Staraczkowe grono 2020 - cz. 3 - Strona 91 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2020-10-07, 09:12   #2701
MoszKa88
Wtajemniczenie

Dot.: Staraczkowe grono 2020 - cz. 3

Jeju Dziewczyny, jesteście takie Kochane tyle miłych słów, naprawdę dziękuję Wam wszystkim
Cieszę się też, że mnie rozumiecie, i też uwazacie, że dobra decyzje podjęliśmy a faktycznie trzy miesiące minie szybko .
Theali, mam nadzieję, że uda się nam raaem do wrześniowek trafić kciuki za to

Kruszyna, zacna ta lista i zacna ilość fiolek ile będziesz czekała na wyniki?

Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
MoszKa88 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2020-10-07, 09:17   #2702
cichazabka
...

Cytat:
Napisane przez Kruszyna89 Pokaż wiadomość
9 fiołek krwi wysyłam Wam co badają

O, dzięki. Będzie ciekawie, bo u mnie jest problem z pobraniem jednej fiolki, a co dopiero tyłu
Chociaż tak patrzę i sporo z tych badań miałam już w tym roku i wyszły spoko.

13.10
27.11
cichazabka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2020-10-07, 09:39   #2703
Kruszyna89
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez MoszKa88 Pokaż wiadomość
Jeju Dziewczyny, jesteście takie Kochane tyle miłych słów, naprawdę dziękuję Wam wszystkim
Cieszę się też, że mnie rozumiecie, i też uwazacie, że dobra decyzje podjęliśmy a faktycznie trzy miesiące minie szybko .
Theali, mam nadzieję, że uda się nam raaem do wrześniowek trafić kciuki za to

Kruszyna, zacna ta lista i zacna ilość fiolek ile będziesz czekała na wyniki?

Nie mam pojęcia. Na wizycie pobrali mi tylko jedna fiolkę na progesteron i wymaz z pochwy, mówiła że wyniki po dwóch tygodniach. Na te badania z zacnej listy mam iść między 3 a 7 dc, a dzwonić i umawiać się na sprawdzenie drożności 1dc.
Tak z ciekawości mniej więcej policzyłam ile te badania z krwi kosztowałyby mnie prywatnie, koło 2000. Szok. Jestem caly czas w szoku, że z NFZ dostanę takie badania

Stary 2020-10-07, 09:45   #2704
MoszKa88
Wtajemniczenie

Cytat:
Nie mam pojęcia. Na wizycie pobrali mi tylko jedna fiolkę na progesteron i wymaz z pochwy, mówiła że wyniki po dwóch tygodniach. Na te badania z zacnej listy mam iść między 3 a 7 dc, a dzwonić i umawiać się na sprawdzenie drożności 1dc.
Tak z ciekawości mniej więcej policzyłam ile te badania z krwi kosztowałyby mnie prywatnie, koło 2000. Szok. Jestem caly czas w szoku, że z NFZ dostanę takie badania

No powiem Ci, że ja również jestem w szoku, że takie cuda na NFZ 🧐.
Co do d różności, to życzę Ci, żeby badanie było bezbolesne i żadnych zrostow nie było no i oczywiście żeby badania z krwi wyszły dobre, albo żeby znaleźli coś co Was blokowalo, a szybko da się tego pozbyć

Stary 2020-10-07, 10:23   #2705
476a404b5ff331d108081c0ec2e093adf680fe5a_66fb2d910cf8a
Konto usunięte

Cytat:
9 fiołek krwi wysyłam Wam co badają

Ileeeeeeee

Wow jesteś mega dzielna!
Najwięcej miałam pobierane 4 fiolki i już tam schodziłam ze stołka. Mam jednak dośc niskie BMI, może to być z tym związane. Ostatnio mi Pani nawet poleciła miejsce, gdzie pobierają krew z opuszka. Mówiła, że wszystkie koksy tam chodzą, bo mdleją przy pobieraniu
476a404b5ff331d108081c0ec2e093adf680fe5a_66fb2d910cf8a jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2020-10-07, 10:59   #2706
Kruszyna89
Zadomowienie

Cytat:
No powiem Ci, że ja również jestem w szoku, że takie cuda na NFZ 🧐.
Co do d różności, to życzę Ci, żeby badanie było bezbolesne i żadnych zrostow nie było no i oczywiście żeby badania z krwi wyszły dobre, albo żeby znaleźli coś co Was blokowalo, a szybko da się tego pozbyć

Dziękuję ️[1=476a404b5ff331d108081c0 ec2e093adf680fe5a_66fb2d9 10cf8a;88187682]Ileeeeeeee

Wow jesteś mega dzielna!
Najwięcej miałam pobierane 4 fiolki i już tam schodziłam ze stołka. Mam jednak dośc niskie BMI, może to być z tym związane. Ostatnio mi Pani nawet poleciła miejsce, gdzie pobierają krew z opuszka. Mówiła, że wszystkie koksy tam chodzą, bo mdleją przy pobieraniu [/QUOTE]Ja dopiero będę dzielna. Póki co TZ oddał 9 fiolek, ale on regularnie oddaje krew także dla niego to pikuś.

🤣🤣Wyobraziłam sobie tego koksa mdlejącego na widok kropki krwi z paluszka 🤣🤣

Stary 2020-10-07, 11:32   #2707
maaalinowaaa
Zadomowienie

Malinka gratulacje! Oby wszystko dobrze się potoczyło!
Ja jak będę szła do laboratorium powtórzyć prolaktynę to od razu chcę zrobić ogólną morfologię, mocz i nie wiem co jeszcze
Ogólnie to wczoraj w pracy dostałam trochę doła, bo myśli mi nie dawały spokoju i wierciły mi w głowie dziurę, że może już nam się nie uda.

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2020-10-07, 11:51   #2708
BittersweetCocaine
Zakorzenienie

Moszka 3 miesiące szybko zlecą, a i Ty będziesz spokojniejsza na pewno

Dziewczyny mam takie pytanie, być może było już tu poruszane. Jeśli tak to przepraszam. Nie mogę też w internecie znaleźć na nie jednoznacznej odpowiedzi...
Czy przy mierzeniu temperatury jeśli w danym cyklu występuje skok temperatury i utrzymuje się ona na wyższym poziomie do następnej @ to czy taka podwyższona temperatura świadczy o owulacji? Czy np. aby mieć pewność czy występuje owu trzeba sprawdzić to u lekarza na monitoringu?
BittersweetCocaine jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2020-10-07, 12:15   #2709
uno_deluxe
Rozeznanie

Moge sie mylic, ale jesli temperatura sie utrzymuje, to moze byc ciaza. A jesli chodzi o owulacje, to chyba bada sie progesteron zeby stwierdzic, czy byla.
uno_deluxe jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2020-10-07, 12:36   #2710
MoszKa88
Wtajemniczenie

Bittersweet, jeśli wysoka temperatura utrzymuje się do @ to można założyć, że owu byla. Ale finale potwierdzenie tylko przy monitoringu u lekarza. Chociaż ciążę były i z takich owu których według lekarzy nie było

Stary 2020-10-07, 12:40   #2711
476a404b5ff331d108081c0ec2e093adf680fe5a_66fb2d910cf8a
Konto usunięte

Cytat:
Dziękuję ️Ja dopiero będę dzielna. Póki co TZ oddał 9 fiolek, ale on regularnie oddaje krew także dla niego to pikuś.

����Wyobraziłam sobie tego koksa mdlejącego na widok kropki krwi z paluszka ����

Aaaah to Tż oddał tyle krwi! W takim razie przesyłam wyrazy uznania dla niego

ahahah tak, panie pielęgniarki zgodnie przyznały, że wysyłają koksy do tej placówki, bo jeśli chodzi o standardowe pobrania krwi, to jest dramat

Cytat:
Napisane przez BittersweetCocaine Pokaż wiadomość
Moszka 3 miesiące szybko zlecą, a i Ty będziesz spokojniejsza na pewno

Dziewczyny mam takie pytanie, być może było już tu poruszane. Jeśli tak to przepraszam. Nie mogę też w internecie znaleźć na nie jednoznacznej odpowiedzi...
Czy przy mierzeniu temperatury jeśli w danym cyklu występuje skok temperatury i utrzymuje się ona na wyższym poziomie do następnej @ to czy taka podwyższona temperatura świadczy o owulacji? Czy np. aby mieć pewność czy występuje owu trzeba sprawdzić to u lekarza na monitoringu?
To powinno świadczyć o owulacji - ale z tego co czytałam, np osoby z PCOS również mogą mieć taki skok bez owulacji.. u mnie 2 dni przed @ temperatura zaczynała spadać. w udanym cyklu miałam tylko jednodniowy spadek (ok 7/8 dpo) a potem dalszy wzrost. jeśli wiesz, kiedy miałaś owulację i temperatura się nadal utrzymuje, to można zacząć podejrzewać ciążę, bo faza lutelna z tego co czytałam nie ma takich drastycznych wahań jeśli chodzi o długość trwania - chyba max 16 dni.

ja w ogole dopiero wczoraj przeczytałam, że Ovarin który brałam na wyrównanie gospodarki hormonalnej, podnosi również poziom progesteronu (chodzi o myo inozytol) w fazie lutealnej. może dlatego miałam taki wysoki poziom (40ng).

Edytowane przez 476a404b5ff331d108081c0ec2e093adf680fe5a_66fb2d910cf8a
Czas edycji: 2020-10-07 o 12:42
476a404b5ff331d108081c0ec2e093adf680fe5a_66fb2d910cf8a jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2020-10-07, 13:42   #2712
BittersweetCocaine
Zakorzenienie

Pytam o tę temperaturę, bo zastanawiam się, czy u mnie w ogóle jest owulacja. Mierzę 3 cykle, póki co zawsze skok był. Dzień-dwa dni przed @ temperatura trochę spada.

Brałam dłuższy czas tabl anty, pod koniec stycznia odstawiłam. Mam stwierdzone PCO. Testy owu robiłam przez pierwsze 2 cykle, ale zawsze były negatywne, więc w tym sobie odpuściłam. Z resztą ten cykl i tak jest stracony, bo nie było przytulanek w ogóle w dni potencjalnie płodne.

Ale w poprzednich cyklach były w dni płodne a mimo to ciąży nie ma, więc tak się zastanawiam czy może u mnie nie ma w ogóle owulacji...
Stary 2020-10-07, 14:01   #2713
uno_deluxe
Rozeznanie

To chyba najlepiej by było zrobić monitoring zebys wiedziala, na czym stoisz
uno_deluxe jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2020-10-07, 15:01   #2714
malinka103
Rozeznanie

Hej dziewczyny dziękuję za wszystkie gratulacje modlę się żeby wszystko teraz się udało. Musi być dobrze. Po ostatnim stwierdziliśmy z tztem że narazie nikomu nie mowimy, narazie będzie wiedziała tylko moja przyjaciolka bo jakoś muszę jej wytłumaczyć dlaczego nie mogę napić się winka za nią w weekend. Bo wyprawia urodziny
Rano zrobilam bete, wyniki wieczorem ale już mnie skręca a i zrobilam rano dwa testy jeden to Pink a drugi jakiś strumieniowy z DOZ i zobaczcie że ten Pink który ma być super hiper czuly nie pokazał prawie nic 🤣

Alicze wybacz jeśli coś przegapilam bo ostatnio nie ogarniam u Ciebie kiedy ostatnia @?img_20201007095338_20201007_155043_zmniejszamy_pl.jpg

Stary 2020-10-07, 15:02   #2715
MoszKa88
Wtajemniczenie

Cytat:
Pytam o tę temperaturę, bo zastanawiam się, czy u mnie w ogóle jest owulacja. Mierzę 3 cykle, póki co zawsze skok był. Dzień-dwa dni przed @ temperatura trochę spada.

Brałam dłuższy czas tabl anty, pod koniec stycznia odstawiłam. Mam stwierdzone PCO. Testy owu robiłam przez pierwsze 2 cykle, ale zawsze były negatywne, więc w tym sobie odpuściłam. Z resztą ten cykl i tak jest stracony, bo nie było przytulanek w ogóle w dni potencjalnie płodne.

Ale w poprzednich cyklach były w dni płodne a mimo to ciąży nie ma, więc tak się zastanawiam czy może u mnie nie ma w ogóle owulacji...
Uno ma rację, monitoring da Ci pewność. A jakich testów używałaś? Te z allegro, patrząc na komentarze na grupie, są mało wiarygodne.

Stary 2020-10-07, 15:23   #2716
BittersweetCocaine
Zakorzenienie

Moszka właśnie tych z allegro używałam Horien medical czy jakoś tak. Nie przywiązywałam specjalnie wagi do nich, bo czytałam, że przy PCO owulacyjne mogą wychodzić fałszywie pozytywne lub fałszywie negatywne. I po stosowaniu ich przez kilka cykli nie wiem czy raz miałam wynik pozytywny czy w ogóle... Już nawet nie pamiętam.
Stary 2020-10-07, 15:26   #2717
amiyaa
Zadomowienie

[1=476a404b5ff331d108081c0 ec2e093adf680fe5a_66fb2d9 10cf8a;88188131]

ja w ogole dopiero wczoraj przeczytałam, że Ovarin który brałam na wyrównanie gospodarki hormonalnej, podnosi również poziom progesteronu (chodzi o myo inozytol) w fazie lutealnej. może dlatego miałam taki wysoki poziom (40ng).[/QUOTE]

Super wiadomość też dla mnie, jutro mam Ovarin do odbioru Jego trzeba jakoś odpowiednio zacząć brać czy po prostu od razu? U mnie prog już dwa razy wyszedł ok 7 kilka dni po owu, więc trochę niski. Dałaś mi nadzieję, że u mnie też szybciutko podniesie proga i zamieszka u mnie maluszek

Wysłane z mojego SM-G965F przy użyciu Tapatalka
amiyaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2020-10-07, 15:31   #2718
malinka103
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez amiyaa Pokaż wiadomość
Super wiadomość też dla mnie, jutro mam Ovarin do odbioru Jego trzeba jakoś odpowiednio zacząć brać czy po prostu od razu? U mnie prog już dwa razy wyszedł ok 7 kilka dni po owu, więc trochę niski. Dałaś mi nadzieję, że u mnie też szybciutko podniesie proga i zamieszka u mnie maluszek

Ja w sierpniu brałam Miostogyn a teraz we wrześniu Ovarin i już drugi raz udało się z Ovarinem także ja wierzę w jego moc. Można brać odrazu nie ważne który dc.
Trzymam kciuki za fasolkę

Stary 2020-10-07, 15:47   #2719
awulaz
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez malinka103 Pokaż wiadomość
Hej dziewczyny dziękuję za wszystkie gratulacje modlę się żeby wszystko teraz się udało. Musi być dobrze. Po ostatnim stwierdziliśmy z tztem że narazie nikomu nie mowimy, narazie będzie wiedziała tylko moja przyjaciolka bo jakoś muszę jej wytłumaczyć dlaczego nie mogę napić się winka za nią w weekend. Bo wyprawia urodziny
Rano zrobilam bete, wyniki wieczorem ale już mnie skręca a i zrobilam rano dwa testy jeden to Pink a drugi jakiś strumieniowy z DOZ i zobaczcie że ten Pink który ma być super hiper czuly nie pokazał prawie nic 🤣

Alicze wybacz jeśli coś przegapilam bo ostatnio nie ogarniam u Ciebie kiedy ostatnia @?Załącznik 7729308

Gratulacje Życzę Ci spokojnej ciąży, a reszcie dziewczyn żeby zasiliły z Tobą czerwcówki
Mi jeden pink nie wyszedł, a w następnych dniach jak robiłam kilka różnych testów to pink wychodził zdecydowanie najbardziej blady.
Ja dziś dostałam wynik SANCO i będzie genetycznie zdrowy chłopak a w piątek zaczynam drugi trymestr

awulaz jest offline Zgłoś do moderatora  

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2020-10-07, 15:51   #2720
amiyaa
Zadomowienie

Cytat:
Ja w sierpniu brałam Miostogyn a teraz we wrześniu Ovarin i już drugi raz udało się z Ovarinem także ja wierzę w jego moc. Można brać odrazu nie ważne który dc.
Trzymam kciuki za fasolkę

Od razu jutro wezmę w takim razie 2 tabletki dziennie bierze się, tak? Dziękuję za kciuki

Cytat:
Napisane przez awulaz Pokaż wiadomość
Ja dziś dostałam wynik SANCO i będzie genetycznie zdrowy chłopak a w piątek zaczynam drugi trymestr

Aaaa gratuluję synusia

amiyaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2020-10-07, 16:04   #2721
malinka103
Rozeznanie

Cytat:
Gratulacje Życzę Ci spokojnej ciąży, a reszcie dziewczyn żeby zasiliły z Tobą czerwcówki
Mi jeden pink nie wyszedł, a w następnych dniach jak robiłam kilka różnych testów to pink wychodził zdecydowanie najbardziej blady.

Dziękuję Oj czekam, czekam na czerwcowki te pinki są jakieś przereklamowane
Gratulacje zdrowego chlopczyka
Cytat:
Napisane przez amiyaa Pokaż wiadomość
Od razu jutro wezmę w takim razie 2 tabletki dziennie bierze się, tak? Dziękuję za kciuki

Aaaa gratuluję synusia

Tak 2 tabletki ja brałam naraz 2,bo jak brałam jedna rano druga na wieczór to zwyczajnie zapominalam i brałam w kratkę dlatego wolę odrazu 2

Stary 2020-10-07, 16:23   #2722
MoszKa88
Wtajemniczenie

Cytat:
Moszka właśnie tych z allegro używałam Horien medical czy jakoś tak. Nie przywiązywałam specjalnie wagi do nich, bo czytałam, że przy PCO owulacyjne mogą wychodzić fałszywie pozytywne lub fałszywie negatywne. I po stosowaniu ich przez kilka cykli nie wiem czy raz miałam wynik pozytywny czy w ogóle... Już nawet nie pamiętam.
Ja nie mam pcos i mimo to te testy mi nie wychodziły i też oczywiście miałam myśli, że owu nie ma skoro testy nic nie pokazują. Niedawno, któraś z dziewczyn (przepraszam ale nie pamiętam ktora z Was) pisała o aptecznych testach, że w końcu pokazują jej owu.

---------- Dopisano o 16:22 ---------- Poprzedni post napisano o 16:19 ----------

Cytat:

Super, że chłopak zdrowy! macie już jakieś imię wybrane?

---------- Dopisano o 16:23 ---------- Poprzedni post napisano o 16:22 ----------

Cytat:
Dziękuję Oj czekam, czekam na czerwcowki te pinki są jakieś przereklamowane
Gratulacje zdrowego chlopczyka Tak 2 tabletki ja brałam naraz 2,bo jak brałam jedna rano druga na wieczór to zwyczajnie zapominalam i brałam w kratkę dlatego wolę odrazu 2

Ale żeby pink nic nie pokazał? Szok. Już wogole nie będę ich brała w takim razie do testowania.

Stary 2020-10-07, 16:25   #2723
Frezjan
Raczkowanie

Cytat:

Cudowne wieści! Przepraszam że pytam, ale czy miałaś jakieś wskazania do dodatkowych badań? W ciąży nie jestem, więc mi do tego hoho daleko, ale czytałam kiedyś o USG, pappa i całej reszcie tych badań sanco, nifty itd i stwierdziłam że ja chyba właśnie dla własnego spokoju ducha jestem w stanie wyskoczyć z kasy i zrobić nifty/sanco. A widzę po forach że to raczej niepopularna opinia

Btw dziewczyny, ten ovarin jest na co?na owulację? To jest suplement czy o co z tym chodzi?

Ja czekam teraz na okres (nawet za dużo powiedziane bo jeszcze 9 dni do @), ale już myślę że z kolejnym cyklem zaczniemy znów na poważnie starania. W końcu musi się udać

Wysłane z mojego Redmi 8 przy użyciu Tapatalka
Frezjan jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2020-10-07, 16:42   #2724
awulaz
Raczkowanie

Cytat:
Ja nie mam pcos i mimo to te testy mi nie wychodziły i też oczywiście miałam myśli, że owu nie ma skoro testy nic nie pokazują. Niedawno, któraś z dziewczyn (przepraszam ale nie pamiętam ktora z Was) pisała o aptecznych testach, że w końcu pokazują jej owu.

---------- Dopisano o 16:22 ---------- Poprzedni post napisano o 16:19 ----------

Super, że chłopak zdrowy! macie już jakieś imię wybrane?

---------- Dopisano o 16:23 ---------- Poprzedni post napisano o 16:22 ----------

Ale żeby pink nic nie pokazał? Szok. Już wogole nie będę ich brała w takim razie do testowania.

Dziękuję ️ Nie i będzie z tym duży problem, bo mąż jest za standardowymi imionami z naszych roczników czyli Michał, Paweł, Łukasz itd., a ja nie Dla dziewczynki udało nam się wybrać, ale syn to chyba do momentu rejestracji będzie CHŁOPIEC

Stary 2020-10-07, 16:44   #2725
Ryksa
Rozeznanie

Cytat:
Dziękuję ️ Nie i będzie z tym duży problem, bo mąż jest za standardowymi imionami z naszych roczników czyli Michał, Paweł, Łukasz itd., a ja nie Dla dziewczynki udało nam się wybrać, ale syn to chyba do momentu rejestracji będzie CHŁOPIEC

A jakie Tobie sie podobaja?

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Ryksa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2020-10-07, 16:45   #2726
awulaz
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Frezjan Pokaż wiadomość
Cudowne wieści! Przepraszam że pytam, ale czy miałaś jakieś wskazania do dodatkowych badań? W ciąży nie jestem, więc mi do tego hoho daleko, ale czytałam kiedyś o USG, pappa i całej reszcie tych badań sanco, nifty itd i stwierdziłam że ja chyba właśnie dla własnego spokoju ducha jestem w stanie wyskoczyć z kasy i zrobić nifty/sanco. A widzę po forach że to raczej niepopularna opinia

Btw dziewczyny, ten ovarin jest na co?na owulację? To jest suplement czy o co z tym chodzi?

Ja czekam teraz na okres (nawet za dużo powiedziane bo jeszcze 9 dni do @), ale już myślę że z kolejnym cyklem zaczniemy znów na poważnie starania. W końcu musi się udać

Nie miałam żadnych wskazań, ale jak dowiedziałam się, że takie badania istnieją to praktycznie w ogóle się nie zastanawialiśmy tylko wiedzieliśmy, że zrobimy. Na szczęście mogliśmy sobie pozwolić finansowo także stwierdziliśmy, że spokój ducha jest tego wart. Aczkolwiek zdaję sobie sprawę, że mogą być wady wrodzone, których takie testy nie wykryją...Poza SANCO robiłam tylko USG, papa odpuściłam.

Stary 2020-10-07, 16:50   #2727
Frezjan
Raczkowanie

Cytat:
Nie miałam żadnych wskazań, ale jak dowiedziałam się, że takie badania istnieją to praktycznie w ogóle się nie zastanawialiśmy tylko wiedzieliśmy, że zrobimy. Na szczęście mogliśmy sobie pozwolić finansowo także stwierdziliśmy, że spokój ducha jest tego wart. Aczkolwiek zdaję sobie sprawę, że mogą być wady wrodzone, których takie testy nie wykryją...Poza SANCO robiłam tylko USG, papa odpuściłam.

Właśnie ja też mam podobne zdanie. Cieszę się że bobas zdrowy, to najważniejsze

Stary 2020-10-07, 17:11   #2728
malinka103
Rozeznanie

Beta 144

Stary 2020-10-07, 17:27   #2729
Unless
Rozeznanie

Cytat:
Beta 144

Wspaniale

Unless jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2020-10-07, 17:30   #2730
Frezjan
Raczkowanie

Cytat:
Beta 144

Cudowne wieści!

Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości