|
Notka |
|
Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#2671 | |
Rozeznanie
|
Dot.: Mdłości w niepamięć puszczamy, na pierwsze ruchy czekamy - mamy IX/X :)
Cytat:
![]() ![]()
![]() |
#2672 |
Zakorzenienie
|
Ja też zaczęłam brać witaminy od 2 trymestru. Myślę, że bez sensu brać cokolwiek bez widzy lekarza a duphaston jest lekiem podtrzymującym z tego co pamiętam, więc jeżeli nie ma potrzeby to po co brać
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2673 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Ja nie biorę żadnych witamin, bo lekarz powiedział, że nie potrzeba. Biorę tylko duphaston(przepisany z potrzeby) i kwas foliowy
http://www.suwaczki.com/tickers/f2w3vfxm9jst8o15.png Edytowane przez kiciulec Czas edycji: 2011-03-30 o 11:37 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2674 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Na pierwszej wizycie gin zlecił mi Femibion N1 oraz magnez, które zażywałam do końca 13 tyg. Teraz mam już Femibion N2, również z polecenia lekarza. ![]() Profilu witaminowego nigdy nie miałam robionego, ale wyniki krwi mam jak zawsze rewelacyjne. Jednak pomimo tego zażywam witaminy i nie uważam, żebym robiła źle. W końcu są one przeznaczone dla nas, kobiet w ciąży ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2675 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() ![]() ![]() Jeśli lekarz Ci nie zalecił to decyzja już musi być Twoja ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
#2676 |
Zadomowienie
|
Myślę, że powinnaś zaufać swojemu lekarzowi, bo przecież zna się na rzeczy i zna Ciebie.
Każda z nas może mieć swoje zdanie na ten temat, ale jeżeli chodzi o leki i suplementację, zawsze staram się słuchać gina ![]() A duphaston stosuje się przy zagrożonej ciąży, więc powinnaś się cieszyć, że nie musiałaś go stosować ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2677 |
Zadomowienie
|
Caltea- to u Ciebie Femibion najtańszy.Ja płace 60 zł.
Cotynato-na all mam same pozytywne wypowiedzi, więc jakbym u Ciebie zamawiała, to byłas b. miła ![]() Możecie się śmiać ale od wczoraj dupa mnie boli( jakby kości?), tak samo krocze( takie napięcie?)taki dyskomfort dzisiaj czuje :/ miała któraś tak?
![]() |
#2678 |
Zakorzenienie
|
Luteinę i duphaston z tego co mi wiadomo bierze się na "podtrzymanie ciąży", dostarczenie progesteronu itp. Myślę, że jeżeli z dzidzią wszystko ok to takie leki nie służą. Witaminy z femibionu wg mnie są ciężkie do dostarczania w normalnej diecie ( przynajmniej u mnie) więc łykam.
|
![]() ![]() |
![]() |
#2679 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2680 |
Rozeznanie
|
Mam nadzieję że nie bedziecie mieć mi za złe
![]() Rekomendacje Polskiego Towarzystwa Ginekologicznego jasno określają: nie ma naukowych dowodów wskazujących na bezwzględną potrzebę podawania wszystkim ciężarnym witamin, minerałów i mikroelementów. Może to dziwić, bo wielu kobietom się wydaje, że potrzeba łykania tabletek w ciąży jest oczywista. Często te teorie podtrzymują lekarze, którzy kierują się zasadą: nie zaszkodzi i nie pomoże. W rzeczywistości kwestia powinna być rozpatrywana indywidualnie. Każda kobieta jest inna, przebieg ciąży także może się znacznie różnić. Inne potrzeby ma 40-latka, która jest w nieplanowanej ciąży bliźniaczej, a inne 25-latka, która przygotowywała się do ciąży od kilku miesięcy. Jeśli kobieta jest zdrowa, nie cierpi z powodu żadnych chorób przewlekłych, dobrze się czuje, nie wymiotuje, wyniki badań ma wzorcowe, a maluszek rozwija się prawidłowo – nie ma potrzeby łykania preparatów dla ciężarnych (wyjątkiem jest zażywanie kwasu foliowego). Najlepiej zdać się na zdrowy rozsądek. Ważne wskazania W pewnych okolicznościach zażywanie preparatów wieloskładnikowych dla ciężarnych jest potrzebne, a wręcz konieczne. Lekarz bez wahania zleci je, gdy ciężarna cierpi z powodu częstych wymiotów i braku apetytu, bo taka sytuacja grozi niedoborami żywieniowymi. Ryzyko deficytu jest także większe wówczas, gdy ciężarna: - zbyt słabo przybiera na wadze - jest w ciąży mnogiej -ma bardzo szczupłą sylwetkę - stosowała rygorystyczną dietę odchudzającą przed ciążą - jest w kolejnej ciąży pojawiającej się wkrótce po poprzedniej dla ciężarnych - cierpi z powodu przewlekłej choroby, która może zaburzać wchłanianie - stosuje ograniczenia w diecie spowodowane chorobami lub przekonaniami (alergiczka, wegetarianka) l ma wyniki badań lub objawy wskazujące na niedobory witamin lub minerałów (np. częste skurcze łydek lub anemia). Uwaga! Uwzględniając niezbyt urozmaiconą dietę i wzrost zapotrzebowania na witaminy i składniki mineralne w czasie ciąży, większość lekarzy zleca w II i III trymestrze ciąży preparaty wielowitaminowe. Kupując taki specyfik, koniecznie zadbaj o to, aby w jego składzie było żelazo, jod, cynk, a także mikroelementy: miedź, magnez, mangan, selen i molibden. |
![]() ![]() |
![]() |
#2681 |
Zakorzenienie
|
kapka. ja też tak mam, że czasami czuję jakby mi się kości wbijały w siedzenie i bolą. A mam teraz pupę dużą więc średnio rozumiem
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2682 | ||
Zadomowienie
|
![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() [QUOTE=Caltea;26051564]Witaj ![]() Spa82, Cotynato, Miss.hot, Gerdo, Acelinko no to sobie jeszcze chwilkę poczekamy ![]() ![]() no to czekamy ![]() ja witaminy łykam od 2 trymestru, mam nadzieję, że nie zaszkodzą, a pomogą ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
#2683 | |
Zakorzenienie
|
Hej dziewczyny. Jestem w pracy i dopiero udało m isię dorwać do kompa. Cały dzień za kierownicą. Głowa mi pęka
![]() ![]() ---------- Dopisano o 13:31 ---------- Poprzedni post napisano o 13:28 ---------- Cytat:
![]() ![]()
![]() ![]() |
![]() |
#2684 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2685 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() No ja z jednej strony wyniki mam dobre, dzidziolek rosnie jak na drozdzach ale jestem szczupla i boje sie, ze nie mam bogatego magazynu ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2686 | |
Zadomowienie
|
ja dzis sobie poszłam do gina bo byłam umowiona i patrze a na drzwiach taka wielka kartka ze gabinet nieczynny do odwołania
![]() ![]() ![]() kiciulec gratuluje ![]() ---------- Dopisano o 13:46 ---------- Poprzedni post napisano o 13:41 ---------- Cytat:
![]() ![]() w sumie to karmiła piersia i dzidzia była taka ze tak powiem "dorodna" grubsza niz inne dzieci ![]() ![]()
![]() ![]() |
![]() |
#2687 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2688 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Jednak nie będe wybielała, szkoda kasy ![]()
![]() ![]() |
![]() |
#2689 |
Wtajemniczenie
|
|
![]() ![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#2690 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() ![]() |
![]() |
#2691 | |||
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() A te naturalne sklepy to dar natury doslownie, odkad odkrylam rozne specyfiki w ogole przestalam kupowac zwykle kosmetyki, jedynie krem do twarzy, a praktycznie cala reszta mazidel naturalna - zadnych sztucznych peelingow, masek, balsamow, kremow na rozstepy, tonikow itp. Cytat:
Totalna fanka oleju arganowego ![]() Edytowane przez Sharifa Czas edycji: 2011-03-30 o 13:04 |
|||
![]() ![]() |
![]() |
#2692 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Co do tabletek - w pierwszej ciąży miałam anemię i musiałam brać, teraz biorę już od I trymestru(zalecenie gina) bo zaszłam w ciążę zaraz po pierwszej i do tego jeszcze karmiąc piersią, więc organizm jest spustoszony. Ale jakby mi lekarz nie kazał brać to sama bym nie brała |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2693 | |||
Zakorzenienie
|
Ciężko Was nadrabiać. Lapek mi szwankuje (pieprzona Vista
![]() Witam nowe mamucie ![]() ![]() Z jednej strony chciałabym ale z drugiej mam nadzieję, że jak zacznę się mobilizowac do wychodzenia do pracy to może przestanę myśleć o mdłościach, zmęczeniu etc. ![]() ![]() Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Cytat:
Cytat:
![]() ![]() 3mam kciuki kochana ![]() Odezwij się szybciutko co i jak!!!! |
|||
![]() ![]() |
![]() |
#2694 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]() mi lekarz zalecił brac witaminy od II trymestru (w sumie kazdej ciezarnej zalecił) narazie bede brała co 2 dzien i zobacze jak bedzie w wynikami bo ja narazie były bardzo dobre ![]()
![]() ![]() |
![]() |
#2695 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() Dziś wizyta za godzinke mam "niby" ale pewnie się opóźni ze 2 godz ![]() ![]() ![]() Cały czas mam uczcucie że mi krew z nosa poleci ![]() Czy u was też dziś tak ciepło, wręcz cieplej na dworze niż w domu ![]()
![]() Edytowane przez MalgosiaM8 Czas edycji: 2011-03-30 o 13:30 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2696 | |||
Zadomowienie
|
Cytat:
A czy tak optymistycznie podchodziłyśmy do ciąży od samego początku? Niektóre pewnie tak, ale ja na przykład bałam się zacząć pisać w tym wątku, żeby czasem nie zapeszyć (chociaż w zabobony nie wierzę). Początki pierwszej części wątku mówią same za siebie: większość z nas się bała, że coś może pójść nie tak, choć każda z nas starała się myśleć optymistycznie. Cytat:
![]() A mnie boli kość ogonowa (czyli ![]() ---------- Dopisano o 14:42 ---------- Poprzedni post napisano o 14:39 ---------- Cytat:
![]() ![]() A cieplutko baaardzo ![]() Idę sobie kupić śliczne balerinki (niestety w kozaczkach ![]() ![]() |
|||
![]() ![]() |
![]() |
#2697 |
Zakorzenienie
|
Wczoraj pokłóciłam się z tż. Kolejny raz poruszył temat wyjazdu za granicę
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]()
![]() |
#2698 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2699 | |
Zadomowienie
|
niutek - ja ostatnio zamawiałam tuniki z MagneticFashions z allegro po 25zl przyszly po 2 dniach. Dziś właśnie sobie 1 założyłam
![]() kapka - mi sie udało w weekend kilka krzyzykow postawić, może nareszcie skończe robótkę zaczętą na wiosnę w zeszłym roku :P bianeczka - a kwas foliowy bierzesz? Ja zaczęłam brać w 2 miesiącu, bo nie wiedziałam, a podobno dobrze juz przed ciażą brać. Innych leków nie mam bo lekarka twierdzi, że narazie nie potrzeba bo wszystkie wyniki mam dobre. Na szczęście mój by tego nie zrobił. Nawet rzucił kapelę weselną w której dorabiał, tłumącząc się szefowi, że nie chce skończyć jak jego ojciec który w latach 80`tych klezmerzył w Szwecji a dziecka prawie nie widział. A jego próby to tylko 1 wieczór tygodniowo, a mimo to sam zrezygnował. MalgosiaM8 - z tymi atakami wymiotnymi to też tak miałam, nigdy nie doszło do skutku - z tydzień temu przeszło. Od soboty do wczoraj tez mi z nosa krew ciekła - ale tylko rani i delikatnie. Po wyczyszczeniu noska przechodziło, a z 30 minut później leciała mi taka woda zamiast kataru, ale tylko z 10 minut i przechodziło. Cały dzień nic. Dziś nie zauważyłam. narazie zwalilam to na przemeczenie i ciągłą gonitwę. W zasadzie to powinnam wychodzić już z pracy, ale widze że nici z tego i pewnie jeszcze z godzine posiedzę ![]() cotynato - co studiujesz, bo jakiś ciekawy tytuł wykładów widziałam ---------- Dopisano o 15:00 ---------- Poprzedni post napisano o 14:55 ---------- Cytat:
Mam na imię Dominisia ale mama mówi na mnie "Paszczak" bo ciągle bym coś jadła: mleczko, śpioszki. Tatę też czasem podgryzam, ale on mleka nie daje ![]() ![]() Edytowane przez 81gosia Czas edycji: 2011-03-30 o 14:04 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2700 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 20:17.