Odstawienie tabletek antykoncepcyjnych - zbiorczy - Strona 91 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Ginekologia

Notka

Ginekologia Miejsce, w którym rozmawiamy o ginekologii. Tutaj znajdziesz pytania i odpowiedzi związane ze zdrowiem intymnym kobiety. Rozmawiamy np. o antykoncepcji.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2009-01-06, 11:57   #2701
ankamb
Raczkowanie

Dot.: Odstawienie tabletek antykoncepcyjnych - zbiorczy

Witam

Ja tez jestem po odstawieniu tabletek, ostatnia wzielam 12.10.2008r.
Pierwszy cykl trwal u mnie 35, a drugi 33 dni.
Pogorszyla mi sie cera, przytylam, wlosy sie przetluszczaja, ale za to pozbylam sie potwornych bolow glowy.
Niestety przed ostatnim okresem, czyli jakies 3 tygodnie temu pojawil sie u mnie bol jajnikow i dokucza mi do dzis
To taki ciagnaco-klujacy bol, jakby mi ktos wsadzil dwa kamienie zamiast jajnikow:/
Mieszkam w UK, nie mam dostepu do ginekologa, w piatek ide do lekarza ogolnego..
Przyznaje, ze zaczynam sie tym powaznie martwic
Czy ktoras z Was miala podobne bole? Czy mozliwe, zeby to byly skutki odstawienia tabletek?
Z gory dziekuje za odpowiedz!
ankamb jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-01-06, 13:06   #2702
Ska
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Marwari Pokaż wiadomość
oby, oby
no niestety poleciała kropelka tylko.
Stary 2009-01-06, 15:51   #2703
Pachnąca_trawą
Zadomowienie

hm. dostałam okres w terminie <wow xD>.. i zostało mi jeszcze 1,5 kg do zrzucenia..samopoczucie cudowne..ale brzuch bolał jak nigdy
Stary 2009-01-06, 15:59   #2704
Marwari
Zakorzenienie

GG do Marwari

Cytat:
Napisane przez Pachnąca_trawą Pokaż wiadomość
hm. dostałam okres w terminie <wow xD>.. i zostało mi jeszcze 1,5 kg do zrzucenia..samopoczucie cudowne..ale brzuch bolał jak nigdy
gratuluje okresu
ja miałam iść dzisiaj do gina, ale mnie choróbsko rozłożyło i musiałam do rodzinnego isc

[SIGPIC][/SIGPIC]
Marwari jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-01-06, 16:23   #2705
idealnecialo
Zadomowienie

Jednak z przeliczenia dzin 28 byl wczoraj bo zapomnialam ze ostatnie ze 2 cykle z yasminella dostawalam krawienia dzien pozniej, dziwne.
A dzis dalej nicccc...

W sobote troche piersi mnie bolaly i os soboty lekko wilgotno..wiec powinny juz byc dni suche, bezpłodne, 2 tyg temu mialam jajeczkowanie(tak przynajmniej wynika z tych okropnych bólów brzucha...)..
idealnecialo jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-01-07, 12:12   #2706
dmoc4
Raczkowanie

GG do dmoc4

Cytat:
Napisane przez ankamb Pokaż wiadomość
Witam

Ja tez jestem po odstawieniu tabletek, ostatnia wzielam 12.10.2008r.
Pierwszy cykl trwal u mnie 35, a drugi 33 dni.
Pogorszyla mi sie cera, przytylam, wlosy sie przetluszczaja, ale za to pozbylam sie potwornych bolow glowy.
Niestety przed ostatnim okresem, czyli jakies 3 tygodnie temu pojawil sie u mnie bol jajnikow i dokucza mi do dzis
To taki ciagnaco-klujacy bol, jakby mi ktos wsadzil dwa kamienie zamiast jajnikow:/
Mieszkam w UK, nie mam dostepu do ginekologa, w piatek ide do lekarza ogolnego..
Przyznaje, ze zaczynam sie tym powaznie martwic
Czy ktoras z Was miala podobne bole? Czy mozliwe, zeby to byly skutki odstawienia tabletek?
Z gory dziekuje za odpowiedz!

Mnie jajniki bolały przez dwa miesiące po odstawieniu potwornie, dokładnie jakbym miała dwie ciągnace kulki w brzuchu, potem przeszło, ale czasem tak pobolewa.
Stary 2009-01-07, 12:29   #2707
idealnecialo
Zadomowienie

Nareszcie! Pierwszy okres po odstawieniu jest!
Tyle ze umieram jak za danych lat
Ale co tam!
(tyle ze musze brac ketanol bo zadne ibupromy, apapy czy inne nie pomagaja)
idealnecialo jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-01-07, 12:57   #2708
ankamb
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez dmoc4 Pokaż wiadomość
Mnie jajniki bolały przez dwa miesiące po odstawieniu potwornie, dokładnie jakbym miała dwie ciągnace kulki w brzuchu, potem przeszło, ale czasem tak pobolewa.
Dziekuje bardzo za odpowiedz
Pocieszylas mnie troche, bo ja juz oczywiscie wymyslilam sobie kilka pesymistycznych wersji
A moze to nic groznego, tylko zwyczajne przyzwyczajanie sie organizmu do samodzielnego funkcjonowania...
Mam nadzieje, ze oznacza to tez, ze moje jajniki zaczely pracowac i bede miala owulacje

Pozdrawiam serdecznie!
ankamb jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-01-07, 14:07   #2709
MisQa
Zakorzenienie

GG do MisQa

Cytat:
Napisane przez idealnecialo Pokaż wiadomość
Nareszcie! Pierwszy okres po odstawieniu jest!
Tyle ze umieram jak za danych lat
Ale co tam!
(tyle ze musze brac ketanol bo zadne ibupromy, apapy czy inne nie pomagaja)
witam w klubie, ja tez dzis dostalam pierwszy okres po odstawieniu, o masakra, chyba jeszcze nigdy w zyciu mnie brzuch tak nie bolal

Czas zacząć nowe, lepsze życie...
MisQa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-01-07, 16:27   #2710
chicorito
Przyczajenie

4 dni temu odstawilam tabletki w srodku opakowania - po 9tej tabletce - z przyczyn 'osobistych'. Od wczoraj mam krawienia po odstawieniu. Teraz zastanawiam sie, kiedy moglabym juz zajsc w ciaze. Bardzo mi na tym zalezy. Wiem, ze to sprawa indywidualna, ze niektore dziewczyny zachodza po 2 tygodniach, a niektore po roku, ale poradzcie cos... Dziekuje wam bardzo
chicorito jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-01-07, 17:06   #2711
kamila2006
Zakorzenienie

a jak dlugo brałas tabletki? z tego co mi wiadomo nie przerywa sie opakowania w srodku a po odstawieniu tab powinno uplynac ok 5 miesiecy jak chce sie zajsc w ciaze. moze ktos ma inne info

Biegam tydz: 2/10
Motywacja 100%

http://s7.suwaczek.com/200804173235.png

kamila2006 jest offline Zgłoś do moderatora  

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2009-01-07, 17:31   #2712
kamyczek89
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez chicorito Pokaż wiadomość
4 dni temu odstawilam tabletki w srodku opakowania - po 9tej tabletce - z przyczyn 'osobistych'. Od wczoraj mam krawienia po odstawieniu. Teraz zastanawiam sie, kiedy moglabym juz zajsc w ciaze. Bardzo mi na tym zalezy. Wiem, ze to sprawa indywidualna, ze niektore dziewczyny zachodza po 2 tygodniach, a niektore po roku, ale poradzcie cos... Dziekuje wam bardzo
no to bardzo "mądrze" zrobiłaś...

teraz to sobie narobiłaś bigosu z gospodarką hormonalną dodatkowo... nie przestaje się brać hormonów od tak, "bo akurat dziś". albo powinnaś umówić się na wizytę u lekarza, albo jeśli już koniecznie bez lekarza, to po skończeniu całego opakowania...

kamyczek89 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-01-07, 18:35   #2713
dmoc4
Raczkowanie

GG do dmoc4

No niestety dziewczyny maja rację, ja odstawiłam w październiku ( po wizycie u lekarza i skończeniu opakowania) i lekarka powiedziała mi, że o dziecko mogę się starać dopiero od kwietnia. Organizm musi się zrestartować i zacząć sam funkcjonować, a to trochę trwa. Ja tam bym poczekała na Twoim miejscu, w szczególności, że przerwałaś cykl tabletkowy w środku.Ja czuję, że mija trzeci miesiąc a ja nadal się oczyszczam, jajniki mi marsza grają, to nie jest niestety takie hop siup. Po miesiącu po odstawieniu zrób sobie poziom hormonów, zobaczysz jak reagujesz po takim odstawieniu i czy wszystko ok.
Stary 2009-01-07, 19:38   #2714
Pachnąca_trawą
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Marwari Pokaż wiadomość
gratuluje okresu
ja miałam iść dzisiaj do gina, ale mnie choróbsko rozłożyło i musiałam do rodzinnego isc

eh biedna ty pewnie cię nerwy zjadają, to też ma duży wklad w ten brak okresu. zdrowiej i marsz do gina!
Stary 2009-01-07, 19:42   #2715
Lenka1000
Rozeznanie

Nie ma reguł. Mój organizm po latach pigułek od razu wrócił do normy jak w zegarku. Moja gin powiedziała, że mogę w drugim cyklu po odstawieniu zajść w ciążę bo w pierwszym jest ryzyko ciąży mnogiej a ja wieloraczków nie chcę
Lenka1000 jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2009-01-07, 20:22   #2716
Papiszynka
Zakorzenienie

Dziewczyny wszystkie odstawialyscie tabletki pod kontrola lekarza? Bo ja chce odstawic, do konca opakowania zostaly mi 3 tabletki, no i bez sensu zebym szla i uslyszala "tak, odstawi Pani" i placila za to 50zl... Ale moze to jednak konieczne? badanie by mi normalnie wypadalo za 3 miesiace, cytologia tez byla robiona, mialam tylko troche kiepskie wyniki krwi, ale postanowilam ze odstawie i dopiero po tym zrobie badania krwi, po jakims miesiacu i jesli nie beda ok to pojde (tam gdzie robie badania obok wynikow sa zapisane normy, wiec nie potrzebuje konsultacji zeby sie dowiedziec ze wsio ok). Doradzcie, nie chce mi sie bezsensownie wydawac kasy za 5minutowa gadke-szmatke
Papiszynka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-01-07, 20:54   #2717
Marwari
Zakorzenienie

GG do Marwari

Cytat:
Napisane przez Pachnąca_trawą Pokaż wiadomość
eh biedna ty pewnie cię nerwy zjadają, to też ma duży wklad w ten brak okresu. zdrowiej i marsz do gina!
zapisana jestem na wtorek do gina

Cytat:
Napisane przez Papiszynka Pokaż wiadomość
Dziewczyny wszystkie odstawialyscie tabletki pod kontrola lekarza? Bo ja chce odstawic, do konca opakowania zostaly mi 3 tabletki, no i bez sensu zebym szla i uslyszala "tak, odstawi Pani" i placila za to 50zl... Ale moze to jednak konieczne? badanie by mi normalnie wypadalo za 3 miesiace, cytologia tez byla robiona, mialam tylko troche kiepskie wyniki krwi, ale postanowilam ze odstawie i dopiero po tym zrobie badania krwi, po jakims miesiacu i jesli nie beda ok to pojde (tam gdzie robie badania obok wynikow sa zapisane normy, wiec nie potrzebuje konsultacji zeby sie dowiedziec ze wsio ok). Doradzcie, nie chce mi sie bezsensownie wydawac kasy za 5minutowa gadke-szmatke
a ile bierzesz tabletki? i czemu chcesz odstawic?

[SIGPIC][/SIGPIC]
Marwari jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-01-07, 20:54   #2718
lidkas102
Raczkowanie

Cytat:
Zależy jak długo bierzesz tabletki i z jakiego powodu chcesz je odstawić . Jeśli brałas pod kontrolą to lepiej odżałuj te 50 zł , zbadaj krew bo mogą być sprawy ginekologiczze
lidkas102 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-01-07, 22:14   #2719
santos
Zakorzenienie

GG do santos

Coz, Ja odstawilam nie pod kontrola, ale watpie by ktorys z moich lekarzy (brytyjski i polski) powiedzieli cos wiecej niz "skoro tak pani chce...", chociaz oni obaj by mnie pewnie namawiali na kontynuacje, bo dla nich to jak cukierki, zwlaszcza dla tych w jukej. Odstawilam za poleceniem lekarza, co prawda, ale nie ginekologa, z powodu problemow z watroba. Na razie czekam, a badania krwi jakiekolwiek nie mam szans i tak.....

Santosowa rzezba ;-)

nie jestem zawodowym dietetykiem ani trenerem, to moje hobby. Chetnie udziele rad, ale korzystasz z nich na wlasna odpowiedzialnosc. Dziekuje za uwage
santos jest offline Zgłoś do moderatora  

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2009-01-07, 22:40   #2720
kilianna
Zakorzenienie

Cytat:
ja odstawiłam sama przerywając branie w połowie, bo miałam problemy z żyłami, ale później poszłam do gin.
Na razie (odpukać)wszystko ok, ale za wiele nie minęlo od odstawienia, a chyba raczej trzeba czekać długo, aż się wszystko ureguluje.
kilianna jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-01-08, 08:01   #2721
Papiszynka
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez lidkas102 Pokaż wiadomość
Zależy jak długo bierzesz tabletki i z jakiego powodu chcesz je odstawić . Jeśli brałas pod kontrolą to lepiej odżałuj te 50 zł , zbadaj krew bo mogą być sprawy ginekologiczze
Biore juz ponad 2 lata. Chce je odstawic zeby zobaczyc czy bede sie lepiej czula, to przemyslana sprawa... Poza tym mam zylaki, moja gin twierdzi ze jak nie pale papierosow to nie mam mozliwosci dotac zakrzepicy a ja codziennie czuje jak mam opuchniete nogi... Poza tym mam straszne bole glowy. Krew badalam 3 miesiace temu, moja gin przepisala mi nadal te same tabletki i kazala zrobic badania znowu za 3 miesiace "i jak nie beda ok to wtedy sie cos pomysli" Ale ja juz nie chce brac tabletek, watpie zeby cos innego wymyslila poza tym ze mi powie zebym odstawila i zrobilam badania za jakis czas. A wam cos innego mowili oprocz przytakiwania jak chcialyscie odstawic? Poszlabym do niej za 3 miesiace na badanie jak juz odstawie.
Papiszynka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-01-08, 08:48   #2722
dmoc4
Raczkowanie

GG do dmoc4

Mi moja sama powiedziała, że już czas odstawić, tylko kazała mi dokończyć opakowanie, i zaleciła badania.Jasne, że każdy oragnizm jest inny i inaczej reaguje na odstawienie, ja miałam dolegliwości przeróżne z tego tytułu. A te okropne syfy ( szyja, broda) nadal mi wyłażą i bolą
Stary 2009-01-08, 11:00   #2723
Dotka81
Zakorzenienie

Dołączam do Waszego grona
Ostatnią tabletkę anty wzięłam w Sylwestra odstawiłam je z powodu silnych bólów migrenowych mój gin mi zalecił
Właśnie jestem na końcówce ostatniego sztucznego okresu
Mam pewne obawy jak będę funkcjonować bez hormonów
Dotka81 jest offline Zgłoś do moderatora  

REKLAMA
Stary 2009-01-08, 12:12   #2724
Agniecha0107
Raczkowanie

Ja odstawiłam tabletki ponad 2 miesiące temu i nadal czekam na okres... Dodam że brałam przez 6 lat bez żadnej przerwy..
Agniecha0107 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-01-08, 16:49   #2725
Agata1990
Raczkowanie

GG do Agata1990

hej Kobietki
mam do Was takie pytanko: od września biorę tabletki anty "Milvane" (trójfazowe) zaczęłam je brać z powodu bardzo bolesnego miesiączkowania i chciałbym je odstawić za 2 miesiące, ale jak poczytałam jakie macie problemy po odstawieniu to poważnie zaczęłam się zastanawiać...jak byłam na ostatniej wizycie u ginki, to nawet ona sama mi powiedziała że niedługo jak już mój organizm się uspokoi to mogę spróbować odstawić, ale teraz to już sama nie wiem co robić.... chciałbym jeszcze zapytać czy mogłabym odstawić tabsy tylko na miesiąc czy 2 ( w przypadku gdy ból bardzo by mi dokuczał, co jest bardzo prawdopodobne)
Zastanawia mnie też jadna rzecz, mianowicie odkąd biorę tabletki rzeczywiście ból jest mniejszy, ale i tak bardzo silny ( teraz wzięłam sę na sposób i 2 dni przed @ biorę 2 tab. ibupromu i jakos daję radę) czy to oznacza że dawka hormonów jest za mała czy może poprostu tabletki źle dopasowane??
Agata1990 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-01-08, 17:36   #2726
olcia9292
Raczkowanie

witam. biore talbetki CILEST od 6 miesiecy ( dzisiaj zaczynam 6 opk.). mam takie pytanko tabletek. To sa moje pierwsze tabletki, i chcialabym sie dowiedziec czy jest potrzeba robienia dluzszej przerwy od brania tabletek? nie chodzi mi tu o 7dniowa przerwe tylko np. zeby nie brac ich wogole przez jakis czas. Jesli tak to moglybyscie mi poweidziec kiedy ta przerwe mam zrobic i na ile? bardzo bym prosila o odpowiedz. Pozdrawiam serdecznie

Dodam, ze wspolzyje dosc czesto, wiec niezbyt na reeke byloby odstawienie tabletek, poniewaz prezerwatywom niezbyt ufam.. ( przejechalam sie kilka razy, mimo wlasciwego stosowania.)

Edytowane przez olcia9292
Czas edycji: 2009-01-08 o 17:39
olcia9292 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-01-08, 18:19   #2727
Lenka1000
Rozeznanie

Olcia, brałam pigułki przez około 10 lat. Przerwy zrobiłam 3 w momencie, kiedy czułam taka potrzebe. To były przerwy na 2-4 miesiące.
Lenka1000 jest offline Zgłoś do moderatora  

REKLAMA
Stary 2009-01-08, 18:24   #2728
9c8d9cec639f523640ce6df817fef7acb209e2c9_626728175cda8
Konto usunięte

Wczoraj kolejny okres, póki co wszystkie mam regularnie ale nic dziwnego, tym razem brałam tylko 3 miesiące
9c8d9cec639f523640ce6df817fef7acb209e2c9_626728175cda8 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-01-08, 18:36   #2729
eska1
Raczkowanie

Kiedy moge odstawic plastry i byc pewna ze nie bede w ciazy?
Po opakowaniu w ktorym w ogole nie bede wspolzyc? Rozstalam sie z chlopakiem i juz nie potrzebuje korzystania z plastrow.
eska1 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-01-08, 18:40   #2730
Annaluka
Zakorzenienie

Witam Was

Ja tabletki biorę już 2,5 roku. Przez pierwsze 6 miesięcy w celach polepszenia cery brałam Diane. Potem przerzuciłam się na Yasmin.

Teraz wykupiłam ostatnie opakowanie z półrocznej recepty. Myślę o tym, żeby przestać brać. Nie mam partnera.

Jednak u mnie tabletki to dobro dla cery i włosów. Wcześniej miałam ogromne problemy z trądzikiem, nadmiernym wydzielaniem sebum, przetłuszczaniem i wypadaniem włosów. Okres też miałam bolesny.

Przy tabletkach wszystko ustąpiło, a przynajmniej się poprawiło. Boję się, że po odstawieniu będę mieć sajgon na twarzy i głowie Nie wiem, czy jestem na tyle silna, by to przetrwać i wygrać walkę.

Wiem, że w nieskończoność nie mogę się faszerować, ale hormony są moim wybawieniem. Owszem trochę przytyłam po tabletkach, bo zatrzymują mi wodę w organizmie. Na libido nie narzekałam. Ogólnie czuję się świetnie biorąc tabletki.

A z drugiej strony wiem, że kiedyś trzeba będzie zrobić przerwę, odstawić i co wtedy?

Co sądzicie?

Zaraz się biorę za czytanie tego wątku wstecz
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Ginekologia

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości