in. autorki i osób, które do takowego kroku się skłaniają?
Nie, żebym miała coś przeciwko ocenianiu, bo każdy to robi. Tylko nie zgrywaj teraz osoby, która jest ponad to |
![]() ![]() |
![]() |
#251 | |
wańka wstańka
|
Cytat:
BTEW nigdzie nie muszę jeździć. Mieszkam w Wielkiej Brytanii od wielu lat.
![]() |
#252 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Wysłane z tapatalk |
|
![]() ![]() |
![]() |
#253 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
sa kobiety, ktore absolutnie nie chca miec dzieci, ktore zabezpieczaja sie, uwazaja, planuja (i panuja) dzietnosc, takie jak autorka, takie jak ja, dla ktorych ciaza i dziecko byloby psychicznie tak ogromnym obciazeniem i trauma, ze nawet aborcja na tym etapie rozwoju ciazy, bylaby mniejszym szokiem. Zwlaszcza ze autorka bardzo pozno sie o ciazy dowiedziala. Inaczej pewnie patrzylabym na sytuacje, gdyby wiadomo bylo od wczesnych tygodni i zwlekalo sie z decyzja do ostatniego momentu. Ja Cie rozumiem, autorko. Naprawde. I niezaleznie od uszkodzenia/niepelnosprawnosci, naprawde uwazam, ze sprowadzanie na swiat niechcianego dziecka, ktore mniej lub bardziej swiadomie, bedzie przez matke niekochane, odrzucane, obwiniane, karane, za to ze jest, jest poprostu okrutne (i wzgledem dziecka i wzgledem matki). |
|
![]() ![]() |
![]() |
#254 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Niemniej w tym temacie nie ma to za dużego znaczenia. Autorka decyzję podjęła. Ona dziecka nie chce: czy zdrowego czy chorego. I ona tez poniesie tego konsekwencje: moralne, zdrowotne, psychiczne itd. Dobijanie jej nie ma sensu, a tym bardziej jeśli ten płód jest bardzo chory to przekonywanie, żeby urodziła. To musi być coś strasznego czuć się trumną dla własnego dziecka.
Niemożliwe jest tylko to, co sami takim uczynimy... Edytowane przez Shar14 Czas edycji: 2015-12-30 o 20:51 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#255 |
Zakorzenienie
|
nie. To ulga, ze dziecka nie będzie.
https://wizaz.pl/forum/showthread.ph...story by Elfir *** Kiedy stwórca składał ten świat, miał mnóstwo znakomitych pomysłów, jednak uczynienie go zrozumiałym jakoś nie przyszło mu do głowy. T.Pratchett |
![]() ![]() |
![]() |
#256 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Niestety obawiam sie, ze takie rzeczy nie tylko na Wizazu. Nie mam sily czytac calego watku, bo dostane [cenzura], ale skazywanie trojki ludzi na cierpienie (matka, ojciec, dziecko) w imie jakiejs idealistycznej wizji w ktorej to, ze dziecko umiera w rekach matki, jest wazniejsze od tego czy owa matka bedzie miala po tym doswiadczeniu wieloletnia depresje, to czysty obled. Obawiam sie, ze zadna ilosc moralizatorskich stwierdzen nie jest w stanie zmienic rzeczywistosci - rzeczywistosci w ktorej zycie w imie wymyslnych zasad niestety nie oznacza, ze nie poznamy cierpienia lub zniesiemy je z wielka godnoscia, bo, ekhem, bylo warto. Rodzenie ciezko chorego dziecka na ogol konczy sie albo zniszczeniem swojego zycia i/lub wyparciem i szalenstwem (vide Kaja Godek).
... Edytowane przez Trzepotka Czas edycji: 2016-02-19 o 00:13 Powód: Słownictwo. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#257 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]()
It's so important to say these things when you can because when it's over, it's over ...Widzi pan, perfumy powinny być jak wymierzony policzek, żeby nie zastanawiać się godzinami czy one pachną, czy nie. (Coco Chanel) |
||
![]() ![]() |
![]() |
#258 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#259 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Wysłane z tapatalk |
|
![]() ![]() |
![]() |
#260 |
Konto usunięte
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#261 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Po prostu nie przyznała się, że dziecko pochodzi z jej głupoty/beztroski/zapomnienia.
https://wizaz.pl/forum/showthread.ph...story by Elfir *** Kiedy stwórca składał ten świat, miał mnóstwo znakomitych pomysłów, jednak uczynienie go zrozumiałym jakoś nie przyszło mu do głowy. T.Pratchett |
|
![]() ![]() |
![]() |
#262 |
Konto usunięte
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#263 |
Raczkowanie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#264 |
Zakorzenienie
|
![]() ale nie jest wystarczająco chore, bo przecież można donosić, hellouł?>?!! prolajfy każą nosić, wychować, to tak trzeba! bo przecież życie z masą rurek (abstrahując od wątku) w każdym otworze ciała to życie!!! i umiera się w ramionach matki!! i matka KOCHA!!!! serio. rzygać to mi się chce, jak czytam takie teksty. Edytowane przez kahoko hino Czas edycji: 2015-12-31 o 11:51 Powód: ort! |
![]() ![]() |
![]() |
#265 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
#266 |
Raczkowanie
|
Ile ja bym dała, żeby mieć męża i być w ciąży. Życie jest niesprawiedliwe. Jedni nienawidzą tego za co inni daliby się pociąć. Autorko, wiem, że już podjęłaś decyzję. Osobiście radziłabym Ci oddać dziecko do adopcji - wiele kobiet czeka długie lata na przyznanie im dzieci. Życzę Ci, żebyś szybko doszła do siebie.
|
![]() ![]() |
![]() |
#267 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Dziecko nie ma wykształconej jednej nerki i ma hipotrofię, z czym da się żyć normalnie (z tego co dziewczyny pisały nt. hipotrofii), więc jakie rurki, jakie nie wystarczająco chore? Wysłane z tapatalk |
|
![]() ![]() |
![]() |
#268 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Nie uszczęśliwiajmy ludzi na siłę.
![]() |
#269 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#270 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 17:37.