|
|
#2701 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Aparaty ortodontyczne cz. X
paradiso- nie dość, ze patrzę innym na zęby
to jeszcze u siebie wynajduję w nich szczegóły na które kiedyś nie zwracałam uwagi
|
#2702 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Jesteśmy już tak uczulone na to wszystko.Ale wiadomo nie każdy może pozwolić sobie na aparat ortodontyczny
|
|
|
#2703 |
|
Zakorzenienie
|
no wiadomo
ja sama musiałam zaczekać trochę aż rodzice odłożą pieniądze na moje leczenie
|
#2704 |
|
Zadomowienie
|
Jasne,że nie każdy może,ale ona miala na reku zegarek za ok.400 zl i torebke za 400,wiec zastanawiam sie,czemu tacy ludzie nie zafundują sobie aparatu... Ale może istnieją jakieś medyczne przeciwskazania?
|
|
#2705 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
|
#2706 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Wiesz, nie boje sie - bo w tej chwili moj dolny łuk wygląda tak, jakby tej dwójki w ogole nie było Dlatego mniejsza strata będzie jak usunę ją niż 4, chociaż w sumie 4 też nie widać. Ale 2 jest całkowicie poza łukiem- zbaczcie na zdjęcia! Nie mam miejsca praktycznie na jeden ząb wiec przeciez to sie musi poszerzyc jakos ![]() boze wpadlam w jakas manie, boje sie ze strace kształt swojej twarzy przez tego drukciaka 25.01 mam wizyte kontroną 26.01 zakładam góre. ah! i chciałam polecic te zamki ceramiczne w bezligaturowym! sa absolutnie genialne! nie przebarwiaja sie, nie odpadaja, nie obcieraja i nie widac ich!
. Edytowane przez BlackCat1990 Czas edycji: 2011-01-11 o 12:52 |
|
|
|
|
#2707 |
|
Zakorzenienie
|
ja bym wyrwała
mimo wszystko, ja mam wrażenie że ona az przepycha te jedynki.Ja chcę już wizytę 27 idę. Niedługo 4 miesiące z druciakiem
|
|
#2708 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
!ciekawe tylko, czy oroto tak grzecznie przystoi na moją prośbe.. nosze aparat od 13.12 mysle ze miesiac to chyba nie dlugi czas i tam nic sie jeszcze nie zaczelo dziac i mozna zmienic?
. Edytowane przez BlackCat1990 Czas edycji: 2011-01-11 o 13:32 |
|
|
|
|
#2709 |
|
Zadomowienie
|
Cat,
http://www.ortodonta-warszawa.pl/apa...ligaturowe.php KLIK tam jest filmik, na pewno go widzialas... nie znam sie az tak zeby stwierdzic, czy poszerzenie i zmiany są aż tak duże (bo fakt, zmiany są, ale trudno określić JAK bardzo zmieniają kształt twarzy )aż żałuję,że nie mam Damona, bo filmik fajowy ) ! Tak czy siak - zostawiłabym 2kę. Ale jak mowie, to ja, mnie moja twarz i tak się średnio podoba, więc raczej gorzej być już nie może, a przynajmniej zęby będę mieć ok ![]() ![]() ![]() no i nie na temat, ale zazdroszczę Ci góry *_* -------------------------------------------------------------- Hm, a jezeli chcesz rwać, to mysle, ze dla orto to nie powinien byc problem - ale sie nie znam. dla niej pewnie łatwiej po prostu przesunąć zęby na miejsce dwójki. tylko po co wtedy wydawać kasę na Damona, który miał [wg filmiku, wiecej niż z niego o damonach nie wiem;-)] chronić przed wyrywaniem?
|
#2710 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
a roznica w cenie zwyklego kosmetycznego a Damona kosmetycznego to 200zł a Damon nie ma tych gumek ktore sie odbarwiaja, spadaja, zamki sa ladniejsze itp wiec o kase to juz nie chodzi. bardziej o efekt.. zadzwonilam i okazalo sie, ze moge miec wizyte jutro wiec wszystkiego sie dowiem. Widzialam ten fimik. Po prostu ja mam specyficzny ksztalt twarzy ktory mi sie podoba takie V i boje sie ze moja spiczasta broda po poszerzeniu szczeki zrobi sie kwadratowa.. I chyba tak bedzie prosciej. No zobaczcie jak te zeby sie idealnie ukladaja te 2 cofnieta w ogole tam nie pasuje! ![]() haha a moja gore tez czeka zadrutowanie i jakies wyciagi czy cos bo ona jest za bardzo wysunięta do przodu a teraz zauwazylam dodatkowo, ze prawa jedynka mi sie pokrzywila do przodu od noszenia aparatu tego na dole ![]() poza tym mam cztery 8 do usuniecia bo sa niewyrzniete
|
|
#2711 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
[nie zabijać mnie, po prostu jak np. coś kosztuje 2200 a 2400 to dla mnie to już mała różnica;p]Co do góry, ja patrze na same zęby, że one tak ładnie w łuku są, a nie jak moje jedne z tyłu w drugie na górze, takie wampirze trójki :p ![]() Hm, nie wydaje mi się, by to się zrobiło kwadratowe, ale fakt, może niech orto się wypowie - na pewno widziała ludzi przed i po i może stwierdzić, jak duże są zmiany To będę trzymać kciuki jutro, żeby się wszystko wyjaśniło i żebyś zdecydowała razem z orto co robić
|
|
#2712 |
|
Przyczajenie
|
Spoooko ja wyrywałam cztery czwórki, nie boli
|
#2713 |
|
Rozeznanie
|
Kurcze... Wam też pożółkły zęby od aparatu?
|
|
|
|
#2714 |
|
Przyczajenie
|
tak, niestety
![]() ---------- Dopisano o 16:40 ---------- Poprzedni post napisano o 16:39 ---------- Nie wiem dlaczego, staram się myć zęby po każdym posiłku, używam płynów do płukania itp ale i tak powstaje mi kamień, on najgorzej chyba wygląda
|
#2715 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Pyta, ponieważ sama chciałam Damona Clear, ale mój orto powiedział, że w Polsce jeszcze ich nie ma (to było w sierpniu).Co do zżółkniętych zębów - jakaś masakra :/ Myję zęby często, po każdym posiłku, po kawie itp. a osad i tak jest. Ale mam nadzieję, że po zdjęciu druciaka już nie będzie tak źle ;-)
ex-aparatka damonowa 25.08.2010 - 25.06.2012 https://wizaz.pl/forum/showpost.php?...postcount=2710 Miłość to jedyny sens tego szalonego snu, w którym jesteśmy uwięzieni. Edytowane przez wesola84 Czas edycji: 2011-01-11 o 17:09 |
|
|
|
|
#2716 |
|
Raczkowanie
|
Niestety.... i to tylko w rejonach zamków, a powyżej i poniżej nich mam białe paseczki
|
|
|
|
#2717 |
|
Zakorzenienie
|
paradiso, jak czasem z kimś rozmawiam, to zdarza się, że zamiast w oczy, patrzę w zęby
![]() ![]() Ja mam wrażenie, ze mi zęby nad zamkami zrobiły mi się żółte, ale dentystka mi tłumaczyła, że zęby są u góry ciemniejsze, na dole jaśniejsze i przez aparat widać kontrast. Najbardziej denerwuje mnie to, że mam na górze zaciągnięte coś przeźroczystego, co ma mi usunąć szparki między zębami. Dwa tygodnie i ta gumeczka jest żóóóóóóółta . Wczoraj wylazł mi drut z szóstki i zgubiłam zamek, który mi odpadł z siódemki, a 20.01 wizyta. Myślicie, że będę musiała dopłacać za nowy zamek? Nie chcę, żeby siódemka bez zamka była. Jak mi drut do szóstki skracała orto, to powiedziała, że nic się nie stanie, ale ja czuję, że mi te zęby w miejscu stoją... Nie wiem, czy mam taką obsesję, ale przez to, że mi ten drut z szóstki wypadł i trzyma go już z prawej strony tylko piątka, ciągle mam wrażenie, że mi zęby z powrotem robią się krzywe.
Edytowane przez olasia99 Czas edycji: 2011-01-11 o 17:22 |
|
|
|
#2718 |
|
Przyczajenie
|
Dzięki
Górę noszę od września 2009 a dół od października 2009 jakoś tak. Jej właśnie to żółknięcie zębów mnie martwi ;| ale już przygotowałam się na zakup pasków wybielających trudno.I macie racje ja tez strasznie zwracam uwagę na zęby innych ;p dawniej tak nie miałam ;pp
|
#2719 |
|
Zakorzenienie
|
A ja mam wrażenie, że moje nie pożółkły
|
|
#2720 |
|
Przyczajenie
|
Wiesz to zależy moja przyjaciółka chodziła do tej samej ortod. co ja i właśnie miała ściągany aparat i ani śladu jakiegoś pożółknięcia ma normalnie białe ząbki
ale wiem że teraz stosuje jeszcze taki płyn wybielający ale to tylko po to by miec pięknie białe zęby ja się tylko modle zeby nie było jakiś brzydkich śladów po zamkach ;p
|
#2721 |
|
Raczkowanie
|
czy ktoras z was musiala chodzic do logopedy?
|
|
|
|
#2722 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
w sensie, że ona uważa, że aparat szpeci, wiecie o co chodzi? ![]() a ja też zwracam uwagę na zęby Cytat:
![]() ale wiesz co, nie 'atakuj' jej od razu o tą dwójkę, żeby ją usunąć, tylko zapytaj się co z nią i w trakcie rozmowy się jej o to zapytaj może ![]() Cytat:
![]() ja mam jeden ząb bez zamka (odpadł jak jechałam na taką dodatkową wizytę do orto ) i go nie przykleiła (bo drugi raz już odpadł) to miałam takie schizy, że ten ząb jak ta dwójka wyjdzie mi z łuku i w ogóle bo potem mam pierścień jeszcze. ale muszę jej się zapytać, czy przyklejamy ten zamek, czy ni
|
|
|
#2723 |
|
Raczkowanie
|
Dzień szósty z aparatem i już lepiej trochę z jedzeniem, więc nieco się uspokoiłam
![]() Co do wyrywania zębów - żeby tego uniknąć mam założony właśnie bezligaturowy, a uwierzcie mi mam tak wąską szczękę (zęby poza łukiem od wewnątrz i zewnątrz), że tylko w 1 miejscu mogę używać nici dentystycznej, a do tego miałam wrażenie, że ósemki to wyszły mi już "prawie w gardle". I jeśli przy mojej wadzie i ciasnocie i zębach z tyłu i z przodu nie trzeba było wyrywać zębów, bo bezligaturowy "poszerza uśmiech" to chyba już nikt nie powinien myśleć o wyrywaniu. BlackCat1990 też mam bezligaturowy kosmetyczny Twój aparat jest o 3 tyg. "starszy" od mojego, więc jestem ciekawa kolejnych wrażeń. Pozdrawiam!
Edytowane przez molokai Czas edycji: 2011-01-11 o 21:15 |
|
|
|
#2724 |
|
Zadomowienie
|
Witam wszystkie aparatki, te byłe a także przyszłe
![]() Ja 'stelarz' ( jak to mówił mój były ) mam prawie dwa lata, ale za 1,5 miesiąca może będę się już z nim żegnać ![]() Powiem szczerze że odkąd go noszę to bardziej zwracam uwagę na czyjeś zęby, takie małe zboczenie ot co ![]() Tak jak napisała olasia99 też mi się zdarza że zamiast patrzeć na czyjąś twarz czy w oczy to próbuję zajrzeć do buzi, albo czekam aż ten ktoś szerzej otworzy usta lub się zaśmieje byle tylko zobaczeć jego zęby |
|
|
|
#2725 | |||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() Świadczy o tym też to, że właśnie orto nie była wstanie zalozyc na nią zamka Tak jak pisalam w planie leczenia mam zapisane, ze w razie gdy nie uda sie wlaczyc 2 do łuku wówczas do usunięcia idzie prawa 4.Powiem jej jutro o moich obawach co do poszerzenia szczęki i zapytam się co z tą 2 czy w ogole usuniecie wchodzi w gre. ---------- Dopisano o 21:43 ---------- Poprzedni post napisano o 21:41 ---------- Cytat:
Wyprowadziłaś mnie z błędu ![]() Jutro będę na wizycie, to dokładnie zapytałm się jak nazywa się moj aparat ---------- Dopisano o 21:47 ---------- Poprzedni post napisano o 21:43 ---------- Cytat:
bałam się, że na górze bede miala tez od 4 zamki metalowe (na dole tak mam) ale okazało się, że cały górny łuk jest w zamkach cermiacznych ja: -Przecież mam aparat! Poskleja m się! on: aaa no tak...!
. Edytowane przez BlackCat1990 Czas edycji: 2011-01-11 o 21:49 |
|||
|
|
|
#2726 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
![]()
|
|
|
|
|
#2727 |
|
Raczkowanie
|
No ja też zwracam uwage na zgryz...jak to mowicie zboczenie zawodowe, no ale be przesady.
To, ze diewczyna z metra miała krzywe zęby i była ładna... nie każdy jst idealny przecież i nie każdy musi mieć proste zęby. Czy myślałyście tak obsesyjnie o tym przed założeniem aparatu? nie. Są różne pwoody dla których nie można nosić aparatu, jak np moja przyjaciółka, której zeby są po 1. słabe a po 2. kilka jest martwych... Albo po prostu jej to nie przeszkadza. |
|
|
|
#2728 |
|
Raczkowanie
|
Rany czy po założeniu gumek separujących was też bolało. Mam je od wczoraj i zaraz zacznę gryźć ścianę.
Powiedzcie mi czy po założeniu aparatu jest lepiej czy gorzej? Najbardziej wkurza mnie jedzenie to jest gryzienie tylnymi. Staram się gryźć przodem, ale to nie bardzo wychodzi. Ja też mam stłoczone zęby. Na początku była mowa u orto o wyrwaniu 5 zębów. Wszystkich 8 i jednej dolnej 4. Jednak ostatecznie po analizie moja orto powiedziała, ze nie będę musiała nic wyrywać. I jestem z tego powodu bardzo szczęśliwa. Jakoś wolę zachować wszystkie zęby jak najdłużej. |
|
|
|
#2729 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
boli boli, ale tylko pierwszych pare dni potem już będzie OK jaki aparacik będzie?
|
|
|
|
|
#2730 |
|
Zadomowienie
|
Rikola, nigdy nie byłam tak zła i obolała jak właśnie przy separacjach... (cóż, zmienię zdanie po porodzie hehe xD). Nie mogłam jeść tylnymi, bo bolało, przednimi zębami też nie, bo już miałam tam przyklejone zamki, założony drut i też bolało
Przez kilka dni żyłam na jogurtach, chlebie bez skorki i zupie pomidorowej z makaronem (MNIAM, serio, uwielbiam pomidorową) - w uproszczeniu, bo dokładnie to już nie pamiętam . Ale - DASZ RADĘ Aparat to jest nic przy separacjach (mówię o sobie, bo jak wiemy, różne są przypadki ). 3mam kciuki, za niedługo przestanie boleć Szczęściara jesteś, możesz zostawić 8mki ! Fajnie
Nowe wątki na forum Medycyna estetyczna
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 15:08.

to jeszcze u siebie wynajduję w nich szczegóły na które kiedyś nie zwracałam uwagi 

ja sama musiałam zaczekać trochę aż rodzice odłożą pieniądze na moje leczenie 
I tak masz fajnie mi to cztery czwórki wyrywali
27 idę. Niedługo 4 miesiące z druciakiem