|
|
#2672 |
|
Przyczajenie
|
Dot.: Niemcy V
|
|
|
|
|
#2673 |
|
Zadomowienie
|
Mi normalny przysłali do domu - musiałam cis wypełnić ze miga przysłać i musiałam coś podpisać - ale to było już 10 lat temu wiec pamietam jak przez mgle :/
A ciekawe jak teraz GB z EU wyjdzie to żeby do GB wjechać będzie tez potrzebny paszport :/ Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
#2675 |
|
Та еще штучка ^^
|
Ja robiłam co prawda paszporcik dla dziecka i tez przesłali nam do domu,za drobna opłata. Ok. tygodnia czekalismy na list.
|
|
#2676 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ile kosztuje pani sprzatajaca? Jak nie mialam dziecka, wydawalo mi sie ze to ujma na honorze, zeby ktos mi dom sprzatal. Wtedy, mimo ze bieraz tydzien pracy mial 60h nie liczac dojazdow, mialam w domu blyskm. Teraz mimo Elternzeit tak dawno nie bylo jak pojde do pracy, tez bede musiala kogos poszukac. Jakie teraz sa ceny? Za godzine? Czy m^2?...tapatalk... ---------- Dopisano o 10:59 ---------- Poprzedni post napisano o 10:57 ---------- Cytat:
...tapatalk... |
||
|
|
|
|
#2677 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Mnie też udało się załatwić termin na zmianę prawa jazdy i dzięki rezerwacji online jest to tylko 1,5 tygodnia, a nie 2 m-ce, jak dzwoniąc telefonicznie ![]() Cytat:
Najlepiej znaleźć kogoś z polecenia U mnie na reginalnym forum wiele pań się ogłasza, że szuka takiej pracy i też nawet sporo ogłoszeń oferują osoby prywatne.
|
|
|
#2678 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Beata? Luba? ...tapatalk... |
|
|
|
|
|
#2680 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Niemniej jednak, jak znajdzie się ktoś, kto za te minimalne kwoty będzie pracować, to lepiej dla płacącego. Agencja ma na stawce godzinowej zdecydowanie zysk, to oczywistość. Prywatne osoby oferują u mnie od 12-13 euro/h godzinę.
"...są w życiu chwile, w których trzeba podjąć ryzyko i dać się ponieść szaleństwu." Edytowane przez 21kasia21 Czas edycji: 2017-01-19 o 12:27 Powód: lit. |
|
|
|
|
|
#2681 |
|
Zadomowienie
|
U nas na czarno Niemka 10€/1h brała za sprzątanie klatki schodowej, gdy wynajmowaliśmy mieszkanie.
Jak nie miałam dziecka błysk w domu, a teraz na wychowawczym kiła i mogiła jestem szczęśliwa jak obiad w tygodniu ugotuje. Przeważnie jem chleb z serem albo pizzę w tygodniu- masakra!!! Dostaliśmy miejsce w żłobku - chcieliśmy od sierpnia, a dostaliśmy od listopada co za pech chcieliśmy na 6h a musimy na 8h czyli będzie trzeba wiecej płacić. Czyli wrócę na pełen etat a nie na 70% żeby finansowo jakoś wyjść. Ech, nam to zawsze wiatr w oczy Sorry , ze narzekam , ale dzisiaj wszystkim narzekam gdzie się tylko da Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
#2682 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
...tapatalk... |
|
|
|
|
|
#2684 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
...tapatalk... |
|
|
|
|
|
#2685 |
|
Zadomowienie
|
Marei ty to to w każdym w moim poście doszukujesz się złośliwości i starasz mi się dosrac. Myślisz ze ja tego nie widzę ? Zejdź wreszcie kobieto ze mnie. Nie cytuj mnie i mi nie odpowiadaj.
Ja wtedy się z nikogo nie śmiałam tylko wytknęłam tutejszy niemiecki system. Nawet już z jedna z osoba z forum pisałam dlaczego ty się tak na mnie wtedy rzuciłaś... było widać ze szukasz zaczepki. Odpuść wreszcie. No widzisz, ja się cieszę ze twój Markus się dostał wcześniej ! Gratuluje ! A ty się ciesz z mojego niepowodzenia Wysłane z aplikacji Forum Wizaz ---------- Dopisano o 02:05 ---------- Poprzedni post napisano o 02:03 ---------- A Magdę można obejrzeć online - za darmo na tv now. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
#2686 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
...tapatalk... Edytowane przez Marei Czas edycji: 2017-01-20 o 08:29 |
|
|
|
|
|
#2687 |
|
Zadomowienie
|
Dziewczyny, a jakie seriale lekkie/kryminalne polecacie w niemieckiej tv?
|
|
|
|
|
#2689 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Aaaa jadac po paszport wez jakies pismo czy wydrukowny mail z pracy, ze masz wyjazd sluzbowy, wtedy predzej zalatwisz. Bylam w zblizonej sytuacji, to szef musial do pl faksowac pismo, ze mnie potrzebuja. I zwroc uwage jak dlugo musisz miec wazny, zeby wjechac do Izraela. Mnie wystawili na 3dni 0_o ale do de wrocilam przynajmniej. Ale ja trafilam na przykrego faceta do zalatwiania tego wszustkiego, na szczwscie naczelnik byla spoko. ...tapatalk... Edytowane przez Marei Czas edycji: 2017-01-20 o 09:18 |
|
|
|
|
|
#2690 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Mam w pracy dziewczynę, która miała ojca Anglika, matkę Niemkę, mieszkali w Niemczech i w domu posługiwali się angielskim i hochdeutschem. Odkąd kilka lat temu jej tata zmarł, nie mówi już za bardzo po angielsku i też twierdzi, że bardzo dużo już zapomniała i jak jedzie odwiedzić rodzinę w Anglii, to na początku pobytu po prostu brakuje jej słów. Ale znam też emigrantów, którzy bez problemu przełączają się w rozmowie na dawno nieużywany angielski. Nie wiem od czego to zależy, ale wydaje mi się, że zapominanie raczej jest tu smutną regułą. |
|
|
|
|
|
#2692 |
|
Zakorzenienie
|
Dla mnie angielski i niemiecki sa slowkami bardzo podobne, a gramatyka bardzo rozne i dlatego mi sie plataja. Latwiej mi rozmawiac po polsku i np ang niz ang-niem.
Uczylam sie jeszcze wloskiego, ale dobre piec lat nie uzywalam i jak pojechalam na szkolenie do.Turynu nie bylam w stanie nic powiedziec totalnie null. Myslalam, ze cos wroci, ale nie ...tapatalk... |
|
|
|
|
#2693 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#2694 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
...tapatalk... |
|
|
|
|
|
#2695 |
|
Zadomowienie
|
Czy ktos mi moze napisac jak odróżnić sollte w trybie przypuszczajacym, a jak w zdaniu w czasie przeszlym?
|
|
|
|
|
#2697 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Przykładu konkretnego niestety nie mam, tylko zastanowiło ją, że odmiana sollen jest taka sama w czasie przeszlym jak i w konjunktiv II. Nawet w języku polskim, ciężko mi teraz zdanie z sollen w czasie przeszłym wymyslec...dziękuję za odpowiedź
|
|
|
|
|
|
#2698 |
|
Przyczajenie
|
Cześć wszystkim,
jestem pierwszy raz na tym forum, czy są tu dziewczyny z Hamburga? Pozdrawiam
|
|
#2699 |
|
Та еще штучка ^^
|
Ja mieszkam 60 km od Hamburga
![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
|
|
#2700 |
|
in love with life
|
:d
Edytowane przez MdM Czas edycji: 2018-01-06 o 22:20 |
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Emigrantki
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 01:52.

bo wyjazd za niecały miesiac

jak pojde do pracy, tez bede musiala kogos poszukac. Jakie teraz sa ceny? Za godzine? Czy m^2?
U mnie na reginalnym forum wiele pań się ogłasza, że szuka takiej pracy i też nawet sporo ogłoszeń oferują osoby prywatne.

jestem szczęśliwa jak obiad w tygodniu ugotuje. Przeważnie jem chleb z serem albo pizzę w tygodniu- masakra!!!