|
|
#2701 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Mamy październikowe 2018 cz. II
Ja tam na kurieròw nie mogę narzekać, bo jak nie ma nikogo w domu to dzwonią u kogo zostawić
![]() Ale jak jest opcja to wolę paczkomat (mam 2 w promieniu 300 m) albo odbiòr w kiosku/na poczcie. Teraz długi czas nie zamawiałam nic kurierem, bo pracowaliśmy w takicb godzinach jak oni jeździli, ale niedługo pozamawiam braki wyprawkowe, to kilka razy mnie odwiedzą. Już bym chciała wszystko pozamawiać i mieć a tu nawet nie mam miejsca, ledwo na ciuszki poprane wygospodarowałam 2 pòłeczki a gdzie jeszcze na resztę :/ po remoncie przestawimy łòżeczko i w nim będzie składowisko a pòki co robię wszędzie czystki
|
#2702 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
i jak wygodna jest mila w dotyku ? Mamw sumie kilka takich sukienek ale one czarne inny kolor tez by sie przydal a ona calkiem tania
|
|
#2703 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Jest mega wygodna i wystarczy do końca ciąży , no w sensie dopóki będzie na tyle ciepło żeby w niej chodzić, mega luźna, zwiewna, fajna miła w dotyku, nic nie opina, nie uwiera i ma kieszenie jeszcze !;D także ja jestem zadowolona, wzięłam szara Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
|
|
#2704 |
|
Rozeznanie
|
Odnośnie wózka my nie mieliśmy jakichś konkretnych typów, przypadkiem zdobyliśmy już jakiś czas temu Babydesing Lupo i dla nas jest ok, do auta się mieści, gondola jest duża, spacerówka rozkłada się na płasko, koła skrętne pompowane, ogólnie wygodny do prowadzenia. Kolor też dość uniwersalny, chcieliśmy ciemny lub czarny, jest ciemnoszary ze śliwkowymi elementami. TŻ nie podoba część tych nowych modeli wózków, gdzie gondola, jak to określił wygląda jak "mydelniczka lub wanna na kółkach", mi się one też nie podobają, więc tylko te odrzuciliśmy a reszta to już sama wyszła.
![]() Zakupów ubraniowych dla siebie chyba nie będę musiała robić, po gruntownym przekopaniu szaf stwierdziłam, że przynajmniej do końca lata będę miała się w co ubrać, jak już to może na jesień tuż przed porodem będę musiała coś dokupić, o ile ta jesień będzie zimna. Dla dziecka na razie mamy tylko kilka rzeczy, w przyszły weekend być może dostaniemy ciuszki od kuzynki to już będzie jakiś zapas. Powoli zaczynam tę wyprawkę kosmetyczno-higieniczną kompletować teraz.
|
|
|
|
#2705 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#2706 |
|
Rozeznanie
|
Dziewczyny powiedzcie mi jak czesto macie te takie skurcze ze brzuch twardnieje. Wiem ze one sa normalne. Nie boli to ale ciekawa jestem jak czesto moga byc w ciagu dnia. Bo mialam generalnie malo raz do kilku dziennie. A dzis mam wrazenie ze jakos wiecej ich mialam niz kilka
![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
#2707 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ja nie miałam jeszcze ani razu Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
|
|
#2708 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#2709 |
|
Rozeznanie
|
One generalnie po 20 tyg sie pojawiaja. Pytalam lekarza.mowila ze to naturalne ze brzuch twardnieje w w drugiej polowie ciązy. W sumie nie wiem moze nie kazdy to ma.
