|
|||||||
| Notka |
|
| Szkoła i edukacja Szkoła i edukacja, to forum dla osób, które chcą się uczyć. Tu dowiesz się wszystkiego o szkołach, uczelniach, kursach. Na forum NIE odrabiamy prac domowych! |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#2701 | |
|
Wiecznie niezdecydowana
|
Dot.: Matura - prezentacje, tricki, materiały - wątek zbiorczy
A to piąteczka reverse !
|
|
|
|
#2702 |
|
Zadomowienie
|
hej wszystkim
![]() ja juz na szczęście po wszystkim.. Uff,ale wczoraj było ciężko,bo od godz.13 miałam ustny niemiecki podstawowy i musiałam do wieczora czekać na rozszerzony . Ciśnienie miałam cały dzień podniesione chyba.. Ale warto było czekac na podst. wylosowalam obrazek z dziecmi przy stole,które kroiły banany Opowiedziałam 3 historyjki i zdalam na 95 procent. Rozszerzony myslalam,ze nie przezyje,bo musialam do wieczora za nim czekac,ale tez dobrze,100 procent. Boje sie pisemnych,bo chyba mi źle poszły
Filologia germańska-Wir beginnen ... Edytowane przez wyszukiwarka Czas edycji: 2011-05-17 o 14:12 |
|
|
|
#2703 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
#2704 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Ja dzisiaj miałam angielski R i też zaliczyłam na 95%, myślałam,że będzie gorzej, bo rok totalnego olewactwa zrobił swoje i generalnie to była chyba moja pierwsze dłuższa wypowiedź ustna po angielsku w tym roku szkolnym
|
|
|
|
|
#2705 |
|
Zadomowienie
|
angry-również gratuluję !
![]() ja sie bardzo ciesze,ze trafiłam wlasnie tez na latwy temat,bo moj kolega mial cos o dopingach.. Wątpię,że znalabym jakies slówka do tego tematu.. Ja miałam temat na temat ( ) tego,jaki wpływ na wspolczesne czasy mają urządzenia elektryczne a zwlaszcza komputer
|
#2706 | ||
|
Wiecznie niezdecydowana
|
Cytat:
||
|
|
|
#2707 |
|
Zadomowienie
|
nie ma sprawy
Bardzo chętnie pójdę
|
#2708 |
|
Zakorzenienie
|
po ile słów miałyście na prezentacji?
|
|
#2709 |
|
Zakorzenienie
|
Siemciaa
Ja już też po 15/20 czyli 75%
|
|
|
|
#2710 |
|
Raczkowanie
|
hej ja mam jutro ustny polski <grr> boje sie strasznie. mam temat ,,wady narodu polskiego w litraturze różnych epok" miał ktoś z was taki temat?
nie orientujecie sie jakich pytań mogę sie spodziewać?? wielkie dzieki z góry |
|
|
|
#2711 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Nie wiem niestety o co mogą pytać, ale obstawiam sposób ukazania (rzetelny, obiektywny czy przejaskrawiony) i funkcje tych wad (czy np. czysto prześmiewcze czy ostrzegawcze, coś takiego), może związane z kontekstami historycznymi, możesz też dostać pytanie o to, co Ty uważasz za największą narodową wadę/ z czym się zgadzasz, bo często komisja lubi wyciągać od ludzi poza wiedzą ich własne opinie ;p Powodzenia!Ja już po wszystkim, żałuję, że nie zdawałam czegoś więcej, bo jakoś takie strasznie nierówne w tym roku były matury, ścisłe podobno masakra, za to angielski i historia na R, które ja pisałam, moim zdaniem banalne. Szukam pracy, bo w roku szkolnym pracowałam tylko w weekendy i teraz przydałoby się coś bardziej 'na etat', ale jedyne oferty na jakie się natykam to call center, do których wolę się nie pakować :/ A żeby nie wprowadzac offtopu to dodam teraz, że mój stres przed prezentacją był idiotyczny i bez sensu nie wiem czemu tak bałam się krytyki, skoro przygotowana byłam dobrze i nie było opcji, żebym nie zdała, na szczęście panikowałam tylko przed polskim, ang już na luzie. Gdyby matma była w formie egzaminu przed komisją z rozwiązywaniem zadanek to pewnie w ogóle bym się zamknęła w sobie |
|
|
|
|
#2712 |
|
Raczkowanie
|
O matko dziewczyny, ja mam egzamin z polskiego w poniedziałek i dziś napisałam dopiero pół pracy, jutro planuję ją skończyć
nie wiem czy dam radę nauczyć się jej w dwa dni... teraz to się tak zestresowałam, że chyba nie usnę
happiness is easy! Edytowane przez Styczniowa93 Czas edycji: 2011-05-20 o 01:28 |
|
|
|
#2713 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Opowiadaj prezentację rodzicom albo znajomym, to bardzo pomaga. Sama piszesz pracę, więc dużo ci zostaje w głowie.A ja mam w środę niemiecki (podstawę i rozszerzenie). Boję się, że będę miała obrazek z jakąś odprawą celną, czy innym świństwem. Marzę o wylosowaniu na rozszerzeniu tematu o klonowaniu, bo jedynie z niego jestem obkuta
|
|
|
|
|
#2714 |
|
Raczkowanie
|
nie martw sie dasz rade, ja skończyłam pisac wczoraj, dzisiaj sie jeszcze ucze bo mam dopiero o 16..;p trzymajcie kciuki
|
|
|
|
#2715 |
|
Wtajemniczenie
|
Dziewczyny, a długie macie te swoje prace?
![]() Bo właśnie napisałam swoją. Zajęła 2,5 strony w wordzie. Jak ją czytam to trwa niecałe 10 minut, a jak się zestresuje przed komisją, to pewnie potrwa jeszcze mniej i mam dylemat czy nie powinnam jej przedłużyć. Jak sądzicie? |
|
|
|
#2716 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#2717 |
|
Raczkowanie
|
powiem wam, ze komisja nie siedzi z zegarkiem w ręku i nie liczy czasu, takze jesli praca zajmie ci wiecej niz 15min to luz oni i tak nie zauważą.
![]() ej a miał ktoś z was temat dotyczący reklam? a dokładniej ,,dokonaj analizy swiata reklam i okresl jaki obraz one kreują" |
|
|
|
#2718 |
|
Raczkowanie
|
A ja mam 4 strony i powiedziałam to teraz (no na pół powiedziałam, na pół przeczytałam, ale tak jakbym mówiła
) w 14 min. Kurczę, boję się, że się nie wyrobię i nie powiem zakończenia, a egzamin już jutro Może chociaż minutkę by przedłużyli w razie czego...
|
#2719 |
|
Zadomowienie
|
moja egzaminatorka siedziala ze stoperem w reku...
Nie zartuje.. Mowiłam 10 min. i mi odjela 2 pkt za krotka prezentacje...
|
#2720 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
![]()
|
|
#2721 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Też się bardzo bałam,najbardziej moje nerwy objawiały się podczas siedzenia na korytarzu -moje nogi to istna galareta Na podstawie wylosowałam bardzo łatwy obrazek 1.Dlaczego ta dziewczynka nic nie kroi?-odpowiedziałam,że nie lubi bananów i że boi sie kroić ![]() 2.Od kiedy dzieci powinny uczyć się kroić,mieszać itp-odpowiedziałam,że od 6. roku życia 3.Czy powinny się uczyć same,czy z kimś? -odpowiedziałam,że z rodzicami Pierwsza historyjka była o tym,że moja koleżanka zmieniła fryzurę: Druga była o obozie dla niepełnosprawnych I trzecia była o tym,żeby przekonać kolegę,aby poszedł z tobą na mecz siatkówki a nie na dyskotekę I zarobiłam 95% Na rozszerzonej wylosowałam kolaż składający się z 6 zdjęć i takiego przysłowia. Opowiedziałam,co widzę na wszystkich obrazkach-a wszystkie miałam o kuchni/jedzeniu. I powiedziałam,że znajduje się tu takze przysłowie/powiedzonko. Przeczytałam je i dostałąm pytanie,czy to co tu jest napisane to prawda Ja nawet nie wiedziałam co tam było napisane.. wiem,że coś o "żarciu" bo było zum Fressen.Powiedziałam,ze to prawda ![]() I temat miałam .. coś tam,że jeszcze 30 lat temu nie było komputerów,mozliwości technicznych i takich różnych rzeczy Bla blaI później pytanie:" Jaki wpływ na dzisiejsze czasy mają urządzenia elektryczne a zwłaszcza komputer?". Opowiedziałam,później dostalam ok. 9 pytań i dostałam 100%. Nie masz się czego bać Tak jak wyżej -nie masz się czego bać a wcale tak mało im nie powiedziałam .. nie wiem,co tej babie nie pasowało ![]() Tak w ogóle to śniło mi się,że odebrałam wyniki z matur pisemnych Miałam: 72%-J.polski 46,6%-matematyka 37%-J.niemiecki 32%-biologia
Filologia germańska-Wir beginnen ... Edytowane przez wyszukiwarka Czas edycji: 2011-05-22 o 17:20 |
|
|
|
|
#2722 |
|
Zakorzenienie
|
Dziewczyny, doradźcie
![]() Czy temat na maturę z polskiego "etos lekarza w literaturze" brzmi jakkolwiek ciekawie? Dzisiaj pytałam na korytarzu ludzi, jakie mają i te tematy wciąż się powtarzają. "Najciekawsze portrety kobiet w..." "Miłość w..." A ja bym chciała coś innego, tylko nie wiem, czy taki temat by się nadawał
|
#2723 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
komisja ma już dość śmierci, miłości, kochanka czy holocaustu sama miałam sen,wizja,, halucynacja - słuchały mnie z zaciekawieniem ( fakt , ze improwizowałam bo sie nie nauczyłam pomińmy )
|
|
|
#2724 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Mam dziś ustny polski. Boję się. Nie umiem pracy. |
|
|
|
|
#2725 |
|
Zakorzenienie
|
powodzenia, będzie dobrze!
ja szłam tylko z wykutym wstępem na pamięć , a resztę improwizowałam
|
|
#2726 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() Ja wybrałam akurat dość popularny temat (choć w mojej klasie akurat chyba nikt nie miał podobnego), ale za to wybrałam ciekawe utwory (klasyki literatury, ale spoza kanonu) i komisja była dla mnie baardzo miła, dostałam fajne pytania bez odpytywania ze szczegółów treści itd. no i wybierając książki, które lubisz, na pewno będzie się przyjemniej pisać ![]() Dużo osób się dziwiło, że wybrałam wszystkie utwory spoza kanonu, że niby to tak ambitnie, ale moim zdaniem to jest tylko na plus. Po 1. komisja nie pamięta wszystkich szczegółów, jak pomylisz treść, coś przekręcisz ze stresu, to prawdopodobnie nawet tego nie wyłapie, po 2. zawsze przychylniej patrzy, że nie poszłaś na łatwiznę i po 3. możesz wybrać, coś o czym będzie Ci się pisało z przyjemnością, a nie na odwal, bo jest lekturą i akurat pasuje
|
|
|
|
|
#2727 |
|
Raczkowanie
|
handelek
Edytowane przez zlosliwiec Czas edycji: 2011-05-29 o 13:35 |
|
|
|
#2728 |
|
Konto usunięte
|
W jaki sposób są ogłaszane wyniki matur? To jest w ogóle jakaś uroczystość wręczania tych świadectw maturalnych czy po prostu 30 czerwca idziesz do sekretariatu i odbierasz? czy to zależy od szkoły? dowiaduję się o wynikach dopiero w momencie wręczenia świadectwa czy są też wywieszone jakies listy wyników albo udziela się informacji telefonicznie?
wiem, że powinnam u siebie w szkole zapytać ale w czasie matur ciągle zapominałam i teraz mi się przypomniało o tym więc chcę zapytać tylko jakie są ogólne zasady
|
|
|
|
#2729 |
|
Władca Wizażu
|
Treść usunięta
|
|
|
|
#2730 |
|
Konto usunięte
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Szkoła i edukacja
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 19:26.

Opowiedziałam 3 historyjki i zdalam na 95 procent. Rozszerzony myslalam,ze nie przezyje,bo musialam do wieczora za nim czekac,ale tez dobrze,100 procent. Boje sie pisemnych,bo chyba mi źle poszły

nie wiem czy dam radę nauczyć się jej w dwa dni... teraz to się tak zestresowałam, że chyba nie usnę 

Ja nawet nie wiedziałam co tam było napisane.. wiem,że coś o "żarciu" bo było zum Fressen.Powiedziałam,ze to prawda
a wcale tak mało im nie powiedziałam .. nie wiem,co tej babie nie pasowało