Lubelskie Żonki!! - Strona 91 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum ślubne

Notka

Forum ślubne Forum ślubne - zanim staniecie na ślubnym kobiercu, możecie tutaj podyskutować na tematy jak: suknie, stroje dla świadków, wybór wizażystki i fryzjerki itd.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2008-09-24, 07:56   #2701
tola3804
Zakorzenienie

Dot.: Lubelskie Żonki!!

Cytat:
Napisane przez bandola18 Pokaż wiadomość
Ale ten wizaż dziś ciężko chodzi, też tak macie? Chyba tak, bo mało postów.

Tola i jak tam szkoła rodzenia, byłaś tam w końcu?
Nie no masakra, od wczoraj próbuję coś napisać. Myślałam, że to coś u mnie...

No byliśmy razem, udało się! Bylo nawet fajnie, tylko powiedzcie mi dlaczego, jak ktoś pracuje codziennie od 7:00 do 14:30, to ciężko mu zrozumieć, że ktoś inny ma układany grafik na cały miesiąc wcześniej i musi wiedzieć, kiedy będą się odbywały zajęcia?!?! Myślałam, że wyjdę z siebie! Tłumaczyłam to tej kobiecie chyba z 10 razy, a ta swoje, żeby się nie przejmować tymi terminami, co ustaliliśmy, bo możemy przed każdymi następnymi zajęciami się umawiać. No masakra! No, ale chyba w końcu zrozumiała, co do niej mówię... Generalnie wczoraj takie wiesz... organizacyjne bardziej spotkanko, ale parę ćwiczeń już było. Fajnie, podoba mi się, tylko mój Krzysiek mnie strasznie rozśmiesza, jak ćwiczę np. oddech i zaczynam się głupkowato śmiać w najmniej oczekiwanym momencie...

Powiedz, kiedy Ci pasuje, to ja wpadnę do Ciebie, żeby nie narażać Krzysia na tą paskudną pogodę. Może sb?

Wszystkim chorym życzę szybkiego powrotu do zdrowia!

Edytowane przez tola3804
Czas edycji: 2008-09-24 o 09:37
tola3804 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-09-24, 08:41   #2702
Ostrowczanka
Zakorzenienie

Pola - a doniczki mają dziurki? Bo mi ziemia pleśniała jak nie było dziurek.

Wszystko można, co nie można - byle z cicha, i z ostrożna.
Ostrowczanka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-09-24, 08:52   #2703
Sonia11
Wtajemniczenie

No u mnie też masakra z tym wizazem, otwiera się strasznie długo.

A mi dla odmany wszystki kwiatki usychają, bo zapominam ich podlewać - tylko kaktusy przetrwały
Sonia11 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-09-24, 09:44   #2704
Malpka
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez pola_m Pokaż wiadomość
miss.hot, to szybko napij się soczku malinowego, najedz czosnku i pod kołdrę.

Od jutra MA BYĆ SŁOŃCE.

Jodie, ja myślę że taka spontaniczność jest bardzo pozytwyna
miałao być słońe i co

a ja ledwo zywa w pracy siedze, i katar i gardło i wszystko

Dziewczyny mam pytanie, byłam wczoraj u gina do którego chodziłam ale okazało się ze on ciąż nie prowadzi i teraz nie wiem dzie mam iść częśc z was to juz mamy a częśc przyszłe wiec jak maie fajnego lekarza który zajmuje sie wami dobrze to dajcie jakis namiar na priv proszę
K http://www.suwaczek.pl/cache/f2a2119f90.png
W http://www.suwaczek.pl/cache/ef8b004f6a.png
Malpka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-09-24, 09:49   #2705
miss.hot
Zakorzenienie

GG do miss.hot

Cytat:
Napisane przez omikrona Pokaż wiadomość
Kolejny dzień bez ogrzewania w pracy Ale dziś wzięłam rękawiczki i nie zawaham się ich użyć ciekawe tylko co powiedzą klienci jak zobaczą panią klikającą rękawiczkach
A ja załatwiłam sobie grzejnik elektryczny i się dogrzewam

miss.hot jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-09-24, 09:59   #2706
martynka81
Rozeznanie

gdzie to slonce, moze o nas zapomnialo
no dziewczynki wracac szybciutko do zdrowia
juz nie moge tej pogody nic sie nie chce jak tak siapie za oknem caly czas, ble....
wlasnie czy ktos moze polecic dobrego ginekologa, takiego sprawdzonego, to sie chyba wiaze z pytaniem Malpki, tylko mi niekoniecznie taki " od ciaz" moze byc "zwykly"....
ale to smiesznie zabrzmialo, ale co tam wiecie o co chodzi
miss. hot dobrze ze sobie ten grzejnik zalatwilas, bo nam sie calkiek rozchorujesz
martynka81 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-09-24, 10:14   #2707
gosia j.
Rozeznanie

Ostatnio wogóle nic nie pisałam i przyznam się, że nie czytałam, bo z powodów zdrowotnych, żebym nie utraciła maleństwa, muszę leżeć. Ale spróbuję nadgonić co napisałyście. Tak sobie "śledzę" poczynania Małpki bo ona chyba stan ciążowy, wczesny jak mój .
Cytat:
Napisane przez Malpka Pokaż wiadomość
miałao być słońe i co

Dziewczyny mam pytanie, byłam wczoraj u gina do którego chodziłam ale okazało się ze on ciąż nie prowadzi i teraz nie wiem dzie mam iść częśc z was to juz mamy a częśc przyszłe wiec jak maie fajnego lekarza który zajmuje sie wami dobrze to dajcie jakis namiar na priv proszę
Ja polecam Pro Vivo, chodzę do doktora Radzisława Mierzyńskiego. Ale i doktor Brzozowski podobno jest dobry. Ale ja już polubiłam mojego lekarza. Tylko on w Pro Vivo raz w tygodniu przyjmuje. Doktor Mierzyński dużo nie mówi, ale jak się go o coś zapyta to potrafi dokładnie powiedzieć co i jak.

gosia j. jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2008-09-24, 10:19   #2708
tola3804
Zakorzenienie

Gosia! A co się działo?
Stary 2008-09-24, 10:21   #2709
miss.hot
Zakorzenienie

GG do miss.hot

Cytat:
Napisane przez martynka81 Pokaż wiadomość
gdzie to slonce, moze o nas zapomnialo
no dziewczynki wracac szybciutko do zdrowia
juz nie moge tej pogody nic sie nie chce jak tak siapie za oknem caly czas, ble....
wlasnie czy ktos moze polecic dobrego ginekologa, takiego sprawdzonego, to sie chyba wiaze z pytaniem Malpki, tylko mi niekoniecznie taki " od ciaz" moze byc "zwykly"....
ale to smiesznie zabrzmialo, ale co tam wiecie o co chodzi
miss. hot dobrze ze sobie ten grzejnik zalatwilas, bo nam sie calkiek rozchorujesz
No z grzejnikiem o wiele lepiej

Co do gina to z chęcią swojego bym wymieniła, więc podrzućcie namiary na jakiegoś dobrego, może być od razu od ciąży ( tak na przyszłość ma się rozumieć)

Stary 2008-09-24, 10:28   #2710
gosia j.
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez tola3804 Pokaż wiadomość
Gosia! A co się działo?
Mam krwiaka, który się wchłonie jeśli będę leżeć i odpoczywać. Dostałam zwolnienie na miesiąc. Potem zobaczymy. Ale dobrze, że szybko wykrył to jest jeszcze niewielki. Dobrze chocaz, że z maleństwem wszystko dobrze.

A gdzie zapisaliscie sie do szkoly rodzenia? Bo ja koniec roku, poczatek przyszelgos cos planuje. Czyzby moze to byla Aktywna Mama?

Stary 2008-09-24, 10:29   #2711
Sonia11
Wtajemniczenie

Malpka - najlepiej napjpierw zastanów sie w jakim szpitalu chcesz rodzić a potem wybierz lekarza z tego szpitala. Ja chodziłam do Dr Robaka do Luxmedu - on pracuje na Staszica, ale ja tam nie rodziłam więc nie wiem jaki jest w szpitalu. W Luxmedzie był bardzo miły, może nie gadatliwy ale na wszystkie pytania i wątpliwości chętnie odpowiada no i jest bardzo delikatny co w tych sprawach jest dla mnie ważne.
Stary 2008-09-24, 11:20   #2712
wiolkaslonko
Rozeznanie

GG do wiolkaslonko

Cytat:
miałao być słońe i co

Małpko ja moge polecić dr. Błażukiewicza (napewno jak bede w ciąży to zdecyduje sie na to żeby to on się mna zają , bo moja obecna ginekolożka to tak średnio sie do tego nadaje) on przyjmuje na Zana w "top meedical" o ile sie nie myle i pracuje w szpitalu na Kraśnickich

Dziewczyny dzięki bardzo donośnie tych rad co do prezentu, jutro wybiore sie do Plazy ;d może coś wybiore
wiolkaslonko jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-09-24, 11:27   #2713
bandola18
Zadomowienie

Witam!
Cytat:
Napisane przez tola3804 Pokaż wiadomość
Nie no masakra, od wczoraj próbuję coś napisać. Myślałam, że to coś u mnie...

No byliśmy razem, udało się! Bylo nawet fajnie, tylko powiedzcie mi dlaczego, jak ktoś pracuje codziennie od 7:00 do 14:30, to ciężko mu zrozumieć, że ktoś inny ma układany grafik na cały miesiąc wcześniej i musi wiedzieć, kiedy będą się odbywały zajęcia?!?! Myślałam, że wyjdę z siebie! Tłumaczyłam to tej kobiecie chyba z 10 razy, a ta swoje, żeby się nie przejmować tymi terminami, co ustaliliśmy, bo możemy przed każdymi następnymi zajęciami się umawiać. No masakra! No, ale chyba w końcu zrozumiała, co do niej mówię... Generalnie wczoraj takie wiesz... organizacyjne bardziej spotkanko, ale parę ćwiczeń już było. Fajnie, podoba mi się, tylko mój Krzysiek mnie strasznie rozśmiesza, jak ćwiczę np. oddech i zaczynam się głupkowato śmiać w najmniej oczekiwanym momencie...

Powiedz, kiedy Ci pasuje, to ja wpadnę do Ciebie, żeby nie narażać Krzysia na tą paskudną pogodę. Może sb?

Wszystkim chorym życzę szybkiego powrotu do zdrowia!
No facetów bawią takie rzeczy ale jak przyjdzie co do czego to stawają na wysokości zadania.
A Ty sprytna bestio, edytowałaś posta, why nie pt tylko sb?
Pasują mi oba dni, zapraszam
A jak tam kawka? W sumie mogłam dołączyć, bo nie pada ale z tą pogoda nic niewiadomo.

Cytat:
miałao być słońe i co

Tak jak pisała Sonia wybierz szpital i zastanów się czy chcesz chodzić prywatnie czy w ramach NFZ, jakby co chętnie pomogę.

Cytat:
Napisane przez gosia j. Pokaż wiadomość
Ostatnio wogóle nic nie pisałam i przyznam się, że nie czytałam, bo z powodów zdrowotnych, żebym nie utraciła maleństwa, muszę leżeć. Ale spróbuję nadgonić co napisałyście. Tak sobie "śledzę" poczynania Małpki bo ona chyba stan ciążowy, wczesny jak mój .

Ja polecam Pro Vivo, chodzę do doktora Radzisława Mierzyńskiego. Ale i doktor Brzozowski podobno jest dobry. Ale ja już polubiłam mojego lekarza. Tylko on w Pro Vivo raz w tygodniu przyjmuje. Doktor Mierzyński dużo nie mówi, ale jak się go o coś zapyta to potrafi dokładnie powiedzieć co i jak.
Trzymaj się kochana, na pewno wszystko będzie oki!

