Niemcy V - Strona 90 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe > Emigrantki

Notka

Emigrantki Emigrantki to forum dla "zagranicznych" Wizażanek. Wejdź, poznaj rodaczki, wymień się opiniami i swoim doświadczeniem.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2017-01-17, 21:57   #2671
bejata440
Zakorzenienie

Dot.: Niemcy V

Mam nadzieje ze tak bedzie bo wyjazd za niecały miesiac
Stary 2017-01-17, 23:16   #2672
doriska12
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez bejata440 Pokaż wiadomość
Wlasnie niestety nikogo z polecenia nie mam.
Poszperam dalej w necie, mieszkam w niedużym mieście wiec nie jest to tak łatwe jak np z Monachium itp
Wystawie tez ogłoszenie na ebay kleineanzeige
jestes z okolic aschafenburga może..? stockstadtu..to może bym pomogła..
doriska12 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2017-01-18, 00:22   #2673
emenyx
Zadomowienie

Mi normalny przysłali do domu - musiałam cis wypełnić ze miga przysłać i musiałam coś podpisać - ale to było już 10 lat temu wiec pamietam jak przez mgle :/

A ciekawe jak teraz GB z EU wyjdzie to żeby do GB wjechać będzie tez potrzebny paszport :/

Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
emenyx jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2017-01-18, 13:48   #2674
bejata440
Zakorzenienie

W pon mam termin w konsulacie. Oby sie udało wszytsko ładnie szybko załatwic
Stary 2017-01-18, 15:27   #2675
awgusta
Та еще штучка ^^

Ja robiłam co prawda paszporcik dla dziecka i tez przesłali nam do domu,za drobna opłata. Ok. tygodnia czekalismy na list.
Stary 2017-01-19, 09:59   #2676
Marei
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez emenyx Pokaż wiadomość
Hmmmm paszport to tylko w konsulacie, możesz wyrobić tymczasowy on jest szybciej wydawany niż ten normalny.

Kurczę moje dokumenty tracą ważność w maju, tez muszę wyrobić paszport i dowód.... :/

Ojj zeby dostac tymczasowy, trzeba sie bardzo nagimnastykowac, nie chca go ot tak dawac. W Monachium tz czekal 1,5 miesiaca na normalny.

Ile kosztuje pani sprzatajaca? Jak nie mialam dziecka, wydawalo mi sie ze to ujma na honorze, zeby ktos mi dom sprzatal. Wtedy, mimo ze bieraz tydzien pracy mial 60h nie liczac dojazdow, mialam w domu blyskm. Teraz mimo Elternzeit tak dawno nie bylo jak pojde do pracy, tez bede musiala kogos poszukac. Jakie teraz sa ceny? Za godzine? Czy m^2?

...tapatalk...

---------- Dopisano o 10:59 ---------- Poprzedni post napisano o 10:57 ----------

Cytat:
Mi normalny przysłali do domu - musiałam cis wypełnić ze miga przysłać i musiałam coś podpisać - ale to było już 10 lat temu wiec pamietam jak przez mgle :/

A ciekawe jak teraz GB z EU wyjdzie to żeby do GB wjechać będzie tez potrzebny paszport :/

Jak bylismy po paszport tz latem dwa lata temu, jakies babki chcialy, zeby im wyslac bo maja kilkaset km, ale nie chcial sie naczelnik zgodzic. Za to tymczasowy mojego syna przyslali w dwa tygodnie. Takze chyba zwyklego nie chca.

...tapatalk...
Stary 2017-01-19, 10:48   #2677
21kasia21
Zakorzenienie

Cytat:
W pon mam termin w konsulacie. Oby sie udało wszytsko ładnie szybko załatwic
Powodzenia
Mnie też udało się załatwić termin na zmianę prawa jazdy i dzięki rezerwacji online jest to tylko 1,5 tygodnia, a nie 2 m-ce, jak dzwoniąc telefonicznie

Cytat:
Napisane przez Marei Pokaż wiadomość

Ile kosztuje pani sprzatajaca? Jak nie mialam dziecka, wydawalo mi sie ze to ujma na honorze, zeby ktos mi dom sprzatal. Wtedy, mimo ze bieraz tydzien pracy mial 60h nie liczac dojazdow, mialam w domu blyskm. Teraz mimo Elternzeit tak dawno nie bylo jak pojde do pracy, tez bede musiala kogos poszukac. Jakie teraz sa ceny? Za godzine? Czy m^2?

...tapatalk...[COLOR="Silver"]
Wg stawek minimalnych landy wschodnie muszą płacić min. 9,05€/h, a landy zachodnie 10€/h i tyle też oferują agencje pracy. Co innego osoby prywatne, wtedy stawki są większe.
Najlepiej znaleźć kogoś z polecenia U mnie na reginalnym forum wiele pań się ogłasza, że szuka takiej pracy i też nawet sporo ogłoszeń oferują osoby prywatne.
Stary 2017-01-19, 12:12   #2678
Marei
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez 21kasia21 Pokaż wiadomość
Powodzenia
Mnie też udało się załatwić termin na zmianę prawa jazdy i dzięki rezerwacji online jest to tylko 1,5 tygodnia, a nie 2 m-ce, jak dzwoniąc telefonicznie

Wg stawek minimalnych landy wschodnie muszą płacić min. 9,05€/h, a landy zachodnie 10€/h i tyle też oferują agencje pracy. Co innego osoby prywatne, wtedy stawki są większe.
Najlepiej znaleźć kogoś z polecenia U mnie na reginalnym forum wiele pań się ogłasza, że szuka takiej pracy i też nawet sporo ogłoszeń oferują osoby prywatne.
To sa stawki placone pracownikowi przez agencje, wiec agencji placi sie na pewno wiecej. Dlatego pytam, kto ma/zna/slyszal ile taka pani kosztuje.
Beata? Luba?

...tapatalk...
Stary 2017-01-19, 12:17   #2679
bejata440
Zakorzenienie

Niemcy V

Ja za sprzątaczkę płaciłam 12,50/h . Ale to prywatnie nie z agencji.
Szukam rownież kogoś nowego teraz, bo sie przeprowadziłam.
Stary 2017-01-19, 12:18   #2680
21kasia21
Zakorzenienie

Cytat:
To sa stawki placone pracownikowi przez agencje, wiec agencji placi sie na pewno wiecej. Dlatego pytam, kto ma/zna/slyszal ile taka pani kosztuje.
Beata? Luba?

...tapatalk...
Minimalne stawki tyczą się także osób prywatnych, ale jak pisałam one oferują zazwyczaj więcej.
Niemniej jednak, jak znajdzie się ktoś, kto za te minimalne kwoty będzie pracować, to lepiej dla płacącego. Agencja ma na stawce godzinowej zdecydowanie zysk, to oczywistość.
Prywatne osoby oferują u mnie od 12-13 euro/h godzinę.

Edytowane przez 21kasia21
Czas edycji: 2017-01-19 o 12:27 Powód: lit.
21kasia21 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2017-01-19, 12:23   #2681
emenyx
Zadomowienie

U nas na czarno Niemka 10€/1h brała za sprzątanie klatki schodowej, gdy wynajmowaliśmy mieszkanie.
Jak nie miałam dziecka błysk w domu, a teraz na wychowawczym kiła i mogiła jestem szczęśliwa jak obiad w tygodniu ugotuje. Przeważnie jem chleb z serem albo pizzę w tygodniu- masakra!!!

Dostaliśmy miejsce w żłobku - chcieliśmy od sierpnia, a dostaliśmy od listopada co za pech chcieliśmy na 6h a musimy na 8h czyli będzie trzeba wiecej płacić. Czyli wrócę na pełen etat a nie na 70% żeby finansowo jakoś wyjść. Ech, nam to zawsze wiatr w oczy
Sorry , ze narzekam , ale dzisiaj wszystkim narzekam gdzie się tylko da

Stary 2017-01-19, 19:09   #2682
Marei
Zakorzenienie

Cytat:
U nas na czarno Niemka 10€/1h brała za sprzątanie klatki schodowej, gdy wynajmowaliśmy mieszkanie.
Jak nie miałam dziecka błysk w domu, a teraz na wychowawczym kiła i mogiła jestem szczęśliwa jak obiad w tygodniu ugotuje. Przeważnie jem chleb z serem albo pizzę w tygodniu- masakra!!!

Dostaliśmy miejsce w żłobku - chcieliśmy od sierpnia, a dostaliśmy od listopada co za pech chcieliśmy na 6h a musimy na 8h czyli będzie trzeba wiecej płacić. Czyli wrócę na pełen etat a nie na 70% żeby finansowo jakoś wyjść. Ech, nam to zawsze wiatr w oczy
Sorry , ze narzekam , ale dzisiaj wszystkim narzekam gdzie się tylko da

No widzisz. A smialas sie z tych, co zapisuja ledwo narodzone dzieci. Ja mam teraz zlobek tak jak chcialam i kiedy chcialam, tylko dzieki temu, ze zapisalam malego dawno temu.

...tapatalk...
Stary 2017-01-19, 22:13   #2683
bejata440
Zakorzenienie

Włączyłam sobie ta Magda macht das schon .
Nicht so lustig wie ich erwartet habe ;p
Stary 2017-01-19, 22:37   #2684
Marei
Zakorzenienie

Cytat:
Włączyłam sobie ta Magda macht das schon .
Nicht so lustig wie ich erwartet habe ;p
Tego sie wlasnie obawialam. Na jakims portalu, chociaz niezbyt zaufanym, zjechali lekko ta produkcje. Moze.za tydzien uda mi sie obejrzec.

...tapatalk...
Stary 2017-01-20, 02:05   #2685
emenyx
Zadomowienie

Marei ty to to w każdym w moim poście doszukujesz się złośliwości i starasz mi się dosrac. Myślisz ze ja tego nie widzę ? Zejdź wreszcie kobieto ze mnie. Nie cytuj mnie i mi nie odpowiadaj.
Ja wtedy się z nikogo nie śmiałam tylko wytknęłam tutejszy niemiecki system. Nawet już z jedna z osoba z forum pisałam dlaczego ty się tak na mnie wtedy rzuciłaś... było widać ze szukasz zaczepki.
Odpuść wreszcie. No widzisz, ja się cieszę ze twój Markus się dostał wcześniej ! Gratuluje ! A ty się ciesz z mojego niepowodzenia

---------- Dopisano o 02:05 ---------- Poprzedni post napisano o 02:03 ----------

A Magdę można obejrzeć online - za darmo na tv now.

Stary 2017-01-20, 07:49   #2686
Marei
Zakorzenienie

Cytat:
Marei ty to to w każdym w moim poście doszukujesz się złośliwości i starasz mi się dosrac. Myślisz ze ja tego nie widzę ? Zejdź wreszcie kobieto ze mnie. Nie cytuj mnie i mi nie odpowiadaj.
Ja wtedy się z nikogo nie śmiałam tylko wytknęłam tutejszy niemiecki system. Nawet już z jedna z osoba z forum pisałam dlaczego ty się tak na mnie wtedy rzuciłaś... było widać ze szukasz zaczepki.
Odpuść wreszcie. No widzisz, ja się cieszę ze twój Markus się dostał wcześniej ! Gratuluje ! A ty się ciesz z mojego niepowodzenia

---------- Dopisano o 02:05 ---------- Poprzedni post napisano o 02:03 ----------

A Magdę można obejrzeć online - za darmo na tv now.

?? Nie doszukuj sie czegos, czego nie ma. Moze ci jeszcze hormony buzuja. Daj sobie spokoj. Nie rob konfliktow na sile. Ja nawet nie pamietam, zebysmy na jakis temat oprocz twojego wywodu o glupocie zpisywania do zlobkow tak wczesnie rozmawialy, wiec prosze nie prowokuj dziwnych sytuacji. Jesli jednak gdziekolwiek znalazlas cos, co wedlug ciebie tyczylo sie twojej osoby, to przykro mi, ze tak odbierasz moje posty. Nie ma w nich nic o tobie.

...tapatalk...

Edytowane przez Marei
Czas edycji: 2017-01-20 o 08:29
Marei jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2017-01-20, 08:46   #2687
Bysanda
Zadomowienie

Dziewczyny, a jakie seriale lekkie/kryminalne polecacie w niemieckiej tv?
Bysanda jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2017-01-20, 08:46   #2688
bejata440
Zakorzenienie

A jak Wasz angielski w Niemczech? Ja odkad "władam" niemieckim przestałam mowić po ang... ;(
Stary 2017-01-20, 09:17   #2689
Marei
Zakorzenienie

Cytat:
A jak Wasz angielski w Niemczech? Ja odkad "władam" niemieckim przestałam mowić po ang... ;(
Ja podobnie. Niestety. Przyjechalam i mowilam tylko po ang, teraz mam wrazenie ze w zadnym juz dobrze nie mowie, nawet po polsku :/ nie mam glowy do jezykow i przechodzac szybko miedzy pl a niem jest tragedia. A ang... Szyk zdania wciskam niemiecki. Staram sie wiecej czytac i ogladac po ang, ale poki co marny skutek.

Aaaa jadac po paszport wez jakies pismo czy wydrukowny mail z pracy, ze masz wyjazd sluzbowy, wtedy predzej zalatwisz. Bylam w zblizonej sytuacji, to szef musial do pl faksowac pismo, ze mnie potrzebuja.

I zwroc uwage jak dlugo musisz miec wazny, zeby wjechac do Izraela. Mnie wystawili na 3dni 0_o ale do de wrocilam przynajmniej. Ale ja trafilam na przykrego faceta do zalatwiania tego wszustkiego, na szczwscie naczelnik byla spoko.

...tapatalk...

Edytowane przez Marei
Czas edycji: 2017-01-20 o 09:18
Marei jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2017-01-20, 09:50   #2690
chimay
Zakorzenienie

Cytat:
U mnie niestety to samo. Przed wyjazdem do DE mój angielski był lepszy niż niemiecki, a teraz jest kaplica. Ostatnio musiałam napisać krótką wiadomość po angielsku do opieszałego sprzedawcy z ebaya i już z tym miałam problem, w miejsce angielskich słówek automatycznie wskakiwały mi niemieckie.

Mam w pracy dziewczynę, która miała ojca Anglika, matkę Niemkę, mieszkali w Niemczech i w domu posługiwali się angielskim i hochdeutschem. Odkąd kilka lat temu jej tata zmarł, nie mówi już za bardzo po angielsku i też twierdzi, że bardzo dużo już zapomniała i jak jedzie odwiedzić rodzinę w Anglii, to na początku pobytu po prostu brakuje jej słów.
Ale znam też emigrantów, którzy bez problemu przełączają się w rozmowie na dawno nieużywany angielski. Nie wiem od czego to zależy, ale wydaje mi się, że zapominanie raczej jest tu smutną regułą.
chimay jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2017-01-20, 12:13   #2691
bejata440
Zakorzenienie

Mam juz zaświadczenie i prośbę od przełożonego
Dzieki za wskazówki, juz sie doczytałam ze 6miesiecy musi byc ważny.
Stary 2017-01-20, 12:55   #2692
Marei
Zakorzenienie

Dla mnie angielski i niemiecki sa slowkami bardzo podobne, a gramatyka bardzo rozne i dlatego mi sie plataja. Latwiej mi rozmawiac po polsku i np ang niz ang-niem.
Uczylam sie jeszcze wloskiego, ale dobre piec lat nie uzywalam i jak pojechalam na szkolenie do.Turynu nie bylam w stanie nic powiedziec totalnie null. Myslalam, ze cos wroci, ale nie

...tapatalk...
Stary 2017-01-20, 13:15   #2693
chimay
Zakorzenienie

Cytat:
Dla mnie angielski i niemiecki sa slowkami bardzo podobne, a gramatyka bardzo rozne i dlatego mi sie plataja. Latwiej mi rozmawiac po polsku i np ang niz ang-niem.
Uczylam sie jeszcze wloskiego, ale dobre piec lat nie uzywalam i jak pojechalam na szkolenie do.Turynu nie bylam w stanie nic powiedziec totalnie null. Myslalam, ze cos wroci, ale nie

...tapatalk...
Ja się niemieckiego uczyłam 4 lata w szkole średniej, potem nie używałam przez ponad 10 lat i zapomniałam prawie wszystko. Jak podjęłam decyzję o wyjeździe do DE, to zdecydowałam przez rok przed wyjazdem chodzić na kurs. Na pierwszej rozmowie z nauczycielem w szkole językowej ledwo potrafiłam sklecić kilkuwyrazowe odpowiedzi na pytania typu "Was ist dein Hobby?". Nauczyciel powiedział mi potem już w trakcie kursu, że wahał się czy mnie nie przydzielić do A1, ale stwierdził, że jednak lepiej równać do wyższego poziomu i zaczęłam kurs od A2. Wyuczone wcześniej reguły i struktury gramatyczne jednak zostały mi w głowie i szybko puzzle zaczęły wskakiwać na swoje miejsce w trakcie nauki. Więc coś tam jednak w głowie zostaje i łatwiej sobie potem przypominać niż uczyć się całkiem od zera. Ale tak nagle zacząć mówić w długo nieużywanym języku jest jednak trudno.
chimay jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2017-01-20, 14:03   #2694
Marei
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez chimay Pokaż wiadomość
Ja się niemieckiego uczyłam 4 lata w szkole średniej, potem nie używałam przez ponad 10 lat i zapomniałam prawie wszystko. Jak podjęłam decyzję o wyjeździe do DE, to zdecydowałam przez rok przed wyjazdem chodzić na kurs. Na pierwszej rozmowie z nauczycielem w szkole językowej ledwo potrafiłam sklecić kilkuwyrazowe odpowiedzi na pytania typu "Was ist dein Hobby?". Nauczyciel powiedział mi potem już w trakcie kursu, że wahał się czy mnie nie przydzielić do A1, ale stwierdził, że jednak lepiej równać do wyższego poziomu i zaczęłam kurs od A2. Wyuczone wcześniej reguły i struktury gramatyczne jednak zostały mi w głowie i szybko puzzle zaczęły wskakiwać na swoje miejsce w trakcie nauki. Więc coś tam jednak w głowie zostaje i łatwiej sobie potem przypominać niż uczyć się całkiem od zera. Ale tak nagle zacząć mówić w długo nieużywanym języku jest jednak trudno.
Bardzo dobrze zrobilas, ze poszlas na kurs. Moj wyjazd nie byl planowany, w grudniu bylam na rozmowie kwalifikacyjnej, zaraz przed swietami dostalam pozytywna odpowiedz, a koncem stycznia juz sie przeprowadzilam. Wszystko bylo na hura. Zalowalam, ze w szkole nie uczylam sie niemieckiego, ze nie mialam czasu przed wyjazdem isc na kurs. Bylo mi tu na poczatku bardzo ciezko, bo jednak nie wszyscy znali angielski. Za to oprocz paru niemilych sytuacji, o ktorych juz pisalam, nawet na migi pomagali, jak poprosilam. Pamietam jak sie zgubilam wracajac z ikei w pierwszy dzien pobytu. Pomylilam autobusy i wysiadlam gdzies za miastem. Mialam mapke linii i pytam kierowcy gdzie jestem i jak mam dojechac na ten i ten przystanek. Facet ani slowa po ang, zaczal po rosyjsku do mnie mowic i sie upiera, ze mam rosyjski akcent. Tlumacze mu polen, polen. A on niet! Dopiero po chwili uwierzyl i sie smial. Pokazal gdzie mam sie przesiasc i dojechalam. Straszne przezycie. Nie mialam ani internetu w telefonie, ani numeru na taxi. Jedyne co znalam to nazwe przystanku i moj nowy adres.

...tapatalk...
Stary 2017-01-20, 18:31   #2695
Bysanda
Zadomowienie

Czy ktos mi moze napisac jak odróżnić sollte w trybie przypuszczajacym, a jak w zdaniu w czasie przeszlym?
Stary 2017-01-20, 19:33   #2696
bejata440
Zakorzenienie

Zdanie musi byc logiczne ?
Daj przykład zdania to Ci zaraz czarno na białym postaram sie wyjaśnić
Stary 2017-01-20, 22:01   #2697
Bysanda
Zadomowienie

Cytat:
Zdanie musi byc logiczne ?
Daj przykład zdania to Ci zaraz czarno na białym postaram sie wyjaśnić
Tez tak myślę, że wszystko zależy od kontekstu Przykładu konkretnego niestety nie mam, tylko zastanowiło ją, że odmiana sollen jest taka sama w czasie przeszlym jak i w konjunktiv II. Nawet w języku polskim, ciężko mi teraz zdanie z sollen w czasie przeszłym wymyslec...dziękuję za odpowiedź
Stary 2017-01-22, 13:19   #2698
Ciapna
Przyczajenie

Cześć wszystkim,
jestem pierwszy raz na tym forum, czy są tu dziewczyny z Hamburga?
Pozdrawiam
Stary 2017-01-22, 16:29   #2699
awgusta
Та еще штучка ^^

Ja mieszkam 60 km od Hamburga

Stary 2017-01-22, 17:03   #2700
MdM
in love with life

:d

Edytowane przez MdM
Czas edycji: 2018-01-06 o 22:20
MdM jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Emigrantki

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości