|
|||||||
| Notka |
|
| Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#2671 | |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Mamusie kwietniowe 2016 w końcu tulą swoje maleństwa! Odchowalni część pierwsza
Cytat:
Ostatnie to na Krymie :O to ile lat temu :O z 5 chyba smutno !!! (że na Krym już nie pojedziemy).Moje ŁZS na głowie doprowadza mnie szaleństwa ! Umyłam innym szamponem wczoraj rano i dziś mam na głowie stado strupków i pełno we włosach płatków skóry co wygląda jak wielki łupież. I HATE IT no ale nic będę próbowała robić octowe płukanki i we will see.za to ja jestem przeszczęśliwa, że leje kocham taką pogodę lubię siedzieć na balkonie/ patrzeć przez okno jak pada <3 lubię zapach powietrza no i w ogóle pić herbatkę jak jest zimno, siedzieć pod kocykiem mmmmrmrr A co do sprzątania z mężem sprzątamy po równo, zazwyczaj w weekend bo mi się samej nie chce w tygodniu wiec przychodzi sobota jesteśmy oboje i zaczynamy sprzątanie. A w domu hm wielkie sprzątania na święta, a tak to ja zawsze odkurzałam i myłam kibel. Brat łazienke i ścierał kurze. O tu na mieszkaniu to ja często odkurzam i ścieram kurze, bo włosy mnie też doprowadzają do szału, że są wszędzie no i mam alergie na kurz.
|
|
|
|
#2672 |
|
Rozeznanie
|
Dot.: Mamusie kwietniowe 2016 w końcu tulą swoje maleństwa! Odchowalni część pierwsza
Lulka---- super ze Bartuś sie przekonał
Adaś tez pięknie je, dzioba otwiera aż miło! Sprzątanie--- a ja od 37 tc mam pomoc w postaci przesympatycznej studentki, ktora przychodzi raz w tyg ️ TŻ mi funduje... Ale mamy duży dom i zwierzęta ale oprócz tego codziennie wieczorem ogarniam w miarę rynek i odkładam wszystko na miejsce, kuchnia na błysk, inaczej nie zasnę ![]() Niulka--- nie pomyślałabym ze Xlander moze dać ciała... Moze trafił Ci sie jakis trefny egzemplarz? Zgłaszaj na gwarancje koniecznie Tez lubię deszcz i to powietrze
|
|
|
#2673 |
|
Winter is coming
|
Mi szkoda takich brzydkich dni bo nie lubię tak siedzieć cały dzień w domu. Młoda też nie 😊
Oo na Krymie bylas? kiedyś się wybieralam ale nic z tego nie wyszło i już nie wyjdzie smuteczek Ja w tym roku tylko na tydzień jade więc słabo....rok temu byłam w sumie 30 dni na wakacjach heh
|
|
#2674 |
|
Zadomowienie
|
GGI tak, mam taką gwarancję.
☆☆☆
|
|
#2675 |
|
Matka Smoka
|
Niulka, ja juz pisalam tu jak w ciazy bylysmy ze xlander to porazka. Reklamuj u sprzedawcy a nie z tytulu gwarancji. Szybciej i moze uda Ci sie zwrot kasy zalatwic.
U nas tez pol dnia lalo. Ale na dzialce pod zadaszeniem mlody duzo spal wiec fajnie. Mam nadzieje ze dotleniony duzo dzis pospi i w nocy. |
|
|
|
|
#2676 |
|
Zadomowienie
|
Ineso, nie pamiętam. Może mnie jeszcze nie było na forum wtedy.