A ja zraziłam się do Brzozowskiego, byłam u niego przed ciążą i nie chciał mi zrobić cytologii, chociaż wszędzie o tym trąbią, bo uważał, że nie powinnam, zmieniłam lekarza a okazało się, ze odezwała mi się nadżerka. Może i prywatnie jest milutki ale ja chrzanię takich lekarzy, a i jest wielkim przeciwnikiem tabletek .
A w pro vivo w ramach NFZ czeka się miesiąc.
Stary 2008-09-24, 11:38   #2714
sija
Zadomowienie

No i po wizycie jak narazie wszystko OK, następna za 4 tygodnie i dopiero wtedy będziemy umawiać USG A co do zwolnienia to powiedział że albo mi lekarz rodzinny na koniec aktualnego przedłuży albo żeby do niego się wybrać.

Wiolkaslonko czekamy na relacje z zakupów.

A co z tym spotkaniem? za tydzień coś ma być??

sija jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-09-24, 11:41   #2715
miss.hot
Zakorzenienie

GG do miss.hot

Cytat:
Napisane przez sija Pokaż wiadomość
A co z tym spotkaniem? za tydzień coś ma być??
No wstępnie ustaliłysmy na 3 października

Stary 2008-09-24, 11:45   #2716
Ostrowczanka
Zakorzenienie

Hm, jakieś spotkanie się kroi - tylko dla starych wyjadaczek, czy dla nowych nabytków także?

Wszystko można, co nie można - byle z cicha, i z ostrożna.
Ostrowczanka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-09-24, 11:46   #2717
sija
Zadomowienie

O to fajnie, piątek jak narazie mi pasuje

Ostrowczana jak najbardziej i dla nowych

Omikrona i jak, pracujesz w tych rękawiczkach ?? co klienci na to?

sija jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-09-24, 11:50   #2718
miss.hot
Zakorzenienie

GG do miss.hot

Cytat:
Napisane przez Ostrowczanka Pokaż wiadomość
Hm, jakieś spotkanie się kroi - tylko dla starych wyjadaczek, czy dla nowych nabytków także?
Dla wszystkich chętnych

Stary 2008-09-24, 11:50   #2719
omikrona
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez wiolkaslonko Pokaż wiadomość
Małpko ja moge polecić dr. Błażukiewicza (napewno jak bede w ciąży to zdecyduje sie na to żeby to on się mna zają , bo moja obecna ginekolożka to tak średnio sie do tego nadaje) on przyjmuje na Zana w "top meedical" o ile sie nie myle i pracuje w szpitalu na Kraśnickich
i o ile się nie mylę w "donna vita" na Jana Sawy - to prywatna przychodnia gin. pracujących w szpitalu na Kraśnickich.

sija oczywiście tylko jak muszę coś an wizażu napisać to zdejmuję, bo niewygodnie jednak klikać. Klientów nie widać i to mnie bardzo martwi bo mnie zwolnią i co ja pocznę na tym krańcu świata.

Szkoda że spotkanie nie w ten weekend bo właśnie zjeżdżam do Lublina do swojej fryzjerki - będzie nowa fryzura i na zakupy, bo wesele mi się szykuje 25 października.

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2008-09-24, 12:07   #2720
Malpka
Zakorzenienie

Cytat:

no właśnie chodziłam teraz do Brzozowskiego i wczoraj mi powiedzial ze on ciąży nie prowadzi i ze w pro vivo zaden lekarz nie prowadzi dziwne

a ja jestem w 8 tyg a ty gosia jak musisz to leż i dbaj o siebie i dzidziusia a będzie dobrze

bandola w jakim szpitalu chce rodzic to nie mam pojecia i chyba mi obojetne bo nie znam zadnego tak od podszewki aby byl dobry lekarz i sie mnął zajął. A wizyty to chyba wolałąbym z nfz no ale jak takich lekarzy nie ma to i prywatne mogą byc
K http://www.suwaczek.pl/cache/f2a2119f90.png
W http://www.suwaczek.pl/cache/ef8b004f6a.png
Malpka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-09-24, 12:33   #2721
bandola18
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez wiolkaslonko Pokaż wiadomość

Dziewczyny dzięki bardzo donośnie tych rad co do prezentu, jutro wybiore sie do Plazy ;d może coś wybiore
O to brat mojej koleżanki z liceum

Cytat:
no właśnie chodziłam teraz do Brzozowskiego i wczoraj mi powiedzial ze on ciąży nie prowadzi i ze w pro vivo zaden lekarz nie prowadzi dziwne

a ja jestem w 8 tyg a ty gosia jak musisz to leż i dbaj o siebie i dzidziusia a będzie dobrze

bandola w jakim szpitalu chce rodzic to nie mam pojecia i chyba mi obojetne bo nie znam zadnego tak od podszewki aby byl dobry lekarz i sie mnął zajął. A wizyty to chyba wolałąbym z nfz no ale jak takich lekarzy nie ma to i prywatne mogą byc
Też mi tak odpowiedział, podejrzewam, ze prywatnie ma inną odpowiedź.

Jak już chodzisz na Jutrzenki, to w przychodni Jutrzenka koło apteki przyjmuje w ramach NFZ dr. Ziętek, całkiem sympatyczny i ma USG w gabinecie, ja tam do niego chodziłam. I dodatkowo do przychodni przyszpitalnej na Kraśnickiej do dr. Taczały, Sija do niego chodzi, tylko ,że wizyta mi wypadała do niego co 2 miesiące , więc chodziłam do Ziętka. Tylko się nie pomyl i nie do tego naprzeciwko bo to fanatyk
Stary 2008-09-24, 12:35   #2722
Sonia11
Wtajemniczenie

Bandola - tu jesteś - a ja sie zastanawiałam jak Ty piszesz na odchowalnie jak Cię na pasku nie ma. Dzięki za info o tym glutenie, bo jeszcze do końca nie jestem zoaientowana.

Ja u Źiętka też byłam kilka razy, ale to jeszcze przed ciążą. Ale ostatnio coś nieciakewego o nim slyszałam.
Stary 2008-09-24, 12:37   #2723
bandola18
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Sonia11 Pokaż wiadomość
Bandola - tu jesteś - a ja sie zastanawiałam jak Ty piszesz na odchowalnie jak Cię na pasku nie ma. Dzięki za info o tym glutenie, bo jeszcze do końca nie jestem zoaientowana.
No właśnie przed chwilą byłam na twoich mamuśkach, skaczę sobie od wątku do wątku.

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2008-09-24, 12:43   #2724
wiolkaslonko
Rozeznanie

GG do wiolkaslonko

Cytat:
i o ile się nie mylę w "donna vita" na Jana Sawy - to prywatna przychodnia gin. pracujących w szpitalu na Kraśnickich.

sija oczywiście tylko jak muszę coś an wizażu napisać to zdejmuję, bo niewygodnie jednak klikać. Klientów nie widać i to mnie bardzo martwi bo mnie zwolnią i co ja pocznę na tym krańcu świata.

Szkoda że spotkanie nie w ten weekend bo właśnie zjeżdżam do Lublina do swojej fryzjerki - będzie nowa fryzura i na zakupy, bo wesele mi się szykuje 25 października.
TAk masz rację to jest na Jana Sawy i nazwa tez sie zgadza, dopiero teraz zobaczyłam na wizytówce , za dużo sie porobiło tych prywatnych przychodni zgłupieć czasami można

Małpko ale namiary telefoniczne są napewno ok
wiolkaslonko jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-09-24, 13:38   #2725
skrzatek24
Rozeznanie

Moja koleżanka chodziła do pro vivo na jutrzenki, ale w połowie ciąży jakoś nieprzyjemnie ją potraktowali i zmieniła lekarza. Ja chodzę do Sanitasu do dr. Polaka . można w ramach NFZ-tu, a można też prywatnie. Troszkę się czeka na wizytę, ale można zapisać się z dużym wyprzedzeniem, na kilka wizyt. Robiłam tam ostatnio cytologię. 10 idę po wyniki. Lekarza poleciła mi koleżanka i jestem zadowolona jak na razie.
Do dr. Robaka chodzi moja szwagierka - prowadził całą jej ciążę i była zadwolona. A rodziła na Staszica. W pierwszej kolejności przyjmują do porodu kobiety, które uczęszczały do tamtejszej szkoły rodzenia Kurcze nie sądziłam, że takie są realia rodzenia w Lublinie:/
skrzatek24 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-09-24, 14:42   #2726
marzedowna
Raczkowanie

postanowiłam się przerzucić - w końcu- z wątku panien młodych na lubelskie żonki

trochę tak ciężko się rozstać z tamtym wątkiem ale moja druga połowica się ciągle śmieje ze ja to wieczną panną młodą bym chciała być więc jesli pozwolicie dałącze do Was.
marzedowna jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-09-24, 14:49   #2727
gosia j.
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez Sonia11 Pokaż wiadomość

Ja u Źiętka też byłam kilka razy, ale to jeszcze przed ciążą. Ale ostatnio coś nieciakewego o nim slyszałam.
Jeśli Ziętek to taki starszy to on przed wakacjami zmarł. Bo coś mi sie nazwsiko kojarzy ale nie jestem pewna czy dobrze.

Stary 2008-09-24, 15:42   #2728
niebieska.lwica
Rozeznanie

Cytat:
Kolejny dzień bez ogrzewania w pracy Ale dziś wzięłam rękawiczki i nie zawaham się ich użyć ciekawe tylko co powiedzą klienci jak zobaczą panią klikającą rękawiczkach
mi się zdaje że to raczej powinien być problem Twojego szefa, w końcu jest zobowiązany zapewnić ci odpowiednie warunki do pracy

marzedowna przyjmujemy
niebieska.lwica jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-09-24, 15:43   #2729
tola3804
Zakorzenienie

Cytat:
A gdzie zapisaliscie sie do szkoly rodzenia? Bo ja koniec roku, poczatek przyszelgos cos planuje. Czyzby moze to byla Aktywna Mama?
Nie, do innej. Ale po tym, jak obsmarowałam prowadzącą, to może nie będę pisała na wątku. Wyślę Ci info na PW.

Cytat:
Napisane przez bandola18 Pokaż wiadomość
A Ty sprytna bestio, edytowałaś posta, why nie pt tylko sb?
Pasują mi oba dni, zapraszam
A jak tam kawka? W sumie mogłam dołączyć, bo nie pada ale z tą pogoda nic niewiadomo.
No proszę, nie sądziłam, że zauważysz... Tak stwierdzilam, że chyba sb jednak bardziej mi pasuje, bo małż będzie w robocie, więc nie będzie wydzwaniał za mną, a w pt ma wolne, więc może jęczeć. To o której Ci pasuje? Ja się dostosuję.

A herbatkę z Jodie popsuła moja ulubiona szwagierka... Eh... Brak słów. Niektórzy to nie wiedzą, co to dobre wychowanie i nie pytają się czy jest się zajętym. Wydaje im się, że jak się jest w domu na zwolnieniu, to w każdej chwili można mu się zwalić na głowę...
Stary 2008-09-24, 16:38   #2730
Yoolia
Zakorzenienie

GG do Yoolia

jak to w Pro-vivo ciąż nie prowadzą?
a ja to co?
czy mi sie może przysniło?
a sprzęt do KTG to niby dla kogo mają?

ja tam chodziłam do Wdowiaka, z tego co wiem to ma kilka dyżurów w m-cu na Kraśnickich, ja rodziłam na Staszica, nie miałam tam swojego lekarza, zresztą po co mi lekarz jak przy porodzie i tak wiecej działa połozna.
Ja trafiłam akurat na połozną ,która prowadziła szkołe rodzenia przy szpitalu na Staszica, bardzo mi pomogła, nie wiem jakby się wszystko skonczyło gdyby trafił mi sie kto inny
Yoolia jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Forum ślubne

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości