|
|||||||
| Notka |
|
| Wizażowe Społeczności Wizażowe społeczności to forum, na którym poznasz osoby w swoim wieku, spod tego samego znaku zodiaku, szkoły. Dołącz do nas i daj się poznać. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#2671 |
|
Raczkowanie
|
Dot.: Pedagodzy, studentki i studenci pedagogiki
Witajcie
Ja jako przyszły pedagog (jestem dopiero na 2 roku więc jeszcze dużo przede mną), mam do Was pytanie Muszę napisać protokoły z praktyk oraz komentarz w oparciu o literaturę (Okoń, Kupisiewicz itp.). W komentarzu trzeba napisać o jakimś błędzie nauczyciela i ja jeden taki błąd zauważyłam, lecz nie wiem jak on fachowo się nazywa i gdzie mogę znaleźć informację na ten temat, a mianowicie, nauczycielka powiedziała uczniom, że kto pierwszy zrobi zadanie dostanie 5, jedna z dziewczynek szybko sobie z tym poradziła i zgłosiła się by oddać zadanie, a nauczycielka wtedy powiedziała, że jak ona tak szybko zrobiła to jednak za dwa zadania będzie 5, a nie za jedno. Moim zdaniem coś takiego zniechęca uczniów do pracy, no chyba, że się mylę Mam nadzieję, że mi pomożecie PS. chodzi mi o coś w stylu "nie zmienia się zasad podczas gry" czy coś takiego
|
|
#2672 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
a książki już oddałaś? ![]() Cytat:
|
|
|
#2673 |
|
Zakorzenienie
|
A co sądzicie dziewczyny o wykorzystywaniu multimediów w szkole? Np. telefony komórkowe, laptopy?
|
|
|
|
|
#2674 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
) przez nauczyciela to w sumie może być Co prawda ja wiem, że z czegoś takiego nie mogłabym korzystać, bo panicznie się boję, że coś zepsuję. Laptopy, komórki i inne można genialnie wykorzystać do uczenia choćby dodawania ![]() Moja koleżanka miała akcję z telefonem na praktykach. Chłopiec w trzeciej klasie zaczął ją nagrywać jak prowadziła zajęcia
|
|
|
|
|
|
#2675 | |||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Cytat:
Niczym tak nie zachęcisz uczniów i nie ożywisz jak filmem, prezentacją, muzyką. To do nich przemawia, a jednocześnie jeśli to coś mądrego, coś skłaniającego do przemyśleń, to czasem taki seans wykona część roboty za ciebie. Samo gadanie, szczególnie z młodzieżą, jeszcze na jakiś trudny temat, często nic nie daje, a media są im bliskie i do nich trafiają. Ważne, żeby np. po obejrzeniu filmu wnikliwie go zanalizować, mieć dużo czasu na dyskusję, a niestety w szkole często wygląda to tak, że nauczyciel włącza klasie film i ma wszystko w d*. Przepraszam, ale tak jest niestety To największa głupota, bo dzieciaki zapamiętują tylko pewne rzeczy, jeśli nie zwróci im się uwagi na to, co ważne. Wyobraźcie sobie np. "My, dzieci z dworca ZOO" bez dyskusji po filmie. Młodzież zapamięta, jak świetnie czuła się Christine po heroinie i jak podgrzać brauna żeby się nadawał do użycia, a nie to co było przed i po. Ale do wielu nauczycieli to nie dociera, myślą, że film załatwi sprawę Cytat:
Dziś ustaliłam na 99%, że będę pisać o cyberprzemocy.
|
|
|
|
#2676 |
|
Zakorzenienie
|
A ja wiem kto będzie moim promotorem.
Jeszcze muszę iść zapytać czy mnie chce |
|
|
|
|
#2677 |
|
Zakorzenienie
|
A ja jutro sprawdzę, czy moja nowa promotorka przypadkiem nie chce mi zmienić tematu albo czegokolwiek LOL
|
|
|
|
|
#2678 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Ja już mam 11 stron mojej pracy
|
|
|
|
#2679 |
|
Idiotka
|
A ja się załamałam..chociaż nie.. lepiej brzmi 'podłamałam'.
Wczoraj postanowiłam,że zacznę pisać pracę.. ale mam z tym wielkie trudności.. idzie mi to jak krew z nosa.. nie wiem.. ja po prostu nigdy nie byłam dobra w pisaniu dłuższych form wypowiedzi.. nie umiem dobierać słów i tworzyć 'naukowych', mądrych i pięknie brzmiących zdań.. :| Masakra.. jestem głąbem. Macie może jakieś rady ? Jak wy piszecie swoje prace?
|
|
#2680 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
|
|
#2681 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Ja polecam jedno - nie wiem czy będzie Ci się chciało tak robić, ale ja robiłam i bardzo mi to pomagało. To, że masz spis treści pracy to jedno, ale ja robiłam dodatkowo plan każdego podrozdziału. Np. miałam powiedzmy podrozdział "Rodzina i jej rola w kształtowaniu osobowości dziecka", to jest to na tyle szerokie, że rozpisywałam sobie co po kolei chcę zawrzeć w tym podrozdziale. Potem szukałam konkretnych fragmentów książek, w których było dokładnie to, o czym chciałam napisać w podrozdziale, zaznaczałam sobie karteczkami i rozkładałam wokół siebie ;P To było duże ułatwienie bo dzięki temu nie było chaosu w pracy. A tak przy okazji, to jak sobie pomyślę, że niedawno dopiero skończyłam jedną pracę pisać, a niedługo mam zacząć kolejną, to mi się wszystkiego odechciewa
Edytowane przez xestrellax Czas edycji: 2011-10-22 o 11:59 |
|
|
|
Okazje i pomysły na prezent
|
|
#2682 |
|
Zakorzenienie
|
Witam
Mam kilka pytań odnośnie pedagogiki przedszkolnej i wczesnoszkolnej, ponieważ od przyszłego roku również mam zamiar studiować na tym kierunku. Na którym roku zaczynają się praktyki? Można sobie na przykład na pierwsze praktyki wybrać przedszkole, czy miejsce odbywania praktyk jest z góry narzucone (np. najpierw szkoła podstawowa potem przedszkole)? Ile mniej więcej jest zajęć na pierwszym roku? Jakie ogólnie macie wrażenia ze studiowania tego kierunku, czy jest ciekawy? Studiuje któraś z Was ten kierunek w Krakowie? Z góry dziękuję za odp.
Edytowane przez gwiazdka93 Czas edycji: 2011-10-22 o 14:05 |
|
|
|
|
#2683 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
, a po drugie ja studiuję w Krakowie na UP.Organizacja praktyk jest zależna od uczelni, danego programu studiów (a jak wiadomo ten się potrafi często zmieniać). Na UP pierwsze praktyki nieciągłe (w przedszkolu) miałam na 2 roku studiów pierwszego stopnia. Na 3 roku miałam nieciągłą praktykę w szkolę podstawowej i ciągłe (przedszkolną i szkolną). Na 1 roku studiów uzupełniających magisterskich odbyłam już obie praktyki nieciągłe. Teraz (2 rok) czekają mnie obydwie ciągłe .Praktyki nieciągłe polegały u nas na tym, że grupami (od 5 do 20 osób) chodziłyśmy do odgórnie wybranych: przedszkola lub szkoły. Niestety nie pamiętam ile to było łącznie godzin - chyba 60 w przedszkolu i 60 w szkole. Przy czym były one rozłożone w czasie - chodziłyśmy jeden dzień w tygodniu (piątek) raz na 2-4 tygodnie. Zajęcia w ich trakcie prowadziłyśmy parami (choć niekiedy prowadzi się je pojedynczo). Suma summarum w tym czasie zdążyłyśmy prowadzić jedne lub 2 zajęcia, resztę czasu spędzałyśmy jako obserwatorki twórczości innych osób. Praktyki ciągłe natomiast musimy załatwić sobie same, tj. wybrać placówkę, załatwić pozwolenie, nauczyciela prowadzącego, podpisać odpowiednie dokumenty i ją po prostu odbyć ![]() Później należy napisać z nich sprawozdanie i przedłożyć wytyczonemu na uczelni opiekunowi praktyk. Ilość godzin różna. Na 1 roku miałam 2 tygodnie w przedszkolu i 2 tygodnie w szkole (przy czym 3 dni to hospitacje zajęć, a reszta samodzielne prowadzenie). Na studiach uzupełniających jest to tylko 1 tydzień.
Edytowane przez nadia07 Czas edycji: 2011-10-22 o 19:15 |
|
|
|
|
|
#2684 |
|
Zakorzenienie
|
Przepraszam za błąd, coś mi się pokręciło
![]() Bardzo dziękuję za szczegółowy opis. Mogę jeszcze troszeczkę pomęczyć? Mam pytanie odnośnie UP. Jak oceniasz tą uczelnię, wykładowców? Są przyjaźni studentom, czy wręcz przeciwnie? Pytam, ponieważ moja mama kiedyś studiowała ten sam kierunek na UP i niezbyt miło wspomina wykładowców. Mam znajomą po tym kierunku i też mówi, że nigdy by tam nie wróciła, proponowano jej nawet doktorat, ale odmówiła.
|
|
|
|
|
#2685 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
. Może nie do końca mają z tym rację, ale na pewno jestem sumienna i aż zanadto ambitna (walczę z tym ).. Podsumowując, jakoś daję radę i nie narzekam Osoby biorące studiowanie na poważnie nie powinny mieć większych problemów.P.S. Przepraszam za poprawianie, ale w ten sposób sama się uczę ![]() Aa i jeśli można wiedzieć u kogo znajoma pisała licencjat / magisterkę ? Z jakiej dziedziny lub na jaki temat?
Edytowane przez nadia07 Czas edycji: 2011-10-22 o 19:43 |
|
|
|
|
|
#2686 |
|
Zakorzenienie
|
Ja studiowanie biorę jedynie na poważnie, ten kierunek mnie bardzo ciekawi i nie wyobrażam sobie siebie w innym zawodzie
![]() Ta znajoma pracuje z moją mamą w szkole i stąd co nieco o UP wiem. Niestety nie wiem na jaki temat pisała pracę magisterską, ani u kogo. Bardzo Ci dziękuję za odpowiedź. Zastanawiam się właśnie między UP i Akademią "Ignatianum", ale myślę, że rekrutacja sama zweryfikuje moje plany ![]() Pozdrawiam
Edytowane przez gwiazdka93 Czas edycji: 2011-10-22 o 19:57 |
|
|
|
|
#2687 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Jeśli tak zrozumiałaś to przepraszam.Jednak muszę dodać, że tylko te z moich "znajomych" mają problemy ze studiowaniem, które znalazły się u mnie na roku przez przypadek (chodzi mi tu o poprawki, wieczne niezadowolenie, pretensje). Na szczęście, w większości miało to miejsce na licencjacie.
Edytowane przez nadia07 Czas edycji: 2011-10-22 o 20:04 |
|
|
|
|
|
#2688 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Tak jakoś mi się napisało.
Edytowane przez gwiazdka93 Czas edycji: 2011-10-22 o 20:18 |
|
|
|
|
|
#2689 | ||
|
Idiotka
|
Cytat:
Cytat:
I za cenne rady ![]() Wypisałam sobie to , o czym chcę napisać w poszczególnych rozdziałach ![]() Tylko mój problem polega na tym,że ja pracę licencjacką zmieściłabym na 5-6 stronach a4... Nie umiem się rozpisywać.. lubię pisać krótko, zwięźle i na temat.. A słyszałam,że praca musi mieć ok. 60-70 stron... ![]() No nic, w poniedziałek trzeba się wybrać do biblioteki i wypożyczyć kolejny stos książek i płodzić, płodzić i płodzić.
|
|
|
#2690 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Ja byłam przerażona, że mam pierwszy raz w życiu napisać coś dłuższego niż, powiedzmy te 10 stron, do których może parę razy dobiłam w liceum. A ostatecznie... mój licencjat miał 96 stron ![]() Tyle, że ja zawsze lubiłam pisać, nawet chciałam kiedyś tam iść na dziennikarstwo, ale mam zbyt spokojny charakter do tej pracy
|
|
|
|
#2691 | |
|
Idiotka
|
Cytat:
![]() ![]() Ja nigdy nie lubiłam pisać No,ale muszę dać radę, bo nikt za mnie tego nie napisze.. Jeszcze raz dziękuje za wszystko
|
|
|
#2692 |
|
Zakorzenienie
|
hej hej xD
![]() sluchajcie, mam do Was pytanie. Czy może orientujecie sie w jakiej literaturze mogę znaleźć hasło edukacja xD bo szukam, szukam i nie moge znaleźć tak konkretnie tylko wszędzie jest tak opisane, że nie wiem już o co chodzi ;D będę bardzo wdzięczna xD bo muszę ruszyć coś z licencjatem a na razie stoję w miejscu
|
|
|
#2693 |
|
Zadomowienie
|
jestem dzis po cwiczeniach ktorych tak sie obawiałam
oczywiscie dostalismy do przygotowania referaty ktore bedziemy musieli przedstawic przed grupa i tematy z ktorych mamy sie przygotowac i udzielac w dyskusji na dany temat. wiec! moze byc ciekawie a zart sie skonczyly i trzeba sie zaczac troche przygotowywac
|
|
#2694 |
|
Zakorzenienie
|
Słownik pedagogiczny Okonia? Pamiętam, że na nim bazowałam na całej pedagogice ogólnej, doktrynach pedagogicznych i czymś tam jeszcze, gdzie trzeba było mieć milion pojęć wytłumaczonych.
Dydaktyka! Na dydaktyce jeszcze |
|
|
|
|
#2695 |
|
Zakorzenienie
|
Dzięki anlejka ;D
będe musiała przejść się do mojej chorej biblioteki na uczelni i poszukać o ile panie szanowne bibliotekarki pozwolą mi wejść do księgozbiorów ;D bo książki jeśli chce się wypożyczyć trzeba sobie je wcześniej zarezerwować i nie ma innego sposobu ;(
|
|
|
#2696 |
|
Zadomowienie
|
a co do dytaktyki, jeszcze nie miałam ale słyszałam ze podobno ciezki temat. jak jest u was??
|
|
#2697 |
|
Zakorzenienie
|
Tak jak myślałam, moja nowa promotorka przekształciła mi całkiem temat pracy...
|
|
|
|
|
#2698 |
|
Rozeznanie
|
martusia585 - dokładnie, jeśli chodzi Ci o konkrety, to zawsze szukaj w słownikach i encyklopediach, w tym przypadku akurat pedagogicznych. Przydatne książeczki
|
|
|
#2699 |
|
Zakorzenienie
|
Jako kobieta podjęłam dziś bardzo męską decyzję.
Jutro poluję na panią, miejmy nadzieję przyszłą, promotor. Jak jej nie upoluję to idę do pani od dydaktyki, praktyk i mamy mojego klasowego dziecka prosić o bycie moim promotorem. Z ogromną nadzieją, że jeśli mnie przyjmie to nie każe mi zmieniać tematu pracy
|
|
|
|
|
#2700 | |||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
A jaki temat sobie wybrałaś? |
|||
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Wizażowe Społeczności
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 20:03.

Ja jako przyszły pedagog (jestem dopiero na 2 roku więc jeszcze dużo przede mną), mam do Was pytanie
Muszę napisać protokoły z praktyk oraz komentarz w oparciu o literaturę (Okoń, Kupisiewicz itp.). W komentarzu trzeba napisać o jakimś błędzie nauczyciela i ja jeden taki błąd zauważyłam, lecz nie wiem jak on fachowo się nazywa i gdzie mogę znaleźć informację na ten temat, a mianowicie, nauczycielka powiedziała uczniom, że kto pierwszy zrobi zadanie dostanie 5, jedna z dziewczynek szybko sobie z tym poradziła i zgłosiła się by oddać zadanie, a nauczycielka wtedy powiedziała, że jak ona tak szybko zrobiła to jednak za dwa zadania będzie 5, a nie za jedno. Moim zdaniem coś takiego zniechęca uczniów do pracy, no chyba, że się mylę

) przez nauczyciela to w sumie może być
To największa głupota, bo dzieciaki zapamiętują tylko pewne rzeczy, jeśli nie zwróci im się uwagi na to, co ważne. Wyobraźcie sobie np. "My, dzieci z dworca ZOO" bez dyskusji po filmie. Młodzież zapamięta, jak świetnie czuła się Christine po heroinie i jak podgrzać brauna żeby się nadawał do użycia, a nie to co było przed i po. Ale do wielu nauczycieli to nie dociera, myślą, że film załatwi sprawę