![]() |
#241 | |
on tired little feet
|
Dot.: Aborcja - wątek zbiorczy. Część 2.
Cytat:
![]()
![]() |
#242 |
Zadomowienie
|
Widziałam go kiedyś hobbystycznie, żeby zobaczyć o co im chodzi. Nie ruszył mnie wcale. Mnie go nikt nie puszczał, o ile kojarzę to w ogóle na religii tematu aborcji nie było. Może z raz wspomniano, ale w sensie sugestii, że jest niezgodne z nauką KK. Choć z religii wypisałam się w 2 LO bodajże.
Oczywiście dla dzieci z 5 klasy podstawówki nie jest to absolutnie odpowiedni temat. Ciekawi mnie czemu natomiast nie puszcza się w szkołach drastycznych filmów z porodów. Taka hipokryzja i indoktrynacja. ![]() Wysłane z mojego ALE-L21 przy użyciu Tapatalka
Niemożliwe jest tylko to, co sami takim uczynimy... Edytowane przez Shar14 Czas edycji: 2016-04-08 o 11:27 |
![]() ![]() |
![]() |
#243 |
Konto usunięte
|
Też nikt nam w szkole nie puszczał tego filmu.
Aż sobie obejrzę o czym mowa. |
![]() ![]() |
![]() |
#244 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#245 |
Zadomowienie
|
A jaki to był temat?
![]() Ja oglądałam wyżej wymieniony film w szkole. W ramach takiego jakby kursu przedmałżeńskiego w liceum. Jeśli ktoś chciał zaliczyć kurs bez chodzenia w przyszłości na dziwne spotkania do kościoła, to wystarczyło zostać kilka razy po lekcjach. W ramach spotkań rozmawialiśmy z księdzem katechetą na różne "życiowe" tematy. Na jednym ze spotkań oglądaliśmy powyższy film. Dla mnie ten film nie był jakoś szczególnie poruszający. Spodziewałam się czegoś gorszego. Kurs zaliczyłam, mam certyfikat, ale od tego czasu trochę zmieniłam swój światopogląd i ślubu kościelnego nie wezmę ![]() Edytowane przez Iska00 Czas edycji: 2016-04-08 o 13:46 |
![]() ![]() |
![]() |
#246 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#247 |
BAN stały
|
"Niemy krzyk" na religii to jeszcze ujdzie.
Pamiętam jak nam puszczali dla całej szkoły, całego gimnazjum na świetlicy ten film, każda klasa musiała obejrzeć, ksiądz był obecny na każdym seansie i kilka nauczycielek. Było to wielkie wydarzenie jak akcje antynarkotykowe, czy antyprzemocowe czy inne chodzące po szkołach. Pamiętam, że propaganda zadziałała na jeszcze niemyślące samodzielnie młode umysły i dziewczyny się zarzekały, że nigdy tego nie zrobią itp. |
![]() ![]() |
![]() |
#248 |
Raczkowanie
|
Masa kobiet zarzeka się ze by tego nie zrobiła. Ale życie potrafi zweryfikować nasze poglądy.
Wysłane z mojego HUAWEI GRA-L09 przy użyciu Tapatalka |
![]() ![]() |
![]() |
#249 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Także sprowadza się to znów do tego, że niektórzy ludzie mają bardzo wąskie horyzonty myślowe i widzą tylko "czarne" lub "białe" bez całej gamy szarości pomiędzy. Wysłane z mojego ALE-L21 przy użyciu Tapatalka
Niemożliwe jest tylko to, co sami takim uczynimy... Edytowane przez Shar14 Czas edycji: 2016-04-08 o 14:55 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#250 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Wysłane z mojego HUAWEI GRA-L09 przy użyciu Tapatalka |
|
![]() ![]() |
![]() |
#251 |
BAN stały
|
Nawet jeśli przyjmiemy wszyscy że człowiek zaczyna się od zapłodnienia to nadal nie można zmuszać do porodu kobiet zgwałconych [zarodek znalazł się w macicy wbrew woli kobiety a więc jest agresorem (że nieświadomym to bez znaczenia, wina nie jest wymogiem do obrony, jak chory psychicznie czyli wolny od przypisania mu winy zaatakuje mnie to nie mogę się bronić?) czyli matka może się go pozbyć] oraz zagrożonych śmiercią lub ciężkim kalectwem (tu chyba nie muszę tłumaczyć? terminy: obrona konieczna, stan wyższej konieczności). Wymuszanie porodu dzieci z wadami letalnymi też stoi z prawem o stanie wyższej konieczności (krótką wegetacją noworodka nie jest na tyle wysokim dobrem żeby zmuszać matkę do przebycia ciąży) i jest po prostu idiotyczne.
|
![]() ![]() |
![]() |
#252 |
Lux Mundi
|
Tego filmu nie puszczano u mnie ani w podstawówce ani LO, chociaż pojęcie aborcji jako takiej oczywiście się pojawiało.
A na lekcji religii w liceum oglądaliśmy "Foresta Gumpa", "Życie jest piękne" czy "Cześć Tereska". Z kolei, żeby mieć możliwość otrzymania potwierdzenia ukończenia kursu przedmałżeńskiego była mowa i sprawdzian z sytuacji kiedy można ubiegać się o unieważnienie ślubu kościelnego. Czytając Wasze wypowiedzi bardzo się cieszę, że moi katecheci byli normalni.
![]() |
#253 |
Zakorzenienie
|
To moje cialo
https://youtu.be/z2ME8sR-bnY |
![]() ![]() |
![]() |
#254 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
Edytowane przez _Jinx_ Czas edycji: 2016-04-08 o 16:36 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#255 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
I wgl takie dziwne rzeczy Wysłane z mojego HUAWEI GRA-L09 przy użyciu Tapatalka |
|
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#256 |
Raczkowanie
|
Znalazłam dzisiaj jeden taki mem http://kwejk.pl/obrazek/2632187/but-but.html a pod nim poniższe zacytowane komentarze. Moim zdaniem w tym właśnie tkwi kwintesencja absurdu całej sytuacji. Kobieta (nie mężczyzna!) jest sprowadzana do podmiotu grzesznego.... i głupiego np. "Trzeba było nie dawać du.....py", "To ty je usunęłaś", "Trzeba było myśleć tym wcześniej", "Sama się prosiłaś", "Widziały gały kogo brały", "I ty się nazywasz kobietą", "Feminazistka", itd. Ale pełna tolerancja dla uciekających tatusiów. Daje 400 zł (o ile) alimentów i ciesz się dziewko, że coś dostajesz. Moje postrzeganie feminizmu nie jest w pełni zgodne z formą jakie serwują nam obecne zbiory feministek, ale będę rękami i nogami podpisywać się wraz z nimi aby ustawa nie weszła.
"Bo tu nie chodzi o żadną ochronę życia. Dyskusja z zygociarzem zawsze w końcu dojdzie do "było nie dawać dupy" - i tu wychodzi ich prawdziwa motywacja. Seksu zakazać się nie da, ale niech chociaż wizja przymusowego porodu będzie jakąś karą. Utrudnianie ludziom życia to takie hobby sfrustrowanych seksofobów." "Pro life nie jest pro life, ponieważ totalnie mają w dupie co się z dzieckiem stanie po urodzeniu. Trafi do domu dziecka? Spoko. Wyrośnie na patolę? Spoko. Zdechnie z głodu, bo matka wszystko przepije? Spoko. Uduszony skończy w beczce? Spoko. Wszystko spoko, ale aborcja? Na boga to się nie godzi!"
![]() |
#257 |
Zakorzenienie
|
ale puszczać go na szerszą w PL zaczęli jakoś w latach dziewięćdziesiątych, i pewnie raczej bliżej połowy niż przed. Wcześniej, jeszcze w późnych osiemdziesiątych, na pewno epatowali dużymi, kolorowymi zdjęciami "płodów po aborcji". W kościele, do którego uczęszczałam, taką właśnie wystawkę ustawili na galerii, którą się przechodziło do sali, w której urzędowały bielanki. Nie dało się dam trafić bez przechodzenia obok tego barbarzyństwa. Pamiętam głęboki szok spowodowany tym widokiem, miałam wtedy może dziesięć lat. Jak okazali, to zbierali podpisy pod stosownym kwitem, i brali je od wszystkich, nawet od dzieci, które ledwo potrafiły się podpisy.
|
![]() ![]() |
![]() |
#258 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#259 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ![]() |
![]() |
#260 | |
BAN stały
|
Święta hehe prawda Mirajane. Jak internet długi i szeroki NIGDY nie spotkałem przeciwnika aborcji który uważałby kobietę za równą mężczyźnie. Według moich doświadczeń przeciwnik prawa do aborcji = szowinista. I nie nazywałbym takich ludzi proliferami bo zazwyczaj ludzie reprezentujący TE środowiska dopuszczają mnóstwo okazji do zabójstwa mimo że nie jest to konieczne. Co do epatowania obrazkami płodów - ja mogę zrobić mem, zdjęcie zmasakrowanego złodzieja z dopiskiem "zabity dla radia z samochodu". Ciekawe czy kogoś to ruszy
![]() ---------- Dopisano o 18:21 ---------- Poprzedni post napisano o 18:18 ---------- Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#261 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Dlatego wkurzam się, że tak na prawdę o babskich sprawach chcą decydować mężczyźni. Jakoś nigdy w dziejach świata nie zdarzyło się, aby to mężczyzna w wyniku gwałtu zaszedł w ciążę lub zmarł na skutek choroby współistniejącej z ciążą ---------- Dopisano o 19:28 ---------- Poprzedni post napisano o 19:25 ---------- Jak mężczyzna odchodzi od rodziny, bo urodziło się chore dziecko to często słyszy się "oj biedak psychicznie nie wytrzymał/ albo nie dojrzał". Ale jak kobieta porzuci chore dziecko to jest szmatą, wyrodną matką, potworem, to się nie godzi.
![]() ![]() |
![]() |
#262 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
A mężczyźni - oni po prostu tacy są. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#263 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Wysłane z mojego ALE-L21 przy użyciu Tapatalka
![]() |
#264 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#265 |
Raczkowanie
|
Dlatego ciekawa jestem jak bardzo realne ma szanse PiS na przegłosowanie ustawy (jeśli dotrze do rozpatrzenia jej przez Sejm). Pewne jest, że to ostatnia kadencja PiSu, chyba że zmienią tak konstytucję i ordynację wyborczą, że będą rządzić jak despoci.
![]() |
#266 |
Konto usunięte
|
jak najbardziej mają realne szanse.
Duża grupa osób uważa że wie lepiej co kobieta powinna zrobić. Kobiety są za głupie by umieć same zdecydować co będzie najlepsze, zgodne z sumieniem i rozsądkiem. sarkazm. |
![]() ![]() |
![]() |
#267 |
BAN stały
|
Dot.: Manifestacje przeciwko zaostrzeniu prawa aborcyjnego
Ja jestem zwolennikiem logicznego podejścia do sprawy. Legalizacja aborcji czyli zostawienie tego na życzenie kobiety powinna zwolnić facetów od płacenia alimentów w przypadku "wpadek". Żeby uściślić, np. jest sobie para i zaliczają wpadkę. Kobieta chce urodzić, a facet usunąć. W takim przypadku powinien mieć prawo do wyrzeczenia się praw ojcowskich i nie powinien być zobowiązany do płacenia alimentów.
|
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#268 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
taa, bo dla wszystkich kobiet aborcja to jest jak wyciśnięcie pryszcza, nigdy nie cierpią psychicznie, nigdy nie mają żadnych powikłań fizycznych. ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#269 |
Regulator reniferów
|
Podobnie, jak facet po wypłacie, jak przyjdzie do alimentów...
![]() |
#270 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
W każdym razie jak będę mieć swoje dzieci to na bank ich na religię na pranie mózgu nie puszczę. Edytowane przez d169664e00d109aa737daf198b1aecbf032d7859 Czas edycji: 2016-04-08 o 22:06 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 13:56.