![]() |
#2671 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Galerie artystyczne w internecie
Paka ma największy ruch. Deco bardzo spadł. I myślę że niekoniecznie jest to kwestia kosztów wysyłki, skoro większość klientów kupuje po 1 rzeczy, ewentualnie wraca co jakiś czas.
#2672 |
Przyczajenie
|
Aeshna
![]() ja też (już) jestem w tej galerii, narazie patrzę co i jak i się pilnie uczę. Nie bulwersuje mnie to co piszą inne dziewczyny to ich zdanie i mają do niego pełne prawo... Faktycznie kontakt z "górą" galerii dobry co daje poczucie komfortu o sprzedaży się nie wypowiem do jestem tu dopiero "chwilkę" Pozdrawiam i trzymam kciuki za was wszystkie !!
#2673 |
Zadomowienie
|
Dziewczyny cos wiecie na temat Prototyp.pl??
|
![]() ![]() |
![]() |
#2674 |
Raczkowanie
|
podpisuję się pod tym pytaniem
![]() konkretnie - czy warto, ja tam jestem ale prac nie wstawiłam jeszcze...
#2675 |
Zakorzenienie
|
Jestem w prototypie, ruchu wielkiego nie ma, ale sa mlodzi i coraz wiecej osob do nich zaglada. Bardzo szybko zeszly mi 4 pary kolcy. Maja dosc fajne plany, ciekawa jestem jak bedzie z ich realizacja.
Po czasie 20 dni do Prototyp.pl dołączyło 40 Twórców, którzy dodali ponad 200 wyrobów, oraz pojawiły się pierwsze sprzedaże i pierwsi zadowoleni klienci. Do tej pory odwiedziło nas ponad 4000 unikatowych użytkowników, a stronę obejrzano 32 000 razy. Co nas bardzo cieszy; to statystyki wskazują rosnący czas spędzony przez odwiedzającego na stronie. Bardzo cieszymy się z takiego obrotu spraw, dziękujemy wszystkim za zainteresowanie oraz zaufanie. zrodlo Dodatkowo umiescili niedawno kursy jak sprzedawac efektywnie i prezentowac oraz dodali pomoc jesli ktos sie nie orientuje w obsludze - takie pocieszne filmiki video ![]() Jak juz mowa o sprzedazy w galerii... Jakis czas temu znalazlam jeszcze w sieci cos takiego: klik Przydalo mi sie nie tylko w galeriach ![]() ![]() ![]() Wiec polecam Wam z czystym sercem ![]() I tak sobie mysle, chyba lekki offtop mi wyszedl.... ups ![]()
#2676 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() Przydał mi sie ten artykuł. A co do Pototypu - ładną mają tam grafike, tylko tyle rzeczy w jednym miejscu, że troche mnie to.. jakby to ująć?... rozprasza.
![]() |
#2677 |
Zakorzenienie
|
Czekam na odpowiedź z Paki..... Wysłałam zgłoszenie 2 dni później niż znajoma. Ona dostałą odpowiedź już w poniedziałek chyba, a ja nadal nie... ale liczę się z Tym,że mi nie odpiszą, bo tak czytałam ,że czasem nie odpisują wcale.
A prototyp?? sprzedałam tam komplecik. Fajnie też,że osoba kupująca ma kontakt ze mną. Klientka do kolczyków i bransoletki chciała wisiorek, i mogła się ze mną skontaktować. (Na Wyl np. wydaje mi się,że nie ma takiej możliwości.....) Pani zadzwoniła, umówiłyśmy się, wisiorek wystawiłam i kupiła ![]() |
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#2678 |
Zakorzenienie
|
Co do prototypu mam tylko rozbieznosc czy dzis jest ostatni dzien gdy nie placi sie prowizji od sprzedazy...
Wystawianie mialo byc za darmo. A na stronie glownej z drugiej strony pisza, ze wystawianie bezplatne do 3.03.08....
#2679 | |
BAN stały
|
Cytat:
dziś wysłałam im zgłoszenie, odpisali i m.in napisali: "a przez najbliższy czas nie planujemy też naliczać jakichkolwiek prowizji od sprzedaży, tak więc wystawienie produktów jest całkowicie bezpłatne" może zapomnieli zmienić treść w mailach? ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2680 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() Dzieki Sub! ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2681 |
Zadomowienie
|
Własnie, wystawianie za darmo czyli bez opłaty jak np. na allegro za kazda aukcje czy tez wystawianie za darmo czyli bez naliczania prowizji do tego 3.03...
|
![]() ![]() |
![]() |
#2682 | |
BAN stały
|
Cytat:
![]() ale 20% to chyba i tak najmniej jeśli chodzi o galerie...? |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2683 |
Zadomowienie
|
Ahm
![]() Zastanawialam sie, bo wiem ze na zagranicznych portalach tego tyou placi sie od sztuki za wystawienie, o ile dobrze zrozumialam. 20% to mało ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2684 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]()
![]() |
#2685 |
Zakorzenienie
|
Triszka, co do linku nie ma sprawy
![]() ![]() Co do Pro to jak mi glowa zaczela pracowac - w mailach po sprzedazy jest, ze prowizji od sprzedazy nie biora do 3.03, wiec txt o wystawianiu do jutra bez prowizji jest chyba z bledem. Wstawie cos sobie, to wyprobuje ![]()
#2686 |
Zadomowienie
|
jak jest z miejscem do wystawiania na Prototypie?? Ma sie 20 wolnych miejsc na polce i gdziesz wyczytałma ze tylk teraz i w najblizszym czasie ma sie to za free, to znacyz ze za jakis czas worpwadza opłaty....
Czyli ze sie nie myliłam.... Pierwszy dzien na uni.... bleeeeeeeeeeeeee |
![]() ![]() |
![]() |
#2687 |
Rozeznanie
|
Opłaty za samo trzymanie produktów w galerii? To nie wiem czy znajdą wielu chętnych do współpracy, zwłaszcza, jeśli ruch tam na razie jest niewielki... Czyli to takie drugie allegro sie zrobi.
|
![]() ![]() |
![]() |
#2688 |
Zakorzenienie
|
dziouchy - regulamin się kłania
" Pobieramy wyłącznie opłatę od sprzedanego wyrobu, nie sprzedajesz wyrobu to nie płacisz nic – natomiast od każdego sprzedanego produktu wymagamy uregulowania płatności w wysokości 20% stawki od ceny jednej sztuki wyrobu." ale ten punkt mnie zastanawia ![]() "Kiedy przytrafi Ci się, że musisz zlikwidować produkt który nie został sprzedany, wówczas prowizja nie zostanie doliczona do takiego wyrobu. Jednakże proces ten w zbyt częstym powielaniu będzie monitorowany a w szczególnych przypadkach skontaktujemy się z Twórcą."
#2689 |
Zakorzenienie
|
Jesli chodzi o miejsca w Pro dostalam dzis od nich newsletter, gdzie pisza mi tak:
UWAGA! W związku z tym, że data Twojej rejestracji w Prototyp.pl przypada na czas Akcji promocyjnej, dlatego postanowiliśmy obdarować Cię na koniec akcji, prezentem w postaci dodatkowych i zupełnie bezpłatnych 50 miejsc na Twoje wyroby. Mamy nadzieję, że ten pomysł wzmocni naszą współpracę jeszcze bardziej ![]() No to to juz jest cos ![]()
#2690 |
Zadomowienie
|
Tak się zastanawiam odnośnie tej platformy prototyp.pl... Czy sprzedaż tam jest legalna? Bo mi się wydaje, z tego, co przeczytałam w regulaminie, że to działa na takiej samej zasadzie jak Allegro, czyli każdy kto tam sprzedaje powinien mieć firmę, a ta galeria tylko pośredniczy. Bo żadnej umowy współpracy się nie podpisuje.
No nie wiem. Może ktoś mądrzejszy wie jak to działa.
![]() |
#2691 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
#2692 |
Zakorzenienie
|
Nie no, sprzedaje rowniez na allegro (no dobra, sprzedawalam
![]() Nie ma potrzeby prowadzenia w obu miejscach dzialalnosci gospodarczej. Poza watkiem wskazanym przez lawende polecam rowniez leture tego artykulu: http://www.money.pl/podatki/poradnik...,0,314928.html
#2693 | ||
Zadomowienie
|
Cytat:
Stąd moje pytanie. Bo albo oni muszą dać umowę o pracę/dzieło/zlecenie czy cokolwiek innego, albo sprzedaż tam musi być poprzedzona założeniem działalności gospodarczej. Cytat:
"Duże wątpliwości budzi kwestia obowiązkowego zakładania działalności gospodarczej przez tych sprzedawców, którzy na aukcjach sprzedają dużo i często. Przepisy pod tym względem są mocno nieprecyzyjne - działalność gospodarczą powinien zarejestrować każdy uczestnik aukcji, który zarabia na nich w sposób zorganizowany i ciągły. Przepisy nie precyzują jednak tych terminów. " To cytat ze strony podanej przez Sub. Także ja mam wątpliwości odnośnie tej konkretnej galerii. Bo umowy brak. Sprzedaje się podobnie jak na allegro - galeria pobiera tylko prowizję. I co ciekawe sama ta strona nazywa się platformą, a nie galerią. Myślę, że może to robić różnicę. Aż z ciekawości napisałam do nich maila na jakiej zasadzie to działa, może odpowiedzą.
Edytowane przez Beacia87 Czas edycji: 2008-03-03 o 11:31 |
||
![]() ![]() |
![]() |
#2694 |
Zakorzenienie
|
Tak jest. Jeśli sprzedajesz w sposób zorganizowany i ciągły konieczna jest dg
![]() ![]() co do niesprecyzowanych terminów - to jest ból. Zależy to od interpretacji urzędu. A urząd może zinterpretować tak albo tak...
#2695 |
Zadomowienie
|
Mam odpowiedź na moje pytanie. Dzielę się nim z zainteresowanymi. Oto jego treść:
Witamy serdecznie, Przepraszamy na wstępie za nasze opóźnienie w odpowiedzi, lecz chcieliśmy sprecyzować odpowiedź do Pani w taki sposób, aby była ona łatwa w zrozumieniu. Na początek pragniemy zaznaczyć, że Prototyp.pl nie jest standartową galerią - to bardzo ważne! Jesteśmy platformą udostępniającą możliwość bezpośredniej sprzedaży swoich produktów. Oznacza to, że każdemu dajemy narzędzie podobne do sklepu internetowego gdzie Twórca, dodając swoje produkty umieszcza je na tzw. "wirtualnej półce sklepowej". Produkty te stacjonują bezpłatnie na wspomnianej "półce" do czasu aż nie zostaną sprzedane. W czasie kiedy dokonana zostanie sprzedaż naliczana jest prowizja od ceny produktu w wysokości 20%. W dalszej kolejności Prototyp.pl udostępnia możliwość otrzymania faktury VAT na wyraźną prośbę Twórcy za pobraną prowizję od sprzedaży, lecz nie udostępniamy faktur od sprzedanych towarów gdyż to Artysta sprzedaje towar bezpośrednio dla swojego nabywcy. Znaczy to, że jeśli Artysta prowadzący działalność gospodarczą zechce wystawić fakturę na sprzedaż swojego dzieła to może to zrobić ale bezpośrednio dla kupującego - tak więc nie ma to zupełnie związku z platformą. Natomiast, jeśli artysta sprzedaje prace jako osoba indywidualna, to działa to, troszkę jak "aukcje internetowe" zwane też garażowymi - czyli osoba prywatna może wystawić kupującemu tzw. rachunek, lub zawrzeć odpowiednią umowę kupna-sprzedaży pomiędzy sobą a nabywcą produktu. Jednak istnieje jeszcze wiele innych sposobów zawierania transakcji pomiędzy Artystą a kupującym, a ważne jest aby podkreślić tutaj słowo Artysta/Twórca - ze względu na inne zasady opodatkowania takich "produktów", a dla zgłębienia wiedzy odsyłamy Panią do literatury: http://ehandel.pit.pl/ http://ehandel.pit.pl/artysci_i_hobb...necie_1209.php Zatem jak widać sprzedaż poprzez platformę Prototyp.pl bez posiadanej działalności gospodarczej, jest jak najbardziej legalna i zgodna z prawem. Mamy nadzieję, że udało nam się rozwiać wszystkie Pani wątpliwości. W razie dalszych pytań prosimy o kontakt. Z pozdrowieniami, Zespół Prototyp.pl
Edytowane przez Beacia87 Czas edycji: 2008-03-04 o 19:20 |
![]() ![]() |
![]() |
#2696 |
Zakorzenienie
|
to znaczy "napiszemy tak żeby się pani nie przestraszyła"
![]() ARTYSTA musi mieć papiery. Nie można raczej 'o tak o' uważać się za artystę i stosować do zasad podatkowych obowiązujących artystów, rzemieślników. Chyba że się mylę ![]()
#2697 |
Zadomowienie
|
Lawendo, też odniosłam takie wrażenie, poza tym zastanawiam się jakie są opcje legalnej sprzedaży bez dg. Bo szczerze, to pierwszy raz o tym słyszę. Nawet w tekście, do którego podali mi linka napisano, że przy częstej i regularnej sprzedaży dg jest konieczna.
"Ponadto prace sprzedawane przez artystę są zwolnione z VAT, warunkiem jest jednak prowadzenie ewidencji sprzedaży VAT. Jeżeli artysta dokonywać będzie sprzedaży prac nie okazyjnie, ale w sposób częstotliwy, będzie podatnikiem VAT. Niezależnie od tego, że w podatku dochodowym nie będzie to działalność gospodarcza, to stała, zorganizowana i nakierowana na zysk działalność takiego artysty stanowić będzie działalność gospodarczą podlegającą wpisowi do ewidencji działalności gospodarczej oraz podlegającą ubezpieczeniom w ZUS jako działalność gospodarcza. Jedynie sprzedaż okazyjna lub nie nakierowana na zysk nie będzie stanowić działalności gospodarczej, a jako taka nie będzie podlegać składkom ZUS z tego tytułu. Aby skorzystać z ww. zasad opodatkowania nie trzeba być uznanym artystą, z odpowiednim wykształceniem, wystarczy być artystą - hobbystą, czy też osobą wykonującą przedmioty artystyczne. Mogą to być obrazy, rysunki, rzeźby, artystyczne elementy sztukaterii, artystyczne ubrania dla lalek, słowem wszystko, co we współczesnym świecie jest sztuką." źródło: http://ehandel.pit.pl/ Poza tym znalazłam kiedyś informację, że do przedmiotów artystycznych nie zaliczają się użytkowe. Czyli biżuteria się nie kwalifikuje. Nie jestem niestety w stanie podać źródła. Właściwie, to ta platforma to drugie Allegro, bo nawet przy regularnej sprzedaży i tak prawie nikogo nie stać na 300 zł ZUS-u. Chyba że ktoś zna jakiś megatajny sposób jak to załatwić legalnie i ZUS ominąć. Niech się podzieli. ![]()
![]() |
#2698 |
Zakorzenienie
|
wiesz co, słyszałam o megatajnych. Ale ja jak na razie orientuję się w tych jawnych (ZUS, VAT, chlip) i nie potrafię wyjaśnić... Raczej przy regularnej sprzedaży potrzeba działalności. Galeria jest wobec prawa ok, a sprzedający - to już galerii nie musi interesować.
#2699 |
Zakorzenienie
|
Ktoś może mógłby mi podpowiedzieć, jak sie artysta może zalogować w stylologii? Znowu zapomniałam, a wstyd mi do marty pisać, bo o już któryś z kolei raz
![]() Będę wdzięczna za wiadomość na priva.
#2700 |
Raczkowanie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 11:19.