Jak się przygotować? - pierwsza/kolejna wizyta u ginekologa - zbiorczy! - Strona 9 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Ginekologia

Notka

Ginekologia Miejsce, w którym rozmawiamy o ginekologii. Tutaj znajdziesz pytania i odpowiedzi związane ze zdrowiem intymnym kobiety. Rozmawiamy np. o antykoncepcji.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2006-08-07, 17:42   #241
Candiiia
Rozeznanie

Dot.: Pierwsza wizyta u ginekologa,co zrobic ?

ja też sie boje pierwszej wizyty. mama jeszcze bardziej mnie 'zdolowała'. nie jestem z nią w najlepszych kontaktach ( czyt. poprostu zwracamy sie do siebie tylko jak nam czegoś potrzeba ) wiec z wielkim trudem powiedziałam, że chce isc do gina bo boli mnie jajnik. A ona na to,że to wstyd żeby dziwczyna w moim wieku ( 16 lat ) szła do ginekologa. załamałam sie :/ poszłabym sama, ale nie wiem jak sie trzeba rejestrować w przychodni w którerj nigdy nie byłam ( bo w tyej " nie mojej" podobno jest świetny gin. ). Kurcze! [ przynajmniej mi ulżyło jak to powiedziałam ]
Candiiia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-08-07, 18:01   #242
novakia
Zakorzenienie

Candiiia daj spokoj! wcale nie jestes za młoda na ginekologa! jesli sie choruje(a byc moze Ty tak-ale to trzeba sie upewnic) to nie ma na co czekac! niektore dziewczyny w Twoim wieku wybieraja sie do ginekologa juz po tabletki anty! nie masz sie co wstydzic ani bac. idz smialo mozesz zabrac ze sobą przyjaciolke, na pewno bedzie Ci raźniej
pozdrawiam
novakia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-08-08, 10:17   #243
Candiiia
Rozeznanie

no ja tak uważam, na telakrza nigdy nie jest za wcześnie. Dziekuje Nova, wsparło mnie to
Stary 2006-08-08, 11:53   #244
sylwia-zuza
Zakorzenienie

najwazniejsze to sie nie bac-ale o to trudno za pierwszym razem!!!!3mam kciuki
Stary 2006-08-09, 20:43   #245
jamaica_b3
Przyczajenie

GG do jamaica_b3

Ja z taka małą radą jeszcze. Jeśli jesteś dziewicą powiedz o tym o ile Cie lekarz nie spyta. Ja nie powiedziałam (ze stresu ) i bolało okrutnie. Jeśli powiesz zbada Cie delikatniej i mniejszymi "przyrządami"ze tak to nazwę. Powodzenia
jamaica_b3 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-08-22, 19:34   #246
zapomniana
Przyczajenie

Dot.: Jak się przygotować? - pierwsza wizyta u ginekologa

A Wy sie golicie przed wizyta? Bo nie wiem co zrobic? Chce znac zdanie wiekszosci:P i tak sie przejmuje... narzekac tu nie bede, ale odpowiedzcie na moje pytanie...
zapomniana jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-08-22, 20:04   #247
enigma1985
Zadomowienie

jak wejdziesz do lekarza to po prostu powiedz, że jesteś pierwszy raz u ginekologa i chciałaś się przebadać. lekarz najpierw przeprowadzi wywiad (wtedy powiedz, że chcesz tabletki), a anstępnie Cię zbada. żeby brać tabletki będziesz musiała zrobić badanie krwi. lekarz powinien Ci też zrobić cytologię i badanie piersi. a swoją drogą to albo dość późno idziesz do ginekologa albo dość wcześnie chcesz zacząć współżycie. a pozatym jak Ty sobie seks wyobrażasz z facetem skoro wstydzisz się zadbać o swoje zdrowie. radzę poważniej podejść do tych spraw, bo chociaż seks jest super to zdażają się różnego rodzaju niespodzainki - czytaj choroby. skoro teraz się wstydzisz, to co dopiero będzie jak będziesz miała jakaś chorb albo co ( czego absolutnie Ci nie życzę). mam jednak nadzieję, że twoja pierwsza wizyta pójdzie gładko.
enigma1985 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-09-01, 15:19   #248
Marishka
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez enigma1985
a pozatym jak Ty sobie seks wyobrażasz z facetem skoro wstydzisz się zadbać o swoje zdrowie
Chłopak, a ginekolog - to nie to samo Zupełnie bez porównania. Można nie mieć oporów w niczym (w sferze intymności) przed chłopakiem a zamierać z przestrachu przed wizytą Wiem coś o tym :P
Dlatego przeczytałam już chyba wszystkie wątki na tym forum o pierwszej wizycie Ale nie jestem pewna czy czuję się pocieszona :P Zapisałam się do mężczyzny, w dodatku nic o nim nie wiem, poza tym ide z NFZu i jeszcze będę się musiała zerwać ze szkoły

A właśnie, myślicie, że mogę poprosić ginekologa o napisanie zwolnienia ze szkoły? Czekam na wizytę prawie miesiąc, a lekarz przymuje tylko rano...
Marishka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-09-12, 16:18   #249
doriss
Raczkowanie

Dot.: pierwsza wizyta

Ja jak byłam pierwszy raz u ginekologa miałam właśnie badanie per rectum i na prawde to nic nie bołalo ani nawet nie było nieprzyjemne. A na prawde lepiej pójść i ewentualnie coś wyleczyć w początkowym stadium niż później obawiać sie skutków... tych najgorszych - bezpłodności
doriss jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-09-12, 17:04   #250
silence18
Raczkowanie

Ja też niedawno byłam pierwszy raz u ginekologa. Byłam bardzo mile zaskoczona. Chociaz czekając przed gabinetem, bałam sie, że zemdleje .
Lekarka przywitała mnie pytaniem: "Czy zawsze masz takie wielkie oczy?"
Pytala sie o datę ost. miesiaczki, czy współzyje itp.
Potem powiedziala mi jak sie usadowić na fotelu itp. Stwarzała taką atmosfere, że po chwili wstyd i skrępowanie zniknęło.
Przeprowadzila badanie, cytologię, potem miałam USG (przyrzadzenie wywołało u mnie szok, ale pani mnie uspokoiła). Nie bolało nic, nawet nieprzyjemnym nie mogę tego nazwać.
Z gabinetu wyszłam uśmiechnięta od ucha do ucha

Sereno e, rimanere a letto ancora un po'...

Ze wszystkich rzeczy wiecznych miłość trwa najkrócej...

A6W od 21.09/i nie udało sie/16.10 A6W reaktywacja
silence18 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-09-12, 20:08   #251
aga378
Raczkowanie

A ja zadam pytanie tak trochę nie na temat, ale tu mi najbardziej pasuje i jest pośrednio związane z wizytą u ginekologa, a nowego posta chyba nie warto na to zakładać.
A mianowicie kiedys słyszałam w tV, że ginekolog podczas badania jest w stanie poznać, czy kobieta współżyje. I tak z czystej ciekawości pytam, po czym pozna?
aga378 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2006-09-12, 20:56   #252
Wiedźmow
Przyczajenie

słuchajcie, a jak to jest z ginekologiem 'na kase chorych'? cos trzeba zalatwiac? przynosic? mozna w innym miescie tak pojsc? ja teraz na studia ide do poznania i nigdy nie bylam u ginekologa, ale jak bede w poznaniu (tam mam chlopaka) to bede musiala sie do ginka wybrac. i co wtedy? gdzie to sie szuka? bo prywatny to widze, ze duzo pieniedzy bierze, kogo na to stac...
Wiedźmow jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-09-12, 22:04   #253
doriss
Raczkowanie

hehe przypomnialo mi sie jedno odnosnie pytania czy wspolzylam. Jak mnie na pierwszej wizycie zapytała i odpowiedziałam, ze NIE, to w karcie zapisala mi to drukowanymi literami i z takim wilekim wykrzyknikiem hahahaha normalnie nie zapomne tego nigdy hahaha
Stary 2006-09-12, 22:06   #254
doriss
Raczkowanie

Teraz jest ten NFZ to musisz najpierw chyba od tego lekarza pierwszego kontaktu po skierowanie do specjalisty a potem do ginekologa tez z NFZ z tym skierowaniem i tam założy Ci karte i bedzie wszystko w porzadeczku sie mi wydaje
Stary 2006-10-01, 19:12   #255
Katabonga
Przyczajenie

Question Wizyta i ginekologa!!

Witam!
Jeśli jest już taki wątek to bardzo przeprwaszam!! Mam problem... Bardzo obawiam sie wizyty u ginekologa Jeszcze nie bylam i mam takie pytanie: Jak ono wyglada co robi ginekolog itp...?? Prosze napiszcie mi...
Katabonga jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2006-10-01, 19:33   #256
Marishka
Rozeznanie

Dot.: Wizyta i ginekologa!!

Wątek który założyłaś jest jednym z najpopularniejszych na tym forum i proponuje skorzystać z wyszukiwarki na górze strony...
Marishka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-10-01, 19:39   #257
Alice in Wonderland
Wtajemniczenie

napewno powiedziec ze jest to Twoja pierwsza wizyta wowczas ginekolog zrozumie i bedzie Ci wszytsko tlumaczyc nie jest az tak zle ja swoja pierwsza wizyte wspominam milo i sie nie stresowalam
Alice in Wonderland jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-10-03, 14:28   #258
basienka:)
Raczkowanie

musisz powiedzieć, że jesteś pierwszy raz. Zupełnie inaczej będzie się z tobą "obchodzić". To nie jest nic strasznego. Dziewczyny lubią panikować, a nie ma takiej potrzeby.
basienka:) jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-10-05, 09:01   #259
asia26
Zadomowienie

GG do asia26 Send a message via Skype™ to asia26

najpierw mały wywiad z lekarzem
potem badanie palcem a nastepnie wziernikiem odpowiednio dobranym
takze nie amsz sie czego obawiac
najwazniejsze to sie nie denerwuj na zapas tylko odstresuj i rozluźnij
to nie boli tylko moze byc nieprzyjemne
pzdr
asia27
asia26 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2006-12-15, 22:18   #260
madzia00
Przyczajenie

1 raz u Ginekologa

Od razu przpraszam ze zakladam nowy watek ale nie chce mi sie buszowac ;p Jak wyglada 1 wizyta? Czy jak sie idzie do publicznego ginekologa to czy wizyta cos kosztuje? Czy potzrebni sa do tego rodzice, albo jakies dokumenty ? I czy lekarz moze mi zapisac tabletki bez badan jesli nie bede ich chciala zrobic? Prosze o odp.
madzia00 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-12-16, 00:37   #261
SzpiegZKrainyDeszczowców
Zakorzenienie

Dot.: 1 raz u Ginekologa

Cytat:
Napisane przez madzia00 Pokaż wiadomość
Jak wyglada 1 wizyta?
Jak każda nastepna
Cytat:
Czy jak sie idzie do publicznego ginekologa to czy wizyta cos kosztuje?
Publicznych ginekologow nie ma, sa panstwowi. Jeśli jestes ubezpieczona to nie.
Cytat:
Czy potzrebni sa do tego rodzice,
Mi Pani doktor kazala z mamusia sie pokazywać do 18 roku zycia, ale zawsze mamusia na korytarzu siedziala...
Cytat:
albo jakies dokumenty ?
To samo co bierzesz do internisty
Cytat:
I czy lekarz moze mi zapisac tabletki bez badan jesli nie bede ich chciala zrobic?
Jak ma dobrac tabletki bez badania krwi?

-A ty kto?
-Dobra wróżka.
-Z siekierą?
-A widzisz jak ty mało wiesz o dobrych wróżkach?

SzpiegZKrainyDeszczowców jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-12-16, 01:22   #262
bess
Zakorzenienie

Dziwne to czasy nastały.Kiedys o takie rzeczy pytało sie mame albo siostre.
bess jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-12-16, 01:55   #263
Lexie
Przyjaciel wizaz.pl

Cytat:
Napisane przez madzia00 Pokaż wiadomość
Od razu przpraszam ze zakladam nowy watek ale nie chce mi sie buszowac ;p Jak wyglada 1 wizyta? Czy jak sie idzie do publicznego ginekologa to czy wizyta cos kosztuje? Czy potzrebni sa do tego rodzice, albo jakies dokumenty ? I czy lekarz moze mi zapisac tabletki bez badan jesli nie bede ich chciala zrobic? Prosze o odp.
Tobie nie chce się buszować, a nam ma się chcieć odpowiadać po raz kolejny na to samo pytanie?
A mnie się musi chcieć ZA CIEBIE odszukać odpowiedni wątek i tam dołączyć ten, który założyłaś.

Lexie jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

REKLAMA
Stary 2007-02-11, 21:41   #264
Candiiia
Rozeznanie

coprawda pytanie mam nie na temat za bardzo ale sie podepne pod ten wątek. czy moge byc zapisana w 2óch róznych przychodniach u 2óch róznych ginów? zn. ze jedna z kart jest w przychodni X a druga jest w przychodni Y i uczeszczałabym tylko do przychodni Y ( jezeli chodzi o gina,pozostali lekarze w X ) to swoja karte musze 'wycofywać' od gina z p. X ? i czy dostajac skierowanie na badania w Y moge je wykonac bezproblemowo w X? pewnie te pytania wydaja Wam sie głupie, ale ja jestem kompletnie 'łysa' w tych sprawach i prosiłabym o nie linczowanie mnie
Stary 2007-02-11, 22:04   #265
margitta
Zakorzenienie

W każdej przychodni zakładają ci normalnie kartę o zera i nie pytają o poprzednie. Tzn w każdej przychodni będziesz mieć inne historię leczenia. To trochę tylko bez sensu tak robić

Co do badań to neistety nie wiem.
Stary 2007-02-12, 15:00   #266
a260
Raczkowanie

heheh, ja też nie na temat trochę, bo u gina już byłam, ale to raczej z serii tych dla początkujących. Czy u dziewic tez sie przeprowadza cytologie?

Edytowane przez a260
Czas edycji: 2007-02-12 o 18:49
a260 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-02-12, 15:10   #267
anuleńka
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez a260 Pokaż wiadomość
heheh, ja też nie na temat trochę, bo u gina już byłam, ale to raczej z serii tych dla początkujących. Czy u dziewic tez sie przeprowadza cytologie? jak byłam pierwszy raz to kobita mnie zapytała czy współżycie było i czy tamponów uzywałam, a jak powiedziałam, że nie to załamała ręce - "to jak ja wziernik założę". Poczym zbadała mnie normalnie (przez pochwę), ale nic nie założyła.
bo wziernika sie nie używa u dziewic.
anuleńka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

REKLAMA
Stary 2007-02-12, 18:47   #268
a260
Raczkowanie

no to włsnie wiem. Choć spotkałam się gdzieś z informacją, ze używa się, tylko mniejszego. Czyli rozumiem, ze dziwecom nie robi sie cytologii?
Stary 2007-02-13, 10:24   #269
Alice in Wonderland
Wtajemniczenie

przeciez cytologię robi się u kobiet które współżyły, aby wykryć ewentualnego raka szyjki macicy czy jakies stany przednowotworowe hmmm dziwna ta Twa ginekolog
Alice in Wonderland jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-02-13, 12:19   #270
truskawkowawiosna
Zakorzenienie

niekoniecznie, ja mialam cytologie jako dziewica, uzywa sie mniejszych wziernikow, wszystko zalezy od lekarza
truskawkowawiosna jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Ginekologia

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości