|
Notka |
|
Dom, mieszkanie, nieruchomości Szukasz domu, mieszkania lub nieruchomości? Masz już upatrzone lokum i czeka cię remont? Dobrze trafiłeś - tutaj wymieniamy się wiedzą i doświadczeniem. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#2701 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Storczyk (Orchidea) - część II
Sluchajcie, mam jeszcze jedno pytanie. Kwiatki rosna zawsze w jedna strone bardziej. No i tu mam dylemat - czy ustawiac storczyka tymi kwiatkami na zewnatrz, w strone okna czy moze do srodka? Czy to nie ma znaczenia?
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2702 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2703 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
![]() Mimbi to już zależy od Twojego upodobania ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
#2704 |
Zakorzenienie
|
Henieczka super to twoje dendrobium, ja niestety nie mam do nich reki i chociaz ostatnio bardzo mnie kusilo by kupic sie opamietalam. Mam w domu nieszczesne D. falenopsis juz 3 rok i jak sie szykowalo by miec kwiatostan to go ususzylo a teraz po 2 latach wyposcilo 2 nowe bulwy - jak zakwitnie to zostaje, jak nie to wylatuje, stracilam cierpliwosc.
Co do klipsow - te z fotki wygladaja jak spineczki do wlosow - mozna znalezc w sklepach z *******kami za 5zl lub drogeriach. W kwiaciarniach czasem maja takie profesjonalne klipsy do falkow - wstawie kiedys tam fote bo akurat mama mnie w takowe zaopatrzyla, bardzo sobie chwale ![]() Moj bialy olbrzym otworzyl nowe kwiaty i ku mojemu zdziwieniu po 3 dniach jeden juz wyglada jakby przekwital ![]() ![]() ![]() ![]() Powtarzam moje pytanko z kiedys tam - jak kupujecie falka z zaczatkiem bocznej lodygi z oczka lub maciupka nowa galazka kwiatowa - to cz po przyniesieniu do domu przestaja one wam rosnac? U mnie to juz ktorys z kolei tak ma - ciapaty zaczal wypuszczac z 2 oczek i stanelo to samo z nowa lodyga - 0,5cm i stanela ![]() Co do kupowania miedzy sklepem a profesjonalnym salonem kwiatowym czy tez producentem - nie ma roznicy, ja mam prawie wszystkie supermarketowe i nie narzekam, zonki sie zdazaja ale tego to ci nawet producent nie zagwarantuje. W kwiaciarniach widzialam nieraz nie dwa zalane, zasuszone z robalami, infekcjami i tak dalej. W tej chwili personel w kwiaciarni nie musi sie znac na kwiatach bo nawet bukiety dostaja gotowe... Mam pod soba kwiaciarnie wiec moge cos nie cos powiedziec - widze jej zaplecze z ogordu ![]() Edytowane przez norka27 Czas edycji: 2009-07-20 o 15:29 |
![]() ![]() |
![]() |
#2705 |
Zakorzenienie
|
Czy była któraś z Was w netto, jak tam te falki, warto jechać, bo jutro mam zamiar się wybrać, powiedzcie coś
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2706 |
Raczkowanie
|
Witam. Dawno nie pisałam. Dzisiaj kupiłam 2 nowe nabytki a jeden mi rozkwitł i puścił 2 łodygę. 1 i 2 nowe nabytki.
Ładne kwiatki dziewczyny wszystkie urocze. Pozdrawiam. |
![]() ![]() |
![]() |
#2707 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]()
![]() |
#2708 |
Wtajemniczenie
|
hej!
Byłam dziś w netto po południu załapałam się na dosłownie ostatnie sztuki wszystko wymiecione ![]() ![]() Z może 5 sztuk wybrałam (nie wiem jak się ostał) jednego mini z 3-ma pędami albo to są dwa falki jak myślicie?!!! ![]() ![]() Edytowane przez winogronek Czas edycji: 2009-07-20 o 19:39 |
![]() ![]() |
![]() |
#2709 |
Zadomowienie
|
Witam
![]() ![]() lusia288 bardzo ladne Twoje nowinki,ten na 2 zdjeciu bardzo mi sie podoba,sama poluje na takiego ![]() Moj mezus wrocil dzis z pracy ze storaskiem dla mnie,normalnie w szoku bylam jak mi go pokazal ![]() ![]() ![]() ![]() Norkaodnosnie klipsow do storaskow,to ja mam chyba te same i sa zakupione w kwiaciarni,ale fakt ze spineczkami moga sie mylic ![]() Pozdrawiam Was serdecznie,zycze milego wieczorku ![]()
13.01.2012 -oficjalny kierowca- ![]() ![]() ![]() Edytowane przez bierka83 Czas edycji: 2009-07-20 o 19:42 |
![]() ![]() |
![]() |
#2710 |
Przyczajenie
|
Witam jestem tutaj nowy. Mam wielki problem prezentowany storczyk ma 2 tyg i zaczęły mu liście więdnąc nie wiem czy to efekt przelania czy braku wody. Storczyk podlany tylko raz przez zamoczenie w wodzie doniczki na 15min. Proszę o opinię i pomoc.
Zdjęcia: http://img525.imageshack.us/img525/3327/20090720072.jpg http://img193.imageshack.us/img193/2168/20090720073.jpg http://img190.imageshack.us/img190/4613/20090720071.jpg http://img525.imageshack.us/img525/7574/20090720074.jpg |
![]() ![]() |
![]() |
#2711 |
Zadomowienie
|
Mam do Was pytanie bede naprawde ogromnie wdzieczna jesli bedziecie w stanie mi pomoc.
Wklejam fotke mojego storaska,nie wiem co sie z nim dzieje niecale 2 tyg temu przesadzilam go do nowej ziemi mial rose pod liscmi i jakos mi zmarnial,bylo wszystko ok a tu z dnia na dzien pojawia sie plama na lisciu.Moze ktos wie co moze sie z nim dziac?? Dodam ze po przesadzeniu opryskalam go srodkiem na robaki-moze to jest przyczyna ![]() Bede naprawde bardzo wdzieczna za odpowiedz. Pozdrawiam i zycze milego dnia
#2712 |
Zakorzenienie
|
Witam serdecznie
![]() Podlewam go poprzez namaczanie w wodzie przegotowanej i odstanej, oraz nawożę raz w tygodniu nawozem Biopon dla storczyków. Bardzo podobają mi sie te kwiaty i teraz marzy mi się fioletowy Phalenopsis ![]()
![]() |
#2713 |
Zadomowienie
|
Witam
![]() mi od dawna marzy się storczyk doniczkowy i postanowiłam, że zakupię sobie takowego na zbliżające się urodziny. Poczytałam trochę co tu piszecie i wnioskuję z tego że są różne gatunki tych kwiatków i jedne są łatwiejsze w utrzymaniu, a przy innych trzeba się trochę więcej namęczyć. Czym się kierować przy wyborze kwiatka, na co zwracać uwagę (jeżeli było już gdzieś o tym to proszę o informacje w której części wątku) Wasze storczyki są piękne i takie różnorodne, wprost nie mogę się na nie napatrzeć. Pozdrawiam |
![]() ![]() |
![]() |
#2714 |
Raczkowanie
|
Dziewczyny nie wiem co się dzieje z moim kwiatem ( przeszukałam wątek ale nie znalazłam nic) Obciełam jakiś czas temu( parę miesięcy) łodygę nad 3 oczkiem tak jak trzeba: uschła i od tego czasu cały czas tak jest :/. Podlewam co 1-2 tygodnie wodą z nawozem. Dbam o tego kwiata i nic. Może to kwestia tego, że stoi w zachodniej części domu? Czytałam, że lepiej jeśli jest we wschodniej. Rozumiem, że te zielone korzonki które widać na zdjęciach to są te powietrzne tak? No i coś z tymi liścmi pods spodem jest nie tak, są troszkę pomarszczone i takie miękie, za to te na wierzchu twarde i błyszczące. Dlaczego tak jest?
#2715 |
Zakorzenienie
|
Zaczne od podziwu dla nowych nabytkow - Lusia ten drugi w prazki jest bardzo oryginalny
![]() ![]() Konkieta, takie przyklapniete falki ma wiele osob, osobiscie widzialam u kilku kolezanek a i mi sie tak stalo z nowo przyniesionym i miniaturka, cokolwiek robie to i tak jest flak - jedynie po podlaniu 2 dni jakos sie trzymaja. Poogladaj w doniczce czy tam nic nie gnije - chociaz u mnie wszystko bylo w porzadku - moze one zwyczajnie sa wymeczone mega kwitnieciem i musza odpoczac? Widze ze twoj ma calkiem spory kwiatostan - moje tez mialy, poczekaj i poobserwuj - moze jakies robactwo go wcina? Jeden z moich flakow po 2 miesiacach juz liscie podniosl w gore wiec jest nadzieja ![]() Bierka co do tego liscia - czy to nie poparzelina sloneczna? U mnie tak sie stalo od slonka - biala plama ktora zbrazowiala po jakims miesiacu. Pislas o rosie - znaczy sie ze moze go cos zjadac - zobacz czy nic nie bryka w podlozu, czy nie ma bialawego nalotu pod liscmi, dla pewnosci przemyj liscie i zakamarki woda z lidwikiem. Nastka - twoj kwiatek przekwitl i musi odpoczac. Zdazaja sie osobniki ktore jak szalone wypuszczaja ped po pedzie ale sa i uparciuchy ![]() ![]() ![]() Edytowane przez norka27 Czas edycji: 2009-07-21 o 11:44 |
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#2716 |
Zadomowienie
|
NorkaTy to jednak specjalistka jestes
![]() Dzieki wielkie za odpowiedz ![]() ![]() Jeszcze raz bardzo Tobie dziekuje ![]()
#2717 |
Raczkowanie
|
Dzisiaj przeżyłam mega szok ,na parapecie miałam palmę daktylową tylko kilka liści.Przy podlewaniu patrze ,tam jakieś małe brązowe robaczki i muszki
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2718 |
Zakorzenienie
|
Czesto sie zdarza ze bakteriozy i ine wirusowe paskudztwa wychodza na jaw dopiero jak kwiatek znajdzie sie w domku z dala od wszystkich super warunkow od producenta czesto dopiero po roku. U mnie tak bylo ze sliczna bordowa orchidea ktora nagle dostala czarne mozajkowe kropki i zaczela mutowac kwiatostan. Wyladowala na smietniku w trymigach. Teraz mam 2 z mozajka (niedopatrzenie przy zakupie a u drugiego wylazlo po pol roku)i po opryskach topsinem jakos sie nie mutuja ale tez staram sie je izolowac od innych. Co do poparzelin slonecznych taka plma jest najpierw biala - bieleje szybko a po jakims czasie brazowieje. Nie jest to grozne, mozna posmarowac czyms przeciwgrzybicznym by ta chora tkanka sie nie rozprzestrzenila lub nie dostala grzyba. Jeden z moich na nowym lisciu dostal dziwna brazowa plame i sama nie wiem co to, on juz z nia urusl jakby mial jakiegos bakcyla i sie zastanawiam czy nie wyleci z kolekcji, wole nie ryzykowac. Pocieszam ze czesto wszelkie dziwne zoltawe, mozajkowo chropowate jakby zmiany sa od zlej gospodarki wodno azotowej i wyeliminowanie nawozow na jakies 2 miesiace zwykle daje dobry rezultat
![]() ![]() Znalazlam ciekawy artykul, moze bardzo ogolnikowy ale zawiera kilka mitow zwiazanych z uprawa falkow jak i foty lisci zaatakowanych wirusem jak i poparzniami - jest tez o walce z welnowcami ![]() Edytowane przez norka27 Czas edycji: 2009-07-21 o 16:15 |
![]() ![]() |
![]() |
#2719 |
Zakorzenienie
|
Ja się jeszcze dziś załapałam na storaska z netto, mało było i same białe
![]() ale jednego takiego upolowałam, a druga fotka to moja kwitnąca część kolekcji |
![]() ![]() |
![]() |
#2720 |
Raczkowanie
|
Witam wszystkich.
U mnie też kompletny brak miejsca teraz to tylko kupuje te na które poluje od dłuższego czasu. Ten drugi ze zdjęcia to mój upolowany a pierwszego mamuśka mi kupiła bo wiedziała ,że jeszcze takiego nie mam. Piękne te wasze nabytki . ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2721 |
Rozeznanie
|
Cześć
![]() dzisiaj kupiłam pierwszego storczyka i od razu po powrocie siadam na wizaż i oczywiście odnajduję odpowiedni wątek ![]() ![]() Długo się zabierałam do kupna storczyka, bo podoba mi się od dawna niesamowicie, ale najpierw postanowiłam uporać się z kryzysem wśród domowych kwiatów - odratowałam aloesa i krotona a później ubzdurałam sobie pistacjowego fenelopsisa no i jest... Zakupiłam go w OBI - masakrycznie duży wybór myślałam że się w życiu nie zdecyduję... za 18 zł kupiony, plus doniczka ze szkła i odżywka koncentrat firmy florovit do storczyków. Pani która stała za mną w kolejce już mi dała masę porad ![]() także jak wspomniałam mój storczyk to pistacjowy fenelopsis raczej niewielki, ma dwa pędy, 3 kwiatki i 10 pączków ... no jest kochany ![]() a teraz się martwię czy uda mi się go wychować tfu wyhodować na piękny okaz.. czyli towarzyszy mi ta niepewność i troska storczykowej mamy ![]() Dodaję zdjęcia kwiatka i jego korzonków, nie wiem co mam teraz zrobić... korzonki ma szarawozielone ale doniczka taka zaparowana to chyba go nie podlewać jeszcze co? ![]() pozdrawiam madziczek ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2722 |
Wtajemniczenie
|
mam znajomą, która ma piekne storki
stosuje zwykłą odżywke do kwiatów jaką ma akurat w domu dolewa ciut ciut ![]() sama je rozmnaża i daje potem po rodzinie ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2723 |
Raczkowanie
|
Dziewczyny śliczne te Wasze storki
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ---------- Dopisano o 14:45 ---------- Poprzedni post napisano o 14:41 ---------- jola2243 ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2724 |
Zakorzenienie
|
Monai witam w gronie zastorkowanych
![]() ![]() ![]() A ja dzis dostalam w prezencie jednolistnego falka ![]() ![]() No i doczytalam sie od czego flaczeja liscie - propozycja pierwsza - dlugotrwale przelewanie - falek dochodzi do siebie po zmianie podloza, ewentualnie opryskaniu korzeni srodkiem przeciwgrzybicznym i normalnym podlewaniu w ciagu jakis 2 miesiecy, i jesli nie jest to efekt gnicia korzeni to moze byc efektem rozwoju bakteri w podlozu i w konsekwencji rozkladajacego sie podloza ktore zakwasza srodowisko i korzenie nie maja dostepu tlenu, propozycja nr 2 to choroba bakteryjna ktora powoduje rozklad tkanki miekiszowej w lisciu i wiedniecie lisci - potrzebny wtedy oprysk. No a ja sie zabieram za mojego jednolistnego ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2725 |
Przyczajenie
|
Hej. Dzięki norka za info
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2726 |
Zakorzenienie
|
Szczerze to nie ma sie czym chwalic - 1 zdrowy lisc drugi klapniety flak plus 3 korzenie
![]() ![]() ![]() Na wyrazne zyczenie Konkiety fotka mojego nowego nabytku plus mojej wlasnie rozkwitlej cambrii nelly cos tam i mojego odratowanego pierworodnego ![]() ![]() Edytowane przez norka27 Czas edycji: 2009-07-22 o 16:24 |
![]() ![]() |
![]() |
#2727 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2728 |
Zakorzenienie
|
Cześć
![]() Przychodzę do Was z prośbą o pomoc i poradę... W grudniu dostałam białego storczyka (fenelopsis) -był kupiony w supermarkecie i zapewne dłuuugo tam stał, bo już pierwszego dnia jak wyjęłam go z folii ochronnej zaczeły mu więdnąć kwiatki ![]() ![]() ![]() Nie wiem co robię źle, nie wiem czemu on tak mi marnieje -może możecie mi jakoś pomóc? Dodam, że kiedys, jakoś w marcu mocno go przelalam i jak przesadzałam to zauważylam, że pod korą jest mech, który mocno nasiąka wodą -czy tak powinno być? Bardzo proszę o pomoc w ratowaniu mojego storczyka... ![]()
![]() |
#2729 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2730 |
Zakorzenienie
|
Kat jesli moge ci cos zaproponowac to kup podloze do storczykow, podlej kolesia i dzien po tym wyjmij go z doniczki, usun stare podloze, sprawdz co z korzeniami - jak byl mech mogly zaczac gnic i stad te miekkie liscie - usun zgnite - miekkie, czarnawe korzenie, moga byc zupelnie suche, ranki posyp cynamonem. Wsyp nowe podloze - postaw kwiat w pozycji pionowej i wsypuj kore ze wszystkich stron, opukaj doniczke by sie usypalo na sztywno. Potem nie podlewaj go z tydzien dwa. Nastepnie poldewamy przez namaczanie - zawsze dopiero kiedy korzonki zrobia sie srebrnawe i nie bedzie widac wilgoci - to pomiedzy tygodniem dwoma, w zime moze byc i 20 dni. Z odzywka spokojnie, nie przesadzajmy, po przesadzeniu nie uzywaj jej przez jakis miesiac by sie ranki po cieciach zagoily. Powinien dojsc do siebie a to zajmie troszke czasu - moj sie usztywnil po 2 miesiacach od takiej operacji - mial zle podloze i korzenie sie dusily. Trzymam kciui a ty melduj jak sie roslinka ma
![]() Mimbi cala okolica jest niesamowita ale mi sie juz przejadlo ![]() ![]() ![]() Edytowane przez norka27 Czas edycji: 2009-07-22 o 19:22 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 16:25.