|
|||||||
| Notka |
|
| Ginekologia Miejsce, w którym rozmawiamy o ginekologii. Tutaj znajdziesz pytania i odpowiedzi związane ze zdrowiem intymnym kobiety. Rozmawiamy np. o antykoncepcji. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#2671 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Dot.: Grzybica pochwy - wątek zbiorczy, cz. 3
Cytat:
Ja na chlamydie robilam, nie mam tutaj dostaje sie 1 tabletke, ktora od razu dziala, ewt 5 tabletek na 5dni.. Chyba bym wolala chlamydie, bo latwiej wyleczyc..---------- Dopisano o 10:54 ---------- Poprzedni post napisano o 10:54 ---------- Cytat:
Wlasnie wiem.. Ale nie chcieli nic dac, powiedzieli, ze faceci raczej nie miewaja grzybicy :/
|
|
|
|
#2672 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#2673 | |||
|
Przyczajenie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 12:07 ---------- Poprzedni post napisano o 12:04 ---------- Cytat:
---------- Dopisano o 12:10 ---------- Poprzedni post napisano o 12:07 ---------- Chlamydię byś wolała?Brrrrrr...nie ma szans na wyleczenie w 5 dni chyba,że mały poziom jest,jak duża to minimum 21.Ludzie to cholerstwo leczą latami,sieje spustoszenie w organiźmie,wykańcza stawy,prowadzi do niepłodności a nawet do stwardnienia rozsianego.Pewnie na 5 dni dają Summamed,ale potem trzeba jeszcze Doksycyklinę dłużej,bo inaczej tylko się ją uśpi. ---------- Dopisano o 12:12 ---------- Poprzedni post napisano o 12:10 ---------- Cytat:
|
|||
|
|
|
|
#2674 |
|
Przyczajenie
|
Cięzko mi znaleźć jakiekolwiek informacje na temat mojego problemu, bo nawet nie wiem czym on jest. Moja ginekolog zupełnie go zbagatelizowała, przepisała gynalgin z mycosystem na NAWET-NIE-POWIEDZIAŁA-CO (miałam grudki w wydzielinie więc co najmniej grzybica), poza tym potraktowała mnie jak puszczalską smarkulę i nie chciała wierzyć na słowo (w życiu już do niej nie pójdę). Potem wypadły święta, potem tułałam się dosłownie po rodzinie i znajomych i dopiero niedawno gdzieś osiadłam, zarejestrowałam się do ginekologa ale czekać muszę jeszcze miesiąc na wizytę.
Mój problem to przedziwaczne uczucie, które najpierw pojawiło się w okolicy cewki i promieniowało do ujścia pochwy i do łechtaczki. To był pierwszy sygnał że coś jest nie tak, dopiero wtedy zauwazyłam nieprawidłowości w pochwie i poszłam do wspomnianej pani-okropnej. Było to jakieś 3 miesiące po wyleczeniu pierwszej w życiu grzybicy pochwy. Wtedy czułam coś podobnego, ale pomogła furagina (3x1 przez ledwie kilka dni, przeszło, zostały tylko objawy grzybisy przy ujściu pochwy którą dobiłam wtedy clotrimazolem w tabletkach). Skoro wtedy okazało się że to grzybica, to te 3 m-ce później nawet nie brałam furaginy tylko od razu marsz do gina, ale musiałam tydzień czekać na okres. Tydzień z tym strasznym uczuciem. Potem cała seria gynalginu + mycosyst (1-3-5 dzień potem co tydzien). Wydzielina w normie, ale przez święta i przeprowadzki nie mogłam tego skontrolować. Uczucie w cewce zostało. Miesiąc później nadal jest, w końcu stać mnie na lactovaginal. Pierwsza aplikacja, patrzę - znowu grudki. Umówiona jestem na marzec... Więc gynalgin jeszcze raz, tym razem z domowej apteczki (5 dni), właśnie go skończyłam. Uczucie pozostało niezmiennie od niemal 2 miesięcy. Co prawda jest poprawa, bo są przebłyski gdy go niemal nie czuję, ale ciągle gdzieś jest. Teraz tak... uczucia nie da się do niczego porównać. Miałam co najmniej 2 razy zapalenie dróg moczowych + początki nawrotów wygonione ziołowymi suplementami z żurawiną, zawsze zaraz po okresie bo wtedy jestem najsłabsza. Jednak to uczucie nie jest takie samo! Nie jest to parcie na pęcherz, w ogóle nie czuję nic w pęcherzu tylko przy samym ujściu cewki. Jedyne co je łączy to wrażenie, że jak wyjdę do łazienki to mi przejdzie. Niestety po oddaniu moczu jak również po wzięciu prysznicu (nawet nie stosuję żadnych żelów intymnych, tylko płukam lekko wodą) uczucie się nasila i trwa tak jakiś czas, nawet do godziny, potem czasem przechodzi a czasem pozostaje takie przyćmione. Ni to ból, ni to parcie, ni otarcie, ni pieczenie... Po prostu takie uczucie, dyskomfort, które kojrzy mi się ze słowem "zmęczenie". Na początku, 2 m-ce temu było o wiele bardziej intensywne i nawet przypominało stymulację, ale że było negatywne to o podnieceniu nie było mowy Czasami, ale tylko CZASAMI (bo w większości przypadków jest tylko gorzej), prosta masturbacja sprawia że uczucie przechodzi na dłuższy czas, tak jakby rozładowywało to napięcie. Ale nie jest to żadne rozwiązanie...CZY KTOŚ MIAŁ COŚ PODOBNEGO? Nie wiem co robić, co myśleć, do jakiego lekarza się udać... nie mam pieniędzy i muszę wiedzieć co robić, nie stać mnie na tułanie się autobusami po lekarzach którzy mi nie pomogą i kupowanie leków które nic nie dadzą. Brałam w okolicy świąt furaginę już po skończeniu gynalginu ale nie pomagała. Teraz znowu biorę (wtedy uro intima, teraz urofuraginum) ale nie ma widocznej poprawy. Codziennie 3 tabletki żurawinowe od ponad miesiąca. Dużo piję. To uczucie mnie wykańcza psychicznie, nie mogę nic robić, rozprasza mnie to, demotywuje i wysysa jakąkolwiek radość z życia... |
|
|
|
|
#2675 |
|
Przyczajenie
|
Dziękuję za odpowiedź
|
|
#2676 |
|
Przyczajenie
|
Niebieskaherbata - też przeszłam przez chamskich ginekologów, dopiero ta u której się leczę od pół roku bierze sprawę na poważnie i robi mi posiewy. Mam problem z cewką głównie, nie piecze mnie pochwa... piecze mnie cewka, czasem to taki stały ból, bo to badziewie z pochwy przechodzi do cewki i powoduje nawet zapalenie. :/ U mnie już dwa razy wywołało silne zapalenie dróg moczowych, aż wyłam z bólu dosłownie :/ Ból pochwy przy jej zapaleniu to pół biedy, najgorzej z tą cewką, bo jest tak blisko położona. Już się tyle namęczyłam... Tyle razy płakałam mojemu chłopakowi w ramię, że mam już dość. Przyzwyczaiłam się trochę do tego stanu rzeczy, bo leci już drugi rok jak mam ten problem... przerażająca sprawa. Muszę spróbować tego kwasu borowego i masła kokosowego nierafinowanego. Olej z oregano też jest dobry, ale drogi. Zobaczymy jak to będzie, już trzy leki mi nie pomogły... Łączę się z Wami z bólu, nie sądziłam, że kiedyś mnie takie coś dopadnie.
A jeszcze co do problemu z tą cewką to idź do urologa na wymaz z cewki, albo zapytaj ginekolog czy ci zrobi, bo moja lekarka mi powiedziała, że jak będę chciała wymaz z cewki to mi zrobi. Edytowane przez ladyanna12 Czas edycji: 2015-01-29 o 03:15 |
|
|
|
|
#2677 |
|
Raczkowanie
|
grzybica pilne:)!!!
Dziewczyny mam takie pytanie bo bardzo często nawracają mi grzybice mam zamiar na własną ręke zrobić sobie badania tylko jakie? Posiew, wymaz? to jest to samo? a czuje że znowu to mam...Tylko wziełam wczoraj provag i boje się że wyjdzie dobrze badanie przez provag a nie jest dobrze bo znowu mnie swedzi... i czy mogę najpierw zrobić badanie a później iść do ginekologa z tym?
|
|
#2678 |
|
Raczkowanie
|
Ja polecam książkę Andrzeja Janusa "Nie daj się zjeść grzybom Candida" - bardzo dobrze opisany problem grzybic. Autor zwraca uwagę, iż kluczem do "wyjścia" z grzybicy jest jedynie... dieta i zdrowy tryb życia. Sama widzę, że to prawda - wszystko zależy od mojej diety, gdy podjadam za dużo słodyczy, (cukier to pożywka dla drożdży) to mam nawrót choroby. Polecam lekturę tej książki, bardzo mi pomogła. Głowa do góry - będzie dobrze, tylko trzeba się trzymać zasad zdrowego żywienia
|
|
#2679 | |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: grzybica pilne:)!!!
Cytat:
Autorko- chyba najpierw musisz iść do lekarza po skierowanie, może zleci jeszcze jakieś inne badania. No i zero cukru. |
|
|
|
|
|
#2680 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#2681 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
|
#2682 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
|
#2683 | |||
|
Przyczajenie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 14:34 ---------- Poprzedni post napisano o 14:31 ---------- Cytat:
---------- Dopisano o 14:36 ---------- Poprzedni post napisano o 14:34 ---------- Cytat:
|
|||
|
|
|
|
#2684 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
48 h od środków dopochwowych typy probiotyk czy jakiś wspomagacz jak provag. 14 dni trzeba zachować od ostatniej leczniczej globulki (przepisanej przez lekarza).
|
|
|
|
|
|
#2685 |
|
Raczkowanie
|
Ja tylko wczoraj brałam 1 tabletkę provagu doustmie... czyli wystarczy 48 h?
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
|
|
#2686 |
|
Przyczajenie
|
Doustnie wystarczy 48 h dopochwowo 14 dni
|
|
|
|
|
#2687 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
|
#2688 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
W Norwegii. Ja znam duzo osob, ktore mialy chlamydie (tutaj chyba jest najwyzsza liczba zachorowan na nia) i kazdy w kilka dni wyleczyl, ogolnie jest tu uwazana za powrzechnia i niegrozna. Ja sie nie znam specjalnie na tym, tyle wiem od lekarzy ze specjalnych klinik od chorob wenerycznych
|
|
|
|
#2689 | ||
|
Przyczajenie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 16:14 ---------- Poprzedni post napisano o 16:13 ---------- Cytat:
---------- Dopisano o 16:17 ---------- Poprzedni post napisano o 16:14 ---------- A jaki to lek jakbyś mogła się dowiedzieć,tak z ciekawości?Może rzeczywiście u nas niepotrzebnie leczą antybiotykami przez tak długi czas,skoro za granicą jest coś lepszego.Antybiotyk też sieje przecież spustoszenie,tym bardziej przez tak długi czas przyjmowania można nabawić się grzybicy układu pokarmowego |
||
|
|
Okazje i pomysĹy na prezent
|
|
#2690 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
No to zupelnie co innego mowia tu i tam, nie wiadomo komu wierzyc tutaj mowia, ze przez posciel itp nie da sie zarazic, i ze nieleczona w coagu 1-2 lat sama znika, i ze ponad 60% osob nie ma zadnych objawow. To tez jest antybiotyk, tylko widocznie silniejszy. Sprawdze jaka ma nazwe. Wiem, ze raz na zapalenie pluc dostalam antybiotyk i w ulotce bylo napisane, ze tez jest na chlamydie.---------- Dopisano o 17:54 ---------- Poprzedni post napisano o 17:51 ---------- Sprawdzilam i w internecie, na stronie apteki jest napisane, ze lek to: Doxylin/Doksycyklin oraz Azitromax (jednorazowa dawka)
|
|
|
|
#2691 | |
|
Przyczajenie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#2692 | |
|
Wtajemniczenie
|
Grzybica pochwy - wątek zbiorczy, cz. 3
Cytat:
Czyli dawka jakos ponad 3 razy wieksza musi byc.Tez mi sie wydawalo, ze sie da, ale jak spytalam lekarki to powiedziala, ze nie ma takiej opcji. Chyba, ze sa rozne rodzaje chlamydii? Bo wiem, ze np w Afryce duzo osob ma chlamydie w oczach (uff az nie chce o tym myslec-mam oczofobie). I to musi byc jakas inna niz ta przenoszona droga plciowa widocznie, bo nie wiem jak inaczej?
|
|
|
|
#2693 |
|
Przyczajenie
|
Są różne rodzaje chlamy nawet taka pokleszczowa,ale mówimy o Trachomatis,da się przez pościel wierz mi.
|
|
|
|
|
#2694 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Trachomatis tez moze byc chyba w oczach tak? A pomijajac na chwile ten temat, to stosuje lek i masc a zamiast byc lepiej to jest gorzej piecze, swedzi i w ogole juz nie wiem co tu zrobic..
|
|
|
|
#2695 |
|
Raczkowanie
|
Dot.: Jak skutecznie pozbyc sie grzybicy???
Ja mam teraz dziwny problem oO
Po tym jak sie wyleczyłam w czasie Świąt wszystko było w porzadku. Teraz po okresie jak uprawiałam seks to poczułam pieczenie i piekło tez w trakcie robienia siku wiec myslalam ze to wróciło. Ale dni mijały i żadnych typowych objawów nie mam: nie swędzi, nie mam obolałych zew narządów, no nic. Żaden "twarożek" nie zostaje na majtkach. Jak sie włoży palec to niby takie białe skrawki zostają ale pojedyncze no i duzo bardziej mokre niz typowy grzybiczny twaróg. Kupiłam sobie Lactovaginal i odpuszczam seks na pare dni ale nie wiem co to za dziwna faza? Oo |
|
|
|
|
#2696 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
|
#2697 |
|
Asystent Administratora
|
A u mnie znów gorzej. Znów mam pieczenie warg, w środku wszystko w porządku, ale profilaktycznie stosuję Gineintima Acticand 30. I nie wiem czy smarować się pimafucortem, czy clotrimazolum?
|
|
|
|
|
#2698 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Smaruj się Clotrimazolum zdecydowanie, właśnie gin. pytałam o to samo i kazała zaczynać od Clotrimazolum właśnie.
|
|
|
|
|
|
#2699 | |
|
Asystent Administratora
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#2700 |
|
Raczkowanie
|
Dziś odebrałam wyniki posiewu (chciałam sprawdzić bakterie ) ich nie mam , ale w wynikach napisali mi : Candida krusei !!! Jestem załamana!
Bo nie współżyje i nie wiem skąd ją mam i nie wiem od jak dawna? pewnie kilka miesięcy ![]() Bardzo się boję, że już tego nie wyleczę ![]() Ciągle mam problem z jakimiś infekcjami (bakterie), ale czegoś takiego nie miałam Bardzo proszę o radę Poproszę jeszcze raz ginekologa o jeszcze jedno badanie teraz z mykogramem.Ale czas leci ![]() Bardzo się boję ! |
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Ginekologia
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 09:24.

tutaj dostaje sie 1 tabletke, ktora od razu dziala, ewt 5 tabletek na 5dni.. Chyba bym wolala chlamydie, bo latwiej wyleczyc..

Czasami, ale tylko CZASAMI (bo w większości przypadków jest tylko gorzej), prosta masturbacja sprawia że uczucie przechodzi na dłuższy czas, tak jakby rozładowywało to napięcie. Ale nie jest to żadne rozwiązanie...

48 h od środków dopochwowych typy probiotyk czy jakiś wspomagacz jak provag. 14 dni trzeba zachować od ostatniej leczniczej globulki (przepisanej przez lekarza).
Smaruj się Clotrimazolum zdecydowanie, właśnie gin. pytałam o to samo i kazała zaczynać od Clotrimazolum właśnie.