Matura - prezentacje, tricki, materiały - wątek zbiorczy - Strona 91 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Szkoła i edukacja

Notka

Szkoła i edukacja Szkoła i edukacja, to forum dla osób, które chcą się uczyć. Tu dowiesz się wszystkiego o szkołach, uczelniach, kursach. Na forum NIE odrabiamy prac domowych!

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2011-05-17, 09:34   #2701
alevE
Wiecznie niezdecydowana

Dot.: Matura - prezentacje, tricki, materiały - wątek zbiorczy

A to piąteczka reverse !
`Nie rezygnuj z celu tylko dlatego, że jego osiągnięcie wymaga czasu. Czas i tak upłynie.`

Mój skromny kosmetyczny blożek
alevE jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-05-17, 14:09   #2702
wyszukiwarka
Zadomowienie

hej wszystkim
ja juz na szczęście po wszystkim.. Uff,ale wczoraj było ciężko,bo od godz.13 miałam ustny niemiecki podstawowy i musiałam do wieczora czekać na rozszerzony . Ciśnienie miałam cały dzień podniesione chyba.. Ale warto było czekac na podst. wylosowalam obrazek z dziecmi przy stole,które kroiły banany Opowiedziałam 3 historyjki i zdalam na 95 procent. Rozszerzony myslalam,ze nie przezyje,bo musialam do wieczora za nim czekac,ale tez dobrze,100 procent. Boje sie pisemnych,bo chyba mi źle poszły

Edytowane przez wyszukiwarka
Czas edycji: 2011-05-17 o 14:12
wyszukiwarka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-05-17, 14:25   #2703
agneeees
Raczkowanie

GG do agneeees

Cytat:
Napisane przez wyszukiwarka Pokaż wiadomość
hej wszystkim
ja juz na szczęście po wszystkim.. Uff,ale wczoraj było ciężko,bo od godz.13 miałam ustny niemiecki podstawowy i musiałam do wieczora czekać na rozszerzony.
zazdroszczę, ja mam dopiero 23 maja

jestem najlepszą "rzeczą", która może Cię spotkać

agneeees jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-05-17, 14:38   #2704
Angry
Raczkowanie

Cytat:
hej wszystkim
ja juz na szczęście po wszystkim.. Uff,ale wczoraj było ciężko,bo od godz.13 miałam ustny niemiecki podstawowy i musiałam do wieczora czekać na rozszerzony . Ciśnienie miałam cały dzień podniesione chyba.. Ale warto było czekac na podst. wylosowalam obrazek z dziecmi przy stole,które kroiły banany Opowiedziałam 3 historyjki i zdalam na 95 procent. Rozszerzony myslalam,ze nie przezyje,bo musialam do wieczora za nim czekac,ale tez dobrze,100 procent. Boje sie pisemnych,bo chyba mi źle poszły
Ale super, gratuluję! Mój niemiecki leży, nie zdawałam, bo wiem, że byłaby to porażka, ale język mi się podoba i chyba sama spróbuję go jakoś doszlifować dla własnej satysfakcji, ale pewnie skonczy się na mrzonkach Ja dzisiaj miałam angielski R i też zaliczyłam na 95%, myślałam,że będzie gorzej, bo rok totalnego olewactwa zrobił swoje i generalnie to była chyba moja pierwsze dłuższa wypowiedź ustna po angielsku w tym roku szkolnym ale dałam radę, bo jak mówiłam ,angielskego się uczę od dziecka, poza tym miałam prosty zestaw - o różnych formach zakupów, w sklepie/internecie itd, i o zaletach bycia nastolatkiem, więc banały. Nie mogę doczekac się czwartku, bo w końcu będę miec pełnoprawne wakacje, za bardzo pofolgowałam sobie po zdaniu ustnego polskiego i ucierpiała na tym powtórka do historii, ale może zdam
Angry jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-05-17, 15:44   #2705
wyszukiwarka
Zadomowienie

angry-również gratuluję !
ja sie bardzo ciesze,ze trafiłam wlasnie tez na latwy temat,bo moj kolega mial cos o dopingach.. Wątpię,że znalabym jakies slówka do tego tematu.. Ja miałam temat na temat () tego,jaki wpływ na wspolczesne czasy mają urządzenia elektryczne a zwlaszcza komputer
Stary 2011-05-17, 19:47   #2706
alevE
Wiecznie niezdecydowana

Cytat:
hej wszystkim
o.O Gratuluję! Idź za mnie w czw na podstawę
`Nie rezygnuj z celu tylko dlatego, że jego osiągnięcie wymaga czasu. Czas i tak upłynie.`

Mój skromny kosmetyczny blożek
alevE jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-05-17, 22:36   #2707
wyszukiwarka
Zadomowienie

nie ma sprawy Bardzo chętnie pójdę
Stary 2011-05-17, 22:52   #2708
Sylvviiaa
Zakorzenienie

po ile słów miałyście na prezentacji?
Stary 2011-05-17, 23:15   #2709
Elli_
Zakorzenienie

Siemciaa Ja już też po 15/20 czyli 75%
Elli_ jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-05-19, 23:11   #2710
ala1692
Raczkowanie

hej ja mam jutro ustny polski <grr> boje sie strasznie. mam temat ,,wady narodu polskiego w litraturze różnych epok" miał ktoś z was taki temat?
nie orientujecie sie jakich pytań mogę sie spodziewać??
wielkie dzieki z góry
ala1692 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-05-20, 01:02   #2711
Angry
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez ala1692 Pokaż wiadomość
hej ja mam jutro ustny polski <grr> boje sie strasznie. mam temat ,,wady narodu polskiego w litraturze różnych epok" miał ktoś z was taki temat?
nie orientujecie sie jakich pytań mogę sie spodziewać??
wielkie dzieki z góry
Ciekawy temat Nie wiem niestety o co mogą pytać, ale obstawiam sposób ukazania (rzetelny, obiektywny czy przejaskrawiony) i funkcje tych wad (czy np. czysto prześmiewcze czy ostrzegawcze, coś takiego), może związane z kontekstami historycznymi, możesz też dostać pytanie o to, co Ty uważasz za największą narodową wadę/ z czym się zgadzasz, bo często komisja lubi wyciągać od ludzi poza wiedzą ich własne opinie ;p Powodzenia!

Ja już po wszystkim, żałuję, że nie zdawałam czegoś więcej, bo jakoś takie strasznie nierówne w tym roku były matury, ścisłe podobno masakra, za to angielski i historia na R, które ja pisałam, moim zdaniem banalne. Szukam pracy, bo w roku szkolnym pracowałam tylko w weekendy i teraz przydałoby się coś bardziej 'na etat', ale jedyne oferty na jakie się natykam to call center, do których wolę się nie pakować :/
A żeby nie wprowadzac offtopu to dodam teraz, że mój stres przed prezentacją był idiotyczny i bez sensu nie wiem czemu tak bałam się krytyki, skoro przygotowana byłam dobrze i nie było opcji, żebym nie zdała, na szczęście panikowałam tylko przed polskim, ang już na luzie. Gdyby matma była w formie egzaminu przed komisją z rozwiązywaniem zadanek to pewnie w ogóle bym się zamknęła w sobie
Stary 2011-05-20, 01:26   #2712
Styczniowa93
Raczkowanie

O matko dziewczyny, ja mam egzamin z polskiego w poniedziałek i dziś napisałam dopiero pół pracy, jutro planuję ją skończyć nie wiem czy dam radę nauczyć się jej w dwa dni... teraz to się tak zestresowałam, że chyba nie usnę

happiness is easy!

Edytowane przez Styczniowa93
Czas edycji: 2011-05-20 o 01:28
Styczniowa93 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-05-20, 07:45   #2713
jelonk
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez Styczniowa93 Pokaż wiadomość
O matko dziewczyny, ja mam egzamin z polskiego w poniedziałek i dziś napisałam dopiero pół pracy, jutro planuję ją skończyć nie wiem czy dam radę nauczyć się jej w dwa dni... teraz to się tak zestresowałam, że chyba nie usnę
Nauczysz się, spokojnie Opowiadaj prezentację rodzicom albo znajomym, to bardzo pomaga. Sama piszesz pracę, więc dużo ci zostaje w głowie.

A ja mam w środę niemiecki (podstawę i rozszerzenie). Boję się, że będę miała obrazek z jakąś odprawą celną, czy innym świństwem. Marzę o wylosowaniu na rozszerzeniu tematu o klonowaniu, bo jedynie z niego jestem obkuta
jelonk jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-05-20, 11:41   #2714
ala1692
Raczkowanie

nie martw sie dasz rade, ja skończyłam pisac wczoraj, dzisiaj sie jeszcze ucze bo mam dopiero o 16..;p trzymajcie kciuki
Stary 2011-05-21, 12:30   #2715
Eroll
Wtajemniczenie

Dziewczyny, a długie macie te swoje prace?
Bo właśnie napisałam swoją. Zajęła 2,5 strony w wordzie. Jak ją czytam to trwa niecałe 10 minut, a jak się zestresuje przed komisją, to pewnie potrwa jeszcze mniej i mam dylemat czy nie powinnam jej przedłużyć. Jak sądzicie?
Eroll jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-05-21, 12:56   #2716
Angry
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Eroll Pokaż wiadomość
Dziewczyny, a długie macie te swoje prace?
Bo właśnie napisałam swoją. Zajęła 2,5 strony w wordzie. Jak ją czytam to trwa niecałe 10 minut, a jak się zestresuje przed komisją, to pewnie potrwa jeszcze mniej i mam dylemat czy nie powinnam jej przedłużyć. Jak sądzicie?
Moim zdaniem w sam raz. Przed komisją może wyjśc Ci dłużej, a nawet jeśli nie, to nie ma wymogu, żebyś mówiła 15 minut - musisz powiedziec wszystko i odpowiedziec na pytania. Ja miałam 3 strony i wychodziło mi ponad 15 minut, ale nikt się nie czepial. Lepiej miec mniej, bez zbędnych dywagacji, bo im więcej tym większa szansa, że się o czymś zapomni
Stary 2011-05-22, 11:26   #2717
ala1692
Raczkowanie

powiem wam, ze komisja nie siedzi z zegarkiem w ręku i nie liczy czasu, takze jesli praca zajmie ci wiecej niz 15min to luz oni i tak nie zauważą.

ej a miał ktoś z was temat dotyczący reklam? a dokładniej
,,dokonaj analizy swiata reklam i okresl jaki obraz one kreują"
Stary 2011-05-22, 12:42   #2718
Styczniowa93
Raczkowanie

A ja mam 4 strony i powiedziałam to teraz (no na pół powiedziałam, na pół przeczytałam, ale tak jakbym mówiła ) w 14 min. Kurczę, boję się, że się nie wyrobię i nie powiem zakończenia, a egzamin już jutro Może chociaż minutkę by przedłużyli w razie czego...

happiness is easy!

Stary 2011-05-22, 12:47   #2719
wyszukiwarka
Zadomowienie

moja egzaminatorka siedziala ze stoperem w reku... Nie zartuje.. Mowiłam 10 min. i mi odjela 2 pkt za krotka prezentacje...
Stary 2011-05-22, 12:49   #2720
Styczniowa93
Raczkowanie

Cytat:
moja egzaminatorka siedziala ze stoperem w reku... Nie zartuje.. Mowiłam 10 min. i mi odjela 2 pkt za krotka prezentacje...
Nie no koszmar, boję sięęęę

happiness is easy!

Stary 2011-05-22, 17:17   #2721
wyszukiwarka
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez jelonk Pokaż wiadomość
A ja mam w środę niemiecki (podstawę i rozszerzenie). Boję się, że będę miała obrazek z jakąś odprawą celną, czy innym świństwem. Marzę o wylosowaniu na rozszerzeniu tematu o klonowaniu, bo jedynie z niego jestem obkuta
Nie ma się czego bać Też się bardzo bałam,najbardziej moje nerwy objawiały się podczas siedzenia na korytarzu -moje nogi to istna galareta
Na podstawie wylosowałam bardzo łatwy obrazek Troje dzieci przy stole,które kroiły banany.Było dwóch chłopców i dziewczynka.I własnie tylko ta dziewczynka nic nie kroiła. Dostałam pytanie:
1.Dlaczego ta dziewczynka nic nie kroi?-odpowiedziałam,że nie lubi bananów i że boi sie kroić
2.Od kiedy dzieci powinny uczyć się kroić,mieszać itp-odpowiedziałam,że od 6. roku życia

3.Czy powinny się uczyć same,czy z kimś? -odpowiedziałam,że z rodzicami

Pierwsza historyjka była o tym,że moja koleżanka zmieniła fryzurę:

Druga była o obozie dla niepełnosprawnych

I trzecia była o tym,żeby przekonać kolegę,aby poszedł z tobą na mecz siatkówki a nie na dyskotekę
I zarobiłam 95%

Na rozszerzonej wylosowałam kolaż składający się z 6 zdjęć i takiego przysłowia. Opowiedziałam,co widzę na wszystkich obrazkach-a wszystkie miałam o kuchni/jedzeniu. I powiedziałam,że znajduje się tu takze przysłowie/powiedzonko. Przeczytałam je i dostałąm pytanie,czy to co tu jest napisane to prawda Ja nawet nie wiedziałam co tam było napisane.. wiem,że coś o "żarciu" bo było zum Fressen.Powiedziałam,ze to prawda
I temat miałam .. coś tam,że jeszcze 30 lat temu nie było komputerów,mozliwości technicznych i takich różnych rzeczy Bla bla
I później pytanie:" Jaki wpływ na dzisiejsze czasy mają urządzenia elektryczne a zwłaszcza komputer?". Opowiedziałam,później dostalam ok. 9 pytań i dostałam 100%.
Nie masz się czego bać Najważniejsze to,to,żebyś coś powiedziała

Cytat:
Napisane przez Styczniowa93 Pokaż wiadomość
Nie no koszmar, boję sięęęę
Tak jak wyżej -nie masz się czego bać Ja poprostu z tego stresu zaczęłam szybko mówić,połowę rzeczy zapomniałam i dlatego mi odjęłą 2 pkt i miałam 18. Ale przecież należy mówić do 15 minut,a nie od 15 a wcale tak mało im nie powiedziałam .. nie wiem,co tej babie nie pasowało

Tak w ogóle to śniło mi się,że odebrałam wyniki z matur pisemnych

Miałam:
72%-J.polski
46,6%-matematyka
37%-J.niemiecki
32%-biologia
Ciekawe,czy się sprawdzi,szczerze mówiąc wolałabym dużo,dużo więcej z niemca

Edytowane przez wyszukiwarka
Czas edycji: 2011-05-22 o 17:20
wyszukiwarka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-05-23, 22:41   #2722
kolorowatecza
Zakorzenienie

Dziewczyny, doradźcie

Czy temat na maturę z polskiego "etos lekarza w literaturze" brzmi jakkolwiek ciekawie? Dzisiaj pytałam na korytarzu ludzi, jakie mają i te tematy wciąż się powtarzają.
"Najciekawsze portrety kobiet w..."
"Miłość w..."

A ja bym chciała coś innego, tylko nie wiem, czy taki temat by się nadawał

cel na ten rok - rzucić palenie. Raz na zawsze!
kolorowatecza jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-05-23, 22:43   #2723
Sylvviiaa
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez kolorowatecza Pokaż wiadomość
Dziewczyny, doradźcie

Czy temat na maturę z polskiego "etos lekarza w literaturze" brzmi jakkolwiek ciekawie? Dzisiaj pytałam na korytarzu ludzi, jakie mają i te tematy wciąż się powtarzają.
"Miłość w..."

jak najbardziej tak
komisja ma już dość śmierci, miłości, kochanka czy holocaustu
sama miałam sen,wizja,, halucynacja - słuchały mnie z zaciekawieniem ( fakt , ze improwizowałam bo sie nie nauczyłam pomińmy )
Stary 2011-05-24, 09:31   #2724
Eroll
Wtajemniczenie

Cytat:
Dziewczyny, doradźcie

"Miłość w..."

Sama miałam wybrać portret lekarza w poezji i prozie. Jednak miałam za mało czasu, żeby skompletować literaturę. Ale temat mi się podoba, jakby dodatkowo dodać słowo "w sztuce/filmie" to już by był cud, miód i orzeszki

Mam dziś ustny polski. Boję się. Nie umiem pracy.
Eroll jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-05-24, 09:53   #2725
Sylvviiaa
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Eroll Pokaż wiadomość
Mam dziś ustny polski. Boję się. Nie umiem pracy.
powodzenia, będzie dobrze!
ja szłam tylko z wykutym wstępem na pamięć , a resztę improwizowałam
Stary 2011-05-24, 14:29   #2726
201712181913
Konto usunięte

Cytat:
Dziewczyny, doradźcie

"Miłość w..."

Im ciekawszy i mniej powtarzający się wśród innych uczniów temat, tym większy plus dla Ciebie. Większość wybiera podobne tematy, podobne utwory i komisja jest już znudzona, może być czepialska itd. Do tego znają te motywy i utwory niemalże na pamięć, przez co wychwycą każdy Twój błąd. Dlatego ciekawy temat i wybór utworów moim zdaniem może naprawdę dużo dać
Ja wybrałam akurat dość popularny temat (choć w mojej klasie akurat chyba nikt nie miał podobnego), ale za to wybrałam ciekawe utwory (klasyki literatury, ale spoza kanonu) i komisja była dla mnie baardzo miła, dostałam fajne pytania bez odpytywania ze szczegółów treści itd. no i wybierając książki, które lubisz, na pewno będzie się przyjemniej pisać
Dużo osób się dziwiło, że wybrałam wszystkie utwory spoza kanonu, że niby to tak ambitnie, ale moim zdaniem to jest tylko na plus. Po 1. komisja nie pamięta wszystkich szczegółów, jak pomylisz treść, coś przekręcisz ze stresu, to prawdopodobnie nawet tego nie wyłapie, po 2. zawsze przychylniej patrzy, że nie poszłaś na łatwiznę i po 3. możesz wybrać, coś o czym będzie Ci się pisało z przyjemnością, a nie na odwal, bo jest lekturą i akurat pasuje
201712181913 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-05-29, 11:51   #2727
Myleene
Raczkowanie

handelek

Edytowane przez zlosliwiec
Czas edycji: 2011-05-29 o 13:35
Myleene jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-06-05, 12:26   #2728
201712181913
Konto usunięte

W jaki sposób są ogłaszane wyniki matur? To jest w ogóle jakaś uroczystość wręczania tych świadectw maturalnych czy po prostu 30 czerwca idziesz do sekretariatu i odbierasz? czy to zależy od szkoły? dowiaduję się o wynikach dopiero w momencie wręczenia świadectwa czy są też wywieszone jakies listy wyników albo udziela się informacji telefonicznie?
wiem, że powinnam u siebie w szkole zapytać ale w czasie matur ciągle zapominałam i teraz mi się przypomniało o tym więc chcę zapytać tylko jakie są ogólne zasady
Stary 2011-06-05, 12:29   #2729
mm444
Władca Wizażu

Treść usunięta
mm444 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-06-05, 12:37   #2730
201712181913
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez mm444 Pokaż wiadomość
Treść usunięta
dzięki
ja bym wolała odebrać w samotności, kiedy wszyscy już sobie pójdą
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Szkoła i edukacja

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości