|
|
#241 |
|
Rozeznanie
|
Dot.: Buszując wśród książek: Małgorzata Musierowicz
Też uwielbiam Idę Sierpniową, choć pierwszy tom Jeżycjady równie bardzo ... Mnie zawsze fascynowała ta otwartość domu Borejków. To jaki klimat tam stworzyła p. Musierowicz.. ehhh aż dla odprężenia wróciłam sobie do poczytania Jeżycjady^^
|
|
#242 |
|
Zakorzenienie
|
Jak się cieszę, że znalazłam ten wątek.
Pod wpływem Jeżycjady wybrałam profil humanistyczny w liceum... W przyszłości bardzo bym chciała przejśc śladami Borejków po Poznaniu. No i muszę zabrać się za ponowne czytanie całej serii, bo zacierają mi się fakty i pozostaje we mnie tylko odczucie atmosfery związanej z tamtymi miejscami i osobami.
|
|
#243 | ||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Cytat:
Już niedługo (o ile znowu nie zmienią terminu )
|
|
|
#244 |
|
Przyczajenie
|
Ja też uwielbiam Jeżycjadę.
Trudno mi nawet wybrać jedną ulubioną bo przepadam chyba za wszystkimi, które przeczytałam. Każda jest inna i każda na swój sposób fajna ale wszystkie mają ten cieplutki klimat i wspaniały humor. Niedawno skończyłam czytać Żabę właściwie to ją pochłonełam. Z dotychczas wydanych nie czytałam tylko jeszcze Języka Trolli i Czarnej Polewki. ![]() Mam nadzieję, że są równie dobre. |
|
|
|
|
#245 |
|
Raczkowanie
|
Są uzależniające, przyznaję
Jako nastolatka czytałam je namiętnie ![]() Teraz jak je czytam, to rzeczywiście wydają mi się momentami antyfeministyczne. Moje ulubiona częśc, to "Kłamczucha", za te szalone zwroty akcji i dużą dawkę humoru Potem "Opium w rosole" z niezapomnianą Genowefą, "Brulion Bebe B.", "Szósta klepka", "Kwiat kalafiora" i "Pulpecja".A tu link do wersji ebook, jakby ktoś chciał ![]() http://www.4shared.com/network/searc...ntion=&start=0 |
|
|
|
|
#246 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Opis: Dla wszystkich naszych Czytelników mamy dobrą wiadomosć! Już wkrótce pojawi się najnowsza książka Waszej ulubionej Autorki - "Musierowicz na Gwiazdkę"! Czym tym razem zaskoczy nas najpopularniejsza dziś w Polsce pisarka powieści dla młodzieży? Odpowiedź poznamy już przed najbliższymi świętami Bożego Narodzenia! Data wydania nieznana. |
|
|
|
|
|
#247 |
|
Raczkowanie
|
Pod koniec szkoly podstawowej i na poczatku liceum przeczytalam wszystkie ksiazki Musierowicz, jakie byly w naszej bibliotece. I... juz ich nie pamietam
I chyba w najblizszym czasie nie bede miala jak siegnac do jej tworczosci ponownie hyh
|
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
|
|
#248 | |
|
po prostu Em :)
|
Cytat:
Na pewno dołączy do mojej kolekcji.
|
|
|
|
#249 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#250 |
|
Raczkowanie
|
Bardzo lubilam je czytac - niestety moja kolekcja zakonczyla sie na Dziecku Piatku.
![]() Jak przyjezdzam do Polski to zawsze na nowo czytam Noelke i Brulion Bebe B. - moje dwie najulubiensze powiesci z Jezycjady. |
|
|
|
|
#251 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
#252 | |
|
Zakorzenienie
|
Ja też ją dołączę do kolekcji, ale tak jak Organizm zawiedziona jestem, że premiera 'Sprężyny' obsunie się w czasie. Co by nie mówić już długo na nią czekamy. W ogóle zastanawia mnie też brak informacji w sprawie wydania 'Silva Rerum'. Czyżby to było już nieaktualne? ![]() Cytat:
![]() |
|
|
|
|
|
#253 |
|
Zakorzenienie
|
A jednak coś więcej wiem
Info z jednego ze sklepów internetowych:"Musierowicz na Gwiazdkę"- niespodzianka gwiazdkowa; ciekawa i miła gawęda o świętach, aniołach, piernikach i śmiesznych zdarzeniach z życia Autorki, o prezentach, bigosie, o życiu i miłości. Ta ciekawa książka w eleganckiej oprawie graficznej będzie atrakcyjnym prezentem pod choinkę! Cena rynkowa: 34 zł W sprzedaży od 5 listopada ![]() |
|
|
|
|
#254 |
|
Konto usunięte
|
'Musierowicz na Gwiazdkę' jest już w sprzedaży od ok. dwóch tygodni chyba. Widziałam w Empiku, ale przelotem i nie mogłam przejrzeć zawartości.
Chyba wykorzystam kod rabatowy i kupię w internetowym Empiku. ![]() A może ktoś może już wystawić recenzję na temat tej książki? |
|
|
|
|
#255 |
|
Zakorzenienie
|
Mam nadzieje, ze dostane gdzies u mnie "Musierowicz na gwiazdke" i zrobie sobie przedswiateczny prezent
|
|
|
|
|
#256 |
|
Zakorzenienie
|
Uwielbiam Musierowicz, poprawia mi humor - daje nadzieje, gdy cos mi sie nie uklada. Niby czytadelko dla nastolatek, ale pod spodem takie wartosci, których brak w dzisiejszym swiecie
|
|
|
#257 |
|
Raczkowanie
|
Przeczytałam "Musierowicz Na Gwiazdkę". To książka pełna przepisów kulinarnych oraz opowieści z życia pani Małgorzaty. Mile się nią zaskoczyłam! Oprawa graficzna wręcz niesamowita. A na końcu jest zapowiedzenie "Sprężyny", na którą czekam z utęsknieniem, "Na Wielkanoc" oraz "Silva Rerum". Już się nie mogę doczekać. I apropo nieczytania książkek przez dzieci... Znaczy... Mam 14 lat. Czyli jakby młodzież? Nie wiem, gdzie mnie zakwalifikujecie :P. Kocham czytać książki, bo to drugie życie! "Kto czyta książki, żyje podwójnie" Umberto Eco. To prawda w 100%!!! Jestem uzależniona od czytania, pochłaniam je w całości! Plakaty z "Jeżycjady" wiszą u mnie w pokoju, mam cały regał w ksiażkach, zbieram powieści z autografami! To silniejsze ode mnie! W przyszłości chciałabym zostać polonistką, a teraz już napisałam kilka ksiażek z moją przyjaciółką. I to nie tematyka "cukierkowa", czy o życiu. NIE! Moim zdaniem dzisiaj czyta się za mało, ale istnieją wyjątki! Lubię też twórczość Paula Coelho, Rafała Kosika, Tolkiena, J.K. Rowling, Siesickiej, Ożogowskiej, Anthony De Mello... I wiele, wiele, wiele innych! trzeba uwierzyć w to, że mole książkowe istnieją naprawdę! przepraszam, nie wytrzymałam. Ale już taka jestem.
|
|
#258 |
|
Raczkowanie
|
Przed chwilą przeczytałam wszystkie odpowiedzi na ten wątek... Cieszę się, że fanek Jeżycjady jest tak dużo! Czy którać z Was spotkała się z p.Musierowicz osobiście? Ja tak... W Empik-u. Ta kobieta jest po prostu niesamowita! Poznałam tam również autorki strony jeżycjada-jedyna. Klimat nie z tej ziemi. Pani Małgorzata jest tak przemiła osobą, że życzę każdemu osobistego spotkania z nią.
|
|
#259 |
|
Rozeznanie
|
Jestem po lekturze Czarnej polewki. Czuję pewien niedosyt - akcja to tylko cztery dni. Gdzie są młodzi, tam jest miłość i zauroczenie i dlatego autorka stara się pokazać ten problem na miarę 2004 roku. Jako że młodzi są nietypowo wychowywani, to i ich zachowanie odbiega od przyjętej normy (wyznacznik Bravo).
Żaba bardziej mi się podobała. Zobaczymy, jaka będzie Sprężyna.
|
|
#260 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
|
#261 |
|
Zakorzenienie
|
Skończyłam własnie ksiazke "Na gwiazdke"-fajna,choc jakze inna..Musze wyprobowac przepisy
Polecam też autobiografie "Tym razem serio.Opowiesci prawdziwe".Super książka!! Uwielbiam Jeżycjade!!Nie spodobała mi sie tylko "Kalamburka" A propos,jak czytacie tą książke?Normalnie czy rozdzialami od konca? tak pytam, bo kalambury to chyba wyrazy czytane od konca?No czekam na Wasza opinie
|
|
#262 |
|
Zakorzenienie
|
Akurat Kalamburka jest jedną z moich ulubnionych książek z Jeżycjady
Czytam raz tak, raz tak i za każdym razem nowe puzzle dochodzą mi do układanki
|
|
|
|
|
#263 |
|
Wtajemniczenie
|
Też jestem fanką Jeżycjady, do tej pory przeczytałam 4 pierwsze części, "Żabę", "Czarną Polewkę" i jestem w trakcie "Opium w rosole"
. Najbardziej jednak do tej pory spodobały mi się "Kwiat Kalafiora" i "Ida Sierpniowa" .
|
|
#264 |
|
po prostu Em :)
|
Ja ostatnio w dwa dni kolejny raz przeczytałam "Noelkę" - ot, tak, żeby się wprowadzić w świąteczny nastrój.
|
|
|
#265 |
|
Zakorzenienie
|
Też czytałam ostatnio "Noelkę"
![]() A tak w ogóle to zawsze marzyła mi się półka nad łóżkiem pełna całej serii Jeżycjady I wiecie co? Marzenia się spełniają ![]() Na gwiazdkę dostałam od tz-ta wszystkie książki, które do tej pory wyszły z tej serii
|
|
#266 |
|
Wtajemniczenie
|
Jezycjada to i moja, zaraz po Ani, ulubiona seria ksiażek
![]() Wchłaniam je jednym tchem, odświeżam znajomość tak często jak się da, za każdym razem delektując się uroczą, czasem wręcz baśniową atmosferą Jeżyc i rodzinnego domu Borejków. Fakt, że nowe pozycje czyta mi się znacznie gorzej. Cała ta nowoczesność tak bardzo nie pasuje do tego cichego, spokojnego świata... Czasem zastanawiam się, czy nie wynika to z niechęci Autorki to współczesności? Te komórki, multikina, laptopy zabierają dla mnie romantyzm i jakby nostalgię borejkowego świata. |
|
|
|
|
#267 |
|
Raczkowanie
|
"Noelka" bardziej wprowadza mnie w świąteczny nastrój, niż "Na Gwiazdkę"... Chciałabym, aby już wyszła "Encykolpedia Jeżycjady". Zapewne będzie ciekawa
|
|
#268 |
|
Przyczajenie
|
Też zawsze przed świętami czytam "Noelkę". A zawsze jak mam kiepski nastrój to biorę do ręki, którąkolwiek książkę z serii i od razu mi lżej na sercu. Kocham po prostu tą atmosferę panującą u Borejków, zawsze mi się marzyło, żeby u mnie w domu też tak było, ale problemem był tu brak rodzeństwa, z którym mogłabym się gnieździć w mieszkanku
|
|
|
#269 |
|
Zakorzenienie
|
Wydawnictwo: Akapit-Press, Luty 2008
ISBN: 978-83-60773-57-4 Cena: 35,00 zł. Premiera: 10.02.2008 Po znakomicie przyjętej, bestsellerowej gawędzie kulinarnej Małgorzaty Musierowicz pt. "Na Gwiazdkę", proponujemy Czytelniczkom i Czytelnikom kolejną pozycję z tej serii: "Musierowicz dla zakochanych". Oprócz oczekiwanych przepisów na romantyczne potrawy i dania, książka zawiera zabawne wspomnienia i anegdoty z życia autorki, piękne wiersze o miłości, a także pomysły na walentynkowe kartki. |
|
|
|
|
#270 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Jaki cykl - Święta, Walentynki, co parę miesiecy... czyżby li tylko ze względów merkantylnych ![]() ![]() Przeglądałam książeczkę świąteczną- i nie kupiłam jej- była za chuda, wydrukowana wielką czcionką, sprawiła na mnie wrażenie wydanej głównie okolicznościowo, z myslą, żeby tylko sprzedać. Zeby nie było tak, żem wrogiem Musierowicz- wracam wielokrotnie, zwłaszcza w wakacje do Jeżycjady, mam większszość na półce, kocham starsze. W MPiku przeglądnę sobie pewnie i tę, ale czy kupię... |
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Kultura(lnie)
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 06:37.

(o ile znowu nie zmienią terminu
)
Trudno mi nawet wybrać jedną ulubioną bo przepadam chyba za wszystkimi, które przeczytałam. Każda jest inna i każda na swój sposób fajna ale wszystkie mają ten cieplutki klimat i wspaniały humor. Niedawno skończyłam czytać Żabę właściwie to ją pochłonełam. 

I chyba w najblizszym czasie nie bede miala jak siegnac do jej tworczosci ponownie 

Na pewno dołączy do mojej kolekcji.