|
|||||||
| Notka |
|
| Dom, mieszkanie, nieruchomości Szukasz domu, mieszkania lub nieruchomości? Masz już upatrzone lokum i czeka cię remont? Dobrze trafiłeś - tutaj wymieniamy się wiedzą i doświadczeniem. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#2671 |
|
Rozeznanie
|
Dot.: Storczyk (Orchidea) - część II
norka - przepiekne kwiatki, milo popatrzec!!
Moje wczorajsze nabytki: 1 - cos na doniczce napisano orchid mx - cambria/oncidium, ale moim zdaniem wyglada to jak dendrobium phalaenopsis....ktos moze to potwierdzic? Kwiatkow nie ma, kupilam przekwiniete, ale bardzo taniutko.2 i 3 - dendrobium phalaenopsis 4 i 5 - oncidium Dendrobium i oncidium kupilam zupelnie przypadkiem w Lidlu (zeby nie wprowadzic kogos w blad - angielskim Lidlu ). Kwiaty dopiero co musialy wyjechac z magazynu, nawet cen nie mialy..no ale wlozylam do koszyka, ide do kasy, kasjerka oglada i oglada, w koncu wbila jakis kodzik. Patrze potem na paragon i szok, babka sie pomylila i zaplacilam za kwiaty jakby byly po przecenie
|
#2672 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
2 i 3 śliczne - ale ja nie mam ręki do pielęgnowania dendrobium, nie umiem ![]() 4 i 5 - nie lubię ![]() ja sobie wczoraj kupiłam falka białego dwupędowego
|
|
|
#2673 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Wstaw zdjecie!
|
|
#2674 |
|
Zakorzenienie
|
henieczka w zasadzie tak ale dlaczego nigdy nie puściło mi nowego pędu? z falkami nie ma problemu a z dendrobium po 3 dałam sobie spokój.
zdjęcie wstawię jak zrobię - wczoraj nie miałam weny przez tą duchotę :/
|
|
#2675 |
|
Raczkowanie
|
---------- Dopisano o 19:50 ---------- Poprzedni post napisano o 19:47 ---------- dziewczyny, u mnie w Brico Marche są storki, po 19.99!!! Jest duży wybór kolorów i wielkości, ja kupiłam 2 piękne, duże białe, dwu łodygowe ![]() Jak mnie natchnie to zrobię fotki i się pochwalę
RzEcZy NiEmOżLiWe ZaŁaTwIaM oD rĘkI, cUdA zAjMuJą Mi CiUt WiĘcEj CzAsU ![]() -20kg .... Edytowane przez Alauka Czas edycji: 2009-07-16 o 20:59 |
|
|
|
#2676 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
#2677 |
|
Zadomowienie
|
Wyobaraźcie sobie że ja ostatnie tygodnie biegałam po tych dużych marketach (kilka w ciągu dnia
) i nie to że nie było promocji - pikuś ... nie było w ogole storczyków!!! Wściekła wracałam do domu. 80cm wysokości ahhhh......... |
|
|
|
#2678 |
|
Zakorzenienie
|
piekne te wasze storki
ja wróciłam wczoraj z urlopu.. storki mają sie dobrze, wrecz nawet rozwijały nowe kwiaty odcięłam dzisiaj keiki... czas najwyższy.. zacząl tez miec żółte na brzegach jak roslina mateczna zobaczymy co to dalej z niego bedzie
|
#2679 |
|
Zadomowienie
|
śliczne kwiatuszki Dziewczyny
![]() a z moimi coś się dzieje . usychają im łodygi... nie wiem co się dzieje, bo łodyżki usychają w 3 storkach, które są w różnych domach. podlewam je wg wskazań, nawet przestawiłam zupełnie w zacienione miejsce i nic. czyżby sobie upodobały wypuścić nowy pęd za jakiś czas?aha jak się nazywa ta maść, żeby keiki wyhodować?
|
#2680 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#2681 |
|
Zadomowienie
|
może źle się wyraziłam
zacienione miejsce to całkiem nie jest. storczyki stoją na komodzie naprzeciw okna i tam pada normalne światło, tylko nie intensywne.
|
#2682 |
|
Zakorzenienie
|
Może po porostu przekwitają. U mnie też już kwiaty więdną.
|
|
|
|
#2684 |
|
Zadomowienie
|
U mojego drugiego storczyka tez cała łodyga usycha, winię za to upały
|
#2685 |
|
Zakorzenienie
|
normalna kolej rzeczy przy przekwitaniu
|
|
#2686 |
|
Zadomowienie
|
Odkryłam u moich dwóch storczyków co im właśnie te łodygi usychają małe (minimetrowe) robaczki
i ten keik, ma jednego żółtego listka
|
#2687 |
|
Wtajemniczenie
|
Melduje że od 20.07 w sklepach netto będą storczyki dwupędowe za 17,99!!
![]() ![]()
|
|
|
|
#2688 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() a to moje 2 nowe nabytki z Brico i inne moje storki, stoją ja parapecie, zdjęcie robione z dworu
|
|
#2689 |
|
Raczkowanie
|
Dziewczyny pomóżcie. Mój storczyk pięknie zakwitł, miał duże zielone kwiaty. Łodyga zżółkła, kwiaty opadły, nie wiem czemu
|
|
|
|
#2690 |
|
Zakorzenienie
|
może po prostu przyszedł juz jego czas i zwyczajnie przekwita... ile czasu juz miałaś na nim kwiaty??
|
#2691 |
|
Zakorzenienie
|
To normalne, że łodyga usycha. Z tego co wiem trzeba poczekać, aż zwiędnie całkiem a dopiero później można ją odciąć. Później wypuści nową łodyżkę z kwiatami.
|
|
|
|
#2692 |
|
Zakorzenienie
|
Przejrzalam oba watki storczykowe i jestem juz duzo madrzejsza niz bylam przedtem, ale mam do Was jedno konkretne pytanie. Napiszcie mi prosze, czy zauwazylyscie jakas roznice dot. kwiatow kupionych np. w markecie a u ogrodnika. Chodzi mi o to, czy lepiej zainwestowac kilka zlotych i kupic u profesjonalnego ogrodnika czy moze nie robi to zadnej roznicy i storczyk z Obi tez ma szanse pieknie rosnac.
Jak rozumiem przy kupowaniu kwiata trzeba glownie zwracac uwage na korzenie i liscie? Korzenie gorne musza byc zielone i jedrne, a te w doniczce zielone i jak najdluzsze? W tej chwili mam trzeciego storczyka w mojej karierze, poprzednie dwa nie przezyly zalania mieszkania (spadla na nie tona wody z tynkiem, wiec w sumie sie nie dziwie), ale zamierzam kupic jeszcze kilka kolorkow i chcialabym zeby to byl swiadomy zakup. Jak storczyk umiera to jest zawsze bardzo smutno, wiec chcialabym cieszyc sie nim jak najdluzej i ma byc to rozsadna inwestycja . |
|
|
|
#2693 |
|
Raczkowanie
|
kwiaty były koło miesiąca, ale spadły, zdrowe, mięsiste i wcale niezwiędłe
Edytowane przez Scrapkowa Czas edycji: 2009-07-19 o 17:06 |
|
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
|
|
#2694 |
|
Raczkowanie
|
za to mam super wielachnego pięknego i szalonego filotowego storczyka
Edytowane przez Scrapkowa Czas edycji: 2009-07-19 o 14:51 |
|
|
|
#2695 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
..oczywiscie napewno nie jest to regula, dziewczyny kupuja w marketach i sobie chwala. Tylko, ze to chyba musi byc swieza dostawa, zeby za dlugo w tej folii nie staly. Na co zwracam uwage - liscie jedrne i bez plam, korzonki zielone i tez jedrne, zwracam uwage czy nie ma zadnych robaczkow, no i ogolnie czy storczyk wyglada swiezo. Osobiscie uwazam, ze storczyki z typowo ogrodniczych sklepow sa w lepszej kondycji. Ale jak pisalam, moge porownac tylko z tym jednym tescowym.Oto moje dwa nowe kwiatki - to juz ostanie do mojej storczykowej kolekcji, kompletny brak miejsca! Ten z drugiego zdjecia w rzeczywistosci ma kolor buraczkowy, a nie fioletowy, ale zdjecia to nie jest moja najmocniejsza strona
|
|
#2696 |
|
Zakorzenienie
|
Natomiast wszystkie moje storczyki są z marketu i trzymają się. Pięknie kwitną. Jedne już drugi rok i są bardzo okazałe(ta biała odmiana).
|
|
|
|
#2697 |
|
Raczkowanie
|
mimbi obecnie posiadam ok.60 sztuk kupuje i w marketach i w kwiaciarniach .Różnica polega na tym ,że kwiaciarnia dolicza sobie marże i kosztuje od 75 zł ale to są kwiaty z orchidearium czyli miejsca gdzie w specjalistycznych szklarniach rosną tylko orchidee.Jeśli znajdziesz zdrowego pięknego storczyka bez robali ,pożółtych liści,pleśni ,glonów w doniczce,plam na liściach i przebarwień na kwiatach to storczyk ma szanse na długie życie
|
|
|
|
#2698 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
... i łodyga tak tez jakoś dziwnie schnie wg mnie.. ale pojęcia nie mam czemu tak się dzieje.. przejrzałaś doniczkę?? moze to jakies robale albo co ..??p.s fajne masz klipsy do łodyg gdzie mozna takie dostać??
|
|
#2699 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#2700 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() www.allegro.pl |
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Dom, mieszkanie, nieruchomości
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 14:35.

na doniczce napisano orchid mx - cambria/oncidium, ale moim zdaniem wyglada to jak dendrobium phalaenopsis....ktos moze to potwierdzic? Kwiatkow nie ma, kupilam przekwiniete, ale bardzo taniutko.

) i nie to że nie było promocji - pikuś ... nie było w ogole storczyków!!! Wściekła wracałam do domu.

zobaczymy co to dalej z niego bedzie

Dziękuję za każdy głos