Meridia - Strona 9 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Dietetyka > W krzywym zwierciadle odchudzania

Notka

W krzywym zwierciadle odchudzania
Jest do jedyne forum, na którym zamieszczamy wszystkie diety, które promują odchudzanie poprzez drastyczne ograniczenie kaloryczności, tzw. "diety głodówkowe", które nie mają nic wspólnego ze zdrowym odżywianiem.
  • Jest to forum stworzone dla osób, które chcą zwalczać wszystkie choroby powiązane z zaburzeniem łaknienia (anoreksja, bulimia, kompulsywne objadanie się) oraz dla osób, które pragną takim osobom radzić, pomagać i wspierać.
  • Na tym forum nie można namawiać do drastycznych metod zrzucania wagi, lecz można pisać o terapii przy ED.
  • Jedynie na tym forum osoby z zaburzeniami łaknienia mogą tworzyć swoje grupy wsparcia.
  • Forum to nie zastępuje psychologa ani profesjonalnej terapii.
  • Redakcja nie bierze odpowiedzialności za udzielane tutaj porady, natomiast z pełną stanowczością będziemy tępić wszelkie wątki "pro-ana".
  • Na forum obowiązuje dodatek do regulaminu, zapoznaj się z nim zanim weźmiesz udział w dyskusji.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2008-02-05, 11:57   #241
paooolka23
Raczkowanie

Dot.: Meridia

efekt jojo bedzie zawsze jak nagle z ok 1000 kcal wrzucisz w siebie 2000 kcal lub wiecej. trzeba umiejetnie zakonczyc dietke
paooolka23 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-02-05, 12:03   #242
Candy Killer
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez paooolka23 Pokaż wiadomość
efekt jojo bedzie zawsze jak nagle z ok 1000 kcal wrzucisz w siebie 2000 kcal lub wiecej. trzeba umiejetnie zakonczyc dietke
no to jest dosc oczywiscie..trzeba umiec wychodzic z kazdej diety a tak swoja droga to malo kto umie prowadzic diety i z nich wychodzic..bo jakby tak kazdy umial to by nie bylo problemu nadwagi i innych

If You can dream it , You can do it...

Candy Killer jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-02-05, 12:09   #243
dorocia23
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez Candy Killer Pokaż wiadomość
to moze zacznij stosowac na jakies 2 3 mies.przed slubem..chyba ze masz duzoo do stracenia to pol roku przed powinno byc ok.
ja np przy drugim opakowaniu zupelnie nie czulam zeby na mnie to dzialalo bo chcialo mi sie jesc normalnie ale swiadomosc mi nie pozwalala no i duzo roboty w pracy mialam wiec ciagle na nogach no i sie chudlo mimo chodem ale mysle ze siedzac w domu i stosujac meridie to za wiele nie da..
Ja muszę zlecieć jakieś 10 do 15kg. Tylko ja juz chce schudnąć bo nie moge momentami na siebie patrzeć, jak przytyje po, najwyżej będę musiała zaczynać jeszcze raz.
dorocia23 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-02-05, 12:13   #244
Candy Killer
Zakorzenienie

no a probowalas jakis diet wczesniej ? bo moze bys zaczela od diety bialkowej z ograniczeniem weglowodanow...skuteczna ale ciezka troche do prowadzenia bo ilez mozna bialka jesc no ale wtedy tez trzeba troche sie poruszac a pozniej za meridie sie chwytac?

Stary 2008-02-05, 12:14   #245
dorocia23
Przyczajenie

Cytat:
no to jest dosc oczywiscie..trzeba umiec wychodzic z kazdej diety a tak swoja droga to malo kto umie prowadzic diety i z nich wychodzic..bo jakby tak kazdy umial to by nie bylo problemu nadwagi i innych

Otóż to. Wiecie na czym polega dieta plaż południowych? Może na nie dobrze wychodziłoby się po M
Stary 2008-02-05, 12:16   #246
Candy Killer
Zakorzenienie

wiecie na czym
dobra dieta smaczna i zdrowa

Stary 2008-02-05, 12:51   #247
monika733
BAN stały

GG do monika733

Czesc wszystkim !!!
Dawno mnie tu nie było a to z róznych powodów. Czytając ostatnie posty zauważyłam pare pytań.
Któraś z Was pisała o skutkach ubocznych takich jak : kołatanie serca , mokre, zimne ręce suchośc w ustach. Meridia jest na amfetaminie ( czy jak to ładnie piszą na jej pochodnych). Tak jak Adipex który jest zabroniony u nas w Polsce. Napewno słyszałyście w telewizji na ten temat.
Wiele lidzi i po Meridi i po Adipex-ie trafiło do szpitali. Więc to czy brać czy nie musicie bardzo dokładnie przemyśleć. Wiadomo że na każdą z nas inaczej dany lek będzie działał. Sa tacy na których M wogule nie działa.
Efekt ''jojo''-jeśli odchudzałyśmy się ( a do zgubienia miałysmy więcej niż 8kg) to juz zawsze musimy stosowac dietę. Nie taką rygorystyczną jak w czasie odchudzania , ale jednak. To tak jak z alkocholikiem- nie pije od 10lat ale juz zawsze nim będzie. musi sie pilnować do końca życia. Jeśli zaczniemy jeść jak kiedyś to nie ma ""bata"" żeby kilogramy nie wruciły.

Ja na Meridi jestem juz przeszło 2 tygodnie. Waga pomału spada.
Musze się zważyc na jakiejś dokładnej wadze, bo jeśli nie ma efektu to poco brać M. jak poznam swoja obecną wage napisze czy sa efekty !!!!
monika733 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2008-02-05, 12:55   #248
Candy Killer
Zakorzenienie

a gdzie to wyczytalas ze jest na amfetaminie czy tez na jej pochodnych ?

Stary 2008-02-05, 13:00   #249
paooolka23
Raczkowanie

uważam ze jak ma się do zrzucenia wiecej niz 10 kg to juz pod okiem dietetyczki. bo chydniecie, tycie i tak w kolko to tragedia
Stary 2008-02-05, 13:10   #250
monika733
BAN stały

GG do monika733

Cytat:
a gdzie to wyczytalas ze jest na amfetaminie czy tez na jej pochodnych ?

1.W internecie !
2.W telewizji podawali przyczyne zakazu sprzedazy u nas w Polsce. Był program ( w TVN) o aresztowaniach osób sprzedających przez internet te leki.!
3.Doktor z tego powodu odmówiła mi wystawienia recepty na zakup w Czechach !!
Stary 2008-02-05, 13:13   #251
dorocia23
Przyczajenie

Cytat:
uważam ze jak ma się do zrzucenia wiecej niz 10 kg to juz pod okiem dietetyczki. bo chydniecie, tycie i tak w kolko to tragedia

Tylko, że na dietetyczkę trzeba mieć czas i pieniądze. I jeszcze sztuką jest trafić do dobrej oraz prawdziwej dietetyczki.A ja jak kursuje pomiędzy dwoma miastami oddalonymi sporo od siebie nie mogę sobie na to pozwolić, chociaż nie powiem bo z chęcią bym skorzystała

W zadnej profesjonalnej książce z chemii leków i farmakologii nie przeczytasz, że M jest pochodną amfetaminy! Jeśli już to to M jest podobna w strukturze do trójcyklicznych LPD- czyli antydepresantów
Stary 2008-02-05, 13:21   #252
Ćwirka
ćwir ćwir

Cytat:
Napisane przez monika733 Pokaż wiadomość

Czesc wszystkim !!!
Dawno mnie tu nie było a to z róznych powodów. Czytając ostatnie posty zauważyłam pare pytań.
Któraś z Was pisała o skutkach ubocznych takich jak : kołatanie serca , mokre, zimne ręce suchośc w ustach. Meridia jest na amfetaminie ( czy jak to ładnie piszą na jej pochodnych). Tak jak Adipex który jest zabroniony u nas w Polsce. Napewno słyszałyście w telewizji na ten temat.
Wiele lidzi i po Meridi i po Adipex-ie trafiło do szpitali. Więc to czy brać czy nie musicie bardzo dokładnie przemyśleć. Wiadomo że na każdą z nas inaczej dany lek będzie działał. Sa tacy na których M wogule nie działa.
Efekt ''jojo''-jeśli odchudzałyśmy się ( a do zgubienia miałysmy więcej niż 8kg) to juz zawsze musimy stosowac dietę. Nie taką rygorystyczną jak w czasie odchudzania , ale jednak. To tak jak z alkocholikiem- nie pije od 10lat ale juz zawsze nim będzie. musi sie pilnować do końca życia. Jeśli zaczniemy jeść jak kiedyś to nie ma ""bata"" żeby kilogramy nie wruciły.

Ja na Meridi jestem juz przeszło 2 tygodnie. Waga pomału spada.
Musze się zważyc na jakiejś dokładnej wadze, bo jeśli nie ma efektu to poco brać M. jak poznam swoja obecną wage napisze czy sa efekty !!!!

Chyba średnio orietnujesz się w temacie.
Meridia bazuje na sibutraminie. Jest to lek, który podwyższa uczucie sytości i pobudza posrednio wydzielanie leptyny(hormonu sytości).

Adipex bazuje na Fenterminie. Lek ten powoduje wydzielanie większej ilości energii, mniejsze uczucie głodu i pobudzenie układu nerwowego- co daje efekt podobny jak amfetamina.
Stary 2008-02-05, 13:27   #253
monika733
BAN stały

GG do monika733

http://pl.wikipedia.org/wiki/Fenyloetyloaminy

Prosze poczytajcie sobie ! http://pl.wikipedia.org/wiki/Fentermina
Stary 2008-02-05, 13:39   #254
Ćwirka
ćwir ćwir

Cytat:

No i? Potwierdziłaś tym to co napisałam- adipex ma podobne działanie do amfetaminy i bazuje na jej pochodnych.

Meridia nijak ma się do adipexu. W Polsce jest dopuszczona do sprzedaży, znajduje się w rejestrze. Gdyby tak nie było ani w aptekach by jej nie mozna było dostac ani lekarze by jej nie przepisywali. Adpiex jest lekiem niedopuszczonym do sprzedaży w PL.

Poza tym oglądałam ten program na TVN i słyszałam na 100% o Adpiexie i Lidi, a o meridii tam nie mówili chyba,ale już dokładnie nie pamiętam, reki sobie uciąc nie dam.
Stary 2008-02-05, 13:48   #255
scarlett26
Zakorzenienie

Cytat:

1.W internecie !
2.W telewizji podawali przyczyne zakazu sprzedazy u nas w Polsce. Był program ( w TVN) o aresztowaniach osób sprzedających przez internet te leki.!
3.Doktor z tego powodu odmówiła mi wystawienia recepty na zakup w Czechach !!
Rację ma Ćwirka - a wiedzę o lekach to radzę czerpać z Pharmindexu lub Leków Współczesnej Terapii, a nie z bzdur, które niejednokrotnie na ich temat krążą w internecie i telewizji...
scarlett26 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-02-05, 13:53   #256
Candy Killer
Zakorzenienie

hehe gdyby byla zakazana to by po prostu nie bylo w jej aptekach a jest dostepna bez wiekszych problemow.
Cwirka ma racje dlatego sie spytalam skad takie informacje smieszne wyczytalas Moniko..a poza tym czy faktycznie wiedzac ze tam jest ta niby pochodna to bys zarzywala wiedzac jak dziala amfetamina? bo sadze ze wiekszosc dziewczyn nie brala by sie za to

Stary 2008-02-05, 13:54   #257
077418a361ee5ad2159ccbcb6244fe7be92b3251_618c5d140ac49
Konto usunięte

chciałam jeszcze coś dopisać...

moim zdaniem jak ktoś ma dużą nadwagę i musi schudnąć 15 kg i więcej to Meridia jest pomocna, pod nadzorem lekarza dietetyka, ale branie Meridii żeby schudnąć 5 kg jest chyba bez sensu.

przy drugim odchudzaniu na M., czyli w 2007, miałam oprócz suchości w ustach, zawroty i bóle głowy, i jeszcze jak wzięłam ją o 11 rano to nie mogłam w nocy zasnąć aż do godz. 5 !!! jeśli brałam ją rano o 8, to nie miałam problemów ze snem.
Zakończyłam branie M. łagodnie, czyli przez 2 tyg. brałam ją co drugi dzień, ale to spowodowało u mnie napady depresji w dni kiedy ją brałam, aż sama nie mogłam uwierzyć, że coś takiego jest możliwe. Wszystkie skutki uboczne jakie są napisane na ulotce, są bardzo prawdopodobne do wystąpienia, więc trzeba się z tym liczyć.
077418a361ee5ad2159ccbcb6244fe7be92b3251_618c5d140ac49 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-02-05, 14:03   #258
dorocia23
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez scarlett26 Pokaż wiadomość
Rację ma Ćwirka - a wiedzę o lekach to radzę czerpać z Pharmindexu lub Leków Współczesnej Terapii, a nie z bzdur, które niejednokrotnie na ich temat krążą w internecie i telewizji...

CAłKOWICIE SIę ZGADZAM! DZIEWCZYNY BłAGAM JESLI NIE JESTEśCIE PRZEKONANE O JAKIEJS INFORMACJI NA 1000% TO NIE PISZCIE O TYM PO PROSTU. CZASAMI A MOZE NAWET CZęSTO NIEPOTRZEBNIE NAKRECAMY SIę WZAJEMNIE PRZEZ STE BZDUR
Stary 2008-02-05, 18:50   #259
Maxsia_
Rozeznanie

jakbys napisala normalnym pismem tez byśmy to zauważyły ;]
Stary 2008-02-05, 19:16   #260
deputamadre21
BAN stały

Cytat:
Napisane przez Maxsia_ Pokaż wiadomość
jakbys napisala normalnym pismem tez byśmy to zauważyły ;]

hehhe dokladnie
deputamadre21 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-02-05, 20:30   #261
AniaBielsko
Raczkowanie

Ja również kupuję i zaczynam zrzucanie kg...
Waże 80 kg 165cm wzrostu
Sprzedadzą lek bez recepty w aptece? Chyba nie?
AniaBielsko jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-02-05, 20:33   #262
Candy Killer
Zakorzenienie

zalezy..ja w dwoch aptekach pytalam i w obydwu mi sprzedali ale jest masa aptek szczegolnie w duzych miastach gdzie nie sprzedadza

Stary 2008-02-06, 00:16   #263
dorocia23
Przyczajenie

Gdzie można kupić M w Poznaniu bez recepty?
Stary 2008-02-06, 08:44   #264
paooolka23
Raczkowanie

wybaczcie ale dobijaja mnie teksty typu-gdzie mozna kupic meridie bez recepty itp albo stwierdzenie ze z meridia nie potrzebna jest dieta. to silny lek i trzeba go brać po kontrola lekarza! znam dziewczyne ktora po meridii duzo przytyła, bo twierdzila ze skoro bierze tabletki na odchudzanie to moze jesc ile wlezie. tragiczne podejscie!

a do dietetyczki naprawde warto pójść. sama zwlekalam- brak czasu, kasy- wiadomo to kosztuje. stwierdzilam ze sama dam sobie rade. cwiczylam, mialam tzw diete wysokobiałkową itp ale sa osoby ktore musza miec mobilizacje i bata nad soba-ja do nich naleze!ktos kto ma pare kilo do zrzucenia moze sobie kombinowac z dietami. ale ja mialam ponad 15 kg-teraz wiem ze dieta niskokaloryczna daje efekty. a w polaczeniu z meridia tym bardziej. duzo osob mowi ze to glodówkowa dieta (1000 kcal mam). ale jesli ktos spasl sie do ogromnych rozmiarow to niestety a dieta wcale nie jest taka straszna, jedzenia jest sporo! fakt-troche mnie to moje odchudzanie kosztuje ale warto!
Stary 2008-02-06, 09:52   #265
Maxsia_
Rozeznanie

Cytat:
wybaczcie ale dobijaja mnie teksty typu-gdzie mozna kupic meridie bez recepty itp albo stwierdzenie ze z meridia nie potrzebna jest dieta. to silny lek i trzeba go brać po kontrola lekarza! znam dziewczyne ktora po meridii duzo przytyła, bo twierdzila ze skoro bierze tabletki na odchudzanie to moze jesc ile wlezie. tragiczne podejscie!

a do dietetyczki naprawde warto pójść. sama zwlekalam- brak czasu, kasy- wiadomo to kosztuje. stwierdzilam ze sama dam sobie rade. cwiczylam, mialam tzw diete wysokobiałkową itp ale sa osoby ktore musza miec mobilizacje i bata nad soba-ja do nich naleze!ktos kto ma pare kilo do zrzucenia moze sobie kombinowac z dietami. ale ja mialam ponad 15 kg-teraz wiem ze dieta niskokaloryczna daje efekty. a w polaczeniu z meridia tym bardziej. duzo osob mowi ze to glodówkowa dieta (1000 kcal mam). ale jesli ktos spasl sie do ogromnych rozmiarow to niestety a dieta wcale nie jest taka straszna, jedzenia jest sporo! fakt-troche mnie to moje odchudzanie kosztuje ale warto!
zdadzam się z tobą w 100% !

Same sobie tego piwa naważyłyśmy i teraz trzeba je wypić (oczywiscie w przenoscni, bo liczymy kalorie )

Meridia tylko wspomaaga diete i tak naprawde działą na psychike , jakbysvie braly witamine C, a ktoś by wam powiedzial ze to silny lek odchudzający tez byscie chudły.

Tak naprawde trzeba mieć samokontrolę, i rozum zeby nie przesadzić, jesli ktos uwarza ze szkodzi to zdrowiu niech nie zzywa a nie neguje innych, trzeba mieć odwage żeby podjąć ryzyko!!

A tak poza nawiasem na wadze pokazalo mi sie dzisiaj 74 ! z 83 kg jestem zmotywowana niesamowicie !! Dziewczyny trzymam za was kciuki i idzmy dalej

A apropo tej recepty wdaje mi sie jakbyscie poszly do lekarza chodzby pierwszego kontaktu jakbyscie powiedzialy jak sie sprawa ma, czyli ze wiecie jak to zazywac jakie sa konsekwencje itp - napewno by przepisal.
Stary 2008-02-06, 09:52   #266
Candy Killer
Zakorzenienie

oczywiscie ze warto isc do dietetyka,ale czesto dziewczyny chca sie pozbyc 5 kg z meridia co jest absurdalne i uwazaja ze nie musza byc pod kontrola lekarza....bez komentarza to pozostawie
moja jedna znoajma zaczela brac bez kontroli lekarza i tak straszliwie sie czula ze odstawila bo i mdlala i na wymioty ja bralo...takze lepiej sie skonsultowac zanim sie zacznie brac

Stary 2008-02-06, 10:47   #267
dorocia23
Przyczajenie

Przeczytałam Wasze wypowidzi, najechałyście na mnie nieźle... i jestem na Was zdenerwowana, ale może wytłumaczę:
1.jest gro lekarzy-konowałów, nie zaważyłyście,że przepisują dziewczynom bo zachciało im się scdnąć 3kg?
2.Moja lekarka rodzinna nie przepisała mi M bo stwierdziła że jestem szczupła( a mam do zrzucenia10/15kg, a sama jest otyła).
3.Wielu dietetyków to nie dietetycy, tyllo sie tak nazywają, ja nie znam żadnego dobrego z polecenia.
4.Pawie kończę farmcję i nie jestem głupią, pustą blonyneczką,która nie ma o niczym pojęcia,a wręcz przciwine, mój zawód przede wszystkim tyczy się leków i osobiśc ierzewerwałam wiele żródeł o M.
Stary 2008-02-06, 11:08   #268
dziuba85
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez dorocia23 Pokaż wiadomość
Przeczytałam Wasze wypowidzi, najechałyście na mnie nieźle... i jestem na Was zdenerwowana, ale może wytłumaczę:
1.jest gro lekarzy-konowałów, nie zaważyłyście,że przepisują dziewczynom bo zachciało im się scdnąć 3kg?
2.Moja lekarka rodzinna nie przepisała mi M bo stwierdziła że jestem szczupła( a mam do zrzucenia10/15kg, a sama jest otyła).
3.Wielu dietetyków to nie dietetycy, tyllo sie tak nazywają, ja nie znam żadnego dobrego z polecenia.
4.Pawie kończę farmcję i nie jestem głupią, pustą blonyneczką,która nie ma o niczym pojęcia,a wręcz przciwine, mój zawód przede wszystkim tyczy się leków i osobiśc ierzewerwałam wiele żródeł o M.

Hm,co do 1 sama sie zgodze,wl M przepisalam mi lekarka-ktora olewa ludzi,zapisuje leki. Ja poszlam do Niej i powiedzialam,ze chce jakies leki na odchudzanie a Ona,ze Meridie chwala dziewczyny,ale sporo grubsze ode mnie... Nie wiedzialam,co to ale stwierdzilam,ze jak lekarz mi przepisal,to ok. Choc inne leki,ktore mi przepisywala,to nawet nie wykupilam recepty,bo sie balam... ;/

Córcia 21.04.2018 <3

dziuba85 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-02-06, 11:34   #269
Ćwirka
ćwir ćwir

Cytat:
Napisane przez dorocia23 Pokaż wiadomość

Trochę się kupy nie trzyma to co piszesz... Dziewczyna kończąca farmację, która twierdzi,że przewertowała wiele źródeł o Meridii na poprzedniej stronie pyta się czy można ją łączyć z alkoholem... chwilę potem czy można z L-kanityną.... W takim układzie to my Ciebie powinnyśmy o to pytać, bo kończąc farmację zerknęłabyś na składy i byś juz wiedziała o co chodzi

A poza tym - studentka farmacji... Jak zakładam możesz pracować kiedyś w aptece. Też będziesz ludziom dawać leki bez recepty, bo będa się zalić, że głupi lekarz im nie przepisał,ale oni sie znają i wiedzą, że moga?

I btw- chyba kiepsko te źródła przewertowałas bo meridia jest zalecana dla osób z BMI pow.30. A Ty ważac 66kg/165cm masz 24.
Stary 2008-02-06, 11:56   #270
scarlett26
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Ćwirka Pokaż wiadomość
Trochę się kupy nie trzyma to co piszesz... Dziewczyna kończąca farmację, która twierdzi,że przewertowała wiele źródeł o Meridii na poprzedniej stronie pyta się czy można ją łączyć z alkoholem... chwilę potem czy można z L-kanityną.... W takim układzie to my Ciebie powinnyśmy o to pytać, bo kończąc farmację zerknęłabyś na składy i byś juz wiedziała o co chodzi

A poza tym - studentka farmacji... Jak zakładam możesz pracować kiedyś w aptece. Też będziesz ludziom dawać leki bez recepty, bo będa się zalić, że głupi lekarz im nie przepisał,ale oni sie znają i wiedzą, że moga?

I btw- chyba kiepsko te źródła przewertowałas bo meridia jest zalecana dla osób z BMI pow.30. A Ty ważac 66kg/165cm masz 24.
Ponownie podpisuję się pod Ćwirką. Dziwne, że nie masz takich podstawowych informacji...

A co do wskazań to faktycznie powyżej BMI 30 lub 27 gdy ktoś ma bardzo poważne, udokumentowane czynniki ryzyka chorób związanych z otyłością w rodzinie, a inne metody likwidacji nadwagi nie działają.
scarlett26 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum W krzywym zwierciadle odchudzania

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości