|
|
#2701 |
|
Raczkowanie
|
Dot.: Novynette - wątek zbiorczy
A jakies powody do strachu mam? Zabezpieczenie jest nadal? Czy mam się czym martwić? Bo głównie na tym mi zależy, nie jestem jeszcze gotowa na ciążę.
|
|
|
|
#2702 |
|
Zadomowienie
|
nie ma powodu do zmartwien.
|
|
|
|
#2703 |
|
Przyczajenie
|
Dot.: Mercilon - wątek zbiorczy!
Witam,
Po półtorarocznej przerwie zaczęłam znowu brać Mercilon. Poprzednim raziem byłam zadowolona, teraz tez jestm. Jedynym skutkiem ubocznym jest ból piersi. Mam problem innego rodzaju... Wczoraj, w piątek, wzięłam jak zwykle o stałej porze Mercilon. Nie wiem, jakim sposobem, ale wzięłam tabletkę niezgodnie ze strzałkami. (Ostatnią tabletkę z listka miłam wziąć w piątek za tydzień, zatem za początku i na końcu tabletek miałam piatek). Dziś kiedy również miałam wziąć piułkę, ku mojemu zaskoczeniu, okazało się, że jest piątkowa tabletka. Oczywiście nie pamiętałam, o wczorajszej sytuacji. Nie byłam, nawet jej świadoma bo dopiero później to wydedukowalam- zobaczyłam,że tabletki kończą się na czwartku, a nie jak powinny, na piątku. Jednak jak mówiłam w chwili brania dzisiejszej tabletki nie pamętałam o tym. Za sugestią mojego chłopaka wzięłam dwie tabletki. Efekt jest taki, że wczoraj wzięłam tabletkę, dzisiaj - dwie. Tabletki zatem skończę we czwartek, a nie jak powinnam- w piątek. Jestem ciekawa jak wpłynie to na mój cykl. Już oczywiście z chłopakiem ustaliliśmy,że będziemy stosować dodoatkowe zabezpieczenie, zresztą tak do tej pory robiliśmy. Nie boję się o ciążę, bo fatk, chwile, przed wzięciem tabletek kochaliśmy się(ale z dodatkowym zabezpieczeniem). Boję się tego, jak to może wpłynąć na mój organizm. Na cykl, na okres... za wszelkie informacje będę niezmiernie wdzięczna. |
|
|
|
#2704 |
|
Zadomowienie
|
Dot.: Tabletki NOVYNETTE - zbiorczy
Ja jestem po pierwszym opakowaniu i nie wiem, czy mogę mówić o skutkach póki co, ale na razie: schudłam kilogram, mam lekkie problemy z cerą, biust mi się powiększył :O miałam 32FF, teraz jest 32G ;O, libido wzrosło o 100%, chociaż wcześniej było już spore. Także tego, nie chcę zapeszać, ale niech tak zostanie
chudnięcie mogłoby się utrzymywać, biust zastopować!
|
|
|
|
#2705 |
|
Przyczajenie
|
mi tez jakis czas temu pomylily sie strzalki ...ale wydaje mi sie ze nie ma to zadnego znaczenia bo chyba kazda tabletka ma ten sam sklad (????) moim zdaniem niepotrzebnie te 2 tabletki bralas ... ale sama tez ostatnio duzo myslalam na temat tej pomylonej tabletki nikt jednak mi tu nie odpisal...
|
|
|
|
#2706 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
#2707 |
|
Przyczajenie
|
Dot.: Mercilon - wątek zbiorczy!
to nie ma znaczenia, z którego dnia wzięłaś tabletkę, bo wszystkie mają ten sam skład. A dni tygodnia i strzałki są tylko po to, by ułatwić życie przyjmującej.
|
|
|
|
#2708 |
|
Rozeznanie
|
dziewczyny mam sprawe. jestem w trakcie przerwy tzn zaczeła się dziś. W ostatnim tygodniu zapomniałam jednej tabletki, tzn spóźniłam się z nią wiecej niż 12h. Wg. ulotki powinnam nie robić przerwy i brać nowe opakowanie, ale właśnie skończyła mi sie recepta, a po nową ide dopiero jutro, Wiem, ze w tym tyg nie bede zabezpieczona, ale jeżeli zacznę brać nowe opakowanie normalnie od pon to w tym kolejnym cyklu działanie tabletek też będzie zachwiane?
|
#2709 |
|
Raczkowanie
|
jestem juz po 1-szym opakowaniu. Do 15 tabletki mialam plamienia...teraz jest 4 dzien przerwy, zawsze mialam juz krwawienie...czy jest szansa, ze przez ten przedluzajacy sie okres ono wystapi? Jednak dziwnie sie czuje, ze nie ma go byc i zaczyna mozg pracowac...chociaz w ciazy byc nie mog bo po tym jak dostalam okres i zaczelam brac tabletki nic ie bylo..;p
|
|
|
|
#2710 |
|
Przyczajenie
|
Witam mam pytanie, za dwa dni koncze pierwsze opakowanie, i zaczynam 7 dni przerwy ( to moje pierwsza natykoncepcja hormonalna) za ile dni od odstawienia pojawi sie krwawienie tak mniej wiecej ?
|
|
|
|
#2711 |
|
Zakorzenienie
|
Moze sie pojawić w dowolnym dniu przerwy. U kazdej kobiety jest inaczej.
Okazje i pomysły na prezent
|
|
#2712 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
#2713 |
|
Zakorzenienie
|
A no tak. Zapomniałam o tym
|
|
#2714 |
|
Raczkowanie
|
pytalam sie juz wczesiej co mam zrobic jesli zapomialam tbletki calkowicie w ostatnim tygodniu ich przyjmowaniu.teraz mam pytanie bo przez to dodatkowo sie zabezpieczalam... dzis pierwszy dzien 2 tyg brania nastepnego opakowania... to chyba moge juz sie nie zabezpieczac prawda?wkoncu mialam i okres i nawet jak sie w pierwszym tygodniu zapomni to tylko tydzien sie zabezpiecza.co myslicie?
|
|
|
|
#2715 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Pominięta 1 tabletka w trzecim tygodniu Możne Pani wybrać jedną z następujących możliwości, bez potrzeby stosowania dodatkowych metod antykoncepcyjnych:1. przyjąć pominiętą tabletkę jak najszybciej (nawet jeśli oznacza to jednoczesne przyjęcie dwóch tabletek), a kolejne o zwykłej porze. Rozpocząć przyjmowanie tabletek z następnego opakowania od razu po dokończeniu aktualnego, czyli bez 7-dniowej przerwy między opakowaniami. Krwawienie z odstawienia wystąpi u Pani po dokończeniu drugiego opakowania, ale w dniach przyjmowania tabletek może pojawić się plamienie lub krwawienie,lub2. można również nie przyjmować już tabletek z aktualnego opakowania, zrobić 7-dniową lub krótszą przerwę (trzeba również wliczyć dzień, w którym pominięto tabletkę), po której należy kontynuować zażywanie tabletek z następnego opakowania. Jeżeli wybierze Pani ten sposób postępowania, będzie Pani zawsze rozpoczynała kolejne opakowanie w tym samym dniu tygodnia. Jeśli zapomniała Pani o zażyciu tabletek i w czasie pierwszej przerwy w ich przyjmowaniu nie wystąpiło spodziewane krwawienie, może być Pani w ciąży. Przed rozpoczęciem następnego opakowania preparatu powinna Pani skontaktować się ze swoim lekarzem. tak, w drugim tygodniu jesteś zabezpieczona
|
|
#2716 |
|
Raczkowanie
|
|
|
|
|
#2717 |
|
Raczkowanie
|
hmm glupio mi...ale znowu musze prosic o pomoc mianowicie nie potrafie sie doelczyc po tych ostanich chorobach...mam paksudny kaszel i dostaalm 2 leki ERDOMED I THEOPLUS....
lekarka powiedziala, ze to nie antybiotyki nie maja wplywu... szukalaam na necie i w ulotce jedynie co jest napsiane, to to ,ze antykoncepcja moze naslac dzialanie tego leku theoplus... teraz jestem w trakcie przerwy anty zaczynam w niedziele... jak myslicie? jak na zlosc 1-sze opakowanie zaczelam i choruje i tyle tabletek innych musze brac... |
|
|
|
#2718 |
|
Rozeznanie
|
Hej
niestety nie mam przy sobie ulotki z opakowaania bo jestem w trakcie podrozy wiec nie pamietam jak tam jest ujete stosowanier tabletek z innymi lekami. Pisalyscie juz ze rozne ziola moga obnizyc dzialanie tabletek. jak sie dzieje przy lekach na zapalenie pr\echerza takich jak Urosept czy Urinal? Bardzo prosze o odpowiedz
|
|
|
|
#2719 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
a następnym razem interakcje lepiej sprawdzać tu https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=90874
Okazje i pomysły na prezent
|
|
#2720 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 09:12 ---------- Poprzedni post napisano o 09:10 ---------- no i ja sie tam ciesze ze ktos pisze o problemach bo kazdy takie ma, a nie o tym zeby sie pochwalic ze wlasnie wzial pierwsza tabletke i jest tym zajarany.a ludzie nieraz naprawde potrzebuja rady innych.... no ja tak mam.. |
|
|
|
|
#2721 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
więc nie sądzę, że wszystkie aż tak narażają swoje zdrowie
|
|
#2722 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
ale ja panikara jestem, a jeden lekarza mowi tak drugi juz inaczej... po okresie wybiore sie do ginekolog i niech zobaczy czy w ogole mam wstrzymana owualcje, bo ostatnio moja kolezanka dowiedziala sie, ze dzieki temu, ze uzywala dodatkowo prezerwatyw w ciazy nie jest b tabletki w ogole jej jajnikow nie blokowaly.... a mi nie wolno takich rzeczy opowiaadc... w ogole co o takiej sytuacji myslicie? mozna jakos poznac czyms sie sygerowac ,ze tabletki sa dla ans za slabe? bo mi sie wydaje ,ze jak krwawienie wystepuja regularnie po odstawianiu to jest to krwawienia z odstawienia a nie okres....nie wiem ja tam glupia jestem... |
|
|
|
|
#2723 | ||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 10:57 ---------- Poprzedni post napisano o 10:49 ---------- Cytat:
|
||
|
|
|
#2724 |
|
Rozeznanie
|
dzieki bardzo, nie znalam tamtego tematu
wiem, wiem.. wyszukiwarka sie klania
|
|
|
|
#2725 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
dziwilo mnie to bo wczesniej bralaam juz novynette no i teraz tak iszok jeszcze pod koniec antybiotyk...;/ teraz mam krwawienia i to dosyc mocne bo w sumie po tych plamieniach myslalam ,ze bedzie malo a moze nawet nic...a t jak normalnie ;/ chyba sobie zelazo wezme zeby anemi sie nie nabawic... mialam 3 mce przerwy od tabletek a teraz organizm calkiem inaczej sie zachowuje... ale jak sie tylu rzeczy naslucham to juz sama nie wiem co mam robic zeby nie panikowac... a w jaki sposob oprocz usg dopochwowego moze spr. czy jajniki sa zablokowane? |
|
|
|
|
#2726 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ;p |
|
|
|
|
#2727 |
|
Rozeznanie
|
Hej dziewczyny
![]() Ja właśnie wczoraj zrealizowałam recepte na pierwsze 3 opakowania... ![]() Czytam już ten wątek od początku do końca i chyba nie rozwieje swoich wątpliwości do końca dopóki nie doświadczę ich na własnej skórze... ;P Z tego wszytskiego co tutaj wyczytałam rozumiem, że jeśli wezmę tabletkę w pierwszym dniu okresu to od tej pierwszej tabletki jestem zabezpieczona i mogę kochać się bez prezerwatywy itp. środków? Mam nadzieję, że moja przygoda z Novynette obejdzie się bez niemiłych ekscesów...
|
|
|
|
#2728 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#2729 |
|
Rozeznanie
|
Dziękuję za szybką odpowiedź
![]() Kurcze pytam bo wciąż nie mogę w to uwierzyć... Tyle szczęści i przyjemności.... i to bezpiecznie ;P |
|
|
|
#2730 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
zawsze myslalam ze jest z nim cos nie tak:P hehe ja tam naprawde sie tym nie interesuje bo nie mam potrzeby... tak tylko to zapamietalam... a to bylo tyle czasu temu...
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Ginekologia
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 11:34.

chudnięcie mogłoby się utrzymywać, biust zastopować!