Praca a ciąża - Strona 9 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Praca i biznes

Notka

Praca i biznes W tym miejscu rozmawiamy o pracy i biznesie. Jeśli szukasz pracy, planujesz ją zmienić lub prowadzisz własny biznes, to miejsce jest dla ciebie.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2016-06-29, 11:52   #241
asiunia_354
Przyczajenie

Praca a ciąża

Witam. Mam problem ze znalezieniem pracy jestem w 8 tc. I potrzebuję chociażby dorywczej pracy do tej pory studiowałam od czasu kiedy wiem o ciąży szukam czegoś jednak kiedy powiem w jak magicznym okredie jestem kończy się na oddzwonimy do Pani lub w tej chwili nie potrzebujemy nowych osob oddzwonimy gdy się to zmieni. Pomocy gdzie według was mogę podjąć pracę jakąkolwiek
asiunia_354 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-06-29, 13:00   #242
Onnaa88
BAN stały

Dot.: Praca a ciąża

Dlaczego zdecydowałaś się na ciążę nie mając pracy?Teraz to już będzie problem żeby jakąś znaleźć

Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
Onnaa88 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-06-29, 14:23   #243
Dagunia
Komplikatorka

Cytat:
Napisane przez Onnaa88 Pokaż wiadomość
Dlaczego zdecydowałaś się na ciążę nie mając pracy?Teraz to już będzie problem żeby jakąś znaleźć

Cóż za głupie pytanie...

------------------------------
Autorko a CC ? Na słuchawkach zawsze potrzebują ludzi, a nawet będąc w ciąży dasz radę spokojnie pracować. Druga sprawa - nie mów nic o ciąży
Stary 2016-06-29, 16:30   #244
Onnaa88
BAN stały

Cytat:
Napisane przez Dagunia Pokaż wiadomość
Cóż za głupie pytanie...

------------------------------
Autorko a CC ? Na słuchawkach zawsze potrzebują ludzi, a nawet będąc w ciąży dasz radę spokojnie pracować. Druga sprawa - nie mów nic o ciąży
Czemu głupie?

Stary 2016-06-29, 23:30   #245
asiunia_354
Przyczajenie

Nie mówiłam że to było planowane...

A co do tego aby nie mówić to zaraz i tak się dowiedzą mdłości,wymioty trudno ukryc
asiunia_354 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-06-30, 08:34   #246
joanstark
Rozeznanie

Polecam dodać do ignorów użytkownika Onnaa88 - żadnej dobrej rady nie da, a tylko irytuje.

Autorko, jesteś w bardzo trudnej sytuacji - pracodawca nie będzie chciał Cię zatrudnić, bo samo przyuczenie trochę trwa, a ty zaraz możesz zniknąć. Już nawet nie chodzi o to, że nie dadzą Ci UoP (bo to niemożliwe), ale po prostu możesz się źle poczuć za miesiąc i już Cię nie będzie
Spróbuj u pośrednika pracy np. inwentaryzacje - to praca dorywcza, czasami jest, czasami nie ma, tylko uważaj, bo czasami wymagają pracy po 12h, a w Twoim stanie to niezbyt wskazane.
Możesz też próbować na wszelkiego rodzaju eventach - tam dobrze płacą, a niewiele trzeba robić Też w pośredniakach, albo nawet wejdź na FB, są różne grupy, gdzie ludzie szukają do takich prac.
125 - 2018
13 - 2019

LC

Kanał książkowy na YT: Thejoanstark
joanstark jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-06-30, 09:54   #247
aleowoc
Raczkowanie

Umowa o pracę na czas 3 miesięcy a ciąża

Witajcie!

Zwracam się do Was, bo na pewno wiele z Was przechodziło przez ten sam "problem" co ja teraz i może macie dla mnie jakieś porady.
Pracuję od 1 maja w hotelu na czas określony 3 miesięcy do 31.07 i mam umowę o pracę.
Jestem w 9 tc i wczoraj pani doktor dała mi L4 na 20 dni, ponieważ nie mam pracować na nocki i na 12h. Teraz nie wiem co robić, bo boję się, że tak w firmie zakręcą i mnie wywalą z jakiegoś powodu, żeby tylko nie przedłużać do dnia porodu. Byłam na poradzie prawnej i wg prawa nie mogę mi nie przedłużyć, ale to różnie bywa, wiadomo.
Macie jakieś porady w tej sprawie?
Pozdrawiam
Stary 2016-06-30, 10:37   #248
marie_marie22
Zadomowienie

Autorko tematu,
jeśli chodzi o jakieś świadczenia, to zarejestruj się jako bezrobotna (nie wiem czy jakieś są dodatki dla ciężarnych, ale może tak, zawsze masz chociaż ubezpieczenie zdrowotne, więc możesz się leczyć na NFZ). Jeśli chodzi o zastrzyk finansowy, to pracodawca Cię raczej nie przyjmie Próbuj udzielać korepetycji albo jak już ktoś napisał-może jakieś eventy, praca dorywcza. Może praca zdalna (pisanie tekstów), choć nie są to kokosy, to zawsze jakieś dodatkowe złotówki.
Powodzenia i zdrowia dla Maluszka
marie_marie22 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-06-30, 10:46   #249
marie_marie22
Zadomowienie

Dot.: Umowa o pracę na czas 3 miesięcy a ciąża

Wydaje mi się, że z dniem zakońćzenia umowy mogą po prostu nie przedłużyć, ale może się mylę.
Stary 2016-06-30, 10:48   #250
SofiaPrunikos
Rozeznanie

Dot.: Umowa o pracę na czas 3 miesięcy a ciąża

Cytat:
Napisane przez aleowoc Pokaż wiadomość
Witajcie!

Zwracam się do Was, bo na pewno wiele z Was przechodziło przez ten sam "problem" co ja teraz i może macie dla mnie jakieś porady.
Pracuję od 1 maja w hotelu na czas określony 3 miesięcy do 31.07 i mam umowę o pracę.
Jestem w 9 tc i wczoraj pani doktor dała mi L4 na 20 dni, ponieważ nie mam pracować na nocki i na 12h. Teraz nie wiem co robić, bo boję się, że tak w firmie zakręcą i mnie wywalą z jakiegoś powodu, żeby tylko nie przedłużać do dnia porodu. Byłam na poradzie prawnej i wg prawa nie mogę mi nie przedłużyć, ale to różnie bywa, wiadomo.
Macie jakieś porady w tej sprawie?
Pozdrawiam
"Pracownica w ciąży, która zawarła umowę na okres próbny przekraczający jeden miesiąc i umowa ta uległaby rozwiązaniu po upływie trzeciego miesiąca ciąży, wówczas zachowuje status pracownicy do dnia porodu. Jednakże w dniu porodu kobieta traci status pracownicy, wobec czego nie przysługuje jej prawo do urlopu macierzyńskiego. Zgodnie z art. 30 ust. 4 ustawy o świadczeniach pieniężnych z ubezpieczenia społecznego w razie choroby i macierzyństwa (Dz.U.2010.77.512 -j.t.) przysługuje jej natomiast prawo do zasiłku macierzyńskiego po ustaniu ubezpieczenia.

Regulacje kodeksowe nie precyzują natomiast sposobu obliczania trzeciego miesiąca ciąży, wobec czego zastosowanie znajdzie regulacja art. 112 kodeksu cywilnego. Sąd Najwyższy w wyroku z dnia 5 grudnia 2002 r. (I PK 33/02) odniósł się do tej kwestii i uznał, iż termin upływu trzeciego miesiąca ciąży (art. 177 § 3 k.p.) oblicza się w równej miary miesiącach księżycowych (28 dni)."

Czyli jeżeli ostatniego dnia umowy twoja ciąża trwa więcej niż 3 miesiące, wtedy automatycznie twoja umowa jest przedłużana do dnia porodu. Po porodzie nie jesteś już zatrudniona, dlatego nie przysługuje ci urlop macierzyński, ale przysługuje ci zasiłek macierzyński.

Edytowane przez SofiaPrunikos
Czas edycji: 2016-06-30 o 10:49
SofiaPrunikos jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-06-30, 14:59   #251
21kasia21
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez asiunia_354 Pokaż wiadomość
Witam. Mam problem ze znalezieniem pracy jestem w 8 tc. I potrzebuję chociażby dorywczej pracy do tej pory studiowałam od czasu kiedy wiem o ciąży szukam czegoś jednak kiedy powiem w jak magicznym okredie jestem kończy się na oddzwonimy do Pani lub w tej chwili nie potrzebujemy nowych osob oddzwonimy gdy się to zmieni. Pomocy gdzie według was mogę podjąć pracę jakąkolwiek
Trudno znaleźć pracę nie będąc w ciąży, a co dopiero będąc w takiej sytuacji, jak Ty.

Pamiętaj o tym, że jesteś w ciąży, a to dobro dziecka powinno być najważniejsze, więc musisz także uważać na to, jaka to ma być praca.
Stary 2016-06-30, 17:25   #252
Onnaa88
BAN stały

Cytat:
Napisane przez joanstark Pokaż wiadomość
Polecam dodać do ignorów użytkownika Onnaa88 - żadnej dobrej rady nie da, a tylko irytuje.

Autorko, jesteś w bardzo trudnej sytuacji - pracodawca nie będzie chciał Cię zatrudnić, bo samo przyuczenie trochę trwa, a ty zaraz możesz zniknąć. Już nawet nie chodzi o to, że nie dadzą Ci UoP (bo to niemożliwe), ale po prostu możesz się źle poczuć za miesiąc i już Cię nie będzie
Spróbuj u pośrednika pracy np. inwentaryzacje - to praca dorywcza, czasami jest, czasami nie ma, tylko uważaj, bo czasami wymagają pracy po 12h, a w Twoim stanie to niezbyt wskazane.
Możesz też próbować na wszelkiego rodzaju eventach - tam dobrze płacą, a niewiele trzeba robić Też w pośredniakach, albo nawet wejdź na FB, są różne grupy, gdzie ludzie szukają do takich prac.
Napisałam tylko to co myślę
Nie wyobrażam sobie zajść w ciążę nie mając stałej pracy bo później były by z tego same problemy

---------- Dopisano o 15:25 ---------- Poprzedni post napisano o 15:24 ----------

Oczywiście jest jeszcze takie coś jak wpadka,ale w tych czasach to ja nie wiem jak można wpaść.
Od 10 lat uprawiam seks i jak ktoś dba o to żeby się zabezpieczyć to nie wpadnie.

---------- Dopisano o 17:25 ---------- Poprzedni post napisano o 15:25 ----------

Cytat:
Napisane przez 21kasia21 Pokaż wiadomość
Trudno znaleźć pracę nie będąc w ciąży, a co dopiero będąc w takiej sytuacji, jak Ty.

Pamiętaj o tym, że jesteś w ciąży, a to dobro dziecka powinno być najważniejsze, więc musisz także uważać na to, jaka to ma być praca.
Nie zgodzę się bezrobocie jest dość niskie,sama mam stała pracę od kilku lat.Od 10 lat pracuję i nie szukałam pracy dłużej niż 2 dni.
Ostatnio dziwiłam się koleżance która szuka pracy prawie rok,ma wykształcenie wyższe.Podobno nikt do niej nawet nie dzwoni.
Z ciekawości wysłałam około 20 CV dostałam odpowiedź aż na 12 żeby przyjść na rozmowę kwalifikacyjną,a ona nawet na takie rozmowy nie chodzi.

Stary 2016-06-30, 18:47   #253
21kasia21
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Onnaa88 Pokaż wiadomość

Nie zgodzę się bezrobocie jest dość niskie,sama mam stała pracę od kilku lat.Od 10 lat pracuję i nie szukałam pracy dłużej niż 2 dni.
Ostatnio dziwiłam się koleżance która szuka pracy prawie rok,ma wykształcenie wyższe.Podobno nikt do niej nawet nie dzwoni.
Z ciekawości wysłałam około 20 CV dostałam odpowiedź aż na 12 żeby przyjść na rozmowę kwalifikacyjną,a ona nawet na takie rozmowy nie chodzi.

Bezrobocie jest niskie? Niskie, dla Ciebie tzn. ile?
Niskie bezrobocie jest, owszem, ale nie w Polsce, bo dla mnie 9,2% w maju br., czyli standardowo zawsze latem, kiedy dużo osób znajduje prace sezonowe na miejscu albo wyjeżdża jest normą od jakiegoś czasu. Blado to wypada na tle innych krajów.

Poza tym inaczej wyglądała sytuacja na rynku pracy przed 10 laty, gdy szukałaś pracy, a teraz. Wiele też zależy przede wszystkim od rejonu, rodzaju branży, doświadczenia czy też ukończonego wykształcenia, albo też od samej oferty, na którą się aplikuje. Nie ma reguły.
Stary 2016-06-30, 20:06   #254
Onnaa88
BAN stały

Cytat:
Napisane przez 21kasia21 Pokaż wiadomość
Bezrobocie jest niskie? Niskie, dla Ciebie tzn. ile?
Niskie bezrobocie jest, owszem, ale nie w Polsce, bo dla mnie 9,2% w maju br., czyli standardowo zawsze latem, kiedy dużo osób znajduje prace sezonowe na miejscu albo wyjeżdża jest normą od jakiegoś czasu. Blado to wypada na tle innych krajów.

Poza tym inaczej wyglądała sytuacja na rynku pracy przed 10 laty, gdy szukałaś pracy, a teraz. Wiele też zależy przede wszystkim od rejonu, rodzaju branży, doświadczenia czy też ukończonego wykształcenia, albo też od samej oferty, na którą się aplikuje. Nie ma reguły.
No tak latem zawsze spada,ale moje województwo miało największy odsetek bezrobocia a od początku roku bezrobocie bardzo spadło.
Druga kwestia ostatnio pisali w jednej gazecie,że wiele osób które dostaje pieniądze z 500 plus rezygnuje z pracy i że dużo osób nie chce pracować na minimalna krajowa.

---------- Dopisano o 20:06 ---------- Poprzedni post napisano o 20:04 ----------

Akurat jak szukałam pracę 10 lat temu i jak teraz aplikowałam to nie widzę żadnej różnicy pod względem tego,że nie miałam problemu żeby pracę znaleźć.
W dużym mieście to nie problem żeby znaleźć pracę
Ale to nie wątek o tym już

Stary 2016-08-24, 22:01   #255
emeczka
Wtajemniczenie

Ciąża a zmiana pracy (czyli jak chroni prawo podczas okresu wypowiedzenia i próbnego)

Cześć dziewczyny.
Mysle o zmianie pracy. Dla dotychczasowego pracodawcy pracuje długo, wiec czeka mnie 3 miesiące wypowiedzenia. Kolejne 3 miesiące to okres próbny u nowego pracodawcy, potem umowa na czas nieokreślony.

Problem w tym, ze chce zajść w ciąże. Nie wiem, jak długo bedą trwać starania, ale załóżmy kilka wariantów:
- jestem w ciąży ale jeszcze o tym nie wiem
- zachodzę w ciąże podczas okresu wypowiedzenia
- zachodzę w ciąże na okresie próbnym

Możecie mi napisać jak prawo mnie chroni w każdym z tych wariantów? W której z podanych sytuacji (i kto- dotychczasowy czy przyszły pracodawca) mam zagwarantowane zatrudnienie co najmniej do końca ciąży?

Wysłane za pomocą Tapatalk.

(...)

staraj się kobito bo samo nic z nieba nie spadnie. wierność męża też.
emeczka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-08-24, 23:22   #256
21kasia21
Zakorzenienie

Dot.: Ciąża a zmiana pracy (czyli jak chroni prawo podczas okresu wypowiedzenia i pró

Cytat:
Napisane przez emeczka Pokaż wiadomość
Cześć dziewczyny.
Mysle o zmianie pracy. Dla dotychczasowego pracodawcy pracuje długo, wiec czeka mnie 3 miesiące wypowiedzenia. Kolejne 3 miesiące to okres próbny u nowego pracodawcy, potem umowa na czas nieokreślony.

Problem w tym, ze chce zajść w ciąże. Nie wiem, jak długo bedą trwać starania, ale załóżmy kilka wariantów:
- jestem w ciąży ale jeszcze o tym nie wiem
- zachodzę w ciąże podczas okresu wypowiedzenia
- zachodzę w ciąże na okresie próbnym

Możecie mi napisać jak prawo mnie chroni w każdym z tych wariantów? W której z podanych sytuacji (i kto- dotychczasowy czy przyszły pracodawca) mam zagwarantowane zatrudnienie co najmniej do końca ciąży?

Odpowiedzi na Twoje pytania znajdują się w art. 177 kodeksu pracy:

Cytat:
DZIAŁ ÓSMY Uprawnienia pracowników związane z rodzicielstwem
Art. 177. kp
Art. 177. § 1. Pracodawca nie może wypowiedzieć ani rozwiązać umowy o pracę w okresie ciąży, a także w okresie urlopu macierzyńskiego pracownicy, chyba że zachodzą przyczyny uzasadniające rozwiązanie umowy bez wypowiedzenia z jej winy i reprezentująca pracownicę zakładowa organizacja związkowa wyraziła zgodę na rozwiązanie umowy.
§ 2. Przepisu § 1 nie stosuje się do pracownicy w okresie próbnym nie przekraczającym jednego miesiąca.
§ 3. Umowa o pracę zawarta na czas określony lub na czas wykonania określonej pracy albo na okres próbny przekraczający jeden miesiąc, która uległaby rozwiązaniu po upływie trzeciego miesiąca ciąży, ulega przedłużeniu do dnia porodu.
§ 31. Przepisu § 3 nie stosuje się do umowy o pracę na czas określony zawartej w celu zastępstwa pracownika w czasie jego usprawiedliwionej nieobecności w pracy.
§ 4. Rozwiązanie przez pracodawcę umowy o pracę za wypowiedzeniem w okresie ciąży lub urlopu macierzyńskiego może nastąpić tylko w razie ogłoszenia upadłości lub likwidacji pracodawcy. Pracodawca jest obowiązany uzgodnić z reprezentującą pracownicę zakładową organizacją związkową termin rozwiązania umowy o pracę. W razie niemożności zapewnienia w tym okresie innego zatrudnienia, pracownicy przysługują świadczenia określone w odrębnych przepisach. Okres pobierania tych świadczeń wlicza się do okresu zatrudnienia, od którego zależą uprawnienia pracownicze.
§ 5. Przepisy § 1, 2 i 4 stosuje się odpowiednio także do pracownika-ojca wychowującego dziecko w okresie korzystania z urlopu macierzyńskiego.
który jest dokładnie opisany na wielu portalach prawnych i nie tylko.
Poczytaj, jest to prosto opisane i łatwe do zrozumienia, np.
http://www.infor.pl/prawo/praca/umow...-probnego.html
https://polki.pl/praca-i-finanse/pra...2,artykul.html
http://kadry.infor.pl/kadry/indywidu...wiedzeniu.html

Edytowane przez 21kasia21
Czas edycji: 2016-08-24 o 23:24 Powód: lit.
21kasia21 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-08-25, 14:12   #257
emeczka
Wtajemniczenie

Dot.: Ciąża a zmiana pracy (czyli jak chroni prawo podczas okresu wypowiedzenia i pró

Hej, dzięki za linki mam jedna wątpliwość odnośnie okresu próbnego: czy dobrze rozumiem, ze musiałabym byc w ciazy w momencie podjęcia pracy u nowego pracodawcy, aby okres zatrudnienia został przedłużony do porodu (w momencie rozwiązania umowy ciaza musi byc starsza niz 3 miesiące)?

No a co potem? Jak obliczyć wysokość zasiłku macierzyńskiego w tym przypadku? Na podstawie ostatnich 12 miesięcy? Czy po porodzie bede sie musiała zarejestrować jako bezrobotna?

Te wszystkie tematy to dla mnie nowość. Zanim podejmę jakakolwiek decyzje, chciałabym rozumieć z czym sie będzie ta decyzja wiązać.

(...)

Stary 2016-08-26, 17:55   #258
emeczka
Wtajemniczenie

Pomoże ktoś kto zna temat?

(...)

Stary 2016-08-26, 18:45   #259
invisible_01
Zakorzeniona

Cytat:
Hej, dzięki za linki mam jedna wątpliwość odnośnie okresu próbnego: czy dobrze rozumiem, ze musiałabym byc w ciazy w momencie podjęcia pracy u nowego pracodawcy, aby okres zatrudnienia został przedłużony do porodu (w momencie rozwiązania umowy ciaza musi byc starsza niz 3 miesiące)?
.
Tak.
invisible_01 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-08-29, 16:20   #260
emeczka
Wtajemniczenie

Hej, a możecie mi jeszcze napisać, ile wynosi ten zasiłek macierzyński? Czy jest to średnia za ostatnie 12 miesięcy pracy? Czy po porodzie (zakładając, ze umowa rozwiązano w dniu porodu) bede zarejestrowana/ bede musiała sie zarejestrować jako bezrobotna?

(...)

Stary 2016-08-29, 20:51   #261
21kasia21
Zakorzenienie

Cytat:
Hej, a możecie mi jeszcze napisać, ile wynosi ten zasiłek macierzyński? Czy jest to średnia za ostatnie 12 miesięcy pracy? Czy po porodzie (zakładając, ze umowa rozwiązano w dniu porodu) bede zarejestrowana/ bede musiała sie zarejestrować jako bezrobotna?

Przeglądałaś Google?

Masz tam mnóstwo rzetelnych informacji.
Pierwszy lepszy link: http://www.zus.pl/default.asp?p=4&id=431
Stary 2017-03-20, 11:54   #262
MissCath
Zakorzenienie

Umowa na czas określony a ciąża

Witam,

nie mogłam znaleźć podobnego wątku, więc zakładam. Moje pytanie jest na razie ściśle teoretyczne i kieruję je do ludzi bardziej obeznanych w prawie pracy. W kodeksie nie znalazłam jednoznacznej odpowiedzi, więc zapytam.

Umowę na czas określony mam do października 2018 roku. Jest to ostatnia umowa, po niej prawdopodobnie (jeśli nic się nie zmieni) dostałabym umowę na czas nieokreślony.

Jednak jak wiadomo, do tego października 2018 jest kupa czasu i wiele może się zdarzyć. A mianowicie w kwietniu wychodzę za mąż i raczej nie chciałabym zwlekać z zajściem w ciążę, ale... Właśnie tu pojawia się problem. Co by było, gdybym zaszła w ciążę właśnie przed tym październikiem i przed przedłużeniem umowy? Wiem, że jest mowa o tym, że trzeba być w trzecim miesiącu ciąży, by pracodawca przedłużył umowę do dnia porodu.

A jak dokładniej mogłoby to wyglądać w moim przypadku? Czy lepiej poczekać na ciążę po umowie na czas nieokreślony?
MissCath jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2017-03-20, 12:31   #263
drazetkaa
Czerwcowa PM

Dot.: Umowa na czas określony a ciąża

Możesz iść na L4 w trakcie trwania umowy i ciągnąć je do dnia porodu. Wtedy nie potrzebujesz jej przedłużania.
Stary 2017-03-20, 12:34   #264
MissCath
Zakorzenienie

Dzięki. A jak z macierzyńskim? Bo też nie znalazłam w Internecie jednoznacznej odpowiedzi.
Stary 2017-03-20, 12:48   #265
Timon i Pumba
hakuna matata

Treść usunięta
Timon i Pumba jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2017-03-20, 15:32   #266
MissCath
Zakorzenienie

Po prostu boję się, jakby to wyglądało pod kątem przepisów.

Jeśli chodzi o L4, to zależy, co lekarz by mi powiedział. Chciałabym chodzić do pracy, ale też mam obawy, że przy moim stanowisku nie byłoby to wskazane (dźwiganie itd. - niby to nie są ciężkie rzeczy, bo to jakieś papiery, to jakieś produkty do zdjęć itd., czy jakaś paczka do wysyłki, ale mimo wszystko).

Na pewno nie chciałabym naciągać na "lewe" L4 - nie mam takich rzeczy w zwyczaju, nawet jeśli pracodawca nie zawsze jest fair wobec mnie, to ja jestem fair wobec niego.

Nie chciałabym, żeby wyszło, że w ciążę zaszłam specjalnie przed końcem umowy. Ale jak mówię - bywa różnie w życiu.
Stary 2017-03-20, 15:51   #267
Timon i Pumba
hakuna matata

Treść usunięta
Stary 2017-03-20, 17:30   #268
marie_marie22
Zadomowienie

Już tłumaczę:
- jesli masz umowę o pracę na czas określony, który skończy Ci się w momencie gdy będziesz już w 12 lub dalej tygodniu ciąży, to masz automatycznie przedłużoną do dnia porodu
np. Masz umowę do 10.05, a wtedy będziesz w 14 tygodniu ciąży, to masz przedłużoną
Stary 2017-03-22, 09:53   #269
katrin11111
BAN stały

I nie da się takiej osoby wcześniej zwolnić? A co jeżeli nie ma pracy dla takiej osoby, bo jak sama nazwa wskazuje jest to praca na czas określony?
katrin11111 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2017-03-22, 09:57   #270
Timon i Pumba
hakuna matata

Treść usunięta
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Praca i biznes

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości