Mamy październikowe 2018 cz. II - Strona 91 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2018-05-21, 20:37   #2701
bambusiek
Zakorzenienie

Dot.: Mamy październikowe 2018 cz. II

Ja tam na kurieròw nie mogę narzekać, bo jak nie ma nikogo w domu to dzwonią u kogo zostawić
Ale jak jest opcja to wolę paczkomat (mam 2 w promieniu 300 m) albo odbiòr w kiosku/na poczcie.

Teraz długi czas nie zamawiałam nic kurierem, bo pracowaliśmy w takicb godzinach jak oni jeździli, ale niedługo pozamawiam braki wyprawkowe, to kilka razy mnie odwiedzą.

Już bym chciała wszystko pozamawiać i mieć a tu nawet nie mam miejsca, ledwo na ciuszki poprane wygospodarowałam 2 pòłeczki a gdzie jeszcze na resztę :/ po remoncie przestawimy łòżeczko i w nim będzie składowisko a pòki co robię wszędzie czystki
G. 9.1O.18
bambusiek jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2018-05-21, 20:38   #2702
Esti10
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez xxboo Pokaż wiadomość
Ja ze wszystkich kurierów byłam najbardziej zadowolona z pocztexu ! Zawsze dzwonią i się umawiają, nie jest dla nich problemem przyjście na drugi dzień czy tez podrzucenie paczki gdzie indziej.

Z dpd zawsze miałam przeboje, koleś który jeździł u mnie na osiedlu to po prostu był len śmierdzący.

Wróciłam dziewczyny z zakupów 3h chodzenia, przymierzyłam tonę ubrań TONĘ. I kupiłam tylko jeden tiszert i to za namowa TZ taki z coca coli ze stradivariusa w większym rozmiarze, według mnie za luźny ale TZ uważa ze będę miała przynajmniej zwiewna bluzkę jak brzuch zacznie rosnąć a nie będę mu marudzić ze coś mi wystaje albo się nie mieszczę .
I taka luźna basic’owa sukienkę z H&M tez będzie rosła razem z brzuchem. Ale nie kupiłam bikini ogólnie jestem niezadowolona. Załącznik 7541031Załącznik 7541036

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Hehe wczoraj ta sukienka mi w oko wpadla jak online ogladalam sukieneczki i jak wygodna jest mila w dotyku ?
Mamw sumie kilka takich sukienek ale one czarne inny kolor tez by sie przydal a ona calkiem tania
Esti10 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2018-05-21, 20:39   #2703
xxboo
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Esti10 Pokaż wiadomość
Hehe wczoraj ta sukienka mi w oko wpadla jak online ogladalam sukieneczki i jak wygodna jest mila w dotyku ?

Mamw sumie kilka takich sukienek ale one czarne inny kolor tez by sie przydal a ona calkiem tania

Jest mega wygodna i wystarczy do końca ciąży , no w sensie dopóki będzie na tyle ciepło żeby w niej chodzić, mega luźna, zwiewna, fajna miła w dotyku, nic nie opina, nie uwiera i ma kieszenie jeszcze !;D także ja jestem zadowolona, wzięłam szara

PEDAGOG

xxboo jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2018-05-21, 20:43   #2704
Tenebre
Rozeznanie

Odnośnie wózka my nie mieliśmy jakichś konkretnych typów, przypadkiem zdobyliśmy już jakiś czas temu Babydesing Lupo i dla nas jest ok, do auta się mieści, gondola jest duża, spacerówka rozkłada się na płasko, koła skrętne pompowane, ogólnie wygodny do prowadzenia. Kolor też dość uniwersalny, chcieliśmy ciemny lub czarny, jest ciemnoszary ze śliwkowymi elementami. TŻ nie podoba część tych nowych modeli wózków, gdzie gondola, jak to określił wygląda jak "mydelniczka lub wanna na kółkach", mi się one też nie podobają, więc tylko te odrzuciliśmy a reszta to już sama wyszła.

Zakupów ubraniowych dla siebie chyba nie będę musiała robić, po gruntownym przekopaniu szaf stwierdziłam, że przynajmniej do końca lata będę miała się w co ubrać, jak już to może na jesień tuż przed porodem będę musiała coś dokupić, o ile ta jesień będzie zimna.

Dla dziecka na razie mamy tylko kilka rzeczy, w przyszły weekend być może dostaniemy ciuszki od kuzynki to już będzie jakiś zapas. Powoli zaczynam tę wyprawkę kosmetyczno-higieniczną kompletować teraz.
Tenebre jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2018-05-21, 20:43   #2705
Esti10
Zakorzenienie

Cytat:
Jest mega wygodna i wystarczy do końca ciąży , no w sensie dopóki będzie na tyle ciepło żeby w niej chodzić, mega luźna, zwiewna, fajna miła w dotyku, nic nie opina, nie uwiera i ma kieszenie jeszcze !;D także ja jestem zadowolona, wzięłam szara

Dzieki za odp super ze polecasz
Stary 2018-05-21, 20:44   #2706
Apola88
Rozeznanie

Dziewczyny powiedzcie mi jak czesto macie te takie skurcze ze brzuch twardnieje. Wiem ze one sa normalne. Nie boli to ale ciekawa jestem jak czesto moga byc w ciagu dnia. Bo mialam generalnie malo raz do kilku dziennie. A dzis mam wrazenie ze jakos wiecej ich mialam niz kilka

Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
Apola88 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2018-05-21, 20:44   #2707
xxboo
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Apola88 Pokaż wiadomość
Dziewczyny powiedzcie mi jak czesto macie te takie skurcze ze brzuch twardnieje. Wiem ze one sa normalne. Nie boli to ale ciekawa jestem jak czesto moga byc w ciagu dnia. Bo mialam generalnie malo raz do kilku dziennie. A dzis mam wrazenie ze jakos wiecej ich mialam niz kilka

Ja nie miałam jeszcze ani razu

PEDAGOG

Stary 2018-05-21, 20:54   #2708
Tenebre
Rozeznanie

Cytat:

Ja też nie miałam, mi się tylko czasem jeszcze zdarzają takie pojedyncze kłucia, nic poza tym.
Tenebre jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2018-05-21, 20:56   #2709
Apola88
Rozeznanie

One generalnie po 20 tyg sie pojawiaja. Pytalam lekarza.mowila ze to naturalne ze brzuch twardnieje w w drugiej polowie ciązy. W sumie nie wiem moze nie kazdy to ma.

Stary 2018-05-21, 21:00   #2710
Esti10
Zakorzenienie

Dziewczyny bo dzis cwiczylam sobie takze trening zaliczony
I wiadomo poleca sie cwiczenia co drugi dzien tylko ciekawi mnie czy np jutro moge sobie pojezdzic na rowerku stacjonarnym bo to w sumie jakbym wyszla na zwykly rower na dwor sobie pojezdzic czy nie? A cwiczenia kolejne w srode mozna tak czy lepiej miec dzien przerwy calkiem od ruchu i np rowerkiem sobie pojezdzic w ten sam dzien co cwiczenia jako kolejny trening?
Sama nie wiem a sa tu mamy ktore byly juz w ciazy i cwiczyly to moze cos doradza ?
Stary 2018-05-21, 21:01   #2711
So_close
Jedi

Jeśli chodzi o te skórcze Braxtona- Hicksa to ja ich jeszcze nie mam. Ale jak sobie czytam sierpniówki czy luipcówki to strasznie na nie narzekają.
So_close jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2018-05-21, 21:03   #2712
xxboo
Zakorzenienie

Cytat:
One generalnie po 20 tyg sie pojawiaja. Pytalam lekarza.mowila ze to naturalne ze brzuch twardnieje w w drugiej polowie ciązy. W sumie nie wiem moze nie kazdy to ma.