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
#2710 |
|
Zakorzenienie
|
Dziewczyny bo dzis cwiczylam sobie takze trening zaliczony
I wiadomo poleca sie cwiczenia co drugi dzien tylko ciekawi mnie czy np jutro moge sobie pojezdzic na rowerku stacjonarnym bo to w sumie jakbym wyszla na zwykly rower na dwor sobie pojezdzic czy nie? A cwiczenia kolejne w srode mozna tak czy lepiej miec dzien przerwy calkiem od ruchu i np rowerkiem sobie pojezdzic w ten sam dzien co cwiczenia jako kolejny trening? Sama nie wiem a sa tu mamy ktore byly juz w ciazy i cwiczyly to moze cos doradza ?
|
#2711 |
|
Jedi
|
Jeśli chodzi o te skórcze Braxtona- Hicksa to ja ich jeszcze nie mam. Ale jak sobie czytam sierpniówki czy luipcówki to strasznie na nie narzekają.
|
|
|
|
#2712 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Serio naturalne ? Mojej znajomej jak twardziak brzuch to w szpitalu leżała. Teraz jak ja byłam w szpitalu to dziewczyna w 29tc tez leżała 4 dni z powodu twardnienia brzucha Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
|
|
#2713 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
A w dzien normalnie jeszcze miekki
|
|
#2714 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Ja myślę, że "stawianie się macicy" i te skurcze Braxtona-Hicksa to są różne rzeczy. Moje stawianie się macicy opisałabym trochę jak wzdęcie. Brzuch jest napięty, więc niby jest to jakiś skurcz, trwa to różnie, zwykle kilka minut i potem stopniowo luzuje. Zdarza mi się to 0-3 razy na dobę mniej więcej, od kiedy biorę magnez to raczej 0-1. A te skurcze Braxtona-Hicksa to chyba są takie, że czujemy wyraźny skurcz, w końcu skądś się bierze nazwa? ![]() W każdym razie z tego co mi mówiła lekarka, to stawianie się macicy w większości przypadków nie jest groźne i nie prowadzi do przedwczesnego porodu - o ile nie ma innych problemów, ale mimo wszystko powinno się łagodzić je, żeby się macica nie rozkręciła, nie doprowadziło to do skracania się szyjki macicy (rozwiązanie to np. nospa, magnez w dużej ilości). A te Braxtona-Hicksa to z tego co czytałam w książkach ciążowych są typowe dla drugiej połowy ciąży, bo macica ćwiczy przed porodem. Esti jeśli ćwiczyłaś przed ciążą to możesz ćwiczyć z taką samą częstotliwością jak przed Chodzi o to, żeby organizmowi niespodzianek nie robić, jak już jest do czegoś przyzwyczajony, to można bezpiecznie kontynuować, tylko dopasować np. intensywność czy rodzaj danej aktywności. Podobno w krajach skandynawskich, gdzie często chodzi się do sauny, dziewczyny w ciąży nawet do sauny chodzą, bo są już do tego zahartowane i nie szkodzi to ich dzieciom!
|
|
|
|
|
#2715 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
No ja znam przypadki ze przy stawianiu się macicy właśnie czyli twardnieniu brzucha idzie się do szpitala Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
|
|
#2716 | |
|
Jedi
|
Cytat:
Ja ćwiczę codziennie, ale tylko jogę i pilates. Tak 2 razy w tygodniu jakieś sprawy bardziej ruchowe ![]() A rowerem nie jeżdże, chociaż mam ochotę |
|
|
|
|
#2717 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Ale myślę też, że czasem to zależy od lekarza, miasta i możliwości położenia kogoś na patologii, moja siostra leżała na obserwacji noc-dwie, bo np. miała złe wyniki moczu, ogólnie leżała w ciąży chyba 4 razy tak po noc dwie właśnie (w małym mieście, była zawsze dostępność miejsc na patologii). Ja raz miałam jeszcze gorsze wyniki moczu niż ona, ale Wrocław jest bardzo przeciążony, aż strach poważniej zachorować w ciąży, bo nie ma miejsc, nawet się nie spodziewałam, że dostanę skierowanie. No i rzeczywiście, to zapalenie dróg moczowych miałam 3 tyg, przerobiłam w tym czasie 2 internistów i 1 ginekologa i żaden z tych lekarzy nawet nie zasugerował, że trzeba by mnie poobserwować w szpitalu. |
