|
Notka |
|
Ginekologia Miejsce, w którym rozmawiamy o ginekologii. Tutaj znajdziesz pytania i odpowiedzi związane ze zdrowiem intymnym kobiety. Rozmawiamy np. o antykoncepcji. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#241 |
Rozeznanie
|
Dot.: Pierwsza wizyta u ginekologa,co zrobic ?
ja też sie boje pierwszej wizyty. mama jeszcze bardziej mnie 'zdolowała'. nie jestem z nią w najlepszych kontaktach ( czyt. poprostu zwracamy sie do siebie tylko jak nam czegoś potrzeba ) wiec z wielkim trudem powiedziałam, że chce isc do gina bo boli mnie jajnik. A ona na to,że to wstyd żeby dziwczyna w moim wieku ( 16 lat ) szła do ginekologa. załamałam sie :/ poszłabym sama, ale nie wiem jak sie trzeba rejestrować w przychodni w którerj nigdy nie byłam ( bo w tyej " nie mojej" podobno jest świetny gin. ). Kurcze! [ przynajmniej mi ulżyło jak to powiedziałam
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#242 |
Zakorzenienie
|
Candiiia daj spokoj! wcale nie jestes za młoda na ginekologa! jesli sie choruje(a byc moze Ty tak-ale to trzeba sie upewnic) to nie ma na co czekac! niektore dziewczyny w Twoim wieku wybieraja sie do ginekologa juz po tabletki anty! nie masz sie co wstydzic ani bac. idz smialo
![]() ![]() pozdrawiam ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#243 |
Rozeznanie
|
no ja tak uważam, na telakrza nigdy nie jest za wcześnie. Dziekuje Nova, wsparło mnie to
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#244 |
Zakorzenienie
|
najwazniejsze to sie nie bac-ale o to trudno za pierwszym razem!!!!3mam kciuki
![]() |
#245 |
Przyczajenie
|
Ja z taka małą radą jeszcze. Jeśli jesteś dziewicą powiedz o tym o ile Cie lekarz nie spyta. Ja nie powiedziałam (ze stresu
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#246 |
Przyczajenie
|
Dot.: Jak się przygotować? - pierwsza wizyta u ginekologa
A Wy sie golicie przed wizyta? Bo nie wiem co zrobic? Chce znac zdanie wiekszosci:P i tak sie przejmuje...
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#247 |
Zadomowienie
|
jak wejdziesz do lekarza to po prostu powiedz, że jesteś pierwszy raz u ginekologa i chciałaś się przebadać. lekarz najpierw przeprowadzi wywiad (wtedy powiedz, że chcesz tabletki), a anstępnie Cię zbada. żeby brać tabletki będziesz musiała zrobić badanie krwi. lekarz powinien Ci też zrobić cytologię i badanie piersi. a swoją drogą to albo dość późno idziesz do ginekologa albo dość wcześnie chcesz zacząć współżycie. a pozatym jak Ty sobie seks wyobrażasz z facetem skoro wstydzisz się zadbać o swoje zdrowie. radzę poważniej podejść do tych spraw, bo chociaż seks jest super to zdażają się różnego rodzaju niespodzainki - czytaj choroby. skoro teraz się wstydzisz, to co dopiero będzie jak będziesz miała jakaś chorb albo co ( czego absolutnie Ci nie życzę). mam jednak nadzieję, że twoja pierwsza wizyta pójdzie gładko.
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#248 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() ![]() Dlatego przeczytałam już chyba wszystkie wątki na tym forum o pierwszej wizycie ![]() ![]() A właśnie, myślicie, że mogę poprosić ginekologa o napisanie zwolnienia ze szkoły? Czekam na wizytę prawie miesiąc, a lekarz przymuje tylko rano... |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#249 |
Raczkowanie
|
Dot.: pierwsza wizyta
Ja jak byłam pierwszy raz u ginekologa miałam właśnie badanie per rectum i na prawde to nic nie bołalo ani nawet nie było nieprzyjemne. A na prawde lepiej pójść i ewentualnie coś wyleczyć w początkowym stadium niż później obawiać sie skutków... tych najgorszych - bezpłodności
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#250 |
Raczkowanie
|
Ja też niedawno byłam pierwszy raz u ginekologa. Byłam bardzo mile zaskoczona. Chociaz czekając przed gabinetem, bałam sie, że zemdleje
![]() Lekarka przywitała mnie pytaniem: "Czy zawsze masz takie wielkie oczy?" ![]() ![]() Pytala sie o datę ost. miesiaczki, czy współzyje itp. Potem powiedziala mi jak sie usadowić na fotelu itp. Stwarzała taką atmosfere, że po chwili wstyd i skrępowanie zniknęło. Przeprowadzila badanie, cytologię, potem miałam USG (przyrzadzenie wywołało u mnie szok, ale pani mnie uspokoiła). Nie bolało nic, nawet nieprzyjemnym nie mogę tego nazwać. Z gabinetu wyszłam uśmiechnięta od ucha do ucha ![]()
![]() |
#251 |
Raczkowanie
|
A ja zadam pytanie tak trochę nie na temat, ale tu mi najbardziej pasuje i jest pośrednio związane z wizytą u ginekologa, a nowego posta chyba nie warto na to zakładać.
A mianowicie kiedys słyszałam w tV, że ginekolog podczas badania jest w stanie poznać, czy kobieta współżyje. I tak z czystej ciekawości pytam, po czym pozna? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#252 |
Przyczajenie
|
słuchajcie, a jak to jest z ginekologiem 'na kase chorych'? cos trzeba zalatwiac? przynosic? mozna w innym miescie tak pojsc? ja teraz na studia ide do poznania i nigdy nie bylam u ginekologa, ale jak bede w poznaniu (tam mam chlopaka) to bede musiala sie do ginka wybrac. i co wtedy? gdzie to sie szuka? bo prywatny to widze, ze duzo pieniedzy bierze, kogo na to stac...
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#253 |
Raczkowanie
|
hehe przypomnialo mi sie jedno odnosnie pytania czy wspolzylam. Jak mnie na pierwszej wizycie zapytała i odpowiedziałam, ze NIE, to w karcie zapisala mi to drukowanymi literami i z takim wilekim wykrzyknikiem hahahaha normalnie nie zapomne tego nigdy hahaha
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#254 |
Raczkowanie
|
Teraz jest ten NFZ to musisz najpierw chyba od tego lekarza pierwszego kontaktu po skierowanie do specjalisty a potem do ginekologa tez z NFZ z tym skierowaniem i tam założy Ci karte i bedzie wszystko w porzadeczku sie mi wydaje
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#255 |
Przyczajenie
|
![]()
Witam!
Jeśli jest już taki wątek to bardzo przeprwaszam!! Mam problem... Bardzo obawiam sie wizyty u ginekologa ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#256 |
Rozeznanie
|
Dot.: Wizyta i ginekologa!!
Wątek który założyłaś jest jednym z najpopularniejszych na tym forum i proponuje skorzystać z wyszukiwarki na górze strony...
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#257 |
Wtajemniczenie
|
napewno powiedziec ze jest to Twoja pierwsza wizyta wowczas ginekolog zrozumie i bedzie Ci wszytsko tlumaczyc
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#258 |
Raczkowanie
|
musisz powiedzieć, że jesteś pierwszy raz. Zupełnie inaczej będzie się z tobą "obchodzić". To nie jest nic strasznego. Dziewczyny lubią panikować, a nie ma takiej potrzeby.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#259 |
Zadomowienie
|
najpierw mały wywiad z lekarzem
potem badanie palcem a nastepnie wziernikiem odpowiednio dobranym takze nie amsz sie czego obawiac najwazniejsze to sie nie denerwuj na zapas tylko odstresuj i rozluźnij to nie boli tylko moze byc nieprzyjemne pzdr asia27 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#260 |
Przyczajenie
|
1 raz u Ginekologa
Od razu przpraszam ze zakladam nowy watek ale nie chce mi sie buszowac ;p Jak wyglada 1 wizyta? Czy jak sie idzie do publicznego ginekologa to czy wizyta cos kosztuje? Czy potzrebni sa do tego rodzice, albo jakies dokumenty ? I czy lekarz moze mi zapisac tabletki bez badan jesli nie bede ich chciala zrobic? Prosze o odp.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#261 | ||||||
Zakorzenienie
|
Dot.: 1 raz u Ginekologa
Jak każda nastepna
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
![]() |
![]() |
#262 |
Zakorzenienie
|
Dziwne to czasy nastały.Kiedys o takie rzeczy pytało sie mame albo siostre.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#263 | |
Przyjaciel wizaz.pl
|
Cytat:
A mnie się musi chcieć ZA CIEBIE odszukać odpowiedni wątek i tam dołączyć ten, który założyłaś. ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#264 |
Rozeznanie
|
coprawda pytanie mam nie na temat za bardzo ale sie podepne pod ten wątek. czy moge byc zapisana w 2óch róznych przychodniach u 2óch róznych ginów? zn. ze jedna z kart jest w przychodni X a druga jest w przychodni Y i uczeszczałabym tylko do przychodni Y ( jezeli chodzi o gina,pozostali lekarze w X ) to swoja karte musze 'wycofywać' od gina z p. X ? i czy dostajac skierowanie na badania w Y moge je wykonac bezproblemowo w X? pewnie te pytania wydaja Wam sie głupie, ale ja jestem kompletnie 'łysa' w tych sprawach i prosiłabym o nie linczowanie mnie
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#265 |
Zakorzenienie
|
W każdej przychodni zakładają ci normalnie kartę o zera i nie pytają o poprzednie. Tzn w każdej przychodni będziesz mieć inne historię leczenia. To trochę tylko bez sensu tak robić
![]() Co do badań to neistety nie wiem.
![]() |
#266 |
Raczkowanie
|
heheh, ja też nie na temat trochę, bo u gina już byłam, ale to raczej z serii tych dla początkujących. Czy u dziewic tez sie przeprowadza cytologie?
Ania Edytowane przez a260 Czas edycji: 2007-02-12 o 18:49 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#267 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#268 |
Raczkowanie
|
no to włsnie wiem. Choć spotkałam się gdzieś z informacją, ze używa się, tylko mniejszego. Czyli rozumiem, ze dziwecom nie robi sie cytologii?
![]() |
#269 |
Wtajemniczenie
|
przeciez cytologię robi się u kobiet które współżyły, aby wykryć ewentualnego raka szyjki macicy czy jakies stany przednowotworowe hmmm dziwna ta Twa ginekolog
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#270 |
Zakorzenienie
|
niekoniecznie, ja mialam cytologie jako dziewica, uzywa sie mniejszych wziernikow, wszystko zalezy od lekarza
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 15:14.