Serio naturalne ? Mojej znajomej jak twardziak brzuch to w szpitalu leżała. Teraz jak ja byłam w szpitalu to dziewczyna w 29tc tez leżała 4 dni z powodu twardnienia brzucha

PEDAGOG

Stary 2018-05-21, 21:04   #2713
Esti10
Zakorzenienie

Cytat:

Ja np wieczorami czasem czuje ze mam napiety brzuch ale nie mam przy tym zadnych skurczy
A w dzien normalnie jeszcze miekki
Stary 2018-05-21, 21:19   #2714
mwmwm91
Raczkowanie

Cytat:
Serio naturalne ? Mojej znajomej jak twardziak brzuch to w szpitalu leżała. Teraz jak ja byłam w szpitalu to dziewczyna w 29tc tez leżała 4 dni z powodu twardnienia brzucha

Ja myślę, że "stawianie się macicy" i te skurcze Braxtona-Hicksa to są różne rzeczy. Moje stawianie się macicy opisałabym trochę jak wzdęcie. Brzuch jest napięty, więc niby jest to jakiś skurcz, trwa to różnie, zwykle kilka minut i potem stopniowo luzuje. Zdarza mi się to 0-3 razy na dobę mniej więcej, od kiedy biorę magnez to raczej 0-1. A te skurcze Braxtona-Hicksa to chyba są takie, że czujemy wyraźny skurcz, w końcu skądś się bierze nazwa?

W każdym razie z tego co mi mówiła lekarka, to stawianie się macicy w większości przypadków nie jest groźne i nie prowadzi do przedwczesnego porodu - o ile nie ma innych problemów, ale mimo wszystko powinno się łagodzić je, żeby się macica nie rozkręciła, nie doprowadziło to do skracania się szyjki macicy (rozwiązanie to np. nospa, magnez w dużej ilości). A te Braxtona-Hicksa to z tego co czytałam w książkach ciążowych są typowe dla drugiej połowy ciąży, bo macica ćwiczy przed porodem.

Esti jeśli ćwiczyłaś przed ciążą to możesz ćwiczyć z taką samą częstotliwością jak przed Chodzi o to, żeby organizmowi niespodzianek nie robić, jak już jest do czegoś przyzwyczajony, to można bezpiecznie kontynuować, tylko dopasować np. intensywność czy rodzaj danej aktywności. Podobno w krajach skandynawskich, gdzie często chodzi się do sauny, dziewczyny w ciąży nawet do sauny chodzą, bo są już do tego zahartowane i nie szkodzi to ich dzieciom!
mwmwm91 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2018-05-21, 21:21   #2715
xxboo
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez mwmwm91 Pokaż wiadomość
Ja myślę, że "stawianie się macicy" i te skurcze Braxtona-Hicksa to są różne rzeczy. Moje stawianie się macicy opisałabym trochę jak wzdęcie. Brzuch jest napięty, więc niby jest to jakiś skurcz, trwa to różnie, zwykle kilka minut i potem stopniowo luzuje. Zdarza mi się to 0-3 razy na dobę mniej więcej, od kiedy biorę magnez to raczej 0-1. A te skurcze Braxtona-Hicksa to chyba są takie, że czujemy wyraźny skurcz, w końcu skądś się bierze nazwa?

W każdym razie z tego co mi mówiła lekarka, to stawianie się macicy w większości przypadków nie jest groźne i nie prowadzi do przedwczesnego porodu - o ile nie ma innych problemów, ale mimo wszystko powinno się łagodzić je, żeby się macica nie rozkręciła, nie doprowadziło to do skracania się szyjki macicy (rozwiązanie to np. nospa, magnez w dużej ilości). A te Braxtona-Hicksa to z tego co czytałam w książkach ciążowych są typowe dla drugiej połowy ciąży, bo macica ćwiczy przed porodem.

Esti jeśli ćwiczyłaś przed ciążą to możesz ćwiczyć z taką samą częstotliwością jak przed Chodzi o to, żeby organizmowi niespodzianek nie robić, jak już jest do czegoś przyzwyczajony, to można bezpiecznie kontynuować, tylko dopasować np. intensywność czy rodzaj danej aktywności. Podobno w krajach skandynawskich, gdzie często chodzi się do sauny, dziewczyny w ciąży nawet do sauny chodzą, bo są już do tego zahartowane i nie szkodzi to ich dzieciom!

No ja znam przypadki ze przy stawianiu się macicy właśnie czyli twardnieniu brzucha idzie się do szpitala

PEDAGOG

Stary 2018-05-21, 21:25   #2716
So_close
Jedi

Cytat:
Dziewczyny bo dzis cwiczylam sobie takze trening zaliczony
I wiadomo poleca sie cwiczenia co drugi dzien tylko ciekawi mnie czy np jutro moge sobie pojezdzic na rowerku stacjonarnym bo to w sumie jakbym wyszla na zwykly rower na dwor sobie pojezdzic czy nie? A cwiczenia kolejne w srode mozna tak czy lepiej miec dzien przerwy calkiem od ruchu i np rowerkiem sobie pojezdzic w ten sam dzien co cwiczenia jako kolejny trening?
Sama nie wiem a sa tu mamy ktore byly juz w ciazy i cwiczyly to moze cos doradza ?
a jeździłaś na rowerze dużo przed ciążą?
Ja ćwiczę codziennie, ale tylko jogę i pilates. Tak 2 razy w tygodniu jakieś sprawy bardziej ruchowe
A rowerem nie jeżdże, chociaż mam ochotę Tylko, że ja przed ciążą za dużo nie jeździłam, więc teraz to niebiezpieczne.
Stary 2018-05-21, 21:33   #2717
mwmwm91
Raczkowanie

Cytat:
No ja znam przypadki ze przy stawianiu się macicy właśnie czyli twardnieniu brzucha idzie się do szpitala

Może miały już bardzo dokuczliwe te bóle, albo np. jeszcze jakieś inne objawy...
Ale myślę też, że czasem to zależy od lekarza, miasta i możliwości położenia kogoś na patologii, moja siostra leżała na obserwacji noc-dwie, bo np. miała złe wyniki moczu, ogólnie leżała w ciąży chyba 4 razy tak po noc dwie właśnie (w małym mieście, była zawsze dostępność miejsc na patologii). Ja raz miałam jeszcze gorsze wyniki moczu niż ona, ale Wrocław jest bardzo przeciążony, aż strach poważniej zachorować w ciąży, bo nie ma miejsc, nawet się nie spodziewałam, że dostanę skierowanie. No i rzeczywiście, to zapalenie dróg moczowych miałam 3 tyg, przerobiłam w tym czasie 2 internistów i 1 ginekologa i żaden z tych lekarzy nawet nie zasugerował, że trzeba by mnie poobserwować w szpitalu.
mwmwm91 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2018-05-21, 21:35   #2718
bajka775
Zadomowienie

Cytat:
Ja ze wszystkich kurierów byłam najbardziej zadowolona z pocztexu ! Zawsze dzwonią i się umawiają, nie jest dla nich problemem przyjście na drugi dzień czy tez podrzucenie paczki gdzie indziej.

Z dpd zawsze miałam przeboje, koleś który jeździł u mnie na osiedlu to po prostu był len śmierdzący.

Wróciłam dziewczyny z zakupów 3h chodzenia, przymierzyłam tonę ubrań TONĘ. I kupiłam tylko jeden tiszert i to za namowa TZ taki z coca coli ze stradivariusa w większym rozmiarze, według mnie za luźny ale TZ uważa ze będę miała przynajmniej zwiewna bluzkę jak brzuch zacznie rosnąć a nie będę mu marudzić ze coś mi wystaje albo się nie mieszczę .
I taka luźna basic’owa sukienkę z H&M tez będzie rosła razem z brzuchem. Ale nie kupiłam bikini ogólnie jestem niezadowolona. Załącznik 7541031Załącznik 7541036

Ooo boska ta kiecka, nie przejmuj się też robiłam już 2 podejścia do zakupu kostiumu kąpielowego i nic nie wybrałam a wyjeżdżamy też w piątek na wakacje:p

10.08.2007
11.01.2015
14.08.2016
bajka775 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2018-05-21, 21:37   #2719
Apola88
Rozeznanie

Xxboo ty mi nie kracz ze szpitalem tu to chyba te braxtona-hicksa bo mojej gin tłumaczyłem to mowila ze wlasnie macica sie tak rozciaga i przygotowuje. Cwiczy tak jak by.ale tez mowila ze szczegolnie u szczuplych osob sa bardzo odczuwalne bo nie ma tkanki tluszowej tyle ze szybciej czujesz fizycznie ze ten brzuch jest twardy.ale jesli to nie boli i jesli nie jest regularne to nie trzeba do szpitala z tym... tylko myslalam ze tez macie i bylam ciekawa ile to razy dziennie jest normalne bo dzis mialam wiecej jakos.

Stary 2018-05-21, 21:39   #2720
xxboo
Zakorzenienie

Cytat:
Może miały już bardzo dokuczliwe te bóle, albo np. jeszcze jakieś inne objawy...
Ale myślę też, że czasem to zależy od lekarza, miasta i możliwości położenia kogoś na patologii, moja siostra leżała na obserwacji noc-dwie, bo np. miała złe wyniki moczu, ogólnie leżała w ciąży chyba 4 razy tak po noc dwie właśnie (w małym mieście, była zawsze dostępność miejsc na patologii). Ja raz miałam jeszcze gorsze wyniki moczu niż ona, ale Wrocław jest bardzo przeciążony, aż strach poważniej zachorować w ciąży, bo nie ma miejsc, nawet się nie spodziewałam, że dostanę skierowanie. No i rzeczywiście, to zapalenie dróg moczowych miałam 3 tyg, przerobiłam w tym czasie 2 internistów i 1 ginekologa i żaden z tych lekarzy nawet nie zasugerował, że trzeba by mnie poobserwować w szpitalu.

Możesz mieć racje bo moja znajoma miała tego lekarza co ja a on pracuje w szpitalu wiec może tak na wszelki wypadek kładł ;D co by mieć kontrole w razie w!

---------- Dopisano o 21:39 ---------- Poprzedni post napisano o 21:38 ----------

Cytat:
Napisane przez bajka775 Pokaż wiadomość
Ooo boska ta kiecka, nie przejmuj się też robiłam już 2 podejścia do zakupu kostiumu kąpielowego i nic nie wybrałam a wyjeżdżamy też w piątek na wakacje:p

Ja jutro po endokrynologu jadę jeszcze do innego H&M bo miałam strój wybrany ale w tym gdzie byłam dziś nie było majtek do kompletu ;/ a ma fajny stanik który będzie trzymał dobrze moje wielkie cycki w innych się wylewają

PEDAGOG

Stary 2018-05-21, 21:39   #2721
Esti10
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez So_close Pokaż wiadomość
a jeździłaś na rowerze dużo przed ciążą?
Ja ćwiczę codziennie, ale tylko jogę i pilates. Tak 2 razy w tygodniu jakieś sprawy bardziej ruchowe
A rowerem nie jeżdże, chociaż mam ochotę Tylko, że ja przed ciążą za dużo nie jeździłam, więc teraz to niebiezpieczne.
Oj nie ja biegalam ogolem rower nie
Mnie chodzi o rowerek stacjonarny takze upadku sie nie boje
Mnie bardziej interesuje czy jesli dzis sobie pocwiczylam to czy jutro moge np z pol godziny albo godzine sobie pojezdzic ?
A w srode dopiero kolejne cwiczenia dla ciezarnych czy jednak musze miec caly dzien przerwy ? Wiadomo nie mowie ze bede zawsze tak jezdzic bo nie zawsze bedzie sie miec czas akurat ale tak ogolem jestem ciekawa bo jutro bede miec czas i chetnie bym sie poruszala
Stary 2018-05-21, 21:40   #2722
xxboo
Zakorzenienie

Cytat:
Xxboo ty mi nie kracz ze szpitalem tu to chyba te braxtona-hicksa bo mojej gin tłumaczyłem to mowila ze wlasnie macica sie tak rozciaga i przygotowuje. Cwiczy tak jak by.ale tez mowila ze szczegolnie u szczuplych osob sa bardzo odczuwalne bo nie ma tkanki tluszowej tyle ze szybciej czujesz fizycznie ze ten brzuch jest twardy.ale jesli to nie boli i jesli nie jest regularne to nie trzeba do szpitala z tym... tylko myslalam ze tez macie i bylam ciekawa ile to razy dziennie jest normalne bo dzis mialam wiecej jakos.

Hahahaha już nic nt szpitala nie mówię ! Oby każdy z nas w szpitalu tylko przy porodzie leżała ❤️

Tez mi się wydaje ze to musza być te

PEDAGOG

Stary 2018-05-21, 21:44   #2723
Esti10
Zakorzenienie

Cytat:

No ogolem tak cwiczylam ale no mialam przerwe wiec nie wiem jak to traktowac ze co jakbym nigdy nie cwiczyla i bedzie to szok dla organizmu czy jednak mimo przerwy organizm jeszcze cos tam pamieta,ze cwiczylam ?
Stary 2018-05-21, 21:46   #2724
chupacabra88
Zadomowienie

Jak ktoś ma więcej skurczy to trzeba brać magnez i nospę. Do szpitala trafia się jeśli te skurcze nagle zrobią się regularne, są bolsne lub jest ich dużo. Zgłosić lekarzowi i on sprawdzi podczas badania czy coś dzieje się z szyjką macicy. Ja mam sporo skurczy i szyjka długa, twarda i zamknięta

Ogarnęłam listę wyprawkową. U mnie trochę inny podział.

Szpital

Poród:
dokumenty
koszula
klapki
ciemny mały ręcznik pod prysznic
podkład (podpaska duża) * 2
ręcznik papierowy
pomadka bezbarwna
gumka do włosów
woda termalna/mgiełka
biała czekolada
jedzenie dla M
woda

zestaw startowy dla dziecka – pampers, ciuszki kangurowane przez tatę, rożek/otulacz, czapeczka
nakładki na sutki

Oddział noworodkowy
Mama

Koszula do karmienia *2
Ręczniki ciemne średni i mały pod prysznic
Podkłady na łóżko *3
Podkłady poporodowe
Szorty z siateczki
Biustonosz do karmienia *2
Wkładki laktacyjne
Laktator
Maść na sutki /lanolina
Cienki szlafrok
Przybory toaletowe /kosmetyki
Kubek, sztućce
Papier toaletowy, ręcznik papierowy
Herbata na laktacje /kilka sztuk
Tantum Rosa, psikacz do kwiatów
Czopek glicerynowy
Ładowarka
Jedzenie!
Woda
Drobne

Dziecko
Mała paczka pieluch
Chusteczki
Alantan zielony
Pieluchy tetrowe *4
Zestawy ubrań *3
Skarpetki zamiast niedrapek

Set startowy dla mamy pod prysznic: koszula, 1 majtki, podkład, biustonosz, żel pod prysznic, tantum rosa – w worku żeby szybko wyjąć i nie szukać.

Dom

Pielęgnacja i higiena

żel do kąpieli do ciała i włosów Hipp
balsam do ciała
sól fizjologiczna
alantan do pupy zielony
alantan dermoline niebieski do twarzy
krem na wiatr nivea
patyczki do uszu ze stoperami
gaziki jałowe do przemywania oczu i pępka
Gaziki nie jałowe do przemywania pupy
chusteczki nawilżone na wyjścia
Pampersy
Pieluchy tetrowe *10/15
Pieluchy flanelowe *5
szczotka do włosów i grzebyk
Podkłady na przewijak
Nożyczki/obcinaczki
Spirytus lub płatki ze spirytusem
Gruszka
Aspirator do nosa
ręczniki z kapturkiem *2
wanienka
stelaż
Proszek i płyn do prania

Apteczne
Espumisan (na gazy)
Delicol (pomaga w trawieniu)
Bio-gaja (probiotyk)
wit.D 400j
czopki lub syrop przeciwgorączkowy
woda morska do nosa
octanisept
Dobrze też mieć kompres ciepło zimno lub z pestek wiśni do przyłożenia na brzuszek

Miejsce do spania
łożeczko
materac lateksowy
ochraniacz na materac *2
prześcieradło *2
Przewijak
Lampka nocna z ciepłym przygaszonym światłem
rolety zaciemniające

Otulacz
Kocyk cienki /pielucha bambusowa
Kocyk grubszy
rożek
śpiworek do spania

Transport
wózek
fotelik
chusta
torba

Ciuchy
Śpiworek cienki na jesień
śpiworek zimowy
czapka
3-5 kompletów 56
5-7 kompletów 62
5-7 kompletów 68
cienka bluzeczka z dł rękawem *2

komplet: body z krótkim + pajac / body z długim + śpiochy/półśpiochy/spodenki i skarpety

cienka czapeczka
skarpetki cienkie *3
skarpetki grube *2

Awaryjnie
smoczek
butelka

Żona - 27.08.2016 r.
Mama - styczeń 2017 r.
chupacabra88 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2018-05-21, 21:47   #2725
So_close
Jedi

Cytat:
Oj nie ja biegalam ogolem rower nie
Mnie chodzi o rowerek stacjonarny takze upadku sie nie boje
Mnie bardziej interesuje czy jesli dzis sobie pocwiczylam to czy jutro moge np z pol godziny albo godzine sobie pojezdzic ?
A w srode dopiero kolejne cwiczenia dla ciezarnych czy jednak musze miec caly dzien przerwy ? Wiadomo nie mowie ze bede zawsze tak jezdzic bo nie zawsze bedzie sie miec czas akurat ale tak ogolem jestem ciekawa bo jutro bede miec czas i chetnie bym sie poruszala
Wiesz co tylko z tym rowerem to nie chodzi tylko o upadki. Przy jeździe napinasz mięśnie brzucha i miednicy, nie chce Cię do tego zniechęcać ale często dochodzi do wywołania skurczy.

To zależy, jeśli wieczorem czy na drugi dzień nie boli Cię brzuch ani plecy, to ja bym przerwy nie robiła. Tylko uważaj, żeby się nie przeforsować

Wysłane z mojego HTC6535LVW przy użyciu Tapatalka
Stary 2018-05-21, 21:48   #2726
krysztalek88
Zadomowienie

Moja gin w pierwszej ciąży mówiła, że kilka razy dziennie może być jeśli są częściej brać nospe i tyle. Ale ogólnie to normalne i będą coraz częściej

Wysłane z mojego SM-J510FN przy użyciu Tapatalka
Stary 2018-05-21, 21:56   #2727
Apola88
Rozeznanie

Chupacabra88 i krysztalek88 uspokoilyscie mnie bo juz myślałam ze tylko ja to mam dzieki

Stary 2018-05-21, 21:58   #2728
krysztalek88
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez chupacabra88 Pokaż wiadomość
Jak ktoś ma więcej skurczy to trzeba brać magnez i nospę. Do szpitala trafia się jeśli te skurcze nagle zrobią się regularne, są bolsne lub jest ich dużo. Zgłosić lekarzowi i on sprawdzi podczas badania czy coś dzieje się z szyjką macicy. Ja mam sporo skurczy i szyjka długa, twarda i zamknięta

Ogarnęłam listę wyprawkową. U mnie trochę inny podział.

Szpital

Poród:
dokumenty
koszula
klapki
ciemny mały ręcznik pod prysznic
podkład (podpaska duża) * 2
ręcznik papierowy
pomadka bezbarwna
gumka do włosów
woda termalna/mgiełka
biała czekolada
jedzenie dla M
woda

zestaw startowy dla dziecka – pampers, ciuszki kangurowane przez tatę, rożek/otulacz, czapeczka
nakładki na sutki

Oddział noworodkowy
Mama

Koszula do karmienia *2
Ręczniki ciemne średni i mały pod prysznic
Podkłady na łóżko *3
Podkłady poporodowe
Szorty z siateczki
Biustonosz do karmienia *2
Wkładki laktacyjne
Laktator
Maść na sutki /lanolina
Cienki szlafrok
Przybory toaletowe /kosmetyki
Kubek, sztućce
Papier toaletowy, ręcznik papierowy
Herbata na laktacje /kilka sztuk
Tantum Rosa, psikacz do kwiatów
Czopek glicerynowy
Ładowarka
Jedzenie!
Woda
Drobne

Dziecko
Mała paczka pieluch
Chusteczki
Alantan zielony
Pieluchy tetrowe *4
Zestawy ubrań *3
Skarpetki zamiast niedrapek

Set startowy dla mamy pod prysznic: koszula, 1 majtki, podkład, biustonosz, żel pod prysznic, tantum rosa – w worku żeby szybko wyjąć i nie szukać.

Dom

Pielęgnacja i higiena

żel do kąpieli do ciała i włosów Hipp
balsam do ciała
sól fizjologiczna
alantan do pupy zielony
alantan dermoline niebieski do twarzy
krem na wiatr nivea
patyczki do uszu ze stoperami
gaziki jałowe do przemywania oczu i pępka
Gaziki nie jałowe do przemywania pupy
chusteczki nawilżone na wyjścia
Pampersy
Pieluchy tetrowe *10/15
Pieluchy flanelowe *5
szczotka do włosów i grzebyk
Podkłady na przewijak
Nożyczki/obcinaczki
Spirytus lub płatki ze spirytusem
Gruszka
Aspirator do nosa
ręczniki z kapturkiem *2
wanienka
stelaż
Proszek i płyn do prania

Apteczne
Espumisan (na gazy)
Delicol (pomaga w trawieniu)
Bio-gaja (probiotyk)
wit.D 400j
czopki lub syrop przeciwgorączkowy
woda morska do nosa
octanisept
Dobrze też mieć kompres ciepło zimno lub z pestek wiśni do przyłożenia na brzuszek

Miejsce do spania
łożeczko
materac lateksowy
ochraniacz na materac *2
prześcieradło *2
Przewijak
Lampka nocna z ciepłym przygaszonym światłem
rolety zaciemniające

Otulacz
Kocyk cienki /pielucha bambusowa
Kocyk grubszy
rożek
śpiworek do spania

Transport
wózek
fotelik
chusta
torba

Ciuchy
Śpiworek cienki na jesień
śpiworek zimowy
czapka
3-5 kompletów 56
5-7 kompletów 62
5-7 kompletów 68
cienka bluzeczka z dł rękawem *2

komplet: body z krótkim + pajac / body z długim + śpiochy/półśpiochy/spodenki i skarpety

cienka czapeczka
skarpetki cienkie *3
skarpetki grube *2

Awaryjnie
smoczek
butelka
Super zestawienie! I na prawdę nie masz tu żadnych zbędnych rzeczy! No może ja tylko bym dopuściła laktator do szpitala, ale to też zależy od sytuacji. U mnie np. przydały się kapturki.

Stary 2018-05-21, 22:02   #2729
chupacabra88
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez krysztalek88 Pokaż wiadomość
Super zestawienie! I na prawdę nie masz tu żadnych zbędnych rzeczy! No może ja tylko bym dopuściła laktator do szpitala, ale to też zależy od sytuacji. U mnie np. przydały się kapturki.

Kapturki na liście są ;-) a laktator wsadzę awaryjnie ręczny (mam też elektryczny) bo za pierwszym razem sporo by pomógł a go nie było ;-)

---------- Dopisano o 22:02 ---------- Poprzedni post napisano o 22:00 ----------

Cytat:
Chupacabra88 i krysztalek88 uspokoilyscie mnie bo juz myślałam ze tylko ja to mam dzieki

jeśli 88 to też Wasz rocznik to może to kwestia wieku

Żona - 27.08.2016 r.
Mama - styczeń 2017 r.
chupacabra88 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2018-05-21, 22:02   #2730
awusia
Zadomowienie

Moja gin mi nie pozwolila jezdzic rowerem pomimo ze jezdzilam przed ciaza. Jakies miesnie sie naciaga. Oprocz tego mozna sie wywrocic. Tak samo jak narty i rolki i trampolina..
Xxboo Ty jestes obkupiona na maxa. Musze jutro obejrzec co mam bo na wakacjach wystapie w 1 ubraniu. Mam dzinsy, dres, getry, 4 koszulki i bluze. Do tego 1 ciazowa typowo sukienka krotka. Na lato uda mi sie pochodzic w moich starych ubraniach. Szukam dlugiej sukienki na ramiaczkach i nie moge nic znalezc..

awusia jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości