|
Notka |
|
Ginekologia Miejsce, w którym rozmawiamy o ginekologii. Tutaj znajdziesz pytania i odpowiedzi związane ze zdrowiem intymnym kobiety. Rozmawiamy np. o antykoncepcji. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#2671 |
Konto usunięte
|
Dot.: Interakcje tabletek antykoncepcyjnych z lekami - wątek zbiorczy
Racja
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2672 |
Zakorzenienie
|
czy Frimig (sumatriptan) ma wpływ?
lekarka odpowiedziała bardzo dyplomatycznie, że każdy lek MOŻE wchodzić w JAKIEŚ interakcje. w ulotce nic nie ma na ten temat. w internecie też nie znalazłam żadnych informacji. |
![]() ![]() |
![]() |
#2673 |
BAN stały
|
z tego co mi wiadomo, to nie wplywa.
|
![]() ![]() |
![]() |
#2674 |
Zakorzenienie
|
witam,
od czasu do czasu w okresie zimowym zażywam witaminę C szokowo i w związku z tym zainteresowałam się jej interakcjami z tabletkami antykoncepcyjnymi. poczytałam sobie to, co wcześniej napisałyście na temat działania tej witaminy. poczytałam również o preparacie, który zażywam i co tam znalazłam: Zwiększone zapotrzebowanie na witaminę C występuje: - u osób prowadzących bardzo aktywny tryb życia - w przebiegu gorączki, chorób zakaźnych, cukrzycy nadczynności tarczycy, choroby wrzodowej żołądka i dwunastnicy - w okresie rekowalenscencji po przebytych chorobach - podczas stosowania tabletek antykoncepcyjnych, sterydów, leków przeciwbólowych - u palaczy, alkoholików - u mieszkańców dużych aglomeracji miejskich - w okrasie intensywnego wzrostu - podczas przewlekłych dializ źródło: http://www.witaminy-zdrowie.pl/witaminy/wit_c.html Czyli, że branie witaminy C jest wręcz polecane? ![]() *jeszcze korzystając z okazji, pytanie osobiste: jak organizm odbiera przyjęcie zbyt dużej dawki hormonów? w niedzielę wzięłam 2 tabletki (nie pamiętałam, czy zażyłam sobotnią), a w poniedziałek wzięłam tę dawkę wit. C i teraz zaczęłam świrować ![]()
#2675 | |
Konto usunięte
|
Dot.: duomox i amertil a cilest
Przeglądałam dogłębnie wątek i znalazłam info., że chrom wplywa, już się wystraszyłam!, ale na szczęście Wdowa(
Cytat:
![]() Jakie przydatne jest to forum! Masakra ![]() Kocham je ![]() i Was też ![]() ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2676 | |||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() tutaj - http://www.☠☠☠☠☠☠☠/czytelnia/a23-Witaminy - możemy wyczytać: Cytat:
![]() Cytat:
![]() ![]() |
|||
![]() ![]() |
![]() |
#2677 |
Zadomowienie
|
Witam.
Lekarz przepisał mi Flumycon 100mg raz dziennie przez 7 dni. Czy wpłynie to na skuteczność tabletek YAZ? |
![]() ![]() |
![]() |
#2678 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() fluconazol-flumycon ![]() 100mg to nie jest duża dawka i nie wpłynie. Edytowane przez wdowa_po_leninie Czas edycji: 2010-01-27 o 19:19 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2679 |
Zadomowienie
|
Dziękuje, właśnie szukałam i widziałam te odpowiedzi, ale nie wiedziałam, jak to jest w przypadku brania go przez 7dni bez przerwy
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2680 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
#2681 |
Przyczajenie
|
Skuteczność działania tabletek anty a dieta.
Witam,
chciałabym się dowiedzieć, czy w jakimś stopniu osłabione zostanie działanie tabletek antykoncepcyjnych w momencie, gdy rozpocznę stosowanie diety odchudzającej. Zastanawiam się nad dieta cambridge (zupki, batoniki cambridge) -> dzienna wartość 412 lub 549 kcal. Dieta ta jest głównie oparta na białku. Czy w takim wypadku zostanie osłabione wchłanianie tabletek? |
![]() ![]() |
![]() |
#2682 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Skuteczność działania tabletek anty a dieta.
Ty się chcesz zagłodzić czy schudnąć?
500kcal dziennie - przecież to przesada. A tak odnośnie pytania to dieta nie powinna mieć wpływu na działanie tabletek.
#2683 |
Przyczajenie
|
"(...)Często dieta Cambridge określana jest jako Dieta Ostatniej Szansy. Jest to dieta dająca organizmowi wszystkie niezbędne elementy właściwego odżywiania a przy tym łączna kaloryczność posiłków na jeden dzień to około 400 - 500 kalorii. Dieta Cambridge jest tak jednak skonstruowana, że nie musimy sie obawiać, że jest to niewystarczające źródło odżywiania." -> http://www.dieta-odchudzanie.pl/dieta-cambridge.html
Nie powinno być tak źle. ;-) |
![]() ![]() |
![]() |
#2684 |
Zakorzenienie
|
Życzę powodzenia.
#2685 |
Przyczajenie
|
Przyda się.
|
![]() ![]() |
![]() |
#2686 | |
Zakorzenienie
|
No moja mama na Cambridge jakoś przezyla ;p
![]() ![]() |
![]() |
#2687 |
Zakorzenienie
|
Ja jestem akurat w trakcie odchudzania i nie mogę pojąć jak można wytrzymać na takiej drakońskiej diecie (tak w ogóle to ile ona trwa?). Moja pani dietetyk twierdzi, ze poniżej 100kcal to już nie jest odchudzanie. I ja chyba w sumie się z nią zgadzam. Ale może dlatego, że jeszcze nikomu nie udało się mnie przekonać do tak drastycznych kroków
![]()
#2688 |
Przyczajenie
|
Właśnie chcę ją zastosować z polecenia. Mama mojej koleżanki była na tej diecie. Zupki pęcznieją w brzuchu więc nie odczuwa się głodu. Poza tym, z tego co wyczytałam zawierają wszystko co trzeba organizmowi dostarczyć. To nie jest dieta typu 1 owoc i woda cały dzień
![]() Konkretnej odp nie otrzymałam, wiec po prostu będę musiała być ostrożna. Pozdrawiam serdecznie ;-) |
![]() ![]() |
![]() |
#2689 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Swoją drogą 500 kcal... hmmm na pewno lepiej byłoby spożywać 1000 kcal i poćwiczyć, no ale w końcu to wątek o odchudzaniu nie jest, więc nie będę na ten temat pisać ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2690 |
Przyczajenie
|
Hej dziwczyny! Mam nadzieje że mi pomożecie rozwiązać mój problem.
W sobotę wieczorem dostałam okres 23.01 (trwa on od 5-6 dni)w poniedziałek czyli 25.01 kochałam się z moich chłopakiem zażywam tabletki YAZ i problem polega na tym że zachorowałam i muszę przyjąć dziś Doxycyclinum a on obniża działanie antykoncepcji w martwię się o możliwość zajścia w ciążę bo na wielu forach piszą że jest to możliwe w trakcie okresu więc może lepiej odczekać jeszcze trochę zanim przyjmę antybiotyk? Żeby mieć pewność że nie ma żadnej szansy na ciążę? |
![]() ![]() |
![]() |
#2691 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ale przecież Ty bierzesz tabletki anty, nie masz okresu tylko krwawienie z odstawienia i tak czy siak jesteś podczas niego chroniona - jeśli bierzesz prawidłowo tabsy masz teraz do wzięcia antybiotyk, który jak sama wiesz obniża działanie- i to ewentualnie on mógłby do ciąży się przyczynić a nie jakieś krwawienie ![]() stosunek był w poniedziałek, dziś bez problemu możesz zażyć zapisany Ci lek bo nie działa on wstecz (antykoncepty też oczywiście przyjmuj dalej zgodnie z planem) - tylko zabezpieczaj się dodatkowo w trakcie brania tego antybiotyku jak i przez 7 dni po zakończeniu leczenia.. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2692 |
Przyczajenie
|
Troszkę może to niefortunnie napisałam. Nie miałam na mysli że krwawienie przyczyni się do ciąży tylko plemniki mogą przeżyć jakiś czas różnie mówią ile i obawiałam się że gdy wezmę antbiotyk i działanie tabletek anty się zmniejszy to jest jakaś możliwość na ciążę :/ troszke może panikuję sorki ale wole się spytać niż potem żałować czegoś.
Dzięki za odpowiedz ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2693 |
Raczkowanie
|
Dot.: Interakcje tabletek antykoncepcyjnych z lekami/dietami, itp. - wątek zbiorczy
.
Edytowane przez pytton Czas edycji: 2012-04-29 o 22:07 |
![]() ![]() |
![]() |
#2694 |
Przyczajenie
|
Dot.: Interakcje tabletek antykoncepcyjnych z lekami/dietami, itp. - wątek zbiorczy
Ja mam ciągle na coś alegrię;P Najlepiej sprawdza się wapno. A tak jak już było wspomnianie, wszelkie ziółka mogą albo oddziłaywać na działanie tabletek np. dziurawiec zwyczjany, albo samo przeczyszczanie zminiejsza wchłanianie się tabletek.
|
![]() ![]() |
![]() |
#2695 |
Zadomowienie
|
zmniejasza wchlanianie, ale kolezanka chce je brac w przerwie....
![]() pytton, mysle ze nie masz sie czego obawiac ![]() Edytowane przez ojejka89 Czas edycji: 2010-01-30 o 13:53 |
![]() ![]() |
![]() |
#2696 |
Przyczajenie
|
Uważam, że jeżeli chce się zachować pełne działanie tabletek to nie powinno stosować się ziółek w trakcie ich brania, a także podczas 7-dniowej przerwy. Najlepiej dodatkowo się zabezpieczać w tym czasie.
A już w ogóle najlepiej będzie zadzwonić do gina i upewnić się. ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2697 |
Zadomowienie
|
taaa jasne, nie bierzmy witaminy c podczas brania tabetek, gripeksow, nie jedzmy pieprzu, i w ogole niczego, bo a noz oslabi to dzialanie anty..
![]() jesli zaden skladnik bezposrednio nie nie wchodzi w interakcje z tabletkami to ewentualne dzialanie przeczyszczajace w czasie przerwy nie jest niczym niebezpiecznym. |
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#2698 |
Przyczajenie
|
Nie masz powodu, aby walić głową w mur. :\ Przechodzisz ze skrajności w skrajność. Wydaje mi się, że takie oczyszczanie organizmu nawet w czasie przerwy może być niewsakazne, jeżeli dziewczyna w tym czasie chce zachowac pełne działanie anty.
|
![]() ![]() |
![]() |
#2699 |
Zadomowienie
|
skoro tak obstawiasz przy swoim to moze podaj jakis konretow, potwierdzen na ten temat...? we wszystkich ulotkach jakie czytalam bylo napisane, ze biegunka/wymioty zmniejszaja wchlanianie tabletek jesli wystapia do 4 godzin po lyknieciu tabletki.
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2700 | |
Zakorzenienie
|
Gadasz o tabletkach a się nie znasz.
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 21:59.