Postinor, Escapelle, Ellaone, metoda Yuzpe, tabletka "po" - wątek zbiorczy! - Strona 90 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Ginekologia

Notka

Ginekologia Miejsce, w którym rozmawiamy o ginekologii. Tutaj znajdziesz pytania i odpowiedzi związane ze zdrowiem intymnym kobiety. Rozmawiamy np. o antykoncepcji.

Pokaż wyniki sondy: postinor
zażywałam i zadziałał 26 50,98%
zażywałam i nie zadziałał 2 3,92%
nie zażywałam 23 45,10%
Głosujący: 51. Nie możesz głosować w tej sondzie

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2015-08-29, 16:06   #2671
Currrara
Przyczajenie

Dot.: Postinor, Escapelle, Ellaone, metoda Yuzpe, tabletka "po" - wątek zbiorczy!

Cytat:
Napisane przez maiia Pokaż wiadomość
Nie nakręcam się bo bardziej już nie można.
Pamiętasz ile dni przed/po owulacji połknęłaś tabletkę? Ryzyko było podobnie duże jak u mnie?
Mniej więcej w czasie owulacji, więc ryzyko było. Ale tabletka zadziałała, ja bez stresu czekałam na miesiączkę. Jakby te tabletki nie działały w większości przypadków to przecież nikt by ich nie sprzedawał
Stary 2015-08-31, 11:45   #2672
maiia
Rozeznanie

Dot.: Postinor, Escapelle, Ellaone, metoda Yuzpe, tabletka "po" - wątek zbiorczy!

U nas był tzw. szczyt płodności. Gdybyśmy starali się o dziecko nie moglibyśmy znaleźć lepszego momentu. Gdybyśmy się starali...

A teraz o tabletce: przyjęta 32 godziny po stosunku, ŻADNYCH skutków ubocznych, okres wystąpił w terminie (czyli wczoraj). Dla pewności za tydzień zrobię test ale myślę, że wszystko skończyło się dobrze

Edytowane przez maiia
Czas edycji: 2015-08-31 o 12:11
maiia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-08-31, 12:34   #2673
Currrara
Przyczajenie

I po co był ten stres
Stary 2015-08-31, 20:46   #2674
maiia
Rozeznanie

A czy którejś z Was pogorszyła się cera po przyjęciu escapelle? Od dwóch tygodni nękają mnie bolesne niespodzianki na bokach twarzy i szyi Tylko po jednej stronie do tego.

Zastanawiam się kiedy przejdzie, czy hormony wracają samodzielnie do normy ?

Edytowane przez maiia
Czas edycji: 2015-08-31 o 20:48
Stary 2015-08-31, 22:35   #2675
Frutti
Zakorzenienie

Cytat:
A czy którejś z Was pogorszyła się cera po przyjęciu escapelle? Od dwóch tygodni nękają mnie bolesne niespodzianki na bokach twarzy i szyi Tylko po jednej stronie do tego.

Po takiej dawce hormonów to się nie dziw Po jakimś czasie samo powinno wrócić do normy
Stary 2015-08-31, 22:39   #2676
charsi
Zadomowienie

Cytat:

też miałam mały wyspy po escapelle, po jakimś czasie się unormowało
Stary 2015-09-01, 14:56   #2677
maiia
Rozeznanie

Dzięki

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2015-09-02, 08:40   #2678
cupido1
Raczkowanie

Dot.: pigułka dzien po

Cytat:
Napisane przez pffe Pokaż wiadomość
Zapobiegliwi się zabezpieczają a nie mieszają sobie w organizmie bombą hormonalną ale co ja tam wiem, pewnie taniej wychodzi zakupić hurtowo tabletki po niż prezerwatywy.
Zapobiegliwi uważają z nożem, nie potrzebują mieć plastrów w szufladzie, bo w razie czego pójdą sobie kupić.
Uważają też z zapałkami. Po co mieć w kącie niepotrzebną gaśnicę. Będzie potrzebna, to się przyniesie.
cupido1 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-09-02, 09:19   #2679
pffe
BAN stały

Cytat:
Napisane przez cupido1 Pokaż wiadomość
Zapobiegliwi uważają z nożem, nie potrzebują mieć plastrów w szufladzie, bo w razie czego pójdą sobie kupić.
Uważają też z zapałkami. Po co mieć w kącie niepotrzebną gaśnicę. Będzie potrzebna, to się przyniesie.
Skoro aż tak bagatelizujesz swoje zdrowie to brawo. I nie sprowadza się tego do takich rzeczy ale to Twoja sprawa. Dla mnie głupota.
pffe jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-09-02, 12:27   #2680
cupido1
Raczkowanie

Cytat:
Skoro aż tak bagatelizujesz swoje zdrowie to brawo. I nie sprowadza się tego do takich rzeczy ale to Twoja sprawa. Dla mnie głupota.
Pisałem odpowiedź do innego wątku, ale że jest on połączony to koment trafił w inne miejsce i jest bez sensu, bo nie wiadomo czego dotyczy.

---------- Dopisano o 12:27 ---------- Poprzedni post napisano o 12:05 ----------

Cytat:
Przeczytałem jeszcze raz, i teraz załapałem że nie zrozumiałaś.
cupido1 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-09-04, 12:30   #2681
Wikolek
Raczkowanie

Hej, biorę tabletki antykoncepcyjne, ale niestety zapomniałam jednej z pierwszego tygodnia. Jako że ostatni stosunek bez dodatkowego zabezpieczenia był niecałe 72 h po - zażyłam Ellaone. Dalej normalnie przyjmowałam tabletki i już do końca opakowania zabezpieczaliśmy się dodatkowo prezerwatywami. Test ciążowy wyszedł negatywny, krwawienie z odstawienia przyszło w terminie. Mam tylko pytanie: czy jeśli zacznę nowe opakowanie tabletek anty po 7-dniowej przerwie to będę zabezpieczona od pierwszego dnia?

Ostatnio miałam okropne zmiany nastrojów, czułam się tak, jakbym nie istniała, wszystko było "za mgłą", wszystkie emocje jakby ze mnie zeszły. Powoli to uczucie mija, zaczynam się czuć bardziej prawdziwie. Myślicie, że to mógł być skutek uboczny ellaone? Bo tak się zastanawiałam czy to ze mną dzieje się coś niedobrego czy to wina hormonów.

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2015-09-04, 12:56   #2682
Frutti
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Wikolek Pokaż wiadomość
Hej, biorę tabletki antykoncepcyjne, ale niestety zapomniałam jednej z pierwszego tygodnia. Jako że ostatni stosunek bez dodatkowego zabezpieczenia był niecałe 72 h po - zażyłam Ellaone. Dalej normalnie przyjmowałam tabletki i już do końca opakowania zabezpieczaliśmy się dodatkowo prezerwatywami. Test ciążowy wyszedł negatywny, krwawienie z odstawienia przyszło w terminie. Mam tylko pytanie: czy jeśli zacznę nowe opakowanie tabletek anty po 7-dniowej przerwie to będę zabezpieczona od pierwszego dnia?

Ostatnio miałam okropne zmiany nastrojów, czułam się tak, jakbym nie istniała, wszystko było "za mgłą", wszystkie emocje jakby ze mnie zeszły. Powoli to uczucie mija, zaczynam się czuć bardziej prawdziwie. Myślicie, że to mógł być skutek uboczny ellaone? Bo tak się zastanawiałam czy to ze mną dzieje się coś niedobrego czy to wina hormonów.
Będziesz zabezpieczona. Tak, hormony mogą namieszać w nastroju i samopoczuciu.

Ps. Zupełnie niepotrzebnie wzięłaś tą tabletkę, ale okej
Stary 2015-09-04, 13:06   #2683
Wikolek
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Frutti Pokaż wiadomość
Będziesz zabezpieczona. Tak, hormony mogą namieszać w nastroju i samopoczuciu.

Ps. Zupełnie niepotrzebnie wzięłaś tą tabletkę, ale okej
Przeczytałam swoją wypowiedź, faktycznie w tym co napisałam nie ma sensu w braniu tabletki. Stosunek niezabezpieczony był przed (a nie po ) pominięciem tabletki Czy i tak niepotrzebnie namieszałam w organizmie?
Stary 2015-09-04, 13:42   #2684
Frutti
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Wikolek Pokaż wiadomość
Przeczytałam swoją wypowiedź, faktycznie w tym co napisałam nie ma sensu w braniu tabletki. Stosunek niezabezpieczony był przed (a nie po ) pominięciem tabletki Czy i tak niepotrzebnie namieszałam w organizmie?
Niepotrzebnie, ale stało się, będziesz mądrzejsza na przyszłość Myślę że po miesiącu, czy dwóch wszystko powinno wrócić do normy.
Stary 2015-09-04, 14:23   #2685
Wikolek
Raczkowanie

Cytat:
Niepotrzebnie, ale stało się, będziesz mądrzejsza na przyszłość Myślę że po miesiącu, czy dwóch wszystko powinno wrócić do normy.
Ok, dzięki
Stary 2015-09-14, 20:36   #2686
zapasniczek1
Przyczajenie

Hej
Dwa cykle temu wzięłam Ellaone, pierwsza miesiączkę dostałam o czasie (w 23dc), była całkowicie normalna, w kolejnym cyklu (drugim po ellaone) dostałam w 20dc czarnych plamienie ktore trwały 5dni, miesiączki nie dostałam. Czy traktować to jak okres? Pytam bo powinnam zaczac brać Luteina w tym cyklu ( ze wzgledu na krotkie cykle) i nie wiem jak liczyć dni i kiedy powinnam zaczac brać luteinę a moze odpuścić jeszcze w tym cyklu? Nie chce zeby mi organizm całkowicie zwariował...
zapasniczek1 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-09-15, 12:20   #2687
Brook
Zakorzenienie

Dziewczyny mam pytanie, czy jeśli nie czuje się skutków ubocznych po wzięciu Ella One znaczy ze ona moze nie działać? i czy Ella One wplynela na wasz śluz? zmieniła go? jeśli wzielismy ją w dni płodne to czy go zmieniła w jakiś sposób np w niepłodny?

Brook jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-09-15, 12:52   #2688
Frutti
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez zapasniczek1 Pokaż wiadomość
Hej
Dwa cykle temu wzięłam Ellaone, pierwsza miesiączkę dostałam o czasie (w 23dc), była całkowicie normalna, w kolejnym cyklu (drugim po ellaone) dostałam w 20dc czarnych plamienie ktore trwały 5dni, miesiączki nie dostałam. Czy traktować to jak okres? Pytam bo powinnam zaczac brać Luteina w tym cyklu ( ze wzgledu na krotkie cykle) i nie wiem jak liczyć dni i kiedy powinnam zaczac brać luteinę a moze odpuścić jeszcze w tym cyklu? Nie chce zeby mi organizm całkowicie zwariował...
Lepiej odpuść teraz i nie rób takiego zamieszania

Cytat:
Napisane przez Brook Pokaż wiadomość
Dziewczyny mam pytanie, czy jeśli nie czuje się skutków ubocznych po wzięciu Ella One znaczy ze ona moze nie działać? i czy Ella One wplynela na wasz śluz? zmieniła go? jeśli wzielismy ją w dni płodne to czy go zmieniła w jakiś sposób np w niepłodny?
Skoro ją wzięłaś o czasie, zgodnie z ulotką to zadziała. Każda metoda antykoncepcji czy antykoncepcji po może zawodzić. Taka tabletka może zmienić śluz, bo to końska dawka hormonów. Nie musi, ale może.
Stary 2015-09-15, 12:57   #2689
Brook
Zakorzenienie

Cytat:
Każda metoda antykoncepcji czy antykoncepcji po może zawodzić.
to nakórat wiem pytałam czy brak skutków ubocznych po zażyciu może oznaczać ze nie działa tabletka na osobę
a jeśli nie zmienia śluzu( wg mnie dalej jest płodny) to mimo wszystko może przesunać/zachamowac owulacje?

Edytowane przez Brook
Czas edycji: 2015-09-15 o 13:03
Stary 2015-09-15, 13:25   #2690
charsi
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Brook Pokaż wiadomość
to nakórat wiem pytałam czy brak skutków ubocznych po zażyciu może oznaczać ze nie działa tabletka na osobę
a jeśli nie zmienia śluzu( wg mnie dalej jest płodny) to mimo wszystko może przesunać/zachamowac owulacje?
tabletka zawsze zadziała, ale to czy będzie skuteczna zależy od wielu czynników.Skutki uboczne nie są wyznacznikiem skuteczności.
Stary 2015-09-15, 13:35   #2691
Brook
Zakorzenienie

Dzięki za odp

Stary 2015-09-25, 11:53   #2692
logitek
Przyczajenie

Exclamation Tabletka dzień po, ile działa, czy zastosować

Witam, wczoraj z dziewczyną mieliśmy nietypową sytuację, zawsze się zabezpieczamy (prezerwatywa) ale wczoraj jakoś tak wyszło, że chcieliśmy chwile bez, trwało to może 5 sekund, oczywiście bez wytrysku, bo później doszło do nas, że to niebezpieczne. Jest możliwość, że miałem preejakulat, bo wcześniej dziewczyna pieściła mnie oralnie. Po wejściu, trwało to może 5 sekund i stwierdziłem, że tego nie zrobimy, powiedziałem, żeby poszła i dokładnie się umyła w środku, tak uczyniła. Obaj nie chcemy teraz zostać rodzicami, bo przed nami jeszcze studia. Teraz obawiamy się czy może przez to zajść w ciążę, kilka dni temu skończyła jej się miesiączka, rozważam opcję tabletki dzień po, od czasu tego incydentu minęło jakieś 17 godzin, więc zależy mi na czasie. I teraz jeśli już tabletka, to chciał bym się dowiedzieć ile dni może się źle czuć, jakie objawy to wiem, bo czytałem, ale ile czasu moja dziewczyna będzie się źle czuła, i męczyła oraz kiedy już wróci do normalnego funkcjonowania, bo nie chcę, żeby cały tydzień musiała cierpieć.
logitek jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-09-26, 10:20   #2693
aKatia
Zadomowienie

Dot.: Tabletka dzień po, ile działa, czy zastosować

Cytat:
Napisane przez logitek Pokaż wiadomość
Witam, wczoraj z dziewczyną mieliśmy nietypową sytuację, zawsze się zabezpieczamy (prezerwatywa) ale wczoraj jakoś tak wyszło, że chcieliśmy chwile bez, trwało to może 5 sekund, oczywiście bez wytrysku, bo później doszło do nas, że to niebezpieczne. Jest możliwość, że miałem preejakulat, bo wcześniej dziewczyna pieściła mnie oralnie. Po wejściu, trwało to może 5 sekund i stwierdziłem, że tego nie zrobimy, powiedziałem, żeby poszła i dokładnie się umyła w środku, tak uczyniła. Obaj nie chcemy teraz zostać rodzicami, bo przed nami jeszcze studia. Teraz obawiamy się czy może przez to zajść w ciążę, kilka dni temu skończyła jej się miesiączka, rozważam opcję tabletki dzień po, od czasu tego incydentu minęło jakieś 17 godzin, więc zależy mi na czasie. I teraz jeśli już tabletka, to chciał bym się dowiedzieć ile dni może się źle czuć, jakie objawy to wiem, bo czytałem, ale ile czasu moja dziewczyna będzie się źle czuła, i męczyła oraz kiedy już wróci do normalnego funkcjonowania, bo nie chcę, żeby cały tydzień musiała cierpieć.
Według mnie tabletka po będzie bez sensu bo szansę na ciążę są bardzo małe a skutki uboczne mogą być różne i trwać długo. Co innego gdyby gumka wam pękła i sperma rozlała się w środku a do innego ślady preejakulatu którego wcale nie musiało tam być.
aKatia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2015-10-20, 13:40   #2694
pappitka
Raczkowanie

Czesc dziewczyny!
Zaglada tutaj ktos jeszcze?
Wczoraj miedzy mna a moim narzeczonym doszlo do stosunku w drugi dzien miesiaczki, pekla prezerwatywa, on skonczyl we mnie. Jestem straszna panikara jesli chodzi o tego typu rzeczy i mam obsesje na punkcie ciazy. Oczywiscie nie chce dzidziusia, JESZCZE.
Mam generalnie 30 dniowy cykl, chociaz lubi sie przestawiac, ale to 1 do 2 dni max. Bylam dzis u ginekologa i powiedzial, ze szanse na zajscie w ciaze w mojej sytuacje sa nikle, ale przepisal mi Escapelle i powiedzial, zebym sama zdecydowala co zrobic. Jak myslicie, jest sens brania tabletki? Dodam, ze przez moje przewrazliwienie to nie byloba moja pierwsza tabletka 'po', a czwarta. Martwie sie tez o swoje zdrowie, stad pytanie tutaj. Mam 20 lat. Prosze o rade i pomoc!
pappitka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-10-20, 15:30   #2695
kennedy
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez pappitka Pokaż wiadomość
Czesc dziewczyny!
Wczoraj miedzy mna a moim narzeczonym doszlo do stosunku w drugi dzien miesiaczki, pekla prezerwatywa, on skonczyl we mnie. Jestem straszna panikara jesli chodzi o tego typu rzeczy i mam obsesje na punkcie ciazy. Oczywiscie nie chce dzidziusia, JESZCZE.
Mam generalnie 30 dniowy cykl, chociaz lubi sie przestawiac, ale to 1 do 2 dni max. Bylam dzis u ginekologa i powiedzial, ze szanse na zajscie w ciaze w mojej sytuacje sa nikle, ale przepisal mi Escapelle i powiedzial, zebym sama zdecydowala co zrobic. Jak myslicie, jest sens brania tabletki? Dodam, ze przez moje przewrazliwienie to nie byloba moja pierwsza tabletka 'po', a czwarta. Martwie sie tez o swoje zdrowie, stad pytanie tutaj. Mam 20 lat. Prosze o rade i pomoc!
Skoro to nie pierwszy raz tylko 4 to pomyslcue nad inna, pewni3jsza metoda.
Ja bym nie brala poza tym.
Kiedy kobiety kogoś poznają to myślą, że to fajny facet. Jest już wstępnie zaakceptowany jako partner, a później może to tylko zepsuć lub nie. Kiedy mężczyźni kogoś poznają to myślą: „Ma niezłe nogi”.
kennedy jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-10-21, 18:54   #2696
1Patty
Raczkowanie

W drugi dzień miesiączki... Boże... Raczej nie możliwe byś była w ciąży( chyba że jesteś chora i masz miesiączkę co np18 dni) . Radzę ściągnąć np aplikacje miesiączka na smartfona - najstarsza metoda antykoncepcji nie wspomaganej.

Powrót na forum.
1Patty jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-10-21, 18:59   #2697
Frutti
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez pappitka Pokaż wiadomość
Czesc dziewczyny!
Sensu nie ma zdecydowanie. Lepiej, żeby Ci tabletki anty przepisał

Cytat:
Napisane przez 1Patty Pokaż wiadomość
W drugi dzień miesiączki... Boże... Raczej nie możliwe byś była w ciąży( chyba że jesteś chora i masz miesiączkę co np18 dni) . Radzę ściągnąć np aplikacje miesiączka na smartfona - najstarsza metoda antykoncepcji nie wspomaganej.
Najstarsza i najgłupsza najczęściej zawodząca, o tak lepiej
Stary 2015-10-21, 19:02   #2698
pffe
BAN stały

Cytat:
Napisane przez 1Patty Pokaż wiadomość
znowu Ty i znowu piszesz bzdury. większej głupoty dawno nie było na tym forum. Możesz być z siebie dumna, brawo Ty.
pffe jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-10-21, 19:03   #2699
1Patty
Raczkowanie

Cytat:
Sensu nie ma zdecydowanie. Lepiej, żeby Ci tabletki anty przepisał

Najstarsza i najgłupsza najczęściej zawodząca, o tak lepiej
Ale fakt faktem była i dlatego określałam ja nie wspomagana. Poza ty dobrze znać mechanikę swojego ciała - trochę wprawy i obserwacja siebie przecież nie zaszkodzi choćby po to by zoptymalizować swoje pożycie gdy dzidzi jest niewskazane.

Powrót na forum.
1Patty jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-10-22, 11:41   #2700
pappitka
Raczkowanie

Dzieki za odpowiedzi Wzielam te tabletke, chociazby, dla spokoju psychicznego, nie znioslabym miesiaca w stresie, moj organizm na stres reaguje fatalnie.. Jestem straszna panikara, jesli chodzi o tego typu rzeczy. Jestem mloda, niezbyt doswiadczona, wiec tym bardziej. Sama swiadomosc, ze posiadam lub posiadalam nasienie w sobie jest, stricte, bynajmniej dla mnie, baaardzo stresujaca.
Mam jedynie nadzieje, ze ten czwarty raz nie zaszkodzi mi tak bardzo, szczegolnie, ze o zdrowie sie martwie i o siebie dbam. Te czwarta tabletke wzielam w odstepie roku od pozostalych. Co myslicie? Oprocz tego, ze prawdopodobnie rozreguluje mi sie cykl, skutki (moga byc nawet w przyszlosci) sa mozliwe? Zazywajac czwarty raz tabletke o tak duzej dawce hormonow?
pappitka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Ginekologia

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości