|
|||||||
| Notka |
|
| Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#2671 | ||
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Drugi kwartał naszych beks -kiedy w końcu czas na SEX?! III-IV 2010r
Witam!
Cytat:
Cytat:
Aneczka w końcu zacznie podnosić nie łam się Sidorcia mój ulewa też chociaz ostatnio mniej bo tez nie ma apetytu i mniej je ale wiem ,że długo takie ulewanie moze się utrzymywac nawet do roku ---------- Dopisano o 08:31 ---------- Poprzedni post napisano o 08:16 ---------- Catro zdjęcia super Machaj my mamy troche mniej optymistyczny kolor-ciemny brąz ![]() Ferrou strach Ci w oczy zagladać
|
||
|
|
|
#2672 | |
|
Zakorzenienie
|
Ferrou no to mimo wszystko jednak się podobało, czekam na fotki
![]() ---------- Dopisano o 09:26 ---------- Poprzedni post napisano o 09:22 ---------- Cytat:
---------- Dopisano o 09:34 ---------- Poprzedni post napisano o 09:26 ---------- Tak się czaję czy iść się zważyć diety ciąg dalszy![]() dzisiaj biegalam to odcinek co robilam wcześniej z 4-ma przystankami dzisiaj zrobilam tylko z jednym ![]() Wczoraj byliśmy u koleżanki tz z czasów kawalerskich, nie widzieliśmy się od marca, a ona już na wejście do mnie "o brzuszek tobie duży został" no i jeszcze że nawet jej do twarzy z dodatkowymi kilogramami, już myślałam że palenie rzuciłaś że tak ci w boczki poszło, ale widzę że ciągle palisz Ale normalnie wredota jestem pewnie znowu kilka miesięcy nie będziemy się widzieć
|
|
|
#2673 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
i dobrze jej nagadałaś![]() A my po niefajnej nocy,całą noc padał deszcz i waliły krople o okna dachowe-a jedno jest nad łózeczkiem Niny,a mała takich uderzeń to jeszcze nie słyszała-waliło niemiłosiernie,aż ja się budziłam i moje dziecko wystarszone również
|
|
#2674 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
![]() Miłego dnia Ferrou - dobrze ze ja się nie maluje nie mogłabyś mnie skrytykowac ![]()
|
|
#2675 |
|
Zakorzenienie
|
libra laski juz powiedzialy
dokladnie o tak fotelik chodzi, mala jezdzi z tylu przodem do kierunku jazdy bo po prostu wtedy ja widze.Najdluzej jechala 40 minut ale nie zwrocilam uwagi czy sie spocila, za cieplo na dworzu tez nie bylo, teraz jak do Mielna bedziemy jechac to sie sprawdzi, natomiast ewidentnie ten fotelik jej sie podoba, rozwali sie bierze swoje zabawki , patrzy sobie w okno i szczesliwa, a maxi cosi takiego szczescia nie bylo, chwila spokoju i ryk.
|
|
#2676 |
|
Wtajemniczenie
|
Drcron czy robilas juz badanie moczu ze względu na te suche pieluszki????co wyszło?
Daielostatnio mało sika,w nocyto juz dawno wcale nie zmieniam pieluszki a jak raniutko zmieniam to i tak jest tylko trochę zesikana,w ciągu dnia teżtak średnio,oczywiście sika ale nie było jeszczetak,żeby po2-3h była spompowana pieluszkaa kiedyś tak było. No i co m-c przybierał ok 1kg a teraz przez miesiąc tylko 400g. czy to nie dziwne jest?
|
|
|
|
#2677 |
|
Zakorzenienie
|
jejku jak tu ciiicho!!!!
nie pomoge, moja normalnie przybiera(ła) ostatnio, teraz 12 mamy 3 czesc szczepien wiec zobaczymy. Na pneumo na razie szczepic nie bedziemy na razie wiec poki co mamy spokoj, rota i 6 w 1 odhaczone.
|
|
#2678 | ||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
10. Od kiedy można wozić dziecko przodem w foteliku? Minimum zalecane obecnie przez biomechaników, to osiągnięcie przez dziecko wagi 13 kg. Więcej na ten temat w artykule: Od kiedy fotelik przodem do kierunku ruchu? http://fotelik.info/pl/art/od_kiedy_..._ruchu,12.html nie powinno sie wozic dziecka przodem do kierunku jazdy obojetnie czy jedzie z tylu czy z przodu jesli nie osiagnie wagi minimum 13 kg jesli zlapie Cie policja to dostaniesz bardzo wysoki mandat a jelsi bedziesz miala wypadek DZIECKO MOZE TEGO NIE PRZEZYC czy widzialas wypadek z udzialem dziecka ?? ja widzialam raz swojego raz z udziale obcego uwierz wozenie dziecka przodem zwlaszcza tak malego nie jest niczym dobrym ALE KAZDY ROBI JAK CHCE Cytat:
Cytat:
a ja mam do Ciebie prosbe czy moglabys mi pomoc w zrobieniu makijazu chodzi o dobranie odpowiednich kolorow bede miala sukienke szaro rozowa i nie wiem czy postawic na szarosci czy na roz czy wszystko razem polaczyc jesli polaczyc to gdzie dac roz a gdzie szary czy lepiej roz do koncika czy na zewnatrz oka z gory dziekuje Cytat:
a moja Julka zaczela robic mega smierdzace kupy w dodatku zielone ale to wina HA w mleku od dzisiaj przechodzimy tylko na cycusia bo ja sie przekrece od tego smrodu pediatra kazal nam dawac cycusia puki nie wystapi jakies uczulenie wiec dajemy musze zas rozkrecic mleczarnie a ja siedze malo na wizazu bo u mnie jest moja mamusia ---------- Dopisano o 14:11 ---------- Poprzedni post napisano o 14:09 ---------- Tylkooliwka gdzies czytalam o przybieraniu na wadze jak znajde to wkleje nie martw sie z tego co pamietam to dzieci przez pierwsze 3 miesiace przybieraja najwiecej pozniej mniej a pozniej juz calkiem mniej ale ile to nie pamietam poszukam pozniej
|
|
#2679 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Dzieci tylko na początku tak przybierają na wadze, potem już to jest w mniejszym stopniu, jak się tobie w centylach mieści to jest ok.
|
|
|
#2680 |
|
Zakorzenienie
|
tylkooliwka drcron ma racje z tym przybieraniem na wadze-też gdzieś to słyszałam,więc nie przejmuj się wagą Danielka,bo chłopak waży na pewno prawidłowo
|
#2681 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() . Dziewczyna Ci tylko o brzuszku powiedziała a Ty to dopiero jej pojechałaś. A tak sympatycznie na zdjęciach wyglądasz![]() ![]() Ferrou - u mnie także nie miałabyś co skomentować bo ja się nie maluję. Zawsze od wszystkich słyszałam że mi to nie potrzebne i że mam na to czas i tak już zostało. No i ja leniwa jestem i szkoda mi czasu na malowanie. Ale Twoje makijaże oglądam codziennie i nawet przyszła mi ochota jakiś tam spróbować zrobić. Tylko ja nie potrafię zamykać prawego oka gdy lewe jest otwarte. Już nie wspomnę o prostej kresce.TylkoOliwka - ja nie rozumiem to Ty byś chciała aby Twój syn dalej przybierał co miesiąc po kilogramie???!!! Teraz to on właśnie powinien tak około 500 gr miesięcznie przybierać nie więcej. Czyli z Danielkiem wszystko jest OK.
|
|
#2682 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
|
||
|
|
|
#2683 |
|
Zakorzenienie
|
drcron ja wiem od jakiej wagi jest wskazanie ale jak jade z nia sama to musze ja widziec wiec tylem jej nie posadze wtedy na pewno, zwlaszcza ze czesto jej sie ulewa i jak cos to widze wiec tylem jej wozila nie bede.
---------- Dopisano o 16:43 ---------- Poprzedni post napisano o 16:40 ---------- nikt mi wagi dziecka nie bedzie sprawdzal, jak jade z tezetem jedzie tylem jak jade sama jezdzi przodem. ---------- Dopisano o 16:50 ---------- Poprzedni post napisano o 16:43 ---------- w instrukcji przy foteliku bylo napisane ze do 9 kg sie powinno wozic dziecko w nim tylem... a mala jezdzi i przodem i tylem.
|
|
#2684 |
|
Rozeznanie
|
Jestem jestem Gmyrelka. Miło ze nas jeszcze pamiętacie. Po takiej przerwie bardzo ciężko jest zaczać pisać. Wy sie juz tu super zżyłyscie, a ja gdzieś po drodze wypadłam. Podczytuje Was często bo piszecie bardzo wiele mądrych rad i spostrzeżeń co do waszych maluszków. Moje maluchy rosna jak na drożdżach. Mamy troche opóźnione szczepienia, gdyż w rodzinie pojawiła sie wiatrówka i czekam kiedy w końcu wysypie mojego Kubełka. Pojawiły mi sie małe problemy z Antosiem. Nie wiem jak to sie stało, bo dzieś tu na froum nie pamietam która z Was o tym pisała o wzmozonym napieciu mieśniowym, a ja na to nie zwróciłam uwagi. Tzn zwróciłam ale jakos byłam pewna ze to przejdzie od początku był nerwus, lekarze nic nie mówili, tylko tyle że wyrośnie. A tu jednak klapa. Podnosił wcześniej suoer główkę i dźwigał sie a w tym momencie kiedy to napiecie mu troche pósciło jest leniwy. Ma ciagle naprężone nózki i rączki, wiec zaczęlismy rehabilitację. Mamy dwa tygodnie na poprawę jeśli nie przejdzie łagodnymi sposobami będziemy musieli wejść z terapią Vojty, a to do przyjemnych nie należy.
Tak poza tym całymi dniami jestem sama z dziećmi wiec nie bardzo mam czas na pisanie, zreszta teraz tez robię to z Antosiem na rękach. Basiula pieknie podnosi się juz ra rączkach, zreszta Antoś tez juz sie obraca na brzuszek, ale robi to w nieprawidłowy sposób. Tak poza tym u mnie oki. Mamy jescze nowego domownika małego bokserka - jakbym miała mało rozrywki hehe. Ale jest przesłodka tylko straszna leja. Mam nadzieje że jak sie czasami odezwę to przygarniecie mnie z powrotem do swojego grona. Dzieciaczki macie przeurocze. ---------- Dopisano o 18:56 ---------- Poprzedni post napisano o 18:47 ---------- Przypomniało mi sie ze pisałyscie o chustach do noszenia. Mnie wciagneło to bardzo. Kupiłam dwie dla moich bablia one to uwielbiają. Jak na początek proponuje Wam kupić chusty elastyczne. Są łatwiejsze do wiazania i przyjemniejsze dla takich małych maluszków. Póxniej trzba zmienic na te tkane gdyż jak są cieższe dzieci to te zabardzo spręzynuja. Zdjęcia sprzed miesiąca aktualne muszę zgrać na kompa Edytowane przez izaizula Czas edycji: 2010-08-08 o 19:01 |
|
|
|
#2685 |
|
Zakorzenienie
|
przeslodkie maluszki!!!!!!
Jestes extra babka, ze sobie tak radzisz!!!!! Podziwiam
|
|
#2686 |
|
Zakorzenienie
|
IzaIzula - no w końcu jakaś oznaka życia.
Napisz jak sobie radzisz z tym całym przedszkolem. Pewnie jest tak jak to AniaP napisała że przy więcej niż jednym dziecku człowiek jest bardziej zorganizowany. Ja zarówno Tobie jak i Martuko bardzo zazdrościłam tych bliźniaków ale nie wiem jak bym sobie poradziła z dwójką.
|
#2687 |
|
Rozeznanie
|
Kochane jesteście.
Aniap ma racje, każda by sobie dała radę jakby znalazła sie w takiej sytuacji. Bliźniaki są przekochane i są rewelacyjnie grzeczne. Antoś czasami pomarudzi ale jak sie okazuję to ze wzgledu na to napiecie. Basiulce wychodza dwa ząbki a i tak jest ciagle usmiechnieta i wesoła. tylko nocki cos gorzej przesypiaja niż wczesniej bo Basia spała juz od 7 do 7 a Antos budził się raz, a teraz Antoś potrafi budzić sie ze trzy razy a basia ok 3 tez ma przerwe. Myślę że to te ząbki. Czytałam, ze któraś z Was chciała przejsć z Bebilonu na NAN ja tak właśnie zrobiłam teraz i żadnych zmian w ich kupkach ani zachowaniu nie ma, takze myslę że spokojnie mozna to zrobić. tylko 3 miesiące udało mi sie karmić piersią, ze wzgledu na to że Antoś miał słaby odruch ssania, wiec zaczęłam ściagać mleko i dokarmiać aż całkiem odstawiłam od cyca, bo nie było sensu dłuzej tego ciagnąć. Dzieciaczki jedza juz wsyztskie słoiczki po 4 miesiacu i znoszą to rewelacyjnie. To tak w skrócie streściłam Wam moje prawie 5 miesiecy Aha a tak dla humoru mam fajny link moze juz to słyszałyscie ale nic tam http://www.maxior.pl/film/138455/Mal...ial_obowiazkow Ja na podstawie tego wnioskuje ze moje małżeństwo jest w 100% partnerskie. Edytowane przez izaizula Czas edycji: 2010-08-08 o 20:47 |
|
|
|
#2688 | ||||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Cytat:
![]() Madzia dobrze nagadałaś tej koleżance,mi teżtak powiedziała kuzynka jak mnie zobaczyła a ja wyglądałam prawie jak przed ciążą troszkę mi brzuch odstawał,na yle,że sama byłam z siebie zadowolona a ona mi z takim samym tekstem,z tym,że onateż w 5 m-cu ciąży a przytyła juz 16 kg ,nic się nie odezwałam tylko jej przytaknęłam,że trochę zostało. Cytat:
dopiero by mi dziecko wyzywali,ale chodziło mi o to,że tak nagle taka zmiana.Cytat:
|
||||
|
|
|
#2689 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
ja sie dosc naogladalam filmow ze szkolen Tzta z wypadkami i wole dmuchac na zimne teraz tez gdybym wiozla Julke przodem do kierunku jazdy no bo przeciez juz prawie moze bo niecaly kilogram jej brakuje do 9 kg to by przeleciala przez szybe a tak to tylko fotelik przytulil sie do oparcia fotela i na pewno by miala jakies obrazenia ja ja bede wozila jak najdluzej sie da tylem do kierunku jazdy a moje dziecie bylo dzisiaj pierwszy raz z dziadkami na grzybach dzielnie gadala przez 2 godziny w wozku a oni chodzili i zbierali grzyby potem zdjecia wkleje i pojawil sie u nas problem z Julka z zasypianiem potrafi kolo godziny lezec i gadac zanim zasnie a nie chce jej uczyc nz rekzch bo tam w ciagu sekundy zasypia
|
|
#2690 | |||||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Cytat:
![]() Madzia dobrze nagadałaś tej koleżance,mi teżtak powiedziała kuzynka jak mnie zobaczyła a ja wyglądałam prawie jak przed ciążą troszkę mi brzuch odstawał,na yle,że sama byłam z siebie zadowolona a ona mi z takim samym tekstem,z tym,że onateż w 5 m-cu ciąży a przytyła juz 16 kg ,nic się nie odezwałam tylko jej przytaknęłam,że trochę zostało. Cytat:
dopiero by mi dziecko wyzywali,ale chodziło mi o to,że tak nagle taka zmiana.Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 20:58 ---------- Poprzedni post napisano o 20:53 ---------- Cytat:
Poczytałam troszkę przedwczoraj od Gmyrelki e-booka o zasypianiu i zaburzeniach snu u dzieci i całkiem mądre rzeczy tam piszą postaram się stosowac. Jeszcze muszę przeczytac język niemowląt,może też coś będę mogła lepiej robic niż robię
|
|||||
|
|
|
#2691 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
- nie ma mandatów za wożenie przodem do kierunku jazdy dzieci do 13 kg kto Ci to powiedział ? Nie znalazłam przepisu który o tym mówi albo nie umiem szukać ![]() - od 9 kg sa niekóre foteliki które sa monotowane tylko przodem i mają nasze atesty więc tym bardziej można wozić młodsze dzieci . - rackja że tyłem najbezpieczniej i nikt tego nie neduje . - mandat jest tylko za wozenie bez fotelika i wcale nie jest on niestety wysoki wynosi 150 zł i 3 pkt karne . Sprawdz zanim coś napiszesz Co nie zmienia oczywiście faktu że tyłem jest bezpieczniej . ja woziłam przodem bo mały się darł jak był tyłem i wogóle darł się w maxi cosi . jak wiadomo wiele jest też wypadków bo kierowca jest nieskupiony na drodze i na tym jak prowadzi i co robi . Takie płaczace w aucie dziecko napewno nie pozwala się skupić na jeździe więc czasem niestety nie ma innego wyjścia jak wieźć przodem . Wybór i ocena zostaje dla rodzica Cytat:
A ja dzis ustawiałam sobie stoły w domu na chrzciny zrobiliśmy jeszcze końcowy porzadek w wyremontowanym pokoju i tak cały dzionek sobie zleciał . . ale tu dziś pusto
|
|
#2692 |
|
Zakorzenienie
|
drcron moja na pol lezy w foteliku a nie siedzi wiec musze ja widziec, nie daj Boze nikomu ale jesli wypadek jest powazny to dziecko nigdy w foteliku nie bedzie extra bezpieczne , niestety taka jest prawda.
Po cos sa foteliki montowane przodem do kierunku jazdy wiec nie jest tak ze jak mnie zatrzyma policja dostane mandat, zreszta nie wiem czy taki przepis w ogole jest, a zaden Policjant dziecka wazyl nie bedzie- takiej dokladnosci u nas nie ma. Ja woze ja przodem bo wole ja widziec, jak sie rozplacze czy cos to tez wiem czy dlatego ze jej wylecial dydek i sie denerwuje czy z jakiegos innego powodu a nie musze nerwowo szukac miejsca gdzie sie nagle na szybko zatrzymac. Uciekam. Wpadne pozniej
|
|
#2693 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Cytat:
do tej pory raz jechałam z nią sama i nie wiedziałam czy szukać miejsca do zatrzymania się, śpiewać głośno (choć to nie pomagało) czy zatkac uszy i skupić się na jeździe. niestety stresujące to było i staram się póki co unikac jak ognia jazdy samej, ale kurde nie zawsze się da a od września chce nas zapisac na basen do Łodzi i będziemy raczej same jeździły, więc fotelik trza kupić ![]() Darusia możesz kopsnąć linka do twojego fotelika, wiem, że kiedyś już chyba z anią p dyskutowałaście o nim i dawałaś linka ale wtedy nie zapisałam izaizula naprawde super z ciebie babeczka!! i piękne zdjęcia z chrzcin na nk
|
|
#2694 |
|
Zakorzenienie
|
no mala wykapana spi , tz sie kapie i zaraz uciekamy na film
minka prosze bardzo- link http://allegro.pl/item1165040978_new...25_disney.html Ja mam ten stalowy i bardzo fajnie wyglada. Z racji ze niedlugo mam urodziny;/ dzisiaj tz mi powiedzial ze skoro popsul mi sie telefon mam sobie jakis wybrac i plus telefon cos jeszcze wiec wybralam ksiazke-wyhaczylismy dzis na spacerku w ksiegarnii, nie pamietam niestety autorki MAMA TATA TO MY. Obalamy mity o zywieniu dziecka. Rozwoj i cos tam jeszcze dziecka.
|
|
#2695 |
|
Zakorzenienie
|
Ja wożę moją mała tyłem do kierunku jazdy i oczywiście z tyłu na środku. Bardzo często jeżdżę sama i wtedy nie widzę jej. Czasami się drze ale trudno jadę dalej i skupiam się na drodze. No chyba że to już histeria to się zatrzymuję i biorę na ręce.
Dla mnie to chyba bardziej niebezpieczne jest wożenie dziecka na przednim siedzeniu niż w odpowiednim (przystosowanym do tego) foteliku tylko że przodem. Nie wiem dlaczego ale tak jakoś uważam że bezpieczniej jest z tyłu. No ale jeżeli chodzi o ten temat to my ostatnio jak jechaliśmy samochodem to po około 200 km przejechanych zorientowałam się że fotelik nie został przypięty. Przeważnie TZ gdy wkłada mała do samochodu to od razu ją przypina więc ja jakoś nie zauważyłam że tego nie zrobił. No i tak jechaliśmy – ja siedziałam z tyłu obok niej i po jakiś 2-3 godzinach zorientowałam się ż fotelik jest nie przypięty. Ja to mam refleks szachisty. Na szczęście nic się nie stało. Teraz już obydwoje sprawdzamy.
|
#2696 |
|
Zakorzenienie
|
ja znow wole widziec mala, czy sie bawi czy jak cisza jest to jej nic nie jest i spi czy co... i woze przodem .
Uciekam na film . Dobernoc
|
|
#2697 | |||||
|
Zakorzenienie
|
Ale ja tak straszna nie jestem jak patrzę w oczy :P
Cytat:
I bardzo dobrze, niech wie o sobie paru rzeczy ![]() Cytat:
Może później będzie lepiej.Cytat:
czyli w zewnętrznym kaciku np czarny, środek szary, wewnętrzny biały - granice rozetrzeć, do tego można dodać lekką kreseczkę. Każdej kobiecie pasują takie kolorki np coś takiego: http://www.wizaz.pl/forum/showthread...ighlight=szary tylko nie wiem czy tak na kocio by Ci pasowało, ale można zaokrąglić zewnętrzne kąciki http://www.wizaz.pl/forum/showthread...ighlight=szary tu masz step w podobnej tonacji, tylko że jest to dość mocno błyszczący makijaż. Więc odpowiednio inne kolorki byś musiała użyć. jeszcze zobacz tutaj http://www.wizaz.pl/forum/showthread.php?t=204614 http://www.wizaz.pl/forum/showthread.php?t=369086 Jak coś to się pytaj ![]() Cytat:
![]() Cytat:
Dzisiaj był spokój, prawie cały dzień na dworze spędziliśmy tzn pod salą na poprawinach bo jednak w środku było za głośno. trochę pojadłam, upiłam się sokiem i całe te dbanie o linie trzeba zacząć od początku Zdjęć żadnych z wesela nie mam, bo jeszcze nie zgrałam od szwagra Chyba idę spać
|
|
#2698 |
|
Zakorzenienie
|
aneczka daj znac na priv jak stoi spara z autami....moze uda mi sie cos zalatwic
|
|
|
|
#2699 |
|
Zakorzenienie
|
Wszyscy śpia a ja i moja bezsennosc ze soba wspolgramy, ale dzieki temu ze nie spie zamowilam w koncu malej lozeczko turystyczne o takie:
http://allegro.pl/show_item.php?item=1177547801 no i oczywiscie mam pytanie do mamus korzystajacych z takich lozeczek. Czy dokupowalyscie jakis dodatkowy materac? jesli tak to jaki, a jesli nie to co kladziecie dzieciaczkowi do spania, w sensie na czym spi.
|
|
#2700 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 07:59 ---------- Poprzedni post napisano o 07:27 ---------- Ten makijaż z opisu cudny. A jaki kolor cienia do brązowych oczu? nigdy nie wiem jaki kolor wybrać, ciemnobrązowe, czarne rzęsy i brwi. No i jak malować jak mam szeroki rozstaw, bo na kocio to niebardzo. Jak mi doradzisz to zacznę się malować, no może tylko oczy ![]() ---------- Dopisano o 08:02 ---------- Poprzedni post napisano o 07:59 ---------- Cytat:
---------- Dopisano o 08:03 ---------- Poprzedni post napisano o 08:02 ---------- Śniadano zjadłam idę spać puki jeszcze dzieciaki śpią, nawet 15 dodatkowych minut to już luksus
|
![]() |
Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 04:34.

diety ciąg dalszy
i dobrze jej nagadałaś
powiedzmy że było ok, choć dla mnie kapela do bani - grali same disko polo