|
|||||||
| Notka |
|
| Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#2701 | |
|
Raczkowanie
|
Dot.: Lipcówki 2017 ❤ cz. 9 Pierwsze chwile z maluszkami
Cytat:
![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
#2702 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Masz poduszkę anakondę? Przy KP w pozycji leżącej podkładaj sobie i dziecku coś pod plecy, zeby je odciążyć. Tutaj masz pokazane od 3min: https://youtu.be/vsakAE_BvxQ Taniec brzucha, fajnie! Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
#2703 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
![]() Skrzywienie: zaczynając od polerowania sztućców, poprzez zawijanie mięsa w odpowiednią stronę, dobór porcelany, a kończąc na polerowaniu kubłów na śmieci Baaaardzoooo duże ![]() ---------- Dopisano o 10:40 ---------- Poprzedni post napisano o 10:38 ---------- Xzora, ale fajnie!!! Moja jest urodzona, między Twoją, a Nulki i nie chwyta Jak o zrobiłaś? Podstawiałaś jej zabawki?Za to czytałam, że ma kilka już zdolności ze skoku rozwojowego z 12 tyg. Reagowanie na dźwięki muzyki. Wydawanie różnych tonów i słuchanie siebie. Całą skalę nam zaprezentowała, a chwytać nie umie
|
|
#2704 |
|
Zakorzenienie
|
Lipcówki 2017 ❤ cz. 9 Pierwsze chwile z maluszkami
Morelle, czyli dbasz o wszystkie szczegóły przy organizacji przyjęcia. Ja bym nie zwróciła uwagi na to polerowanie.
Co do chwytania - zawiesiłam jej na macie zabawkę motylka z kółeczkami i wczoraj chwytała za te kółka. Kołysała sobie motylkiem i patrzyła na niego jak sie huśta. Jak przestawał to znowu chwytała rączką kółka. Powtórzyła to wiele razy wiec myśle ze to juz świadome było. A przed wczoraj jeszcze na oślep wymachiwała rekami i nogami. IMG_1504515106.568500.jpg Wysłane z aplikacji Forum Wizaz Edytowane przez xzora Czas edycji: 2017-09-04 o 10:53 |
|
|
|
#2705 |
|
Zakorzenienie
|
Hej dziewczyny!
Podczytuje Was czasami , ale nie ogarniam nic ostatnio. Nie mam czasu zbytnio bo ciagle coś jest do zrobienia . Ja zaczęłam chodzić na fizjoterapie żeby zamknąć rozszczep bo mam na 4 i pół palca nad pępkiem plus boli mi przez to okropnie kręgosłup i lewe biodro i zaczęłam utykac. Tz wtedy zostaje z Maxem sam i karmi go z butelki . Musza sobie dawać radę chłopaki Starszak chodzi w końcu do szkoły i nie ma go 4h w domu Zaczęłam tez trochę szydelkowac i zrobiłam Maxowi dwie pary bucików bo wszystkie już za małe tak rośnie mój rozbójnik mały ![]() Cycki wciąż mi szaleją i chyba we wtorek zadzwonię do szpitala się umówić na konsultacje. Mój tez wkłada raczki do buźki ostatnio 🤔 Zaakceptował smoczek ale lubi wtedy mieć tetrę jak szalik omotany w koło szyi 😁 Mi te wszystkie szczepienia spędzają sen z powiek. Marze żeby się z tego jakoś wykręcić i nie szczepić w ogóle 😩
|
|
#2706 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 10:56 ---------- Poprzedni post napisano o 10:55 ---------- Cytat:
Tetra w okół szyi to by się mojej przydała bo znowu ulewa. Za to ona nie lubi
|
|
#2707 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Klaudia też wkłada rączkę do buzi, najgorzej że ma żałobę pod paznokciami ![]() Morelle - z tym chwytaniem to przez przypadek wyszło
|
|
|
|
|
#2708 |
|
Zakorzenienie
|
Morelle
No to powiem Ci ze ja np rez zawsze zwracam.uwage na kosze na śmieci hahaha, Moj tez nie chwyta JESZCZE ![]() Xzora Ale super! Zdolna jest Moj nie chwyta ale też rusza sobie zabawka na macie , takim misiem z kolowrotkiem i sobie nim kręci ale paluszki nieskoordynowane jeszcze.Ja właśnie dzwoniłam po aptekach i sprawdzalam ceny szczepionek. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
|
#2709 |
|
Zakorzenienie
|
Xzora, ale mimo to fajnie
![]() Mała to mamy coś wspólnego
|
#2710 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Filmik super, bardzo Ci dziekuje. Malej podkladalam cos ale dzis sprobuje tez sobie za plecy ![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
#2711 |
|
Zakorzenienie
|
Morelle
Super, nie wiedziałam.i.3-godziny na spacerze bylam ![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
|
#2712 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#2713 |
|
Rozeznanie
|
Morelle, te kropelki Pedicetamol jest w takiej a'la kroplomierz, i dawkowanie dla dzieci w naszym wieku to 0,6 wg ich pomiaru. Ja dałam po szczepieniu jak wróciliśmy do domu o później po 6h taka sama dawka. I więcej już nie dałam, tylko te 2 razy.
Ja też mam chrzciny za 100zl/osoba. Polecicie mi jakieś ćwiczenia na brzuch po porodzie sn? Brzuszek mam nadal, a chciałabym go wycwiczyc, bo źle się czuję w obsislych rzeczach Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
#2714 |
|
Zakorzenienie
|
Ale podobno jeszcze nie wybuchł? Tylko jakieś mikropekniecia niby są. I od 3 dni :/ i.niby zagrożenia w polsce nie ma. Ale kto ci powie prawde?
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
|
#2715 |
|
Zakorzenienie
|
Ja tez słyszałam, ze ta awaria elektrowni w Belgii była rzekoma. Chociaż przy moim minimalizmie informacyjnym mogłam coś przeoczyć.
Nulkaa - zanim zaczniesz coś robić na brzuch upewnij sie na 100% czy nie masz rozejścia mięśni. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
#2716 |
|
Zakorzenienie
|
Z tego co czytałam to żadnej awarii ani wybuchu nie było to ktoś niepotrzebnie sieje panikę i to tylko podobno w Polsce.
|
|
|
|
#2717 |
|
Zakorzenienie
|
Boże, moje dziecko dziś tak świruje od rana że nadrabiam Was na milion rat a i tak jak coś napiszę to mi znika:/
Morelle, nie ma się co sugerować że jeszcze nie chwyta. Do wszystkiego dojdzie w swoim czasie ![]() Sam, nareszcie! Dawaj znak że żyjesz chociaż! Powodzenia z łobuzami i rozstepem. Nie znikaj tak ;* Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
#2718 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz ---------- Dopisano o 11:45 ---------- Poprzedni post napisano o 11:23 ---------- Sprawdziłam i mam dziurę na 1 palec. Czyli mam rozejscie czy nie? Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
#2719 |
|
Zakorzenienie
|
Nulka większość ludzi ma na 1 palec więc nie popadalabym w paranoje.
Siedzę i wyje. Ja sobie po prostu nie radzę z tym dzieckiem. On ciągle płacze. Rano go bolał brzuch. Teraz już na pewno nie o brzuch chodzi a wyje nadal. Śniadanie jadłam o 12.30. Zeby umyłam o 13:30. Obiad zagrałam w mikrofali ale nie zdążyłam zjeść. Nie wiem dlaczego on placZe, nie potrafię go utulić jestem beznadziejna i nie chce mieć więcej dzieci. Powinni mi to jedno zabrać bo sama nie mogę na siebie patrzeć. Dom wygląda jak pobojowisko. Ja siedzę zalana łzami a on się drze na zmianę z kwękaniem jaak go zapchane smoczkiem. Zwariuje przysięgam ![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
Okazje i pomysły na prezent
|
|
#2720 |
|
Wtajemniczenie
|
Za każdym razem jak chciałam coś naskrobać to wizaż mi świrował, a potem młodzieniec mnie wzywał Nie wiem co mam myśleć o kupkach syna mego, bo dzisiaj zrobił pierwszą od czwartku.. Ale nie boli go brzuch i nie płacze przy robieniu, tylko te gazy go czasem męczą. Nie chcę mu wymuszać jak nie ma takiej potrzeby Najgorsze że te gazy go męczą codziennie o 4 albo 5 rano przez sen, a jak tylko go wezmę i się obudzi to jak reką odjął. A ja nie mogę spać jak on tak stęka przez sen. Samantha fajnie że się odzywasz! Caly czas się zastanawiałam co u Was ![]() Emmos jestem myślami z Wami, oby szybko wyleczyli małą i wracajcie do domu z tego szpitala My może w tym tygodniu w końcu pójdziemy do księdza żeby chrzest ustalić. Trochę nam się to przeciągnęło, chciałam we wrzesniu zrobic ale jak ma być taka pogoda to równie dobrze możemy w październiku A za dwa tygodnie chyba jedziemy nad morze na weekend, trochę odpocząć od codzienności do tego czasu muszę nauczyć się wiązać chustę!Wysłane z aplikacji Forum Wizaz ---------- Dopisano o 14:11 ---------- Poprzedni post napisano o 14:04 ---------- Pestycyda a który to tydzień u Was? Za wcześnie na drugi skok? Nie mów tak że jesteś beznadziejna! Niektóre dzieci są bardziej wymagające, a nawet na Tobie się nie uspokaja? Kurczę nie wiem nawet co Ci powiedzieć żeby Cię podnieść na duchu, ale nie możesz tak myśleć o sobie, bo wiele z nas ma chwile zwątpienia w siebie w roli mamy, tym bardziej przy pierwszym dziecku. Musisz to przetrzymać, potem będzie lepiej bo już będziemy (chyba) wiedziały dlaczego płaczą te nasze brzdące Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
|
#2721 |
|
Zakorzenienie
|
Nulka, na 1 palec powinno byc ok.
Pestycyda - radzisz sobie, a płacz moze byc z rożnych powodów. Moze dalej jest nakręcony tym, ze rano go ten brzuch bolał? JonSnow, moja tez czasami kupy ma raz na kilka dni, ale nic z tym nie robię. Na KP mogą byc nawet raz na tydzień. O, super plany wyjazdowe przed wami. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
#2722 |
|
Zakorzenienie
|
Co do szczepień to ja nie chcę na pewno v6w1 już prędzej 5w1 chyba jest mniej powikłań ...
http://wwwold.pzh.gov.pl/oldpage/epi...15/Sz_2015.pdf Strona 86 nazwy szczepionek z odczynani po szczepiennymi . Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
|
|
#2723 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Zaczęliśmy 7 tydzień. Jesteśmy po pierwszym skoki a na drugi za wcześnie. Teraz zasnął. Muszę się ogarnąć bo jak TŻ wróci i mnie taka zobaczy to się przeżegna. Jak Wojtek dostanie kolki wieczorem to wyskocE przez okno:/ Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
#2724 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Nie zauważyłam tego .. ale może też być to spowodowane że więcej osób decyduje się na platna może szczepionkę ? Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
|
|
|
#2725 | ||||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Zresztą jakby się coś stało to i tak by nikt prawdy nie pow, żeby paniki nie siać. Tak samo było z Czarnobylem. Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
Cytat:
|
|
#2726 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
#2727 |
|
Wtajemniczenie
|
Pestycyda kochana nawet tak nie myśl przez chwilę, że jesteś beznadziejna, bo jesteś cudowną mamą, najlepszą jaką Twój synek mógł sobie wymarzyć! Dasz radę! Wiem, jak trudno jest znieść nieogar w domu i nieogar samej siebie i swoje nieogarniete odbicie w lustrze - ale uwierz mi, tak to wygląda u większości mam niemowlaków - zwłaszcza pierwszych! Tylko nikt nie wrzuca swojej foty w takim stanie na instagram... A do tego dochodzi stres dlaczego maluszek płacze, czy coś go boli itd. Kochana to naprawdę minie szybciej niż myślisz, wkrótce będzie lepiej! Odpuść sobie wymagania wobec samej siebie i próby sprostania swoim wyobrażeniom jak miały te pierwsze 3 miesiące u Was wyglądać. To jest koszmarnie trudny czas, ale nie tylko u Was maluszek tyle płacze i jest tak ciężko - tak czasem jest i nie ma w tym żadnej Twojej winy. U nas było tak samo przy Lili, znam bardzo dobrze to uczucie kiedy marzy się tylko o tym żeby dziecko przestało choć na chwilę płakać i przychodzą do głowy najgorsze myśli
A może Wojtek jest high need baby i stąd ten płacz? http://www.wymagajace.pl/high-need-b...dziecko-czyli/ ---------- Dopisano o 13:30 ---------- Poprzedni post napisano o 13:29 ---------- Pestycyda a nie masz kogoś kto mógłby przyjść ponosić Wojtka jak jesteście sami żebyś mogła chwilę odetchnąć? Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
#2728 |
|
Zakorzenienie
|
Silli, dziękuję za ciepłe słowa
moi rodzice i teściowie są 200km stąd więc jesteśmy sami zdani na siebie. Wiem że damy radę jakoś... Napisałam Ci priva w ogóle wcześniej;pWysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
#2729 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Masakra z tymi opłatami, strasznie dużo kasy za prywatne Ciężki wybór... Trzymam kciuki żeby udało Ci się znaleźć fajne, kameralne publiczne. To za 550 też brzmi dobrze.Brawa dla Klaudii za chwytanie - a to zdolniacha! ![]() ---------- Dopisano o 14:01 ---------- Poprzedni post napisano o 13:59 ---------- Pestycyda Sorki, nie zauważyłam
|
|
|
|
|
#2730 |
|
*sportaddict*
|
Dziewczyny to już nie te czasy co Czarnobyl, żeby ukrywać awarię elektrowni, Państwowa Agencja Atomistyki to zdementowala.
I chwalę się - Timi przytyl ponad 200g w 6 dni! Ok 35g/dobę! Prawie 2x tyle co dotychczas
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 17:01.

Jak o zrobiłaś? Podstawiałaś jej zabawki?