|
|
|
|
#2718 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
|
|
|
#2719 |
|
Rozeznanie
|
Xxboo ty mi nie kracz ze szpitalem tu
to chyba te braxtona-hicksa bo mojej gin tłumaczyłem to mowila ze wlasnie macica sie tak rozciaga i przygotowuje. Cwiczy tak jak by.ale tez mowila ze szczegolnie u szczuplych osob sa bardzo odczuwalne bo nie ma tkanki tluszowej tyle ze szybciej czujesz fizycznie ze ten brzuch jest twardy.ale jesli to nie boli i jesli nie jest regularne to nie trzeba do szpitala z tym... tylko myslalam ze tez macie i bylam ciekawa ile to razy dziennie jest normalne bo dzis mialam wiecej jakos. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
#2720 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Możesz mieć racje bo moja znajoma miała tego lekarza co ja a on pracuje w szpitalu wiec może tak na wszelki wypadek kładł ;D co by mieć kontrole w razie w! Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk ---------- Dopisano o 21:39 ---------- Poprzedni post napisano o 21:38 ---------- Cytat:
Ja jutro po endokrynologu jadę jeszcze do innego H&M bo miałam strój wybrany ale w tym gdzie byłam dziś nie było majtek do kompletu ;/ a ma fajny stanik który będzie trzymał dobrze moje wielkie cycki w innych się wylewają Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
|
|
#2721 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Mnie chodzi o rowerek stacjonarny takze upadku sie nie boje Mnie bardziej interesuje czy jesli dzis sobie pocwiczylam to czy jutro moge np z pol godziny albo godzine sobie pojezdzic ? A w srode dopiero kolejne cwiczenia dla ciezarnych czy jednak musze miec caly dzien przerwy ? Wiadomo nie mowie ze bede zawsze tak jezdzic bo nie zawsze bedzie sie miec czas akurat ale tak ogolem jestem ciekawa bo jutro bede miec czas i chetnie bym sie poruszala
|
|
#2722 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Hahahaha już nic nt szpitala nie mówię ! Oby każdy z nas w szpitalu tylko przy porodzie leżała ❤️ Tez mi się wydaje ze to musza być te Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
|
|
#2723 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#2724 |
|
Zadomowienie
|
Jak ktoś ma więcej skurczy to trzeba brać magnez i nospę. Do szpitala trafia się jeśli te skurcze nagle zrobią się regularne, są bolsne lub jest ich dużo. Zgłosić lekarzowi i on sprawdzi podczas badania czy coś dzieje się z szyjką macicy. Ja mam sporo skurczy i szyjka długa, twarda i zamknięta
![]() Ogarnęłam listę wyprawkową. U mnie trochę inny podział. Szpital Poród: dokumenty koszula klapki ciemny mały ręcznik pod prysznic podkład (podpaska duża) * 2 ręcznik papierowy pomadka bezbarwna gumka do włosów woda termalna/mgiełka biała czekolada jedzenie dla M woda zestaw startowy dla dziecka – pampers, ciuszki kangurowane przez tatę, rożek/otulacz, czapeczka nakładki na sutki Oddział noworodkowy Mama Koszula do karmienia *2 Ręczniki ciemne średni i mały pod prysznic Podkłady na łóżko *3 Podkłady poporodowe Szorty z siateczki Biustonosz do karmienia *2 Wkładki laktacyjne Laktator Maść na sutki /lanolina Cienki szlafrok Przybory toaletowe /kosmetyki Kubek, sztućce Papier toaletowy, ręcznik papierowy Herbata na laktacje /kilka sztuk Tantum Rosa, psikacz do kwiatów Czopek glicerynowy Ładowarka Jedzenie! Woda Drobne Dziecko Mała paczka pieluch Chusteczki Alantan zielony Pieluchy tetrowe *4 Zestawy ubrań *3 Skarpetki zamiast niedrapek Set startowy dla mamy pod prysznic: koszula, 1 majtki, podkład, biustonosz, żel pod prysznic, tantum rosa – w worku żeby szybko wyjąć i nie szukać. Dom Pielęgnacja i higiena żel do kąpieli do ciała i włosów Hipp balsam do ciała sól fizjologiczna alantan do pupy zielony alantan dermoline niebieski do twarzy krem na wiatr nivea patyczki do uszu ze stoperami gaziki jałowe do przemywania oczu i pępka Gaziki nie jałowe do przemywania pupy chusteczki nawilżone na wyjścia Pampersy Pieluchy tetrowe *10/15 Pieluchy flanelowe *5 szczotka do włosów i grzebyk Podkłady na przewijak Nożyczki/obcinaczki Spirytus lub płatki ze spirytusem Gruszka Aspirator do nosa ręczniki z kapturkiem *2 wanienka stelaż Proszek i płyn do prania Apteczne Espumisan (na gazy) Delicol (pomaga w trawieniu) Bio-gaja (probiotyk) wit.D 400j czopki lub syrop przeciwgorączkowy woda morska do nosa octanisept Dobrze też mieć kompres ciepło zimno lub z pestek wiśni do przyłożenia na brzuszek Miejsce do spania łożeczko materac lateksowy ochraniacz na materac *2 prześcieradło *2 Przewijak Lampka nocna z ciepłym przygaszonym światłem rolety zaciemniające Otulacz Kocyk cienki /pielucha bambusowa Kocyk grubszy rożek śpiworek do spania Transport wózek fotelik chusta torba Ciuchy Śpiworek cienki na jesień śpiworek zimowy czapka 3-5 kompletów 56 5-7 kompletów 62 5-7 kompletów 68 cienka bluzeczka z dł rękawem *2 komplet: body z krótkim + pajac / body z długim + śpiochy/półśpiochy/spodenki i skarpety cienka czapeczka skarpetki cienkie *3 skarpetki grube *2 Awaryjnie smoczek butelka
|
#2725 | |
|
Jedi
|
Cytat:
To zależy, jeśli wieczorem czy na drugi dzień nie boli Cię brzuch ani plecy, to ja bym przerwy nie robiła. Tylko uważaj, żeby się nie przeforsować ![]() Wysłane z mojego HTC6535LVW przy użyciu Tapatalka |
|
|
|
|
#2726 |
|
Zadomowienie
|
Moja gin w pierwszej ciąży mówiła, że kilka razy dziennie może być jeśli są częściej brać nospe i tyle. Ale ogólnie to normalne i będą coraz częściej
![]() Wysłane z mojego SM-J510FN przy użyciu Tapatalka
|
#2727 |
|
Rozeznanie
|
Chupacabra88 i krysztalek88 uspokoilyscie mnie bo juz myślałam ze tylko ja to mam
dzieki![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
#2728 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Wysłane z mojego SM-J510FN przy użyciu Tapatalka
|
|
#2729 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 22:02 ---------- Poprzedni post napisano o 22:00 ---------- Cytat:
|
|
#2730 |
|
Zadomowienie
|
Moja gin mi nie pozwolila jezdzic rowerem pomimo ze jezdzilam przed ciaza. Jakies miesnie sie naciaga. Oprocz tego mozna sie wywrocic. Tak samo jak narty i rolki i trampolina..
Xxboo Ty jestes obkupiona na maxa. Musze jutro obejrzec co mam bo na wakacjach wystapie w 1 ubraniu. Mam dzinsy, dres, getry, 4 koszulki i bluze. Do tego 1 ciazowa typowo sukienka krotka. Na lato uda mi sie pochodzic w moich starych ubraniach. Szukam dlugiej sukienki na ramiaczkach i nie moge nic znalezc.. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
![]() |
Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 22:49.

. 

to chyba te braxtona-hicksa bo mojej gin tłumaczyłem to mowila ze wlasnie macica sie tak rozciaga i przygotowuje. Cwiczy tak jak by.ale tez mowila ze szczegolnie u szczuplych osob sa bardzo odczuwalne bo nie ma tkanki tluszowej tyle ze szybciej czujesz fizycznie ze ten brzuch jest twardy.ale jesli to nie boli i jesli nie jest regularne to nie trzeba do szpitala z tym... tylko myslalam ze tez macie i bylam ciekawa ile to razy dziennie jest normalne bo dzis mialam wiecej jakos.