My się jeździć nie boimy i po drogach się wozimy! - mamy już prawo jazdy - cz. II - Strona 90 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Hobby > Auto Marianna

Notka

Auto Marianna Lubisz auta i motocykle? Fascynuje cię motoryzacja? Dołącz do forum Auto Marianna, podziel się swoją pasją i wiedzą.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2011-02-21, 18:45   #2671
karolca
Zakorzenienie

Dot.: Amatorki - czyli mam prawo jazdy i co dalej? - cz. II

Cytat:
Napisane przez ania z wzgórza marzeń Pokaż wiadomość
podziwiam Cię

nie znam żądnej kobiety, która umiałaby zrobić takie rzeczy
i w ogóle się znasz na wszystkim
bo się zawstydzę

Na wszystkim się nie znam, ale takie podstawowe rzeczy musiałam opanować

♥ ♥ ♥

Komentuj.
Nie obrażaj.
karolca jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-02-22, 00:05   #2672
roxi1980
Zakorzenienie

Karolcia - raz jeszcze... sorki - jeśli cena nie gra roli, to które z tych dwóch?
http://www.oponeo.pl/dane-opony/good...95-60-r15-88-v
http://www.oponeo.pl/dane-opony/pire...95-65-r15-91-h

roxi1980 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-02-22, 06:01   #2673
karolca
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez roxi1980 Pokaż wiadomość
Karolcia - raz jeszcze... sorki - jeśli cena nie gra roli, to które z tych dwóch?
http://www.oponeo.pl/dane-opony/good...95-60-r15-88-v
http://www.oponeo.pl/dane-opony/pire...95-65-r15-91-h
Dębica
tanie, polskie opony.
Jedne z lepszych.

Ja już kilka razy przekonałam się, że nazwa i cena nie idzie w parze z jakością.

♥ ♥ ♥

Komentuj.
Nie obrażaj.
Stary 2011-02-22, 07:31   #2674
roxi1980
Zakorzenienie

ehhh a jaki model Dębicy z tej klasy premium?
mąż zdecydowany na zakup jednych z tych dwóch, które wkleiłam i nie wiemy, co lepsze....

Stary 2011-02-22, 08:07   #2675
karolca
Zakorzenienie

Cytat:
ehhh a jaki model Dębicy z tej klasy premium?
mąż zdecydowany na zakup jednych z tych dwóch, które wkleiłam i nie wiemy, co lepsze....
Debica passio 2. tylko ten model letnich maja. zaoszczedzisz prawie 50% ceny. z pewnoscia nie warto przeplacac...

♥ ♥ ♥

Komentuj.
Nie obrażaj.
Stary 2011-02-22, 08:27   #2676
fiona170
Przyczajenie

Hej dziewczeta mi juz troche przeszed dołek, staram sie miec mojego TZ w , dzisiaj poszukałam na allegro lusterek i cos kupie dzisiaj ale problem z wydechem mam i chwilowo jezdzic nie moge. Moj macho man ma z kolegami zajrzec do tego wydechu na dniach- chyba sie rehabilituje za swoje beznadziejne zachowanie. Ja tez niebawem bede musiała pomyslec o jakichs dobrych oponach i felgach na lato. Jakies tam lenie oponki sa ale myslelismy o czyms lepszym niz mamy obecnie
. DZiekuje wam wszystkim za wsparcie
fiona170 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-02-22, 09:35   #2677
isa666
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez fiona170 Pokaż wiadomość
Hej dziewczeta mi juz troche przeszed dołek, staram sie miec mojego TZ w , dzisiaj poszukałam na allegro lusterek i cos kupie dzisiaj ale problem z wydechem mam i chwilowo jezdzic nie moge. Moj macho man ma z kolegami zajrzec do tego wydechu na dniach- chyba sie rehabilituje za swoje beznadziejne zachowanie. Ja tez niebawem bede musiała pomyslec o jakichs dobrych oponach i felgach na lato. Jakies tam lenie oponki sa ale myslelismy o czyms lepszym niz mamy obecnie

W takich sprawach jak jazda samochodem to najlepsze podejście

A mi wczoraj mróz złapał lekko zamek w aucie. Rano jechałam do pracy to padał śnieg i było wilgotno. Auto było całe mokre, a w ciągu dnia chwycił mróz i jak wychodziłam z pracy widziałam tylko zwisające z niego sople, nawet na przednich światłach mi się lód osadził, musiałam do zeskrobać Wkładam kluczyk do drzwi a tu zonk - nie da się przekręcić. Ale po kilku ruchach kluczykiem poszło. Na szczęście.
Stary 2011-02-22, 14:41   #2678
_Lenka
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez isa666 Pokaż wiadomość

W takich sprawach jak jazda samochodem to najlepsze podejście

A mi wczoraj mróz złapał lekko zamek w aucie. Rano jechałam do pracy to padał śnieg i było wilgotno. Auto było całe mokre, a w ciągu dnia chwycił mróz i jak wychodziłam z pracy widziałam tylko zwisające z niego sople, nawet na przednich światłach mi się lód osadził, musiałam do zeskrobać Wkładam kluczyk do drzwi a tu zonk - nie da się przekręcić. Ale po kilku ruchach kluczykiem poszło. Na szczęście.
Ja zawsze muszę się siłować gdy otwieram samochód z klucza. Trochę to głupio wygląda no ale cóż, muszę tak robić bo alarm znowu wariuje. Zresztą po tej akcji z akumulatorem wolę zamykać omijając alarm bo boję się, że znowu padnie...
Jezuuu ja chcę już wiosnę!
_Lenka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-02-23, 09:51   #2679
isa666
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez _Lenka Pokaż wiadomość
Ja zawsze muszę się siłować gdy otwieram samochód z klucza. Trochę to głupio wygląda no ale cóż, muszę tak robić bo alarm znowu wariuje. Zresztą po tej akcji z akumulatorem wolę zamykać omijając alarm bo boję się, że znowu padnie...
Jezuuu ja chcę już wiosnę!
Ja tez chcę wiosnę a tymczasem w nocy napadło kilka cm śniegu Ale pojechałam samochodem do pracy, bo śnieg nie trzymał się drogi. Co przejechało auto to zdmuchiwało śnieg na pobocze. Gorzej było, gdy dojechałam do miasta, bo tam śnieg się topił i zrobiła się śliska breja Znów jechałam jak z nożem na gardle.
Stary 2011-02-23, 10:00   #2680
Jolly_fh
Agencja Spamu - Nie stać nas na reklamę, więc spamujemy!

Nic mi nie mówcie o zamarzającym zamku, bo już mam dość! Mój zamek jest totalnie zepsuty, zamarznięty jest non stop, także nawet drzwi nie da się zakluczyć!!! Nie mogę w związku z tym jeździć dalej niż w mojej okolicy (tu zostawiam auto otwarte!!!) a tak to muszę się wlec autobusem!!! ZARZĄDZAM KONIEC ZIMY!
Jolly_fh jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-02-23, 12:19   #2681
_Lenka
Raczkowanie

Dziewczyny a ja znowu w poslizg wpadłam
Dojazd na parking przy mojej pracy jest totaslnie oblodzony (przed tymi mrozami pekła tam rura...) no i mimo że jechałam dosyć wolno to wpadłam w poślizg. Czuję że nie mam kontroli nad samochodem i jeszcze z tego wszystkiego wcisnęłam hamulec. No i uderzyłam z impetem w krawężnik. na szczęscie tylko kołem ale i tak cała się trzęsłam. mam nadzieje, że nic się nie stało.... :/
Stary 2011-02-23, 16:35   #2682
paulinaizabela
Zakorzenienie

Dziewczyny współczuję Wam tej mroźnej pogody i tragicznych warunków na drodze oglądałam pogodę długoterminową i już w weekend ma być na plusie, także miejmy nadzieję, że to ostatnie dni zimy
U mnie takich problemów na szczęście nie ma dziś jest 13 stopni, słonko świeci i czuć wiosnę w powietrzu

Lenka najważniejsze, że sie nic nie stało.
Ja nie wiem czy umiałabym soie poradzić z autem w takich warunkach

Edytowane przez paulinaizabela
Czas edycji: 2011-02-23 o 16:37
paulinaizabela jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-02-23, 17:18   #2683
_Lenka
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez paulinaizabela Pokaż wiadomość
Dziewczyny współczuję Wam tej mroźnej pogody i tragicznych warunków na drodze oglądałam pogodę długoterminową i już w weekend ma być na plusie, także miejmy nadzieję, że to ostatnie dni zimy
U mnie takich problemów na szczęście nie ma dziś jest 13 stopni, słonko świeci i czuć wiosnę w powietrzu

Lenka najważniejsze, że sie nic nie stało.
Ja nie wiem czy umiałabym soie poradzić z autem w takich warunkach
paulinaizabela zazdroszczę w takim razie pogody Ja juz naprawdę mam serdecznie dość tej zimy. Pomijając już te warunki na drodze, organizm też już odmawia posłuszeństwa. Ja już jestem tak zmęczona, że tylko bym spała (no ale to nie ten wątek jest

Jak będę wracała do domu to przy większej prędkości wybadam czy napewno nic się nie stało. Mam nadzieje że nie bo i tak czekają mnie spore wydatki... nowy akumulator i nie wiem co z alternatorem. Do tego będę chyba musiała nowe opony letnie kupić... ehhhhhh
Stary 2011-02-23, 19:34   #2684
roxi1980
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez karolca Pokaż wiadomość
Debica passio 2. tylko ten model letnich maja. zaoszczedzisz prawie 50% ceny. z pewnoscia nie warto przeplacac...
hehe... no i przekonałaś go będą 4 stówki w kieszeni

Stary 2011-02-23, 21:09   #2685
karolca
Zakorzenienie

Cytat:
hehe... no i przekonałaś go będą 4 stówki w kieszeni
stawiasz czekoladę hihi

widzisz, zobacz ile to przejechanych kilometrów!!

♥ ♥ ♥

Komentuj.
Nie obrażaj.
Stary 2011-02-23, 22:42   #2686
roxi1980
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez karolca Pokaż wiadomość
stawiasz czekoladę hihi

widzisz, zobacz ile to przejechanych kilometrów!!
No niestety raczej mam za daleko, by wpaść z czekoladką, ale... mogę Ci chwaścika dać pięknego , albo zaprosić na wirtualne balety (bezalkoholowe oczywiście )
A no faktycznie - dwa pełne baki można by gdzieś śmignąć aż miło.

A co do oponek - brat mi jeszcze głowę suszy, żeby przemyśleć jeszcze inne firmy - też z niższej półki cenowej, bo tak jak Ty mówi, że w przypadku dużych firm (Pirelli, Michelin, GoodYear) płaci się za markę, niekoniecznie jakość i mi podrzucił jeszcze linki do takich:

http://www.oponeo.pl/dane-opony/yoko...95-65-r15-91-h
http://www.oponeo.pl/dane-opony/uniroyal-rainexpert-195-65-r15-91-h
http://www.oponeo.pl/dane-opony/continental-contipremiumcontact-195-65-r15-91-h
http://www.oponeo.pl/dane-opony/kleber-dynaxer-hp3-195-65-r15-91-h

Stary 2011-02-24, 06:07   #2687
karolca
Zakorzenienie

Cytat:
No niestety raczej mam za daleko, by wpaść z czekoladką, ale... mogę Ci chwaścika dać pięknego , albo zaprosić na wirtualne balety (bezalkoholowe oczywiście )
A no faktycznie - dwa pełne baki można by gdzieś śmignąć aż miło.

A co do oponek - brat mi jeszcze głowę suszy, żeby przemyśleć jeszcze inne firmy - też z niższej półki cenowej, bo tak jak Ty mówi, że w przypadku dużych firm (Pirelli, Michelin, GoodYear) płaci się za markę, niekoniecznie jakość i mi podrzucił jeszcze linki do takich:

http://www.oponeo.pl/dane-opony/yoko...95-65-r15-91-h
http://www.oponeo.pl/dane-opony/uniroyal-rainexpert-195-65-r15-91-h
http://www.oponeo.pl/dane-opony/continental-contipremiumcontact-195-65-r15-91-h
http://www.oponeo.pl/dane-opony/kleber-dynaxer-hp3-195-65-r15-91-h
Ja jednak pozostanę przy Dębicy - polskie opony, polski rynek, polski kapitał. Jest jednak mały kryzys więc lepiej wybrać polską markę

♥ ♥ ♥

Komentuj.
Nie obrażaj.
Stary 2011-02-24, 09:14   #2688
agadka
Przyczajenie

A ja wczoraj i dzisiaj jechałam samiutka samochodem . Wczoraj wieczorem pojechałam po mamę do pracy, co prawda dopiero po godzinie 20 i niezbyt daleko, ale dzisiaj pojechałam po męża do mechanika. Był lekki stresik bo przed 8.00 jest sporo aut ale wszystko dobrze poszło. Najbardziej się chyba stresuję nie jazdą w ruchu ulicznym ale parkowaniem . Nie idzie mi źle ale martwię się na zapas, czy będzie miejsce, czy nie będzie za wąsko, czy nie przytrę samochodu obok. Mam nadzieję, że mi to minie. Poproszę o odrobinkę wsparcia .
agadka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-02-24, 09:32   #2689
_Lenka
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez agadka Pokaż wiadomość
A ja wczoraj i dzisiaj jechałam samiutka samochodem . Wczoraj wieczorem pojechałam po mamę do pracy, co prawda dopiero po godzinie 20 i niezbyt daleko, ale dzisiaj pojechałam po męża do mechanika. Był lekki stresik bo przed 8.00 jest sporo aut ale wszystko dobrze poszło. Najbardziej się chyba stresuję nie jazdą w ruchu ulicznym ale parkowaniem . Nie idzie mi źle ale martwię się na zapas, czy będzie miejsce, czy nie będzie za wąsko, czy nie przytrę samochodu obok. Mam nadzieję, że mi to minie. Poproszę o odrobinkę wsparcia .
Agadka gratuluję samodzielnej jazdy
A obawy, o których piszesz nie są mi obce. Każda z nas chyba przez to przechodziła ale gwarantuję Ci że to minie z czasem. Proporcjonalnie do przejechanych kilometrów
Stary 2011-02-24, 12:05   #2690
fshelle
Raczkowanie

jej ;d z tym parkowaniem to dajcie spokój.. mam to samo. już ponad miesiąc mam prawo jazdy, jeździłam sama, ale raczej w takie miejsca gdzie zawsze było miejsce do parkowania, także nie musiałam się przejmować. a ostatnio.. musiałam zawieść koleżance indeks, a nie chciało mi się tłuc autobusem (poza tym kolejny powód do tego, żeby wsiąść za kółko ) No i tradycyjnie chciałam zaparkować pod taką restauracją, zawsze jest tam miejsce. Choć to teren prywatny nigdy nie było problemu (nawet jak jeszcze prawka nie miałam, to moje koleżanki tam parkowały i było spoko). Parkuję.. wysiadam, i idę na swój wydział, żeby jej podrzucić. I ktoś krzyczy " halo ! haloooo" a ja se myślę, to pewnie nie do mnie to idę dalej Ktoś biegnie i krzyczy " halo.. prosze pani !" no to ja już się odwracam.. wynajęty ochroniarz/strażnik informuje mnie, że to teren prywatny i że jeśli zostawię tu samochód i wyjdę poza teren tej restauracji to on będzie musiał wezwać straż miejską, no ja do niego mówię, że tylko na chwilę.. a ten nic ;| no to wsiadam do samochodu i dzwonię do koleżanki. ona wyjść nie mogła bo zaraz zajęcia. No to już myślę poszukam innego miejsca do parkowania ;o koleś w tym czasie patrzył się cały czas na samochód czy aby na pewno jestem w środku. Ah... znalazłam miejsce, ale musiałam trochę iść z buta na wydział. Pierwsza próba.. nieudana. bo wjazd pod taką małą górkę, ale strasznie dużo śniegu i mi gasł, więc wycofałam i patrzę miejsce dalej, tam udało mi się wjechać a i dużo miejsca było. Także.. można, ale najbardziej mnie przeraża np to, że wjadę w jakieś miejsce i nie będę umiała stamtąd wyjechać ( to już nawet nie chodzi o miejsce parkingowe tylko są takie parkingi np. na osiedlach gdzie jest strasznie mało miejsca i nie zawsze jest jak wykręcić bo nie ma się obeznania w terenie .. nawet nie wiem jak to wyjaśnić. )
Ale ogólnie to czuję, że już lepiej mi idzie. Ale nadal jest ta myśl, że przydałby się obok instruktor i ten jego własny hamulec. No i jeszcze trochę muszę popracować nad koordynacją moich ruchów kierownicą, bo czasami to oj..
fshelle jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-02-24, 14:27   #2691
paulinaizabela
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez agadka Pokaż wiadomość
Wsparcie nadchodzi
Z czasem będzie lepiej z tym parkowaniem, to chyba normalne, że świezi kierowcy szukają luźniejszych miejsc do parkowania ja też tak mam, chociaż czasem stawiam sobie wyzwania, że muszę w konkretnym miejscu zaparkować, nawet jak jest mało miejsca...taki sprawdzianik hehe napocę się ale dam radę

Fshelle super, że lepiej Ci się jeździ
praktyka czyni mistrza
Stary 2011-02-24, 14:49   #2692
liv87
Guerlain Lover

A ja mam prawko od półtorej tygodnia... I przez ten czas miałam ciągle kogoś obok (czytaj mój tata ), żeby nie zrobić jakiegoś głupstwa na ulicy A dzisiaj byłam dzielna i sama pojechałam samochodem do fryzjera Obeszło się bez wypadków itp.. Najgorzej będzie w poniedziałek: dostałam pracę, zaczynam w poniedziałek i sama jadę samochodem do Katowic (od mojego domku jakieś 28 km). Więc proszę o trzymanie kciuków

2023: 62

liv87 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-02-24, 14:55   #2693
paulinaizabela
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez liv87 Pokaż wiadomość
A ja mam prawko od półtorej tygodnia... I przez ten czas miałam ciągle kogoś obok (czytaj mój tata ), żeby nie zrobić jakiegoś głupstwa na ulicy A dzisiaj byłam dzielna i sama pojechałam samochodem do fryzjera Obeszło się bez wypadków itp.. Najgorzej będzie w poniedziałek: dostałam pracę, zaczynam w poniedziałek i sama jadę samochodem do Katowic (od mojego domku jakieś 28 km). Więc proszę o trzymanie kciuków
Gratulacje zdania prawka
Dasz radę Do poniedziałku jeszcze pojeździj i poćwicz a na pewno świetnie Ci pójdzie
Trzymam kciuki
Stary 2011-02-24, 15:03   #2694
liv87
Guerlain Lover

Cytat:
Napisane przez paulinaizabela Pokaż wiadomość
Gratulacje zdania prawka
Dasz radę Do poniedziałku jeszcze pojeździj i poćwicz a na pewno świetnie Ci pójdzie
Trzymam kciuki
Dziękuję
Zdałam dopiero za czwartym razem ale jestem zadowolona, że dopiero za czwartym, bo wiem, że więcej się nauczyłam

2023: 62

liv87 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-02-24, 18:36   #2695
asiulka30
Raczkowanie

Nie przejmuj sie , ja mam prawko niecale 2 tygodnie i tez jedynie czego sie boje to parkowania. Mam takie same obawy, ale mysle ze troche praktyki i bedzie lepiej.
asiulka30 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-02-24, 19:09   #2696
ef54e0a2a1d8c328bd9581b7d386552d742cc4ca
Konto usunięte

Treść usunięta
ef54e0a2a1d8c328bd9581b7d386552d742cc4ca jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-02-25, 11:48   #2697
_Lenka
Raczkowanie

Dziewczyny, zakupiłam sobie kupon na mycie parą. Więc jest szansa, że moje auto będzie wreszcie czyste
Stary 2011-02-25, 15:33   #2698
aquarelka199
Rozeznanie

Hej. Jeśli można to chciałabym dołączyć do amatorek
Niestety większość moich znajomych ma już od dawna prawa jazdy lub nie ma w ogóle i nie rozumieją mojej niesamowitej radości z pierwszych, samodzielnych jazd A ja po prostu jestem szczęśliwa tym, że mogę zabrać kluczyki i sama jechać I co dziwne w ogóle się nie stresuję
aquarelka199 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-02-25, 16:07   #2699
deyminka
Zadomowienie

ooo Lenka daj znac jak to myje bo tez się nad tym zastanawiałam

a co do parkowania to jest to nadal jedyna rzecz która mnie stresuje tzn nie zawsze jak widzę że coś jest na moje możliwości to jest ok ale muszę się wreszcie nauczyć tyłem parkować a i równolegle różnie mi wychodzi...

Edytowane przez deyminka
Czas edycji: 2011-02-25 o 16:12
deyminka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-02-25, 16:32   #2700
_Lenka
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez deyminka Pokaż wiadomość
ooo Lenka daj znac jak to myje bo tez się nad tym zastanawiałam

a co do parkowania to jest to nadal jedyna rzecz która mnie stresuje tzn nie zawsze jak widzę że coś jest na moje możliwości to jest ok ale muszę się wreszcie nauczyć tyłem parkować a i równolegle różnie mi wychodzi...
ja też nie bardzo stoję z parkowaniem równoległym. Za to uwielbiam prostopadle tyłem. Jeśli tylko mam okazję to tak parkuję

co do myjni to sama jestem ciekawa jak to wygląda i czy skuteczne. i czy rzeczywiście zamki mi nie przymarzną.
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Auto Marianna

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości