Mamusie listopad-grudzien 2011 - Strona 90 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Odchowalnia - jestem mamą

Notka

Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2012-05-14, 08:53   #2671
Bahamadia_25
Zakorzenienie

Dot.: Mamusie listopad-grudzien 2011

Cytat:
Napisane przez princessskaa Pokaż wiadomość
O kurczę, to rozpusta weekendowa Ale wiesz, mamy przeciez opraowany program spalania - wózek i w drogę Ja dzisiaj po śniadaniu zjadłam ciasto z truskawkami, tż mi taki kawałek ukroił, że głowa mała, ale zjadłam aż mi się uszy trzęsły

To ja tak miałam jak mi ukroił kawałek pizzy, a raczej kawał mówie oj za duży, chce mniejszy, przesadziłeś, a zjadłam i patrzyłam aby drugi dokroić

Tak tak, dzisiaj spalanie. Pogoda jest lepsza więc lecimy po 13. Zaraz zrobię małemu budyń na drugie śniadanie, o 13 zupa i lecimy
Bahamadia_25 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-05-14, 08:56   #2672
owieczka86
Zadomowienie

witam

Od wczoraj Filipek robi duużo kupek, niektóre normalne niektóre luźne jak biegunka od czego to moze być??? czy to moze przed wychodzeniem ząbków?? jeśli to się utrzyma nadal jadę do lekarza... żadnych innych objawów nei ma
owieczka86 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-05-14, 08:59   #2673
elf27
Zadomowienie

biegunka często towarzyszy ząbkowaniu, ale te kopce są wodniste i wsiąkają w pieluchę? ile ich robi?
u nas kupek nawet 4 dziennie różnej konsystencji w zależności od tego ile razy dam wodę i co wprowadzam do diety, jak nie ma innych objawów typu ból brzusia czy gorączka to raczej nie ma co panikować

Edytowane przez elf27
Czas edycji: 2012-05-14 o 09:01
elf27 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-05-14, 09:01   #2674
saaraa_lub
Rozeznanie

Mamy piekące ciasta, macie moze jakiś przepis na PROSTE ciasto z rabarbarem?Mamy rabarbar a ja za czesto chodzę do barku po słodyczeMoze bym coś upiekła ale ja niestety raczej beztalencie kulinarne.
saaraa_lub jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-05-14, 09:02   #2675
elf27
Zadomowienie

250 g margaryny
1 szklanka cukru
3 łyżki wody
2 jaja
2 szklanki mąki pszennej
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
rabarbar

Margarynę z cukrem i wodą rozpuścić w rondelku (nie gotować).
Po przestudzeniu dodać jajka, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i dokładnie zmiksować.
Ciasto wylać na wysmarowaną tłuszczem i wysypaną bułką tartą lub mąką średniej wielkości prostokątną blachę.
Na wierzchu delikatnie poukładać obrane i pokrojone w cząstki owoce. Najsmaczniejsze ciasto wychodzi chyba z rabarbarem albo wiśniami, ale mogą to też być jabłka, cząstki brzoskwiń lub owoce mieszane. Układamy je w niewielkich odstępach od siebie, tak aby ciasto miało szansę wyrosnąć.
Pieczemy je na złoty kolor w temperaturze ok. 180-200 stopni.
Gotowe obficie posypujemy cukrem pudrem. Jest smaczne na ciepło i na zimno.
Stary 2012-05-14, 09:04   #2676
saaraa_lub
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez elf27 Pokaż wiadomość
250 g margaryny
1 szklanka cukru
3 łyżki wody
2 jaja
2 szklanki mąki pszennej
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
rabarbar

Margarynę z cukrem i wodą rozpuścić w rondelku (nie gotować).
Po przestudzeniu dodać jajka, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i dokładnie zmiksować.
Ciasto wylać na wysmarowaną tłuszczem i wysypaną bułką tartą lub mąką średniej wielkości prostokątną blachę.
Na wierzchu delikatnie poukładać obrane i pokrojone w cząstki owoce. Najsmaczniejsze ciasto wychodzi chyba z rabarbarem albo wiśniami, ale mogą to też być jabłka, cząstki brzoskwiń lub owoce mieszane. Układamy je w niewielkich odstępach od siebie, tak aby ciasto miało szansę wyrosnąć.
Pieczemy je na złoty kolor w temperaturze ok. 180-200 stopni.
Gotowe obficie posypujemy cukrem pudrem. Jest smaczne na ciepło i na zimno.
Dziękuję bardzo, wyglada na proste, wieczorem piekę!
Stary 2012-05-14, 09:06   #2677
Aniolina
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez szukamprawdy Pokaż wiadomość
Dziewczynki, to mój drugi nick, bo najprawdopodobniej jestem podczytwana u nas noc znów skończyla sie po 4 rano wiec dziecię drzemie, ile? Nie wiadomo.
Zadam być może durne pytanie, po czym poznać, ze związek to fikcja? Jak określić ile jest miłóści a ile tylko przyzwyczajenia? Coraz bardziej zastanawiam sie nad końcem i nie wiem jak mam to określić, co jest i pozostało.

Cytat:
Napisane przez Oliveira79 Pokaż wiadomość
musze isc zaklepac termin chrztu - myslimy o poczatku czerwca, ale jakos nie chce mi sie za to zabierac poza tym mamy dwa wesela (23 czerwca i 7 lipca)

bedziemy robic w knajpie - na 13 osób (+- 1); jakos nie usmiecha mi sie stanie przy garach jak wszyscy beda sie bawic i biesiadowac (oczywiscie moja mama i tesciowa na pewno by pomogly, ale jakby nie było trzeba nad wszystkim czuwac i pilnowac) poza tym mieszkamy w bloku a ja nie lubie takich calodniowych spędów rodzinnych - zwłaszcza u mnie w mieszkaniu a tak po obiedzie i deserku zabieramy do siebie tylko chrzestnych - nie to że nie lubie kogoś z naszej rodziny, czy coś, po prostu to jest święto Bianki i ona jest w tym dniu najważniejsza, a jak w domu bedzie gwar, glosno, to ja sie bede denerwowac, a wiadomo sfrustrowana matka, to i nieszczesliwe dziecko
tez mamy wesele 23.06 i 7.07 i jeszcze 2 panienskie przy tym

Cytat:
chyba nie zakumałabym

zaczynam dzisiaj jaglankę - dać parę łyżeczek zamiast dania obiadkowego? głupieję z tym rozszerzaniem
na tym etapie to kaszke podaje sie oprocz obiadku, wiec dziec ma jesc obiadek warzywny, deserek owocowy i porcje kaszki- 3 rozne posilki. Chyba, ze tylko chcesz przetestowac, to tez mozesz dodac do obiadku.
Cytat:
hehe racja bo ja oprócz tego na kolację zjadłam 11 rogali to przynajmniej się oczyszczę

zajrzyjcie do klubu
11?? wow
Cytat:
Napisane przez saaraa_lub Pokaż wiadomość
Mamy piekące ciasta, macie moze jakiś przepis na PROSTE ciasto z rabarbarem?Mamy rabarbar a ja za czesto chodzę do barku po słodyczeMoze bym coś upiekła ale ja niestety raczej beztalencie kulinarne.
ja polecam to, ale Ty chyba beznabialowa jestes to z margaryna pewnie nie bedize takie dobre.
http://www.kwestiasmaku.com/blog/fil...4240a0-173.php
Aniolina jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-05-14, 09:07   #2678
owieczka86
Zadomowienie

Cytat:
biegunka często towarzyszy ząbkowaniu, ale te kopce są wodniste i wsiąkają w pieluchę? ile ich robi?
u nas kupek nawet 4 dziennie różnej konsystencji w zależności od tego ile razy dam wodę i co wprowadzam do diety, jak nie ma innych objawów typu ból brzusia czy gorączka to raczej nie ma co panikować
niektóre wsiąkają w pieluszkę a niektóre są "normalne" i czarne bo bierze żelazo, a jeszcze inne są luźne ale nie wsiąkające.... gorączki nie ma,brzuszek nie boli.Wczorja było około 6 ale nei wszytskie luźne a czasem ma tylko troszkę-chyba nawet tego kupką nie można nazwać...
owieczka86 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-05-14, 09:07   #2679
glamourous
Zakorzenienie

.
Stary 2012-05-14, 09:08   #2680
saaraa_lub
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez Aniolina Pokaż wiadomość
ja polecam to, ale Ty chyba beznabialowa jestes to z margaryna pewnie nie bedize takie dobre.
http://www.kwestiasmaku.com/blog/fil...4240a0-173.php
Ja nie mogę w zasadzie tylko mleka pić nawet kropli do kawy, przetwory mleczne przechodzą juz sama tego nie czaję.
Mały wzywa....
Stary 2012-05-14, 09:09   #2681
goldika
Zakorzenienie

zamowilam mlodemu mleko 2. W srode idziemy na szczepinie to zapytam kiedy i jak wprowadzic bo w niedziele 6mcy stuknie mlodemu
goldika jest offline Zgłoś do moderatora  

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2012-05-14, 09:09   #2682
ja_dalia
Wtajemniczenie

witamy rano

Cytat:
Napisane przez szukamprawdy Pokaż wiadomość
Na drugim nicku bede sie udzielać w sprawach ogólnych
Nie wiem co do mnie czuje bo nic nie mówi, dziecko jest też dla niego tylko dodatkowym obowiązkiem, odkąd jest dziecko, nie ma wogole nas, nigzie nie byliśmy przez ten czas razem, nic nie robimy wspólnego, byliśmy az 1 raz na wspólnym spacerze, nie mamy zadnego zdjęcia razem z dzieckiem, ma do mnie pretensje ze jak zaszłam w ciąze to skoczyła mi sie praca i nie pracuje, ze powinnam znalezc dziecku opiekę ( w npostaci mojej mamy któa pracuje ) i isc do pracy...
dzis daje nam ostatnią szanse na rozmowę o ile łaskawie bedzie miał chęc na takie bzdury bo jak zawsze wymyślam...

kochana ja rozstałam się z żulem jeszcze w ciąży i powiem Ci że nie żałuje... mimo że nie jesteśmy razem wciąż są jakieś jazdy :/ ale chociaż już inaczej na to patrze i do tego podchodze...

nie powiem Ci jaką decyzje podjąć bo sprawa każda jest indywidualna i trudna... ale fakt- czasem lepiej samej, bo wiesz że nie możesz na kogoś liczyć, niż z kimś i łudzić się, szarpać itd....

mam nadzieje że wszystko Ci się ułoży, w jedną bądź drugą strone trzymam moooocno kciuki !

Daniel Fasolek w drodze

Edytowane przez ja_dalia
Czas edycji: 2012-05-14 o 09:14
ja_dalia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-05-14, 09:15   #2683
Aniolina
Rozeznanie

aa mola w askocie te kaszki holle sa po 13.20 zl, patrzac po allegro to dosyc dobra cena

a my chcemy kupic spacerowke na wakacje, chcemy by byla dosyc lekka, no ale dla takiego malego dziecka musi meic jednak dosyc twarde plecy, myslimy nad takimi:
http://www.ceneo.pl/1505995s espiro magic
albo inglesina trip
http://www.ceneo.pl/2142213s
co myslicie? a moze ktos ma jakis fajny wozeczke, lekki z twardymi plecami do 1000 zl?
Aniolina jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-05-14, 09:19   #2684
Oliveira79
Zadomowienie

Cytat:
tez mamy wesele 23.06 i 7.07 i jeszcze 2 panienskie przy tym

cóz za zbieg okoiczności a może my się razem będziemy bawić? gdzie te Twoje wesela? u mnie jedno pod ZGóra a drugie w poznańskim.

Oliveira79 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-05-14, 09:26   #2685
princessskaa
Wtajemniczenie

W sprawie problemów relacji męsko-damskim to myślę, że nic tu nie pomoże prócz szczerej, może i bolesnej rozmowy.. Nie warto udawać, że nie ma problemu i dusić w sobie emocji.. Ale bez krzyków i ataku, trzeba porozmawiać spokojnie.. Żeby ta druga połowa też się otworzyła, a nie tylko odpierała atak.. Wiem, łatwo się mówi, ciężej wykonać..

---------- Dopisano o 10:26 ---------- Poprzedni post napisano o 10:23 ----------

Cytat:
Napisane przez ja_dalia Pokaż wiadomość
ale fakt- czasem lepiej samej, bo wiesz że nie możesz na kogoś liczyć, niż z kimś i łudzić się, szarpać itd....
Popieram Po co żyć z byle jakim żulem.. Już lepiej być samej, może za jakiś czas, jak zagoją się rany, na horyzoncie pojawi się ten ktoś
princessskaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-05-14, 09:36   #2686
Oliveira79
Zadomowienie

Cytat:
aa mola w askocie te kaszki holle sa po 13.20 zl, patrzac po allegro to dosyc dobra cena

a my chcemy kupic spacerowke na wakacje, chcemy by byla dosyc lekka, no ale dla takiego malego dziecka musi meic jednak dosyc twarde plecy, myslimy nad takimi:
http://www.ceneo.pl/1505995s espiro magic
albo inglesina trip
http://www.ceneo.pl/2142213s
co myslicie? a moze ktos ma jakis fajny wozeczke, lekki z twardymi plecami do 1000 zl?
zobacz sobie tego CM GT, wprawdzie troche droższy ale wyglada na to ze jest leciutki i swietnie sie sklada (obejrzyj filmik) poza tym ma duze siedzisko, ktore rozkłada sie do lezenia.
http://ekowozki.pl/Wozki-spacerowe/City-Mini-GT.html

Albo CM, troche tanszy i powiem szczerze nie przygladałam sie czym zasadniczo rózni sie od GT, ale jeden i drugi wyglada fajnie no i skladaja sie ewelacyjnie.

http://ekowozki.pl/manufacturer/Baby...City-Mini.html

Stary 2012-05-14, 09:40   #2687
nettka_
Zadomowienie

Witam witam i o zdrowie pytam? heeh

Seona jakoś szczególnie nie dbam o zęby.Myje dwa razy dziennie i to by było na tyle. Kawy nie pije...jedynie okazjonalnie, herbatę piję. Słodyczy jem bardzo dużo
Moja mama mówi ,że mam mocne zęby po mojej babci.

Domi weselicho na 70 osób nie za duże nie za małe takie w sam raz
Ogólnie mamy ślub cywilny ale też chcę wesele

Baha wypróbuj Plancete naprawdę jest suuuper. Czytałam na innym wizażowym wątku i każdy był zadowolony

Edytowane przez nettka_
Czas edycji: 2012-05-14 o 09:42
nettka_ jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-05-14, 09:50   #2688
elf27
Zadomowienie

ANIOLINA wiem, ze już powinien mieć 3 posiłki, ale skoro tak reaguje to nie chcę się spieszyć bo po co- żeby mu krzywdę zrobić? niech układ pokarmowy dojrzeje, wiadomo u alergika wolniej rozszerzanie przebiega i trudniej,z azs powinno się zaczynać podobno od 7go mca - tak radziła alergolog

OWIECZKO długo bierze żalżelazo? bo po tym też mogą być biegunki
Stary 2012-05-14, 09:54   #2689
goldika
Zakorzenienie

Elfie 3 posilki inne niz mleko dziecko powinno dostawac? od ktorego miesiaca skonczonego?

wczoraj mlody wsunal na obiadek rosolek sloiczkowy, ale Tz go karmil jak mnie nie bylo. Ciekawe czy zje dzis ode mnie juz naewt myslalam zeby rozcienczyc i podac z butli.

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2012-05-14, 10:08   #2690
Bahamadia_25
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez nettka_ Pokaż wiadomość
Witam witam i o zdrowie pytam? heeh

Seona jakoś szczególnie nie dbam o zęby.Myje dwa razy dziennie i to by było na tyle. Kawy nie pije...jedynie okazjonalnie, herbatę piję. Słodyczy jem bardzo dużo
Moja mama mówi ,że mam mocne zęby po mojej babci.

Domi weselicho na 70 osób nie za duże nie za małe takie w sam raz
Ogólnie mamy ślub cywilny ale też chcę wesele

Baha wypróbuj Plancete naprawdę jest suuuper. Czytałam na innym wizażowym wątku i każdy był zadowolony

ok a po jednym opakowaniu już są efekty...?

dzisiaj robie ciasteczka francuskie z brzoskwiniami

Dziewczyny wklejajnie przepisy do klubu
Stary 2012-05-14, 10:10   #2691
goldika
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Bahamadia_25 Pokaż wiadomość
ok a po jednym opakowaniu już są efekty...?

dzisiaj robie ciasteczka francuskie z brzoskwiniami

Dziewczyny wklejajnie przepisy do klubu
ale jestem zla bo kilka dni temu ta placenta byla na gruponie po 39zl a na allegro 79 zastanawialam sie czy kupic ale nie znalazal jej na KWC wiec sobie odpuscilam
Stary 2012-05-14, 10:15   #2692
ja_dalia
Wtajemniczenie

Elfie 3 posiłki ???? bosh to wyrodna matka ze mnie ... bo młoda tylko na cycu, od czasu do czasu jej cos przygotuje ... ja sie chyba do rozszerzania nie nadaje... sama jestem nieogarnieta w takich sprawach a teraz jeszcze pamietac zeby codziennie dac dziecku to czy tamto .... szoook... mozed moje dziecie to przeżyje...

a mam jeszcze pytanie- bo mam probke tej kaszki nestle ze śliwka i tam jest podane zeby to rozrobić z mlekiem... a mozna z wodą? bo ja mleka nie mam, a młoda mm nie tknie ...

Daniel Fasolek w drodze

ja_dalia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-05-14, 10:18   #2693
zmyslkobiety
Rozeznanie

GG do zmyslkobiety

hej
widze ze wszyscy dostali z nestle kaszkę z śliwką
kurde laski albo sie strułam, albo wychodzi mi 5 dzień brania tablet anty, tak mnie czyści ze szok i bulgota heh

http://www.suwaczki.com/tickers/relguay3w0a6i2sn.png

http://s2.pierwszezabki.pl/046/0462819b0.png?8210
zmyslkobiety jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-05-14, 10:20   #2694
OlusiaS
Wtajemniczenie

my tez jemy 3 posilki.Rano kleik z owocami,obiadek i kaszka na kolacyjke
OlusiaS jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-05-14, 10:20   #2695
truscafka
Zadomowienie

hej dziewczyny !

baaaardzo dawno się nie odzywałam bo najprawdziwiej w świecie nie miałam czasu
trochę się posprzeczaliśmy z tżtem - były 3 ciche dni :/ jest juz w miarę ok, ale nie do końca.....

w czwartek byliśmy na szczepieniu - 3 dawka 5w1
mały waży 10,2
mierzy 73 cm

Pan dr zapytał mnie jak go karmię , że tak rośnie... A ja bardzo przestrzegam tego aby go nie przekarmiać - dostaje 4x 150ml na dobę i jeden obiadek ....
Był zaskoczony, stwierdził że to geny i powiedział że damy chłopcu spokój
jest zdrowiutki

75, 0 kg < ~~~~ jest 11.04
72,0
70,0
68,0
66,0
64,0
62,0
60,0
truscafka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-05-14, 10:22   #2696
Bahamadia_25
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez goldika Pokaż wiadomość
ale jestem zla bo kilka dni temu ta placenta byla na gruponie po 39zl a na allegro 79 zastanawialam sie czy kupic ale nie znalazal jej na KWC wiec sobie odpuscilam

no to faktycznie, porażkę strzeliłaś
trzeba patrzeć, może jeszcze się pojawi

---------- Dopisano o 11:22 ---------- Poprzedni post napisano o 11:20 ----------

Cytat:
Napisane przez truscafka Pokaż wiadomość
hej dziewczyny !

trochę się posprzeczaliśmy z tżtem - były 3 ciche dni :/ jest juz w miarę ok, ale nie do końca.....

mały waży 10,2
mierzy 73 cm

Pan dr zapytał mnie jak go karmię , że tak rośnie... A ja bardzo przestrzegam tego aby go nie przekarmiać - dostaje 4x 150ml na dobę i jeden obiadek ....
jest zdrowiutki

Myślałam dzisiaj o Tobie pracusiu

dla Szymka za piękną wagę, idą z Michałem łeb w łeb
Stary 2012-05-14, 10:23   #2697
Oliveira79
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez ja_dalia Pokaż wiadomość
Elfie 3 posiłki ???? bosh to wyrodna matka ze mnie ... bo młoda tylko na cycu, od czasu do czasu jej cos przygotuje ... ja sie chyba do rozszerzania nie nadaje... sama jestem nieogarnieta w takich sprawach a teraz jeszcze pamietac zeby codziennie dac dziecku to czy tamto .... szoook... mozed moje dziecie to przeżyje...

a mam jeszcze pytanie- bo mam probke tej kaszki nestle ze śliwka i tam jest podane zeby to rozrobić z mlekiem... a mozna z wodą? bo ja mleka nie mam, a młoda mm nie tknie ...

moja tez tylko na cycu i raz dziennie pół słoiczka jakiejs nowosci, ale to w sumie dopiero od kilku dni wiec do tej pory tylko marchewy spróbowała (dzisiaj dynia z ziemniakami)

tez mam te probke, jeszcze nie robilam ale wydaje mi sie ze to tylko na mleku mozna

Stary 2012-05-14, 10:26   #2698
goldika
Zakorzenienie

het Tru
mam nadzieje, ze z Tz sie ulozy tak jak powinno.
Chlopca to masz sporego

---------- Dopisano o 11:26 ---------- Poprzedni post napisano o 11:24 ----------

Dalia mi sie wydaje, ze jak na mleku to na mleku

Baha a ja wcieram sobie w sklap Jantar i mam sporo babyhair, kosztuje 10zl, mozna na doz-zie zamowic ale rzadko dostepny, akurat jest: http://www.doz .pl/apteka/ p1300-Farmona_Jantar_odzywka_do _wlosow_z_bursztynem_100_ ml
usun spacje z linka
nadal wypadaja ale rosnie sporo nowych wloskow.
Stary 2012-05-14, 10:29   #2699
Oliveira79
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez truscafka Pokaż wiadomość
hej dziewczyny !

mały waży 10,2
mierzy 73 cm

jest zdrowiutki
gratki dla Szymusia za imponujący wzrost

my w ten czwartek tez wybieramy sie na 3 dawkę 5w1 i pneumo

Edytowane przez Oliveira79
Czas edycji: 2012-05-14 o 10:30
Stary 2012-05-14, 10:30   #2700
glamourous
Zakorzenienie

A ja jestem pelna podziwu dla bahy tu dziewczyny sie trzaskaja jakie kaszki, gluty, mm, temat rozszerzania diety i kup po nich od miesiecy codziennie walkowany a ona spokojnie daje jajko i bulke podoba mi sie takie podejscie zdroworozsadkowe

Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości