Novynette/Mercilon - wątek zbiorczy! - Strona 90 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Ginekologia

Notka

Ginekologia Miejsce, w którym rozmawiamy o ginekologii. Tutaj znajdziesz pytania i odpowiedzi związane ze zdrowiem intymnym kobiety. Rozmawiamy np. o antykoncepcji.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2009-12-28, 22:10   #2671
ojejka89
Zadomowienie

Dot.: Novynette - wątek zbiorczy

Cytat:
Napisane przez martulla88 Pokaż wiadomość
wlasnie ani w ulotce od anty ani antybiotyku nic ie ma...czyli wg tego moge sac spokojnie i normlanie zrobic ta przerwe? i zaczac kolejne opakwanie po 7 dniach?
wydaje mi sie ze tak, ale moze dla pewnosci zadzwon do swojego ginekologa...? tylko nie dzwon do rodzinnego, bo oni gowno wiedza i twierdza ze wszytskie tabletki wplywaja na anty ;]
ojejka89 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-12-28, 22:17   #2672
wdowa_po_leninie
Zakorzenienie

Cytat:
wlasnie ani w ulotce od anty ani antybiotyku nic ie ma...czyli wg tego moge sac spokojnie i normlanie zrobic ta przerwe? i zaczac kolejne opakwanie po 7 dniach?
zobacz tutaj: http://www.polfa-tarchomin.com.pl/in...grupa=produkty klarytromycyna jest składnikiem tego leku i niżej możemy wyczytać:

Cytat:
Klarytromycyna nie zmniejsza skuteczności doustnych leków antykoncepcyjnych.

wdowa_po_leninie jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-12-29, 13:56   #2673
martulla88
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez wdowa_po_leninie Pokaż wiadomość
zobacz tutaj: http://www.polfa-tarchomin.com.pl/in...grupa=produkty klarytromycyna jest składnikiem tego leku i niżej możemy wyczytać:
dziekuje bardzo
moj antybiotyk nazywa sie klarmin i na ulotce nie ma nic o antykoncepcji...;/ baa nawet o alkoholu..
no to problem z glowy

kurcze ;/ przeszukuje caly internet i juz sama nie wiem...raz pisza, ze nie bo to klarytromycyna potem znowu ,ze to antybiotyk i na pewno wplywa...;/

Edytowane przez martulla88
Czas edycji: 2009-12-29 o 19:27
martulla88 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-12-29, 17:01   #2674
Tity
Zakorzenienie

Dot.: Zespół napięcia przedmiesiączkowego

Z ziółek to właśnie ten Castagnus, tyle, że to w tabletkach. A antykoncepcja hormonalna jak wiem po sobie pomoże tylko na czas jej stosowania. U mnie bóle po odstawieniu wróciły. Są takie same jak przed stosowaniem, więc chyba nie ma sensu, na dodatek wszystko mi się rozregulowało.

L
J
Tity jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-12-30, 00:18   #2675
ojejka89
Zadomowienie

nie kazdy antybiotyk wplywa na skutecznosc... Twoj nie.
Stary 2009-12-30, 00:22   #2676
wdowa_po_leninie
Zakorzenienie

Cytat:
dziekuje bardzo
moj antybiotyk nazywa sie klarmin i na ulotce nie ma nic o antykoncepcji...;/ baa nawet o alkoholu..
no to problem z glowy

kurcze ;/ przeszukuje caly internet i juz sama nie wiem...raz pisza, ze nie bo to klarytromycyna potem znowu ,ze to antybiotyk i na pewno wplywa...;/
Cytat:
Napisane przez ojejka89 Pokaż wiadomość
nie kazdy antybiotyk wplywa na skutecznosc... Twoj nie.
dokładnie
zwłaszcza, że podałam Ci ulotkę leku, który ma w składzie interesującą Cię klarytromycynę i jest bardzo wyraźnie napisane, że nie wpływa ona na tabsy. w ulotkach nie podają błędnych informacji. możesz być spokojna.

wdowa_po_leninie jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-12-30, 10:42   #2677
martulla88
Raczkowanie

tak, widzialam ta ulotke i bylam spokojna, dzisiaj zadzwonilam do znajomej ginekolog powiedziala, ze obniza ;/ i caly moj spokoj dzieki Wam sie posypal ;/ i na serio juz sama nie wiem...chce byc spokojna ale ejdnak gdzies cos w glowie swita..;/ tym bardziej, ze koncze 1sze opakowanie i tez niektorzy mowia, z eono calkiem nie zabezpiecza a jeszcze do tego ten antybiotyk;/ wrrr ja to mam pecha ;/
Stary 2009-12-30, 10:57   #2678
kalina_kalinka
Raczkowanie

a ja mam propblem.i mam nadzieje ze mi pomozecie.biore tab juz hm..2,5 roku albo 3 lata. 3dni przed odstawieniem zapomnialam tabletki.potem dokonczylam opakowanie bez pominietej tabletki i zrobilam przerwe 7 dni.teraz nie wiem za bardzo czy powinnam sie dodatkowo zabezpieczac.dzis pierwsza tabletke wzielam.

ulotka mowi tak:
1)pacjentka powinna przyjac ostatnio pominieta tabletke tak szybko jak tyklko sobie o tym przypomni nawet jesli wiaze sie to z przyjeciem 2 tabletek na raz. potem powinna kontynuowac przyjmowanie o zwyklej porze dnia.kolejne opakowanie powinna przyjmowac bez 7 dniowej przerwy

2)lekarz moze zalecic odstawienie tabletek z dotychczas stosowanego opakowania.w tym przypadku pacjentka powinna zrobic przerwe w przyjmowaniu tabletek, wlaczajac w to dni, kiedy zapomniala tabletki, a potem zaczac nowe opakowanie

i tu problem bo zrobilam zupelnie inaczej.nie mialam przy sobie ulotki i wzielam te 3 tabletki ktore mi zostaly. napiszcie prosze co o tym myslicie i co mam robic.

---------- Dopisano o 10:57 ---------- Poprzedni post napisano o 10:55 ----------

Cytat:
tak, widzialam ta ulotke i bylam spokojna, dzisiaj zadzwonilam do znajomej ginekolog powiedziala, ze obniza ;/ i caly moj spokoj dzieki Wam sie posypal ;/ i na serio juz sama nie wiem...chce byc spokojna ale ejdnak gdzies cos w glowie swita..;/ tym bardziej, ze koncze 1sze opakowanie i tez niektorzy mowia, z eono calkiem nie zabezpiecza a jeszcze do tego ten antybiotyk;/ wrrr ja to mam pecha ;/
a co do tego to narazie sie dodatkowo zabezpieczaj,ja tak robilam przez dluzszy czas.. popytaj u roznych lekarzy i jak bedziesz pewna to wtedy bedziesz mogla bez prezerwatyw.po co ryzykowac
kalina_kalinka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-12-30, 14:19   #2679
martulla88
Raczkowanie

na pewno bym sie schizowala

a w takim razie to juz ostatnie pytanie bo polozna powiedziala, zeby nie laczyc opakowan bo mi sie zaburzy cykl, czyli ile dokaldnie musze uwazac?
ostatni antybiotyk biore w niedziele a ostatnia anty w sobote...
Stary 2009-12-30, 16:35   #2680
kalina_kalinka
Raczkowanie

Cytat:
na pewno bym sie schizowala

a w takim razie to juz ostatnie pytanie bo polozna powiedziala, zeby nie laczyc opakowan bo mi sie zaburzy cykl, czyli ile dokaldnie musze uwazac?
ostatni antybiotyk biore w niedziele a ostatnia anty w sobote...
ja sie nie schizuje bo narazie nie mialam okazji do sexu ale jak juz bede miala okazje to nie chce zajsc w ciaze i nie wiem wlasnie co mam robic.mialam nadzieje ze mi ktos pomoze. a z tym antybiotykiem tez nie masz sie co stresowac
Stary 2009-12-30, 23:07   #2681
samm
Przyczajenie

cześć

mam pytanie w sumie dla mnie dość istotne.
zaczęłam brać novynette dopiero co, jestem na 11 tabletce a czuje się fatalnie. wszystko mnie boli, wogóle wydaje mi się, ze "spuchłam". nie wiem, czy to są normalne objawy i czy nie powinnam tabletek odstwaić. na wizyte u gin nie mam szans przez 2tyg bo wszysko pozajmowane. nie wiem co mam zrobić.

i jeszcze jedno. czy tabletki można odstawić kiedy się chce? czy musze wziąść całe opakowanie.

Edytowane przez samm
Czas edycji: 2009-12-30 o 23:36
samm jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-12-30, 23:48   #2682
ojejka89
Zadomowienie

Cytat:
dzieki nam sie posypal? ciekawe czemu ;]
mimo wszystko w tym przypadku ja wierzylabym ulotce a nie lekarzowi-niestety wszystkich interakcji na pamiec nie znaja, co nie raz juz zauwazylam... ale skoro tak sie martwisz, to zabezpieczaj sie prezerwatywa, na pewno nie zaszkodzi, a bedziesz spokojniejsza.

kalina_kalinka na pewno musisz sie dodatkowo zabezpiecac. swoja droga, nie rozumiem jak mozna nie znac ulotki biorac tabletki tyle czasu...

Edytowane przez ojejka89
Czas edycji: 2009-12-30 o 23:50
Stary 2009-12-31, 17:02   #2683
kalina_kalinka
Raczkowanie

Cytat:

kalina_kalinka na pewno musisz sie dodatkowo zabezpiecac. swoja droga, nie rozumiem jak mozna nie znac ulotki biorac tabletki tyle czasu...
praktycznie nigdy mi sie nie zdaza zapominac tabletek, tym razem wyjezdzajac na weekend do domu nie wzielam calej torebki... i nie uczylam sie ulotki na pamiec. kiedys tez zapomnialam tak na weekend i od razu przerwe zrobilam, pozniej lekarz mi powiedzial ze lepiej dokonczyc opakowanie.tym sie zasugerowalam i dlatego je dokonczylam.wiekszy dla mnie bylby to problem gdybym miala miec podejzenia ze bede w ciazy.aczkolwiek dupa bo nie nawidze sie zabezpieczac
Stary 2010-01-01, 14:46   #2684
anula1990sara
Raczkowanie

Dot.: Tabletki NOVYNETTE - zbiorczy

hey mam pytanie czy biorac novynette jestesmy chronione przed zajsciem w ciaze juz od pierwszej tabletki czy jak ? jestem w polowie pierwszego opakowania i sie zastanawiam czy juz moge kochac sie bez prezerw ? Dzieki za odp *
anula1990sara jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-01-01, 15:17   #2685
Organzza
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez anula1990sara Pokaż wiadomość
hey mam pytanie czy biorac novynette jestesmy chronione przed zajsciem w ciaze juz od pierwszej tabletki czy jak ? jestem w polowie pierwszego opakowania i sie zastanawiam czy juz moge kochac sie bez prezerw ? Dzieki za odp *
przede wszystkim polecam przeczytać ulotkę jesteś chroniona od pierwszej tabletki jeśli przyjęłaś ją w pierwszym dniu cyklu
Double with me?
I'm sorry I'm a little late
I got your message by the way
I'm calling in sick today
So let's go out for old time's sake
Organzza jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-01-01, 18:40   #2686
kalina_kalinka
Raczkowanie

hej to jak dlugo? tydzien?tak jak bym zapomniala w pierwszym tygodniu?help
Stary 2010-01-01, 20:57   #2687
adzia73
Przyczajenie

dziewczyny pomocy !! nie wiem jak teraz brać tabletki bo na sylwestra troche zabalowałam i niesttey doszło do wymiotów wiec i po tabletce dzisiaj wzielam normalnie jak zawsze wieczorem, wczoraj juz drugiej nie brałam, to dobrze czy zle ?
adzia73 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-01-01, 21:03   #2688
Organzza
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez adzia73 Pokaż wiadomość
dziewczyny pomocy !! nie wiem jak teraz brać tabletki bo na sylwestra troche zabalowałam i niesttey doszło do wymiotów wiec i po tabletce dzisiaj wzielam normalnie jak zawsze wieczorem, wczoraj juz drugiej nie brałam, to dobrze czy zle ?
a wymiotowałaś w ciągu 4 godzin po wzięciu tabletki?
Double with me?
Stary 2010-01-01, 21:36   #2689
adzia73
Przyczajenie

tak i to jest najgorsze

---------- Dopisano o 21:36 ---------- Poprzedni post napisano o 21:30 ----------

nie wiem czy dobrze ze wzilam dzisiaj tabletke jak zawsze wieczorem normalnie poradzcie mi co robic
Stary 2010-01-01, 21:45   #2690
Organzza
Zakorzenienie

Cytat:
tak i to jest najgorsze

---------- Dopisano o 21:36 ---------- Poprzedni post napisano o 21:30 ----------

nie wiem czy dobrze ze wzilam dzisiaj tabletke jak zawsze wieczorem normalnie poradzcie mi co robic
w takich sytuacjach trzeba postępować jak przy pominięciu tabletki, a to już zależy od tygodnia, w którym tę tabletkę niby pominęłaś -szczegóły w ulotce
a na przyszłość w takich sytuacjach najlepiej wziąć następną tabletkę z opakowania niedługo po tym jak poprzednią się zwymiotowało
Double with me?
Stary 2010-01-01, 21:54   #2691
adzia73
Przyczajenie

lekarz mowil ze jak zapomne wziasc to biore rano potem normalni wieczorem i znowu wieczorem i tak w olo jeszeli natomiast zapomne tez rano to biore wieczor rano wieczor
wiec tak zrobie dzieki
Stary 2010-01-01, 21:57   #2692
Organzza
Zakorzenienie

Cytat:
lekarz mowil ze jak zapomne wziasc to biore rano potem normalni wieczorem i znowu wieczorem i tak w olo jeszeli natomiast zapomne tez rano to biore wieczor rano wieczor
wiec tak zrobie dzieki
no ale masz 12h na przyjęcie tabletki bez żadnych negatywnych konsekwencji, więc chyba lepiej przyjąć ją jak najwcześniej, a nie czekać do rana skoro nie wiadomo czy poprzednia się wchłonęła
Double with me?
Stary 2010-01-02, 00:43   #2693
beacia440
Raczkowanie

ile z Was przytyło po novynette, albo ma problemy z cerą ? biore tabletki około 9 miesiecy, a z moją twarzą i ciałem od jakichś 4 misiecy zaczyna się robić istny cyrk.

Stary 2010-01-02, 01:11   #2694
beacia440
Raczkowanie

Dot.: Tabletki NOVYNETTE

ile z Was przytyło po novynette, albo ma problemy z cerą ? biore tabletki około 9 miesiecy, a z moją twarzą i ciałem od jakichś 4 misiecy zaczyna się robić istny cyrk.

Stary 2010-01-02, 01:24   #2695
Asienka187
Zakorzenienie

Dot.: Tabletki NOVYNETTE

Cytat:
Napisane przez beacia440 Pokaż wiadomość
Nie przytyłam, z cera zawsze miałam problemy, ale nie nasiliły sie przy tabletkach. Niestety tez nic sie nie poprawiło...
Stary 2010-01-02, 17:56   #2696
martulla88
Raczkowanie

Cytat:
dzieki nam sie posypal? ciekawe czemu ;]
mimo wszystko w tym przypadku ja wierzylabym ulotce a nie lekarzowi-niestety wszystkich interakcji na pamiec nie znaja, co nie raz juz zauwazylam... ale skoro tak sie martwisz, to zabezpieczaj sie prezerwatywa, na pewno nie zaszkodzi, a bedziesz spokojniejsza.
z tym posypaniem chodzilo o to ,ze spokoj, ktory osiagnelam dzieki Wam przez polozna sie posypal a nie przez Was po prostu zle to ujelam ;p
Stary 2010-01-02, 19:55   #2697
ojejka89
Zadomowienie

Cytat:
z tym posypaniem chodzilo o to ,ze spokoj, ktory osiagnelam dzieki Wam przez polozna sie posypal a nie przez Was po prostu zle to ujelam ;p
ahm, to oki ;p mam nadzieje ze wszytsko dobrze sie skonczy ;p
Stary 2010-01-02, 20:36   #2698
Siska
Raczkowanie

anula1990sara

Jeśli rozpoczęłaś w 1 dniu cyklu to jesteś chroniona!

A jeśli chodzi o ulotkę to naprawdę warto przeczytać! jest co prawda długa i troche odpychająca ale po jej przeczytaniu będzie się miało o 99% wątpliwości i pytań mniej)

beacia440

Niestety z tego co zauważyłam to w większości przypadków dziewczyny mają lekkie (badź cięższe) problemy z cerą po novynettkach. Ja mam je przez pierwsze 4 dni cyklu średnio potem już syfki znikają
A jeśli chodzi o wagę to żadnych problemow)
wystarczy rozsądnie się odżywiac a nie zwalać na tabletki- no chyba, że waga ostro skacze mimo rozsądnego trybu zycia

Siska jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-01-02, 20:38   #2699
evikus
Raczkowanie

Dziewczyny mam problem.
Wczoraj tj (1.01) o godzinie 22 wzięlam 7/6 tabletkę, popiłam ją coca-colą i się wzburzyło i wyglądało to tak jakby tabletka się w tej cocacoli rozpuściła, w związku z tym nie wiedzialam czy ją połknęłam czy nie. Po dwóch godzinach ze stresu i paniki, że przypadkiem wpadnę wzięlam kolejną z ostatniego dnia. Współżyłam po zazyciu tej drugiej tabletki, ale nie był to "pełny stosunek". Czytając ulotkę doszłam do wniosku, że zrobiłam tak jakbym zapomniała tabletki w czasie mniejszym niż 12h prawda? Wszystko będzie ok? Zabezpieczenie jest/było?

Teraz kolejne pytanie, tabletki zaczęłam brać w sobotę tydzień temu. Zjadłam ostatnią tabletkę czyli z piątku. Więc teraz opakowanie kończy mi się na czwartku, zrobić dodatkową przerwę i w kolejny czwartek zacząć? Czy nie robić wcale czy może zrobić przerwę ale zabezpieczać się dodatkowo przez tydzień?

Nie wiem czy zrozumiałyście to co napisałam:P Proszę o pomoc. Mam nadzieję, że nie mam powodów do żadnych zmartwień.
evikus jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-01-02, 20:40   #2700
ojejka89
Zadomowienie

zrob normalnie 7dniowa przerwe.
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Ginekologia

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości