|
Notka |
|
Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#2671 | |||
Zakorzenienie
|
Dot.: Wakacyjne maluszki opusciły nasze brzuszki - MAMUSIE LIPCOWO-SIERPNIOWE 2010
moj micho tak sie dziwi jak ja mu grzechotka macham to co bedzie jak sam zacznie
![]() a jedzeniem ja bym sie nie przejmowala. gdyby byla glodna to by sie domagala ![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() |
|||
![]() ![]() |
![]() |
#2672 |
Zadomowienie
|
Dot.: Wakacyjne maluszki opusciły nasze brzuszki - MAMUSIE LIPCOWO-SIERPNIOWE 2010
hello
![]() ![]() anuszka ja też jeszcze krwawię a rodziłyśmy tego samego dnia. Nie wiedziałam że przy cesarce powinno to trwać krócej ![]() wczoraj była u mnie położna środowiskowa.. jestem super zadowolona z wizyty.. siedziała u mnie 2 godziny i kaząła mi pokazywać wszystko co jak robię przy maluchu./.. no i okazało się że prawie wszystko robiłam źle ![]() ![]() ![]()
#2673 | |||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() ![]() Cytat:
![]() ![]() ---------- Dopisano o 10:26 ---------- Poprzedni post napisano o 10:25 ---------- pszczolko to super polozna ci sie trafila. fajnie ze wszystko ci tak dokladnie pokazala ![]() |
|||
![]() ![]() |
![]() |
#2674 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() A może sama zdradzisz nam te porady położnej, może i my coś wykorzystamy ![]()
http://www.suwaczki.com/tickers/82down155vemfnqi.png "I Panie Boże spraw żeby te wszystkie kilogramy poszły mi w cycki... ![]() Wzrost 175cm. Start: 90,2 Plan minimum: 70 Satysfakcja maksymalna: 61,4(max wg Dukana choć nie Dukam) Obecnie: 74,2kg |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2675 |
Zakorzenienie
|
pszczolka - moja polozna byla u mnie moze z 25 minut za pierwszy ramem
![]() ![]() ![]()
______Karolinka i Iruś______ Nasz ślub-08.09.2007 ...Anastazja-ur.07.07.2010.... http://s6.suwaczek.com/20070908640517.png...Nasz Aniołek...20.08.2009... http://www.suwaczki.com/tickers/bl9cuay3rd5gps6p.png |
![]() ![]() |
![]() |
#2676 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2677 |
Zakorzenienie
|
heheto chyba bylo do pszczolki :P
ja moge tylko powiedziec ze moja mala nie placze przy kapieli od kad leje wiecej wody do wanienki, tak zeby jej zakrywalo dupcie i nozki. wtedy widac ze jest zadowolona i zaczyna pluskac nozkami ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2678 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() zacznę od karmienia cycem ( na temat sztucznego nic nie mówiła bo ja karmię tylko naturalnie i nie mam żadnych problemów z laktacją) . Także karmienie powinno trwać około 50 min, ponieważ jak maluch zaczyna chociaż trochę przysypiać przy cycku trzeba go wziąć na ramię, poklepać po pupce aby się odbiło, wtedy on się rozbudzi i spowrotem go przystawiać.. u nas w ciągu tych 50 min tak z 3-4 razy go podnoszę, odbija mu się i faktycznie potem dużio lepiej ciągnie.. chodzi o to żeby dziecko nie spało i nie ciumkało sobie tego cycka tylko faktycznie jadło, w czasie karmienia pomagać maluchowi czasem naciskając pierś tak żeby mu mleczko samo pociekło do buźki, wtedy też się pobudza do jedzenia... i opróżniać jedną pierś przy jednym przystawieniu.. w taki sposób dziecko naprawdę się naje.. po takim nakarmieniu znowu podnoszę dzidzię do odbicia, klepię po pupie, kładę do łóżeczka i zasypia sobie albo od razu, albo chwilkę się powierci i sam zaśnie... no i mi powiedziała że mój maluch ma straszną potrzebę ssania i że mam używać smoczka bo mnie zajeździ, no i faktycznie jak sobie trochę kwęka a wiem że jest najedzony, daję mu smoczka i jest spokojnie... ale to juz zalwezy od charakteru dzieciątka... powiedziała mi że mam nie używać rożków (mój prawie cały czas w nim leżał) maluch ma mieć swobodę. ma leżeć na pleckach z główką położoną raz na jednym raz na drugim boku żeby się nie odkształcała i przykrywać go kocykiem... w rożku dziecko jest skrępowane i zamknięte w sobie i po dłuższym czasie się denerwuje... podczas karmienia tez żadnych rożków, dzidzia ma sobie leżeć swobodnie takżeby miała luźno rączki i nóżki, ma się czuć swobodnie wtedy będzie zrelaksowana i będzie się najadać prawidłowo... w dzień po karmieniu układać dziecko na brzuszku z główką na boku, ma tak leżeć od 2-4 godzin dziennie, tylko nie w nocy... dzidzia się wtedy uspokaja i robi to dobrze na brzuszek, nie powinien mieć wtedy wzdęć.. do kąpielki nie używać tych wkładek plastikowych ani różnych cudów, tylko bezpośrednio do wody na pieluszce tetrowej, drugą zmoczoną pieluchę tetrową kładziemy maluchowi na brzuszek wtedy jest spokojny... nie wiem o co w tym chodzi, ale działa bo nasz maluch jak zawsze wył przy kąpieli tak wczoraj był wniebowzięty jak go kąpaliśmy ![]() do kapielki używać mydła, oilatum soft (do kapieli, bo jest jeszce krem) i wody na zmiane, czyli każdego dnia myć czym innym, powiedziała że wtedy dziecko nie przyzwyczaja się do jednego kosmetyku i potem nie ma problemów z alergią skórną.. do pupki w czasie przewijania i do ciałka po kąpielce używać linomagu ( do pupki może być jeszcze alantan), pwoeidziała że jest to najbardziej naturalne i idealnie nawilża skórkę bo oliwka pozornie ja natłuszcza a jak się wchłonie to skóra jest jeszcze bardziej sucha niż przedtem..oliwki używamy tylko do natłuszczenai główki... i któraś z Was pisała o łuszczącej się skórce na buźce, no to na to też linomag, mojemu synkowi strasznie się łuszczyła, wczoraj po kąpieli wysmarowałam mu buziaka i dziś już nic się nie łuszczy... po kąpieli przewracamy dzidzię na brzuszek i robimy masażyk plecków około 5 minut, też smaruję linomagiem plecki do masażu... dzidzia się wtedy relaksuje... acha.. i jeszcze co do jedzenia mamy karmiącej to kolacja powinna być jedziona najpóźniej o 21 i pierwszy posiłek około 5-6 rano... generalnie żeby mleczko było treściwe powinno się nie robić przerwy między śniadaniem a kolacją dłuższej niż 8 godzin... nie wiem czy to wszystko bo dużo tego było, ale jak mi sie coś jeszcze przypomni to dopiszę ![]() zaczęłam się stosować do wszystkiego co pwoiedziała, i maluch to nie ten sam maluch ![]()
![]() |
#2679 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Matko jestem zalamana i nie daje rady juz sama nie wiem co robic ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2680 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Ja przepraszam że się tak mądruje, bo nie jestem jakimś ekspertem w tej dziedzinie, ale wczoraj miałam bardzo mądrą Panią połozną u siebie i wszystkie jej rady się sprawdziły także tylko powtarzam co usłyszałam ![]()
Marcinek jest już z nami!!! ![]() http://www.suwaczki.com/tickers/zem33e5emyht23vm.png [U] Edytowane przez pszczolka87 Czas edycji: 2010-08-26 o 10:19 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2681 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2682 |
Zakorzenienie
|
A ja właśnie na spacerze z dziećmi,i babcia na dokładkę. Bo Damian śpi po nocy,i żeby się ładnie wyspał to wyszłysmy z domku. Na dworze całkiem fajnie,choć wiatr już taki jesienny...
Julia dziś ładnie w nocy spała co mnie cieszy,z sumie do teraz śpi. Od wczoraj jeszcze nie miała okresu aktywności,teraz zaczyna się wiercić,będzie trzeba dać cyca. |
![]() ![]() |
![]() |
#2683 | ||||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() co do tej krwi to trzymam kciuki zeby cos na to poradzili i zebys mogla karmic swoim mleczkiem! a co do zastrzykow to mi podawali po cc i zalezy kto podawal bo raz nic nie czulam a raz bolalo troszke Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
moj mlody jak sie cieszy to tez az na glos najpierw myslalam ze oddechu nie moze zlapac a dopiero pozniej zauwazylam ze to jego smiech na glos ![]() pszczolka super ci sie polozna trafila i naprawde cenne rady ![]() moja dzisiaj ma sie zjawic UWAGA pierwszy raz a Hubert ma skonczone 6tyg ![]() ![]() hd trzymam kciuki zeby te oszolomy wkoncu odebraly!!!! i jeszcze mocniej za dobre wyniki!!!!! ---------- Dopisano o 11:32 ---------- Poprzedni post napisano o 11:22 ---------- niezawsze wspolczuje bo wiem jak to jest gdy dziecko sie meczy przy kupkach bo z tym problemem caly czas z Hubertem walcze jest dzien ze zrobi 3-4 kupki sam bez problemu a jest dzien ze niestety musze mu pomagac termometrem bo az pokrzykuje na glos tak cisnie i widze ze boli go brzuszek robi sie czerwony i niespokojny tez myslalam zeby zrezygnowac przez to z cyca i przejsc tylko na modyfikowane ale przeciez ani Michcio jest na modyfikowanym i ma ten sam problem ktoras z dziewczyn pisala ze lekarz jej radzil pic maslanke i jesc jablka wiec moze sprobuj moze Maji to pomoze? naprawde bardzo Wam dziewczynki wspolczuje i tobie i Maji a ja dzisiaj w nocy chyba okres dostalam pierwszy bo juz chyba z 4tyg nie krwawilam a dzisiaj taka ciemna krew sie w nocy jak bylam w wc pojawila ale narazie bardzo slabe to jest a i snilo mi sie ze druga dzidzie mialam dziewczynke taka malusia byla lezala w lezaczku a obok niej siedzial Hubcio i przymierzal takie malutkie buciki a byl taki maly jak teraz tylko zachowywal sie jak by byl starszy i sie nie moglam nadziwic jaka mondralka z niego jest ![]() ---------- Dopisano o 11:33 ---------- Poprzedni post napisano o 11:32 ---------- oczywiscie dziewczynka ze snu miala na imie Maja ![]()
![]() |
#2684 | |
Zakorzenienie
|
niezawsze - trzymam kciuki za wizytę
Cytat:
Dodzwoniłam sie wreszcie do dr Bidzińskiej w Instytucie (olewając sekretariat). Wróciła z urlopu i okazało, że nie dotarły moje próbki czyli nie mają co badać ![]() Zaczęłam wydzwaniać na Karową. Tam na szczęście łatwiej się dodzwonić ale okazało się, że prof. Smolarczyk jest na urlopie ![]() Na szczęście po kilku próbach dodzwoniłam się do kobiety z sekretariatu, która pamiętała tą nietypową sytuację (że przyszłam w asyście chirurga, z decyzją od profesora itd). Sprawdziła i na szczęście próbki się znalazły. Mogę je jutro odebrać. Zawiozę je bezpośrednio do Instytutu. I teraz pytanie GDZIE je zostawić? W samym zakładzie patologii jest 6 pracowni ![]() Tak czy inaczej czeka nas jutro wizyta w szpitalu i instytucie. Musimy się wybrać całą trójką bo - jeśli pojadę sama to zajmie mi to sporo czasu a nie mamy z kim zostawić małego. - jesli pojedziemy razem powinno to zająć mniej czasu i M najwyżej się spóźni do pracy. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2685 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() a ten termometr to gleboko sie wklada ![]() ![]() hehe no prosze jakie ladne imie ![]() Pszczolka to nie ogorki bo to trwa kolejny dzien a wczesniej byka zupka jarzynowa |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2686 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Powiem Wam, że cała ta otoczka związana z dzwonieniem, umawianiem, staniem w kilometrowych kolejkach itd powoduje, że człowiek ma ochotę strzelić sobie w łeb. Czuję się jak intruz bo wszyscy są zajęci, zapracowani, trzeba prosić, zginać kark i padać na kolana ... Poniżające... Oczywiście zdaję sobie sprawę, że nie mogę się poddać i olać sprawy ![]() ---------- Dopisano o 11:49 ---------- Poprzedni post napisano o 11:45 ---------- Prosta sprawa - baba w centrum onkologii (w recepcji) po wygłoszeniu tekstu, że ona nie może mnie umówić, że nie wie itd po prostu się rozłączyła... Opadają ręce... ---------- Dopisano o 11:50 ---------- Poprzedni post napisano o 11:49 ---------- ach.. sorry ... musiałam się wygadać... ---------- Dopisano o 11:58 ---------- Poprzedni post napisano o 11:50 ---------- Cytat:
Teraz wiem na czym stoję. Odbiorę próbki, zawiozę do instytutu i będę próbowała się umówić na wizytę za jakiś czas (jak będą wyniki badan). |
||
![]() ![]() |
![]() |
#2687 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Matko mam mysli juz z tym pokarmem, ze truje dziecko wlasnym mlekiem ![]() Powiedzialam tz by kupil bebilon comfort Siala chyba poleca ono jest na kolki i kupki wlasnie. Jak tak dalej pojdzie ti ja i Maja sie wykonczymy, bo widze, ze ona chce spac, ale budzi sie za chwile albo z krzykiem albo ze stekaniem ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2688 |
Zadomowienie
|
cześć!
powiedzcie mi co robicie żeby pomóc maluszkom kiedy mają brzuszki pełne pierdków? w nocy wisiałam półtorej godziny nad Patryczka łóżeczkiem i masowałam mu brzuszek, bo biedny nie mógł spać... zasypiał jak masowałam a jak przestawałam to za parę minut budził się z bólu ![]() ![]() ![]() nad ranem było super, a teraz znowu zaczyna się prężyć i popłakiwać ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() A wiecie co mnie wczoraj spotkało? Wyszłam z małym na spacer i tak coś dziwnie mi wózek jechał, ciągle mnie w lewo "ciągneło", po drodze zaszłam do lidla, zakupy zapakowałam do koszyka pod gondolką i do torby wózkowej (oczywiście kupiłam tyle że się zmieścić nie mogłam ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() takie coś to tylko mnie może spotkać ![]() całe szczęście Łukasz pracował wczoraj w mieście i nie było do niego tak daleko (bliżej niż do domu) to jakoś dowlokłam ten wózek do niego, wpakowałam w samochód i wróciłam do domu autem ![]() ale nie powiem jak się na mnie ludzie patrzyli jak się szarpałam z wózkiem obładowanym różnym zakupem, z którego co chwilę wypadał mi to rabarbar, to marchewka i w dodatku jeszcze na syrenie, bo mojemu dziecku pomyliły się godziny i stwierdził, że jest potwornie głodny, mimo że jadł półtorej godziny wcześniej ![]() ![]() ![]() __________________
#2689 |
Rozeznanie
|
Niezawsze po mleczku modyfikowanym też boli brzuszek (mojego smyka), i robiłam dużo rzeczy żeby mu ulżyć (głownie masaż intensywny i kładzenie na brzuchu), no i to po prostu przechodzi z czasem jak układ pokarmowy coraz bardziej dojrzewa ( mojego jeszcze nie ma rewelacji, ale były i zatwardzenia po 2 dni, i pierdy głośne i męczące i powoli się zmienia na lepsze mimo, że to samo mleko cały czas, tyle że więcej na brzuszku leży a to poprawia pracę jelit no i ma już 7 tygodni).
A masaż polecam taki dosyć intensywny brzucha, że aż dziecko podkaskuje. Wczesniej robiłam delikatniej to nic nie dawało, oraz - nie wiem czy opiszę to dobrze - najpierw obiema dłońmi robimy takie zjazdy z wysokości żeber w dół brzuszka, takie jakby V, a potem na przemianlegle dociskamy kolanka tak jakbyśmy chciały do łokcia dociśnąć tak na krzyż - to uwalnia pierdy. Ja sama jeszcze nie umiem dobrze, ale moja siostra cioteczna tak zrobił amu raz i normlanie szły i było lepiej. A pokazał jej to jej ojciec heheehe, a potem lekarka. i Była w szoku skąd dziadek wie ![]() |
![]() ![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#2690 |
Zakorzenienie
|
witam
dzis musialam pojechac od rana do pracy bo mialam jakies braki w dokumentacji ![]() widze ze w dziedzinie bączkow i kupek to bedziemy robic doktorat ![]() no to teraz pytanie - co mam zrobic zeby sie ........ bo juz od soboty nie bylam. nienawidze tego. jem tylko gotowane rzeczy, jablka, warzywa i pije wode a problemy i tak mam ![]()
#2691 |
Zadomowienie
|
Hd - współczuję przejść z naszą służbą zdrowia
![]() ![]() Pszczółka - ta położna kazała dzidzia od razu po karmieniu na brzuszku kłaść? Ja myślałam, że trzeba odczekać z godzinkę po jedzeniu ![]() Niezawsze - my też ostatnio pierwszy raz spróbowaliśmy przytulanek i ja oczywiście głupia się dopytywałam "co tam słychać" i czy się coś zmieniło, no i dostałam odpowiedź ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Entertete - dzięki za opis masażu, spróbuję tak jak mówisz ![]() ![]() ---------- Dopisano o 12:04 ---------- Poprzedni post napisano o 12:00 ---------- Itakasia - chciałabym pomóc, ale mam ten sam problem ![]() ![]() także podpinam się pod prośbę, może ktoś ma jakiś pomysł? ![]()
#2692 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() jesli chodzi o termometr to okolo cm wkladam i krece w kolko tak zeby pobudzic kiszke lub gora dol ale dobrze zamocz w kremie lub nawilz oliwka tez nei lubie jablek jeszcze zielone raz kiedys zjem HD to jakas paranoja normalnie jest po.piepszeni oni sa jedni po drugicha niektorzy lekarze to sie zachowuja jak by bostwem byli niedostepni dla swiata a juz tymbardziej pacjentow a te pielegniarki czasem zachowuja sie jeszcze gorzej niz lekarze jak by najwazniejsze w tych przychodniach byly szkoda ze nie wezma pod uwage ze gdy by nie my czyt. pacjenci ani jedni ani drudzy pracy by nie mieli Cytat:
co do przebojow z wozkiem to tez tego sie najbardziej obawiam jezdzac po mojej wiosce ![]() aa i mierzylam Huberta 60cm mi wyszlo wiec przybylo mu 2cm ale widze ze za duzo nie urusl bo caly czas mu zakladam te same ciuchy na 56cm i na 62cm i te na 62cm sa przyduze jeszcze nie wiem czy kojarzyc ze kiedys nam sie samochod zepsul pekl amortyzator na naszych polskich drogach i pisalismy o zwrot kosztow naprawy to jakies 1200zl bylo i po mojej interwencji ostatnio przyznali nam te pieniadze wniosek w marcu zlozylismy i nas olali a ostatnio im zaczelam truc i dzwonic co kilka dni i w koncu cos z tym zrobili byla u nas polozna byla moze z 10min ![]() ![]() ![]() niezawsze powiedziala mi jeszcze zeby mu dawac rumianek zaparzony do picia bo rumianek pomaga na kupki a plantex i koperek wloski tylko na pierdy sa i ze jesli da rade to zeby pil nie slodzony a jesli nie to zeby poslodzic i zagotowac w garnku okolo 3 min
http://www.suwaczki.com/tickers/oar8rjjgfekq97lk.png Edytowane przez anoxa Czas edycji: 2010-08-26 o 12:12 |
||
![]() ![]() |
![]() |
#2693 |
Zakorzenienie
|
jaszczka
czyli nie jestem sama ![]() anoxa brawo dla Hubcia i gratulacje dla dumnej mamy ![]()
#2694 |
Zadomowienie
|
jaszczka tak kazała mi kłaść od razu po jedzonku, oczywiście najpierw ponosić go trochę aby mu sie najpierw odbiło.. Powiedziała że po jedzeniu dziecko jest najbardziej rozluźnione i zrelaksowane, poza tym właśmnie kładzenie na brzuszku po jedzonku pomaga na prawidłowe trawienie i dzidzia nie powinna mieć gazów... ja tak robię i tfu tfu odpukać narazie od wczoraj nie mamy problemu z gazami i wzdętym brzuszkiem.. maluch w ogóle nie płacze, tylko daje znać jak jest głodny
#2695 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
no wlasnie tez nie wiem jak to z tym kladzeniem bo w szpitalu go od razu po jedzeniu kladly na brzuszek a mama w domu mowila ze tak szybko nie wolno dziewczyny tu tez tak pisaly wiec przestalam go od razu po klasc jesli chodzi o luz to sie nie stresuj bo podobno mozna jakies zabiegi korygujace robic wiec w ostatecznosci jest jakies rozwiazanie jesli chodzi o kupke napisalam wyzej moja rade pod notka itakasi
![]() |
#2696 |
Zakorzenienie
|
anoxa
no wlasnie nie chce czopka bo to nie problem chwilowy tylko staly ![]() ![]() ![]() ---------- Dopisano o 13:29 ---------- Poprzedni post napisano o 13:23 ---------- bajka to ty chyba pisalas o tesciowej ktora chce pomagac. korzystaj kochana!!. moi rodzice i tescie byli u nas tylko raz od urodzenia sie Zosi ![]() ![]()
#2697 | |
Zakorzenienie
|
itakasia sprobuj owocowej moze lepiej ci wejdzie ja kupuje kefiry smakowe i pomagaja a wtedy nie mialam kefiru meczylam sie 3 dni i sie nabawilam swinstwa ale wtedy od zelaza mialam problem bo po cc mi spadla hemoglobina do 10 i kazali brac zelazo i sie zaczely problemy
---------- Dopisano o 13:34 ---------- Poprzedni post napisano o 13:30 ---------- Cytat:
![]() |
#2698 |
Zakorzenienie
|
dokladnie tak
![]() ![]() ![]()
#2699 |
Zakorzenienie
|
jutro musze zdjecia odebrac bo dalam do wywolania malego zdjecia w sumie to juz druga tura za pierwszym razem poszlo okolo 30 a teraz kolo 60zdjec postanowilam sobie ze bede na bierzaco wywolywala bo pozniej co raz gorzej je wywolac
![]()
#2700 | ||
Zadomowienie
|
heloou
![]() U nas maly sukces, wczoraj czyli w 10 dobie odpadl pepek ![]() Czy mozna juz probowac dawac mala na brzuch? Cytat:
![]() Mi we wtorek sciagnal szwy, nie wyglada to az tak zle. Ale ciagle czuje te pod skora - rozpuszczalne. Cytat:
Mam milion pytan i jeszcze wiecej watpliwosci. itakasia w tym temacie preferuje suszone sliwki ![]() alguien slicze foto w avatarze, wrzuc cos dla ciotek wizazowych ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 11:24.