|
|
#2701 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Psychiatra- cz 3
Ja biorę od 2 tygodni Zotral, ma ten sam skład co Asentra, czyli zawiera Sertralinum. Nie tyłam po nim... wręcz przeciwnie, miałam nudności i jadłowstręt, które powoli ustępują.
|
|
|
|
#2702 |
|
Zadomowienie
|
sertralina powoduje utratę apetytu i w skrajnych przypadkach anoreksję-napewno nie od tego tyjesz
|
|
|
|
#2703 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
A waga czasem pokazuje +/- pół kilo.
|
|
|
#2704 |
|
Raczkowanie
|
dziękuję bardzo
![]() ![]() :
|
#2705 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Męczą mnie paskudne nudności ( w skrajnym przypadku budzące mnie nawet w nocy) i nie mogę patrzec na jedzenie. Odkąd przyjmuję ten lek zupełnie nie odczuwam głodu. Miałam dzień, gdy o godzinie 21 nagle uświadamiałam sobie, że zjadłam rano tylko pół jogurtu. W brzuchu zaczynało burczec, ale mimo tego nie czułam się głodna. Oczywiście wiele kosztowało mnie, żeby coś przełknąc. Teraz nudności występują już co raz rzadziej, więc mam nadzieję, że wkrótce miną zupełnie. |
|
|
|
|
#2706 |
|
Wtajemniczenie
|
A jaką dawke bierzesz?
Pewnie po 2-3 tygodniach Ci minie. Ja mam na wszystkich lekach dobry apetyt, co gorsza jem co chwilę by zaraz znów być głodna. Po zmniejszeniu dawki sertraliny i odstawieniu flupentiksolu wręcz zmniejszył mi sie apetyt ale to raczej dlatego że zrobiłam sie nieco depresyjna i obsesyjna - jak mi jedzenie chociaż odrobinę niezbyt pasuje wyglądem czy zapachem to nie jem i tak przez reszte dnia... |
|
|
|
#2707 |
|
Zakorzenienie
|
Biorę chyba najmniejszą dawkę, bo 50mg rano, a na noc ten Convulex 150mg + czasami Hydroxyzinum 10mg. W ulotce Zotralu nudności są podane jako najczęstszy skutek uboczny, który może występowac w pierwszych tygodniach, tak więc cierpliwie czekam aż ustąpią.
|
|
|
|
#2708 |
|
Wtajemniczenie
|
No to rzeczywiście mało i prawie na pewno przywykniesz.Teoretycznie sertraline bierze sie rano bo lek działa pobudzająco lub może powodować niepokój psychoruchowy, ale można też brać na noc jeśli robi sie to tuż przed snem i nie ma sie problemów z zasypianiem. Chodzi o to żeby połknąc i na pewno iśc spać - to wtedy największy wzrost stężenia leku po podaniu się przesypia.To może byc pomocne jeśli po porannej dawce odczuwa się falę nudności czy innych działań niepożądanych (taki szczyt stężenia występuje po ok 5 h )
|
|
|
|
#2709 |
|
Zakorzenienie
|
Jak nie omamy i lęki to ED. Wykańcza mnie to psychicznie. Do tego cały czas mi smutno i chodzę zaryczana, nic mnie nie cieszy. Nie wiem czy to przez haloperidol czy jak?
Jestem wyciszona, czuję się wbrew wszystkiemu tak jakoś spokojnie, tylko mnie ten smutek męczy i nie widzenie sensu w niczym.
|
|
#2710 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#2711 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Jak śpisz? Ja fatalnie - nie mam nic na spanie więc się męczę ale z sertraliny przez to nie mogę zrezygnować. |
|
|
|
|
#2712 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#2713 |
|
Wtajemniczenie
|
Convulex na pewno nie powoduje bezsenności.Raczej może działać wręcz nasennie na niektóre osoby. Jak sie ma problemy z zaśnięciem to nie można na siłeleżeć w łóku; trzeba sie czyms zająć aż się padnie.
kiedyś wzrósł mi poziom sertraliny przy jednoczesnym stosowaniu flukonazolu i nie tyle nie mogłam zasnąć (bo padałam ze zmęczenia o 22), ale skrócił mi się sen - budziłam sie ok.2...więc żeby bezużytecznie nie leżeć w łóżku wstawałam i coś tam czytałam na zajęcia (i tak o 4 była normalna pobudka)...Tym sposobem wracałam na tyle zmęczona że zasypiałam bez problemu przed 21 i zawsze te 5 godzin przespałam.A jak sie po tygodniu przyzwyczaiłam to skończyła sie kuracja flukonazolem i poziom sertraliny zaczął wracać do normy. "Oczywiście" ginekolodzy nie maja pojęcia o interakcjach leków psychotropowych i lekką ręką wypisują takie kuracje 200 mg
|
|
|
|
#2714 |
|
Konto usunięte
|
Dziewczyny chciałam się was poradzić czy z takimi objawami muszę brać jakieś leki czy nie? Od dawna byłam jakaś podejrzliwa do wszystkich nawet do własnej matki, matka mówi że nieraz oskarżam ją o coś co jej nawet do głowy by nie przyszło. Facet nie odpisze mi odrazu na mail czy sms ja nakręcam sobie najgorsze wizje że nie chce mnie znać że ma już inną że specjalnie mnie ignoruje!!! Płaczę nie znajduję sobie miejsca nie jem bo nie mogę z nerwów potem rozmawiam z facetem mówi że nic podobnego nie było i sama wszystko wymyśliłam i sobie nakręciłam i że wszystko jest ok z jego strony. To nie pierwszy raz tydzień temu tak samo coś sobie ubzdurałam płakałam kilka dni potem okazało się że nakręcam sobie czarne wizje kiedy nic takiego nie było. To już od dawna tak mam z różnymi ludźmi ale nie często. Brałam rok temu tylko na depresję lek pomógł bardzo ale odstawiłam bo bolał mnie mocno żołądek.Ale wtedy miałam inny problem bo nie mogłam zapomnieć o byłym teraz nie chodzi o to tylko właśnie to nakręcanie się.
Edytowane przez 201606201122 Czas edycji: 2011-09-02 o 01:18 |
|
|
|
#2715 |
|
Zakorzenienie
|
tak lepiej brac leki niz sie nakrecac zeby sie to nie poglebilo- takie zdanie moje i psychiatry mojego
ale wybor nalezy do ciebie, chybaze mozesz sie postarac to kontrolowac wrzucic mocno na luz albo pojsc na terapie zeby odrazu w leki nie pchac sie |
|
|
|
#2716 |
|
Konto usunięte
|
Własnie boje się żeby to się nie pogłębiło. A na co te objawy wyglądają paranoja? Myślałam o lekach ale mama mi mocno odradza mówi że jej znajoma na dodatek pielęgniarka bierze psychotropy od lat i już nie może bez nich funkcjonować tak się uzależniła że jak kończy jej się opakowanie leków to wpada w panike i ręce jej się trzęsą. Mówiła mi że boi się że tak się uzależnie albo że będe jak owoc . Na depresję psychotrop mi pomógł ale problemy z żołądkiem były i na dodatek jeszcze egzema skórna. Na czym polega terapia? Bo ja jak byłam u lekarza rok temu opisałam mu sytuację pogadał ze mną na ten temat wypisał lek i koniec.
|
|
|
|
#2717 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
)
|
|
|
|
|
#2718 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
dlatego pytam ale depresji nie mam więc nie wiem czy by antydepresanty pasowały. Jak mam takie jakieś obawy się nakręce płacze kilka dni potem okazuje się że wszystko jest ok i już czuje ulgę i mam dobry nastrój jak by nic nie było. Ale to co jakiś czas wraca.
|
|
|
|
|
#2719 |
|
Zakorzenienie
|
no to moze byc poprosrtu stan depresyjny - dystymia -poczytaj o objawach w necie, obnizony nastroj, czarnowidztwo,stres
jaka tam paranoja nie nakrecaj sie przydaloby sie brac jakis antydepresant zeby nie wkrecac sie, uspokoic
|
|
|
|
#2720 |
|
Przyczajenie
|
Ja takie hustawki nastroju miewam od lat, az w czerwcu tego roku to mnie pokonalo, wstyd pisac jakie mialam mysli, kolezanka namowila mnie na lekarza, bylo to dla mnie starsznie upokazajace opowiadac o swoich bolączkach obcej osobie...
Jednak bylo to najlepsze co moglam w tej sytuacji zrobic, czekajac kilka dni na wizyte zaczely ogarniac mnie paranoje, zaczelam bac sie ludzi, szczegolnie tych ktorzy na mnie spojrzeli, mialam wrazenie ze zaczynaja sie ze mnie smiac, do tego doszly nerwowe tiki takie jak ciagle obciaganie bluzki skupanie czego kolwiek itp, w autobusie wbijalam sie w najdalszy kąt i ubieralam sie na szaro zeby mnie widac nie bylo i najgorsze w tym wszystkim bylo to ze bylam wszystkiego swiadoma a nie mialam nad tym kontroli.--ja wieczna wesoła optymistka o charakterystycznym wygladzie wyrozniajacym sie z tłumu--Nie chce myslec co by bylo gdybym nie poszla do lekarza. Przepisala mi neurol na uspokojenie i setaloft na depresje na pół roku. Po 5 dniach ziewania i snu zaczelam wracac do zycia! niesamowite! wiem ze neurol latwo uzaleznia, ale ja po 2 tygodniach zaczelam zmniejszac dawke i mam nadzieje ze przejde na stosowanie doraźne. czuje sie o niebo lepiej, mam ochote do zycia, pracy i usmiechu. I radze wszystkim którzy obserwuja u siebie jakies niepokojace zachowania aby tego nie ignorowac i jak najszybciej do lekarza.
|
#2721 |
|
Zakorzenienie
|
byłam sobie dziś u psychiatry, zastępowała mojego pana doktorka jakaś pani doktor i powiedzialam jej, że moja elicea działa, ale czasem w stresujących sytuacjach (w jakiej jestem obecnie pare tygodni) to czasem mam dwa-trzy dni totalnego dołka. No i dostałam dodatkowo tegretol. Myślalam, że to jakiś dodatkowy antydepresant. patrzę ja teraz , a to jest lek na epilepsję
![]() o co chodzi? Nie mogę wrócić teraz i zapytać jej po kiego grzyba mi lek na padaczkę, ktorej nie mam. No i nie wiem co robić, brać to?
|
#2722 |
|
Przyczajenie
|
suvia, spradziłam w książce o lekach- czy składnikiem tego leko jest "carbamazepine"? jeśli tak, to spokojnie, wg ksiązki, przepisuje go się czasem na stany maniakalno-depresyjne
|
|
|
|
#2723 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#2724 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
ale dziwne trochę, że lekarz Ci nie powiedział po co ten lek ![]() Też brałam Tegretol i dobrze działał. Przez pierwsze parę dni miałam tylko silne zawroty głowy, ale szybko przeszło
Edytowane przez 201712181913 Czas edycji: 2011-09-12 o 13:44 |
|
|
|
|
#2725 |
|
Zakorzenienie
|
Aaaaaaa
![]() dziękuję Ci bardzo ![]() Torba- też dzięki za odpowiedź no ja też nie wiem dlaczego nie udzieliła mi tej informacji, zwłaszcza, że chyba normalne jest sprawdzanie obecnie w necie co się bierze. jak zobaczyłam to antypadaczkowe działanie, to się 'lekko' zdziwiłam. Byłam święcie przekonana, ze wypisuje mi po prostu kolejny antydepresant do kolekcji...
My whole life is about doing better tomorrow, that's a solid philosophy. ~ Hank Moody Edytowane przez Suvia Czas edycji: 2011-09-12 o 13:44 |
|
|
|
#2726 |
|
Wtajemniczenie
|
A kazał Ci chociaż zrobić po tygodniu brania morfologię...?
|
|
|
|
#2727 |
|
Zakorzenienie
|
nie
Czy jeszcze jest coś o czym nie wiem?
|
#2728 |
|
Wtajemniczenie
|
Większość nie zleca. Ale przy karbamazepinie (Tegretolu,Amizepinie,Neu rotopie i innych jej preparatach) należy zrobic po ok tygodnu/dwóch leczenia bo może ona powodować leukopenię.
Więc zaleca sie kontrole morfologii przynajmniej raz przy wprowadzeniu leku, a lepiej do ustalenia dawki (zależnie od dawki róznie to trwa).Oczywiście nie jest to częsty efekt niepożądany ale spotykany, a przezorny by sie ubezpieczył (wszak morfologia kosztuje ok. 6zł) No można jeszcze obserwować ew.pierwsze objawy np wystapienie bólu gardła przy wprowadzaniu leku powinno skłonić do podejrzenia wywołania spadku poziomu leukocytów i szybkiego skontaktowania sie z lekarzem To brzmi jakby to był jakiś straszny lek Oczywiście tak nie jest Znam lekarzy którzy o tym wszystkim uprzedzają i zlecają badania choćby dla własnego bezpieczeństwa.
|
|
|
|
#2729 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
I podobno u niektórych pomaga zmiana preparatu ale to kwestia indywidualna.... Jako,że pisał o tym doc. Święcicki to raczej z dobrego źródła Więc może Twój psychiatra tej metody chciał spróbować (choc nie wiadomo na jakiej zasadzie ona działa bo wszystko to walproiniany i nie wiadomo na który preparat zamieniać)
|
|
|
|
|
#2730 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Byłam na wizycie kontrolnej. Mam znowu dawkę zwiększoną, tym razem do 300mg. ![]() Przyznaję się bez bicia, że przestałam przyjmować cynk. Mam zaburzenia odżywiania. Często zdarzają mi się napady kompulsywnego jedzenia, a nawet co raz częściej napady bulimiczne. Ostatnio gdzieś wyczytałam, że cynk jest stosowany w leczeniu anoreksji, gdyż pobudza apetyt, więc przerażona tym faktem odstawiłam go. Poza tym po tym co napisałaś na wątku ChAD, zaczynam się zastanawiać czy nie jest mi jednak bliżej do borderline dodając do moich problemów te zaburzenia odżywiania. Myślicie, że powinnam udać się do innego specjalisty w celu porównania diagnoz?
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Intymnie
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 13:09.