☆☆☆
|
|
#2677 |
|
Wtajemniczenie
|
http://www.hafija.pl/2014/05/tak-oto...u-piersia.html
Jejeje...szkoda, że o kruliku nie napisała ![]()
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
|
|
#2678 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Odkąd pojawił sie Damianek to starszy sie mocno zmienił. Strasznie pyskuje, nie słucha, awantury jakieś robi. Z tym że ma jakieś fazy - raz w niego diabeł wchodzi a zaraz jest zmiana o 160 stopni. Aż mam nerwy na siebie że własnego dziecka zrozumieć nie potrafie. Staram sie z nim bawić na ile moge i widze że jak są dni że częściej z nim coś porobie to jest super grzeczny, a jak młodszy potrzebuje więcej uwagi to już ma fochy Cytat:
My dziś zaczęliśmy od marchewki ale... póki co nie chce. Wypluwa i sie krzywi. Nawet sie rozpłakał. Dałam dwie łyżeczki i odpuściłam. Jutro spróbuję znowu. Może polubi ![]() Dawno mnie tu nie było ![]() Napisze tylko tyle że sen u mojego szkraba sie bardzo popsuł. Jeszcze 2 tyg. temu w nocy spał bez przebudzania od 6 do 8 godzin. Zdarzyło sie nawet więcej. Teraz sie wybudza z marudzeniem kilkanaście razy. Przypuszczam że dziąsła dokuczają + chyba duże przywiązanie do smoczka bo jak mu wyleci to już nerwik. Jak dostanie to zasypia zaraz. W dzień też ma drzemki równe 30min. Jak w zegarku Cud sie czasem zdarzy że jest 50min Także no, chodze niewyspana. Na dodatek zaczęłam ćwiczyć!! Mam zakwasy straszne i zerową kondycję. Tyle miesięcy w ciąży tylko leżeć to teraz zaczynam w zasadzie od początku... |
||
|
|
|
|
#2679 | |
|
Rozeznanie
|
Mamusie kwietniowe 2016 w końcu tulą swoje maleństwa! Odchowalni część pierwsza!
Hej Iwoncia
dawno nie pisałaś, fajnie ze sie odezwałaś do nas! No i dałaś mi do myślenia z tymi ćwiczeniami... Kurczę tak cieżko sie zmotywować, jak maluszek śpi to jest tyle do zrobienia! Kiedy ćwiczysz? Wieczorami? Codziennie sobie obiecuje ze zacznę i du.pa z tego wychodzi ![]() ---------- Dopisano o 04:07 ---------- Poprzedni post napisano o 03:56 ---------- Cytat:
Masakra ciekawe co bedą za 30 lat pisać i co nasze córki i wnuczki na nasze porady... tylko żeby sie nie okazało, ze metoda 5S to szkoda dla dziecka, BLW powoduje otyłość w dorosłym wieku, a miś szumiś zaburzenia psychiczne ![]()
![]() Edytowane przez MaLoS Czas edycji: 2016-08-22 o 04:09 |
|
|
|
|
|
#2680 | |
|
Mama Land
|
Cytat:
Sama bym tego lepiej nie ujęła i też się nad tym zastanawiam nieustannie 😀Iwoncia: Graty za samozaparcie! Ja chodziłam do tej pory na fitness (rano, bo tz do pracy chodzi na 10-11), ale Młoda prowadzi strajk głodowy jak mnie nie ma, bo znówbie toleruje butelek 😒
|
|
|
#2681 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Co do ćwiczeń to ćwiczę o różnych porach, nawet często sie zdarza jak maluszek nie śpi. Ja dopiero zaczynam te ćwiczenia więc to króciuctko trwa - około 10-15min bo bym ducha wyzionęła wszystko mnie boli ![]() Ćwiczyłam przez rok przed zajściem w ciąże to mam różne tam ciężarki i to mnie też motywuje bo leżą i sie kurzą A że mam paskudny brzuch i kilogramy w miejscu stoją to już całkiem znak by sie za siebie zabrać. Polecam bo zara humor lepszy [QUOTE=AsiaPo;64420591 Iwoncia: Graty za samozaparcie! Ja chodziłam do tej pory na fitness (rano, bo tz do pracy chodzi na 10-11), ale Młoda prowadzi strajk głodowy jak mnie nie ma, bo znówbie toleruje butelek 😒[/QUOTE] Dzìeki Oj to szkoda, ale pewnie sie jeszcze przekona do butelki. Ja mam też nadzieje że mój Damianek sie do marcheweczki przekona ![]() Aż sie boje bo dzisiaj drugie podejście będzie
|
|
|
|
|
|
#2682 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Jesli chodzi o metody i rady do jarmienia z przed 30 lat to faktycznie mega roznica z świadomością.... Wysłane z aplikacji Forum Wizaz ---------- Dopisano o 10:23 ---------- Poprzedni post napisano o 10:18 ---------- Ćwiczenia gratuluje samozaparcia i motywacji. Ja nie potrzebuje cwiczen mam je w domu przy pracy w ogrodku koszeniu trawy i innych pracach. Brzuch mniejszy niz przed ciaza takze spoko i kilogramow mniej tez bo startowalam z waga przed ciaza 65 kg teraz mam 55 a wzrost 175 wiec az za chuda jestem. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
|
|
|
|
#2683 |
|
Zadomowienie
|
Ja dostałam od teściowej taki poradnik, właśnie sprzed 30 lat o wychowaniu dzieci. Był czas, że codziennie mnie pytała czy go czytam i wdrażam w życie zalecenia.
teraz o nim zapomniała. ☆☆☆
|
|
#2684 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
KUPKI no to ten tego, jak ich nie było w cale to teraz po całości, latam z nią do łazienki co chwile no z 5-6-7 kup dziennie musi być, dziś już 5 Ale do rzeczy ![]() Wczoraj kąpiemy Sarę w wiaderku, my sobie gadamy, mąż ją trzyma, ja myję. Nagle purki i bąbelki ale po cichu liczę na to, że to tylko purkanie. Widzę na jej twarzy skupienie, ona się tak zwiesza śmiesznie jak kupkę robi. No i trzask, nagle wszędzie koło niej pływa kupka taka rzadka Ja do męża -kupę zrobiła, wszędzie pływa M- łap ją za pupę, wyciągamy Ja- ale jak, mam włożyć tam ręce? (woda była brązowa) M- no wkladaj szybko on tak spanikował, że ja spanikowalam i oboje bylismy spanikowani tzn wiecie jak jest w takiej sytuacji, jedno na drugiego warczy bo drugie nie robi tak jak to pierwsze sobie umyśliło (przecież nie czytam w jego myślach). No ale kontynuując - wyjęliśmy ją, on trzyma pod barkami, ja za pupę i ona taka zszokowana, a my zbarnieliśmy - I co teraz? gdzie ją dać? na czysty ręcznik? No z braku pomysłu wylądowała w tym czystym ręczniku. I znów pytanie: co teraz? Mąż: może ją pod prysznic damy? Ja: ale jak? mam wejść z nią? M: nie to głupi pomysł Ja: dobra ja ja jakoś będę trzymać ty lej. W końcu trzymałam ja raz tak, raz tak, obracałam przodem tyłem, no masakra, ona chyba nie wiedziała co się dzieje bo oczy wielkie ale nic ani nie jęknęła. A mąż polewał ją prysznicem No taka mała przygoda
|
|
|
|
#2685 |
|
Zadomowienie
|
Polinezyjka, a to niespodzianka. Ja czasami też mam obawy, że spotka mnie taka sama historia. Powiedz mi, jak to zrobiłaś, że dziecko tyle kupek robi? Podajesz jakiś probiotyk? U nas jedna na trzy dni.
☆☆☆
|
|
#2686 |
|
Zakorzenienie
|
POLI hichralam sie jak gupi do seta to co czytalam z Waszymi przygodami. U nas tak było jak byla mala szedł pierd i patrze kupa i wymiana wody albo kuz pieknie ladnie umyta klade na ręcznik pierd i caly recznik brudny
nie wspomne ze miała jakis czas etap ze pieknie ladnie umyta nakarmiona w lozeczku usypia pierd jeden drugi i kupa po pachy ha ha no i dupcia byla umyta i pachnaca 10minut hihi.Kupy Zawsze byla raz dziennie z regoly rano. A teraz 4 dzien i kupy brak masakra ! Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
|
|
|
#2687 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
7 dni brak - dałam czopka. Znów 4 dni brak - dalam czopka. ja po prostu psychicznie nie wytrzymywalam. Każdy płacz traktowałam jako , że ból brzusia bo brak kupy (jako, że wcześniej robiła kilka na dzień to taki brak był dla mnie szokiem). W końcu ja wyluzowałam i zaufalam jej - no i tak było z dwa miesiące chyba - co tydzień, równo co sobote była wielka ogromna kupa. obsrywała wszystko na około i lądowala w zlewie ![]() przyzwyczaiłam się do tego, że zmieniam pampersy z siusiami ![]() No ale - nie dawałam nic, jadłam tak samo, nic nie zrobiłam. Wydaje mi się, ze w tym okresie bardzo urosła - czyli organizm potrzebował pokarmu na wzrost? Ale robiła dużo bączków, siusiała na okrągło - a płakała jak to ona, różnie, na wieczór, ale ewidentnie też zęby szły w tym czasie i był skok też. Plus upały - wszystko się po prostu nałożyło. Dlatego nie pamiętam tamtego miesiąca - zlał mi się w całość ![]() No i teraz po prostu z dnia na dzien - 10 dni bez, potem kupka jedna, po dwóch dniach 3, potem 7, i teraz ciągle dobija tak koło 5-6-7 na dzień ![]() Ale pewnie niedługo znów coś sie zmieni. Ja to się już nie przyzwyczajam. Teraz zasypia sama wieczorem - jakby tak zostalo to super, jak się to zmieni no to cóż, będziemy szukać innego sposobu. Tu jest ciekawie bo po chrzcinach nie chciała zasnąć inaczej niż w pozycji do karmienia - no za cholerę, kładłam tak i odpływała. A nagle z dnia na dzień płacz w tej pozycji. No i szukanie innego sposobu heh ![]() Teraz zasypia w chuście w ciągu dnia - albo źle powiedziałam, wystarczy, że zaczynam motać a ona już zasypia, dziś to tylko przyłożyłam materiał chusty do jej buzi jak ją trzymałam (jak zaczynam wiazać kangurka) a ona zamknęla oczy , odczekałam chwilkę i odłożylam spać
|
|
|
|
#2688 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Na początku trochę byłe zdezorientowana ale teraz radośnie chichotkuje i gaworzy w kąpieli.
"Uroczyście nie zobowiązuję się do regularnych porządków, prowadzenia kalendarza, niejedzenia słodyczy, byciu skrupulatnym w podejmowanych czynności oraz gaszeniu światła w łazience - to się nigdy nie udało, więc w końcu dorosłam do nie oszukiwania samej siebie." za: whitepointeshoes |
|
|
|
|
|
#2689 |
|
Zakorzenienie
|
Bry wieczor. Nie nadgonie Was wszystkich.
Poli alescie mieli przygode ![]() Wczoraj X sie wlasnie pytal co by bylo gdyby Kuba w kapieli zrobil kupe.. Od tesciowej musielismy wczesniej wrocic bo Kuba byl strasznie nie swoj. Za glosno mu tam bylo... A teraz X przez ten tydzien w delegacji.
Okazje i pomysły na prezent
|
|
#2690 | |||
|
Matka Smoka
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
My się nie mieścimy powoli w wanience ikeowej i nie wiemy co dalej. Umywalka za mała, wanna głęboko. Kupowanie kolejnej wanienki nam się nie uśmiecha, zresztą kąpiemy w pokoju więc większą zataskać z wodą to już w ogole wyczyn. |
|||
|
|
|
|
#2691 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Jak się zaczną zimniejsze dni to wtedy może wrócimy do opcji z wanienką albo farelkę będziemy włączać przed kąpielą.
"Uroczyście nie zobowiązuję się do regularnych porządków, prowadzenia kalendarza, niejedzenia słodyczy, byciu skrupulatnym w podejmowanych czynności oraz gaszeniu światła w łazience - to się nigdy nie udało, więc w końcu dorosłam do nie oszukiwania samej siebie." za: whitepointeshoes |
|
|
|
|
|
#2692 |
|
Zakorzenienie
|
My też kąpiemy w pokoju, wanny nie mamy w łazience, i też nie wiem co dalej
|
|
|
|
|
#2693 |
|
Zakorzenienie
|
Ineso a nie ma jakis wkladek do wanny lub czegos w tym stylu...
Obawiam sie ze szybciej niz za 30 lat zmienia sie wytyczne co do chowania i karmienia dziecka
|
|
#2694 |
|
Winter is coming
|
Poli opisałaś mój koszmar
![]() GGI moja też często robi klocka po kąpieli nieraz to 5 min nie minie, a najgorzej jak jeszcze ubranko dostanieu mnie dziś 3 kupsztale, ale za to takie, ze 3 razy małą przebierałam Ineso ja mam ten sam dylemat i nie wiem jeszcze co zrobić. Powoli będziemy chyba przenosić kąpanie do łazienki, tylko jak kurde w tej wielkiej wannie? no za 30 lat to na pewno będą inne wytyczne, jak się co kilka lat zmieniają ;] będziemy pouczać nasze córki i synowe jak to się dawniej robiło eheh a one będą nas obgadywać na jakimś forum, że durne baby jesteśmy
Edytowane przez velika Czas edycji: 2016-08-22 o 21:44 |
|
|
|
|
#2695 |
|
Matka Smoka
|
Sa takie lezaczki do wanny, ale moj na to zbyt ruchliwy i silny, wypadlby
jest tez taki ogranicznik ktory zmniejsza wanne. Ale i tak trzeba sie mocno schylac. Jeszcze tz pewnie da rade ale czasem kilka dni jestem sama i nie poradze sobie teraz zaluje ze nie mam prysznica bo wtedy albo w brodziku albo bym wstawiala wanienke.
|
|
|
|
|
#2696 |
|
Zakorzenienie
|
Smiech na sali. Byliśmy na szczepieniu. Nasza lekarka jest bardzo zakręcona, mam do niej sceptyczne zaufanie. Wzięła Bartka na wagę, a ta chodzi, i chodzi... raz pokazała 7300, potem 6400 i w końcu stnaęło na tym, że waży te 6480. To mało wg mnie bo wygląda na dużo więcej, a po drugie ważył 14 lipca 6 kg. To co tak mało przybrał? Druga sprawa to jego wzrost. Zmierzyła go ze skurczonymi nóżkami i ma niby 63 cm
ech...
|
|
|
|
|
#2697 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#2698 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Taaaak? ![]() ![]() ![]() ![]()
|
|
|
#2699 |
|
Zakorzenienie
|
Może i faktycznie ma te 6480. No
|
|
|
|
|
#2700 |
|
Zadomowienie
|
Kasia tak mówi moja pediatra, że po 3 miesiącu już dzieci tak nie przybierają na wadze.
No chyba że masz inne info 😜 Edytowane przez patulinka94 Czas edycji: 2016-08-23 o 21:28 |
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 20:44.

moze za rok już pojedziemy wszyscy razem w 3.
smutno !!! (że na Krym już nie pojedziemy).

Adaś tez pięknie je, dzioba otwiera aż miło!
️ TŻ mi funduje... Ale mamy duży dom i zwierzęta
ale oprócz tego codziennie wieczorem ogarniam w miarę rynek i odkładam wszystko na miejsce, kuchnia na błysk, inaczej nie zasnę 

dawno nie pisałaś, fajnie ze sie odezwałaś do nas! No i dałaś mi do myślenia z tymi ćwiczeniami... Kurczę tak cieżko sie zmotywować, jak maluszek śpi to jest tyle do zrobienia! Kiedy ćwiczysz? Wieczorami? Codziennie sobie obiecuje ze zacznę i du.pa z tego wychodzi 

Sama bym tego lepiej nie ujęła i też się nad tym zastanawiam nieustannie 😀
wszystko mnie boli

ech...