|
Notka |
|
Dom, mieszkanie, nieruchomości Szukasz domu, mieszkania lub nieruchomości? Masz już upatrzone lokum i czeka cię remont? Dobrze trafiłeś - tutaj wymieniamy się wiedzą i doświadczeniem. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#2671 |
Raczkowanie
|
Dot.: storczyk (orchidea) cz.III
Diana piękne te Twoje kwiatki
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2672 |
Raczkowanie
|
Diana33 poprostu same cudeńka
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2673 |
Zakorzenienie
|
Piekne zdjecia... i piekne kwiaty. Wczoraj musialam sie powstrzymywac z calych sil, bo w Netto mieli piekne hybrydy jednopedowe w pieknych kolorach
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2674 |
Raczkowanie
|
Wiem co czujesz
![]() ![]() Edytowane przez ArakibA Czas edycji: 2010-08-24 o 14:26 |
![]() ![]() |
![]() |
#2675 |
Zakorzenienie
|
Diana
![]() ![]() a ja dziś byłam w tesco, widziałam storki z wielkimi kwiatami. Wszystko byłoby dobrze, gdyby nie to, że były po26zł a w dodatku miały po 1 kwiatku, a reszta opadła. Dziewczyny, w co wkładacie storka jak go moczycie, ja próbowałam raz w osłonkę nalać, raz w misce ale ani jeden sposób nie był chyba dobry, w osłonce nie namoczyły się pędy wszystkie a w misce musiałam trzymać bo mi się doniczki przewracały
#2676 |
Zadomowienie
|
a ja jestem bardzo ciekawa, czy moj storek 1-lisciowy przezyje...raczej w to watpie ale probujemy
![]()
#2677 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
#2678 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2679 |
Zakorzenienie
|
drugi z trzech ratowanych storczyków wypuszcza listek. Stare liście nabrały jędrności, korzenie stoją w miejscu. Czyli sytuacja prawie opanowana
![]() może puszczą jakieś pędy ![]()
#2680 |
Raczkowanie
|
Ja próbuję ocalić mojego pierworodnego. A więc postanowiłam zmienić mu podłoże bo tamte było śmieciowate i wolno przesychało. Chciałam nowe podłoże wyparzyć w piekarniku, ale niestety taka ze mnie gapa że za długo chyba w tym piekarniku było, bo teraz to podłoże wygląda jak węgiel do grila i nie wiem czy wsadzić w te czy nowe. Pomocy!
|
![]() ![]() |
![]() |
#2681 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
#2682 |
Raczkowanie
|
z pół godziny. tak czuć węglem jakimś ale wyczytałam już że węgiel drzewny poleca się jako podłoże do storczyków, położyłam na dno keramzyt i te podłoże i zobaczymy, czy ma silną wolę życia.
|
![]() ![]() |
![]() |
#2683 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
#2684 |
Zakorzenienie
|
Ja jestem u mamy i podjęłam akcję ratowania storczyka maluszka. To był mój keiki i zaatakowały go wełnowce.
![]()
#2685 |
Zadomowienie
|
To tych korzonków nigdy nie namoczysz. Je się zostawia w spokoju i nic się nie dzieje, chyba że zaczną się marszczyć to możesz np. zastosować okłady z mokrego papieru lub delikatnie spryskiwać wodą ale tak żeby nie zalać stożka wzrostu.
|
![]() ![]() |
![]() |
#2687 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2688 |
Raczkowanie
|
Byłam wczoraj w Brico. Stalo chyba z 5 jakichś takich niedobitkow. Wszystkie prawie bez kwiatów i albo przelane, albo wręcz wypadające z doniczek. Już któryś raz je widzialam. Przecenili je na 9,99 ale widac chętnych brak. I wcale się nie dziwię. Jak podnioslam jednego to był tak opleciony pajęczyną i przegnity, że nawet do wzięcia na reanimację srednio sie nadawał. Może gdyby mial jakis niespotykany kolor to bym zaryzykowała, ale to był różowy taki dość drobny.
|
![]() ![]() |
![]() |
#2689 |
Rozeznanie
|
To dośc dużo...jak na "zdechlaki"... gdyby był za 5... to może ktoś by się połaszczył. Ja mojego kupiłam za 5 - stan idealny tylko kwiatków brak
![]() Dziś zrobiłam mu dziureczki w doniczce, żeby podoże szybciej przeschło... martwi mnie stan mojego najukochańszego storaska, którego dostałam od Tż-ta... Jego liście nie za ciekawie wyglądają...chyba miesięczna przygoda z Babcią nie wyszła mu na dobre... Są oklapnięte... mają te 'znamiona' no i stożek wzrostu też tak jakby zgnił?? Edit: Wrzucam foto. Jak mu pomóc?? Przypominam, iż moje storasy były przez miesiąc pod opieką babci, a ta baaardzo lubiła je podlewać. Zmieniłam mu już podłoże na świeże, przyciełam zgnite korzonki i zasypałam cynamonem. Co jeszcze mogę zrobić?? Edytowane przez anulcia_88 Czas edycji: 2010-08-25 o 12:04 |
![]() ![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#2690 |
Raczkowanie
|
Też tak myślę.Gdyby było po 5 zl to pewnie sama bym wzieła, a tak to lekka przesada. Nie jestem w Brico często, a one ciągle tam stoją więc pewnie za jakiś czas pójdą do kosza.
|
![]() ![]() |
![]() |
#2691 |
Zakorzenienie
|
Mnie się wczoraj udało taką pięność kupić, ma 98 cm i mega ilość pąów, no i ten kolorek
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2692 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Ja bym go przesuszyła i zrobiła parę okładów, a potem niech sam decyduje. Jola piękny!!! Gdzie kupiłas i za ile? |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2693 |
Zakorzenienie
|
W kwiaciarni za 24 zeta
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2694 |
Raczkowanie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#2695 |
Raczkowanie
|
Jolu
![]() ![]() ![]() ![]() Diana, Twoje storki to od zawsze mnie zachwycają ![]() ![]() ![]() ![]() Ja przyszłam się pochwalić moim nowym nabytkiem Obiowym (zdj1-3). kolor niby standardowy, ale lubie jego zdecydowany fioletowy kolor i białe krawędzie płatków. Dalej pierwszy rozwiniety pączek mojego urodzinowego, ma trzy stare pędy rozgałęzione i nie zasuszone, tymczasem postanowił wypuścić całkiem nowego i na nim zakwitnąc ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() na koniec - sama zielenina - mój śliczny sabotek na którego kwitnienei czekam z utęsknieniem... juz prawie rok ![]() ![]() ![]() Pozdrawiam Was storczykowo |
![]() ![]() |
![]() |
#2696 |
Zakorzenienie
|
na jednym ze storczyków zauważyłam mała czarne robaczki. Są wielkości ziarenka piasku, na pewno nie mają nawet 1 mm. wygląda jak kuleczka, kropka. Są głównie w zagłebieniu liści i na łodydze przy kwiatku (na razie jednym). To, co znalazłam usunęłam mechanicznie. Z informacji, jakie znalazłam w internecie nic nie jest podobne, obstawiałabym jedynie mszyce, ale one są znacznie większe (choć opis by pasował - żerują w okolicy kwiata, ble ble ble). Szkód na kwiatku nie zaobserwowałam, po przyniesieniu ze sklepu zaczął puszczać nowe korzonki i listek. Mam nadzieję, że to świństwo da się łatwo usunąć... a że Wy, moje drogie, pomożecie mi w szukaniu, co to takiego
![]()
#2697 | ||
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 16:13 ---------- Poprzedni post napisano o 16:09 ---------- Cytat:
z tego co widze to babcia prawdopodobnie go zraszala (miejsca poparzone przez slonce na liciach-jakby kropelki osadzaly sie i dzialaly jak soczewka)...sprawdz czy nie nalewala wody do srodka, tam przy lisciu sercowym-to jest niebezpieczne...bo czesto prowadzi do zgnicia stozka wzrostu a wtedy storek robi kaput...
OM 23-12-12 TP wg OM 29-09-13 ![]() ![]() ![]() wg USG 25-09-13 http://babystrology.com/tickers/baby..."180"></embed> Edytowane przez zmienniczka Czas edycji: 2010-08-25 o 15:15 |
||
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#2698 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() idę z aparatem na polowanie, może coś znajdę jeszcze
![]() |
#2699 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
wiesz co..z kwiatami i ludwikiem jest zonk bo ja jak mialam mszyce na kwiatach cambrii i przemylam je tym roztworem to kwiaty szybko uschly...ale to chyba 1 "reczno-mechaniczny" ![]() inna metoda jest oprysk-mysle ze to lepsza opcja, teraz bym go zastosowala zamiast tego ludwika na kwiatach...moze by przezyly? co do plynu do mycia naczyn to tak, moze byc i fairy..mowie "ludwik" bo tak sie jakos przyjelo mowic potocznie.. tak samo jak "adidasy" ktore ataly sie kazdymi butami sportowymi ![]() ![]()
OM 23-12-12 TP wg OM 29-09-13 ![]() ![]() ![]() wg USG 25-09-13 http://babystrology.com/tickers/baby..."180"></embed> Edytowane przez zmienniczka Czas edycji: 2010-08-25 o 15:24 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2700 |
Zakorzenienie
|
nie wiem...
zrobiłam jakies zdjęcie... jak tylko ruszałam kwiatka, wszystko się pochowało ![]() ![]() ![]() poczekam jeszcze aż wyjdą. na razie to, co mi się udało złapać. widać jakie malutkie? Załącznik 3359722Załącznik 3359723Załącznik 3359724
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 01:16.