![]() |
#241 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Filologia polska
![]() |
![]() |
#242 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Choć, jak widać, jedna trafiła przez przypadek.. ![]() Odnośnie nauczania polskiego jako obcego - tak, są to studia II stopnia, a warunkiem przyjęcia jest rozmowa kwalifikacyjna. Podczas tej rozmowy sprawdza się wiedzę z zakresu przedmiotów kierunkowych dla filologii polskiej, więc najlepszym startem są studia stricte polonistyczne (najbliższa specjalność nauczycielska). Oprócz tego na rozmowie sprawdzą Twoje umiejętności językowe i jeśli wszystko pójdzie gładko, staniesz się jedną z 25 szczęśliwych osób dążących do magisterki ![]() Odnośnie polonistyki nauczycielskiej na UJ... Podobno najlepsza polonistyka w Polsce, ale ile w tym prawdy - nie wiem ![]() ![]() W moim odczuciu bardzo dobrzy prowadzący (oczywiście jak wszędzie - nie wszyscy, ale wielu naprawdę fenomenalnych ![]() Ludzie na roku też super (tak jak wyżej - nie wszyscy ![]() Reasumując - jak dotrwasz do drugiego semestru, kiedy to sama możesz wybrać sobie prowadzących, i zdążysz dopisać się do grup prowadzonych przez Fenomeny - polonistyka stanie się piękna ![]()
![]() |
![]() |
#243 |
Przyczajenie
|
Wybieram się na filologię polską i chciałabym wybrać specjalizację edytorstwo. Czy ktoś może mi powiedzieć jakie są przedmioty na filologii?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#244 | |
Zakorzenienie
|
Najłatwiej sprawdzić program studiów na wybranej uczelni
![]() Niezależnie od uczelni w programie będę (różnie nazywane): Historia Literatury Polskiej (podzielona na epoki), gramatyka opisowa, gramatyka historyczna/historia języka polskiego, literatura europejska, jakaś forma nauk pomocniczych/technologii informacyjnych, j. obcy na poziomie zaawansowanym i w-f ![]() Do tego cała masa fakultetów do wyboru i przedmioty związane ze specjalizacją.
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#245 |
Raczkowanie
|
Witam.Ja także studiuję filologię polską na UŚ.I z tym wiąże się moje pytanie,czy są tu może jakies Wizażanki studiujące zaocznie polonistykę na UŚ? Obecniie jestem na studiach dziennych ( 3 rok),ale myślę o przeniesieniu na tryb zaoczny i byłabym wdzięczna o opinie
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#246 |
Przyczajenie
|
Mam do Was pytanko. Czy studia zaoczne na filologii polskiej można pogodzić z pracą?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#247 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#248 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Który rok jest najtrudniejszy?(1?)
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#249 | |
Zakorzenienie
|
zawsze najgorszy jest zawsze pierwszy rok - potem łapiesz już pewien rytm
ogólnie najbardziej przeklinane są: literatura staropolska (I rok), gramatyka opisowa (I i II rok), gramatyka historyczna/historia języka (teraz bodajże II rok)
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#250 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() Bo myślałam zęby filologie polska połączyć z szkolą kosmetyczna i może jednak nie zrobię tego kroku na 1 roku..Może później jak pojdzie i wbije sie w rytm ![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#251 |
Raczkowanie
|
Czy jest tu może studentka lub absolwentka filologii polskiej z Uniwersytetu Gdańskiego??
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#252 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#253 |
Wtajemniczenie
|
hej, zgłasza się kolejna przyszła filolo.
dostałam się już raz na polonistykę ale wybrałam fil. angielską, teraz chcę zacząć drugi kierunek. o dostanie się nie boję, mam 100% rozsz matury ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#254 |
Raczkowanie
|
Dokładnie,1 rok jest najgorszy
![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#255 |
Zakorzenienie
|
Ja jestem z Gdańska - I rok MSU, licencjat też w Gdańsku. Pytajcie
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#256 |
Raczkowanie
|
Ja wybieram się do Gdańska. Początkowo z różnych powodów miałam składać papiery na studia w trybie zaocznym, ale jednak pójdę na dzienne. Mpt jesteś zadowolona z uczelni i kierunku? Myślisz, że trudno się dostać, czy raczej łatwo? Specjalizacje wybiera się podczas studiowania? Ostatnie pytanie to kiedy zapisywać się na zajęcia wf? Słyszałam, że trzeba to zrobić jak najwcześniej, bo później zajęte są wszystkie najciekawsze formy aktywności i zostaną mi ćwiczenia ogólnorozwojowe, których nie lubię
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#257 |
Zakorzenienie
|
Kierunek jest interesujący, ale trzeba wykazać pewną dozę cierpliwości. Jest kilka przedmiotów, które nie interesują nikogo i kilka takich, które miałyby szansę być ciekawe, gdyby nie prowadzący. Nie jest trudno, ale na pierwszym roku ważna jest systematyczność.
Jeśli chodzi o rekrutację, to jestem po starej maturze, więc nie miałam problemu. Możesz przejrzeć sobie listy IRK z zeszłego roku, tam podają punkty. Specjalizację wybieraliśmy już na pierwszym roku, chyba po semestrze. Były do wyboru trzy, teraz jest więcej i wydają się być całkiem ciekawe. W-f wybierasz w październiku, więc spokojnie zdążysz dowiedzieć się wszystkiego. W tym roku zaczęłam drugi kierunek i miałam to "szczęście" trafić na ping-ponga, bo tylko tam zostały miejsca, ale to wina mojej sklerozy. Całe szczęście przepisali mi zaliczenie. Ale poza ping-pongiem jest basen, łyżwy, wspinaczka a nawet nordic walking, więc warto sie zaczajać. Generalnie polecam te studia, po trzech latach czuję, że wiem więcej i jest to wiedza, którą mogę wykorzystać na codzień, choćby w rozmowie. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#259 | |
Zakorzenienie
|
dla mnie to była sama przyjemność (podobnie jak poetyka)
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#260 |
Raczkowanie
|
Cześć,
ja właśnie próbuję zaliczyć I rok filologii polskiej.. ![]() ![]() ![]() ![]() Co do rekrutacji, miałam - zabij mnie nie pamiętam - ale chyba 84% z podstawowej i 82% albo 80% z rozszerzonej plus 90% z ustnej i dostałam się bez problemu i z niezłym miejscem, więc chyba nie jest tak źle z tym dostawaniem się. Co do wf to u nas na I roku można sobie odpuścić (trzeba zaliczyć bodaj 4 semestry przez 3 lata). |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#261 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Ale dało sie przeżyć ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#262 |
Raczkowanie
|
Dzięki za odzew i odpowiedzi na moje pytania.
Ilona widzę, że też będziesz się starała dostać na filologię. Odezwij się później czy Cię przyjęli. Trzymam kciuki żeby tak było. Pozdrawiam |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#263 |
Zakorzenienie
|
witam
![]()
![]() |
#264 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Mam jeszcze pytanie: czy gdzieś na Śląsku można studiować polonistykę ( magisterskie jednalite zaoczne) na prywatnej uczelni? Edytowane przez joteczka1987 Czas edycji: 2009-05-27 o 18:36 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#265 |
Zakorzenienie
|
tak na uboczu , dziewczynki proszę o pomoc
do jakiego typu upodobnienia dochodzi w słowach argentyński/ cygański oraz kołobrzeg Byłabym wdzięczna! ![]() EDIT: już sobie poradziłam
Nie stój.Drogę wytycza się idąc. Edytowane przez MissHuffy Czas edycji: 2009-05-29 o 19:18 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#266 |
Raczkowanie
|
To i ja się przywitam
![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#267 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#268 |
Raczkowanie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#269 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#270 |
Raczkowanie
|
No to jeszcze prawie wszystko przed Tobą, ale spokojnie, będzie dobrze. Z własnego doświadczenia, z ręką na sercu mogę powiedzieć, że wszystko jest do przejścia, czasami trzeba się zdrowo napocić, ale nie taki diabeł straszny
![]() ![]() ![]() Ps. Ja robię specjalizację edytorską |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 19:12.