***operacja tarczycy*** - Strona 9 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Zdrowie ogólnie

Notka

Zdrowie ogólnie W tym miejscu rozmawiamy o zdrowiu: od profilaktyki po sposoby leczenia. Porada uzyskana na forum nie zastępuje wizyty u lekarza, ma funkcję informacyjną!

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2008-01-28, 21:48   #241
Ewa 2007
Przyczajenie

Smile Dot.: ***operacja tarczycy***

Witam.Jestem tu pierwszy raz.Fajne Forum. Agakapela pisałaś, że byłaś operowana w Gliwicach.Miały to być guzki oksyfilne a okazało się,że to rak.Ja byłam operowana tydzień temu też w Gliwicach i też guzek oksyfilny.Wycięto mi prawy płat i czekam teraz na wyniki.Bardzo się boje bo może być różnie.Pozdrawiam
Ewa 2007 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-01-29, 09:01   #242
Ewa 2007
Przyczajenie

Post Dot.: ***operacja tarczycy***

Witam Agakapelo mam pytania : jak długo czekałaś na pierwszy wynik po operacji ? Zadzwonili Ci czy dopiero dowiedziałaś się na Z.T.G. po miesiącu. Jak cię cięli drugi raz ? w tym samym miejscu napewno ,ale nie wygląda to teraz gorzej, masz klejoną rane czy szytą.I jak z drenem też w tyj samej dziurce ? pa
Stary 2008-01-29, 11:28   #243
agakapela
Raczkowanie

Dot.: ***operacja tarczycy***

Hej
Ewa 2007: Odpowiadam na Twoje wszystkie pytanka. Na wynik operacji czekałam właśnie miesiąc. Dowiedziałam się dopiero na wizycie kontrolnej 04.11.2007 a operację pierwszą miałam 27.09.2007 r. Przy pierwszej operacji też wycięli prawy płat z cieśnią. No i jak się okazało, że to rak to wycięli mi drugi płat tak profilaktycznie, po prostu tak się robi. Na szczęście na drugim płacie nie było komórek rakowych ani w węzłach (robili mi śródoperacyjną biopsję węzłów). Cięli mnie w tym samym miejscu, blizna jest taka sama. Dziurka na dren tez w tym samym miejscu. Generalnie blizna taka sama. Oprócz tego drugiej operacji się wogóle nie bałam, bałam się wyników, natomiast operacji juz nie. Naprawde blizna jest taka sama. Miałam szytą, ale za drugim razem szwy rozpuszczalne i wygląda to naprawde ładnie.
A po drugie nie masz się czego bać, bo ja juz jak pisałam statysyki uzupełniłam. W przypadku guza oksyfilnego 15 % okazuje się że to rak, zatem nie masz się czego obawiać, bo ja już miałam to cholerstwo. U Ciebie napewno to niegroźny niezłośliwy guzek.
A skąd jesteś? Kiedy masz wyniki histopatologiczne i wizytę w ZTG?
Pozdrawiam i głowa do góry
agakapela jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-01-29, 12:27   #244
Ewa 2007
Przyczajenie

Talking Dot.: ***operacja tarczycy***

Hej.Wizyte na Z.T.G. mam 21.2.W trakcie operacji mieli mi robić śródoperacyjną biopsję (tak miałam napisane w karcie przyjęciowej), ale nie zrobili.Lekarz tłumaczył to faktem, że po otwarciu widzieli że nie wygląda to źle.Ja narazie jestem spokojna ale zdarza sie że mam słabsze dni. No ale głową muru nie przebije trzeba cierpliwie czekać na wynik i być dobrej myśli,każdy mi to powtarza i mają racje.Bardzo dziękuje za ciepłe słowa to balsam na moje skołatene serce.Jeszcze raz dziękuje pa
Stary 2008-01-29, 12:50   #245
Ewa 2007
Przyczajenie

Exclamation Dot.: ***operacja tarczycy***

To znowu ja.Czy używasz jakiejś maści.Dzisiaj tydzień po operacji mam ściągnąć opatrunek a jutro mam już myć normalnie blizne!?Jak u Ciebie to wygladało? Mieszkam niedaleko Gliwic.
Stary 2008-01-29, 15:43   #246
sylwinkamalinka
Przyczajenie

Czesc dziewczynki jak żyjecie,doAGAKAPELI :co wyszlo ci w biopsji przed operacją?ja też widze ze u siebie mam jakies komorki zcechami metapazji oksyfilnej,dzis iaj bylam u chirurga dala mi skierowanie jeszce na krew przed operacja ,mocz,i rtg klatki piersiowej,a reszta czyl anestezjolog laryngolog juz przed sama operacjaTRZYMAJCIE SIE I DUUUUUUUUUUUUUUUUUUZO ZDROWKA ZYCZE i piszcie jak najwiecej im sie wiecej wie tym lepiej papa
sylwinkamalinka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-01-30, 14:44   #247
Ewa 2007
Przyczajenie

Hej .Witam Dziewczyny macie jakieś rozeznanie, która maść jest lepsza : Contractubex czy Noscar Pozdrawiam.Pa

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2008-01-30, 19:57   #248
kasiula1988
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez agakapela Pokaż wiadomość
Mnie teraz znowu czeka pobyt w szpitalu w Gliwicach na terapii uzupełniającej podanie jodu i troche sie boje bo nie wiem co mnie czeka. Czy ktoś był juz na czymś takim?
Pozdrawiam
witaj agakapela
na szczescie ja mam to juz za soba wlasnie w czwartek wrocilam ze szpital po 2gim leczeniu jodem nie masz sie czego obawiac nie jest to w sumie nic powaznego... zostajesz przyjeta na oddzial i juz w pierwszym dniu lub w 2gim dostajesz tabletke (jod) - nie wiem od czego to zalezy, ze jedni dostaja w dniu przyjecia a inni nastepnego dnia :| po tej tabletce nie wolno ci sie z nikim przez 3 dni kontaktowac (za wyjatkiem osoby z ktora bedziesz na sali) nawet lekarze nie beda n apoczatku do sali wchodzic tylko pytaja sie stojac w drzwiach xD w tym czasie nie mozesz sie kompac, woda w umywalce puszczana jest na kilka sekund, wszystko co wezmiesz ze soba na oddzial bedziesz musiala wyrzucic, dlatego najlepiej wez jakies stare reczniki, resztki kosmetyko, jakies gazety, nie musisz brac pizamy (dostajemy sluzbowe) w zaleznosci jaka dawke jodu dostaniesz i jak twoj organizm bedzie go wydalal tyle dni bedziesz lezec np ja w poniedzialek dostalam 100mg i juz w czwartek mialam 3 a do domu wypuszczaja jak sie ma 20 dziewczyna z ktora lezalam wyszla juz w srode bo jej na 18 spadlo
dobrze by bylo gdybys duzo pila np 1,5 litra wody dziennie
to by bylo na tyle jakbys miala jeszcze jakies pytania to napisz na pewno odpisze
kasiula1988 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-01-30, 23:04   #249
agakapela
Raczkowanie

Kasiula: Dzięki za szczegółową odpowiedź. Zawsze to raźniej pójść na cos, jeżeli się coś o tym wie. A powiedz mi jeszcze, jak długo nie można mieć bliskiego kontaktu z dziecmi i kobietami w ciazy?

Ewa: Ja po pierwszej operacji zaczęłam stososować gdzieś po ok. 1 miesiąca od operacji Contractubex, ale po tygodniu zaczęło mnie troche piec wokół blizny, dlatego przy wizycie kontrolnej zapytałam chiruga, ale on odradził mi wtedy jakiekolwiek smarowanie, bo czekalo mnie ciecie w tym samym miejscu. Natomiast po drugiej operacji (od 06.12.07) jeszcze niczym nie smaruję i bardzo fajnie się goi. Natomiast swieża blizne już nez szwów oczywiście, gdzieś po tygodniu od operacji dobrze jest myć szarym mydłem i elegancko sie goi.
Ewa a skąd jesteś jeśli można wiedzieć?

Sylwinkamalinka: mój wynik pierwszej biopsji: Guz oksyfilny

Pozdrawiam serdecznie wszystkich i ide spać bo już bardzo późno i do pracy nie będzie sie chciało wstać.
Stary 2008-01-31, 08:24   #250
koga
Przyczajenie

Witam Ewa 2007. Miałam operację w maju 2007 - na początku stsowałam Contractubex, ale rana czerwieniała, zamiast się goić. Teraz cały czas używam żelu silikonowego do leczenia blizn Dermatix. Jest super, blizny prawie nie widać. Pozdrówka
koga jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-01-31, 08:51   #251
Ewa 2007
Przyczajenie

Talking Dot.: ***operacja tarczycy***

Dzięki Koga.hej

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2008-01-31, 11:55   #252
kasiula1988
Raczkowanie

wszystko zalezy jaki bedziesz miala wskaznik przy wipisie. Ja mialam 3 i dostalam tydzien a kobieta ktora wyszla dzien czesniej ze wskaznikiem 18 miala 2 tyg
Stary 2008-01-31, 11:55   #253
kasiula1988
Raczkowanie

oczywiscie mowie o okresie 'kwarantanny' po leczeniu jodem
Stary 2008-01-31, 21:10   #254
melkeag85
Przyczajenie

Witam.
Jak długo leżałyście w szpitalu, po ilu dniach od przyjecia poszłyście na stół? A po ilu dniach ściągają szwy?Bardzo sie denerwuje, jeszcze tylko dwa tygodnie do zabiegu (
melkeag85 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-01-31, 21:32   #255
Ewa 2007
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez melkeag85 Pokaż wiadomość
Witam.
Jak długo leżałyście w szpitalu, po ilu dniach od przyjecia poszłyście na stół? A po ilu dniach ściągają szwy?Bardzo sie denerwuje, jeszcze tylko dwa tygodnie do zabiegu (
Ja do szpitala w Gliwicach poszłam w poniedziałek,we wtorek operowali a w czwartek do domciu.Szwów nie mam rana była klejona.
Stary 2008-02-04, 07:04   #256
Mesio73
Przyczajenie

Jak to bez szwów ? klejona rana ?
Mesio73 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-02-04, 08:49   #257
Ewa 2007
Przyczajenie

Hej. Rana jest szyta od wewnątrz nićmi rozpuszczalnymi.A od zewnatrz klejona.Pa
Stary 2008-02-04, 17:24   #258
Ewa 2007
Przyczajenie

Witam.agakapela kiedy idziesz na jodoterapie?
Stary 2008-02-05, 22:50   #259
ankar5
Przyczajenie

Cześć Dziewczyny!
Jestem tu "Nowa", ale od jakiegoś czasu przeglądam to forum. Za tydzień czeka mnie operacja tarczycy. Nie muszę chyba pisać, że bardzo się bojęMój guzek ma 23 mm , nie mały , nie? W biopsji napisali, że guzkowy rozrost tarczycy, ale napisali też, że są komórki pęcherzykowe z zaznaczonym polomorfizmem jąder częściowo o cechach komórek Hurtla.
Czy ktośtak miał?
Bardzo się boję co z tego wyjdzie....
ankar5 jest offline Zgłoś do moderatora  

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2008-02-06, 09:58   #260
agakapela
Raczkowanie

Ewa 2007: Hej. Idę na jodoterapie 28.02.2008 r. Troche sie martwie, bo mam 2,5 letniego synka w domku i nie bede go widziala przez 2 tygodnie.
:-( Ale muszę się trzymac i tyle. Emigruje na ten czas do mojego brata i bratowej do Rybnika. Pozdrawiam
Stary 2008-02-06, 11:57   #261
Ewa 2007
Przyczajenie

WITAM. agakapela PAMIĘTAJ DUŻO PIJ WODY Z CYTRYNĄ,DUŻO SIKAĆ I DUŻO KUPKI.TO WTEDY SZYBCIEJ WYDALISZ JOD A CO ZA TYM IDZIE SZYBCIEJ DO DOMU.NO I ZOZOLE PODOBNO POMAGAJĄ. BĘDE MYSLEĆ O TOBIE ODEZWIJ SIĘ JAK BEDZIESZ MOGŁA.PA
Stary 2008-02-07, 22:19   #262
ankar5
Przyczajenie

A jakie Ty miałaś schorzenie tarczycy, że miałaś jodowanie?
Stary 2008-02-08, 09:37   #263
Ewa 2007
Przyczajenie

Witam. Ja nie miałam jeszcze jodoterapii. Jestem "świeżo" po usunięciu jednego płata tarczycy , ponieważ miałam guzka. Czekam obecnie na wynik pooperacyjny.Pozdrawiam.

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2008-02-08, 13:52   #264
ankar5
Przyczajenie

Ja właśnie idę w poniedziałek na operację. Mam zagrożenie pęcherzykowatym. Byłam wczoraj na usg piersi w wykryli 2 jakieś drobne zmiany 5 i 3 mm. Czy to mogą być przerzuty?????
Przez to wszystko nie jestem w stanie racjonalnie myśleć. Wydaje mi się że wszędzie mam przerzuty!!!!
Stary 2008-02-08, 15:11   #265
Ewa 2007
Przyczajenie

Nawet tak nie myśl!!! Podobno rzadko tarczyca daje przerzuty a Ty nawet nie wiesz czy to napewno pęcherzykowaty. Badź dobrej myśli. Pa
Stary 2008-02-09, 12:04   #266
Ewa 2007
Przyczajenie

Hej Do agakapela : Czy masz uczucie podduszania,zaciskania pętli na szyji? Mnie dość mocno przydusza, mam też wrażenie przy przełykaniu ,że ciągnie mi blizne do środka. A jak z Twoim głosikiem? Ja dalej mam problemy z wysokimi tonami. Pozdrawiam
Stary 2008-02-09, 22:21   #267
agakapela
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Ewa 2007 Pokaż wiadomość
WITAM. agakapela PAMIĘTAJ DUŻO PIJ WODY Z CYTRYNĄ,DUŻO SIKAĆ I DUŻO KUPKI.TO WTEDY SZYBCIEJ WYDALISZ JOD A CO ZA TYM IDZIE SZYBCIEJ DO DOMU.NO I ZOZOLE PODOBNO POMAGAJĄ. BĘDE MYSLEĆ O TOBIE ODEZWIJ SIĘ JAK BEDZIESZ MOGŁA.PA
Dzięki za szczegółowe instrukcje. Zastosuje sie z pewnością.
A jeżeli chodzi o podduszanie to nie mam z tym żadnych problemów. Po pierwszej operacji trochę mnie ciagło bo troszke bardziej sie oszczedzalam. Ale teraz nic a nic mnie nie ciagnie. A głos tez na szczeście mi sie nie zmienił.
Ankar5: Głowa do góry, to napewno nie sa przerzuty i napewno to nie są guzki złośliwe. Chociaż wiem, jakie to uczucie myśleć, że ma sie wszedzie guzki, bo też takie myśli miewałam. Natomiast nie ma co o tym myśleć, trzeba życ tym, co daje nam nowy dzień a przede wszystkim mieć wiele zajęć. Postaraj sie nie mieć czasu na myslenie o głupotach, zapisz się na siłownie, aerobic, kursy tańca, cokolwiek co Cie rajcuje... a będziesz miała lepsze samopoczucie.
Pozdrawiam
wszystkich serdecznie

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2008-02-09, 22:38   #268
ankar5
Przyczajenie

Do agakapela: dzięki za wsparcie. Dowiedziałam się już że pęcherzykowy nie daje przerzutów do piersi. Informacja od dziewczyn które leczą się w co w Gliwicach i mają zmiany w piersiach.Tak im powiedzieli lekarze.
Tak,że z tym się przynajmniej uspokoiłam.
A jaki duzy był twój guz? Ukrwiony? Jednorodny czy niejednorodny?
Stary 2008-02-10, 12:45   #269
melkeag85
Przyczajenie

Powiedzcie mi w jaki sposób bylyście znieczulane?
melkeag85 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-02-10, 15:38   #270
Ewa 2007
Przyczajenie

Hej. Pełna narkoza inaczej nie można.
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Zdrowie ogólnie

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości