|
Notka |
|
Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#2671 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Czy zamknąć sklepy w niedziele?
Zdechlam
![]() ![]() Juz wezcie, przestancie udowadniac jak to ciezko wynajmowac komus chalupe, bo kurde znam duzo gorsze mozliwosci zarabiania i z reka na sercu, wynajem to sa najlatwiejsze pieniadze jakie w zyciu zarobilam. A tu juz drugi dzien leca gorzkie zale jakie to wynajmujacy maja ciezkie zycie. ![]()
#2672 |
Zadomowienie
|
[1=dfdce9ad473ee3ba4bd9426 289ac63cb58eb8552;7964241 1]Mój Boże, no same problemy z tym wynajmowaniem. A w dyskusjach o wyższości zakupu własnej chałupy kredytem na fąfdziesiąt lat nad wynajmowaniem (z jednej z takich rozmów dowiedziałam się, że jak się wynajmuje mieszkanie, to głupotą jest płodzenie dzieci, do robienia dzieci trzeba mieć swoje lokum!, tzn. w kredycie
![]() To, że ktoś zyje złudzeniami to już jego sprawa. Znam osoby, których przycisnęła sytuacja życiowa i kupione w kredyt lokum wynajmują. Nie jest tak kolorowo - jedni do tego interesu dopłacają bo kredyt wyższy niż przychód z najmu. Sprzedać w sumie też nie ma jak, bo zostaną jeszcze z kredytem do spłaty. Taka sytuacja minimalizowania strat. Jak będzie trzeba zrobić remont po najemcy to się sytuacja jeszcze dodatkowo skomplikuje. Drudzy po zapłacie podatku wychodzą na zero a w gratisie nerwy bo nie wiesz w jakim stanie mieszkanie wróci i ile będzie trzeba wyłożyć na remont, albo jak najemca się wykruszy to dopłacasz bo mieszkanie puste a kredyt i czynsz dalej zostaje. Jak ktoś dziedziczy mieszkanie to może i na tym jakoś wyjdzie, ale powtarzam nie są to jakieś super kokosy, jak to mają w zwyczaju przedstawiać specjaliści od nieruchomości. |
![]() ![]() |
![]() |
#2673 |
Konto usunięte
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#2674 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
#2675 |
Konto usunięte
|
[1=3ebdb6c370169ce1a39c163 fc8d64643247d9f80;7964305 6]Zaintrygowałaś mnie. Wizaż?
![]() ed. pomyłka! |
![]() ![]() |
![]() |
#2676 | |
Zakorzenienie
|
[1=3ebdb6c370169ce1a39c163 fc8d64643247d9f80;7964305 6]Zaintrygowałaś mnie. Wizaż?
![]() No a gdzie? ![]() Cytat:
![]()
Nie jestem na tyle młody żeby wiedzieć wszystko J.M. Barrie Afazja, darmowa strona z cwiczeniami! Edytowane przez Luba Czas edycji: 2017-12-12 o 21:39 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2677 |
Zakorzenienie
|
No ale wiesz, że twoje doświadczenia nie są uniwersalne. Inne wizażanki miały inne odczucia.
Na innych wątkach wałkuje się o wiele głupsze tematy od plusów i minusów wynajmowania, np. czy szminka za 8zł jest powodem do ciężkiej obrazy. ![]()
#2678 |
Zakorzenienie
|
Dot.: niedziela bez zakupów
Weź Luba, przecież żyjesz złudzeniami
![]() Co do tego, że kogoś sytuacja przycisnęła, a sprzedać nie mają jak, bo nadal im kredyt zostanie, to jakoś nijak się ma do tego, że ceny z roku na rok są wyższe, zarówno wynajmu jak i kupna. Nie uwierzę, że nie ma szans na sprzedaż mieszkania chociaż tak, żeby wyjść na zero. Nie w dzisiejszych czasach ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2679 |
Zakorzenienie
|
Dot.: niedziela bez zakupów
No, nie od dzis, wg Wizazu
![]() Czasem sie zastanaiwam czy w ogole do 50tki dociagne, czy mnie zludzenia zabija wczesniej
#2680 |
Konto usunięte
|
To gdzie te biblioteczne cuda? Chciałam kiedyś być bibliotekarką. Tak to przynajmniej się pocieszę, że to dobrze, że mi nie wyszło
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2681 |
Konto usunięte
|
No wlasnie, ja wlasciciela swojego mieszkania widzialam raz jak zwalnialo sie mieszkanie obok, raz jak zlecil remont balkonow, moze jeszcze raz, jak mial cos do zalatwienia. Tyle. A jak przed wyprowadzka cos, coooookolwiek mu zniszcze, to potraci mi z kaucji, ktora wynosila trzy miesieczne oplaty za wynajem. Jak sie postara, to i nic mi nie zwroci z tej kaucji. Jakbym do niego zadzwonila, ze mi sie zarowka przepalila, to by mnie wyslal na ksiezyc.
Nie odsnieza tez sam, bo oplata za odsniezanie jest z gory zawarta w czynszu :P. Kraj inny, ale w Polsce tez znam ludzi, ktorzy w ten sposob wynajmuja. Ogolnie to dobrze sobie w zyciu zapamietac taka zlota zasade, ze lepiej sie za bardzo nie spoufalac, wtedy nie ma takich problemow jak cotygodniowe rozmowy z wlascicielem mieszkania na klatce. |
![]() ![]() |
![]() |
#2682 |
Zakorzenienie
|
[1=3ebdb6c370169ce1a39c163 fc8d64643247d9f80;7964371 1]To gdzie te biblioteczne cuda? Chciałam kiedyś być bibliotekarką. Tak to przynajmniej się pocieszę, że to dobrze, że mi nie wyszło
![]() Nie pamietam, a szukac mi sie nie chce. Cos o zawodach, ciezkiej pracy? No nie moge sobie przypomniec. Nie tak calkiem dawno to bylo. Wbila mi sie w pamiec ta jedna wypowiedz, bo sama kiedys pracowalam w bibliotece.
#2683 |
Konto usunięte
|
Luba, a jednak... Wynajmujemy, kamienica, więc mieszkań kilka. I niestety - nie zawsze jest różowo, właśnie na głowie mamy walkę z niechcianymi lokatorami, którzy nie dość, że wiszą nam kupę forsy, to z mieszkania zrobili melinę. Co z tego, że sprawa o eksmisję wygrana? Jeśli miasto nie da im lokalu socjalnego (a na razie cisza), to jesteśmy bezsilni. Serio. I na nieszczęście mieszkają nade mną, policję wzywam średnio raz w tygodniu, bo takie awantury, nikogo nie obchodzi, że tam dziecko jest też. Prawnik wprost powiedział: polskie prawo w żaden sposób nie chroni właściciela. Nawet najem okazjonalny to pic na wodę.
Tak więc wiesz, jak się ma fajnych lokatorów to super. Ale jak ci się trafi skrajna patologia (a okazało się to dopiero po 6 miesiącach), to jesteś w czarnej dziurze. |
![]() ![]() |
![]() |
#2684 |
Konto usunięte
|
w odmętach wizażu był wątek o pozbyciu się złych lokatorów.
Chyba skończyło sie na podpisaniu umowy najmu z lokalnym karkiem, który zapukał, został wpuszczony do mieszkania - i zastraszył niechcianych najemców tak że sami się wyprowadzili. |
![]() ![]() |
![]() |
#2685 |
Zakorzenienie
|
ostatnio zauważyłam, że w większych miastach coraz bardziej opłaca się wynajmować mieszkania przyjezdnym na kilka dni, coś typu airbnb. tylko trochę więcej z tym zachodu, bo trzeba zorganizować sprzątanie po każdym gościu + mieć w ogóle chętnych do wynajęcia... ale to opcja zdecydowanie bezpieczniejsza.
|
![]() ![]() |
![]() |
#2686 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#2687 |
Zakorzenienie
|
[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;79694681]Luba, a jednak... Wynajmujemy, kamienica, więc mieszkań kilka. I niestety - nie zawsze jest różowo, właśnie na głowie mamy walkę z niechcianymi lokatorami, którzy nie dość, że wiszą nam kupę forsy, to z mieszkania zrobili melinę. Co z tego, że sprawa o eksmisję wygrana? Jeśli miasto nie da im lokalu socjalnego (a na razie cisza), to jesteśmy bezsilni. Serio. I na nieszczęście mieszkają nade mną, policję wzywam średnio raz w tygodniu, bo takie awantury, nikogo nie obchodzi, że tam dziecko jest też. Prawnik wprost powiedział: polskie prawo w żaden sposób nie chroni właściciela. Nawet najem okazjonalny to pic na wodę.
Tak więc wiesz, jak się ma fajnych lokatorów to super. Ale jak ci się trafi skrajna patologia (a okazało się to dopiero po 6 miesiącach), to jesteś w czarnej dziurze.[/QUOTE]Jasne, że tak. A mój tata właśnie stracił grube hajsy, bo podpisał ugodę z pracownikiem. Oskarżył go o coś, bo został zwolniony. Nie było to prawdą, ale trzeba byłoby wstrzymać działania firmy na czas procesu, a potem apelacje itd. Prawnicy poradzili ugodę, bo więcej straci z obrotów niż płacąc. Ja bym się biła, ale ja jestem uparta, tata jest logiczny i ugodowy. Problemy są wszędzie, ale jeśli wszystko idzie w miarę sprawnie to wynajemca ma nieporównywalnie łatwiej i o to chodzi w tej dyskusji. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
#2688 | ||||||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
Ogólnie śmieszne jest pisanie, że wynajem mieszkania to taka ciężka orka. Wiadomo, że remontując mieszkanie ponosi się jakieś koszty, ale przecież nikt dla lokatorów nie musi kupować najdroższych mebli. Taki remont można zrobić po kosztach. Nie mówiąc już o tym, że mieszkania w klimacie późnego Gierka też znajdują lokatorów. Co do problemów typu żarówka i cieknący kran wystarczy spisać porządną umowę. Normalnych lokatorów też można znaleźć. Nie każdy zaraz będzie zdzierał tynk ze ścian. Ważna jest właśnie porządna umowa aby się zabezpieczyć. Co do cen no to sory, ale jak ktoś wynajmuje mieszkanie obciążone kredytem, a chce jeszcze na tym zarabiać to go mocno ponosi, a teraz takich nie brakuje. Koszt wynajmu mieszkania to powinien być czynsz + rachunki i jakiś tam zarobek, a nie w tym jeszcze rata kredytu. No i za zwiększone ceny wynajmu możemy też podziękować Ukraińcom.
![]() |
#2689 |
Konto usunięte
|
Tak, oczywiście, wszystko przez Ukraińców
![]() Raczej "dzięki" brakowi mieszkań. I wszystkim kolejnym polskim rządom możemy podziękować za wdupiemanie tego problemu. Edytowane przez dfdce9ad473ee3ba4bd9426289ac63cb58eb8552 Czas edycji: 2017-12-15 o 17:57 |
![]() ![]() |
![]() |
#2690 |
Zakorzenienie
|
Jeśli masz kamienicę albo inny budynek wielorodzinny z kawałkiem prywatnego terenu, to dbanie o ten teren spada na ciebie, prawda?
#2691 |
Zakorzenienie
|
[1=dfdce9ad473ee3ba4bd9426 289ac63cb58eb8552;7971586 6]Tak, oczywiście, wszystko przez Ukraińców
![]() Raczej brakowi mieszkań i wszystkim kolejnym polskim rządom możemy podziękować za wdupiemanie tego problemu.[/QUOTE] Nie mówię, że to tylko ich wina. Chodzi o to, że im nie zależy na komforcie i tak np. mieszkanie w którym normalnie mieszkałyby 4 osoby, ich mieszka 8, więc jeśli właściciel krzyknie sobie za nie 3 tyś. to oni je wynajmą, bo dla nich to będzie tanio, a dla powiedzmy jakiś 2 par to już będzie duże żeby płacić 750 zł za miejsce w pokoju.
#2692 |
Przyczajenie
|
Ja tam nie mam z tym problemu. Rzadko kiedy robię zakupy w niedzielę. Jak już muszę to coś niezbędnego (np makaron do zupy lub ziemniaki) A już na pewno nie chodzę do galerii handlowych. Wole iść z dzieciakami na spacer po rynku krakowskim lub do parku.
|
![]() ![]() |
![]() |
#2693 |
BAN stały
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#2694 | ||
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() Cytat:
A z kosztem się mylisz, prawo lokalowe mówi wyraźnie: czynsz taki, który daje godny zysk. Do sprawdzenia poniżej, bo zaraz pewnie się niedowiarki zlecą ![]() http://www.administrator24.info/arty...-jednolity?p=2 tekst jednolity ustawy o ochronie praw lokatora itd. |
||
![]() ![]() |
![]() |
#2695 |
Zakorzenienie
|
No, ale zwykle jest coś takiego jak jakaś wspólnota mieszkaniowa, która się tym zajmuje.
#2696 |
Zakorzenienie
|
Moje doświadczenie w tym temacie jest ograniczone, ale znam przykłady budynków np. czteropiętrowych w których nie ma wspólnoty mieszkaniowej, a odśnieżaniem i sprzątaniem podwórka / klatki schodowej zajmuje się właściciel.
#2697 |
Zakorzenienie
|
[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;79716296]Tyle, że łatwiej trafić na rąbniętego lokatora
![]() Jeśli jest się właścicielem całego domu, to nie odgarnia miasto, tylko na głowie właściciela to jest. A z kosztem się mylisz, prawo lokalowe mówi wyraźnie: czynsz taki, który daje godny zysk. Do sprawdzenia poniżej, bo zaraz pewnie się niedowiarki zlecą ![]() http://www.administrator24.info/arty...-jednolity?p=2 tekst jednolity ustawy o ochronie praw lokatora itd.[/QUOTE] No ale jaki to jest ten godny zysk, a kiedy jest zwyczajnie złodziejski? Co do reszty to bez przesady. Chyba trzeba mieć jakiegoś mega pecha żeby lokatorom cały czas coś psuło. Owszem są przypadki, że lokatorzy zdemolowali mieszkanie, ale w większości przypadków to jest zwykłe użytkowanie i trzeba zwyczajnie co jakiś czas odświeżyć, tak jak się odświeża swoje. Jak ktoś nie ma mieszkania na kredyt to na nim zarania i to jest łatwy zysk. ---------- Dopisano o 15:59 ---------- Poprzedni post napisano o 15:55 ---------- No ja też nie mam doświadczenia z takimi mieszkaniami, no ale jak ktoś już jest właścicielem kamienicy to musi się z tym liczyć. Inna sprawa jest taka, że jak ktoś ma całą kamienicę to chyba raczej stać go na żeby wynająć panią, która raz na jakiś czas posprząta klatkę i kogoś do odgarniania śniegu.
![]() |
#2698 |
Zakorzenienie
|
[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;79716296]Tyle, że łatwiej trafić na rąbniętego lokatora
![]() [/QUOTE] Tak, jest przepis, ale możesz go sobie w praktyce zwykle wsadzić, bo nie opłaca się. Skąd wiesz? Bo u mnie statystyki są jednak inne. Lokatorzy wynajmują i luzik, a z pracownikami zawsze problemy, nawet nie zawsze z ich winy.
#2699 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
#2700 |
Zakorzenienie
|
No obowiązki oczywiście że są, ale jeśli wynajmujesz komuś mieszkanie w jakimś tam przyzwoitym standardzie i lokatorów masz normalnych to jest ich naprawdę bardzo mało. Ja teraz wynajmuję mieszkanie od 4 lat i przez te 4 lata jedyne co chciałam od właścicielki to wymianę kuchenki, bo ta która była nie działała sprawnie + raz zepsuła się pralka. Na poprzednich 2 mieszkaniach też nie zawracałam tyłka właścicielom, bo nie było z czym. Za bardzo nie wiem jakie to mogą być obowiązki, jeśli wszystko jest w dobrym stanie.
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 14:17.